Ovde je onda situacija poprilicno jasna, iako to Vama mozda tako na prvu ne izgleda...definitivno biste trebali izabrati ETF..po ovoj prici moze se zakljuciti da se radi o vrijednom buducem studentu/ici..s obzirom da je matematika i informatika "vasa" oblast, ne biste trebali imati problema na ETF-u (pod ovim mislim da je samo bitno da imate afinitete prema tim oblastima, a konkretna materija vam je svakako jos uvijek nepoznata, sto je i prirodno za nekog ko tek upisuje ovaj fakultet)..također, ako je matematika vasa oblast i ako ste odlična ucenica ( pretpostavljam da vam taj direktor nije u srodstvu, pa ste za stipendiju izabrabni prema zaslugamadodjoska__ wrote:Prije svega, hvala vam na savjetima.
Da malo bolje objasnim svoju situaciju zašto uporedđujem ova dva fakulteta. Prije nekoliko dana moja škola je dobila ponudu od IUS-a za stipendiranje jednog najboljeg učenika po izboru direktora škola, koji sam, eto jaNe da se hvalim naravno. Tako da ni najmanje ne idem linijom manjem otpora "uplatiti pare, i ništa ne učiti". Na IUS ne bih ni pomislila da moram plaćati 3.800 € godišnje koliko košta studij. Od početka srednje škole mi je cilj ETF, pregledala sam sve forume na tu temu, znam svakog profesora, barem imenom
Znam da je jedan od najtežih fakulteta, na šta sam itekako spremna. Znam na kakvom je glasu ETF u BiH, i šta znaci biti inžinjer elektrotehnike. I koliko god ja imala želju upisati elektroteniku, koliko je pametno propustiti jednu takvu priliku,punu stipendiju na IUSu? Uvijek mi padne na pamet opcija, šta ako se namucim na etfu 5 godina, i opet nemam neki ekstra posao sa njim, i da proklinjem dan kad sam ga upisala, a mozda sam imala bolju opciju na raspolaganju
Hajd me sad ohrabrite i recite da cu imati posao fin nekad poslije ( znam , znam ne zbog diplome, vec zbog rada ) ali i diploma je vazna
![]()
PS Da ne bude zabune , ne razmisljam o etfu zato sto je on najtezi ili ima najvecu mogucnst zaposlenja, vec sto se zaista ne vidim nigdje drugo. Matematika, fizika, informatika su moje oblasti, i to je prvenstveno razlog afiniteta prema njemu.
Hvala svima unaprijed
Vezano za ETF, bitno je znati da pocevsi od generacije koja je zavrsila u 2012-oj godini, uz diplomu i dodatak diplomi dobijate i potvrdu o tome da je ETF certificirani faklutet(o kojem certifikatu se radi je vec neko prethodno rekao), sto u slucaju odlaska vani moze biti od velike pomoci..
Sto se tice posla nakon zavrsenog fakulteta, svakako ga najvise ima za RI smijer, i vjerovatno ce ga u buducnosti za iste biti jos vise..međutim ovdje je malo problem sto vecina RI-ovaca ( kod nas ) radi za privatne firme i upitno je koliko se taj posao može nazvati "finim" (kako kome, nekom valja, nekom ne valja), s obzirom da vecina privatnika poprilicno iskoristava radnike ( recimo radno vrijeme je od 8-16h, a vi redovno ostajete i do 19-20h, iako to nije dodatno placeno)..međutim, za iznadprosjecnog radnika skoro garantovano ce se, nakon teskog starta, situacija popraviti nakon godinu dana provedenih na poslu, ukoliko se ne popravi, mozda je vrijeme da se promjeni okolina..sve u svemu, to je stvar srece, na pocetku se mozete i super zaposliti, a i poprilicno zaglibiti, a jedini ispravan nacin napredovanja, bez obzira na trenutno zaposlenje je da uporedo uvijek trazite bolje, dakle, ambicija nikada na odmet. Sto se tice zaposlenja u nekim jacim državnim firmama, tu je zaposlenje osim na nekim marginalnim poslovima, nažalost, uvjetovano protuuslugom, u najvecoj mjeri vlada nepotizam i stranacke veze, tako da to toliko ne zavisi od fakulteta
Također treba u vidu imati i cinjenicu da vecina ljudi koja može izdvojiti cca. 40.000KM za 4godine skolovanja svog djeteta na privatnom fakultetu, vjerovatno imaju i poneku vezu koja ce u buducnosti pomoci da se to isto dijete zaposli, pa stoga za nekoga ko nema veze (npr. ko je stipendista i sl.), to može biti frustrirajuce, i takva osoba priznatost tog fakulteta ne bi trebala mjeriti na nacin da posmatra ko se od kolega sa fakulteta gdje zaposlio..naravno ima ovakvih slučajeva i na ETF-u, ali u znatno manjem broju, jer vecina djece sa "jakim" roditeljima ne zeli da se muci, ako nesto moze platiti pa proci relativno lakse, zbog cega takvi vecinom idu na privatne fakultete...nevezano za vas slučaj, treba biti jasno da prica da je na privatnom fakultetu podjednako tesko kao i na državnom te da su diplome iste, svakako ne pije vode, jer koji bi razuman covjek placao 40.000KM da bi na kraju imao isto sto je mogao imati i za cca 1000KM..kod nas je situacija, za sada, da su drzavni fakulteti (barem u ovoj oblasti) priznatiji od privatnih, pa je stoga jasno da cijena skolovanja kod privatnika mora rezultovati laksim zavrsavanjem u odnosu na drzavni faklutet..to je cinjenica, bez obzira sto ista vjerovatno ne odgovara pojedinim neobjektivnim studentimaprivatnih fakulteta
također prica da je program na ETF-u star 50 godina svakako je daleko od istine..trenutni model studiranja na ETF-u je isti kao model na jednom njemackom univerzitetu (ne mogu se sjetiti tacno kojem, al se to lahko moze provjeriti na ETF-u)..naravno, da je sve idelno, nije, daleko od toga, al neuređenost pojedinih marginalnih predmeta na pojedinim smjerovima ETF-a ne bi trebala biti zabrinjavajuca..glavna je prednost sto ključne predmete na svakom od smjerova drže odlični profesori...
vjerujem da je program i na privatnim fakultetima savremen, i da prati aktuelne trendove, samo je pitanje koliko se ide u dubinu na pojedinim fakultetima
na kraju, sta je kljucna zabluda, na koju se poziva vecina studenata sa privatnih fakulteta..da se na, konkretno ETF-u, studenti ubijaju gomilom teorije koja ti objektivno ne treba...svakako je potrebno studenta sto vise opteretiti, kako bi se provjerilo kakve rezultate on pod tim pritiskom daje..ukoliko od 30 studenata 25 padne na ispitu, to ni u kom slucaju ne znaci da je profesor manijak ciji je cilj da te sto vise puta obori, nego je znak da onih 25 studenata nije dovoljno spremilo..ko se na vrijeme pomiri s ovom cinjenicom, i zapne malo jace nego prije, vrlo brzo predje u oni manju grupu studenata koji prolaze..tacno je da vecina stvari koja se uci nece trebati u poslu, ali to nije problem, jer primarni cilj fakulteta i nije da naucis stvari koje ces raditi na poslu, vec da NAUCIS KAKO SE ISPRAVNO UCI I SAVLADAVA NEKA MATERIJA, dok ce konkretna materija koju trenutno ucis citavog zivota biti promjeniva(narocito u ovoj struci), i uvijek cemo se susretati sa problemima koje nismo mogli nauciti ni na jednom fakultetu