Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Podržavate li popisivanje Romske djece?

DA-djeca su prisiljena na kriminal i treba ih se zašititi
27
75%
NE-to je rasizam
6
17%
Nemam jasan stav
3
8%

Total votes: 36

sojka

#26 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by sojka »

Nismo li rodjenjima osudjeni na drustveni zatvor? I opet izvucemo predivne osmjehe, predivne pjesme, nasa glad, suzica
u oku vas se ne dotice...mi samo moramo... :(

Image
scooter21ba

#27 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by scooter21ba »

sojka wrote:
scooter21ba wrote:
sojka wrote:NE. Rasizam klasicni. Zasto ne oduzmu roditeljima pravo na roditeljstvo i lijepo ne naprave domove i lijepo vaspitaju tu djecu? Jeftinije je tako- to su ionako Cigani, ne treba ih se izvesti na put i integrisati u drustvo. Nemaju sansu sto od roditelja, sto od drustva?!!

NE! :x

Nakon identifikacije- zatvor-tu drzava ima koristi. :)

EU ionako nece odobriti ove akcije. :D

Sta Vatikan na to kaze? Moralno je ispravno? :-)
izvini ali zar nismo i mi bar malo rasisti
jer ni nasi ljudi ne vole bas kad vide rome, a i prva optuzba je romi su to uradili najvjerovatnije
Izvini koji to mi??? Vecina? Ili ko? I zar je to argument?? Prva sam za usvajanje takve djece. Naucena su da kradu,
stoga zasto ne mogu biti naucna da to ne cine??? Mogu. Zatvor nikako kao solucija i suocavanje sa predrasudama.
Pitanje je kako bi se isti Italijani, osjecali da ih u Njemackoj pocnu markirati zbog kradja, kriminala, koji nije bas
neznatno zastupljen. Zapad nudi soluciju-pedagogija, skolovanje kao odgovor na "problem".
nismo se izgleda dobro razumjeli ja nisam uzimanju otisaka rekao da
samo kazem zar nismo i mi takvi kad su u slucaju romi (ok veeeeelika vecina)
ako vidis moje ranije postove vidjet ces da sam napisao da bi prije nego obrazovanje ili nesto slicno uveo roditeljima da ne posalje sutra dijete na ulicu da prosi krade itd
u mojoj zgradi zivi porodica roma koja se osim boje koze nikad ne bi reklo da su romi cak sta vise bolji su od nekih "obicnih" rade zaradjuju posteno
Polynesian

#28 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by Polynesian »

1gorstak wrote:
Nedavno je jedan Bosnjak priveden od strane policije u dijelu Dobrinje koji se nalazi u manjem entitetu, jer je pokusavao navesti djecaka na polni odnos. Tvoje rezonovanje opravdava paljenje bosnjackih kuca u manjem entitetu. Zasto se Italijani u svojim znojnim wifebeater potkosuljama ne obruse na mafijase koji ih gaze tolike godine ? Ne smiju zato sto bi ih ovi izbusili. Lako je uzeti baklju i dok si skriven masom nekom spaliti dom. Jos ako se to moze predstaviti odbranom drustvenih vrijednosti, sreci manijaka nigdje kraja.
Vrlo je jeftino, i naivno za ozbiljan dijalog, uzimati stvari iz konteksta .
Imaj to na umu za ubuduće.

Nemam potrebe, ti pojašnjavati moj uvodni post, ne sumnjam u tvoje rezonovanje.
Shvatićeš prije ili kasnije...:)
sojka

#29 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by sojka »

scooter21ba,

moj posting se odnosio iskljucivo na tvoje prvobitno upuceno pitanje. Ne slazem se sa konstacijom vecina Roma, mozda vecina Roma koje sam poznajes, a koliko smo involvirani -upitno je. Ne samo u nasem drustvu, nego sirom Evrope drustvo okrece oci na ovaj problem, jer tako mnogo udobnije.
Naveo si i kontra primjer, jer je moguce drugacije.

Pozzz :)
Postavka ankete, je --- :D :? :lol: :skoljka:
scooter21ba

#30 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by scooter21ba »

sojka wrote:scooter21ba,

moj posting se odnosio iskljucivo na tvoje prvobitno upuceno pitanje. Ne slazem se sa konstacijom vecina Roma, mozda vecina Roma koje sam poznajes, a koliko smo involvirani -upitno je. Ne samo u nasem drustvu, nego sirom Evrope drustvo okrece oci na ovaj problem, jer tako mnogo udobnije.
Naveo si i kontra primjer, jer je moguce drugacije.

Pozzz :)
Postavka ankete, je --- :D :? :lol: :skoljka:
naravno da moze drugacije
i kao sto rekoh radije bi da neko edukaciju za sve rome da ne rade to sto rade nego ih odmah proglasavati za kriminalce
ako si mislila na ono u zagradi veeelika vecina tu sam mislio na veliku vecinu nas koji gledaju sa prezirom na rome
sojka

#31 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by sojka »

scooter,
ne-skapirala sam te.
Odnosi se i na samu anketu. Pogledaj postavku ankete i uticanje na istu i sam odgovor/tj. stav je jasan iz nje.Ili?

DA-djeca su prisiljena na kriminal i treba ih se zašititi 2080%
NE-to je rasizam
312% Nemam jasan stav

Dakle po autoru ispada je zastita jedino ta solucija tim putem potpisivanja, a nikako druge metode nisu zastita. :shock: :-) Da trebamo se zastiti takve odluke.;)
scooter21ba

#32 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by scooter21ba »

sojka wrote:scooter,
ne-skapirala sam te.
Odnosi se i na samu anketu. Pogledaj postavku ankete i uticanje na istu i sam odgovor/tj. stav je jasan iz nje.Ili?

DA-djeca su prisiljena na kriminal i treba ih se zašititi 2080%
NE-to je rasizam
312% Nemam jasan stav

Dakle po autoru ispada je zastita jedino ta solucija tim putem potpisivanja, a nikako druge metode nisu zastita. :shock: :-) Da trebamo se zastiti takve odluke.;)
dobro skontali smo se nemoj tuci (mada mi licis na nekog pacifistu)
ako je popisivanje ja sam onda za popisivanje sve djece ne samo jedne skupine jer ne znamo ko ce biti kriminalac rom ili neki "obicni"
glavutan

#33 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by glavutan »

Polynesian wrote:
glavutan wrote:
Prica o Romima je samo prasina bacena u oci jer glad u Italiji kuca na velika vrata samo sto to korumpirani politicari ne smiju bas na sav glas objasniti.

I za kraj, ako cemo vec raspravljati o stvarima onda ih treba poznavati a ne lupati bezveze. Ja Italiju i njene marifetluke znam ko svoj djep. Jebiga, 18 godina joj placam poreze.
Uzgred, Vatikan je ovaj potez i sluzbeno ocijenio kao rasisticki.
Naravno da treba stvari o kojima se diskutuje poznavati.
Samo mislim, da ti nisi razumio, šta je ovdje predmet diskusije. Možda ti anketa, otvori vidike.

Vidi, koliko ti poznaješ Italiju, to mene baš ne interesuje, i ne znam zašto bi me interesovalo. Tema se netiče same Italije, nego Roma, njihovih prava, njihove imancipacije u društvo i sl. a što je globalni problem kod te populacije. Zbog toga ova tema, i tema koju si ti postavio, nisu istovjetne. Zatim interesuje me, koje konkretne primjedbe imaš da izneseš glavutane ?
Cek malo da protrljam okice, more bit bidne da mi je nesto promaklo.
:shock: :shock:
Naslov teme:
Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci
Uvodni komentar:
Polynesian wrote:Italijanska vlada želi zaustaviti prosjačenje i džeparenje maloljetnih Roma na koje ih prisiljavaju i potiču njihovi roditelji.
Dežurni liberali odmah cvile od "ljudskim pravima jedinog naroda koji nije ratovao" kako to tugaljivo reče jedan novinar...
Nitko ne spominje da je 15-godinšnja Romkinja provalila u stan pokušavajući oteti novorođenče,što je i potaknulo reakciju Italijana i spaljivanje Romskih naselja...

Koje je vaše mišljenje,da li vas ovaj zakon potiče na Musolinijevo doba,ili doista služi da se djeca prestanu gurati u kriminal ?
Bogami, cini mi se da mi nista promaklo nije jer koliko vidim objekt teme je Italija, italijanska vlada i njen odnos prema Romima. Cak sta vise, pomenuo se i Mussolini pa se meni cini da ti sam ne znas o cemu bi da raspravljas. Ovdje se govori o rasistickom (ne zaboravimo da ga je sam Vatikan tako okvalifikovao) odnosu Berlusconijeve vlade prema jednoj etnickoj skupini.
Jer ako cemo vec tako, jedan Napoli npr. je prepun italijanskih maloljetnika koji su debelo ogrezli u kriminal no toj istoj vladi nije palo na pamet da vlastitim maloljetnicima zakonski uzima otiske prstiju.
Stoga, ne pravimo se mutavi.
Nije problem u Romima vec u mentalitetu jednog ksenofobnog i rasistickog drustva koje pak voli da se licemjerno prikazuje kao demokratsko. No nije ni cudo sto je tako jer u toku jedno kolektivno pranje mozga posredstvom medija po kojem su oni drugaciji od nas obavezno krivi za sve nedace koje nam se desavaju. Za tvoju informaciju, desnicarski premijer, koji je na vlast dosao samo zbog toga sto kao koalicionog partnera ima ksenofobnu Legu Nord, posjeduje 3 televizije (tzv. Mediaset), skoro svu pisanu stampu a posredstvom svojih pijuna kontrolise i dobar dio drzavne televizije. Svi novinari koji pak drze do casti profesije su potisnuti na margine javnog djelovanja i nastoji se na svaki moguci nacin da im se zacepe usta. Dosta da pogledas izvjestaje o slobodi stampe pa da vidis na kojem se mjestu nalazi Italija. Prica o pravosudju je takodje roman za sebe gdje desnicari nastoje da zakoni za njih budu jednakiji nego za ostale.
Sprema se teren za neku novu diktaturu a Romi su samo pokusni kunici u svemu tome.
madner

#34 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by madner »

mIRCerka wrote:
madner wrote:Jedno ne iskljucuje drugo.
Zatvor i Pedagogija.

Finci oduzimaju djecu Romima koji tjeraju istu da prose.
koliko god to okrutno zvucalo, to mi je ok, jer mislim da je za roditelje kasno, a djeca se mogu spasiti.
Eno u Banja Luci, u Gospodskoj ulici, sjedi ona plava prosjakinja iz sarajevske Ferhadije, sto ima desnu ruku deformisanu.
Ja je gledam pa kontam jesam li u Vase strase ili sam fakat u Banja Luci.... Djeci spasa ima, roditeljima cisto sumnjam.
Ima i to, samo Romi zato haman ne prose po Finskoj.

Ja sam uvjek za da se pomogne ljudima koji hoce da poboljsaju svoju situaciju, ali samo njima.
Polynesian

#35 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by Polynesian »

sojka wrote:
Svašta !

Autor topica nema ništa protiv i drugih metoda zaštite.

Stim da rezultate ankete se ne smije negirati.
KENJAC

#36 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by KENJAC »

Aj sad, poslije lijepih rijeci, pridika Italijanima, i hlavospjevki ciganima- moze li jedno pitanje! Ko bi od vas kupio kucu uz cigansko naselje! ????
Nasli se Bosanci pridikovat o rasizmu!
Fiore

#37 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by Fiore »

KENJAC wrote:Aj sad, poslije lijepih rijeci, pridika Italijanima, i hlavospjevki ciganima- moze li jedno pitanje! Ko bi od vas kupio kucu uz cigansko naselje! ????
Nasli se Bosanci pridikovat o rasizmu!
POTPIS :thumbup:
sojka

#38 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by sojka »

Polynesian wrote:
sojka wrote:
Svašta !

Autor topica nema ništa protiv i drugih metoda zaštite.

Stim da rezultate ankete se ne smije negirati.
Meni se pokazao tvoj stav, tj. jasan mi je i uticaj istog na rezultate. Sta znaci ne smije negirati? :( Rijecice izdaju. 8) Vidim ih- otuzno je i fasisticki- cinjenica i slika. :D

Za ove proanketicarske navijace , BiH drustvo ih nije integrisalo, niti ima trenutno sredstava- i sami imaju problem suzivota. I medjuostalom ne treba da te se tice privatnost. Ispod pasa-sve dalje. :D
sojka

#39 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by sojka »

I kakve to veze sa ovom anketom ima? :D i pristupu problemu...

:zjev: :lol: :lol: :D :-)
omar little

#40 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by omar little »

Na ovom forumu se slabo sta mijenja...najmanje zadrto, primitivno razmisljanje...i nije cudo sto je BiH u totalnom kurcu i nema joj spasa...dzaba sve dostupne informacije, dzaba mogucnost da se, putem interneta, cita, obrazuje, uci drugom nacinu razmisljanja ili, u nekim slucajevim, jednostavno uci razmisljanju svojom glavom...ma kakvi...
Shoshana

#41 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by Shoshana »

Jel' ovo opet Romima oduzimamo djecu??? Dok smo tu, mogli bismo ih i sterilisati, 'nako, usput :roll:

A, vidim, niko ne odreagova ni na ono spominjanje Hitlerovih ideja :roll:

Ubi merhametluk, milosrdje, a bogami i savremena nauka... Daleko vam lijepa kuca svima...
glavutan

#42 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by glavutan »

Shoshana wrote:Jel' ovo opet Romima oduzimamo djecu??? Dok smo tu, mogli bismo ih i sterilisati, 'nako, usput :roll:

A, vidim, niko ne odreagova ni na ono spominjanje Hitlerovih ideja :roll:

Ubi merhametluk, milosrdje, a bogami i savremena nauka... Daleko vam lijepa kuca svima...
:mrgreen: :mrgreen:

Zakazalo zoomiranje.
paratrooper

#43 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by paratrooper »

Najbolje da ih Taliani eksportuju u srbiju , vjerovatno iz te zemlje i odlaze u Italiju.
Polynesian

#44 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by Polynesian »

Nedavno objavljeno,
Talijanska će vlada nastaviti s pokrenutim planovima o uzimanju otisaka prstiju Romima koji žive u toj zemlji, uključujući i djecu, što su dužnosnici EU-a ocijenili diskriminatorskim.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je to potvrdio nakon komentara ministra unutarnjih poslova Roberta Maronija koji je kritike plana nazvao "licemjernima".

"Vjerujem da je ministar Maroni napravio dobro što je nastavio smjerom koji je zacrtao. Ovdje nije riječ o upadima u romska naselja niti bilo čemu sličnom, već o načinu na koji ćemo uspjeti evidentirati sve osobe koje žive u ovoj zemlji", rekao je Frattini.

"Ovakve su poteze poduzele mnoge druge europske zemlje, a da pritom nisu prouzročile nikakav skandal i mislim da bi se prema njima i ovdje trebalo tako odnositi", rekao je.

Plan o uzimanju otisaka prstiju, prihvaćen u okviru vladine kampanje borbe protiv uličnog kriminala, doživio je snažne kritike iz zemlje i inozemstva, ali je ministar Maroni u razgovoru objavljenom u subotu najavio da se od plana neće odustati.

Maroni je rekao da ta mjera nije diskriminatorska, te da je ona usmjerena na dobrobit "mnoge djece koja žive u teškim uvjetima".

Naglasio da će predstavnici Crvenog križa biti prisutni prilikom uzimanja otisaka prstiju kako bi se osigurala ljudska prava Roma.

Zabrinutost planom talijanske vlade izrazio je i UNICEF.

http://www.net.hr/vijesti/europa/page/2 ... 61006.html

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#45 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by mIRCerka »

Neko je vec napisao da smo i mi cipsu dali otiske, pa nismo dizali bunu.
Ovako ce se izvrsiti registracija onih koji ni u zemlji rodjenja nemaju rodni list, pa kad se uhvati takvo dijete da vrsi kriminalnu radnju, starce poslat na robiju. Nesto nisam upratila zalbe i protestiranje radi njihove getoizacije. Al i ovo je jos jedna od "trenutno interesantnih tema"...
Nemojte mi o merhametluku i ostalim stvarima, lako je iz svemira pricati sta treba na zemlji da se radi. Tuzno je sto se vecina raje u Sarajevu SMIJE onom klincu sto razvlaci razvaljenu harmoniku kod Vatre, ali kad ga odvedes i obuces, on se nakon 20 minuta vrati sav u dronjcima opet. "nec mi niko dat marke ako sam cist i uredan".... :(
Shoshana

#46 Re: Italija uzima otiske prstiju Romskoj djeci

Post by Shoshana »

SanYava wrote:uh, jeb* li ih otac, nek uzimaju otiske, tako i treba, da se spriječe i pohvataju budući kriminalci!
Hitler bijaše dobar - nije bilo prosjačenja, ležanja po cijele dane i pravljenja djece, ili radi ili gini.
Upali su mi romi prošli mjesec u stan i elem su mi sve pokrali odnijeli mi i macu koju imam već dvije godine :sad:
šta li im je trebala??
da je obogalje
za takve samo Bog i batina :roll:
Ovaj post o dobroti Hitlera i dalje stoji ovdje? :shock: :shock:

A ovi kojima je isto uzimanje otisaka punoljetnim osobama bez obzira na njihovu etnicku pripadnost, i uzimanje otisaka djeci iskljucivo jedne etnicke pripadnosti imaju ozbiljnih problema sa percepcijom ljudskih prava.

Jedina ljudska prava koja priznajem su da svako ima pravo da se slozi sa mojim misljenjem :lol: :lol:
Post Reply