Istina

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

danas wrote:
pitt wrote:kod mene kad otvoric imenik svako 4-5 prezime je iz nasih krajeva.....i nikom nista . grad sa najvise kroata izvan matice :D :D
a nasa siptarska ionako nisu na -ic :D :D :D
odlicno je sto su kompatibilna sa talijanskim :-D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

jel cojk rece 750eura ce dboivat mjesecno do kraja zivota a nece mrdnut prstom???? :shock: :?
750eura=OKO 1400 KONVERTIBILNIH MARAKA, a moj brat i njegova zena fakultetski obrazovani mjesecno zarade 750 maraka zajedno, imaju jedno dijete i to je to. :-?
hebo, jel mogu i ja u tu Holandiju da emigriram, migriram, i nakraju re-emigirram, re-migriram, i da na kraju posle nekih 5 godina u Bosni dignem noge u plafon i mjesecno brez kasnjenmja dobivam 750 eura.
dje se trebam prijavit???? :roll: :roll:
spectra

Post by spectra »

Evo, malo friskog osvjezavajuceg stiva za one kojima je tesko vani...

http://pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=49324
Santos

Post by Santos »

Evo bio i uvjerio se kako se ipak isplati vratit tj,remigrirat.Dakle sa ovih 750 eurica i sa sopstvenim stanom sve sam skonto.Rezije me dodje maximala 150 kerma dakle ostaje 1,350 maruna citavih za zivot,plus nisam lijen imam blizu Sarajeva i zemljice pa posijat ma milina.Ko voli pare evo mu zapad nek radi ima posla kolko hocete a zivota onog dusevnog malo teze kako za koga meni je tako.Uf sto je lijepo na Igmanu,a vidim puno novih zgradurina se pravi po Sarajevu nije valjda opet Avaz ili nesto drugo.Pozdrav iz kisovite Holandije,jebote Italija nije prestala kisa od Maja kako treba.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

cekajte ba... na reemigraciju (mislim na lovu) ne moze svako dobijat :? :? :? Santos je ranjen u ratu, pa iz tog razloga ima pravo na lovu :? :? :? Cula sam za ovakve slucajeve :oops:
Mislim, ja nemam pojma. prosvijetlite me :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

imal sta nova po pitanju reemigracije?
spectra

Post by spectra »

tempora

Post by tempora »

mamica papucarka wrote:cekajte ba... na reemigraciju (mislim na lovu) ne moze svako dobijat :? :? :? Santos je ranjen u ratu, pa iz tog razloga ima pravo na lovu :? :? :? Cula sam za ovakve slucajeve :oops:
Remigracija nema apsolutno veze sa BiH, niti sa tim da je Santos recimo ranjen, pa na osnovu toga ima pravo da ostvari remigraciju.Pravo na remigraciju mogu potrazivati osobe stranog porijekla( iz odredjenih drzava), koje su naturalizovane,starosne dobi od 45 godina,koje su minimalno sest mjeseci na nekoj vrsti socijalne pomoci i koje nemaju nikakvih dugova prema drzavi.
U tom slucaju, osoba je duzna vratiti holandski pasos (partner moze da ga zadrzi),dobiva mjesecnu nadoknadu zdravstvenog osiguranja i mjesecna primanja odredjene visine -zavisno od clanova porodice.Pored toga, porodica/osoba dobija odredjenu svotu -opet u zavisnosti od drzave, za putne troskove i prtljag.Nevezano za vrstu i izvore primanja u BiH, remigrant ima pravo na remigraciju, tj iznos koji ce primati do svoje 65e godine, nakon cega to primanje poprima drugi naziv-ali novcano stanje/primanje ostaje isto i ne mijenja se bez obzira na moguca primanja u BiH.Prilikom povrata holandskog pasosa, osoba moze dobiti vizu sa vise ulaza i izlaza i neograniceno posjecivati Holandiju.( nisam sigurna da li se u ovom zadnjem nesto mijenjalo)
Takodjer, onaj koji je podnio zahtjev za remigraciju te otisao u BiH, ima mogucnost da se predomisli i vrati u roku od godine dana.
Iako su u proslom kabinetu postojala glasila za ukidanje ovog zakona, bojazan je otklonjena jer remigracija izuzetno profitabilna i smanjuje pritisak na drzavni budzet.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

tempora wrote:
mamica papucarka wrote:cekajte ba... na reemigraciju (mislim na lovu) ne moze svako dobijat :? :? :? Santos je ranjen u ratu, pa iz tog razloga ima pravo na lovu :? :? :? Cula sam za ovakve slucajeve :oops:
Remigracija nema apsolutno veze sa BiH, niti sa tim da je Santos recimo ranjen, pa na osnovu toga ima pravo da ostvari remigraciju.Pravo na remigraciju mogu potrazivati osobe stranog porijekla( iz odredjenih drzava), koje su naturalizovane,starosne dobi od 45 godina,koje su minimalno sest mjeseci na nekoj vrsti socijalne pomoci i koje nemaju nikakvih dugova prema drzavi.
U tom slucaju, osoba je duzna vratiti holandski pasos (partner moze da ga zadrzi),dobiva mjesecnu nadoknadu zdravstvenog osiguranja i mjesecna primanja odredjene visine -zavisno od clanova porodice.Pored toga, porodica/osoba dobija odredjenu svotu -opet u zavisnosti od drzave, za putne troskove i prtljag.Nevezano za vrstu i izvore primanja u BiH, remigrant ima pravo na remigraciju, tj iznos koji ce primati do svoje 65e godine, nakon cega to primanje poprima drugi naziv-ali novcano stanje/primanje ostaje isto i ne mijenja se bez obzira na moguca primanja u BiH.Prilikom povrata holandskog pasosa, osoba moze dobiti vizu sa vise ulaza i izlaza i neograniceno posjecivati Holandiju.( nisam sigurna da li se u ovom zadnjem nesto mijenjalo)
Takodjer, onaj koji je podnio zahtjev za remigraciju te otisao u BiH, ima mogucnost da se predomisli i vrati u roku od godine dana.
Iako su u proslom kabinetu postojala glasila za ukidanje ovog zakona, bojazan je otklonjena jer remigracija izuzetno profitabilna i smanjuje pritisak na drzavni budzet.
mala ispravka :kravata: iznos se mjenja nakon 65e pod uslovom da nemas pravo na penziju u bosni i herzegovini :kravata:
turban

Post by turban »

Bosanac sa dna kace wrote:imal sta nova po pitanju reemigracije?
Milis svi na svoje... :?
Maraschino

Post by Maraschino »

Salko sto je u vodu skako wrote:
tempora wrote:
mala ispravka :kravata: iznos se mjenja nakon 65e pod uslovom da nemas pravo na penziju u bosni i herzegovini :kravata:

jes ovo dobro :-) a dje ima to :D
MA DAJ...

#112 Re: Istina

Post by MA DAJ... »

Santos wrote:Evo da vam otkrijem istinu u vezi dijaspore sa moje tocke gledalista.Sranje pa nekako jos ugurat nogama.Totalna izopicenost ljudi bez karaktera sluha i poznavanja zivota.Tipican zivot zapadnjaka.10-12 sati na poslu.Tu ubrajam i put do posla jer prosjek je oko 30 km od kuce do posla.Uvaljen u razne kredite hipoteke osiguranja poreze i picke materine.Ostala mu subota za zivota jer tokom radnog dana dok dodje sa posla nista ne radi.Subotom trci ko lud da sve stigne sta mu treba za iducu sedmicu,dakle namirnice auto da se malo sredi itd.Nedelja onako ko sjedi u kucu gleda tv i priprema se za nove radne pobjede.E sad kazu dole ljudi bar zaradi.Evo vam korpe zapadne u Holandiji.Naprimjer 4 clana porodice dakle 2 djece 2 odraslih, ako jedno radi.Prosjek je recimo 1.500 eurica plata da sad ne ulazimo u plate doktora i ostalih nego obicnog radnika.Od tih 1.500 odlazi .
230 osiguranje za zdravlje
150 struja
400 kirija
80 telefona bez mobilnih i ostalog
40 porez na auto
30 osiguranje za auto
15 kabal tv
50 voda
i ostalo ali eto ovo je osnovno sto ima svaka kuca cak ovdje nisam ni internet naveo a ima ga svak ali eto samo osnovno.Eto ja sracuna oko milje racuna.Dakle ako jedan radi ostaje mu svega 500 eurica za zivot.Korpa sedmicna je minimala 100 eurica a gdje su ostale potrebstine.Djeca dobijaju svako treci mjesec oko 250 eura djecijeg doplatka.Da se zna ja nespadam u ovu kategoriji jer u mene su dvije plate ali eto kako je jednom obicnom covjeku koji radi sam a ima fameliju dakle nimalo lako,kolko se to ljudima cini .Nemojte shvatit ovo kao kuknjavu nego samo realan polozaj jednog zapadnog covjeka,dakle obicnog radnika.Ljudi pa nema uopste drustvenog zivota.Niko nikog nezna ne pozdravlja stranac je svak svakom nevezano doso ti iz Bosne ili je ovaj ovdje rodjen niko nikom ne dolazi svi se zabili u kuce svak nesto glumi pa ko voli tako jebem i njega i zapad. E sad ovdje se daje jedna vrsta remigracije koja iznosi negdje oko 750 eura mjesecno.Dakle 1,500 maruna nasih plus placeno zdravstvo 3 prosjecne plate za prvu pomoc i uvoz sve robe bez carine ako hoces da se vratis u Bosnu.Ta remigracija je dozivotna uz povecanje iste ako je inflacija u porastu.Ja to uzimam i zaboli me ko ce sta rec jer smatram da je to sasvim dovoljno za jedan pristojan zivot u BiH.Da dodam da uz to mozes dole i da radis ako hoces.Zivili i izvinite ako sam oduljio ali eto malo slike obicnih ljudi bez malahanje na ove i one.
Hebo ja sve,ako si ti normalan...imam osjecaj da si teski lezihljebovic,pa da dolazis do ovakvih zakljucaka o nekoj ISTINI sa zapada...

hajde,ostaj mi u zdravlju i da mi se nemjenjas sa svojim razmisljanjem o zapadu!
trinaesti

Post by trinaesti »

mozel neko napisat kako izgleda kad se 500-1000 KM podijeli na troskove u BiH. pri tome da nema auta
melb26sa

Post by melb26sa »

trinaesti wrote:mozel neko napisat kako izgleda kad se 500-1000 KM podijeli na troskove u BiH. pri tome da nema auta
Mogu ja probati...
300 KM iznajmljivanje stana (neopremljenog) lokacija Kovacici OHR, rezije: voda 10 KM, struja 35-45 KM, telefon oko 20 KM (sa TV pretplatom), kablovska 11,50 KM, kablovski internet 33 KM (sa tvojim modemom), odrzavanje zgrade 9,50 KM, radnicki kupon 53 KM (40 ako kupis od "cike"), hrana (nas je bilo dvoje) oko 200-250 KM.

Ne znam sta jos da dodam... mi smo imali i tetu sto nam je spremala stan (koliko mi fali ovdje) 20 KM sedmicno.
zemo_online

Post by zemo_online »

Salko sto je u vodu skako wrote:
tempora wrote:
jos 1 mala ispravka.osoba na mora biti naturalizovana.moze da ima i dozvolu boravka.
Post Reply