Ja se ne ložim na standarde
Onda se lozis na konsuktatne
Ne bih se složila sa tobom, ja ne radim isto što i oni - ne idem po drugim firmama i ne govorim ljudima kako da uspostave sistem kvaliteta
Ides po forumima pa zavitlavas "dummies"
U mojoj firmi uvode ISO, i ono što ti mogu iz prve ruke reći - ako ne morate nemojte. Ne zato što je to sad ubij Bože zeznuto, već, štp iskreno, ne vidim smisao u tome, osim da certifikacijske kuće uzmu pare, bar što se tice ISO 9000 - upravljanje dokumentaci
U konkretnom slučaju, mi u mojoj firmi znamo uspostaviti sistem kvaliteta - konsultanti baš i ne, a vidim po onome što spominje da je pomagao u certifikaciji i zašto ne zna.
[/quote]
Tvrdis da je ISO besmislen i dajes savjete ne znajuci uopste o kakvoj se firmi radi. Valjad ti je svejedno jesu li pekari, grobari apotekari, al ti nije sveijedno kad gosn savjetnik iz pogrebnog drustva udje u tvoju firmu, mirise na formalin a vi miriste na neven i kadulju.
U prvoj recenici odgovaras nekome ko nije na intenetu naso ni sta je ISO a ne ISO 9000.
Tvdis da je ISO besmislen a vi ga uvodite u vasu firmu?
U prvom citatu tvrdis da tvoja fima uvodi ISO pa ste uveli ove iz ISO da vam to rade a u druigoj da sami znate uvesti ISO.
Ako ste vi vec imali dobro razradjene interne standarade -pa se to poklopilo sa ISO-om, ne znaci da ce to isto biti u drugoj firmi. Ako ste vi ugovorili posao sa nekom ljevom firmom - da bi jeftinije prosli, ne znaci da ce i drugi proci tako. Kakve veze ima slucaj vase firme i tvoj slucaj sa ISO-om i bilo kojom drugom firmom.
Zar ovo nece zbuniti nekoga ko prvi put u zivotu cuje za ISO.
ISO i postoji kao etalon da bi se firma upotredila i vidila na cemu je. Ako ispane da ste haman ko ISO onda ne znaci da je ISO los vec da firma moze biti komatibilna sa okruzenjem u kojem ce da djeluje. To ne mora da bude u slucaju ovo multinacionalne korporacije u kojoj pokretac teme radi.
Sva tvoja prica stoji kao trac izmedju profsionalaca koji su ogrezli u ISO a ne kao odgovor nekom ko od tebe prvi put cuje sta je ISO. Cinis medvjedju uslugu svakome ko se prvi put susrece sa ISO-om, a uzme za ozbilno ijedan tvoj "savjet".
Slazem sa se tobom da je u nekim djelatnostima jako bitno da posao uvodjenja sistema standardizacija rade specijalisti. Negdje to ne mogu da rade ni specijalisti bez radnog iskustva. U nekim djelatnostiam se moze desiti da je sistem potpuno istovjetan iako su djelatnosti jako razlicite. Ako je u nekoj mikrokreditnoj organizaciji ili aopteci procedura rada sa klijentima isti kao u pogrebnom drustvu, to ne zanci da treba podcjenjivati mikrokreditase i apotekare ili ismijavati one iz pogrebnog drustva.
U nekim djelatnostima je fax masina radni centar istio kao sivaca masina za Versacija, beneton ili pilotska kabina za pilota. ZA jednom masimom ne mogu sjediti dva radnika, kao sto jedna faks masina ne moze u istom trenutku stampati dva faksa, pa se stvarno moze unaprijediti poslovanje kupovinom jedne ili stotinu novih sivacih masina ili jednog faksa ako postojeci kapaciteti nemaju "protocnost".
E sad: ako ti radis u pogrebnom drustvi pa prmis dva faksa dnevno ne trebas ismijavati ljenost neke tvoje kona - koja ima najbolje noge u mahali- ako radi u firmu koja dnevno prima par stotina faksova. Ne prima ona faksove nego fax masina.
Sta mislis da se vratis na pitanje sa pocetak pa da zaboravis na konsultatne i ostale neznalice pa da objasnijs zato je tvoja fisma sama uspostavljala sistem kvaliteta prije nego se ISO pojavio?? i