Ja nisam išao autom, ovi veci hoteli u azijskom dijelu imaju garaze. Vidio sam one zgrada garaze na Karakoyu,poput onih u Aus ili Njemačkoj, bas na onom frekventnom dijelu prema Eminonu. Kod Dolmabahce sam vidio veliki parking, baš sam upratio da je oko 20 lira sat, znači ništa strašno. Ali ovaj strogi centar, kvart Fatih, tu se ne vrijedi zajebavat. Tramvaj i ko hadzija. Auto je dobro da odes na azijsku stranu, Camlicu ili onaj Pjer Loti koji je malo dalje. Taksista je meni trazio 350 lira do Pjer Lotija.
Istanbul
Moderator: anex
-
Ezel Bayraktar
#1826 Re: Istanbul
-
velikonja
#1827 Re: Istanbul
Drug, bas ti hvala za izdvojeno vrijeme
broj tog lika mi posalji u pp
pozz
-
pinkman
#1828 Re: Istanbul
Nisam nikad ni ja isao, a volio bih autom otici pa se malo raspitujem.Ezel Bayraktar wrote: ↑03/08/2022 21:27Ja nisam išao autom, ovi veci hoteli u azijskom dijelu imaju garaze. Vidio sam one zgrada garaze na Karakoyu,poput onih u Aus ili Njemačkoj, bas na onom frekventnom dijelu prema Eminonu. Kod Dolmabahce sam vidio veliki parking, baš sam upratio da je oko 20 lira sat, znači ništa strašno. Ali ovaj strogi centar, kvart Fatih, tu se ne vrijedi zajebavat. Tramvaj i ko hadzija. Auto je dobro da odes na azijsku stranu, Camlicu ili onaj Pjer Loti koji je malo dalje. Taksista je meni trazio 350 lira do Pjer Lotija.
20 lira po satu nije puno, ali ako zelis 7 dana biti onda je to 20 lira x 24 sata x 7 dana = 3360 TRY sto je 183 EUR. Mada vjerovatno nije tolika satnica ako ces ostaviti 7 dana auto...
-
Hakiz
#1829 Re: Istanbul
Školjke. Ulična hrana. Ima i rizičnija verzija, "Midye dolma".Ezel Bayraktar wrote: ↑03/08/2022 21:15Nisam,sta je to? Volim ja janjetinu, generalno, ali njihova baš ima jači smek čak jači smek i od našeg kurbana kojeg uredno jedem.
-
Ezel Bayraktar
#1830 Re: Istanbul
Ma nije, ovo su parkinzi kraj znamenitosti,da ostanes sat,dva. Sigurno ima jeftinijih varijanti. Zenin kolega je ide dvije god zaredom išao i bas veli da ga je doslo oko 600km goriva,putarina i svega za auto od BiH,preko Grčke, Turske i nazad. Neka 3-4 rezervara. Parking je imao free.pinkman wrote: ↑03/08/2022 21:46Nisam nikad ni ja isao, a volio bih autom otici pa se malo raspitujem.Ezel Bayraktar wrote: ↑03/08/2022 21:27
Ja nisam išao autom, ovi veci hoteli u azijskom dijelu imaju garaze. Vidio sam one zgrada garaze na Karakoyu,poput onih u Aus ili Njemačkoj, bas na onom frekventnom dijelu prema Eminonu. Kod Dolmabahce sam vidio veliki parking, baš sam upratio da je oko 20 lira sat, znači ništa strašno. Ali ovaj strogi centar, kvart Fatih, tu se ne vrijedi zajebavat. Tramvaj i ko hadzija. Auto je dobro da odes na azijsku stranu, Camlicu ili onaj Pjer Loti koji je malo dalje. Taksista je meni trazio 350 lira do Pjer Lotija.
20 lira po satu nije puno, ali ako zelis 7 dana biti onda je to 20 lira x 24 sata x 7 dana = 3360 TRY sto je 183 EUR. Mada vjerovatno nije tolika satnica ako ces ostaviti 7 dana auto...![]()
-
pinkman
#1831 Re: Istanbul
E to i ja hocu... da malo vidim kako je autom ici, mozda prespavati negdje u Bugarskoj ili u Edirne.Ezel Bayraktar wrote: ↑03/08/2022 22:14Ma nije, ovo su parkinzi kraj znamenitosti,da ostanes sat,dva. Sigurno ima jeftinijih varijanti. Zenin kolega je ide dvije god zaredom išao i bas veli da ga je doslo oko 600km goriva,putarina i svega za auto od BiH,preko Grčke, Turske i nazad. Neka 3-4 rezervara. Parking je imao free.
- PlusSA
#1832 Re: Istanbul
Raja treba mi savjet za caj.
Na Kapali carsiji lik mi napravio tkz miks neki winter tea i dao mi da probam bio je odlican procisti nos
Kupim drugi put Winter tea u paketu al nije ni nalik nekoj ludoj kombinaciji koju mi je tad lik napravio.
Jednostavno jak miris caj koji te procepi
Na Kapali carsiji lik mi napravio tkz miks neki winter tea i dao mi da probam bio je odlican procisti nos
Kupim drugi put Winter tea u paketu al nije ni nalik nekoj ludoj kombinaciji koju mi je tad lik napravio.
Jednostavno jak miris caj koji te procepi
-
Jahta
#1833 Re: Istanbul
Što se tiče smještaja Sirkeci je bio i ostao najbolja lokacija. T1 blizu, metro blizu, trajekti na Eminonu par minuta šetnje itd. Sve atrakcije blizu. Osim toga, to je gastronomski raj starog dijela grada, svi važniji brendovi i slatkog i slanog su tu u 100 metara. Ta noćna buka i gužva to hem je draž hem vjeruj kad hodaš čitav dan bukvalno i pužući se popneš do sobe oko 24.00 može napolju početi rat ti zaspeš ko beba od umora.
Što se tiče hrane, lijepo je probati neke pikanterije što kod nas nema, ali to se i plaća jer su cijene u turstičkom dijelu najmanje duplo skuplje od realne vrijednosti hrane koju jedete. Kad se ostaje dugo, a to preferiram kad sam već avion platio, onda ako se ne vodi računa o hrani može to biti poprilična stavka. Znači, ako hoćeš da se najedeš pojeftino onda jedeš gdje turci jedu, to je staro pravilo kao i za sve ostalo, kupuješ gdje oni kupuju a ne na Kaplali čaršiji ko levat itd.
Dakle, restorani tipa lokantasi (hrana na traku i biraš redom šta hoćeš od slana, preko pića, do slatka, hljeba i platiš na kasi) su najbolja opcija. Konkretno, Balkan Lokantasi je vrh, na Sirkeciju imaju dva, na Taksimu, pred kraj Istiklala ima jedan, ima i na Bešiktašu itd. Nas troje se za 20 maraka najedemo ne možeš maknut', a hrana domaća odlična, ima svega. Naravno, nema donera, hamburgera i te brze hrane već lagano na kašku. Merdžemek 9 lira velika porcija (može se uzeti i pola porcije), dosta ti samo čorba da se najedeš, pileća 12 lira isto vrh. U ovim ko malo nafuranim restoranimataj merdžemek (nerijetko i lošiji kvalitetom i manja porcija) po 20-25 lira. Da ne kažem kad odeš u supermarket čega sve nema pojeftino, sladoled marka što je kod nas 3 marke, one kinder "nešto" čokoladice 20-25 feninga kod nas preko marke, sokovi oni Uludag veliki oko marke, džida midža raznih, kikiriki, leblebije itd. lagano u ruksak nek se ima k'o kad se hoda vazdan pa da se malo založi. Nutela im 5 KM što je kod nas cener. Neće onaj zapadnjak da se ofira po granapu, ali hoće da da 50 maruna za predstavu sa glinenim ćupom, vatra gori, perfomans ala Sejo Brajlović a unutra nešto ala bosanski lonac, u sahan stane i sam ga čovjek pojede.
Raja generalno baca pare po Stambolu i na smještaj i na hranu bez potrebe, pogotovo ovi zapadnjaci (i pravi i naši dijasporci) da ti ih žao bude, a onda pomislim ko ih j.... ne bi da nemaju. Ja lagano, pametno, racionalno, u svojoj organizaciji (bez agencije) i ostanem 19 dana, za iste pare za koje oni ostanu 5 dana.
Gledao sam ljude plaćaju po 200 eura trokrevetnu za noć u haj nehaju (tamo jedno 5 stanica iza Lalelija) u nekom "puca" hotelu), a ja platim 40 eura trokrevetnu sa doručkom u centru Sirkecija. Soba onako, doručak da se nije gladno, ali šta mi treba više kad samo prespavam od 24.00 do 07.00
Itd. itd, Stambol je dunjalučki džennet ko malo klikere uključi.
Što se tiče hrane, lijepo je probati neke pikanterije što kod nas nema, ali to se i plaća jer su cijene u turstičkom dijelu najmanje duplo skuplje od realne vrijednosti hrane koju jedete. Kad se ostaje dugo, a to preferiram kad sam već avion platio, onda ako se ne vodi računa o hrani može to biti poprilična stavka. Znači, ako hoćeš da se najedeš pojeftino onda jedeš gdje turci jedu, to je staro pravilo kao i za sve ostalo, kupuješ gdje oni kupuju a ne na Kaplali čaršiji ko levat itd.
Dakle, restorani tipa lokantasi (hrana na traku i biraš redom šta hoćeš od slana, preko pića, do slatka, hljeba i platiš na kasi) su najbolja opcija. Konkretno, Balkan Lokantasi je vrh, na Sirkeciju imaju dva, na Taksimu, pred kraj Istiklala ima jedan, ima i na Bešiktašu itd. Nas troje se za 20 maraka najedemo ne možeš maknut', a hrana domaća odlična, ima svega. Naravno, nema donera, hamburgera i te brze hrane već lagano na kašku. Merdžemek 9 lira velika porcija (može se uzeti i pola porcije), dosta ti samo čorba da se najedeš, pileća 12 lira isto vrh. U ovim ko malo nafuranim restoranimataj merdžemek (nerijetko i lošiji kvalitetom i manja porcija) po 20-25 lira. Da ne kažem kad odeš u supermarket čega sve nema pojeftino, sladoled marka što je kod nas 3 marke, one kinder "nešto" čokoladice 20-25 feninga kod nas preko marke, sokovi oni Uludag veliki oko marke, džida midža raznih, kikiriki, leblebije itd. lagano u ruksak nek se ima k'o kad se hoda vazdan pa da se malo založi. Nutela im 5 KM što je kod nas cener. Neće onaj zapadnjak da se ofira po granapu, ali hoće da da 50 maruna za predstavu sa glinenim ćupom, vatra gori, perfomans ala Sejo Brajlović a unutra nešto ala bosanski lonac, u sahan stane i sam ga čovjek pojede.
Raja generalno baca pare po Stambolu i na smještaj i na hranu bez potrebe, pogotovo ovi zapadnjaci (i pravi i naši dijasporci) da ti ih žao bude, a onda pomislim ko ih j.... ne bi da nemaju. Ja lagano, pametno, racionalno, u svojoj organizaciji (bez agencije) i ostanem 19 dana, za iste pare za koje oni ostanu 5 dana.
Gledao sam ljude plaćaju po 200 eura trokrevetnu za noć u haj nehaju (tamo jedno 5 stanica iza Lalelija) u nekom "puca" hotelu), a ja platim 40 eura trokrevetnu sa doručkom u centru Sirkecija. Soba onako, doručak da se nije gladno, ali šta mi treba više kad samo prespavam od 24.00 do 07.00
Itd. itd, Stambol je dunjalučki džennet ko malo klikere uključi.
-
Jahta
#1834 Re: Istanbul
ako ti je do "pročišćenja" nosa najbolji su ti oni kristali, ja sam ih kupovao na Misir čaršiji, ima ih na par mjesta, čini se bila oko 40 lira mala teglica. Jedan- dva u šolju, zalij vrućom vodom, inhaliraš lagano, izađe sve, nos ko truba. Ispod je slika veće tegle, a ima i manjih.PlusSA wrote: ↑07/08/2022 10:22 Raja treba mi savjet za caj.
Na Kapali carsiji lik mi napravio tkz miks neki winter tea i dao mi da probam bio je odlican procisti nos![]()
Jednostavno jak miris caj koji te procepi![]()

-
soha96
#1835 Re: Istanbul
Ima li gdje u sarajevu nesto slicno kupiti?Jahta wrote: ↑09/08/2022 12:06ako ti je do "pročišćenja" nosa najbolji su ti oni kristali, ja sam ih kupovao na Misir čaršiji, ima ih na par mjesta, čini se bila oko 40 lira mala teglica. Jedan- dva u šolju, zalij vrućom vodom, inhaliraš lagano, izađe sve, nos ko truba. Ispod je slika veće tegle, a ima i manjih.PlusSA wrote: ↑07/08/2022 10:22 Raja treba mi savjet za caj.
Na Kapali carsiji lik mi napravio tkz miks neki winter tea i dao mi da probam bio je odlican procisti nos![]()
Jednostavno jak miris caj koji te procepi![]()
![]()
-
Jahta
#1836 Re: Istanbul
Negdje sam pročitao da ima, ali stvarno se ne mogu sjetiti gdje. Kome ovo treba većinom odozdo nabavi ili lično ili mu neko donese, a tegla može dugo biti tako da vjerovatno to ovdje rijetko ko kupuje.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#1837 Re: Istanbul
U Zenici ima kupiti u nekom tamo shop-u, manja teglica do 10KM.. tako da vjerujem da ima i u SA. Najbolje po onim shopovima sto prodaju cajeve, rahatluke itd..
- PlusSA
#1838 Re: Istanbul
Hvala drug, valja mi pronacisoha96 wrote: ↑09/08/2022 12:53Ima li gdje u sarajevu nesto slicno kupiti?Jahta wrote: ↑09/08/2022 12:06
ako ti je do "pročišćenja" nosa najbolji su ti oni kristali, ja sam ih kupovao na Misir čaršiji, ima ih na par mjesta, čini se bila oko 40 lira mala teglica. Jedan- dva u šolju, zalij vrućom vodom, inhaliraš lagano, izađe sve, nos ko truba. Ispod je slika veće tegle, a ima i manjih.
![]()
-
oxford - istanbul
#1839 Re: Istanbul
Bili u maju 6 dana u Istanbulu. Sletjeli na aerodrom Sabiha Gokcen. Odmah kad izadjete sa aerodroma ima bus stajaliste Havabus koji svakih 10 min voze direktno na Taksim. Cijena Je 55 lira .
Hotel Huriet na Sirkeci je bio uzasan.. To je dobra lokacija, ali su tu hoteli Losi.
Za posjet Dolmabahce treba poraniti, ici oko 9 sati jer poslije budu veeeelike guzve.
Preporucujem Galataport, novo moderno mjesto sa prodavnicama i restoranima na samom Bosforu...izaci na tramvajskoj stanici Tophane kad idete na Kabatas.
Hotel Huriet na Sirkeci je bio uzasan.. To je dobra lokacija, ali su tu hoteli Losi.
Za posjet Dolmabahce treba poraniti, ici oko 9 sati jer poslije budu veeeelike guzve.
Preporucujem Galataport, novo moderno mjesto sa prodavnicama i restoranima na samom Bosforu...izaci na tramvajskoj stanici Tophane kad idete na Kabatas.
-
bjjarmbar
#1841 Re: Istanbul
Neko ko ima iskustva sa povratom poreza (tax free) u Turskoj ?
1. Koliko iznosi stopa povrata na stvari poput satova, zlatnog nakita i sl. ?
2. Mora li se prijava za povrat izvrsiti samo na aerodromu ili moze na jos nekim mjestima ? Postoje li takva mjesta u gradu negdje ? Moze li se prijava za povrat napraviti na samoj granici posto se vracam cestom ? Mogu li i pored toga otici na aerodrom i prijaviti robu ?
2. Mora li se prijava za povrat izvrsiti samo na aerodromu ili moze na jos nekim mjestima ? Postoje li takva mjesta u gradu negdje ? Moze li se prijava za povrat napraviti na samoj granici posto se vracam cestom ? Mogu li i pored toga otici na aerodrom i prijaviti robu ?
-
Jahta
#1842 Re: Istanbul
Za ova i mnoga druga pitanja kao vrlo dragocjen izvor informacija bih vam preporučio fb grupe "Putovanje u Tursku" i "Putovanje u Istanbul". Radi se o grupama sa velikim brojem članova gdje ljudi zaista nesebično dijele informacije i odgovaraju na mnoga pitanja. Recimo znam da je bilo pitanja baš oko ovih povrata PDV-a i ljudi se odgovorili kako i šta. Nije me to zanimalo pa se nisam zadubljivao, ali to možete sigurno tamo naći.
-
pinkman
#1843 Re: Istanbul
Nemoj zaboraviti prijaviti kad budes uvozio u BIH. Ne mozes odjaviti u Turskoj, a onda ovdje ignorisati na ulazu.bjjarmbar wrote: ↑10/08/2022 17:45 Neko ko ima iskustva sa povratom poreza (tax free) u Turskoj ?
-
pinkman
#1844 Re: Istanbul
Zna li neko kad se otvaraju nove metro linije? Trebalo je biti sredinom godine do aerodroma Sabiha Gokcen?
-
bjjarmbar
#1845 Re: Istanbul
Sve sam tako uradiopinkman wrote: ↑18/08/2022 15:24Nemoj zaboraviti prijaviti kad budes uvozio u BIH. Ne mozes odjaviti u Turskoj, a onda ovdje ignorisati na ulazu.bjjarmbar wrote: ↑10/08/2022 17:45 Neko ko ima iskustva sa povratom poreza (tax free) u Turskoj ?
-
pinkman
#1846 Re: Istanbul
Ne djelujes kao da jesi
Bio je slucaj tj. vise njih kad su Rolex tako uvozili pa im dojavili jer su u drugoj drzavi napravili povrat
- ElRe
-
Jahta
#1848 Re: Istanbul
Pusti SAW nego kad će do IST-a metro?
- ElRe
-
Jahta
#1850 Re: Istanbul
a znaš li možda kad će spojiti Cibali - Eminonu (T5 linija). Navodno je zapelo oko nekih arheoloških iskopina ili je to kodni naziv za politička prepucavanja.