IUS ili ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
doc.dr.

#101 Re: IUS ili ETF

Post by doc.dr. »

Na IEEE-u sve zavisi od konferencije do konferencije. Ima konferencija na kojima su kriteriji izuzetno visoki (interesantno je da je takva postala i konferencija ICAT koja se svake dvije godine održava u Sarajevu), a ima i konferencija koje primaju svakakvo smeće. One su na zloj listi kao "bogus" konferencije... IEEE nema puno takvih ali ih ima. Pohlepa ubija sve. Ušao je i beogradski TELFOR u IEEEXplore, a znam ljude koji kažu da će ta konferencija prihvatiti svaki iole pismeniji i gramatički koliko-toliko korektan rad. Mislim da je takav stav ipak malo pretjerivanje, ali kvalitet te konferencije je daleko ispod kvaliteta većine drugih IEEE konferencija (ipak, jako je popularna zbog niske kotizacije, što je kod nas značajan faktor). A sad, zna se desiti da i na kojekakvim bogus konferencijama objave radove i neke velike face, zvučna svjetska imena, ali to ne znači da je konferencija dobra. Te velike face jednostavno šalju radove svuda, i dovoljno su priznati da im nije ni bitno gdje objavljuju, velike stvari će naravno objaviti u relevantnim žurnalima, a siću objavljuju gdje stignu. Dakle, konferencija nije nužno dobra ako su na njoj objavili rad i značajni naučnici. Konferencija je dobra ako na njoj ne može proći smeće...

Ah, da... I dalje se ibretim na stavove budućeg doktora CS koji kaže da ne treba matematika... Okomio se na diferencijalne jednačine. Pa zna li on da recimo nema programiranja iole realnije kompjuterske igre (glavno tržište softvera u svijetu) bez diferencijalnih jednačina? Da nema ozbiljnije računarske grafike bez diferencijalnih jednačina? A skupovi, i skupovi su glupost? Ma nemoj... Na matematskom aparatu skupova zasniva se većina naprednih struktura podataka, a o bazama podataka da ne govorimo. Pa ne priča džabe prof. Jurić na DM-u da ljudi koji ne mogu shvatiti u čemu je tačno razlika između skupova {a,b,c} i {{a},{b},{c}} nikada neće shvatiti niti jednu iole sofisticiraniju strukturu podataka (nije red-black stablo najsloženija struktura podataka koja postoji, samo da se zna)... Eto, toliko zasad od mene, da i ja nešto doprinesem ovoj diskusiji...
novi.dan.nova.nafaka

#102 Re: IUS ili ETF

Post by novi.dan.nova.nafaka »

doc.dr. wrote:Na IEEE-u sve zavisi od konferencije do konferencije. Ima konferencija na kojima su kriteriji izuzetno visoki (interesantno je da je takva postala i konferencija ICAT koja se svake dvije godine održava u Sarajevu), a ima i konferencija koje primaju svakakvo smeće. One su na zloj listi kao "bogus" konferencije... IEEE nema puno takvih ali ih ima. Pohlepa ubija sve. Ušao je i beogradski TELFOR u IEEEXplore, a znam ljude koji kažu da će ta konferencija prihvatiti svaki iole pismeniji i gramatički koliko-toliko korektan rad. Mislim da je takav stav ipak malo pretjerivanje, ali kvalitet te konferencije je daleko ispod kvaliteta većine drugih IEEE konferencija (ipak, jako je popularna zbog niske kotizacije, što je kod nas značajan faktor). A sad, zna se desiti da i na kojekakvim bogus konferencijama objave radove i neke velike face, zvučna svjetska imena, ali to ne znači da je konferencija dobra. Te velike face jednostavno šalju radove svuda, i dovoljno su priznati da im nije ni bitno gdje objavljuju, velike stvari će naravno objaviti u relevantnim žurnalima, a siću objavljuju gdje stignu. Dakle, konferencija nije nužno dobra ako su na njoj objavili rad i značajni naučnici. Konferencija je dobra ako na njoj ne može proći smeće...
Nisam se mislio uključivati u raspravu, ali mi je ovo zaparalo oči i uši:
Bolonjac wrote:Znam dosta ljudi sa puno referenci a da su manje "referentni" od ljudi koji nemaju reference tj. u našim uslovima je to samo pitanje novca. Što se IEEE-a tiče i on je postao smeće da prostiš samo čekam kad će reći da je generirani rad prošao (http://pdos.csail.mit.edu/scigen/) - malo je falilo.
Hajde da je napisao u stilu tog tvog - nisu nužno sve IEEE konf. dobre, ali UGLAVNOM JESU, tj. veliki broj. Na kraju krajeva, hrpu gluposti poput citirane o IEEE može napisati neko ko piše žurnalske radove ko' od šale, neko ko je objavio desetine radova i radi na ozbiljnim projektima, a ne neko forumsko piskaralo koje ne može ni do MIPRO-a da dobaci...
Bolonjac

#103 Re: IUS ili ETF

Post by Bolonjac »

Ako smatras da je vlastito iskustvo losi radovi sa konferencija ne znam koji ti fakultet studiras i koja je praksa kod vas, ali na ETF-u je normalno da studenti od trece godine studija objavljuju radove(ja sam na drugoj godini objavio svoj prvi rad te pratim situaciju - kada sam i postao clan IEEE) na konferencijama u studentskom dijelu (u mojoj generaciji više od pola studenata ima "naučni" rad, vecina njih i indeksirano u ieeexplore !!)
S obzirom da već radim u privatnoj firmi nisi upravu ni za projekte, koja između ostalog ima i projekte iz oblasti IR-a.

Ja nisam rekao da je IEEE smeće nego da je postao smeće jer su postali previše komercijali i sve puštaju("sve IEEE konf. dobre, ali UGLAVNOM JESU" - kad sve prolazi u IEEE bazu kako to zoveš? isto kao što sto tvrdi da su lokalne konferencije smeće gdje prolaze loše pisani seminarski radovi(mada sam vidio i odličnih radova koji mi se nikako nisu uklapali u okolinu) - moja generacija a još goreg sam se nagledao na samim konferencijama). Istina je bliže da ima par top konferencija a da na ostalim može proći svašta - mada nisam testirao ali sam čitao :).
Ove godine nisam platio Članarinu za IEEE i ne planiram jer za te pare nemam nista osim popusta na konf. a za naše uslove je poskupa u odnosu sta dobiješ te sam jako ogorčen na njih jer su prekomercijalni

Ko se iole bavi CS-om mora čitati naučne radove da bi nešto uradio tj. implementirao. Meni je čast da smatraš da sam asistent ili čak profesor ps. da ti pošaljem index ;)

ode ovo u offtopic ali mislim da se neces ušutiti valja odbraniti svoje "reference", ja ti kažem šta sam vidio :)
Ne kažem da ima nešto bolje od IEEE ali kažem da rad u IEEExplore više i nije tolika referenca bez dodatnih stvari jer sve prolazi te kad vidim "naučne radove" kod nekih ljudi uzimam to sa rezervom dok ne pročitam.
kenio13

#104 Re: IUS ili ETF

Post by kenio13 »

Ima li neko ko trenutno studira na ETFu ili Burchu/IUSu da moze odgovoriti na par pitanja?
Post Reply