Isus je tražio Judu da ga izda..

Rasprave o vjerskim temama.
danas

Post by danas »

NIN wrote: Da se razumijemo, za mene su sve abrahamske religije politicki identicne.
nisu... iako postoje tendencije da se abrahamov bog tretira kao "jedan" bog, nije bas to sve isto... recimo, jevreji nemaju nikakvih tendencija da se sire bilo duhovno bilo fizicki, i donedavno je bilo maltene nemoguce postati jevrej ako nisi rodjen kao isti. znaci, oni niti imaju misonare koji "sire istinu" niti gore od zelje da nekoga konvertuju da postane jevrej. dok je politika i hriscanstva i islama vrlo ekspanzionisticka, mada i medju njima ima bitnih razlika, sa time da je islam generalno mnogo manje agresivan i drustveno-politicki telerantiji od hriscanstva (ovdje prevstveno mislim na katolicanstvo i new-born evangelical hriscane u USA).
black

Post by black »

"Govori u četiri evanđelja (čak suprotno ranim mesijanskim tvrdnjama) su tako različiti od sinoptičkih, a tako i komentari četvorice evanđelista, da oboje ne mogu biti jednako pouzdani kao zapisi onog šta je Isus rekao: literarna vjerodostojnost u davnim vremenima nije zabranjivala kao što to radi sada, pripisivanje izmišljenih govora istorijskim ličnostima: najbolji drevni istoričari imali su praksu sastavljanja i pripisivanja takvih govora na ovakav način."
(C.J. Cadoux: The life of Jesus, p.16)

"Evanđelja su napravljena, što jasno reflektira koncepciju praktične potrebe zajednice za koju su bila napisana. U njima je upotrijebljen tradicionalni materijal, ali nije bilo oklijevanja u njegovom mijenjanju ili dodajući mu ili u izostavljanju onog što ne odgovara cilju piščevom".
(T.G. Tucker: Histary of the Christians
in the light of Modern Knowledge, p. 32o)

"Prepisivač je katkad umetao, ne ono što je bilo u tekstu nego što je mislio da treba biti. On bi povjerovao prevrtljivom pamčenju, ili bi činio da tekst bude u skladu sa gledištima škole kojoj je pripadao. U dodacima varijantama i citatima od kršćanskih otaca, skoro 4.000 grčkih MSS testamenata bilo je poznato da postoji. Kao rezultat postoji značajna raznolikost čitanja".
(Prof. J.R. Dummelow: Commentary of the Holy Bible, p.16)

"Ako pod kršćanstvom podrazumjevamo vjeru u Krista kao nebeskog Sina Božjeg, koji nije pripadao zemaljskom čovječanstvu, nego koji je živio u Božjoj jednakosti i slavi, koji je s neba sišao na Zemlju, koji je ušao u ljudskost i uzeo ljudski oblik kroz Djevicu, da bi mogao učiniti udobrovoljenje za ljudske grijehe vlastitom krvlju na križu, koji je zatim probuđen iz smrti i podignut zdesna Bogu, kao gospod svog sopstvenog naroda, koji je vjerovao u njega, koji čuje njihove molitve, štiti ih i vodi; koji pak boravi i lično dela u svakom od njih; koji će opet doći s oblacima nebeskim da sudi svijetu; koji će zbaciti sve neprijatelje Božje i koji će vlastiti narod dovesti sa sobom domu nebeske svjetlosti, tako da oni mogu postati kao njegovo proslavljeno tijelo - ako je ovo kršćanstvo, onda je takvo kršćanstvo utemeljio S. Pavle, a ne naš Gospod".
(Jesus or Paul, p. 122),
(Dr. Annold Meyer, Prefesor of Thelogy, Zurich University)
NIN

Post by NIN »

danas wrote:
NIN wrote: Da se razumijemo, za mene su sve abrahamske religije politicki identicne.
nisu... iako postoje tendencije da se abrahamov bog tretira kao "jedan" bog, nije bas to sve isto... recimo, jevreji nemaju nikakvih tendencija da se sire bilo duhovno bilo fizicki, i donedavno je bilo maltene nemoguce postati jevrej ako nisi rodjen kao isti. znaci, oni niti imaju misonare koji "sire istinu" niti gore od zelje da nekoga konvertuju da postane jevrej. dok je politika i hriscanstva i islama vrlo ekspanzionisticka, mada i medju njima ima bitnih razlika, sa time da je islam generalno mnogo manje agresivan i drustveno-politicki telerantiji od hriscanstva (ovdje prevstveno mislim na katolicanstvo i new-born evangelical hriscane u USA).

Upravu si, trebao sam malo bolje formulisati misao.
Ali, ako govorimo o hijerarhijskom ustroju istih onda tu imamo mnogo ocigledniju slicnost u socio odnosima!
Taj hijerarhijski ustroj je ljudski implant u samu religiju, ako govorimo o njoj kao bogomdanoj. Sada, o ljudskoj hijerarhijskoj sklonosti nije mjesto u ovoj temi.
danas

Post by danas »

black wrote:"Govori u četiri evanđelja (čak suprotno ranim mesijanskim tvrdnjama) su tako različiti od sinoptičkih, a tako i komentari četvorice evanđelista, da oboje ne mogu biti jednako pouzdani kao zapisi onog šta je Isus rekao: literarna vjerodostojnost u davnim vremenima nije zabranjivala kao što to radi sada, pripisivanje izmišljenih govora istorijskim ličnostima: najbolji drevni istoričari imali su praksu sastavljanja i pripisivanja takvih govora na ovakav način."
(C.J. Cadoux: The life of Jesus, p.16)

"Evanđelja su napravljena, što jasno reflektira koncepciju praktične potrebe zajednice za koju su bila napisana. U njima je upotrijebljen tradicionalni materijal, ali nije bilo oklijevanja u njegovom mijenjanju ili dodajući mu ili u izostavljanju onog što ne odgovara cilju piščevom".
(T.G. Tucker: Histary of the Christians
in the light of Modern Knowledge, p. 32o)

"Prepisivač je katkad umetao, ne ono što je bilo u tekstu nego što je mislio da treba biti. On bi povjerovao prevrtljivom pamčenju, ili bi činio da tekst bude u skladu sa gledištima škole kojoj je pripadao. U dodacima varijantama i citatima od kršćanskih otaca, skoro 4.000 grčkih MSS testamenata bilo je poznato da postoji. Kao rezultat postoji značajna raznolikost čitanja".
(Prof. J.R. Dummelow: Commentary of the Holy Bible, p.16)

"Ako pod kršćanstvom podrazumjevamo vjeru u Krista kao nebeskog Sina Božjeg, koji nije pripadao zemaljskom čovječanstvu, nego koji je živio u Božjoj jednakosti i slavi, koji je s neba sišao na Zemlju, koji je ušao u ljudskost i uzeo ljudski oblik kroz Djevicu, da bi mogao učiniti udobrovoljenje za ljudske grijehe vlastitom krvlju na križu, koji je zatim probuđen iz smrti i podignut zdesna Bogu, kao gospod svog sopstvenog naroda, koji je vjerovao u njega, koji čuje njihove molitve, štiti ih i vodi; koji pak boravi i lično dela u svakom od njih; koji će opet doći s oblacima nebeskim da sudi svijetu; koji će zbaciti sve neprijatelje Božje i koji će vlastiti narod dovesti sa sobom domu nebeske svjetlosti, tako da oni mogu postati kao njegovo proslavljeno tijelo - ako je ovo kršćanstvo, onda je takvo kršćanstvo utemeljio S. Pavle, a ne naš Gospod".
(Jesus or Paul, p. 122),
(Dr. Annold Meyer, Prefesor of Thelogy, Zurich University)
ne treba nikakav profesorski autoritet da nam pokaze da se 4 bibilijska jevandjelja ne slazu jedno sa drugim -- dovoljno je valjda procitati bibliju pa vidjeti sam da se pogotovo jevandjelje po jovanu bitno razlikuje od prva tri.

a istorijska je cinjenica da su ova 4 jevanjdelja odabrana medju mnostvom "kandidata" (drugih postojecih jevandjelja) kada se biblija sastavljala, mnogo vijekova poslije isusovog zivota, te da su odabrana jevandjelja bila ona koja su odgovarala tadasnjim drustveno-politickim okolnostima kao i aspiracijama i ambicijama crkve. nema nikakvog razloga da mislimo da je novopronadjeno jevandjelje manje ili vise "vjerodostojno" od onih u bibliji.
NIN

Post by NIN »

Evo malo fotosa:

Image

Image

Image
NIN

Post by NIN »

Pronadjeno oko 1970. godine sjeverno od egipatskog grada El Minya. Evo mapa:

Image
Shoshana

Post by Shoshana »

Ko god hoce da sazna nesto vise o ranom krscanstvu neka procita The gnostic gospels od Elaine Pagels.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

NIN wrote:Pronadjeno oko 1970. godine sjeverno od egipatskog grada El Minya. Evo mapa:

Image
cini mi se da su pronadjeni spisi ''misteriozno'' nestali, volio bih da nisam upravu!
Murisno1

Post by Murisno1 »

Sinoć sam gledao na dokumentarcu na NG-u da je papirus na kojem se pisalo pismo iskorišten iz žetve 250.godine poslije Hrista...
S obzirom da sam se uključio kasno , onaj doktor reče da to dokazuje da je evanželje po Judu nije krivotvorina ...
NIN

Post by NIN »

Murisno1 wrote:Sinoć sam gledao na dokumentarcu na NG-u da je papirus na kojem se pisalo pismo iskorišten iz žetve 250.godine poslije Hrista...
S obzirom da sam se uključio kasno , onaj doktor reče da to dokazuje da je evanželje po Judu nije krivotvorina ...
I ja sam odgledao citavu emisiju. Neoboriv dokaz kako su religije ''shaped by Men''! Ja sam i prije citao o ranom krscanstvu i agnosticizmu i nije mi bilo nepoznato da je postojalo tridesetak evandjelja ali koja su unistena zarad visih ciljeva.
Ono za Judu i Judaizam je nesto sto me i jest i nije iznenadilo, tipicna ljudska pokvarenost.

Posto ja ne pravim neku veliku razliku medju Abrahamskim religijama, radi toga sto ih gledam kao globalni socijalni i psiholoski fenomen covjecanstva, ne sumnjam da je bilo slicnih ''malverzacija'' i u ostale dvije monoteisticke religije.

Jednostavno govoreci, prakticno je nemoguce utvrditi pravi tok dogadjaja. Od kako smo smislili pismo kao jedan od najvecih alata nase civilizacije, u stanju smo da prenosimo dogadjaje, razmisljana, i ko zna sta sve ne na sljedece generacije. Analogno tome, i iskrivljavanja cinjenica dolaze u obzir (svjedoci smo pisane istorije nasih istocnih susjeda).

Kao sto sam vec vise puta napomenuo, sve u nasem okruzenju je RELATIVNO, sto ukljucuje i duhovnost!
Harrys

Post by Harrys »

U danasnjim novinama" 24heures" -Lozana,izasao je opsiran tekst o Judinom Evandjelju.
http://www.24heures.ch/vqhome/edition/n ... on=rc.html

Prevodilac kodeksa je Svicarac Rodolphe Kasser,honorarni profesor Univerziteta u Zenevi.Na prijevodu je radio 4 godine uz pomoc Gregora Wursta,profesora Univerziteta Ausburg.
Kad su dobili materijal prije cetiri godine,nisu uopste znali o kakvom se sadrzaju radi.Papirus je stigao u veoma losem stanju,stotinjak komadica,jer ga je egipatski trgovac u zelji da ga sacuva,zaledio.Prije kodiranja, bilo je neophodno izvrsiti restauraciju.
Kodeks ce biti vracen Egiptu 2009 godine.

Image

LE TRADUCTEUR: L?Yverdonnois Rodolphe Kasser a consacré quatre années ? ce codex et mis entre parenth?ses la réalisation de son dictionnaire de la langue copte. / THIERRY GROBET
Harrys

Post by Harrys »

Judino Evandjelje izlozeno za javnost u Zenevi.

Image
Post Reply