Isplati li se

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

muha_sa

#26 Re: Isplati li se

Post by muha_sa »

šta imaš razmišljat :-) furaj :)

ne ideš na drugi kontinent :-) a ako ce ti bit bolje vrijedi i na drugi kontinent otic--što da ne
mali_balon

#27 Re: Isplati li se

Post by mali_balon »

Ako ti nije mrsko vozit, kupis acc za autoput i za 30 do 40 min si u zenici...jest da bi 100ja hefticno otisla na gorivo...
krater

#28 Re: Isplati li se

Post by krater »

muha_sa wrote:šta imaš razmišljat :-) furaj :)

ne ideš na drugi kontinent :-) a ako ce ti bit bolje vrijedi i na drugi kontinent otic--što da ne
:thumbup:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#29 Re: Isplati li se

Post by Bobi »

Ma super Zenica...odmah ces imati stelu na forumu od mene a u policiji od "kakavdanakneiskustvu"... :lol:, ima i pravnika, zubara, restoran kritičara...ma širok krug :D :D :D

http://forum.klix.ba/zenicani-p12268215.html#p12268215
Nadzorna_ploca

#30 Re: Isplati li se

Post by Nadzorna_ploca »

Ne bih da vrijedjam autoricu, ali nepotrebna tema totalno. :D
adda_sa

#31 Re: Isplati li se

Post by adda_sa »

jao zenica :D ja reko bihac isl. pa cemu panika, svki vikend mozes doci u sa..
jos i radis u struci. ako das otkaz nekad, lakse ce ti biti naci u sa nes u struci poslije, nego kad bi rekla da si radila dosad u butiku..
a ziva istina, sto neko gore rece, da vidis meraka samaostalnog zivota, kad odlucujes sve sama, i za sve si odgovorna, i nema ko da te kljuca u mozak i filozofira :izet:
Mr.Who

#32 Re: Isplati li se

Post by Mr.Who »

Idi.Ja sam prije 6-7 godina imao ponudu za posao u SA za toliku platu.Bio svoj gazda u malom mjestu imao skoro istu zaradu i odlučim da ostanem.Sada mi svaki dan padne na pamet ta ponuda i sam bi sebe šamarao do iznemoglosti.Idi i ne okreći se!
hairlija_sa

#33 Re: Isplati li se

Post by hairlija_sa »

ja se dvoumim izmedju austrije i bih. da sam na tvom mjestu ne bih se sekunde dvoumio. nije neka udaljenost. ako si iz sarajeva to je veoma blizu tako da i ako ti ne uspije taj posao, uvijek se mozes vratiti roditeljima. samo naprijed :bih: :bih: :bih: :bih:
walter kurtz

#34 Re: Isplati li se

Post by walter kurtz »

Ako ti moral nije jaca strana mozes uvijek koju stoju sa strane ubosti :mrgreen:
adda_sa

#35 Re: Isplati li se

Post by adda_sa »

hairlija_sa wrote:ja se dvoumim izmedju austrije i bih. da sam na tvom mjestu ne bih se sekunde dvoumio. nije neka udaljenost. ako si iz sarajeva to je veoma blizu tako da i ako ti ne uspije taj posao, uvijek se mozes vratiti roditeljima. samo naprijed :bih: :bih: :bih: :bih:
koji posao za koliko para :D
hairlija_sa

#36 Re: Isplati li se

Post by hairlija_sa »

mjesto kontrolora proizvodnje. pocetna je 4350EUR, ali bih imao bonus u slucaju da se opredjelim da predjem u jednokratnom iznosu od 5000 EUR. samo je stvar sto ovdje imam 100000% sigurna posao, a gore bi vec bilo malo drugacije jer ugovor potpisujem na 2 godine i sto ovdje ne placam rentu a gore bih placao. plus zena nema posla ( doduse svakako nema ), dijete na putu..
nadžak

#37 Re: Isplati li se

Post by nadžak »

Joj ja drame bezveze majka mu stara, znaš koliko ljudi stalno putuje sa relaciji ZE-SA-ZE, što zbog posla što onako.

Sat vremena od kuće do kuće. Nešto se furamo na EU a tamo ljudi putuju satima na poso.

UVijek možeš odustat, reci hvala Bogu pa dobila izbor. Naučićeš novi posao, iskustvo ti vrijedi pri aplikaciji za novi poso neprocjenivo.

Javi se kad dođeš da te dočekamo jednom kafom dočekušom. Evo vidio sam nas tovar iz ZE već ovdje na ovoj temi. Sretno i hairli...
adda_sa

#38 Re: Isplati li se

Post by adda_sa »

hairlija_sa wrote:mjesto kontrolora proizvodnje. pocetna je 4350EUR, ali bih imao bonus u slucaju da se opredjelim da predjem u jednokratnom iznosu od 5000 EUR. samo je stvar sto ovdje imam 100000% sigurna posao, a gore bi vec bilo malo drugacije jer ugovor potpisujem na 2 godine i sto ovdje ne placam rentu a gore bih placao. plus zena nema posla ( doduse svakako nema ), dijete na putu..
hmm..ne znam koliko je sigurno da bi ti dali otkaz nakon 2god, cini mi se je to test period, i da bi te zadrzali i poslije, al ko zna..
sto se tice beca, ta je zarada extra. znam familije koje zive od pola te cifre..
stan racunaj 700-800e, plus net, struja i grijanje. mobitel za vas dvoje 2x20e, karta za prevoz 2x30e, i ostaje hrana...
ti sa tom radnom dozvolom, zvana rot-weiss-rot karta imas automatski i boravisnu dozvolu, i tvoja zena dobija sve isto na osnovu tebe. tako da ako bi se poslije odlucila sta raditi to nebi bio problem. to sto ce ona biti trudna i poroditi se ovdje moze biti samo plus, znas i sam, vidjeo si horor zgradu porodilista u sa...
jedino je pitanje poznavanje jezika, i taj ogranicen ugovor koji ja vidim ovdje kao problematican :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#39 Re: Isplati li se

Post by _BataZiv_0809 »

Sa 1200-1300 se u Zenici moze bas komotno zivjeti.
merlinka37

#40 Re: Isplati li se

Post by merlinka37 »

Bobi wrote:Ma super Zenica...odmah ces imati stelu na forumu od mene a u policiji od "kakavdanakneiskustvu"... :lol:, ima i pravnika, zubara, restoran kritičara...ma širok krug :D :D :D

Ništa onda, od danas me slobodno smatrajte zeničankom. Valjda mi neće trebati štela u policiji, mirna sam ja. :)
Pomogli ste mi jer sam se mnogo premišljala, a tad savjeti dobro dođu. U početku mi se plata činila kao mala (ovo je sa toplim i kartom, nije netto) budući da je drugi grad, ali opet kad se sjetim da sam nekad radila besplatno... dobro je. Thanks :kiss:
merlinka37

#41 Re: Isplati li se

Post by merlinka37 »

_BataZiv_0809 wrote:Sa 1200-1300 se u Zenici moze bas komotno zivjeti.
Direktore, jeste li to vi? :lol: I on mi je tako nekako rekao, ali sam bila pomalo skeptična. Ali ako je stvarno tako onda ste mi skinuli kamen sa srca. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#42 Re: Isplati li se

Post by _BataZiv_0809 »

merlinka37 wrote:
Bobi wrote:Ma super Zenica...odmah ces imati stelu na forumu od mene a u policiji od "kakavdanakneiskustvu"... :lol:, ima i pravnika, zubara, restoran kritičara...ma širok krug :D :D :D

Ništa onda, od danas me slobodno smatrajte zeničankom. Valjda mi neće trebati štela u policiji, mirna sam ja. :)
Pomogli ste mi jer sam se mnogo premišljala, a tad savjeti dobro dođu. U početku mi se plata činila kao mala (ovo je sa toplim i kartom, nije netto) budući da je drugi grad, ali opet kad se sjetim da sam nekad radila besplatno... dobro je. Thanks :kiss:
Dobro nam dosla :) Iako sam ja trenutno u izgnanstvu :D

Mene kad ljudi pitaju da bi se i pod kojim uslovima (naravno imaginarnim, jer se kod nas ne moze birati) vratio u Zenicu iz Sarajeva, cesto im kazem, da je bolje imati u Zenici 1300, nego u Sarajevu 1500.

Jednostavno mnoge stvari su daleko jeftinije, da se ta razlika istopi za sekundu.

Sad kako ce ti ici privikavanje na novu sredinu, to je vec drugi par cipela. Dva grada koja su jako blizu, u nekim stvarima izuzetno slicni, u drugim razliciti da razlicitiji ne mogu biti.

Cekamo te na nasoj temi tamo, javi se sa utiscima :thumbup:

P.S. Nisam vidio da si me vec kvotala, ali evo odgovorih i bez toga :thumbup:
hairlija_sa

#43 Re: Isplati li se

Post by hairlija_sa »

adda_sa wrote:
hairlija_sa wrote:mjesto kontrolora proizvodnje. pocetna je 4350EUR, ali bih imao bonus u slucaju da se opredjelim da predjem u jednokratnom iznosu od 5000 EUR. samo je stvar sto ovdje imam 100000% sigurna posao, a gore bi vec bilo malo drugacije jer ugovor potpisujem na 2 godine i sto ovdje ne placam rentu a gore bih placao. plus zena nema posla ( doduse svakako nema ), dijete na putu..
hmm..ne znam koliko je sigurno da bi ti dali otkaz nakon 2god, cini mi se je to test period, i da bi te zadrzali i poslije, al ko zna..
sto se tice beca, ta je zarada extra. znam familije koje zive od pola te cifre..
stan racunaj 700-800e, plus net, struja i grijanje. mobitel za vas dvoje 2x20e, karta za prevoz 2x30e, i ostaje hrana...
ti sa tom radnom dozvolom, zvana rot-weiss-rot karta imas automatski i boravisnu dozvolu, i tvoja zena dobija sve isto na osnovu tebe. tako da ako bi se poslije odlucila sta raditi to nebi bio problem. to sto ce ona biti trudna i poroditi se ovdje moze biti samo plus, znas i sam, vidjeo si horor zgradu porodilista u sa...
jedino je pitanje poznavanje jezika, i taj ogranicen ugovor koji ja vidim ovdje kao problematican :roll:
nije u pitanju bec, nego jedan manji grad. zena se treba poroditi u maju nekad. sto se tice jezika, ne znam njemacki, kako sam i ovima rekao, ali obzirom da je to multinacionalna kompanija bitnije je poznavanje engleskog. naravno da bih u slucaju pristanka odmah upisao kurseve njemackog. jedino me je strah tog ugovora, ali ako me svi moguci troskovi izadju cca 3000 EUR onda uvijek mogu imati u "steku" milju, pa i ako kojim slucajem ne ostanem gore imao bih finu ustedjevinu. razlika izmedju moje trenutno plate i ove ponudjenje je cca 8 puta. znam da to ovako djeluje ogromno, ali ako uzmem u obzir da ovdje imam rijeseno stambeno pitanje i da nemam kredita i nikakvih dugorocnih dugova...
opet sa druge strane, sa radnom dozvolom mi se gore otvara milion mogucnosti i da napredujem, i da vjerovatno mogu promjeniti kompaniju. srecom nisam ogranicen nekim prekratkim rokom da moram da im dostavim odgovor jer je ponuda vazeca od 1.12 ove godine, a najkasnije odgovor moram dostaviti do 1.8 tako da imam dovoljno vremena da dobro razmislim i stavim sve na papir. ako ti nije problem da mi kazes koliki su troskovi zivota za troclanu porodicu ( dvoje odraslih i beba )
Edin H.

#44 Re: Isplati li se

Post by Edin H. »

krater wrote:
muha_sa wrote:šta imaš razmišljat :-) furaj :)

:thumbup:

Muha objasnio :oops:
adda_sa

#45 Re: Isplati li se

Post by adda_sa »

hairlija_sa wrote:
adda_sa wrote:
nije u pitanju bec, nego jedan manji grad. zena se treba poroditi u maju nekad. sto se tice jezika, ne znam njemacki, kako sam i ovima rekao, ali obzirom da je to multinacionalna kompanija bitnije je poznavanje engleskog. naravno da bih u slucaju pristanka odmah upisao kurseve njemackog. jedino me je strah tog ugovora, ali ako me svi moguci troskovi izadju cca 3000 EUR onda uvijek mogu imati u "steku" milju, pa i ako kojim slucajem ne ostanem gore imao bih finu ustedjevinu. razlika izmedju moje trenutno plate i ove ponudjenje je cca 8 puta. znam da to ovako djeluje ogromno, ali ako uzmem u obzir da ovdje imam rijeseno stambeno pitanje i da nemam kredita i nikakvih dugorocnih dugova...
opet sa druge strane, sa radnom dozvolom mi se gore otvara milion mogucnosti i da napredujem, i da vjerovatno mogu promjeniti kompaniju. srecom nisam ogranicen nekim prekratkim rokom da moram da im dostavim odgovor jer je ponuda vazeca od 1.12 ove godine, a najkasnije odgovor moram dostaviti do 1.8 tako da imam dovoljno vremena da dobro razmislim i stavim sve na papir. ako ti nije problem da mi kazes koliki su troskovi zivota za troclanu porodicu ( dvoje odraslih i beba )
ako je manji grad, znaci samo da je renta manja, a mozda i ostali troskvi. ja mislim da mozete glat 2000e mjesno u stek staviti.. racunam da ce ti zena biti mozda prvih pola god sa djetetom u stanu, i da ce i ona poceti da nes radi, znaci imacete jos vise para. sto se tice djeteta, mislim da nisu veliki troskovi, odjeca hrana i obdaniste, ne znam fakat koliko bi kostalo. obzirom da si osiguran preko firme, i tvoje je dijete, sto znaci svi moguci doktori i pregledi su besplatni. mislim da cak imate i pravo na neki djeciji dohodak. stan u bosni mozete rentati za taj period od te dvije god...
svakako iamte gdje da se vratite, sto je super. sto se tice ustedjevine, kontaj ovako 2000e mjesecno *2god *14plata godisnje..fine su to pare
cenecimoveocino

#46 Re: Isplati li se

Post by cenecimoveocino »

Isplati se...
Od mog druga je otac nekih 7-8 godina svaki dan vozario Zenica-Sarajevo-Zenica.Bio je neki softver inzinjer u britanskoj firmi i na kraju zbog njega mu plate office u Zenici 8-)
Mozda se i tebi posreci :mrgreen:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#47 Re: Isplati li se

Post by Bobi »

merlinka37 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sa 1200-1300 se u Zenici moze bas komotno zivjeti.
Direktore, jeste li to vi? :lol: I on mi je tako nekako rekao, ali sam bila pomalo skeptična. Ali ako je stvarno tako onda ste mi skinuli kamen sa srca. :thumbup:
Još kad bi rekla koja je firma :D, da ti " kajemo" da li ces dobro proći... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ...Bata je živi mahalaš, on sve zna :lol: .
MJAU - da

#48 Re: Isplati li se

Post by MJAU - da »

merlinka37 wrote:
Zoya wrote:Super šansa za upoznati nove ljude i krenuti ispočetka. Glede troškova, računaj jedno 400 za stan plus jedno 400 hrana i izlasci i opet će ti nešto ostati. Ja bih definitivno pokušala da sam na tvom mjestu
Jedino što me privlači jeste rad u struci i stabilnost posla.

Hvala vam na savjetima, ludnica mi je u glavi. :)

Pa šta će ti više za početak, ovdje je ionako poenta preživiti, a ne zaraditi, tj. uštediti. Samo naprijed.
jedna tamo

#49 Re: Isplati li se

Post by jedna tamo »

kad je zenica u pitanju to je ok, da nje selo rekla bih STOP!
ja sam išla 2 puta u hercegovinu, izgubila vrijeme, živce, zdravlje, jesam zaradila al opet pare potrošiš...doduše ja sam išla na sela nema ni tržnog a kamol šta drugo....pisala sam na forumu o tome, uglavnom ko ti kaže idi šta se misliš taj nije mrdno nigdje, velik je korak, al opet kažem ideš u grad pa je to druga priča, sretno!
calculator

#50 Re: Isplati li se

Post by calculator »

merlinka37 wrote:Pozdrav forumski narode,
Situacija je sljedeća: Imam ponudu za siguran posao u drugom gradu u BIH, plata oko 1200 do 1300KM. Problem je što sam tamo bila svega nekoliko puta. Dakle, ne znam nikoga, morala bih plaćati stan, a ovdje gdje sam nemam šansu za nekim stabilnijim poslom. Vikend bi mi bio slobodan pa bih tada eventualno mogla dolaziti kući. U dilemi sam pa bi mi svaki dobronamjeran savjet dobrodošao.
Poznajem nekog ko je prije rata preko 20 godina svaki dan iz Zenice dolazio na posao u Sarajevo. "Isplatilo mu se", ali doslovno, jer je poslodavac bio u obavezi isplatiti naknadu za prevoz od kuće do mjesta rada koji je bio udaljeniji od 6 km.

Ti takođe imaš pravo na naknadu za prevoz. Razmotri ovu opciju, ona ti omogućava da i dalje budeš kod roditelja "na kazanu", a da imaš radno mjesto, i to u struci. Odvojeni život za samca/samicu, i u našim uslovima skup je, i uvijek treba postizati racionalizaciju troškova, a ti možeš, ukoliko ostaneš s roditeljima na hrani i spavanju.
Post Reply