Svaka tebi cast, ali meni je ovo malo ciganski potez. Ja sam nedavno otisao nadredjenom, trazio povisicu od 10%, naveo fino razloge zasto mislim da je zasluzujem (drzao predavanja u prethodnoj godini, ucestvovao u "vannastavnim aktivnostima", i sto je najbitnije, klijent zadovoljan mojim poslom). Nisam dobio 10%, dobio sam 8%, ali opet sam zadovoljan.512MB wrote:Povisica plate se otprilike trazi ovako:HB_BHF wrote:Je li imao neko iskustva sa pregovaranjem o povišici plate? Pošto se prvi put suočavam s tim, htio bih pitati za vaša iskustva kako ste vi to prolazili?![]()
Kod mene u firmi plata se dogovara na početku i to je to. Nema ono da nakon pola godine, nakon godinu postoji fiksni procenat povećanja, već moraš ti lično tražiti.
1. Nadjes drugi posao
2. Odes kod sadasnjeg shefa i kazes mu da si nasao drugi posao ali da si spreman razgovarati
3. U 50% slucajeva dobijes od njega ponudu
4. Na tu ponudu stavis jos 10%
5. Ako prihvati cool, ako ne uzmes drugi posao![]()
U sustini, uvjek je dobro imati neki plan b, ili barem nesto sa cim mozes izvrsit pritisak. Na lijepe oci nema povisice, poslodavac to radi uglavnom iz nuzde.
Kod mene je, ako sam vec nasao drugi posao ja taj posao i prihvatam. Tesko ce me nagovoriti da ostanem.