Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

delightful

#26 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by delightful »

brisbane, opomena zbog vrijedjanja.
malizeleni

#27 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by malizeleni »

Samo mala napomena da je ispis najbolje raditi direktno preko ministarstva civilnih poslova, ili licno, ili preko punomoci. Ambasade u skandinaviji uzimaju taksu od 800km pri priuzimanju dokumenata za ispis, i onda uzimaju jos 700 da ti dostave potvrdu o ispisu. U njemackoj, uzimaju samo ovu prvu taksu. Zasto je tako, to mi ambasada u Oslu nije mogla odgovoriti.

Licnu kartu ne moras imati, ali ti treba potvrda iz CIPS-a da je nisi imao. Ovo stoji u pravilniku koji ti ambasada posalje.

Sve dokumente, punomoc, prijevode na bosanski, i sve drugo sto nije izdano od nasih organa vlasti, treba ovjeriti kod notara, a onda i onaj Apostille pechat koji se dobija u opstini grada.

I obavezno ostaviti petobu teti u ministarstvu, da ne bi cekao mjesec ili vishe :) Ovo ozbiljno skroz.

I na kraju, iako sam dobio norveski pasos, norveska policija je po proceduri poslala moj stari bosanski ambasadi u Oslu. Iako sam ispisan, i nisam vise drzavljanin BIH, ambasada mi salje pismo sa uplatnicom od 50km, da platim tako da mi mogu poslati pasos nazad jer je vazeci dokument. 'Ebo lud zbunjenog.
ljubicica

#28 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by ljubicica »

Nakon predaje zahtjeva za ispis iz BH drzavljanstva u Sarajevu, dakle ne putem DKP-a u inostranstvu, i donosenja rjesenja o ispisu, koje su opcije po pitanju preuzimanja rjesenja o ispisu? Da li je moguce licno preuzeti rjesenje u BiH? ako jeste, da li se pri tome predaje/ponistava BH pasos? kako se u tom slucaju vraca u zemlju cije se drzavljanstvo preuzima, da li sa privremenim novim (u konkretnom slucaju se radi o sticanju njemackog drzavljanstva) ili postoji mogucnost 'jednosmjernog/jednokratnog povratka u Njamacku sa BH pasosem? Da li se rjesenje salju DKP postom (iz BiH na odgovarajuce DKP predstavnistvo) i preuzimaju u inostranstvu, uz istovremenu predaju BH pasosa, sto se cini najprakticnijom i najlogicnijom procedurom?
Sandra N.

#29 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by Sandra N. »

Pozdrav,

Zanimljiva tema, no imajte na umu da svi koji se sada ispisu iz drzavljanstva Bosne i Hercegovine, jednoga dana ako Bog da kada BiH udje u EU (nije bitno 5-10 godina) i kada se situacija sredi, svi cemo se moci nazad ponovo upisati u drzavljanstvo svoje drzave Republike Bosne i Hercegovine bez problema.

Vjerovatno nekada kada zaradimo penzije u Dijaspori, mnogi od nas vratit ce se u svoju domovinu i napraviti si kucice ...

Moja dobra prijateljica iz Danske je radila ispis iz BiH drzavljanstva putem punomocnika - odvjetnickog ureda Prnjavorac ( http://www.advokat-prnjavorac.com ), kaze da je sve zavrseno a da nije niti otisla u BiH, niti izvadila bilo koji dokument licno, cak ju je vrlo povoljno izaslo na kraju. Pored toga je predhodno moralo da se uradi priznanje strane sudske presude o razvodu braka, kako bi se to uvelo u knjige u BiH, itd itddd pa tek onda da se radi na ispisu, i sve ju je zajedno trajalo 20tak dana.

Image

Negdje sam pronasla nazive za odricanje od drzavljanstva BiH na raznim jezicima, mozda nekom dobro dodje :lol: : :lol: :lol: :lol:

Engleski:
Odricanje od drzavljanstva Bosne i Hercegovine = Release from citizenship of Bosnia and Herzegovina

Danski:
Odricanje od drzavljanstva BiH = Løsladelse fra statsborgerskab i Bosnien-Hercegovina

Francuski:
Ispis iz BiH drzavljanstva - Libération de la citoyenneté de Bosnie-Herzégovine

Njemacki:
Ispis iz Bosanskog drzavljanstva - Entlassung aus der Staatsangehörigkeit von Bosnien und Herzegowina ( Abmeldung bosnischer staatsbrgerschaft )

Italijanski:
Ispis iz BIH drzavljanstva - Rilascio della cittadinanza della Bosnia ed Erzegovina

Norveski:
Ispis iz drzavljanstva BiH - Slipp fra statsborgerskap i Bosnia-Hercegovina

Svedski:
Odricanje iz drzavljanstva BiH - Befrielse från medborgarskap i Bosnien och Hercegovina

Turski:
Ispisanica iz BiH drzavljanstva - Bosna Hersek Vatandaşlıktan serbest bırakın

Spanski:
Ispis iz BiH drzavljanstva - Liberación de la ciudadanía de Bosnia y Herzegovina

Češki:
Odricanje od drzavljanstva Bosne i Hercegovine - Uvolněte z občanství Bosny a Hercegoviny

:lol: :lol: :lol: :lol: lijepi pozdravi svima,
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

edit: par stranih jezika bilo pogresno.
Last edited by Sandra N. on 08/09/2012 15:30, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by PipiDugaDevetka »

malizeleni wrote: .....
......
...
I na kraju, iako sam dobio norveski pasos, norveska policija je po proceduri poslala moj stari bosanski ambasadi u Oslu. Iako sam ispisan, i nisam vise drzavljanin BIH, ambasada mi salje pismo sa uplatnicom od 50km, da platim tako da mi mogu poslati pasos nazad jer je vazeci dokument. 'Ebo lud zbunjenog.
-Imate li neki dokaz da su Vam roditelji bili državljani BiH?

-Yes, yes,...Old Bosnian passport of my father @malizeleni.

-Odlično, Vi imate prednost prilikom imigriranja u BiH. Prošle, 2076. godine smo donijeli novi Zakon o imigrantima. Morali smo napraviti neke restrikcije. Mnogo naroda je nastradalo od potapanja na sjeveru Evrope, pa bježe na jug, na bh. planine. Glečeri se tope k'o pahuljice na dlanu, a najgori imigranti su nam ovi Holandezi,...Morali smo. :D

Nikada se ne zna šta može biti, pa ti uplati tih 50 konv. maraka, za svaki slučaj. :mrgreen:
melbaa

#31 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by melbaa »

macan prvi wrote:Da reaktiviram temu :D

Ja znam da u clanu Zakona koji se odnosi na odricanje od bh. drzavljanstva (clan 19.) stoji eksplicitno da taj clan vazi za "osobe koje zive u inostranstvu i imaju drzavljanstvo druge drzave".
Medjutim, kako clan 17 nije ogranicen prostorno (dakle, samo na one koji su u BiH ili samo na one koji su van BiH), onda bi to, mislim, trebalo znaciti da bh. drzavljanstvo svakome ko dobije drzavljanstvo neke drzave s kojom BiH nema sporazum o dvojnom drzavljanstvu prestaje vaziti po automatizmu - dakle bez potrebe da se neko jos eksplicitno drzavljanstva odrekne (i ganja se po ambasadama ili ode u bh. institucije vlasti :D ).

Jel se slazete s ovom izjavom? :D
Evo odgovora na tvoje pitanje. Ovu odredbu u Zakon je Petrich donio za svog zemana, jer je veliki broj bh drzavljana koji su za rata odtisli iz BiH stekla drzavljanstvo, a ovakvim Zakonom bi ostali bez BH drzavljanstva (citaj jos jedan nacin da se "ocisti" BiH).

Clan 39.
1. Sva lica koja su prije stupanja na snagu ovog zakona
dobrovoljno stekla drugo državljanstvo gube državljanstvo BiH,
ukoliko se za 15 godina od dana stupanja na snagu ovog zakona,
ne odreknu drugog državljanstva, osim ako nije drugacije
odredeno bilateralnim sporazumom, odnosno sporazumima.
Odricanje državljanstva se ne traži ako to nije dozvoljeno ili se
ne može razumno zahtijevati.
2. Savjet ministara Bosne i Hercegovine ce predložiti
Predsjedništvu sklapanje bilateralnih sporazuma iz stava 1. sa
susjednim zemljama u roku od šest mjeseci nakon stupanja na
snagu ovog zakona.
macan prvi

#32 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by macan prvi »

melbaa wrote:

Ja znam da u clanu Zakona koji se odnosi na odricanje od bh. drzavljanstva (clan 19.) stoji eksplicitno da taj clan vazi za "osobe koje zive u inostranstvu i imaju drzavljanstvo druge drzave".
Medjutim, kako clan 17 nije ogranicen prostorno (dakle, samo na one koji su u BiH ili samo na one koji su van BiH), onda bi to, mislim, trebalo znaciti da bh. drzavljanstvo svakome ko dobije drzavljanstvo neke drzave s kojom BiH nema sporazum o dvojnom drzavljanstvu prestaje vaziti po automatizmu - dakle bez potrebe da se neko jos eksplicitno drzavljanstva odrekne (i ganja se po ambasadama ili ode u bh. institucije vlasti :D ).

Evo odgovora na tvoje pitanje. Ovu odredbu u Zakon je Petrich donio za svog zemana, jer je veliki broj bh drzavljana koji su za rata odtisli iz BiH stekla drzavljanstvo, a ovakvim Zakonom bi ostali bez BH drzavljanstva (citaj jos jedan nacin da se "ocisti" BiH).

Clan 39.
snagu ovog zakona.
U redu - ali, kako vidis, cl. 39. se odnosi na one koji su strano drzavljanstvo dobili prije stupanja na snagu vazeceg Zakona od drzavljanstvu. Meni zato jos uvijek nije jasno zasto se neko ko danas zatrazi drzavljanstvo Austrije ili Njemacke mora i formalno ispisati iz bh. drzavljanstva, iako bi (kako sam naveo) po cl. 17. morao izgubiti drzavljanstvo automatski, dakle bez postavljanja sluzbenog zahtjeva za ispis iz drzavljanstva.
TRAJAN

#33 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by TRAJAN »

Zlovenija trazi ispisnicu iz BiH drzavljanstava.

Sampioni u handrenju na granicnim prelazima su Hrvati, konkretno Bosanski Brod. Dok na eu granicama, pretresanje bosanaca i srbijanaca nije nista cudno, to je praksa, Znaci govorim o putovanju sa putnickim vozilom z maticne drzave. Donekle razumijem jacu kontrolu radi EU, ali ne kontam skidanje tapacirunga. Medjutim hrvatsko qurtschenje na ulazu u slavoniju nad NEHRVATIMA, je za svaku osudu.

A dali kad se ispise neko iz BiH drzavljanstva ima pravo na 'povrat' drzavljanstva nakon nekog perioda, ili je trajni gubitak?
studeni76

#34 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by studeni76 »

...
Last edited by studeni76 on 24/06/2009 19:12, edited 1 time in total.
melbaa

#35 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by melbaa »

macan prvi wrote:
melbaa wrote:

Clan 39.
snagu ovog zakona.
U redu - ali, kako vidis, cl. 39. se odnosi na one koji su strano drzavljanstvo dobili prije stupanja na snagu vazeceg Zakona od drzavljanstvu. Meni zato jos uvijek nije jasno zasto se neko ko danas zatrazi drzavljanstvo Austrije ili Njemacke mora i formalno ispisati iz bh. drzavljanstva, iako bi (kako sam naveo) po cl. 17. morao izgubiti drzavljanstvo automatski, dakle bez postavljanja sluzbenog zahtjeva za ispis iz drzavljanstva.
znam na sta mislis, i malo glupavo zvuci ovako kako pise u zakonu ali:
ako uzimas drzavljanstvo neke drzave koja ne dozvoljava da pored njihovog imas i jos neko drugo drzavljanstvo onda njima moras donijeti taj papir na kojem stoji da nisi vise drzavljanin svoje ranije drzave. oni to traze od tebe jer si ti taj koji je zaiteresovan za njihovo drzavljanstvo pa ko biva, daj isputi sve uvjete koje trazimo.
a kad onda dodjes ovdje pa zatrazis da te ispisu iz drzavljanstva bih, traze ti razlog (a u ovom slucaju je uzimanje drugog drzavljanstva). ako nemas razlog nesmije te ni jedna drzava pa ni bih, ispisati jer ni jedna drzava nesmije ostaviti svoga drzavljanina bez drzavljanstva - "apatrid".
trik je u rijeci "automatski" - nije u putanju automatizam iz svakodnevnog govora :)
macan prvi

#36 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by macan prvi »

melbaa wrote:
macan prvi wrote:
melbaa wrote:

Clan 39.
snagu ovog zakona.
znam na sta mislis, i malo glupavo zvuci ovako kako pise u zakonu ali:
ako uzimas drzavljanstvo neke drzave koja ne dozvoljava da pored njihovog imas i jos neko drugo drzavljanstvo onda njima moras donijeti taj papir na kojem stoji da nisi vise drzavljanin svoje ranije drzave. oni to traze od tebe jer si ti taj koji je zaiteresovan za njihovo drzavljanstvo pa ko biva, daj isputi sve uvjete koje trazimo.
Slazem se. :D :) Svaka drzava ima pravo odrediti kako zeli uslove dobijanja drzavljanstva.
melbaa wrote: a kad onda dodjes ovdje pa zatrazis da te ispisu iz drzavljanstva bih, traze ti razlog (a u ovom slucaju je uzimanje drugog drzavljanstva). ako nemas razlog nesmije te ni jedna drzava pa ni bih, ispisati jer ni jedna drzava nesmije ostaviti svoga drzavljanina bez drzavljanstva - "apatrid".
To je ono sto ne razumijem: ako vec pise da se bh. drzavljanstvo gubi stjecanjem stranog drzavljanstva, zasto onda bh. ambasade ne obavijeste o tome odgovarajuce sluzbe Austrije / Njemacke jer je njima takva informacija sigurno potrebna i sigurno se kod nasih predstavnistava o tome i interesuju? Slucajno znam :D da ima drugih drzava (npr. Etiopija :D ) koje imaju slicne odredbe u svom zakonodavstvu i ciji se drzavljani ne moraju ispisivati kad traze novo drzavljanstvo.
melbaa wrote: trik je u rijeci "automatski" - nije u putanju automatizam iz svakodnevnog govora :)
Ja pod "automatizmom" podrazumijevam 1 :arrow: 2, tj. "2" se dogadja odmah ako se "1" dogodilo. :D Ili automatizam u ovom slucaju znaci da bh. vlasti moraju dati otpust iz drzavljanstva :? - mada bi to bila cudna definicija automatizma. :D
Zato za ovaj problemcic :D vidim dva objasnjenja:
- ima neki podzakonski akt (i sl.) po kojem se neko stvarno mora ispisati iz drzavljanstva (mada bi i to bilo cudno - ali svejedno, znas li je li to slucaj? je li odredba cl. 17 suspendovana?)
- nekome je mrsko odgovoriti upit sluzbi za strance drzava kojih se to tice na nacin koji je konforman zakonu - to me ne bi cudilo. :oops:
melbaa

#37 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by melbaa »

ili ja tebe ili ti mene ne mozes da razumijes :-) :) ali pokusam ovako:
ti si bh drzavljanin i hoces da uzmes drzavljanstvo x drzave. jedan od uslova da steknes drzavljanstvo te x drazave je da se odreknes bh drzavljanstva. onda ti ta drzava da potvrdu da ces da dobijes njihovo drzavljanstvo ali kad nebudes imao bh drzavljanstvo (znaci ispunio si sve uvjete osim onga da nemas bh drzavljanstvo). onda se ti obratis bh koja ti trazi dokaz da ces dobiti neko drugo drzavljanstvo tj. onaj papir sto ti ga dala x drzava. kad te ovi ispisu onda se vracas x drzavi i prilazes dokaz o zadnjem uvjetu koji traze i to je to.
sto bi bh nekoga obavjestavala da si ti ostao bez drzavljanstva? ti trazis od bh drzave i oni ti daju fino papir a ti radi s papirom sta hoce i nosi ga kome hoces.

a x drzava ce ex officio od bh traziti informaciju da li si ti bh drzavljanin samo ako je u pitanju krivicno gonjenje ili trazenje azila a ta x drzava ima sumnju da si ti bh drzavljanin (a ti (zloco) pa im neces da kazes ciji si drzavljanin).

a ova "automatski" ocito ne znaci sto mi podrazumijevamo (kako ti vec i opisa) nego: dobio si drugo drzavljanstvo :arrow: gubis bh drzavljanstvo... i onda se moras otici i ispisati :)

to je to. i nije da branim naseg zaknodavca ali i on (taj zakonodavac) je pisao zakon prema pravilima igre Zakona o upravnom postupku i po medjunarodnim pravilima koja regulisu ovu materiju ili je makar doticu.
macan prvi

#38 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by macan prvi »

melbaa wrote:ili ja tebe ili ti mene ne mozes da razumijes :-) :) ali pokusam ovako:
ti si bh drzavljanin i hoces da uzmes drzavljanstvo x drzave. jedan od uslova da steknes drzavljanstvo te x drazave je da se odreknes bh drzavljanstva. onda ti ta drzava da potvrdu da ces da dobijes njihovo drzavljanstvo ali kad nebudes imao bh drzavljanstvo (znaci ispunio si sve uvjete osim onga da nemas bh drzavljanstvo). onda se ti obratis bh koja ti trazi dokaz da ces dobiti neko drugo drzavljanstvo tj. onaj papir sto ti ga dala x drzava. kad te ovi ispisu onda se vracas x drzavi i prilazes dokaz o zadnjem uvjetu koji traze i to je to.
sto bi bh nekoga obavjestavala da si ti ostao bez drzavljanstva? ti trazis od bh drzave i oni ti daju fino papir a ti radi s papirom sta hoce i nosi ga kome hoces.

a x drzava ce ex officio od bh traziti informaciju da li si ti bh drzavljanin samo ako je u pitanju krivicno gonjenje ili trazenje azila a ta x drzava ima sumnju da si ti bh drzavljanin (a ti (zloco) pa im neces da kazes ciji si drzavljanin).

a ova "automatski" ocito ne znaci sto mi podrazumijevamo (kako ti vec i opisa) nego: dobio si drugo drzavljanstvo :arrow: gubis bh drzavljanstvo... i onda se moras otici i ispisati :)

to je to. i nije da branim naseg zaknodavca ali i on (taj zakonodavac) je pisao zakon prema pravilima igre Zakona o upravnom postupku i po medjunarodnim pravilima koja regulisu ovu materiju ili je makar doticu.
Razumijem ja tebe (i hvala ti za postove :) ), i slazem se s tobom, s malom zadrskom ovdje:
melbaa wrote: jedan od uslova da steknes drzavljanstvo te x drazave je da se odreknes bh drzavljanstva.
Neke drzave ne traze odricanje od drzavljanstva, nego im je dovoljno da se drzavljanstvo samim primanjem drugog drzavljanstva gubi (na prosloj strani sam citirao slucaj iz njemackog zakonodavstva, a sigurno ima i drugih drzava sa slicnim zakonskim odredbama). Meni se cini (a ispravi me ako nije tako :D ) da izmedju odricanja i gubljenja ima razlika :D , ako nista zato sto se u slucaju gubljenja drzavljanstva (ukoliko drzava koja odlucuje o prijemu u drzavljanstvo o tome ima neku vrstu sluzbene obavijesti) procedura odlucivanja o zahtjevu za drzavljanstvo ubrzava posto nije potrebno proci proceduru postavljanja zahtjeva za odricanje od drzavljanstva i cekanja odgovarajuceg rjesenja.

E sad, evo kako to izgleda iz perspektive drzave X :D : neko postavi zahtjev za drzavljanstvo; sluzbenik primi zahtjev i provjeri jesu li svi dokumenti predani i - pretpostavimo da je u zakonu drzave X to tako napisano - na koji nacin podnosilac zahtjeva regulise svoje trenutno drzavljanstvo, odricanjem od njega ili gubljenjem drzavljanstva (kako rekoh, meni se cini da to ne znaci isto). Ako je npr. dat slucaj da se drzavljanstvo gubi (a da ga se ne mora odreci), onda ce podnosilac zahtjeva postati drzavljanin drzave X danom donosenja odgorvarajuceg rjesenja. Ali kako ce drzava X uopste znati na koji nacin se pitanje podnosiocevog trenutnog drzavljanstva rjesava? Ja pretpostavljam da ce se obratiti trenutnoj drzavi podnosioca (i to nevezano za konkretan slucaj, nego da se stvar razjasni i za buduce podnosioce zahtjeva), objasniti da ima hafifan :D zakon po kojem se trenutnog drzavljanstva mora odreci ili ga izgubiti i traziti obavijest kako je to zakonom te druge drzave regulisano.
melbaa wrote: sto bi bh nekoga obavjestavala da si ti ostao bez drzavljanstva?
Dakle, ne bi druga drzava morala drzavu X obavijestiti da je pojedinac drzavljanin ili nije, nego bi ta drzava mogla drzavu X obavijestiti kakvo je njeno zakonodavstvo u vezi s drzavljanstvom (gubi li se ono ili ga se mora odreci).

I pogledaj sta pise u cl. 17. bh. Zakona u drzavljanstvu: "Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva (...)". Zato mi nije jasno kako bi se onda ta zakonska odredba morala (hipotetski) preformulisati da bi sasvim jasno nastupio slucaj da neko ne mora postavljati zahtjev za odricanje od drzavljanstva.
Isto tako mi nije jasno zasto onda H. Silajdzic vec godinama kuka :D da je clan 17. zlocest :D pa automatski ispisuje iz drzavljanstva BiH svakoga ko dobije drzavljanstvo neke zemlje s kojom BiH nema sporazum o dvojnom drzavljanstvu...?
melbaa

#39 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by melbaa »

Neke drzave ne traze odricanje od drzavljanstva, nego im je dovoljno da se drzavljanstvo samim primanjem drugog drzavljanstva gubi (na prosloj strani sam citirao slucaj iz njemackog zakonodavstva, a sigurno ima i drugih drzava sa slicnim zakonskim odredbama). Meni se cini (a ispravi me ako nije tako :D ) da izmedju odricanja i gubljenja ima razlika :D , ako nista zato sto se u slucaju gubljenja drzavljanstva (ukoliko drzava koja odlucuje o prijemu u drzavljanstvo o tome ima neku vrstu sluzbene obavijesti) procedura odlucivanja o zahtjevu za drzavljanstvo ubrzava posto nije potrebno proci proceduru postavljanja zahtjeva za odricanje od drzavljanstva i cekanja odgovarajuceg rjesenja.

E sad, evo kako to izgleda iz perspektive drzave X :D : neko postavi zahtjev za drzavljanstvo; sluzbenik primi zahtjev i provjeri jesu li svi dokumenti predani i - pretpostavimo da je u zakonu drzave X to tako napisano - na koji nacin podnosilac zahtjeva regulise svoje trenutno drzavljanstvo, odricanjem od njega ili gubljenjem drzavljanstva (kako rekoh, meni se cini da to ne znaci isto). Ako je npr. dat slucaj da se drzavljanstvo gubi (a da ga se ne mora odreci), onda ce podnosilac zahtjeva postati drzavljanin drzave X danom donosenja odgorvarajuceg rjesenja. Ali kako ce drzava X uopste znati na koji nacin se pitanje podnosiocevog trenutnog drzavljanstva rjesava? Ja pretpostavljam da ce se obratiti trenutnoj drzavi podnosioca (i to nevezano za konkretan slucaj, nego da se stvar razjasni i za buduce podnosioce zahtjeva), objasniti da ima hafifan :D zakon po kojem se trenutnog drzavljanstva mora odreci ili ga izgubiti i traziti obavijest kako je to zakonom te druge drzave regulisano.
melbaa wrote: sto bi bh nekoga obavjestavala da si ti ostao bez drzavljanstva?
Dakle, ne bi druga drzava morala drzavu X obavijestiti da je pojedinac drzavljanin ili nije, nego bi ta drzava mogla drzavu X obavijestiti kakvo je njeno zakonodavstvo u vezi s drzavljanstvom (gubi li se ono ili ga se mora odreci).

I pogledaj sta pise u cl. 17. bh. Zakona u drzavljanstvu: "Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva (...)". Zato mi nije jasno kako bi se onda ta zakonska odredba morala (hipotetski) preformulisati da bi sasvim jasno nastupio slucaj da neko ne mora postavljati zahtjev za odricanje od drzavljanstva.
Isto tako mi nije jasno zasto onda H. Silajdzic vec godinama kuka :D da je clan 17. zlocest :D pa automatski ispisuje iz drzavljanstva BiH svakoga ko dobije drzavljanstvo neke zemlje s kojom BiH nema sporazum o dvojnom drzavljanstvu...?[/quote]

juhu, evo i mene opet :)
ocito nam je ova tema interesantna pa se dopisujemo :-D
- prvo ja nebih slusala sta Haris Silajdzic prica o clanu 17. jer ga ocito njegovi savjetnici ne informiraju dovoljno dobro :roll:. da je drugacije znali bi da je pertric stavio na "cekanje" clan 17.
- drugo, uvijek gledaj zakon o drzavljanstvu fbih ili rs-a a nemoj bih, jer su ovi entitetski "detaljniji" (ironija ali nazalost gotovo sve nam je tako).
pa tako fbih zakon veli:

Clan 14.

Drzavljanstvo federacije prestaje:
1) po sili zakona,
2) odricanjem,
3) otpustom,
4) oduzimanjem,
5) medjunarodnim sporazumom.

hajdemo prvo da vidimo ovo pod 2 i 3: razlika je samo gdje se nalazis, na teritoriji bh ili vani.
4 i 5 necemo komentarisati jer nas ne interesuje (barem ne sada :) )
ali ovo pod 1 - po sili zakona je ono gdje zapinjemo.
Kad se vratis na tekstove u vezi odricanja i otupusta sve se svodi da imas drzavljanstvo druge zemlje ili da ga mozes dobiti.
Da Silajdzic nije u pravu kad kaze da se bh drzavljani koji su stekli drzavljanstvo druge zemlje automatski brisu iz bh drzavljanstva evo ti dokaza u ovome "odricanju" koje kaze da se odricu oni bh drzavljani koji zive vani i imaju (ili ce dobiti) drugo drzavljanstvo. da se oni automatski brisu onda nebi morali da dolaze ovamo i odricu se....
S druge strane ni sama BiH nema pravo da ti oduzme drzavljnastvo zato sto si stekao neko drugo drzavljanstvo (a nema bilateralnog ugovora) jer zakon precizira kad ti se drzavljanstvo moze oduzeti.
(napomena: treba pogledati i podzakonske akte pa vidjeti da li ovo "po sili zakona" je detaljnije sta propisano, nazalost nemam Pravilnika kod sebe trenutno pa ne mogu provjeriti ali mislim - koliko me sjecanje sluzi, da nije nista regulisano.)

A to sto neke drzave traze od svojih novoprimljenih dokaz da su se odrekli od bh drzavljanstva a neki ne, je stvar njihovog zakonodavstva i procedura i tu nista niko ne moze.
Isto tako je stvar sto ne postoji sistem komunikacija po ovom pitanju izmedju drzava, mada je realno ne ocekivati da postoji, pogotovo kada je jedna od takvih strana BiH :sad: .
Nekakav "zakljucak" po ovom pitanju: Znaci ovo "po sili zakona" je fakat visak jer nije zazivilo kod nas a cisto sumnjam da ce ikada i zaziviti.

mahanje :)
Shoshana

#40 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by Shoshana »

Joj, ovo je sve nesto 'jebo lud zbunjenog' :-)

Ovako, ja sam '98 (cini mi se) dobila svedsko drzavljanstvo. Bas te godine, je prvi puta stupio na snagu zakon (mislim da je taj zakon kasnije ponisten/prepravljen) po kome se automatski gubi bosansko drzavljanstvo u slucaju dobrovoljnog uzimanja drugog drzavljanstva. Po mom skromnom misljenju - taj zakon je donesen da bi se oduzela imovina iseljenicima, jer je jos uvijek bio na snazi Jugoslavenski zakon po kome strani drzavljani nisu mogli posjedovati nekretnine na teritoriji Jugoslavije.
Svedska je tada (ne znam da li isto pise i danas) trazila da se ispise iz originalnog drzavljanstva, ali je postojala klauzula po kojoj - ukoliko taj ispis nije moguce dobiti (iz tehnickih razloga) ili ukoliko taj ispis kosta vise od, cini mi se tad je bilo SEK 2000 - onda se ispis ne mora traziti, nego se samo mora dati izjava da se odrice originalnog drzavljanstva.

2002 sam selila u Kanadu, i za kanadsku vizu su mi trebali neki papiri iz Bosne i Hercegovine. POlupismeni majmun u Bosanskoj ambasadi u Stokholmu me je pokusavao natjerati da uzmem bosanski pasos (stari mi je bio istekao) - jer je odbijao svaku eventualnu pomoc pri sakupljanju tih papira svedskom drzavljaninu :oops: Eh sad.... kako ja - ako sam vec izgubila bosansko drzavljanstvo - ne samo da mogu - vec me se tjera uzeti bosanski pasos?

Tu mene nemala huja uhvati, te pod broj jedan - umjesto papira o nekaznjavanju, originalnog rodnog lista itd - Kanadjanima posaljem pismo u kome lijepo dam ime i prezime polupismenog majmuna, te ime i prezime MInistra inostranih poslova u Bosni i Hercegovini, te izjavu po kojoj im dajem za pravo da - ukoliko su zainteresovani - slobodno mogu kopati po mojoj bosanskoj proslosti kol'ko god hoce. Takodje im objasnim iz kakve ja to drzave potjecem - mada mislim da im je vec bilo jasno i prije toga, jer me nikada vise nista o tome nisu pitali.

Drugo pismo sam poslala na ruke zamjeniku ministra inostranih poslova BiH (gdje sam takodje objasnila - mada mislim da su i oni vec znali - kakve polupismene majmune drze u konzularnoj sluzbi) - koji mi je - vjerovali ili ne - odgovorio i ponudio pomoc u nabavljanju svih tih papira.
macan prvi

#41 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by macan prvi »

melbaa wrote: juhu, evo i mene opet :)
ocito nam je ova tema interesantna pa se dopisujemo :-D
- prvo ja nebih slusala sta Haris Silajdzic prica o clanu 17. jer ga ocito njegovi savjetnici ne informiraju dovoljno dobro :roll:. da je drugacije znali bi da je pertric stavio na "cekanje" clan 17.
A zasto bi Petritsch stavio na cekanje taj clan ako ne postoji opasnost da se zbog njega drzavljanstvo gubi cim se dobije novo? :? Ako se ne varam, to je ucinjeno zato da oni koji su dobili hrvatsko drzavljanstvo ne bi postali stranci u vlastitoj zemlji posto tad nije bilo odgovarajuceg sporazuma s Hrvatskom.
Bosanac sa dna kace

#42 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by Bosanac sa dna kace »

Shoshana wrote:Joj, ovo je sve nesto 'jebo lud zbunjenog' :-)

Ovako, ja sam '98 (cini mi se) dobila svedsko drzavljanstvo. Bas te godine, je prvi puta stupio na snagu zakon (mislim da je taj zakon kasnije ponisten/prepravljen) po kome se automatski gubi bosansko drzavljanstvo u slucaju dobrovoljnog uzimanja drugog drzavljanstva. Po mom skromnom misljenju - taj zakon je donesen da bi se oduzela imovina iseljenicima, jer je jos uvijek bio na snazi Jugoslavenski zakon po kome strani drzavljani nisu mogli posjedovati nekretnine na teritoriji Jugoslavije.
Svedska je tada (ne znam da li isto pise i danas) trazila da se ispise iz originalnog drzavljanstva, ali je postojala klauzula po kojoj - ukoliko taj ispis nije moguce dobiti (iz tehnickih razloga) ili ukoliko taj ispis kosta vise od, cini mi se tad je bilo SEK 2000 - onda se ispis ne mora traziti, nego se samo mora dati izjava da se odrice originalnog drzavljanstva.

2002 sam selila u Kanadu, i za kanadsku vizu su mi trebali neki papiri iz Bosne i Hercegovine. POlupismeni majmun u Bosanskoj ambasadi u Stokholmu me je pokusavao natjerati da uzmem bosanski pasos (stari mi je bio istekao) - jer je odbijao svaku eventualnu pomoc pri sakupljanju tih papira svedskom drzavljaninu :oops: Eh sad.... kako ja - ako sam vec izgubila bosansko drzavljanstvo - ne samo da mogu - vec me se tjera uzeti bosanski pasos?

Tu mene nemala huja uhvati, te pod broj jedan - umjesto papira o nekaznjavanju, originalnog rodnog lista itd - Kanadjanima posaljem pismo u kome lijepo dam ime i prezime polupismenog majmuna, te ime i prezime MInistra inostranih poslova u Bosni i Hercegovini, te izjavu po kojoj im dajem za pravo da - ukoliko su zainteresovani - slobodno mogu kopati po mojoj bosanskoj proslosti kol'ko god hoce. Takodje im objasnim iz kakve ja to drzave potjecem - mada mislim da im je vec bilo jasno i prije toga, jer me nikada vise nista o tome nisu pitali.

Drugo pismo sam poslala na ruke zamjeniku ministra inostranih poslova BiH (gdje sam takodje objasnila - mada mislim da su i oni vec znali - kakve polupismene majmune drze u konzularnoj sluzbi) - koji mi je - vjerovali ili ne - odgovorio i ponudio pomoc u nabavljanju svih tih papira.
shta sam sve dozivio i vidio vlastitim ocima ne smijem spomenut na ovom forumui mlogi ce me prepoznat.
al ovo podbljano je fakat nevejerovatno, zadivljujuce, bez komenatara sam, sjetio se da odgovori hocu rec sjetio se shta mu je poso', i mozes mislit cak i pomoc ponudio :shock: , hocu rec malo se potrudio da radi svoj poso' :-D
ubiti_kriminal

#43 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by ubiti_kriminal »

Ako Bog da, jednoga dana, svi nasi ljudi koji su uradili ISPIS IZ BiH drzavljanstva ( otpust iz drzavljanstva Bosne i Hercegovine ), ce imati priliku ponovo steci - vratiti svoje staro Bosansko drzavljanstvo ;)

Samo je pitanje kada ce taj dan doci, vjerovatno ulaskom BiH u EU.
Bosanac sa dna kace

#44 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by Bosanac sa dna kace »

ubiti_kriminal wrote:Ako Bog da, jednoga dana, svi nasi ljudi koji su uradili ISPIS IZ BiH drzavljanstva ( otpust iz drzavljanstva Bosne i Hercegovine ), ce imati priliku ponovo steci - vratiti svoje staro Bosansko drzavljanstvo ;)

Samo je pitanje kada ce taj dan doci, vjerovatno ulaskom BiH u EU.
...jah....masta more svasta....
macan prvi

#45 Re:

Post by macan prvi »

Blueboy- wrote:Ja sam se nedavno ispiso, i to ti je jednostavno sve za dan mozes uraditi u Sarajevu:

Prvo u zgradu zajednicki institucija, gdje moras predat zahtjev zajedno sa:
- Bosanskom licnom kartom (licna karta ti se odma oduzima)
- Kopia bosanskog pasosa (mora biti ovjereno)
- Rodni list/uvjerenje o drzavljanstvu
- Potvrdom da si steko ili ces steknuti drzavljanstvo druge drzave (mora biti prevedeno na bosanski jezik-mozes uraditi u sarajevu, lista prevodioca ti je objesena pred kantonalnim sudom u sarajevu)
- Potvrda boravka u inostranstvu (moras prevest na bosanski jezik)

- Pismo i ispisu ti se izda isti dan, naravno ako nije velika guzva, ja sam proso srecom bez problema.

- Pismo koje dobijes u zgradi zajednicki institucija/ministarstvo civilni poslova moras ovjeriti u ministarstvu vanski poslova.

- cjena samog ispisa: 800 km
- cjena neke takse stembilji oko 10 km
- cjena prevoda dokumenata mene je izasla neki 40 km.

sve oko neki 850 km

Ljudi su strasno ljubazni, pomoce ti, objasnit ce ti.

Ja sam zvao ambasadu prije nego sam se uputio u sarajevo. U ambasadi su mi isto mogli uraditi ispis, ali ca. 750 km skuplje. ambasada kopenhagen.

Pri ispisu moras posjedivati novu licnu kart.
Ispis iz drzavljanstva si dobio isti dan kad si postavio zahtjev? :shock: Jel moguce? :shock: Dogadja li se to obicno tako? :? Kako si onda izasao iz zemlje bez vazeceg bh. pasosa - ili si vec imao neki drugi?
Man_in_black

#46 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by Man_in_black »

Pozdrav svima i pohvala za temu...

Situacija:

Supruga mi je rodjena u Njemačkoj, cijeli je život tamo i školu je zavrsila tamo, nikad nije odjavljivana itd...

E sad, pitanje:

Kao što je već napiosano u prethodnim postovima, Njemački pasoš se dobije tek nakon ispisa iz BiH državljanstva. Medjutim, ona nema BiH pasoš već Hrvatski. Kad je rodjena u Njemačkoj automatski je poslan rodni list u BiH gdje joj je otac rodjen (jer je prije tako išlo). Medjutim nikad nije tražila državljanstvo BiH ili pasoš BiH. Kad je počeo rat njen otac (Hrvat) je dobio Hrvatski pasoš. Preko njega je i ona dobila Hrvatski pasoš. (Nadam se da je neko razumio cijelu ovu zavrzlamu).
Uglavnom, ona sada ima Hrvatski pasoš, prije njega Jugoslovenski, i to je to. Sad je dobila od Njemačke potvrdu za Njemački pasoš ali joj trebaju potvrde da nije državljanin HR, BiH ili Sr. (vjerovali ili ne tražili su sva tri dokumenta, ne znam zasto jer nema bas nikakve veze sa Srbijom)
Zanima me da li je ona uopste BiH državljanin??? Treba li se ispisivati iz BiH državljanstva? Gdje se može provjeriti je li upisana u BiH?
Ona sada mora da se ispiše iz Hrvatskog državljanstva (što je normalno) ali da li mora i iz BiH?
Još me jedna stvar zanima, da li se sve te potvrde mogu izvaditi u matičnim državama (jer je puuuno brze lično to uraditi i jeftinije je) pa ih onda odnijeti u konzulate u Njemačkoj koji onda mogu izdati potvrdu da nije državljanin tih zemalja? Inače, rečeno nam je da Njemačka priznaje samo potvrde konzulata u Njemačkoj a ne odavde, bez obzira na to što su dokumenti prevedeni i udaren Apostille.

Hvala unaprijed na pomoći.

Pozdrav!
JThomas

#47 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by JThomas »

nisam stvarno stručnjak za upravu, ali...

ako je otac bio državljanin SR BiH, a očigledno jeste ako je rođen ovdje, onda je on automatski postao i državljanin BiH, i u vrijeme njenog rođenja je bio državljanin BiH. član 6. stav 4. zakona o državljanstvu kaže da dijete rođeno u inostranstvu, a čiji je samo jedan roditelj državljanin, postaje državljanin ako bude "registrovano kod vlasti u svrhu evidentiranja BiH državljana". ako je rodni list poslan ovamo - onda tvoja supruga najvjerovatnije ima BiH državljanstvo zajedno sa hrvatskim, iako nikad nije imala dokumente. (a ako je i majka bila državljanka BiH, onda je sve ovo nebitno i ima državljanstvo bez obzira na ostale uslove)

kako ćeš to provjeriti? evidencije o državljanstvu vode matični uredi u opštinama. ako kažeš da je rodni list poslan u mjesto očevog rođenja, u toj opštini će biti evidencija ako je državljanka...ako nije, stvarno ne znam kako se dokazuje da nije.

ako želi steći njemačko državljanstvo, mora se ispisati i iz hrvatskog i iz BiH. ja ne znam zaista proceduru za hrvatsku, ali procedura i spisak dokumenata koje je neko naveo je prije četiri mjeseca bio još uvijek ažuran, kad sam ja to radio (ne za sebe)
(jedan detalj - ako nema naše dokumente mora izvaditi i potvrde za to, u MUPu te opštine gdje je upisana)

ovo sve se može uraditi i lično za nekoliko dana, a možeš i preko punomoćnika. kakva je procedura u njemačkim konzulatima ne znam, ali čisto sumnjam da oni sami imaju evidencije o državljanstvima, mislim da je vjerovatnije da ti oni na osnovu dokumenata odavde izdaju potvrdu.

ovo su velike, velike administrativne zavrzlame i količina hodanja po šalterima, ali nadam se da sam pomogao.
Man_in_black

#48 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by Man_in_black »

JThomas wrote:nisam stvarno stručnjak za upravu, ali...

ako je otac bio državljanin SR BiH, a očigledno jeste ako je rođen ovdje, onda je on automatski postao i državljanin BiH, i u vrijeme njenog rođenja je bio državljanin BiH. član 6. stav 4. zakona o državljanstvu kaže da dijete rođeno u inostranstvu, a čiji je samo jedan roditelj državljanin, postaje državljanin ako bude "registrovano kod vlasti u svrhu evidentiranja BiH državljana". ako je rodni list poslan ovamo - onda tvoja supruga najvjerovatnije ima BiH državljanstvo zajedno sa hrvatskim, iako nikad nije imala dokumente. (a ako je i majka bila državljanka BiH, onda je sve ovo nebitno i ima državljanstvo bez obzira na ostale uslove)

kako ćeš to provjeriti? evidencije o državljanstvu vode matični uredi u opštinama. ako kažeš da je rodni list poslan u mjesto očevog rođenja, u toj opštini će biti evidencija ako je državljanka...ako nije, stvarno ne znam kako se dokazuje da nije.

ako želi steći njemačko državljanstvo, mora se ispisati i iz hrvatskog i iz BiH. ja ne znam zaista proceduru za hrvatsku, ali procedura i spisak dokumenata koje je neko naveo je prije četiri mjeseca bio još uvijek ažuran, kad sam ja to radio (ne za sebe)
(jedan detalj - ako nema naše dokumente mora izvaditi i potvrde za to, u MUPu te opštine gdje je upisana)

ovo sve se može uraditi i lično za nekoliko dana, a možeš i preko punomoćnika. kakva je procedura u njemačkim konzulatima ne znam, ali čisto sumnjam da oni sami imaju evidencije o državljanstvima, mislim da je vjerovatnije da ti oni na osnovu dokumenata odavde izdaju potvrdu.

ovo su velike, velike administrativne zavrzlame i količina hodanja po šalterima, ali nadam se da sam pomogao.

Hvala na pomoći, cijenim...
Imam još jedno pitanje, maloprije ga nisam dobro formulisao:
Da li će njoj u Njemačkoj priznati te potvrde koje dobije ovdje (da je ispisana iz državljanstva itd.) ili se to MORA odraditi preko konzulata u Njemačkoj, budući sa smo čuli da priznaju potvrde samo iz konzulata (nije provjerena informacija). Naime, mi bismo htjeli povaditi sve što treba ovdje, pa onda to odnijeti u konzulat u Frankfurt da nam oni izdaju potvrdu na osnovu tih dokumenata da je ona ispisana. Ili da uopste ne idemo u konzulat, već da sve završimo ovdje, prevedemo, udarimo apostile i sta već treba i odnesemo Njemcima direktno (opet ne znam hoće li oni to prihvatiti).
Znači, zna li iko moraju li se te potvrde vaditi u konzulatima ili se mogu ovdje odraditi i odneti Njemcima kao potvrda.

P.S. Neko je naveo proceduru kako to sve ide u Sarajevu pa bih molio da odgovori na ovo pitanje da li je to nosio u konzulat ili je direktno sam završio sve.

Pozdrav i hvala još jednom!
Sandra N.

#49 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by Sandra N. »

Man_in_black wrote: Hvala na pomoći, cijenim...
Imam još jedno pitanje, maloprije ga nisam dobro formulisao:
Da li će njoj u Njemačkoj priznati te potvrde koje dobije ovdje (da je ispisana iz državljanstva itd.) ili se to MORA odraditi preko konzulata u Njemačkoj, budući sa smo čuli da priznaju potvrde samo iz konzulata (nije provjerena informacija). Naime, mi bismo htjeli povaditi sve što treba ovdje, pa onda to odnijeti u konzulat u Frankfurt da nam oni izdaju potvrdu na osnovu tih dokumenata da je ona ispisana. Ili da uopste ne idemo u konzulat, već da sve završimo ovdje, prevedemo, udarimo apostile i sta već treba i odnesemo Njemcima direktno (opet ne znam hoće li oni to prihvatiti).
Znači, zna li iko moraju li se te potvrde vaditi u konzulatima ili se mogu ovdje odraditi i odneti Njemcima kao potvrda.

P.S. Neko je naveo proceduru kako to sve ide u Sarajevu pa bih molio da odgovori na ovo pitanje da li je to nosio u konzulat ili je direktno sam završio sve.

Pozdrav i hvala još jednom!
Moras anulirati i BiH, i R. Hrvatske državljanstvo (potrebni svi dokumenti i iz BiH i iz Hrvatske i iz Njemacke za svaku proceduru).

Predlazem ti da se javis odvjetnici Prnjavorac specijaliziranoj za pitanja drzavljanstva (gore sam vec postavila link - da se ne ponavljam) - vidi kako i na koji nacin sve regulisati - ne isplati ti se hodati do BiH Konzulata/Ambasade 400-500 kilometara u jednom smijeru bez ikakvih efekata, a onda 500 kilometara do Hrvatske Ambsade, niti ti u konzulatu mogu pomoci u ovakvim slozenim pitanjima, takodje trebas prikupiti svu dokumentaciju i iz BiH i iz Hrvatske - a to ti ne radi ni BiH ni Hrvatski Konzulat.

Poslala sam ti privatnu poruku.

Sve najbolje.
Sandra
offy

#50 Re: Ispis iz drzavljanstva - par pitanja

Post by offy »

Sve informacije su ti na ovoj stravici http://www.mcp.gov.ba/o_nama/org_jedinice/?id=19
Nemoj zaboravit Prijava boravka u inozemstvu (Meldebescheinigung) prevedena na jedan sluzbenih jezika BiH.
Ja sam dao bratu punomoc, danas predo, sutra vec sve bilo gotovo, dao cojeku 50 KM na kavu, kad dignes taj dokumenat moras ga u sudu ovjerit itd, a to ce ti tamo objasnit.

Sveukupno kosta:
800 KM taksa
50 KM na kavu
20 KM sica za nekakve takse za ovjeru
Radjeno u Februaru 2011.

Poz
P.[/b]
Post Reply