Istina ili razvoj pameti

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
Kazimoglu
Posts: 204
Joined: 01/03/2004 00:00

Istina ili razvoj pameti

Post by Kazimoglu » 30/07/2004 22:05

Nadjoh ovaj izvjestaj u Ljiljanu:
Zasto je Carla del Ponte uzvratila na provokaciju o Delicu, Mahmuljinu i Ganicu

Balansiranje zlocina nije moguce ni politicki


Sve sto ce se u Haagu manipulirati nadalje, tice se odavno poznatog plana, koji vec godinama nagovjestavaju i srpska i hrvatska strana: Bosnjaci ce biti ostavljeni za kraj, kada sve bude gotovo.

Dakle, pitanje je, zeli li Haag popljuvati sve sto je do sada uradio? Vise od devedeset posto svjedoka Tribunala su Bosnjaci, jer je, uostalom, nad njima i napravljen stravican zlocin genocida. Zar Ujedinjene nacije nisu objavile da su apsolutne zrtve rata u bivsoj SFRJ upravo Bosnjaci? Zar nije to Tribunal potvrdio svojim sudjenjima? Zar nije dokazana agresija na ovu zemlju u vise presuda? Cemu potraga za Karadzicem, Mladicem, cemu Milosevic u Haagu? Sve to bi znacilo pljuvanje Haaga, ali na to Del Ponteova, sigurno je, nece nikada pristati

Enes JAKUPOVIC

Dolazak Carle del Ponte u Bosnu i Hercegovinu znacajan primjer pritiska na Republiku Srpsku kako bi uhapsila Karadzica. Ali, cudne su i mracne sile uspjele da Del Ponteovoj nametnu nesto drugo. Naime, jedina imena pored Karadzica i Mladica koje je ona spomenula bila su generala Rasima Delica, Sakiba Mahmuljina i Ejupa Ganica. Iako se cuvala da bilo sta kaze, sto bi moglo da je baci u nevolje, uspjela je potvrditi kako se istraga protiv tri Bosnjaka vodi u Tribunalu.

Podvala djelimicno uspjela

Kako je dakle, ovaj postupak objelodanjivanja istrage isao? Del Ponteova je prvo gostovala u Predsjednistvu BiH, cuvajuci se od imena. Zatim smo je vidjeli kako podignutih ruku prati zene Srebrenice koje uce Fatihu. Nakon svega, gostovala je kod premijera Federacije Ahmeta Hadzipasica. I tu, na zatvorenom sastanku, nije bilo nikakvih imena. Tek sto je izasla, cekali su je ovdasnji novinari sa pitanjem o Delicu, Mahmuljinu i Ganicu. I, dogodilo se ono sto, ocito, ni sama niposto nije zeljela. Sokirana iznenadnim upitom potvrdila je da se istrage vode protiv ova tri najvisa vojna i civilna covjeka vlasti Republike BiH.
Vjerovatno svjesna svoje greske, a zurna da pobjegne od ove podvale, Del Ponteova je posrnula na stepenistu i povrijedjena, ipak, nekako doteturala do automobila. Zasto ovakav rasplet? Del Ponteova odlicno zna da je francuski lobi unutar Tribunala odradio posao za Srbe oko progona ove trojice. Nema sumnje da je sve previse nategnuto i da dokazivanje ovog slucaja nece ici nimalo jednostavno, ali su imena istrgnuta obicnom, dobro ciljanom provokacijom. Koliko se zna, novinar koji je postavio pitanje je nepoznata osoba. Reklo bi se da je ova cestita zena nasjela na igre koje su ovdje vec vidjene. Naime, Tribunal vodi stotine istraga, ali samo od tri do pet posto bude sa podignutinm optuznicama. Otkud, inace, da se vojni i politicki vrh Republike Bosne i Hercegovine nadje na tapetu Tribunala? Moze, ali samo nategnuto i opet politicki isprovocirano.

Genocid je bio nad Bosnjacima

Uistinu se covjek mora pitati: Kako je moguce da se govori o odgovornosti politickog i vojnog vrha Republike BiH, kada se ovdje dogodila strasna agresija i genocid nad bosnjackim narodom? Nema logike, ako nije u pitanju produkcija najprljavije politike. Pitanje je, dakle, moze li sebi Tribunal u Haagu dozvoliti takav katastrofalan gaf? Naravno da ne moze, premda je poziv i sudjenje Seferu Halilovicu imao slican cilj. Izbjegavanje sudjenja bosnjackim kadrovima vec govori da Tribunal ima sve vise nevolja zbog razlicitih politickih lobiranja i mijesanja u ono sto je samo casni sudski posao. Naime, Haag treba sebi dozvoliti stravican luksuz pa dokazivati ono sto je nemoguce dokazati. Dokazivanje krivce Sefera Halilovica, pa i Nasera Orica, nece ici i moglo bi se pretvoriti u sudjenje suprotnoj strani. Ono sto se dogadja na sudjenju Enveru Hadzihasanovicu, koje je pretvoreno u vec vidjene antiislamske kampanje u svjetskoj borbi protiv terorizma, sve vise potvrdjuje da dokaza o komandnoj odgovornosti ovog generala Armije BiH bas i nema koliko bi moralo biti za valjanu presudu.
Reakcije Ganica i Delica na novu objavu imena bile su realne i otvorene. “To jednostavno nije moguce dokazati ni pred kojim sudom, pa ni pred Tribunalom, koji sve vise pokazuje da je pod uticajima politickih lobija”, rekli su oni.
Dakle, jasno je da je Del Ponteova odmah razumjela jednu podlu igru, iako sa zakasanjenjem. Sve sto ce se u Haagu manipulirati nadalje, tice se odavno poznatog plana, koji vec godinama nagovjestavaju i srpska i hrvatska strana: Bosnjaci ce biti ostavljeni za kraj, kada sve bude gotovo.
Dakle, pitanje je, zeli li Haag popljuvati sve sto je do sada uradio? Vise od devedeset posto svjedoka Tribunala su Bosnjaci, jer je, uostalom, nad njima i napravljen stravican zlocin genocida. Zar Ujedinjene nacije nisu objavile da su apsolutne zrtve rata u bivsoj SFRJ upravo Bosnjaci? Zar nije to Tribunal potvrdio svojim sudjenjima? Zar nije dokazana agresija na ovu zemlju u vise presuda? Cemu potraga za Karadzicem, Mladicem, cemu Milosevic u Haagu? Sjetimo se i drugog gafa tuziteljice. Ako je Alija Izetbegovic po Del Ponteovoj bio predmet istrage, zasto je, dakle, sve vrijeme, deset godina bio dostupan, pa i u posjetama Tribunalu, a Del Ponteove njemu, a nije uhapsen ili bar obavijesten o ovoj istrazi? Ili je, ipak, i ovo posljednje sa Delicem, Mahmuljinom i Ganicem, kao i ovo prvo sa Izetbegovicem, samo obicna politicka igra za efikasno balansiranje balkanskih strasti?

Hoce li Tribunal u politiku

Valjda je Del Ponteovoj, kao i svim onim tuziocima i sudijama, jasno ko je zrtva. Del Ponteova odlicno zna kakve je sve probleme imala sa sudijama i tuziocima oko pokusaja politizacije Tribunala, kada su je, cak, zeljeli smijeniti. Ona zna da su joj vlastite sudije i tuzioci hodali po svijetu propagirajuci protiv presude Milosevicu za genocid. Del Ponteova dobro zna kakve je sve strasne probleme imala da progura potvrdu nesporne presude protiv generala Krstica za genocid. Sve to sto se odigrava u Tribunalu u Haagu, pa i politicka podmetanja, nazalost, problem su samo Haaga. Ali, isto tako, del Ponte je jedina haska licnost koja odlicno zna sta je pravda, koja odlicno zna sta je sve riskirala u svom zivotu u ratu protiv italijanske mafije, pa nece zasigurno pasti pod uticaj bijedne balkanske mafije i negirati vlastiti, najcistiji zivot. Sigurno je da nece odmahnuti rukom i popustiti pod politickim pritiscima, pa dozvoliti da se sud koji je ona napravila mocnim i vaznim pretvori u lakrdiju. Tu vrstu poraza, zahvaljujuci njoj, ni mi necemo gledati. Ono posrnuce nakon sokantnog pitanja o istrazi protiv tri covjeka, bilo je jedino sto ce se dogoditi u ovoj prici o istrazi. Sve ostalo su nagadjanja. I prirodne greske.
Sad mi tek nista nije jasno.


User avatar
manijak1
Posts: 43386
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Contact:

Post by manijak1 » 30/07/2004 22:09

Pa tako ti je kad čitaš Ljiljan :D još kad si :D ..........ma jasno ti je :D ne foliraj raju da ti nije jasno.Nego nije raspleteno klupko pa ti kao bacaš baju :D naivnima da se uspale :D .

User avatar
pitt
Posts: 27313
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

Post by pitt » 30/07/2004 22:17

Evo ja vec ko kutnjak :D

User avatar
manijak1
Posts: 43386
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Contact:

Post by manijak1 » 30/07/2004 22:20

E pa zovi Buša :D nek' ti tipla zubara :D :D

User avatar
pitt
Posts: 27313
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

Post by pitt » 30/07/2004 22:29

Ne provociraj ili cu ti poslati bugarsku omladinu na vrata :D :D

Kazimoglu
Posts: 204
Joined: 01/03/2004 00:00

Post by Kazimoglu » 30/07/2004 22:32

bugarsku omladinu


Cuvaj ih za sebe. Ti si ih i nabavio.

Vec onako pokraj puta, koliko godina imaju?

User avatar
manijak1
Posts: 43386
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Contact:

Post by manijak1 » 30/07/2004 22:35

Pošalji omladinke :D ako si mangup :D a da imaju od 27 do 38 :D temperaturu

User avatar
pitt
Posts: 27313
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

Post by pitt » 30/07/2004 22:43

E pa sad i ti zezas. Kakve su ti to omladinke sa tolikom miljazom? :D

User avatar
manijak1
Posts: 43386
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Contact:

Post by manijak1 » 30/07/2004 22:52

Čuj kakve :D republikanke :D valjda :D

Kazimoglu
Posts: 204
Joined: 01/03/2004 00:00

Post by Kazimoglu » 11/08/2004 19:24

Necemo o tome. Jucer su odveli jednog "Ministra" zbog "miljaze"

Post Reply