Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Barcafan

#1 Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by Barcafan »

Da li mi neko može ponuditi neki izvor gdje mogu pronaći osnovne šerijatske propise vezano za bavljenje trgovinom.
Zanima me da li je šerijatom određena maksimalna dobit koju jedan trgovac može ostvariti na određeni proizvod (u procentima u odnosu na nabavnu cijenu).

Čuo sam da zarada ne smije prelaziti 10% od nabavne cijene pa ako neko ima neki izvor ili informaciju neka mi to potvrdi ili demantuje.

Hvala :)
beautyfool

#2 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by beautyfool »

Barcafan wrote:Da li mi neko može ponuditi neki izvor gdje mogu pronaći osnovne šerijatske propise vezano za bavljenje trgovinom.
Zanima me da li je šerijatom određena maksimalna dobit koju jedan trgovac može ostvariti na određeni proizvod (u procentima u odnosu na nabavnu cijenu).

Čuo sam da zarada ne smije prelaziti 10% od nabavne cijene pa ako neko ima neki izvor ili informaciju neka mi to potvrdi ili demantuje.

A gdje si cuo da zarada ne smije prelaziti 10% ?
Kako ces onda definisati odnos veleprodaje i maloprodaje, jeli veleprodaja prodaja po nabavnoj cjeni ??
Barcafan

#3 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by Barcafan »

beautyfool wrote:
Barcafan wrote:Da li mi neko može ponuditi neki izvor gdje mogu pronaći osnovne šerijatske propise vezano za bavljenje trgovinom.

Kako ces onda definisati odnos veleprodaje i maloprodaje, jeli veleprodaja prodaja po nabavnoj cjeni ??
Neko mi to reče, tražio sam na googleu ali nema ništa o tome. Vidi, to može imati smisla kako bi se tržište sačuvalo od manipulativnih trgovaca koji dižu cijene i na 200 do 300% u odnosu na nabavnu cijenu kada osjete da nemaju mnogo konkurencije (primjer je ratni period i ratno bogaćenje) :)

Ne razumijem bas to o veleprodaji i maloprodaji. Veleprodajom se bave proizvođači uglavnom a maloprodajom oni koji kupe na veleprodaji :) za njih je nabavna cijena ona koja je na veleprodaji naravno...
Last edited by Barcafan on 18/04/2010 16:57, edited 1 time in total.
statix

#4 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by statix »

Kako bi se ti cvjecem bavio, gdje se marze racunaju u hiljadama...e svasta, cuj 10%.

Ne radi se o manipulaciji, nego pokrivanju fiksnih i operativnih troskova.
beautyfool

#5 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by beautyfool »

Barcafan wrote:
beautyfool wrote:

Neko mi to reče, tražio sam na googleu ali nema ništa o tome. Vidi, to može imati smisla kako bi se tržište sačuvalo od manipulativnih trgovaca koji dižu cijene i na 200 do 300% u odnosu na nabavnu cijenu kada osjete da nemaju mnogo konkurencije (primjer je ratni period i ratno bogaćenje) :)
Da bi se bavio trgovinom legalno na nasim prostorima moras imati poslovni prostor koji sam po sebi stvara neke obaveze, kao sto su osnovni troskovi odrzavanja i koristenja poslovnog prostora zatim obaveze prema drzavi sto ukljucuje registraciju, placanje poreza, doprinosa i milion nekih sitnih mjesecnih izdataka.
Dakle, tvoja obaveza je da pokrijes sve te obaveze i uz to da nabavljas robu, jer ako nemas robe nemozes je ni prodati a samim tim nemozes ni pokriti osnovne potrebe poslovanja, dakle ako smatras da ti je tih 10% dovoljno zarade da platis sve svoje obaveze i uz to da nabavis ponovo robu onda bujrum formiraj svoju cijenu na taj nacin ali na nasem trzistu bar po mom znanju i iskustvu u maloprodaji je jako tesko poslovati od 10% zarade osim ako se radi o veleprodaji ili trgovina prehrambenim proizvodima, za sve ostalo mi nema nikakve logike.
Barcafan

#6 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by Barcafan »

@beautyfool
Mene samo zanima da li postoji takav šerijatski propis o trgovini, to kakva je situacija na tržištu je druga stvar.
beautyfool

#7 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by beautyfool »

Barcafan wrote:@beautyfool
Mene samo zanima da li postoji takav šerijatski propis o trgovini, to kakva je situacija na tržištu je druga stvar.
Iako sam se raspitivala o dosta stvarih vezano za trgovinu i islam ali nikad nisam cula niti citala da se cijena mora formirati maximalno 10% od nabavne cijena :? to prvi put cujem.
Pitaj rijaset.ba pa ako kazu da je to obavezno tako onda postupi a ako ima neko da zna bolje od mene nek ti napise jer nisam upucena u taj dio ali znam da u Islamu ja nikad nisam nasla nesto sto nije imalo logike.
Barcafan

#8 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by Barcafan »

beautyfool wrote:
Barcafan wrote:@beautyfool
Iako sam se raspitivala o dosta stvarih vezano za trgovinu i islam ali nikad nisam cula niti citala da se cijena mora formirati maximalno 10% od nabavne cijena :? to prvi put cujem.
Pitaj rijaset.ba pa ako kazu da je to obavezno tako onda postupi a ako ima neko da zna bolje od mene nek ti napise jer nisam upucena u taj dio ali znam da u Islamu ja nikad nisam nasla nesto sto nije imalo logike.
Ni ja nisam nasao nesto sto nema logike u Islamu :)
I ja takodjer ne znam nista o ovakvim propisima pa sam zato i otvorio temu da dobijem neki link ili informaciju od nekog ko bi mogao znati.
bijela

#9 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by bijela »

ja ti samo mogu kazati da je el-kalem izdao ediciju ekonomske misli od nekih 5 manjih knjižica pod naslovima

1. Pregled islamske ekonomske misli
2. Finansiranje ekonomskog razvoja
3. Pregled mikroekonomije
4. Islamski ekonomski sistemi
5. Islamska strategija marketinga

a konkretno za 10% nisam čula, pitaj na rijaset.ba
kafaac

#10 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by kafaac »

Ja mislim da ti ja mogu pomoc ,sto se tice dobiti to ti zavisi od uslova poslovanja np iz historije u opkoljenom Sarajevu profit je mogao biti i 1000% i vise .A u islamskim zemljama ti je samo regulisan iz islamskog ili seriatskog prava novac da se nesmije posudzivat novac uz kamatu pa oni preuzimaju rizik itd...
A sad u BiH vjerovatno ce doc na snagu tj zeljom za ulazak u EU i ispunjavanjem uslova i do usaglasavanja propisa na red i rad klaonica jer zabranjanjeo je patiti zivotinje u cilju zadovoljavanja religoznih standarda tu mislim na halal standarde, pa ce se zivotinje prvo morati elektro sokom onesvjetiti pa onda pustati krv itd.Ovo nije bas u temi sa trgovinom al buducnost u BiH i trgovina sa tavim preznakom ja mislim da nema .
Bosanac sa dna kace

#11 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by Bosanac sa dna kace »

a dje placanje za prevoz robe itd?

i ne zaboravi glavno serijatsko pravilo: plati radnika prije neg mu se znoj na kosulji osusi...
BHF_Manijak

#12 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by BHF_Manijak »

kafaac wrote:Ja mislim da ti ja mogu pomoc ,sto se tice dobiti to ti zavisi od uslova poslovanja np iz historije u opkoljenom Sarajevu profit je mogao biti i 1000% i vise .A u islamskim zemljama ti je samo regulisan iz islamskog ili seriatskog prava novac da se nesmije posudzivat novac uz kamatu pa oni preuzimaju rizik itd...
A sad u BiH vjerovatno ce doc na snagu tj zeljom za ulazak u EU i ispunjavanjem uslova i do usaglasavanja propisa na red i rad klaonica jer zabranjanjeo je patiti zivotinje u cilju zadovoljavanja religoznih standarda tu mislim na halal standarde, pa ce se zivotinje prvo morati elektro sokom onesvjetiti pa onda pustati krv itd.Ovo nije bas u temi sa trgovinom al buducnost u BiH i trgovina sa tavim preznakom ja mislim da nema .
Na cemu si ti,pa da i ja pocnem konzumirati?!Jako nesto plaho... :oops:
Abdulvahid

#13 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by Abdulvahid »

Preuzeto iz knjige "FIKHUS-SUNNE"

PRECIZIRANJE CIJENA

Autori hadiskih zbirki biljeze hadis s vjerodostojinm nizom prenosilaca:
Enes ra prenosi: "Ljudi rekose: Allahov Poslanice, cijene su porasle. Fiksiraj nam ih! Allahov Poslanik savs, kaza:
Uistinu je Allah Onaj Koji vrijednosti odredjuje, Koji uskracuje, Koji pruza Koji opskrbu daje. Molim se da susretnem Allaha, a da me niko od vas ne tereti za nepravdu nanesenu ni u zivotu ni u imetku"

Islamski ucenjaci u ovome hadis pronalaze zabranu uplituanja vladara u odredjivanje cijena robe, jer to nalikuje nasilju. Ljudi imaju pravo slobode u svojim imovinskim postupcima i njihovo bi sputavanje predstavljalo negiranje slobode. Zastita interesa kupca nije preca od zastite interesa prodavaca.
Ako te dvije stvarine budu podudarne, objema se stranama mora omoguciti sloboda misljenja za ostvarenje svojih interesa.
Esh-Shevkani veli:"Uistinu su ljudi vladari svoje imovine i odredjivanje cijena sputavalo bi ih. Vodji je naredjeno da vodi brigu o interesu muslimana i nije mu prece posvetiti paznju interesu kupca, time sto bi mu smanjio cijene, od toga da je posveti interesu prodavaca, time sto bi mu omogucio slobodno formiranje cijena. Ako se te dvije stvari ne podudare, objema stranama mora se omoguciti da postupe onako kako je njima u interesu. Obavezivanje vlasnika da proda robu po cijeni kojom nije zadovoljan oprecno je Allahovim dz.s. rijecima:

"ali, dozvoljeno vam je trgovanje uz obostrani pristanak" En-nisa,29.

Preciziranje cijna dovelo bi do skrivanja robe, sto bi prouzrokovalo povecanje cijena, a povecanje cijena islo bi na stetu siromasima. Oni sebi tu robu nebi mogli priskrbiti, dok bi je bogatasi bili u stanju kupiti na skrivenim pijacama u gresnoj tajnosti. Obje strane zapale bi u tjeskobu i sram, i njihovi interesi nebi bili ostvareni."

OLAKSICA PRILIKOM POTREBE

Medjutim, ako trgovci pocine nepravdu i bezobzirno predju granicu, toliko da nacine stetu trzistu,vladar je duzan umijesati se i ograniciti cijene kako bi zastitio prava ljudi, sprijecio drzanje monopola i odagnao nepravdu kojom pohlepa trgovaca pogadja ljude.

Iz tog razloga imam Malik preciziranje cijena smatra dozvoljenim, kao i neki pravnici safijskog mezheba koji misle da je takvo preciziranje dozvoljeno u slucaju visokih cijena.

Autor djela El-Hidaja kazuje: "Ne prilici sultanu da ljudima odredjuje cijene. Ako trgovci hranom taktiziraju i u formiranju cijena bezobzirno prelaze granicu, a kadija mogne zastititi prava mulimana jedino ogranicavanjem cijena, u tom sucaju u tome nema nista lose - uz dogovaranje s ostroumnim i pronicljivim ljudima"
kafaac

#14 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by kafaac »

BHF_Manijak wrote:
kafaac wrote:Ja mislim da ti ja mogu pomoc ,sto se tice dobiti to ti zavisi od uslova poslovanja np iz historije u opkoljenom Sarajevu profit je mogao biti i 1000% i vise .A u islamskim zemljama ti je samo regulisan iz islamskog ili seriatskog prava novac da se nesmije posudzivat novac uz kamatu pa oni preuzimaju rizik itd...
Hvala na pitanju, dobro sam zijevam, na kafi sam :)
theTruePath

#15 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by theTruePath »

jao kafaac :lol: :-) :D
The Nightwatchman

#16 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by The Nightwatchman »

kafac legendo :D idolu moj :-)
BHF_Manijak

#17 Re: Islamski (šerijatski) propisi o trgovini?

Post by BHF_Manijak »

kafaac wrote:
BHF_Manijak wrote:
Hvala na pitanju, dobro sam zijevam, na kafi sam :)
Na kafi?!Uh mora onda da ti steti kofein,nemoj vise ziv bio...Probaj sa cajem,mozda pomogne... :oops: :zoka:
Post Reply