Pa nisam ovo ja ni napisao da bih tebi osobno replicirao, osim što sam se poslužio tvojim postomShoshana wrote: Ama, salim se, bolan
Ispiranje mozga, nužnost?
- arzuhal
#51 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
-
Shoshana
#52 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Eh, dobro je, prepadoh se da se ne razumjesmoarzuhal wrote:Pa nisam ovo ja ni napisao da bih tebi osobno replicirao, osim što sam se poslužio tvojim postomShoshana wrote: Ama, salim se, bolan
Nego da ti ispricam, nekidan u autu cavrljam sa svojim sinom ( ja treca generacija nevjernika) a moj ce ti sin: " Ja vjerujem da nesto ima"... Nije Bog, al' je nesto.... Ja zmirnuh dva-triput, odbrojah do 10, prisjetih se kako je meni caca rekao kad sam bila u tim spiritualnim fazama :" De, boga ti, kceri, ne seri"
Eto, a ja ateista zadrti
- arzuhal
#53 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Ključna misaoShoshana wrote: Nevolja je kada se ljudi ne nalaze i ne snalaze u svojim ubjedjenjima...
Koliko sam mogao razumjeti ove koji bi, po svaku cijenu, da odgajaju dijete bez Boga (jer tako je krenulo od uvodnog i tematskog posta @vedranak), bez ikakve božanske Upute, ali sa uputom sv. Dawkinsa i sličnih - oni pretpostavljaju, oni mniju da taj njihov način ama baš nikad neće dovesti njihovo dijete u mogućnost da prigrli Vjeru. Ima tu priča pa nek samo odabere, kada uzraste, ali to je šuplja...Jer oni su sigurni da se to neće desiti, pa što da se brinu? Postoji NADA (čiju neutemeljenost takvi a priori ne vide) da njihovo dijete nikada neće doći do prihvatanja ikakve religije, itd.
Što se tiče tvog sina, da ga Allah uputi na pravi put i da bude nabolji sin svojoj majci
-
Shoshana
#54 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Dace bogarzuhal wrote:Ključna misaoShoshana wrote: Nevolja je kada se ljudi ne nalaze i ne snalaze u svojim ubjedjenjima...![]()
Koliko sam mogao razumjeti ove koji bi, po svaku cijenu, da odgajaju dijete bez Boga (jer tako je krenulo od uvodnog i tematskog posta @vedranak), bez ikakve božanske Upute, ali sa uputom sv. Dawkinsa i sličnih - oni pretpostavljaju, oni mniju da taj njihov način ama baš nikad neće dovesti njihovo dijete u mogućnost da prigrli Vjeru. Ima tu priča pa nek samo odabere, kada uzraste, ali to je šuplja...Jer oni su sigurni da se to neće desiti, pa što da se brinu? Postoji NADA (čiju neutemeljenost takvi a priori ne vide) da njihovo dijete nikada neće doći do prihvatanja ikakve religije, itd.
Što se tiče tvog sina, da ga Allah uputi na pravi put i da bude nabolji sin svojoj majci![]()
A za ubjedjenja.... da ti je samo znati koliko puta sam u zivotu (nekada polagano, nesvjesno, a nekada naglo, prisiljeno) promijenila misljenje i stavove o ljudskim osobinama, kulturama, tradicijama i svemu ostalom. Mladi i zeleni, cesto smo skloni crno-bijelom svijetu, brzom donosenju misljenja i predrasuda. A kroz zivot vidis da nista, ama bas nista nije crno i bijelo. Princip je isti, sto rekao drug Balasevic, sve su ostalo nijanse
-
Margita81
#55 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
arzuhal wrote:Ključna misaoShoshana wrote: Nevolja je kada se ljudi ne nalaze i ne snalaze u svojim ubjedjenjima...![]()
Što se tiče tvog sina, da ga Allah uputi na pravi put i da bude nabolji sin svojoj majci![]()
Nije suplja zato sam i rekla da mi mozda nebi "sjelo" nesto sto ona odabere od ponudjenih religija ali da li bi zbog toga bila radikalna poput mnogih i vjernika i ateista pa se svog djeteta odrekla, zahladila odnose, gnusala, ljutila i sl-NE BIH i gotovo!
Ne postoji apsolutno nista sto je covjek dosad izmislio a sto bi mene natjeralo da prestanem da obozavam svoje dijete prema tome ovo o cemu ovdje raspravljamo je zbilja sitnica
-
Power_of_YES
#56 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Da li iko moze udesiti da mu dijete kad odraste ne krene samo svojim putem, tj. upozna i druga ucenja i, ako hoce, odabere neko drugo? Ako bude imalo dovoljan IQ i dovoljno volje, ono ce samo to uraditi. Ako ne bude imalo jedno od to dvoje, nece nista uraditi. I sve ce biti OK, u oba slucaja
- arzuhal
#57 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Power_of_YES wrote:Da li iko moze udesiti da mu dijete kad odraste ne krene samo svojim putem, tj. upozna i druga ucenja i, ako hoce, odabere neko drugo? Ako bude imalo dovoljan IQ i dovoljno volje, ono ce samo to uraditi. Ako ne bude imalo jedno od to dvoje, nece nista uraditi. I sve ce biti OK, u oba slucaja
- Sunrise00
#58 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
ja mislim da ne postoji nijedan forumas na ovom podforumu, cije mi je postove drago citati kao tvojearzuhal wrote:
Haj 'vako...eto, ja vjernik (''inša-Allah'', rekao bi Hasan el-Basri ''jer ne znaš da li si to doista, samo Allah zna koliko si iskren!''. ''Ne!'', usprotivio bi se Ebu Hanife, ''jer jesi vjernik samim tim što vjeruješ u imanske šarte...''), musliman.
I sad, praktikujem vjeru: abdestim, klanjam (bilo kući, džamiji ili negdje na livadi), postim, slušam i ilahije, učim Kur'an, itd. I moje dijete ima priliku da vidi, da svjedoči manifestaciji moje vjere. Jer, ne mogu ja krit da klanjam i da sam musliman. I dijete me pita što to radim?
Dal da mu lažem?
Ili da mu kažem: vidiš, sine, u tebe babo i mama vjeruju da ima Bog, Allah, koji nas je stvorio i kojem ćemo se vratiti. Ti ne moraš vjerovat u Njega, ali mi, eto, vjerujemo?
Međutim, i prije nego bi me pitao, prije nego bi i progovorio, to dijete bi gledalo kako mu babo ili mama klanjaju, kako drže mushaf u rukama i uče, kako...To bi mu bio sasvim prirodan i drag ambijent.
E, sad...govorim u svoje ime..to dijete bi vidjelo, isto tako, kako mu babo i mama slušaju i neku lijepu rock baladu, pogledaju dobar film, vidio bi knjige iz filozofije, umjetnosti i nauke oko sebe. Ne bi išao striktno u islamski vrtić jer njegov babo vjeruje da treba da, još dok je sasvim mali, nauči da ima i drukčiji ljudi, da to upoznaje od malih nogu, jer to je Bosna. Zato ga nikako ne bih držao pod staklenim zvonom jer bi to tek bila laž...
Živeći u takvom ambijentu, ono bi moglo poželjeti, u isto vrijeme, da uči Kur'an napamet, da bude hafiz, ali i da svira klavir. Ja bih ga podržao.
Sutra, ako bi to ono htjelo, podržao bih svoje dijete da se bavi genetikom ili astrofizikom. U svom odrastanju, to dijete bi znalo da mu vjera ne brani bavljenje znanošću već podstiče. I to dijete bi iz jedne jedine maksime: Nema boga osim Allaha, moglo dedukovati i najmanji smisao u svom životu, ma čim se bavilo.
- paja patak
#59 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Power_of_YES wrote:Da li iko moze udesiti da mu dijete kad odraste ne krene samo svojim putem, tj. upozna i druga ucenja i, ako hoce, odabere neko drugo? Ako bude imalo dovoljan IQ i dovoljno volje, ono ce samo to uraditi. Ako ne bude imalo jedno od to dvoje, nece nista uraditi. I sve ce biti OK, u oba slucaja
- Rimad
#60 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
vedrank wrote:" Ja sam musliman jer su mi svi u porodici muslimani"
Moje pitanje glasi : "Da li ste spremni omoguciti svom djetetu da odabere svoju religiju tj duhovni put, ili dozvoliti mu da ne odabere niti jednu? Da li cete VI ispirati mozak svojim potomcima?"
Ne, jer želim najbolje svom djetetu, a to je da bude musliman.
Vjera nije ispiranje mozga, već čišćenje srca.
Last edited by Rimad on 09/05/2010 22:21, edited 1 time in total.
- idealnaM
#61 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
”Djeca vaša nisu vaša djeca,
Ona su sinovi i kćerke čežnje,
života radi samoga sebe.
Djeca dolaze preko vas,
ali ne od vas.
Iako su s vama,
ona vama ne pripadaju.
Možete im dati svoju ljubav,
ali ne i svoje misli,
jer ona imaju vlastite misli.
Možete im dati kuću za tijela,
ali ne i za duše.
Njihove duše su u vlasti Onoga Koji ih je stvorio,
Od Njega tražite da ih uputi”
Jedan pjesnik
Ona su sinovi i kćerke čežnje,
života radi samoga sebe.
Djeca dolaze preko vas,
ali ne od vas.
Iako su s vama,
ona vama ne pripadaju.
Možete im dati svoju ljubav,
ali ne i svoje misli,
jer ona imaju vlastite misli.
Možete im dati kuću za tijela,
ali ne i za duše.
Njihove duše su u vlasti Onoga Koji ih je stvorio,
Od Njega tražite da ih uputi”
Jedan pjesnik
-
MUNAFIK
#62 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
sve me vise nerviraju price tipa... Buda, Jahve, Isus, Allah itd... sve je to isti bog.... nije to isto a posebno za muslimana nema Boga osim Allaha... tako isto i sa ovom temom, u ovom slucaj vjera nije licna stvar, kakva je to suplja prica Boze sacuvaj... Muslimani su duzni da upucuju svoju djecu na pravi put kako je to Allah i odredio to je stvar covjeka, porodice, zajednice, dzemata a ne samo pojedinca... kako se danas ofirno pokusava u odredjene religije utjerati kojekakve 'moderne' 'napredne' principe i civilizacijska 'dostignca' i to preko djece kako odvratno fuj... i to sve sa ciljem sirenja neke druge ''ideologije''...
-
udrch
#63 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Ne treba se ba sikirati na ovakve postove..Vedrana je nešto opeklo, neka vjernica, vjerovatno djevojka mu dala dvicu, otišla obaviti namaz, nije htjela prekršiti propis, neku zabranu ili slično..
I onda njemu krivo što i ona nije odgojena kao atesita, kao što je on, pa mu smeta..
Vedranu ne smeta što su njega njegovi roditelji odgojili kao ateistu, a smeta mu što su drugi roditelji svoju djecu odgojili kao vjernike..
Ja to ne kontam..to je meni nedemokratski..
I onda njemu krivo što i ona nije odgojena kao atesita, kao što je on, pa mu smeta..
Vedranu ne smeta što su njega njegovi roditelji odgojili kao ateistu, a smeta mu što su drugi roditelji svoju djecu odgojili kao vjernike..
- Ahmmed
#64 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
bezbeli, nego ispiranje.....Ako zatreba i uz pomoć kakva prutića 
- reLoaded
#65 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Zato se dijete odgaja od malena po propisima vjere... U hadisima se spominje da je, u određenom periodu starosti djeteta (mislim oko 10g) dozvoljeno dijete i udariti i tako ga natjerati da klanja. Ovako- Ja cu svoje dijete odgajati u islamu, aBd... Ucit cu ga sve osnove vjere, i trazit cu od njega da provodi sve aktivnosti u vjeri. Vecina ljudi i omladine u nasoj zemlji je muslima, katolik, pravoslavac ili jevrej samo po imenu, tj. zato sto su to naslijedili od svojih oceva i uopste ne pokazuju da su u stvari to sto jesu.
Zbog toga se, ponavljam, dijete od malena odgaja u vjeri... Pa neka kasnije dolazi do nekih saznanja i prosiruje svoje zanje o vjeri...
Zbog toga se, ponavljam, dijete od malena odgaja u vjeri... Pa neka kasnije dolazi do nekih saznanja i prosiruje svoje zanje o vjeri...
-
strongwoman
#67 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Eh mene da su udarali i tjerali ja sigurno ne bih nikada htjela
. Kakva prisila, nista od toga. Djeca imitiraju roditelje, pa sto im roditelji rade i djeca oponasaju... a da shvataju ne shvataju.. A hoce li shvatiti i to je do Bozijeg odredjenja i do nacina na koji ljudi intrepertiraju vjeru.. A vjera je puno, puno vise od forme... sustinu, nazalost, rjetki shvate... U VJERI NEMA PRISILE!!!
- ikrime
#68 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Si siugrna u tačnost takvog prevoda, da nije malo van konteksta itd.U VJERI NEMA PRISILE!!!
- reLoaded
#69 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Nisi dobro protumacila to "u vjeri nema prisile". To se odnosi na pozivanje u vjeru onih koji nisu te vjere npr. Ne smiješ sad staviti nemuslimanu nož pod vrat i reći "Eh sad moraš biti musliman." Toliko hadisa postoji o tome, a i Kuranskih ajeta, gdje se govori o odgajanju djece u duhu islama, i da se djeca moraju tjerati da klanjaju.lejlatab wrote:Eh mene da su udarali i tjerali ja sigurno ne bih nikada htjela. Kakva prisila, nista od toga. Djeca imitiraju roditelje, pa sto im roditelji rade i djeca oponasaju... a da shvataju ne shvataju.. A hoce li shvatiti i to je do Bozijeg odredjenja i do nacina na koji ljudi intrepertiraju vjeru.. A vjera je puno, puno vise od forme... sustinu, nazalost, rjetki shvate... U VJERI NEMA PRISILE!!!
-
vedrank
#70 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Vedran je samo malo pametovao da o ovoj temi dobije relativno iskrene odgovore, od relativno ozbiljnih i rleativno pametnih forumasa...udrch wrote:Ne treba se ba sikirati na ovakve postove..Vedrana je nešto opeklo, neka vjernica, vjerovatno djevojka mu dala dvicu, otišla obaviti namaz, nije htjela prekršiti propis, neku zabranu ili slično..
(da nastavim u 3. licu?) Vedranu je samo jedan roditelj ateista, drugi ne... Vedran je imao pravo izbora. Vedran je odgojen u iskrenom, proleterskom, moralnom okruzenju. (da ,moguce je odgojiti dijete i pouciti ga moralnom ponasanju, kulturnom ponasanju i u krajnju ruku osposobiti ga da razlikuje dobro i zlo, bez uplitanja organizovane religije, ili vjere) Vedran nije prihvatio vjerski put jednog roditelja ili Ateisticki put drugog roditelja, nego je nasao svoj, koliko toliko jedinstven. (neka vrsta agnosticizma)
Vedrana ne nervira toliko vjersko odgajanje, koliko uvjetovanje roditeljske ljubavi vjerskom pripadnoscu...
- Ahmmed
#71 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
A ko ovdje govori o toj vrsti uvjetovanja?vedrank wrote:Vedran je samo malo pametovao da o ovoj temi dobije relativno iskrene odgovore, od relativno ozbiljnih i rleativno pametnih forumasa...udrch wrote:Ne treba se ba sikirati na ovakve postove..Vedrana je nešto opeklo, neka vjernica, vjerovatno djevojka mu dala dvicu, otišla obaviti namaz, nije htjela prekršiti propis, neku zabranu ili slično..
Ja to ne kontam..to je meni nedemokratski..Na moju arogantnos u postovima nece se sigurno niko normalan ni obazirati...
(da nastavim u 3. licu?) Vedranu je samo jedan roditelj ateista, drugi ne... Vedran je imao pravo izbora. Vedran je odgojen u iskrenom, proleterskom, moralnom okruzenju. (da ,moguce je odgojiti dijete i pouciti ga moralnom ponasanju, kulturnom ponasanju i u krajnju ruku osposobiti ga da razlikuje dobro i zlo, bez uplitanja organizovane religije, ili vjere) Vedran nije prihvatio vjerski put jednog roditelja ili Ateisticki put drugog roditelja, nego je nasao svoj, koliko toliko jedinstven. (neka vrsta agnosticizma)
Vedrana ne nervira toliko vjersko odgajanje, koliko uvjetovanje roditeljske ljubavi vjerskom pripadnoscu...
-
strongwoman
#72 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Mozda jeste, a mozda i nije... zavisiikrime wrote:Si siugrna u tačnost takvog prevoda, da nije malo van konteksta itd.U VJERI NEMA PRISILE!!!
- pike
#73 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Cuj nuznost, bezbeli, pa gdje bi religija bila da se od malih nogu ne ispira mozak, kako bi drugacije bilo ko mogao povjerovati u takvu gomilu gluposti. Zamisli neko sad dodje i pocne ti pricati o saentologiji, svako od nas zna u startu da je suplja ali kad uzmes dijete od pet godina i pocnes mu puniti glavu time do 18-te njemu to nije suplja vec fakat.
- ikrime
#74 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
Da, zavisi od konteksta. A kontekst u koji si ti smjestila taj ajet poprilično sam siguran da mu ne odgovara.lejlatab wrote:Mozda jeste, a mozda i nije... zavisiikrime wrote:Si siugrna u tačnost takvog prevoda, da nije malo van konteksta itd.U VJERI NEMA PRISILE!!!
- BHF_Manijak
#75 Re: Ispiranje mozga, nužnost?
A ateizam nije ideologija?!Time ne ispiras glavu djetetu,kad mu od malena pocnes bacati suplje kako Tamo negdje nema nikakvog Kreatora?!Daj ba mojne satrologijepike wrote:Cuj nuznost, bezbeli, pa gdje bi religija bila da se od malih nogu ne ispira mozak, kako bi drugacije bilo ko mogao povjerovati u takvu gomilu gluposti. Zamisli neko sad dodje i pocne ti pricati o saentologiji, svako od nas zna u startu da je suplja ali kad uzmes dijete od pet godina i pocnes mu puniti glavu time do 18-te njemu to nije suplja vec fakat.
I pripazi malo na rijecnik...To se odnosi na ono boldirano!!