Ti si ovdje pravi nevjernik, kažeš da vjeruješ što Kuran kaže, a kada ti se to objasni što zapravo govori to ne priznaješ, nego i dalje trubiš po svome, iznosiš svoju bajku o Bogu, a koja ne postoji, ni u Kuranu, ni u Bibliji, a ni u Tori, e neznalice, kad ćeš konačno nešto shvatiti od poruka koje ti sami Bogovi šalju, e da.Zehran82 wrote: ↑13/12/2025 22:30ovo je cak malo perverzno ironicno...apsidejzi wrote: ↑13/12/2025 20:01A ubijene jevreje ko jebe jer ne priznaju Isusa.teodati wrote: ↑13/12/2025 15:03
Nitko nije u paklu, pakao nije neko vječno mučilište nego stanje svijesti, a pošto po Bibliji svi mi vršimo volju Božju, jasno je da će svi ljudi na kraju biti u raju, pa i Hitler, ali prvo mora shvatiti da je činio zlo, i moraju mu oprostiti to zlo.
Isus naređuje da moramo i najvećim neprijateljima oprostiti, pa onda je jasno da će kazna biti samo vremenita za zločince, a ne vječna.
Tako da nema ništa nemoralnoga u tome, dapače.
Nemoralno bi bilo kada bi se netko, zbog recimo 70 godina života, a u kojemu je više činio zlo nego dobro, mučio cijelu vječnost, to bi bilo nepravedno.
Eto, nema ništa ni nemoralnoga ni nelogičnoga ni u ovom, a još manje u budućem životu.
Ateista nevjernik diskutira sa drugim deklarisanim nevjernikom o Krscanstvu i ko ce u Raj a ko nece .....oooj hljebe preukusni, sta je ovo ....
Istina o Bogu
-
teodati
#2651 Re: Istina o Bogu
-
teodati
#2652 Re: Istina o Bogu
Nije tako, čovjek je na Zemlji da upozna i dobro i zlo, i to se i radi, a jevreji će dobiti svoju zadovoljštinu, isto kao i svaki čovjek kojemu je na bilo koji način učinjeno zlo, i tako kada se sve izjednači, nema razloga da svi ne žive sretno i zadovoljno do kraja svojih života, a koji će trajati koliko i naše prostor-vrijeme, eto ukratko.apsidejzi wrote: ↑13/12/2025 20:01A ubijene jevreje ko jebe jer ne priznaju Isusa.teodati wrote: ↑13/12/2025 15:03Nitko nije u paklu, pakao nije neko vječno mučilište nego stanje svijesti, a pošto po Bibliji svi mi vršimo volju Božju, jasno je da će svi ljudi na kraju biti u raju, pa i Hitler, ali prvo mora shvatiti da je činio zlo, i moraju mu oprostiti to zlo.apsidejzi wrote: ↑12/12/2025 13:43 Jedno moralno/logicko pitanje za krscane i njihovo razumjevanje vjere. Ako je prvi i osnovni uslov ulaska u raj, vjera u Isusa i priznavanje Isusa onda mozemo postaviti jednu zanimljivu moralnu dilemu: Hitler je bio krscanin i vjerovao je u Isusa, a onih 6 miliona jevreja koje je ubio nisu. Cak su bili i protiv Isusa. Da li to onda znaci da je Hitler sad u raju, a onih 6 miliona jevreja u paklu?
Isus naređuje da moramo i najvećim neprijateljima oprostiti, pa onda je jasno da će kazna biti samo vremenita za zločince, a ne vječna.
Nemoralno bi bilo kada bi se netko, zbog recimo 70 godina života, a u kojemu je više činio zlo nego dobro, mučio cijelu vječnost, to bi bilo nepravedno.
Eto, nema ništa ni nemoralnoga ni nelogičnoga ni u ovom, a još manje u budućem životu.
- apsidejzi
#2654 Re: Istina o Bogu
Nisam znao da se ti izjasnjavas kao krscanin.Zehran82 wrote: ↑13/12/2025 22:30ovo je cak malo perverzno ironicno...apsidejzi wrote: ↑13/12/2025 20:01A ubijene jevreje ko jebe jer ne priznaju Isusa.teodati wrote: ↑13/12/2025 15:03
Nitko nije u paklu, pakao nije neko vječno mučilište nego stanje svijesti, a pošto po Bibliji svi mi vršimo volju Božju, jasno je da će svi ljudi na kraju biti u raju, pa i Hitler, ali prvo mora shvatiti da je činio zlo, i moraju mu oprostiti to zlo.
Ateista nevjernik diskutira sa drugim deklarisanim nevjernikom o Krscanstvu i ko ce u Raj a ko nece .....oooj hljebe preukusni, sta je ovo ....
-
Zehran82
#2655 Re: Istina o Bogu
ja imam pravo kao vjernik da komentarisem krscane i njihova vjerovanja i bibliju, jer dio historije zidova i krscana je dio islama, mislim na BIblijske proroke koje mi kao muslimani nuzno moramo vjerovati...pa smo usko povezani sa njima...
dok vi kao nevjernici uopste nevjeruejte u to ali komentarisete, to je kao da ja se zadam i komentarisem HInduizam i hindusiticka vjerovanja...
-
Hakiz
#2656 Re: Istina o Bogu
Pa, komentarišeš. Posredno, doduše, ali komentarišeš.Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 14:36ja imam pravo kao vjernik da komentarisem krscane i njihova vjerovanja i bibliju, jer dio historije zidova i krscana je dio islama, mislim na BIblijske proroke koje mi kao muslimani nuzno moramo vjerovati...pa smo usko povezani sa njima...
dok vi kao nevjernici uopste nevjeruejte u to ali komentarisete, to je kao da ja se zadam i komentarisem HInduizam i hindusiticka vjerovanja...
Čim vjeruješ u boga koji nije bog druge religije, komentarišeš tu religiju, zapravo kažeš da nije u pravu i da njen(i) bog(ovi) i sveci ne postoje. A to je uvreda za te religije, isto kao što je uvreda za tvoju negiranje tvog boga i svetaca.
Da ljudi zaista poštuju svoje bogove, ova planeta bi bila u stanju permanentnog vjerskog rata.
Sreća pa ljudi u većini nemaju jake principe, relativizuju, to spasava stvar.
-
Zehran82
#2657 Re: Istina o Bogu
Hakiz wrote: ↑14/12/2025 14:44Pa, komentarišeš. Posredno, doduše, ali komentarišeš.Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 14:36ja imam pravo kao vjernik da komentarisem krscane i njihova vjerovanja i bibliju, jer dio historije zidova i krscana je dio islama, mislim na BIblijske proroke koje mi kao muslimani nuzno moramo vjerovati...pa smo usko povezani sa njima...
Čim vjeruješ u boga koji nije bog druge religije, komentarišeš tu religiju, zapravo kažeš da nije u pravu i da njen(i) bog(ovi) i sveci ne postoje. A to je uvreda za te religije, isto kao što je uvreda za tvoju negiranje tvog boga i svetaca.
Da ljudi zaista poštuju svoje bogove, ova planeta bi bila u stanju permanentnog vjerskog rata.
ako ja dopustam da svako moze moju vjeru komentarisati...onda mogu i ja tudje.....Pa, komentarišeš. Posredno, doduše, ali komentarišeš.
za mene nije nikakva uvreda ako neko ne vjeruje u Allaha i Kuran...svako neka vjeruje kako hoceA to je uvreda za te religije, isto kao što je uvreda za tvoju negiranje tvog boga i svetaca.
pa sam Allah ovo kaze:
18:29 reci: "Istina je od Gospodara vašeg! Pa ko hoće neka vjeruje, a ko hoće - pa nek ne vjeruje."....
-
toska
#2658 Re: Istina o Bogu
Kada je u Europi, kao majci svih ratova, vođen zadnji vjerski, a ne nacionalni, etnički ili ideološki rat?
Ww1, ww2 uključujući i Aziju?
-
Zehran82
#2659 Re: Istina o Bogu
Hakiz wrote: ↑14/12/2025 14:44Pa, komentarišeš. Posredno, doduše, ali komentarišeš.Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 14:36ja imam pravo kao vjernik da komentarisem krscane i njihova vjerovanja i bibliju, jer dio historije zidova i krscana je dio islama, mislim na BIblijske proroke koje mi kao muslimani nuzno moramo vjerovati...pa smo usko povezani sa njima...
niko ne ratuje zbog bogova, sto ljudi vjeruju razlicito...ratuje se zbog geopolitickih problema, za resurse, teritorije, za slobodu i spas od ugenjetavanja itd....a koga briga ko u sta vjeruje...sad da ja ratujem protiv nekog sto vjeruje u svemoguceg Paja patkaDa ljudi zaista poštuju svoje bogove, ova planeta bi bila u stanju permanentnog vjerskog rata.
malo ste se vi ateisti preracunali
- apsidejzi
#2660 Re: Istina o Bogu
Pitanje je bilo postavljeno krscanima.Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 14:36ja imam pravo kao vjernik da komentarisem krscane i njihova vjerovanja i bibliju, jer dio historije zidova i krscana je dio islama, mislim na BIblijske proroke koje mi kao muslimani nuzno moramo vjerovati...pa smo usko povezani sa njima...
-
kainos
#2661 Re: Istina o Bogu
[/quote]
Pitanje je bilo postavljeno krscanima.
[/quote]
Ako želite postaviti pitanje nama kršćanima, slobodno dođite na ovaj forum, gore desno registracija i postaviti pitanja dole na forumu "Religija & Duhovnost" ili "Ateizam". Link foruma je
https://krscanski.chat/
Pitanje je bilo postavljeno krscanima.
[/quote]
Ako želite postaviti pitanje nama kršćanima, slobodno dođite na ovaj forum, gore desno registracija i postaviti pitanja dole na forumu "Religija & Duhovnost" ili "Ateizam". Link foruma je
https://krscanski.chat/
- Dozer
#2662 Re: Istina o Bogu
Interesantno... I kako onda objasnjavas da krscanska Amerika i jevrejski Izrael, zajedno sa svojim ostalim EU krscanskim partnerima,vjecito ratuju protiv muslimanskih zemalja?Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 16:41Hakiz wrote: ↑14/12/2025 14:44Pa, komentarišeš. Posredno, doduše, ali komentarišeš.Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 14:36
ja imam pravo kao vjernik da komentarisem krscane i njihova vjerovanja i bibliju, jer dio historije zidova i krscana je dio islama, mislim na BIblijske proroke koje mi kao muslimani nuzno moramo vjerovati...pa smo usko povezani sa njima...
Sreća pa ljudi u većini nemaju jake principe, relativizuju, to spasava stvar.niko ne ratuje zbog bogova, sto ljudi vjeruju razlicito...ratuje se zbog geopolitickih problema, za resurse, teritorije, za slobodu i spas od ugenjetavanja itd....a koga briga ko u sta vjeruje...sad da ja ratujem protiv nekog sto vjeruje u svemoguceg Paja patkaDa ljudi zaista poštuju svoje bogove, ova planeta bi bila u stanju permanentnog vjerskog rata.![]()
Naravno da su resursi u igri, uvijek su i kod svakoga, ali interesantno je da se to uvijek lomi i preko razlicitih religija.
-
Zehran82
#2663 Re: Istina o Bogu
Dozer wrote: ↑17/12/2025 22:19Interesantno... I kako onda objasnjavas da krscanska Amerika i jevrejski Izrael, zajedno sa svojim ostalim EU krscanskim partnerima,vjecito ratuju protiv muslimanskih zemalja?Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 16:41Hakiz wrote: ↑14/12/2025 14:44
Pa, komentarišeš. Posredno, doduše, ali komentarišeš.
Sreća pa ljudi u većini nemaju jake principe, relativizuju, to spasava stvar.niko ne ratuje zbog bogova, sto ljudi vjeruju razlicito...ratuje se zbog geopolitickih problema, za resurse, teritorije, za slobodu i spas od ugenjetavanja itd....a koga briga ko u sta vjeruje...sad da ja ratujem protiv nekog sto vjeruje u svemoguceg Paja patkaDa ljudi zaista poštuju svoje bogove, ova planeta bi bila u stanju permanentnog vjerskog rata.![]()
Naravno da su resursi u igri, uvijek su i kod svakoga, ali interesantno je da se to uvijek lomi i preko razlicitih religija.
sad su ratovi geopoliticke prirode a ne zato sto se klanjanju tamo nekom Bogu....zajedno sa svojim ostalim EU krscanskim partnerima,vjecito ratuju protiv muslimanskih zemalja?
nafta, otklanjanje prijetnje izraelu itd
-
Hakiz
#2664 Re: Istina o Bogu
-
teodati
#2665 Re: Istina o Bogu
Čista svjetlost, ili svjetleća bića, kako god ih zvali, napravili su svemir i život na Zemlji, sve što vidimo, i isto tako što ne vidimo rezultat je njihovog dizajna, ne može ništa materijalno postojati bez te čiste svjetlosti.
Kada bi sva ta čista svjetlost otišla nekamo odavde, dakle tu gdje je sada svemir, ne bi više bilo ničega, ni čestica ni planeta ni zvijezda, bila bi kao i na početku, samo tama po cijelom prostoru, bez igdje ikoga.
Ali imamo sreće, jer je u početku ipak u tami nastala prva čista svjetlost, a onda i ostale, e da.
Kada bi sva ta čista svjetlost otišla nekamo odavde, dakle tu gdje je sada svemir, ne bi više bilo ničega, ni čestica ni planeta ni zvijezda, bila bi kao i na početku, samo tama po cijelom prostoru, bez igdje ikoga.
Ali imamo sreće, jer je u početku ipak u tami nastala prva čista svjetlost, a onda i ostale, e da.
-
teodati
#2666 Re: Istina o Bogu
Fizičari bi htjeli biti glavni kada je u pitanju postanak svega, misle da su jedino oni dovoljno pametni da to objasne, a kada ono, ćorak, do dana današnjega, nisu objasnili kako je bilo što nastalo od početka do kraja.
Kako sam rekao, to jedino može objasniti metafizika, i nitko drugi, jer jedino ona ima alate da objasni sve što zbilja postoji.
Od toga što to zbilja oduvijek postoji, do objašnjenja uzroka nastanka prostora i vremena, pa onda dalje do svijesti, energije, materije, svemira i života na Zemlji, e da.
Kako sam rekao, to jedino može objasniti metafizika, i nitko drugi, jer jedino ona ima alate da objasni sve što zbilja postoji.
Od toga što to zbilja oduvijek postoji, do objašnjenja uzroka nastanka prostora i vremena, pa onda dalje do svijesti, energije, materije, svemira i života na Zemlji, e da.
- -Chesterfield-
-
teodati
#2668 Re: Istina o Bogu
Nisu stvoreni, nego su nastali u središtu naše dimenzije, kada i naša dimenzija, i nema tko Njima naređivati, kada su najstariji od svih, e da.
- -Chesterfield-
#2669 Re: Istina o Bogu
Ako kažeš da su ta bića nastala u središtu naše dimenzije i to u isto vrijeme kad i ona, kako su onda oni mogli napraviti svemir? Po tome ispada da je dimenzija morala postojati kao nekakav okvir da bi oni uopšte imali gdje da nastanu. Ne možeš biti stvoritelj nečega unutar čega si se tek pojavio, to je kao da kažeš da je stanar sagradio zgradu u kojoj se rodio.teodati wrote: ↑21/12/2025 14:21Nisu stvoreni, nego su nastali u središtu naše dimenzije, kada i naša dimenzija, i nema tko Njima naređivati, kada su najstariji od svih, e da.![]()
Ako im niko ne zapovijeda i nema nikakvog višeg zakona iznad njih, to znači da svako od njih radi šta mu padne na pamet? Ako su nastali spontano i nema nikakvog reda ili naredbe, onda je i ovo što su napravili čisti haos i slučajnost, a ne nekakav smislen plan. Kako onda uopšte možemo govoriti o njima kao o nekim uzvišenim bićima, ako su oni zapravo samo prva generacija koja je tu upala i počela da se igra bez ikakve odgovornosti i svrhe?
-
Zehran82
#2670 Re: Istina o Bogu
Allah postoji bez početka (Qadīm)
Allah postoji bez kraja (Bāqī)
Allah je Vječan
Allah je Jedan (Aḥad)
Allah je Jedinstven, nema sudruga
Allah nema sličnog Sebi
Allah nije stvoren
Allah ne zavisi ni od koga
Allah je Samodostatan (Ṣamad)
Allah nije tijelo
Allah nije supstanca
Allah nije ograničen
Allah nije obuhvaćen prostorom
Allah nije obuhvaćen vremenom
Allah ne liči ni na šta stvoreno
Allah nema granica
Allah nema organa kao stvorenja
Allah ima svojstva savršenstva
Allah je Živ (Ḥayy)
Allah nikada ne umire
Allah je Sveznajući (ʿAlīm)
Allah zna sve prije nego što se desi
Allahovo znanje nema granica
Allah je Moćan (Qadīr)
Ništa Ga ne može nadvladati
Allah sve stvara Svojom voljom
Allah ima Volju (Irāda)
Ništa se ne dešava bez Njegove volje
Allah je Onaj koji govori (Mutakallim)
Allahov govor nije kao govor stvorenja
Kur’an je Allahov govor, nije stvoren
Allah je Onaj koji čuje (Samīʿ)
Allah čuje sve, bez ušiju
Allah je Onaj koji vidi (Baṣīr)
Allah vidi sve, bez očiju
Allah je Pravedan
Allah nikome ne čini nepravdu
Allah je Milostiv (Raḥmān)
Allah je Samilostan (Raḥīm)
Allah daje i uskraćuje s mudrošću
Allah je Gospodar svega
Sve je pod Njegovom vlašću
Allah stvara bez napora
Allah upravlja bez umora
Allah se ne mijenja
Allah ne postaje nešto drugo
Allah ne nalikuje stvorenjima ni u čemu
Allah je iznad svake manjkavosti
Allah je iznad onoga što ljudi zamišljaju
Allah je onakav kako je Sebe opisao, bez pitanja kako (bilā kayf)
-
teodati
#2671 Re: Istina o Bogu
OK, još samo fali da Allah nije svjesno biće, pa je sve istina, e da!Zehran82 wrote: ↑22/12/2025 21:1250 kratkih opisa Allaha prema Tahavijskoj akidi
Allah je Vječan
Allah je Jedan (Aḥad)
Allah nema sličnog Sebi
Allah nije stvoren
Allah nije tijelo
Allah nije supstanca
Allah nije ograničen
Allah nema granica
Allah je Živ (Ḥayy)
Allah nikada ne umire
Allah je Moćan (Qadīr)
Allah ima Volju (Irāda)
Allah je Pravedan
Allah je Gospodar svega
Allah stvara bez napora
Allah upravlja bez umora
Allah se ne mijenja
Allah je onakav kako je Sebe opisao, bez pitanja kako (bilā kayf)
-
teodati
#2672 Re: Istina o Bogu
Dimenzija i svemir nisu jedno te isto, svemir kao i sve što postoji u našoj stvarnosti, nalazi se u toj našoj dimenziji prostor-vremena, i tu sve nastaje, u samom središtu, prvo, a onda se širi uokolo bez granica.-Chesterfield- wrote: ↑21/12/2025 14:37Ako kažeš da su ta bića nastala u središtu naše dimenzije i to u isto vrijeme kad i ona, kako su onda oni mogli napraviti svemir? Po tome ispada da je dimenzija morala postojati kao nekakav okvir da bi oni uopšte imali gdje da nastanu. Ne možeš biti stvoritelj nečega unutar čega si se tek pojavio, to je kao da kažeš da je stanar sagradio zgradu u kojoj se rodio.
Ako im niko ne zapovijeda i nema nikakvog višeg zakona iznad njih, to znači da svako od njih radi šta mu padne na pamet? Ako su nastali spontano i nema nikakvog reda ili naredbe, onda je i ovo što su napravili čisti haos i slučajnost, a ne nekakav smislen plan. Kako onda uopšte možemo govoriti o njima kao o nekim uzvišenim bićima, ako su oni zapravo samo prva generacija koja je tu upala i počela da se igra bez ikakve odgovornosti i svrhe?
Prvo nastaju inteligentna bića, pa tek eonima poslije svemir, kao i materijalna bića kao što smo mi ljudi.
Znači postoji hijerarhija, i postoji plan sa svakim materijalnim bićem, tako je i sa tobom, a i sa mnom, i bilo kojim čovjekom, svatko ima svoju ulogu, koju mora odigrati.
-
teodati
#2673 Re: Istina o Bogu
Danas se kod nas slabi Badnjak, a sutra Božić, rođenje Mesije Sina Božjega Isusa Krista.
Da li postoji i najmanja mogućnost da je ta priča istinita?
Ako jeste istina, onda postoje daleko starija i naprednija bića od nas ljudi, i to toliko stara koliko i sama naša dimenzija u kojoj i svemir i mi postojimo.
A ako je netko toliko star, onda može ono što nitko od ljudi ne može.
Recimo napraviti jedan svemir, e da!
Ako jeste istina, onda postoje daleko starija i naprednija bića od nas ljudi, i to toliko stara koliko i sama naša dimenzija u kojoj i svemir i mi postojimo.
Recimo napraviti jedan svemir, e da!
-
Hakiz
#2674 Re: Istina o Bogu
Mogućnost uvijek postoji, sve je moguće. I nemoguće je moguće (barem bi svemogućem i svemoćnom bogu trebalo bititeodati wrote: ↑24/12/2025 18:15 Danas se kod nas slabi Badnjak, a sutra Božić, rođenje Mesije Sina Božjega Isusa Krista.
Recimo napraviti jedan svemir, e da!![]()
Ali, nije stvar u mogućnosti nego u vjerovatnoći, a vjerovatnoća je izuzetno mala, mi ateisti kažemo da je vjerovatnoća jednaka nuli, nepostojeća.
Pa i ti tvoji stariji od boga s kojima nas daviš već mjesecima imaju vjerovatnoću postojanja jednaku nuli.
-
Zehran82
#2675 Re: Istina o Bogu
ti bi da imas Boga koji je ujedno jedan i nije jedan....a uisto vrijeme da niko od njih, tih tvoji izmisljenih bogova nije svjestan sebe, kao kakve programirane masine....teodati wrote: ↑24/12/2025 18:04OK, još samo fali da Allah nije svjesno biće, pa je sve istina, e da!Zehran82 wrote: ↑22/12/2025 21:1250 kratkih opisa Allaha prema Tahavijskoj akidi
Allah je Vječan
Allah je Jedan (Aḥad)
Allah nema sličnog Sebi
Allah nije stvoren
Allah nije tijelo
Allah nije supstanca
Allah nije ograničen
Allah nema granica
Allah je Živ (Ḥayy)
Allah nikada ne umire
Allah je Moćan (Qadīr)
Allah ima Volju (Irāda)
Allah je Pravedan
Allah je Gospodar svega
Allah stvara bez napora
Allah upravlja bez umora
Allah se ne mijenja
Allah je onakav kako je Sebe opisao, bez pitanja kako (bilā kayf)![]()
zamisli se ti te sumanosti...vjerovati u boga koji nije svjestan sebe, a stvori produkt koji se svjestan sebe i tog Boga, tj covjeka stvori.