IUS ili ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
paradjik

#26 Re: IUS ili ETF

Post by paradjik »

dodjoska__ wrote:Prije svega, hvala vam na savjetima.

Da malo bolje objasnim svoju situaciju zašto uporedđujem ova dva fakulteta. Prije nekoliko dana moja škola je dobila ponudu od IUS-a za stipendiranje jednog najboljeg učenika po izboru direktora škola, koji sam, eto ja :P Ne da se hvalim naravno. Tako da ni najmanje ne idem linijom manjem otpora "uplatiti pare, i ništa ne učiti". Na IUS ne bih ni pomislila da moram plaćati 3.800 € godišnje koliko košta studij. Od početka srednje škole mi je cilj ETF, pregledala sam sve forume na tu temu, znam svakog profesora, barem imenom :D Znam da je jedan od najtežih fakulteta, na šta sam itekako spremna. Znam na kakvom je glasu ETF u BiH, i šta znaci biti inžinjer elektrotehnike. I koliko god ja imala želju upisati elektroteniku, koliko je pametno propustiti jednu takvu priliku,punu stipendiju na IUSu? Uvijek mi padne na pamet opcija, šta ako se namucim na etfu 5 godina, i opet nemam neki ekstra posao sa njim, i da proklinjem dan kad sam ga upisala, a mozda sam imala bolju opciju na raspolaganju :D Hajd me sad ohrabrite i recite da cu imati posao fin nekad poslije ( znam , znam ne zbog diplome, vec zbog rada ) ali i diploma je vazna :D

PS Da ne bude zabune , ne razmisljam o etfu zato sto je on najtezi ili ima najvecu mogucnst zaposlenja, vec sto se zaista ne vidim nigdje drugo. Matematika, fizika, informatika su moje oblasti, i to je prvenstveno razlog afiniteta prema njemu.

Hvala svima unaprijed
Ovde je onda situacija poprilicno jasna, iako to Vama mozda tako na prvu ne izgleda...definitivno biste trebali izabrati ETF..po ovoj prici moze se zakljuciti da se radi o vrijednom buducem studentu/ici..s obzirom da je matematika i informatika "vasa" oblast, ne biste trebali imati problema na ETF-u (pod ovim mislim da je samo bitno da imate afinitete prema tim oblastima, a konkretna materija vam je svakako jos uvijek nepoznata, sto je i prirodno za nekog ko tek upisuje ovaj fakultet)..također, ako je matematika vasa oblast i ako ste odlična ucenica ( pretpostavljam da vam taj direktor nije u srodstvu, pa ste za stipendiju izabrabni prema zaslugama :-D ), ne biste trebali imati problema oko upisa na ETF kao redovan student (ovdje zanemarite price o steli pri upisu, ako ste odlican ucenik i ostvarite 90% bodova na prijemnom (koji je jako lagan, i iz godine u godinu sve laksi, iz opravdanog razloga), skoro garantovano ste redovan student ) , pa vam stoga finansijski aspekt ne bi trebao biti bitan..

Vezano za ETF, bitno je znati da pocevsi od generacije koja je zavrsila u 2012-oj godini, uz diplomu i dodatak diplomi dobijate i potvrdu o tome da je ETF certificirani faklutet(o kojem certifikatu se radi je vec neko prethodno rekao), sto u slucaju odlaska vani moze biti od velike pomoci..

Sto se tice posla nakon zavrsenog fakulteta, svakako ga najvise ima za RI smijer, i vjerovatno ce ga u buducnosti za iste biti jos vise..međutim ovdje je malo problem sto vecina RI-ovaca ( kod nas ) radi za privatne firme i upitno je koliko se taj posao može nazvati "finim" (kako kome, nekom valja, nekom ne valja), s obzirom da vecina privatnika poprilicno iskoristava radnike ( recimo radno vrijeme je od 8-16h, a vi redovno ostajete i do 19-20h, iako to nije dodatno placeno)..međutim, za iznadprosjecnog radnika skoro garantovano ce se, nakon teskog starta, situacija popraviti nakon godinu dana provedenih na poslu, ukoliko se ne popravi, mozda je vrijeme da se promjeni okolina..sve u svemu, to je stvar srece, na pocetku se mozete i super zaposliti, a i poprilicno zaglibiti, a jedini ispravan nacin napredovanja, bez obzira na trenutno zaposlenje je da uporedo uvijek trazite bolje, dakle, ambicija nikada na odmet. Sto se tice zaposlenja u nekim jacim državnim firmama, tu je zaposlenje osim na nekim marginalnim poslovima, nažalost, uvjetovano protuuslugom, u najvecoj mjeri vlada nepotizam i stranacke veze, tako da to toliko ne zavisi od fakulteta

Također treba u vidu imati i cinjenicu da vecina ljudi koja može izdvojiti cca. 40.000KM za 4godine skolovanja svog djeteta na privatnom fakultetu, vjerovatno imaju i poneku vezu koja ce u buducnosti pomoci da se to isto dijete zaposli, pa stoga za nekoga ko nema veze (npr. ko je stipendista i sl.), to može biti frustrirajuce, i takva osoba priznatost tog fakulteta ne bi trebala mjeriti na nacin da posmatra ko se od kolega sa fakulteta gdje zaposlio..naravno ima ovakvih slučajeva i na ETF-u, ali u znatno manjem broju, jer vecina djece sa "jakim" roditeljima ne zeli da se muci, ako nesto moze platiti pa proci relativno lakse, zbog cega takvi vecinom idu na privatne fakultete...nevezano za vas slučaj, treba biti jasno da prica da je na privatnom fakultetu podjednako tesko kao i na državnom te da su diplome iste, svakako ne pije vode, jer koji bi razuman covjek placao 40.000KM da bi na kraju imao isto sto je mogao imati i za cca 1000KM..kod nas je situacija, za sada, da su drzavni fakulteti (barem u ovoj oblasti) priznatiji od privatnih, pa je stoga jasno da cijena skolovanja kod privatnika mora rezultovati laksim zavrsavanjem u odnosu na drzavni faklutet..to je cinjenica, bez obzira sto ista vjerovatno ne odgovara pojedinim neobjektivnim studentimaprivatnih fakulteta

također prica da je program na ETF-u star 50 godina svakako je daleko od istine..trenutni model studiranja na ETF-u je isti kao model na jednom njemackom univerzitetu (ne mogu se sjetiti tacno kojem, al se to lahko moze provjeriti na ETF-u)..naravno, da je sve idelno, nije, daleko od toga, al neuređenost pojedinih marginalnih predmeta na pojedinim smjerovima ETF-a ne bi trebala biti zabrinjavajuca..glavna je prednost sto ključne predmete na svakom od smjerova drže odlični profesori...

vjerujem da je program i na privatnim fakultetima savremen, i da prati aktuelne trendove, samo je pitanje koliko se ide u dubinu na pojedinim fakultetima

na kraju, sta je kljucna zabluda, na koju se poziva vecina studenata sa privatnih fakulteta..da se na, konkretno ETF-u, studenti ubijaju gomilom teorije koja ti objektivno ne treba...svakako je potrebno studenta sto vise opteretiti, kako bi se provjerilo kakve rezultate on pod tim pritiskom daje..ukoliko od 30 studenata 25 padne na ispitu, to ni u kom slucaju ne znaci da je profesor manijak ciji je cilj da te sto vise puta obori, nego je znak da onih 25 studenata nije dovoljno spremilo..ko se na vrijeme pomiri s ovom cinjenicom, i zapne malo jace nego prije, vrlo brzo predje u oni manju grupu studenata koji prolaze..tacno je da vecina stvari koja se uci nece trebati u poslu, ali to nije problem, jer primarni cilj fakulteta i nije da naucis stvari koje ces raditi na poslu, vec da NAUCIS KAKO SE ISPRAVNO UCI I SAVLADAVA NEKA MATERIJA, dok ce konkretna materija koju trenutno ucis citavog zivota biti promjeniva(narocito u ovoj struci), i uvijek cemo se susretati sa problemima koje nismo mogli nauciti ni na jednom fakultetu
:bih:
Bolonjac

#27 Re: IUS ili ETF

Post by Bolonjac »

paradjik wrote:
na kraju, sta je kljucna zabluda, na koju se poziva vecina studenata sa privatnih fakulteta..da se na, konkretno ETF-u, studenti ubijaju gomilom teorije koja ti objektivno ne treba...svakako je potrebno studenta sto vise opteretiti, kako bi se provjerilo kakve rezultate on pod tim pritiskom daje..ukoliko od 30 studenata 25 padne na ispitu, to ni u kom slucaju ne znaci da je profesor manijak ciji je cilj da te sto vise puta obori, nego je znak da onih 25 studenata nije dovoljno spremilo..ko se na vrijeme pomiri s ovom cinjenicom, i zapne malo jace nego prije, vrlo brzo predje u oni manju grupu studenata koji prolaze..
Malo dezinformacija za zaposljavanje RI studenata u sustini stvar je da RI studenti ne zele raditi za "male" pare u drzavnim firmama(pa cak i telecomu !) imam puno poznanika koji su se prebacili iz drzavne u privatnu firmu radi bolje plate i BOLJIH RADNIH USLOVA !!! Sto se tice radnog vremena od 8-16h i ostajanja nakon radnog vremena ima samo jedna firma koja to prakticira ali su plate srazmjerno tome tj preko 2000KM a ako valjate daleko prelaze tu cifru.

Zelim se nadovezati na ovaj tekst, razlog zasto poslodavci cijene studente ETF-a i iskljucivo njih zaposljavaju je upravo taj sto su sigurni da se kroz predmete nisu provukli i da su stekli radne navike, da znaju raditi pod pritiskom i opterecenjem, da su organizirani(ili postali organizirani jer drugacije ne mogu sve stici pa obnavljaju).

Fakultet ne uci samo studente teoriji i tehnologijama(gdje su po kadru profesori drzavnih fakulteta dalekooo bolji tj. ne moze se porediti, cesto profesor sa drzavnog radi na privatnom ali onda predaje i predmete za koje nije stucan sto je jako cesta pojava na privatnim fakultetima !!) vec mu stvara i radne navike i uci ga da razmislja.
Matematika jeste samo alat ali uci studenta da razmislja i rjesava probleme.

Opterecenje ga uci da se organizira i obavlja poslove na vrijeme kao i da radi pod pritiskom da ne govorim pozitivnu konkurenciju koju na privatnim faxovima nemas vec mislis da si pokupio svu pamet svijeta a kolege ti zavrsili srednju skolu sa prosjekom dva ili tri dok su na drzavnim obicno ucenici generacije i odlicni studenti.
Ima stara izreka:

Ko ne zna a ne zna da ne zna – opasan je, izbjegavajte ga
Ko ne zna a zna da ne zna – dijete je, naučite ga
Ko zna a ne zna da zna – spava, probudite ga
Ko zna a zna da zna – mudar je, slijedite ga.

Za privatne je vecinom ono prvo slucaj jer su im isprani mozgovi da su oni najbolji mislim fakat ima dobrih ljudi i po privatnim fakultetima ali znam ljude jedva dvicu-tricu imali u srednjoj, na privatnom fakultetu desetke i sad oni veliki strucnjaci a kad popricas skontas da blage nemaju.
Upravo radi tih studenata se na privatnim fakultetima spustaju kriteriji u smece znam pozdano iz vise izvora a samim tim i ti ucenici generacije se degradiraju znanjem.
Pa ti umjesto da ucis C++, ti ucis Javu jer je ga vecina studenata ne moze savladati(mada i Bjarne tj autor kaze da ga jos nije savladao :))) a nemaju ni adekvatnog profesora pa cim ti se prvi problem sa pritkom kopijom javi lupas glavnom od zid jer ne razumijes sto radis tj. niko ti nije objasnio.
paradjik

#28 Re: IUS ili ETF

Post by paradjik »

Bolonjac wrote:
Malo dezinformacija za zaposljavanje RI studenata u sustini stvar je da RI studenti ne zele raditi za "male" pare u drzavnim firmama(pa cak i telecomu !) imam puno poznanika koji su se prebacili iz drzavne u privatnu firmu radi bolje plate i BOLJIH RADNIH USLOVA !!! Sto se tice radnog vremena od 8-16h i ostajanja nakon radnog vremena ima samo jedna firma koja to prakticira ali su plate srazmjerno tome tj preko 2000KM a ako valjate daleko prelaze tu cifru.
Ne bih se slozio da je dezinformacija, kao sto sam i ranije rekao, nekom valja, nekome ne valja..vi ste kolega formirali takvo misljenje upravo na iskustvima svojih kolega..s druge strane i sam imam kolega koji recimo imaju i ovakva dobra, ali i znatno losija iskustva zavisno od firme..ovo upravo ne znaci ni da vi, a ni ja imamo pogresno formirano misljenje, vec jednostavno potvrđuje raniju tvrdnju..sta nekome ne valja, drugome je i vise nego dobro..vezano za telekom, treba biti svjestan cinjenice da i u telekomu postoje ljudi koji se lome od posla,koji su potplaceni, i mogu negdje raditi kod privatnika u boljim uslovima..al mislim da je ovdje jasno da oni rade vecinom neke hamalse poslove, ili pak moraju odrađivati dio tudjeg posla jer nemaju jako zaleđje.. bilo kako bilo, jedna cinjenica u svemu svakako stoji, a to je da ce se daleko iznadprosjecan radnik, bez obzira da li je u privatnoj ili drzavnoj firmi brzo izdvojiti (u privatnoj je to daleko izraženije, dok je u državnoj teže napredovati u hijerarhiji iskljucivo na osnovu znanja).. receno u postu iznad se odnosilo na nekog prosjecnog studenta, a kasnije i prosjecnog radnika,jer takvih je, budimo realni, i najvise..donositi zakljucke na osnovu pozitivnih ili negativnih ekstrema nije dobro..meni bi bilo drago da kolegica koja je postavila temu bude taj iznadprosjecni radnik, pa da ima luksuz da bira, al mislim da je bolje da je upoznata sa situacijom u slucaju da bude samo prosjecna..
Bolonjac wrote: Sto se tice radnog vremena od 8-16h i ostajanja nakon radnog vremena ima samo jedna firma koja to prakticira ali su plate srazmjerno tome tj preko 2000KM a ako valjate daleko prelaze tu cifru.
kao sto sam rekao, iskustva mojih kolega variraju..neki imaju priblizno fiksno vrijeme, a ostali imaju jako promjenjivo, s tim da je promjena obicno radniku na stetu..ovo svakako u najvecoj mjeri zavisi od konkretne osobe, jer razlicite osobe isti posao zavrsavaju u razlicitom vremenu, a svakako cete se sloziti da su kod vecine privatnika rokovi, u najmanju ruku, tijesni..ekstra dobar radnik vjerovatno nece imati problema da stigne, dok neki prosjecan cesto moze zapeti..

evo konkretno, blizak prijatelj ( zavrsio I i II ciklus na ETF, RI odsjek, nesto iznad prosjeka) je nedavno napustio poznatu privatnu firmu ( da ne spominjem imena firmi ovdje, na pp tu informaciju svakako mogu razmjeniti) u kojoj je imao fiksno radno vrijeme i relativno malo posla, te relativno nisku platu, te je sada presao kod drugog privatnika, kod kojeg ima znatno vise posla, radno vrijeme mu je 8-16h, ali vecinu radnih dana ostaje duze, naravno zavisno od kolicine posla i sl, sve to za platu od 1600KM..nekome je to lose, dok je njemu trenutno dobro, gledano na prethodnu firmu u kojoj je bio zaposlen...vjerovatno ce i njemu nekad u skorijoj buducnosti postati lose, pa ce traziti bolje, sto sam u prethodnom postu vec i spominjao

treba biti svjestan i cinjenice da je plata za inženjera u telekomu ( pod državnim firmama vecinom mislim na telekom i EP, dok je u ostalim vecinom situacija nazalost znatno slabija) , za radno vrijeme od 8-16h također oko 2000 KM, dok je u EP i veca, ukoliko ste na radnom mjestu koje je u skladu sa obrazovanjem ( istina, treba godina pripravnickog koja je manje placena, ako se ne varam 60 ili 70% od konacne plate)..ako je konkretno neko od vasih poznanika sa ETF-a koji je napustio telekom da bi otisao u privatni sektor, imao nesto ispod ovog, vjerujem da nije bio zaposlen u statusu skole koju ima (svakako treba razumjeti da se pod inženjeringom u vrlo maloj mjeri podrazumjeva mrtvo kucanje koda, koje nazalost relativno cesto rade ETF inženjeri u privatnim firmama....pitanje je koliko je pametno da se osoba zadrži vise od par godina na ovakvom poslu)..svakako, mozda je taj vas poznanik ekstra radnik pa mu se desilo da postaje i ogranicen u državnoj firmi, pa ako covjek razvaljuje, mozda mu je i bolje preci kod nekog privatnika...sve u svemu, opet je uspjeh na poslu najvise individualna stvar, bezbroj pozitivnih i negativnih scenarija u kojima ne postoji vodeca uloga, nego je izrazen uticaj velikog broja faktora...ono sto je bitno iz ovoga svega je da ETF trenutno u odnosu na IUS pruza znatno vece sanse za bolji pocetak, i ukoliko postavljac teme tezi ka kvalitetnijem obrazovanju, svakako treba izabrati ETF :)

za kraj, treba svakako i napomenuti da je RI domena stvarno specificna, gdje je znanje svakako daleko najbitnije, a diploma igra manje bitnu ulogu, u odnosu na sitaciju unutar ostalih oblasti inženjeringa, i svakako je oblast u kojoj se pojedinac najlakse može individualno istaknuti, narocito ako se gleda privatni sektor..

sa ostatkom vaseg posta se svakako slažem, strogost profesora nikada ne bi trebala biti na odmet :idea:

:bih:
munja_44

#29 ETF!

Post by munja_44 »

Mani se privatnih univerziteta, upisi neki fax na drzavnom univerzitetu. Prvo imaces najvjerovatnije besplatno skolovanje ako upadnes u redovne, drugo priznatiji je ETF kao i Masinstvo i bez ikakve nostrifikacije mozes dobiti posao u Njemackoj ili Austriji i sire, kao i nastaviti studiranje. Trece imaces drama bolje znanje u odnosu na znanje sa IUS. Selam i nadam se da sam pomogao.

PS. Opet ti odluci.
Miki123

#30 Re: IUS ili ETF

Post by Miki123 »

naravno ima ovakvih slučajeva i na ETF-u, ali u znatno manjem broju, jer vecina djece sa "jakim" roditeljima ne zeli da se muci, ako nesto moze platiti pa proci relativno lakse, zbog cega takvi vecinom idu na privatne fakultete...nevezano za vas slučaj, treba biti jasno da prica da je na privatnom fakultetu podjednako tesko kao i na državnom te da su diplome iste, svakako ne pije vode, jer koji bi razuman covjek placao 40.000KM da bi na kraju imao isto sto je mogao imati i za cca 1000KM..

ovo se ja polomih objašnjavajući, al' džaba... opet, neko ima čiju boju očiju profesor nije volio pa ga obaro.. :x
dottore

#31 Re: IUS ili ETF

Post by dottore »

Bolonjac wrote:
PS Da ne bude zabune , ne razmisljam o etfu zato sto je on najtezi ili ima najvecu mogucnst zaposlenja, vec sto se zaista ne vidim nigdje drugo. Matematika, fizika, informatika su moje oblasti, i to je prvenstveno razlog afiniteta prema njemu.

Uglavnom ne razmsljaj upises ETF Racunarstvo i Informatika posla ima na bacanje ali fakat(u svakom trenutku se trazi po 70 RI-evaca a direktori firmi(vise izvora sa jobfaira) kazu da ih mogu najmanje jos toliko primiti sa platama 1800+). Mozes se jos na prvom cikllusu studija zaposliti, ako ti bude dobro islo u sto ne sumnjam jer si dobar student bila i u srednjoj mozes nakon trece godine ganjati stipendiju koju je jako lagano dobiti da master slusas vani negdje(imam dosta kolega na studiju koji su tako uradili jer ponuda za inzenjere ima na bacanje) tu ti je ETF praktican jer ti diploma ima ASIIN pecat tj. da je akreditirana sto se vani itekako priznaje.

Jos jedna informacija sa diplomom ETF-a mozes bez bilo kakve ratifikacije otici u Austriju i Njemacku i upisati se na fakultet 1000% provjereno imam tri prijatelja jedan otisao u TU Graz, drugi TU Bec treci TU Minhen samo predali diplomu ETF-a Sarajevo teta u studentskoj sluzbi pogledala na listu priznatih univerziteta i rekla to je to :) sada sa ASIIN logoom nece morati ni gledati tu listu.
cisto da potpisem ovo

Nisam na RI, na energetici sam, i to ko kaze da su na ETF.u profesori napaceni, nije upoznat sa situacijom ili se druzi sa vjecitim studentima.

Pošteno će da te nauče, ali će i da traže od tebe da znaš. Tako da, ako hoćeš da učiš, nema problema završiti ETF...
dodjoska__

#32 Re: IUS ili ETF

Post by dodjoska__ »

Sve mi se čini da ću ipak ostati pri svojoj prvobitnoj odluci :) Još sam se raspitivala, i kažu mi da se na prvoj godini IUSa iz matematike uče razlomci, ne bukvalno, ali dočarano mi je koliko je "lagan" fakultet.. A nekako mi i ima to smisla. Neće niko dati 30000+ KM da bi se nešto previše mučio. Jednostavno privatni fakulteti u BiH danas tako funkcionišu. Sigurno će se to promjeniti s vremenom, ako već idemo ka toj modernizaciji, i sigurno će privatni fakulteti preuzeti prednost u odnosu na državne, kako je to u SAD i sličnim zemljama. Ali, kad dođe takva situaciji, ovakve dileme će imati neke druge osobe. Ja upisujem fakultet sada, i izabrat cu, možda teži put, ali sigurna sam da neću puno pogriješiti :)

Hvala svima na savjetima. Ohrabrili ste me :D Inače ljudi kaću ne upisuj ETF, nemoguće je završiti. Sada vidim da su to ipak oni koje "ne žele" da završe :)
Bolonjac

#33 Re: IUS ili ETF

Post by Bolonjac »

dodjoska__ wrote:Sve mi se čini da ću ipak ostati pri svojoj prvobitnoj odluci :) Još sam se raspitivala, i kažu mi da se na prvoj godini IUSa iz matematike uče razlomci, ne bukvalno, ali dočarano mi je koliko je "lagan" fakultet.. A nekako mi i ima to smisla. Neće niko dati 30000+ KM da bi se nešto previše mučio. Jednostavno privatni fakulteti u BiH danas tako funkcionišu. Sigurno će se to promjeniti s vremenom, ako već idemo ka toj modernizaciji, i sigurno će privatni fakulteti preuzeti prednost u odnosu na državne, kako je to u SAD i sličnim zemljama. Ali, kad dođe takva situaciji, ovakve dileme će imati neke druge osobe. Ja upisujem fakultet sada, i izabrat cu, možda teži put, ali sigurna sam da neću puno pogriješiti :)

Hvala svima na savjetima. Ohrabrili ste me :D Inače ljudi kaću ne upisuj ETF, nemoguće je završiti. Sada vidim da su to ipak oni koje "ne žele" da završe :)
S tim kad privatni fakulteti ojačaju državni će svi imati institute(koje su imali ali su u ratu uništeni ali se polako uspostavljaju) i pare dobivati iz tih izvora a ne od države kao što se vani radi a tako i ostali faxovi u regionu polako počinju raditi.
Činjenica je da neki privatni fakultet stekne broj naučnih radova i referenci kao ETF trebati će mu jedno 15 godina a do tada će ETF opet biti 15 godina ispred :|

Ako je student dovoljno pametan da ima super ocjene biti će i dovoljno pametan da ne baci pare na "šminku" tj. fino ofarbano a ispod trulo dno mislim da je ovo najbolji opis privanih fakulteta dok se fundament na državnim 50+ godina gradio a sada sa bolonjom je dobio i farbu.

Budimo iskreni u Europi su najjači državni fakulteti nije ovo Amerika niti Američki sistem obrazovanja.
tony montana

#34 Re: IUS ili ETF

Post by tony montana »

Ukratko,meni kad neko kaže da je završio Elektotehniku u Sarajevu,ja mu kapu skidam pri svakom susretu.RESPECT 8-)
BHF_Manijak

#35 Re: IUS ili ETF

Post by BHF_Manijak »

Nisam zavrsio nijedno ni drugo ali sam u krugu ljudi koji su zavrsili i IUS i ETF!
Pitanje iskreno smijesno, IUS se ne moze poredit sa nasom Elektrotehnikom! Tacno je da na IUS-u imas bolju opremljenost, taj nekakav zapani stil studiranja, ali kvalitet predavanja i jacina ETF-a je daleko veca.
Haver mi nije mogo prijemni na ETF-u proci a elektrotehniku na ISU-u je diplomiro u roku, pa sad sam skontaj o cemu se zapravo radi.
Plus sto mislim da velika vecina poslodavaca jos uvijek ce prije primiti nekog sa drzavnog univerziteta nego li sa jos uvijeknedokazanog IUS-a. Skepsa postoji, sto je i logicno. ETF je provjeren, za razliku od Turaka.

Pa jebote 5-6 jarana mi je zavrsilo taj ISU i to razne smjerove, te ekonomija,elektrotehnika, medjunarodne odnose, ja ne znam da je ijedan ikad ispita pao! :roll: Uvijek nekakvih milion bodova mozes namaci kroz seminarske, kvizove, ovo ono, svi u roku pozavrsavali. Fakat bas moras biti kloc da bi pao ispit na IUS-u, a o obnovi godine da i ne govorim! To samo mogu oni mahniti Turci, koje realno i boli qrac za fakultetom, dosli su ovdje vecinom da se zajebaju...
_ado_

#36 Re: IUS ili ETF

Post by _ado_ »

I sta hoces da kazes, da je fakultet los zato sto je velika prolaznost? Pa onda je i ETF nazadovao uvodjenjem bolonje, jer je prolaznost na bolonji neuporedivo veca u odnosu na stari sistem.
Ne branim IUS, jer nisam upoznat sa studiranjem na IUS-u. A studirao sam ETF po starom sistemu, i o tome mogu govoriti.
rage_guy

#37 Re: IUS ili ETF

Post by rage_guy »

Mozda covjek zna koliko su sposobni ti ljudi o kojima govori. Ako su idioti, onda znaci nesto cinjenica da su dali u roku. :D
BHF_Manijak

#38 Re: IUS ili ETF

Post by BHF_Manijak »

Ne kazem ja da su ovi momci sto su pozavrsavali glupi, stavise, ali ne pasti ispita u 3 godine ipak mnogo toga govori i fakultetu a ne o studentu!
I nije mi procenat prolaznosti mjerilo za jacinu fakulteta, ali kad recimo sjednu momci koji su zavrsili ekonomiju na ISU-u i oni sa drzavnog univerziteta, vidis da je ipak razlika ogromna! Ovo sve ne pricam napamet, vec poznajem i jedne i druge ljude.

Dakle jos jednom, nije mi mjerilo to sto je velik postotak prolaznosti na IUS-u da je zbog toga los, ali sad ti kazem kad momak ne prodje na PRIJEMNOM na ETF-u a onda nakon toga u roku zavrsi elektrotehniku na ISU-u to mi mnogo govori!
rage_guy

#39 Re: IUS ili ETF

Post by rage_guy »

Meni niko ne odgovori kako izgledaju te laboratorijske sale za racunarstvo i informatiku na IUS-u. :D
nesquik

#40 Re: IUS ili ETF

Post by nesquik »

Kao sto ti je neko rekao, sve zavisi od tebe u pocetku.
I neko je dobro rekao, poslodavci vise zaposljavaju studente ETF-a, poslodavci u Bosni.
Ako nisi ogranicen na nase podrucje vjervoatno ces bolje proci sa IUS-om.

Na ETF-u da, naucis puno vise, recimo da matematika I sa ETF-a sadrzava gradivo sa Calculus-a I i II na IUS-u. Ali je cinjenica da je tebi (ako su u pitanju kompjuterske nauke) dovoljno to sto ces na tim Calculusima nauciti.

Sad, dalje sve je tesko porediti ali nekoliko stvari koje trebas znati:
Na IUS-u je relativno lako dobiti stipendiju (ako si voljan da je dobijes)
ETF koristi knjige profesora sa ETF-a, IUS koristi knjige koje koriste slicni fakulteti/smjerovi. NPR. IUS koristi knjigu profesora sa MIT-a za algotitme.
IUS ima 10 predmeta koje si obavezan poloziti od kojih 7 tebe apsolutno ne zanima ali su relativno laki, ostalo ti biras odnosno slusas predmete koji te zanimaju. (postoje dodatna pravila koliko "kredita" moras imati da bi dobio diplomu nekog smijera). IUS ti pruza mogucnost Major/Minor, odnosno mozes da diplomiras Kompjuterske nauke a dobijes "visu skolu" Mikroelektronike.
Osim na 10 obaveznih predmeta "razredi" su mali (10-15 studenata).
Profesori su orijentisani prema studentu.

Mada na sve to nije ni IUS bajka, imas uzasnih profesora koji su tu iz ko zna kojeg razloga. Imas profesora kod kojih je teze poloziti, ali je na sve to malo bolje regulisano pravilnikom, odnosno podjelom bodova tokom semestra. Tako da ako si ucio nije moguce da padnes predmet. AKO si ucio.

I da se ne zajebes, ne neces poloziti samo jer si platio skolarinu.
Sunrise00

#41 Re: IUS ili ETF

Post by Sunrise00 »

fazon sa pricama koje kruze o etfu, kako je nemoguce, kako su profesori ovakvi i onakvi, je to da su na etfu uglavnom najglasniji ovi kojima je svako drugi kriv sto ne polazu osim njih samih... tako da, ne slusaj nikog, vjeruj mi :D
dodjoska__

#42 Re: IUS ili ETF

Post by dodjoska__ »

A pitanje za ove etf-ovce :) Koliko je teško imati "fin" prosjek? Zanima me za prvu godinu, čula sam da na ostalim to ide nešto lakše :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#43 Re: IUS ili ETF

Post by mk ultra »

dodjoska__ wrote:A pitanje za ove etf-ovce :) Koliko je teško imati "fin" prosjek? Zanima me za prvu godinu, čula sam da na ostalim to ide nešto lakše :D
sta ti podrazumjevas pod fin prosjek?
9+?

to moze, ali da izlazis na ispite x puta dok ne dobijes rezultat koji hoces...
Inace, ako si OK student, da polazes sve iz prve i tako, obicno je lim x->8+ :mrgreen: :mrgreen:

prosjek mozda jeste malo lakse nabiti na 2 i 3 godini, ali garantujem ti, bar na mom smijeru, 2 i 3 godina su bar meni teze od prve...
dodjoska__

#44 Re: IUS ili ETF

Post by dodjoska__ »

Većina etfovaca koje ja poznajem kažu da je dovoljno teško i šestice izvući :D I taj 8+ je fin prosjek :) Razočaram se kad čujem "da mi je samo da položim". Zar se moram ubijati knjigama da imam više od tih šestica :D

PS Jedva čekam da sve ovo saznam i sama, aliii do tad moram vas da smaram :P Čisto da znam šta da očekujem :) Znam ljude koji upisuju fakultet čisto onako da upišu nesto, bez ikakvog prethodnog znanja o tom fakultetu, pa se kasnije muče zbog nedovoljnog informisanja :D Neću da ponavljam njihove greške :D
Bolonjac

#45 Re: IUS ili ETF

Post by Bolonjac »

nesquik wrote: Ako nisi ogranicen na nase podrucje vjervoatno ces bolje proci sa IUS-om.
To nije istina :| ETF je akreditiran(akreditirao bolonju jedini u BiH a treći u regionu) za razliku od IUS-a. probaj predati papire negdje van BiH za upis na univerzitet začuditi ćeš se dok Univerzitet u Sarajevu samo teta nađe na malom spisku fakulteta u formatu knjižice.
Vjerujem da sa IUS-om ne možeš upisati ni univerzitet u Turskoj jer svi strani studenti na IUS-u su studenti koji se nisu mogli u Turskoj upisati na državni.
a i pogledaj ovo sve ti je jasno: http://www.webometrics.info/en/Europe/B ... egovina%20
ETF koristi knjige profesora sa ETF-a
Ni ovo nije tačno, možda se na par predmeta koriste knjige profesora ali su većinom inspiriane top knjigama, ne vjeruješ.. provjeri. Naravno za svaki predmet imaš preporučenu literaturu koja prati plan i program predmeta. Ako su na IUS-u naučili da se drži samo jedne knjige očigledno ne znaju šta opšte znači studirati
http://www.etf.unsa.ba/courses/index.php?id=34
ako pogledaš literaturu:
2.T. Cormen, C.Leiserson, R. Rivest, C. Stein "Introduction to Algorithms” 2001, MIT Press Cambridge, MA, USA
s tim da je jedan od asistenata na Algoritmima na ETF-u jedna od najuspješnijih takmičara iz informatike u BiH.
Na ETF-u dobiješ sav materijal potreban da položiš predmet + malo interneta a taj materijal prati top knjige tj. za razliku od privatnih fakulteta ne moramo kupovati knjige od 100+$, a dosta ih ima i univerzitetskoj biblioteci.

Pogledaj planove vani rijetko ćeš naći da se predmet drži jedne knjige obično je to skup tema iz 1-2 knjige.

Što se prosjeka tiče zavisi koliko želiš spavati :) Na ETF-u se sve radi iz početka tj. svi predmeti na prvoj godini tako da samo od tebe i tvog rada zavisi koliki ćeš prosjek imati, a koliko znam bilo je dosta ljudi sa dobrim prosjekom u mojoj generaciji ali u suštini je pravilo da se prosjek ne ganja na prvoj nego na višim godinama gdje to znatno lakše.
nerma.

#46 Re: IUS ili ETF

Post by nerma. »

Bolonjac wrote:
nesquik wrote: Ako nisi ogranicen na nase podrucje vjervoatno ces bolje proci sa IUS-om.
To nije istina :| ETF je akreditiran(akreditirao bolonju jedini u BiH a treći u regionu) za razliku od IUS-a. probaj predati papire negdje van BiH za upis na univerzitet začuditi ćeš se dok Univerzitet u Sarajevu samo teta nađe na malom spisku fakulteta u formatu knjižice.
Vjerujem da sa IUS-om ne možeš upisati ni univerzitet u Turskoj jer svi strani studenti na IUS-u su studenti koji se nisu mogli u Turskoj upisati na državni.
a i pogledaj ovo sve ti je jasno: http://www.webometrics.info/en/Europe/B ... egovina%20
ETF koristi knjige profesora sa ETF-a
Ni ovo nije tačno, možda se na par predmeta koriste knjige profesora ali su većinom inspiriane top knjigama, ne vjeruješ.. provjeri. Naravno za svaki predmet imaš preporučenu literaturu koja prati plan i program predmeta. Ako su na IUS-u naučili da se drži samo jedne knjige očigledno ne znaju šta opšte znači studirati
http://www.etf.unsa.ba/courses/index.php?id=34
ako pogledaš literaturu:
2.T. Cormen, C.Leiserson, R. Rivest, C. Stein "Introduction to Algorithms” 2001, MIT Press Cambridge, MA, USA
s tim da je jedan od asistenata na Algoritmima na ETF-u jedna od najuspješnijih takmičara iz informatike u BiH.
Na ETF-u dobiješ sav materijal potreban da položiš predmet + malo interneta a taj materijal prati top knjige tj. za razliku od privatnih fakulteta ne moramo kupovati knjige od 100+$, a dosta ih ima i univerzitetskoj biblioteci.

Pogledaj planove vani rijetko ćeš naći da se predmet drži jedne knjige obično je to skup tema iz 1-2 knjige.

Što se prosjeka tiče zavisi koliko želiš spavati :) Na ETF-u se sve radi iz početka tj. svi predmeti na prvoj godini tako da samo od tebe i tvog rada zavisi koliki ćeš prosjek imati, a koliko znam bilo je dosta ljudi sa dobrim prosjekom u mojoj generaciji ali u suštini je pravilo da se prosjek ne ganja na prvoj nego na višim godinama gdje to znatno lakše.
Link koji si gore postavio sa listom univerziteta ne znaci nista, obzirom da metodologija na osnovu koje rangiraju univerzitete je broj poddomena web stranice univerziteta, eksternih linkovi koji vode na webstranice univerziteta i slicno. Dakle, to je rang lista web stranica univerziteta a ne samih univerziteta.
BHF_Manijak

#47 Re: IUS ili ETF

Post by BHF_Manijak »

Ovo za priznatost IUS-e je tacno! Moj se haver htios a IUS-a prembacit na jedan americki univerzitet, jos nije nekog imena, medjutim priznali su mu vjerovali ili ne - DVA ispita! :-) :roll: Satro internacionalni hu ha...Jest mozda inerncionalni ali po tome sto je nastava na engleskom, ostalo Bogami tesko.
Bolonjac

#48 Re: IUS ili ETF

Post by Bolonjac »

Link koji si gore postavio sa listom univerziteta ne znaci nista, obzirom da metodologija na osnovu koje rangiraju univerzitete je broj poddomena web stranice univerziteta, eksternih linkovi koji vode na webstranice univerziteta i slicno. Dakle, to je rang lista web stranica univerziteta a ne samih univerziteta.
Hajd kad zans toliko o rangiranju fakulteta budi realna i reci da se mogu ikako porediti ta dva univerziteta :)

mislim da je omjer poprilicno realan tj. da UNSA ima bar 12x-20x bolju poziciju na bilo kakvoj listi ako se gledaju stvari na internetu tj. publikacije poslije rata koje su dostupne na internetu ako se gleda od osnivanja UNSA, naučni radovi, citati, knjige postavlja se pitanje da li je ijedan rad na IUS-u ikad citiran(kao mjerilo univerziteta naravno ima i broj nobelovaca ali Ivo Andric je zbrisao bio vani inace bi se i to moglo pripisati UNSA ;)) tj. da li bi IUS opste bio ikako naveden na listi!
Mr. Brightside

#49 Re: IUS ili ETF

Post by Mr. Brightside »

BHF_Manijak wrote:Ovo za priznatost IUS-e je tacno! Moj se haver htios a IUS-a prembacit na jedan americki univerzitet, jos nije nekog imena, medjutim priznali su mu vjerovali ili ne - DVA ispita! :-) :roll: Satro internacionalni hu ha...Jest mozda inerncionalni ali po tome sto je nastava na engleskom, ostalo Bogami tesko.
a divi ovo :-) :D
http://www.klix.ba/vijesti/bih/elektrot ... /120917160
"Također, ovim je naš fakultet stekao obavezu da prizna sve ispite položene na bilo kojem univerzitetu u Evropi, i istovremeno nametnuo tim univerzitetima obavezu da se ispiti položeni u Sarajevu moraju priznati. To je epohalna stvar. Ovu akreditaciju na prostoru bivše Jugoslavije ima samo Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu", kazao je on.
nerma.

#50 Re: IUS ili ETF

Post by nerma. »

Bolonjac wrote:
Hajd kad zans toliko o rangiranju fakulteta budi realna i reci da se mogu ikako porediti ta dva univerziteta :)

mislim da je omjer poprilicno realan tj. da UNSA ima bar 12x-20x bolju poziciju na bilo kakvoj listi ako se gledaju stvari na internetu tj. publikacije poslije rata koje su dostupne na internetu ako se gleda od osnivanja UNSA, naučni radovi, citati, knjige postavlja se pitanje da li je ijedan rad na IUS-u ikad citiran(kao mjerilo univerziteta naravno ima i broj nobelovaca ali Ivo Andric je zbrisao bio vani inace bi se i to moglo pripisati UNSA ;)) tj. da li bi IUS opste bio ikako naveden na listi!
Nisam rekla da ''znam toliko o rangiranju fakulteta'', a pogotovo nisam kompetentna jer nisam pohadjala niti jedan od ova dva. Cini mi se da je najveci problem na ovoj temi sto svako hvali svog konja, a malo ko je kompetentan da ponudi objektivno misljenje.
Samo sam rekla da spomenuta rang lista se tice uglavnom web stranica univerziteta.
Post Reply