Isplati li se upisati ETF?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
dezinformisan
Posts: 3
Joined: 06/01/2022 01:05

#1 Isplati li se upisati ETF?

Post by dezinformisan »

Zavrsavam gimnaziju (matematicko-informaticki smjer), prosjek ocjena oko 4.4 svake godine i dvoumim se izmedju ETF RI i IT na Burchu
Čuo sam da je matematika teška, meni je uvijek bila oko četvorke većinom jer nisam učio skoro nikako pa bih da pitam nekoga ko studira ili je završio ETF je li ona stvarno toliko teška koliko raja priča ili oni ne uče pa se samo žale?
Da li se može mjeriti po prijemnom jer mi ne djeluje previše teško, mislim da ga mogu spremiti za 10 15 dana laganog rada
Znam da je bolje imati diplomu i znanje sa ETFa, samo me zanima da li je stvarno toliko teško da mi je bolje upisati Burch da ne gubim godine na ETFu?
pinkman
Posts: 2958
Joined: 07/09/2013 18:57

#2 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by pinkman »

Ko god je ucio zavrsio je. Upisi i potrudi se par godina da ti zivot poslije bude laksi.

Ima kurseva iz matematike na Udemy, YouTube, Coursera, itd. Sve sto nije jasno moze se nauciti i savladati.
H323
Posts: 75
Joined: 18/06/2021 10:51

#3 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by H323 »

je li ona stvarno toliko teška koliko raja priča ili oni ne uče pa se samo žale?
Oboje, prošla su vremena Fatkića i sibirskih olimpijada.
Da li se može mjeriti po prijemnom
Ne lol
Znam da je bolje imati diplomu i znanje sa ETFa, samo me zanima da li je stvarno toliko teško da mi je bolje upisati Burch da ne gubim godine na ETFu?
Neko će bolje odgovoriti, ali po pričama na istom ste kad počnete raditi. Do tebe je imaš li para da izbjegavaš stres državnog.
HD_2015
Posts: 980
Joined: 27/08/2015 12:54

#4 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by HD_2015 »

Nije matematika teška - teška je samo onim koji zalutaju na studij.
User avatar
cenecimoveocino
Posts: 2451
Joined: 31/12/2013 23:00
Location: Zenica

#5 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by cenecimoveocino »

Ja zbog te matematike famoze nisam upisao ETF poslije srednje, sad kad sam zavrsio pravo vidim da sam katastrofalnu gresku napravio, i da obnovis godinu samo zbog matematike jedanput ili dva puta, nista strasno, u poredenju kakav te posao i karijera ceka ako iole imas klikera za to.

Nemoj se plasit, sve se moze navjezbati i savladati, i da samo matematiku ganjas 6 mjeseci svaki dan non-stop, druze morat ces uradit za prolaz makar idiot teski bio.
User avatar
klaki
Posts: 2303
Joined: 15/02/2013 17:49
Location: 榛名山峠

#6 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by klaki »

Ako ces ganjati programiranje i imas para za privatnog onda definitivno privatni. Slobodno vrijeme i snagu usmjeri na dalji razvoj svog IT znanja.

Jebo ETF. Bude mi krivo sto sam skoro 2 godine izgubio kada vidim da danas djeca u srednjoj skoli uzimaju pare, ali nije me imao ko nasavjetovati jbg. Nakon 2 godine sam upisao privatno cisto da imam diplomi a sa strane ucio i ganjao svoje. Na kraju se i isplatilo :-D + Tek ces ti na poslu uciti kako treba :thumbup:
dezinformisan
Posts: 3
Joined: 06/01/2022 01:05

#7 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by dezinformisan »

Hvala puno na odgovorima, šta vi mislite o ovom dvogodišnjem smjeru na ETF-u, meni zvuči kao dobar kompromis između Burcha i ETF RI?
gux
Posts: 33
Joined: 14/03/2018 15:19

#8 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by gux »

dezinformisan wrote: 21/06/2022 22:24 Hvala puno na odgovorima, šta vi mislite o ovom dvogodišnjem smjeru na ETF-u, meni zvuči kao dobar kompromis između Burcha i ETF RI?
Dvije godine zvuče primamljivo, ali niko ti ne garantuje da ćeš ih završiti za dvije godine. Najbitnije od svega je kako se osoba postavi, da li uči samo da položi ili uči i da zna. Neophodno je da se student interesuje i da kupi znanje i na faksu i sa strane gdje god stigne. Privatni faksovi su dobri, jer imaš dosta više slobodnog vremena nego na državnom, i onda ako to slobodno vrijeme iskoristiš u dodatne edukacije, prakse itd. bit će dobro. Ako slobodno vrijeme ne iskoristiš u korisne stvari, onda te nigdje nema.
bob_1921
Posts: 586
Joined: 12/10/2018 10:09

#9 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by bob_1921 »

mislim da je malo glupo pitanje isplatili se :) bez ljutnje, glupo u smisu jer ne znam sta ocekujes, fakulte. obrazovanje ti je samo plus za zivot formirat ces se kao licnost vidjeti upoznati neke stvari itd … ako zelis da zaradjujes pa pitas da li upisati etf radi karijere u it i slicno mislim da nema potrebe za upisom, mozes za cijenu studija upisati kurseve uciti itd a i krace traje proces tak, pa kad upadnes u neku firmu svakako znanje ces unapredjivati … ne gledaj radi posla u it da li ces upisivati fakultet realno … dipl sa etf-a ili fit-a ti nece puno pomoci na razgovoru za posao mozda ces prije dobiti intervju al proci je do tebe … danas kakva je potraznja sa kursevima i nekim certifikatima ces doci do razgovora i do tebe da li ces upasti … mislim fakultet je fakultet svakako ces na trecoj ganjati neki part time varijantu, po meni fakultet nek ti bude prioritet sta znas kakvo vrijeme ce doci a na istom ces nauciti bruku stvari koje mozda nece ti biti potrebne a mozda hoce upoznat ces i ljude i stvorit neko okruzenje konekcije su realno najbitnije :) …fit sam cuo da je ok al po meni samo ako ides dole na predavanja, vjezbe i slicno a ne od kuce pa ono vikendima na ispite ako ima jos ta varijanta :D
dema225
Posts: 107
Joined: 18/11/2012 01:11

#10 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by dema225 »

klaki wrote: 13/06/2022 17:16 Ako ces ganjati programiranje i imas para za privatnog onda definitivno privatni. Slobodno vrijeme i snagu usmjeri na dalji razvoj svog IT znanja.

Jebo ETF. Bude mi krivo sto sam skoro 2 godine izgubio kada vidim da danas djeca u srednjoj skoli uzimaju pare, ali nije me imao ko nasavjetovati jbg. Nakon 2 godine sam upisao privatno cisto da imam diplomi a sa strane ucio i ganjao svoje. Na kraju se i isplatilo :-D + Tek ces ti na poslu uciti kako treba :thumbup:
Dobar savjet.
User avatar
hare_1989
Posts: 337
Joined: 14/06/2022 13:38

#11 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by hare_1989 »

pinkman wrote: 12/06/2022 23:33 Ko god je ucio zavrsio je. Upisi i potrudi se par godina da ti zivot poslije bude laksi.

Ima kurseva iz matematike na Udemy, YouTube, Coursera, itd. Sve sto nije jasno moze se nauciti i savladati.
Nije to baš tako, posebno ne na državnim fakultetima gdje je "faraonima" jedino bitno da dobiju platu, a hoće li ti prenijeti znanje, hoće li te usmjeriti kako treba, hoćeš li pasti ili proći, to ih najmanje zanima i to im je, ne sekundarno, nego tercijarno bitno.

Sad, zavisi dosta toga i od samog studenta, koliko ima živaca peglati se, koliko ima snage i volje svjedočiti, a često i na svojoj koži osjetiti nepravdu, to je do njega. Učiti sve svakako mora, gdje god i šta god da studiraš.

Na mom fakultetu (nije ETF, ali tu je to negdje, slična je branša), prolaznost je bila ispod 2%, a na nekim predmetima, mjerila se u promilima. Još u to vrijeme dok sam studirao, Bolonja je tek trebala da zaživi i sistem je bio pravi Frankenštajn, miks starog sistema i Bolonje i bilo je niđe veze ni sa čim. Imali smo profesora (upravo na jedom od tih predmeta gdje se prolaznost mjerila u promilima) koji uđe u učionicu i kaže, citiram: "Dobar dan moji propaliteti, koja je ljepota ovaj posao, pa vi toga uopšte niste svjesni. Vidite, vi učite, ja vas oborim, vi opet upišete i dođete meni. Ponovno plaćate upisninu, a od tih para, mi obnavljamo zgradu. Pola prozora po komadu studenta. Poslije vas ja opet oborim, vi meni dođete na instrukcije, a ja fino sebi renoviram vikendicu. /Onda ustane i počne pokazivati prstom na pojedine studente i kaže/ Od tebe su mi pločice u kupatilu, od tebe su mi PVC prozori, od tebe mi je namještaj,...."

Da paradoks bude veći, na tom fakultetu je bio i predmet Vjerovatnoća i statistika. Jednostavno, a to se i na predmetu izučavalo, nemoguće je da prolaznost bude tako mala, a da je sa fakultetom, i osobljem koje tu radi, sve uredno. Jednostavno, matematički nije moguće. Vjerovatnoća je toliko mala, još kad se uzme podatak da se taj obrazac prolaznosti ponavlja iz godine u godinu, dođemo do toga da je to jednostavno nemoguće.

Na ETF-u ima jedan profesor, koji je i meni predavao birvaktile, zvao se Željko Jurić. To je čovjek koji sa tolikom strašću prenosi znanje, toliko se uživi u predavanje, da poželiš da čas traje duplo duže, i tu mi se dešavalo da mi je žao kada je kraj časa, i da jedva čekam iduću sedmicu. Kod takvih profesora, nije moguće da ne naučiš, i kući ti treba jako malo truda da savladaš određeni predmet.

Ostalo, Bože me sačuvaj. Sve sami snobovi i "faraoni". Nos im do Mjeseca, i ne otpozdrave kada ima kažeš dobar dan, a o drugim stvarima da i ne pričam. Ogroman ego im valjda to ne dozvoljava. Zbog toga, a i zbog nesređenog stanja u visokom obrazovanju, loših zakona, manjka kontrole kvaliteta, obrazovanje nam je u banani, sa tendencijom dalje degradacije.
Piaty
Posts: 5725
Joined: 01/12/2020 00:58

#12 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by Piaty »

Imam nekoliko prijatelja sa ETF i svi su govorili da je profesor Jurić gigant
User avatar
canvra888
Posts: 4370
Joined: 09/07/2021 15:03

#13 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by canvra888 »

Znam da nije među opcijama, ali kad je već IT u pitanju, zašto ne bi razmislio o mostarskom FIT-u?

Iz ličnog iskustva, dvije matematike uopće nisu teške (inženjerska i diskretna), a niti ćeš imati drugih, za tvoju struku nepotrebnih, predmeta kao na ETF-u (fizika npr.). Uz to, dobit ćeš možda i najbolje IT znanje u BiH, jer ipak je fakultet usmjeren samo na IT za razliku od ETF-a. Idealno bi bilo kad bi in class pratio, ali i DL-om se može završiti.

Dobar dio studenata i ne diplomira nakon završene druge godine (koja je i ključna), jer već budu poslovno angažovani...
dezinformisan
Posts: 3
Joined: 06/01/2022 01:05

#14 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by dezinformisan »

canvra888 wrote: 22/06/2022 14:49 Znam da nije među opcijama, ali kad je već IT u pitanju, zašto ne bi razmislio o mostarskom FIT-u?

Iz ličnog iskustva, dvije matematike uopće nisu teške (inženjerska i diskretna), a niti ćeš imati drugih, za tvoju struku nepotrebnih, predmeta kao na ETF-u (fizika npr.). Uz to, dobit ćeš možda i najbolje IT znanje u BiH, jer ipak je fakultet usmjeren samo na IT za razliku od ETF-a. Idealno bi bilo kad bi in class pratio, ali i DL-om se može završiti.

Dobar dio studenata i ne diplomira nakon završene druge godine (koja je i ključna), jer već budu poslovno angažovani...
Cuo sam da je FIT mozda i najbolji ali ne mogu studirati u Mostaru a govore da je DL loša opcija.
Odoh popričati sa starcima sigurno će mi dati neki dobar savjet pa ću odlučiti, a vama hvala puno na odgovorima
User avatar
hare_1989
Posts: 337
Joined: 14/06/2022 13:38

#15 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by hare_1989 »

canvra888 wrote: 22/06/2022 14:49 Znam da nije među opcijama, ali kad je već IT u pitanju, zašto ne bi razmislio o mostarskom FIT-u?

Iz ličnog iskustva, dvije matematike uopće nisu teške (inženjerska i diskretna), a niti ćeš imati drugih, za tvoju struku nepotrebnih, predmeta kao na ETF-u (fizika npr.). Uz to, dobit ćeš možda i najbolje IT znanje u BiH, jer ipak je fakultet usmjeren samo na IT za razliku od ETF-a. Idealno bi bilo kad bi in class pratio, ali i DL-om se može završiti.

Dobar dio studenata i ne diplomira nakon završene druge godine (koja je i ključna), jer već budu poslovno angažovani...
Ovo je možda i najbolji savjet koji neko može dati. Ko je zainteresiran za IT, od FIT-a, bolje nema, definitivno. Na PMF-u, recimo TKN smjer, tu su svi mogući predmeti, samo nisu IT orijentisani predmeti. Matematika je preteška, posebno Analiza 1, 2 i 3, koja je totalno nepotrebna za bilo kakvo bavljenje IT-em. Možda u nekom segmentu i može pomoći, ali ne u onom na koji mislimo kad spomenemo pojam IT-a. Informatičke predmete skoro da i nemaš sve do treće godine, gdje je ko malo bolja situacija, ali slabo je to sve. Puno muke, puno stresa, a nema neke fajde.

Na ETF-u je malo bolja situacija, ali i tu, kao i na PMF-u, veliki je broj bespotrebnih predmeta, kao što si pomenuo fiziku, koja je apsolutno bespotrebna za bilo kakvo bavljenje IT-em kakvo danas poznajemo i pod šta mislimo pod tim pojmom.

Dakle, FIT bi trebao biti izbor br.1 za svakog onog koji želi ozbiljno da uplovi u svijet IT-a.
User avatar
_Reds_
Posts: 9370
Joined: 14/01/2012 20:01
Location: Aqua S....

#16 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by _Reds_ »

hare_1989 wrote: 23/06/2022 09:10
canvra888 wrote: 22/06/2022 14:49 Znam da nije među opcijama, ali kad je već IT u pitanju, zašto ne bi razmislio o mostarskom FIT-u?

Iz ličnog iskustva, dvije matematike uopće nisu teške (inženjerska i diskretna), a niti ćeš imati drugih, za tvoju struku nepotrebnih, predmeta kao na ETF-u (fizika npr.). Uz to, dobit ćeš možda i najbolje IT znanje u BiH, jer ipak je fakultet usmjeren samo na IT za razliku od ETF-a. Idealno bi bilo kad bi in class pratio, ali i DL-om se može završiti.

Dobar dio studenata i ne diplomira nakon završene druge godine (koja je i ključna), jer već budu poslovno angažovani...
Ovo je možda i najbolji savjet koji neko može dati. Ko je zainteresiran za IT, od FIT-a, bolje nema, definitivno. Na PMF-u, recimo TKN smjer, tu su svi mogući predmeti, samo nisu IT orijentisani predmeti. Matematika je preteška, posebno Analiza 1, 2 i 3, koja je totalno nepotrebna za bilo kakvo bavljenje IT-em. Možda u nekom segmentu i može pomoći, ali ne u onom na koji mislimo kad spomenemo pojam IT-a. Informatičke predmete skoro da i nemaš sve do treće godine, gdje je ko malo bolja situacija, ali slabo je to sve. Puno muke, puno stresa, a nema neke fajde.

Na ETF-u je malo bolja situacija, ali i tu, kao i na PMF-u, veliki je broj bespotrebnih predmeta, kao što si pomenuo fiziku, koja je apsolutno bespotrebna za bilo kakvo bavljenje IT-em kakvo danas poznajemo i pod šta mislimo pod tim pojmom.

Dakle, FIT bi trebao biti izbor br.1 za svakog onog koji želi ozbiljno da uplovi u svijet IT-a.
Treba da budeš svjesan da si kad završiš ETF, INŽENJER.
Zato treba da znaš nešto i o fizici.
Ako želiš biti nešto drugo bez tog zvanja, upiši šta drugo.
ProgramskiJezik
Posts: 564
Joined: 07/03/2019 13:47

#17 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by ProgramskiJezik »

dezinformisan wrote: 12/06/2022 23:28 Zavrsavam gimnaziju (matematicko-informaticki smjer), prosjek ocjena oko 4.4 svake godine i dvoumim se izmedju ETF RI i IT na Burchu
Čuo sam da je matematika teška, meni je uvijek bila oko četvorke većinom jer nisam učio skoro nikako pa bih da pitam nekoga ko studira ili je završio ETF je li ona stvarno toliko teška koliko raja priča ili oni ne uče pa se samo žale?
Da li se može mjeriti po prijemnom jer mi ne djeluje previše teško, mislim da ga mogu spremiti za 10 15 dana laganog rada
Znam da je bolje imati diplomu i znanje sa ETFa, samo me zanima da li je stvarno toliko teško da mi je bolje upisati Burch da ne gubim godine na ETFu?
Savjet od lika koji je propado matematiku u srednjoj i na kraju zavrsio FIT, ako hoces na fax da ides za IT u nadi da nesta naucis? Neces naucit.

Ja licno sam vise o CPP naucio od youtubera "The Cherno" ima odlicnu CPP seriju za programiranje i haman sve sto sam na faxu radio i on predje i puno bolje objasni.

Na faxu ucis "ucit" i nista vise, znanje koje koristim sa faxa je mozda 0.01% od onog sto sam ucio. Jedino sto sam ja zavrsio FIT jeste da bi isao vani. Jer inace ti diploma ne treba mozes bit CTO sa srednjom skolom pogotovo u BIH.

TLDR:
vidi sta zelis, ako je znanje sto zelis ne gubi vrijeme, radije sam nauci.. ako ces vani, upisi sta god sto je akreditovano jer svakako nijedan te fax nece pripremit za posla.. ne znam da igdje u BIH uce neke moderne web tehnologije, Dockere/K8s, testiranje je misaona imenica ja mislim..
User avatar
mk ultra
Posts: 19542
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Bošnjačka verzija države
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by mk ultra »

nije mi ni hasanaginica nikad trebala pa sam je napamet morao naučiti, znam je i danas jbt :lol:

dosta nekih stvari naizgled bespotrebnih, ali utreniran si dobro... ;-)
User avatar
hare_1989
Posts: 337
Joined: 14/06/2022 13:38

#19 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by hare_1989 »

ProgramskiJezik wrote: 23/06/2022 10:17
dezinformisan wrote: 12/06/2022 23:28 Zavrsavam gimnaziju (matematicko-informaticki smjer), prosjek ocjena oko 4.4 svake godine i dvoumim se izmedju ETF RI i IT na Burchu
Čuo sam da je matematika teška, meni je uvijek bila oko četvorke većinom jer nisam učio skoro nikako pa bih da pitam nekoga ko studira ili je završio ETF je li ona stvarno toliko teška koliko raja priča ili oni ne uče pa se samo žale?
Da li se može mjeriti po prijemnom jer mi ne djeluje previše teško, mislim da ga mogu spremiti za 10 15 dana laganog rada
Znam da je bolje imati diplomu i znanje sa ETFa, samo me zanima da li je stvarno toliko teško da mi je bolje upisati Burch da ne gubim godine na ETFu?
Savjet od lika koji je propado matematiku u srednjoj i na kraju zavrsio FIT, ako hoces na fax da ides za IT u nadi da nesta naucis? Neces naucit.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
ProgramskiJezik wrote: 23/06/2022 10:17
dezinformisan wrote: 12/06/2022 23:28 Zavrsavam gimnaziju (matematicko-informaticki smjer), prosjek ocjena oko 4.4 svake godine i dvoumim se izmedju ETF RI i IT na Burchu
Čuo sam da je matematika teška, meni je uvijek bila oko četvorke većinom jer nisam učio skoro nikako pa bih da pitam nekoga ko studira ili je završio ETF je li ona stvarno toliko teška koliko raja priča ili oni ne uče pa se samo žale?
Da li se može mjeriti po prijemnom jer mi ne djeluje previše teško, mislim da ga mogu spremiti za 10 15 dana laganog rada
Znam da je bolje imati diplomu i znanje sa ETFa, samo me zanima da li je stvarno toliko teško da mi je bolje upisati Burch da ne gubim godine na ETFu?
Ja licno sam vise o CPP naucio od youtubera "The Cherno" ima odlicnu CPP seriju za programiranje i haman sve sto sam na faxu radio i on predje i puno bolje objasni.

Na faxu ucis "ucit" i nista vise, znanje koje koristim sa faxa je mozda 0.01% od onog sto sam ucio. Jedino sto sam ja zavrsio FIT jeste da bi isao vani. Jer inace ti diploma ne treba mozes bit CTO sa srednjom skolom pogotovo u BIH.

TLDR:
vidi sta zelis, ako je znanje sto zelis ne gubi vrijeme, radije sam nauci.. ako ces vani, upisi sta god sto je akreditovano jer svakako nijedan te fax nece pripremit za posla.. ne znam da igdje u BIH uce neke moderne web tehnologije, Dockere/K8s, testiranje je misaona imenica ja mislim..
Ovo se definitivno mogu složiti sa tobom :thumbup: . Danas je takvo vrijeme, da ako sam ne naučiš, ne može te, ne fakultet, nego ni univerzitet cijeli naučiti.
Milenkov buraz
Posts: 6956
Joined: 27/11/2018 13:02

#20 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by Milenkov buraz »

Zna li neko kakav je Software Engineering na IUS-u na Ilidži? Studira li ko, iskustva od poznanika...itd.?
User avatar
Ozimician
Posts: 5537
Joined: 05/09/2012 23:21

#21 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by Ozimician »

Ako želiš znanje i novac - a ne zvanje - onda je glupost u 2022. god upisivati bilo kakav fakultet.
ProgramskiJezik
Posts: 564
Joined: 07/03/2019 13:47

#22 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by ProgramskiJezik »

Ozimician wrote: 23/06/2022 20:00 Ako želiš znanje i novac - a ne zvanje - onda je glupost u 2022. god upisivati bilo kakav fakultet.
jedino ako ces vani treba ti diploma.. jer dobijas ~30 do 50 poena za vizu (treba ti 60 ili preko poena da dobijes radnu dozvolu u EU).. jedino to ima smisla zasto na fakultet ic.
User avatar
Ozimician
Posts: 5537
Joined: 05/09/2012 23:21

#23 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by Ozimician »

ProgramskiJezik wrote: 23/06/2022 20:12
Ozimician wrote: 23/06/2022 20:00 Ako želiš znanje i novac - a ne zvanje - onda je glupost u 2022. god upisivati bilo kakav fakultet.
jedino ako ces vani treba ti diploma.. jer dobijas ~30 do 50 poena za vizu (treba ti 60 ili preko poena da dobijes radnu dozvolu u EU).. jedino to ima smisla zasto na fakultet ic.
Ne znam koju zemlju spominješ, znam da Austrija i Kanada imaju te poene?

Za Njemačku 100% znam (pogledaj informator za IT struku na stranici ambasade) - za IT struku nije potreban fakultet ukoliko imate potvrdu da ste u toj struci radili 3 godine. Ne treba ni polaganje jezika, ništa. Tako da ni za to nije potreban fakultet deff. - i to je za PLAVU KARTU (dobijaš za cijelu EU pravo rada).

A također ne moraš ići na plavu kartu, možeš i preko pravila za Zap. Balkan - jedini minus je što čekaš duže termin za vizu ali u praksi ti ništa ne znači, svakako (ako imaš dovoljno visoku platu, a IT struka je ima) možeš nakon 6 mjeseci boravka prebaciti se na Plavu kartu.
pinkman
Posts: 2958
Joined: 07/09/2013 18:57

#24 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by pinkman »

Ozimician wrote: 23/06/2022 20:41
ProgramskiJezik wrote: 23/06/2022 20:12

jedino ako ces vani treba ti diploma.. jer dobijas ~30 do 50 poena za vizu (treba ti 60 ili preko poena da dobijes radnu dozvolu u EU).. jedino to ima smisla zasto na fakultet ic.
Ne znam koju zemlju spominješ, znam da Austrija i Kanada imaju te poene?

Za Njemačku 100% znam (pogledaj informator za IT struku na stranici ambasade) - za IT struku nije potreban fakultet ukoliko imate potvrdu da ste u toj struci radili 3 godine. Ne treba ni polaganje jezika, ništa. Tako da ni za to nije potreban fakultet deff. - i to je za PLAVU KARTU (dobijaš za cijelu EU pravo rada).

A također ne moraš ići na plavu kartu, možeš i preko pravila za Zap. Balkan - jedini minus je što čekaš duže termin za vizu ali u praksi ti ništa ne znači, svakako (ako imaš dovoljno visoku platu, a IT struka je ima) možeš nakon 6 mjeseci boravka prebaciti se na Plavu kartu.

Plava karta je za ljude sa fakultetom. Ostalo je tacno sto si napisao.
mcla04
Posts: 99
Joined: 16/02/2022 17:11

#25 Re: Isplati li se upisati ETF?

Post by mcla04 »

Treca sam godina na FIT-u, DL student. Smatram da jeste bolja opcija prisustvovati predavanjima uzivo, ali ko hoce da prati i uci, ni DL mu nece biti problem. Matematike su laganica, ja sam u srednjoj uvijek ganjala tu dvicu, a na faksu sam ih polozila sve na prvim rokovima. S druge strane, prijatelj iz srednje koji je bio ucenik generacije, upisao je ETF i ispisao se prije par mjeseci jer se lomio od ucenja, a opet nije mogao sve stici. Mislim da DL na FIT-u stvarno nije losa opcija. Vecina profesora je super, posebno profesori koji predaju programiranja, a to i jest najbitnije
Post Reply