Vlasenica

Svakodnevna dešavanja u Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Han-Pijesku i ostalim mjestima regije.
75440
Posts: 45
Joined: 16/04/2009 23:54

#26 Re: Vlasenica

Post by 75440 » 24/04/2009 20:21

Poznata imena, poznati ljudi, toliko tuge...


fukara_tz
Posts: 5957
Joined: 14/12/2003 00:00

#27 Re: Vlasenica

Post by fukara_tz » 25/04/2009 16:03

25.04.2009

Vlasenica
Vlasenica: Ukopane 34 identifikovane žrtve

Na mezarju Rakita u Vlasenici obavljena je zajednička dženaza za 34 identifikovana Vlaseničanina, civilne žrtve ubijene u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dženazi i ukopu prisustvovalo je oko 3.500 članova porodica, prijatelja i komšija.

Zajedničku dženazu učio je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić koji je ovom prilikom pozvao na jedinstvo među Bošnjacima a to preporučio i političkim liderima.

Protekle sedmice identifikovana su još tri tijela i u skladu sa željema porodica bit će pokopana ovih dana ali na drugim mezarjima.

(FENA)

fukara_tz
Posts: 5957
Joined: 14/12/2003 00:00

#28 Re: Vlasenica

Post by fukara_tz » 25/04/2009 20:31

25 April, 2009

Vlasenica

Na mezarju Rakita u Vlasenici obavljena zajednička dženaza za 34 civilne žrtve

Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je obavljen ukop i klanjana zajednička dženaza vlaseničkim Bošnjacima, civilnim žrtvama zločina počinjenih u ovom gradu od 1992. do 1995. godine. Dostojanstvenom ispraćaju 34 vlaseničke žrtve genocida prisustvovalo je više od 3.500 članova porodica. Dženazi su prisustvovali i prijatelji i rodbina ubijenih, te brojni zvaničnici iz domaćih institucija vlasti i međunarodne zajednice, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici nevladinih organizacija iz BiH i Srbije - Žene u crnom. Klanjanje dženaze namaza predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Mustafa ef. Cerić.

Image

Uz poruku da se zločini nad nevinima nikada i nikome ne ponove, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je pozvao odgovorne da se počinioci i naredbodavci ovih i svih drugih zločina nad nevinima izvedu pred lice pravde.
Tokom ratnih dejstava stradalo je 2.600 Bošnjaka Vlasenice. Najveći broj civila ubijen je tokom 1992. godine u toku masovnih zločina koji su u Haškom tribunalu okarakterisani genocidom. Do sada je jedino Dragan Nikolić Jenki osuđen za najsvirepije zločine. Pred Sudom BiH u toku je sudski proces protiv Predraga Bastaha zvanog Car i Gorana Miškovića, zvanog Vjetar. Prema riječima Dževada Bektaševića, predsjednika Udruženja porodica žrtava zločina u Vlasenici, sudovi su načinili čak i velike propuste. “Iako ratni zločin ne zastarijeva, u Vlasenici imamo slučaj da je protiv jedne osobe koja je počinila zločine obustavljen proces jer je ta osoba stara. Vi znate da postoji spisak od 810 osoba koje su i danas u javnim institucijama, a sudjelovali su u zločinima. Žrtve se danas susreću za zločincima i prinuđeni su da žive pored njih. Imamo informaciju da je jedna osoba uposlena u Vijeću ministara i da radi kao savjetnik jednog od ministara”, kazao je Bektašević.

Među danas ukopanim žrtvama genocida počinjenog u Vlasenici klanjana je dženaza i bivšem košarkašu Slobode iz Tuzle i juniorskom reprezentativcu SFRJ. Njegovom ispraćaju prisustvovali su aktuelni čelnici KK Sloboda Dita.

Image

Najstarija danas ukopana žrtva na Šehidskom mezarju Rakita je Melka (Hase) Mekić (1912.), koja je imala 80 godina kada je ubijena 1992. godine. Najmlađa danas ukopana žrtva vlaseničkog genocida je Almir (Avdo) Jahić (1975.).

Do sada je ekshumirano oko 650 posmrtnih ostataka žrtava genocida u Vlasenici. Uglavnom se radi o nekompletnim tijelima koja su razasuta u više sekundarnih grobnica u cilju prikrivanja masovnih zločina. Od tog broja je identifikovano oko 350 žrtava, a na Šehidskom mezarju Rakita do sada je ukopano oko 250 ubijenih civila.

Image

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice danas je izjavila - “Naša je sudbina da samo idemo sa dženaze na dženazu. Danas je dženaza u Vlasenici, 12. maja je u Bratuncu, 11. jula u Srebrenici. Naš život, život porodica iz Srebrenice i Podrinja se se sveo samo sa dženaze. Teško nam sve ovo pada, ali ne možemo da pustimo da se zločin zaboravi i zanemari”.

Predstavnica Udruženja Žene u crnom Staša Zajovič ističe da Žene u crnom žele da svojim prisustvom izrazimo naše saučešće porodicama ovog zločina počinjenog u naše ime, jer smatramo da su odgovorni oni koji su rukovodili Srbijom, režim Srbije i vojno-policijske formacije. Mi želimo da izrazimo našu građansku odgovornost, i da ukažemo ogromno poštovanje, prijateljstvo i jedan ljudski odnos prema žrtvama agresije na Bosnu i Hrecegovinu i naravno da nam je od ogromne važnosti način na koji nas ljudi u Bosni i Hercegovini prihvataju i u potpunosti razumiju naš čin” kaže Zajović.

Image

“Mi idemo i u Tuzlu, Kozarac, Višegrad, dakle, koliko je u našim moćima mi idemo na sva mesta gde su počinjeni zločini u naše ime, od strane onih koji su u ime srpstva u ime Velike Srbije, u ime jedne zločinačke politike počinili ovoliko zverstava. Mi izražavamo našu ljudsku odgovornost i jedan građanski čin solidarnosti sa onima koji su bili žrtve tih zločina, mi smatramo da je to neophodno za dobre susedske odnose, za stvaranje poverenja i ponavljamo kao i svaki put do sada da smo ogorčene na politiku sadašnjih vlasti u Srbiji, također na nepravdu Međunarodne zajednice prema žrtvama ovog u nizu zločina počinjenih prema narodu Bosne i Hercegovine, pre svega Bošnjačke nacionalnosti” završava predstavnica Žena u crnom.

Murat Hurtić iz Instituta za nestale u BiH kaže da su djelatnici Instituta na području Vlasenice i Milića, prijeratne Općine Vlasenica radili na preko 140 lokacija. “Otvorili smo 10 masovnih grobnica. U nekih 85 procenata su žrtve iz Vlasenice 92 godine, znači žrtve ubijene od aprila do jula te godine” kaže Hurtić.

http://www.tip.ba/2009/04/25/na-mezarju ... lne-zrtve/

MLA_333
Posts: 105
Joined: 07/02/2017 23:30

#29 Re: Vlasenica

Post by MLA_333 » 10/08/2018 18:45

svedocenje za zlocine u Vlasinici 1992 do danas...

https://www.youtube.com/watch?v=AHGx4BtgNr8

Post Reply