Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
-
mig
#451 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Sva sreca pa mi je danas na poslu guzva, sacuvah malo zivaca
Ali vidim, vama dobro ide 
- Bloo
- Globalna šefica
#452 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
zar kršćani plaćaju išta crkvi kao porez?!?!
pa nije srednji vijek bog te mazo

pa nije srednji vijek bog te mazo
- statix
#453 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Znaci sejtanu je dat rok do sudnjeg dana, i sta ce tada biti s njim? Ima li sansi da se spasi? 
- vox-populi
#454 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Placa ko zeli, odnosno ko je clan Crkve. I po meni je to genijalan model, ako nisi vjernik ne moras da placas porez. Porez skuplja drzava i daje Crkvi.Bloo wrote:zar kršćani plaćaju išta crkvi kao porez?!?!![]()
pa nije srednji vijek bog te mazo![]()
-
mig
#455 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Po Bibliji nema. Konacno ce odgovarati za sva svoja zla.statix wrote:Znaci sejtanu je dat rok do sudnjeg dana, i sta ce tada biti s njim? Ima li sansi da se spasi?
Sada ce uvazeni kolega @Kotromanich da nam kaze stav islama po tom pitanju, potkrepljen naravno sa nekoliko tekstova
- Bloo
- Globalna šefica
#456 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
da sumiramo
bez obzira u šta vjerujete, svi su muslimani, čak i ateisti idu u pakao iako tvrdoglavo odbijaju da priznaju postojanje istog, A. Einstein je bio musliman kao i mnogi velikani, st. Pavle je jako jako zao čovjek i uspio je ispred nosa ostalih učenika da pobrka sve postulate nove religije, od postanka ljudskog roda svi su bili muslimani (mada ponekad selektivno, preskoči se generacija dvije), ostale religije su ništavne unatoč mnogobrojnosti vjernika, Biblija je puna nepravilnosti, Kur'an nije - stvari koje se čine nelogične u susštini nisu već zavise od situacije
ah da
Boško Buha
bez obzira u šta vjerujete, svi su muslimani, čak i ateisti idu u pakao iako tvrdoglavo odbijaju da priznaju postojanje istog, A. Einstein je bio musliman kao i mnogi velikani, st. Pavle je jako jako zao čovjek i uspio je ispred nosa ostalih učenika da pobrka sve postulate nove religije, od postanka ljudskog roda svi su bili muslimani (mada ponekad selektivno, preskoči se generacija dvije), ostale religije su ništavne unatoč mnogobrojnosti vjernika, Biblija je puna nepravilnosti, Kur'an nije - stvari koje se čine nelogične u susštini nisu već zavise od situacije
ah da
Boško Buha
- Bloo
- Globalna šefica
#457 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
vox-populi wrote:Placa ko zeli, odnosno ko je clan Crkve. I po meni je to genijalan model, ako nisi vjernik ne moras da placas porez. Porez skuplja drzava i daje Crkvi.Bloo wrote:zar kršćani plaćaju išta crkvi kao porez?!?!![]()
znam ono sto se placa za vrijeme mise...
- vox-populi
#458 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Toga koliko znam nema. Postoji taj porez koji placas drzavi ako zelis, plus dobijes jednom godisnje pismo od crkve u kojem ti se zahvaljuju sto si kod njih te mole ako zelis da uplatis koliko zelis za crkvu. To nije porez nego prilog. Ako ne das prilog crkvi, ne desava se nista. Ako ne zelis da placas porez crkvi, moras izaci iz crkve, dakle, bukvalno se ispisati. Sto znaci ne placas vise porez ali se ne mozes vjencati u crkvi niti biti sahranjen na crkvenom groblju.Bloo wrote:vox-populi wrote:Placa ko zeli, odnosno ko je clan Crkve. I po meni je to genijalan model, ako nisi vjernik ne moras da placas porez. Porez skuplja drzava i daje Crkvi.Bloo wrote:zar kršćani plaćaju išta crkvi kao porez?!?!![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#459 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
vox-populi wrote:Toga koliko znam nema. Postoji taj porez koji placas drzavi ako zelis, plus dobijes jednom godisnje pismo od crkve u kojem ti se zahvaljuju sto si kod njih te mole ako zelis da uplatis koliko zelis za crkvu. To nije porez nego prilog. Ako ne das prilog crkvi, ne desava se nista. Ako ne zelis da placas porez crkvi, moras izaci iz crkve, dakle, bukvalno se ispisati. Sto znaci ne placas vise porez ali se ne mozes vjencati u crkvi niti biti sahranjen na crkvenom groblju.Bloo wrote:vox-populi wrote:
Placa ko zeli, odnosno ko je clan Crkve. I po meni je to genijalan model, ako nisi vjernik ne moras da placas porez. Porez skuplja drzava i daje Crkvi.
hmm o čijoj crkvi govorimo
-
kojeime
#460 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Ja vec jednom na jednoj drugoj temi rekoh, vecina ljudi na svijetu vjeruje u nesto drugo.
Dakle ako ima oko sest i po millijardi ljudi na planeti a od toga je oko dvije milijarde muslimana, valjda nisu samo te 2 milijarde u pravu a ostatak od 4,5 milijardi glupi ili ne razumiju stvari.
Isto vazi i za hriscane i budiste, hinduse i sve vjernike bilo koje vjeroispovijesti pa naravno i za ateiste.
Dakle, dokazivati da je samo moje ispravno nema svrhe, jer ako ni 50 posto populacije ne vjeruje u to, onda nije problem u toj populaciji vec u predmetu vjerovanja.
A na kraju krajeva (upuceno Kotromanichu II i njegovoj ekipi), ako je sve od Allaha onda je i Sejtan od Allaha, pa i ateizam je od Allaha, tako da biti ateista je Allahova volja, i sta se onda ko buni sto je neko hriscanin ili ateista ili mnogobozac... Allah je odredio da tako bude. Dakle svi ce u raj (dzennet) jer Allah sve odredjuje pa i to da neki ljudi ne vjeruju u njega. Posto ne vjeruju Allahovom voljom, ne rade nista protiv njega, tako da nece ni snositi posljedice.
Hocu reci, sva ova prica je besmislena.
Dakle ako ima oko sest i po millijardi ljudi na planeti a od toga je oko dvije milijarde muslimana, valjda nisu samo te 2 milijarde u pravu a ostatak od 4,5 milijardi glupi ili ne razumiju stvari.
Isto vazi i za hriscane i budiste, hinduse i sve vjernike bilo koje vjeroispovijesti pa naravno i za ateiste.
Dakle, dokazivati da je samo moje ispravno nema svrhe, jer ako ni 50 posto populacije ne vjeruje u to, onda nije problem u toj populaciji vec u predmetu vjerovanja.
A na kraju krajeva (upuceno Kotromanichu II i njegovoj ekipi), ako je sve od Allaha onda je i Sejtan od Allaha, pa i ateizam je od Allaha, tako da biti ateista je Allahova volja, i sta se onda ko buni sto je neko hriscanin ili ateista ili mnogobozac... Allah je odredio da tako bude. Dakle svi ce u raj (dzennet) jer Allah sve odredjuje pa i to da neki ljudi ne vjeruju u njega. Posto ne vjeruju Allahovom voljom, ne rade nista protiv njega, tako da nece ni snositi posljedice.
Last edited by kojeime on 28/01/2011 12:57, edited 2 times in total.
- statix
#461 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
I on ce lafo da pise hvalospjev ljubavi, 'ta ce on....st. Pavle je jako jako zao čovjek
- Bloo
- Globalna šefica
#462 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
hmm ako sam ja dobri ateista i neću snositi posljedice i možda htjela ne htjela završima u dzennetu jer sam bila dobra, a neki musliman isto tako dobar i vjeruje u Allaha isto će završiti u dzennetu...gdje je tu pravdakojeime wrote:Ja vec jednom na jednoj drugoj temi rekoh, vecina ljudi na svijetu vjeruje u nesto drugo.
ISto vazi i za hriscane i budiste, hinduse pa i ateiste.
Dakle dokazivati da je samo moje ispravno nema svrhe jer ako ni 50 posto populacije ne vjeruje u to onda nije problem u toj populaciji.
A na kraju krajeva ako je sve od Allaha onda je i Sejtan od Allaha, pa i ateizam je od Allaha, tako da biti ateista je Allahova volja, i sta se onda ko buni sto je neko hriscanin ili ateista ili mnogobozac... Allah je odredio da tako bude. Dakle svi ce u raj (dzennet) jer Allah sve odredjuje pa i to da neki ljudi ne vjeruju u njega. Posto ne vjeruju Allahovom voljom, ne rade nista protin njega, tako da nece ni snositi posljedice.
- Bloo
- Globalna šefica
#463 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
hajmo opet svi zajedno 
-
kojeime
#464 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Nema pravde. Pravda je pojam izmisljen da bi se lakse podnijela patnja, to jeste nada u pravdu je izmisljena da bi se lakse podnijela patnja. Kao i religija u krajnjem slucaju.Bloo wrote:hmm ako sam ja dobri ateista i neću snositi posljedice i možda htjela ne htjela završima u dzennetu jer sam bila dobra, a neki musliman isto tako dobar i vjeruje u Allaha isto će završiti u dzennetu...gdje je tu pravdakojeime wrote:Ja vec jednom na jednoj drugoj temi rekoh, vecina ljudi na svijetu vjeruje u nesto drugo.
ISto vazi i za hriscane i budiste, hinduse pa i ateiste.
Dakle dokazivati da je samo moje ispravno nema svrhe jer ako ni 50 posto populacije ne vjeruje u to onda nije problem u toj populaciji.
A na kraju krajeva ako je sve od Allaha onda je i Sejtan od Allaha, pa i ateizam je od Allaha, tako da biti ateista je Allahova volja, i sta se onda ko buni sto je neko hriscanin ili ateista ili mnogobozac... Allah je odredio da tako bude. Dakle svi ce u raj (dzennet) jer Allah sve odredjuje pa i to da neki ljudi ne vjeruju u njega. Posto ne vjeruju Allahovom voljom, ne rade nista protin njega, tako da nece ni snositi posljedice.
Jeste ironicno da se tako desi kao sto ti kazes, ali sve je na kraju sala i ironija. A i to je od Allaha
I zivot i nase postojanje i svadja oko razlicitih vjerovanja, sve je to besmisleno na kraju. Zivimo jer nam se tako dogodilo, umrijecemo i kraj. Nema viseg smisla, nema razloga naseg postojanja, pa je i svadja oko toga kojoj religiji cemo pripadati ili necemo ni jednoj je samo zbog naseg lisnog interesa (da bi se mi osjecali bolje) a i naravo dobar alat nekome za postizanje moci kojom ce uzivati od rodjenja do smrti umjesto da se pate kao mi ostali.
Evo me pricam o patnji kao da sam budista
Ma uzivajte ljudi, u se, na se i poda se dok ne umrete, kada se to desi onda je svejedno.
Last edited by kojeime on 28/01/2011 13:04, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#465 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
kojeime wrote:
Nema pravde. Pravda je pojam izmisljen da bi se lakse podnijela patnja, to jeste nada u pravdu je izmisljena da bi se lakse podnijela patnja. Kao i religija u krajnjem slucaju.
ja da sam na tvom mjestu sad bi iskljucila racunar i promjenila mjesto stanovanja ako su te vec otkrili preko ip adrese
vjernici se uglavnom naljute kada pokušaš, krajnje objektivno, razgovarati o religiji kao o setu vrijednosti i smjernica koje su potrebne čovjeku kao misaonom biću u ovom haosu od univerzuma
religija je smirujuća jer ti daju smjernice kako da se ponašaši šta da očekuješ, objašnjenje našeg postojanja i šta je poslije kraja...
- vox-populi
#466 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Prica je bila o placanju poreza crkvi na zapadu, pa dajem primjer kako je to rijeseno ovdje u Njemackoj.Bloo wrote: hmm o čijoj crkvi govorimoja govorim o ovoj našoj bosanskoj katoličkoj
A dole znam kakva je situacija...
-
kojeime
#467 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Znam. Zato mi i nije jasno cemu toliki fanatizam u vjerskim pitanjima. Imati nesto sto bi trebalo da olaksa pomisao da smo prolazni i da na kraju nestajemo i pretvoriti tako plemenitu ideju u alat za mrznju mi je besmisleno.Bloo wrote:kojeime wrote:
Nema pravde. Pravda je pojam izmisljen da bi se lakse podnijela patnja, to jeste nada u pravdu je izmisljena da bi se lakse podnijela patnja. Kao i religija u krajnjem slucaju.![]()
ja da sam na tvom mjestu sad bi iskljucila racunar i promjenila mjesto stanovanja ako su te vec otkrili preko ip adrese
vjernici se uglavnom naljute kada pokušaš, krajnje objektivno, razgovarati o religiji kao o setu vrijednosti i smjernica koje su potrebne čovjeku kao misaonom biću u ovom haosu od univerzuma
religija je smirujuća jer ti daju smjernice kako da se ponašaši šta da očekuješ, objašnjenje našeg postojanja i šta je poslije kraja...
Ali kao sto neko davno rece, otkako sam upoznao ljude, od tada ih ne volim.
-
HZArnel
#468 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
odavno ljepse pjesme za moje usi nisam cuokojeime wrote:Nema pravde. Pravda je pojam izmisljen da bi se lakse podnijela patnja, to jeste nada u pravdu je izmisljena da bi se lakse podnijela patnja. Kao i religija u krajnjem slucaju.
ps.batalio sam temu,svadjajte se,ja necu
-
mig
#469 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Isus ovde govori o vernicima, ali sustina je ta da Bog sam odredjuje koja je plata pravedna i da ljudi nemaju prava da kazu, eto ja sam zasluzio, a on nije...Bloo wrote: hmm ako sam ja dobri ateista i neću snositi posljedice i možda htjela ne htjela završima u dzennetu jer sam bila dobra, a neki musliman isto tako dobar i vjeruje u Allaha isto će završiti u dzennetu...gdje je tu pravda
"Jer je carstvo nebesko kao čovek domaćin koji ujutru rano iziđe da naima poslenike u vinograd svoj.
I pogodivši se s poslenicima po groš na dan posla ih u vinograd svoj.
I izišavši u treći sat, vide druge gde stoje na trgu besposleni,
I njima reče: Idite i vi u moj vinograd, i šta bude pravo daću vam.
I oni otidoše. I opet izišavši u šesti i deveti sat, učini tako.
I u jedanaesti sat izišavši nađe druge gde stoje besposleni, i reče im: Što stojite ovde sav dan besposleni?
Rekoše mu: Niko nas ne najmi. Reče im: Idite i vi u moj vinograd, i šta bude pravo primićete.
A kad bi u veče, reče gospodar od vinograda k pristavu svom: Dozovi poslenike i podaj im platu počevši od poslednjih do prvih.
I došavši koji su u jedanaesti sat najmljeni primiše po groš.
A kad dođoše prvi, mišljahu da će više primiti: I primiše i oni po groš.
I primivši vikahu na gospodara.
Govoreći: Ovi poslednji jedan sat radiše, i izjednači ih s nama koji smo se čitav dan mučili i goreli.
A on odgovarajući reče jednom od njih: Prijatelju! Ja tebi ne činim krivo; Nisi li pogodio sa mnom po groš?
Uzmi svoje pa idi; A ja hoću i ovom poslednjem da dam kao i tebi.
Ili zar ja nisam vlastan u svom činiti šta hoću? Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?
Tako će biti poslednji prvi i prvi poslednji."
- Bloo
- Globalna šefica
#470 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
psihoanaliza i Lacan su to lijepo objasnili: strah od Drugogkojeime wrote:Znam. Zato mi i nije jasno cemu toliki fanatizam u vjerskim pitanjima. Imati nesto sto bi trebalo da olaksa pomisao da smo prolazni i da na kraju nestajemo i pretvoriti tako plemenitu ideju u alat za mrznju mi je besmisleno.Bloo wrote:kojeime wrote:
Nema pravde. Pravda je pojam izmisljen da bi se lakse podnijela patnja, to jeste nada u pravdu je izmisljena da bi se lakse podnijela patnja. Kao i religija u krajnjem slucaju.![]()
Ali kao sto neko davno rece, otkako sam upoznao ljude, od tada ih ne volim.
ljudi vole kada je njihovo stado mnogobrojnije i jače od drugog stada (sada bi se ovdje mogla razvili kilometarska diskusija i mješanim brakovima, i guranju djece u religiju dok još nisu sposobna da pojme koncept Boga)
sve religije i male i velike vežu gore navedene teze, naša prolaznost i religija kao utjeha i izvor objašnjenja mnogih stvari (dobra,zla, smrti...), te umjesto da se vjernici fokusiraju na ključni postulat SVIH religija (ne govorim ovdje o pokretima tipa sotonizma i ostalih), a to je činjenje dobra, lakše je koristiti religiju za ispiranje mozga i potenciranje straha od Drugog i Drugačijeg radi lakšeg manipulisanja masama
- Bloo
- Globalna šefica
#471 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
HZArnel wrote:odavno ljepse pjesme za moje usi nisam cuokojeime wrote:Nema pravde. Pravda je pojam izmisljen da bi se lakse podnijela patnja, to jeste nada u pravdu je izmisljena da bi se lakse podnijela patnja. Kao i religija u krajnjem slucaju.![]()
ps.batalio sam temu,svadjajte se,ja necu
ma ko se svađa
- KotromanichII
#472 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
PROTESTANT , neiskrivljuj sta pisem, nikad nisam pisao da je einstein musliman , nego da je vjerovao u Allaha, nije samo muslimani da vjeruju u AllahaNa zamaraj te se njegovim izvalama, čuj "Anštajn bio musliman ????????? "
nego i zidovi i krscani, ti znas dobro da je isus nazivao Boga Allah a ne Jahve
Zidov objasnjava zasto je Allah jedini istinski Bog
Isus naziva Boga Allah na aramejskom jeziku
zato se neblamiraj pred narodom
- Bloo
- Globalna šefica
#473 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
klasični kapitalizammig wrote:Isus ovde govori o vernicima, ali sustina je ta da Bog sam odredjuje koja je plata pravedna i da ljudi nemaju prava da kazu, eto ja sam zasluzio, a on nije...Bloo wrote: hmm ako sam ja dobri ateista i neću snositi posljedice i možda htjela ne htjela završima u dzennetu jer sam bila dobra, a neki musliman isto tako dobar i vjeruje u Allaha isto će završiti u dzennetu...gdje je tu pravda
"Jer je carstvo nebesko kao čovek domaćin koji ujutru rano iziđe da naima poslenike u vinograd svoj.
I pogodivši se s poslenicima po groš na dan posla ih u vinograd svoj.
I izišavši u treći sat, vide druge gde stoje na trgu besposleni,
I njima reče: Idite i vi u moj vinograd, i šta bude pravo daću vam.
I oni otidoše. I opet izišavši u šesti i deveti sat, učini tako.
I u jedanaesti sat izišavši nađe druge gde stoje besposleni, i reče im: Što stojite ovde sav dan besposleni?
Rekoše mu: Niko nas ne najmi. Reče im: Idite i vi u moj vinograd, i šta bude pravo primićete.
A kad bi u veče, reče gospodar od vinograda k pristavu svom: Dozovi poslenike i podaj im platu počevši od poslednjih do prvih.
I došavši koji su u jedanaesti sat najmljeni primiše po groš.
A kad dođoše prvi, mišljahu da će više primiti: I primiše i oni po groš.
I primivši vikahu na gospodara.
Govoreći: Ovi poslednji jedan sat radiše, i izjednači ih s nama koji smo se čitav dan mučili i goreli.
A on odgovarajući reče jednom od njih: Prijatelju! Ja tebi ne činim krivo; Nisi li pogodio sa mnom po groš?
Uzmi svoje pa idi; A ja hoću i ovom poslednjem da dam kao i tebi.
Ili zar ja nisam vlastan u svom činiti šta hoću? Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?
Tako će biti poslednji prvi i prvi poslednji."
na stranu zezancija, mislim da bi se neki našli uvrijeđeni da me vide da trčakam sa njim po rajskim poljima Jelisejskim nakon svih nezgodnih pitanja i negiranja njihovog Boga i ne slijeđenja pravila
-
mig
#474 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Pa mnogi ce se i naci iznenadjeni kada vide svoje drustvo... da l' u dzenetu da l' u dzehenemuBloo wrote: na stranu zezancija, mislim da bi se neki našli uvrijeđeni da me vide da trčakam sa njim po rajskim poljima Jelisejskim nakon svih nezgodnih pitanja i negiranja njihovog Boga i ne slijeđenja pravila
- KotromanichII
#475 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
nema sanse da se spasi zato sto ce on biti predvodnik ljudi za dzehennem na sdunjem danu,Znaci sejtanu je dat rok do sudnjeg dana, i sta ce tada biti s njim? Ima li sansi da se spasi?
Sejtanovo drzanje govora ljudima na sudnjem dnau, Allah nam prenosi sta ce on reci u buducnosti , posto Allah zna buducnost i prenio nam njegov govor iz buducnosti da mozemo izvuci pouku iz toga, pa sejtan kaze
I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: "Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim." Nevjernike, sigurno, čeka bolna patnja. Kuran
sam pao sam se ubio
nisi ti to jarane dobro razumioA na kraju krajeva ako je sve od Allaha onda je i Sejtan od Allaha, pa i ateizam je od Allaha, tako da biti ateista je Allahova volja, i sta se onda ko buni sto je neko hriscanin ili ateista ili mnogobozac... Allah je odredio da tako bude. Dakle svi ce u raj (dzennet) jer Allah sve odredjuje pa i to da neki ljudi ne vjeruju u njega. Posto ne vjeruju Allahovom voljom, ne rade nista protin njega, tako da nece ni snositi posljedice.
Allah je stvorio sejtana da bude iskusenje , jednostavno da bude predmet iskusenja ljudima
Zivot i smrt , zlo i dobro je stvoreno da bi se iskusalo ko ce bolje postupati, i da Allah poslije na sudnjem danu nagradi ili kazni , zavisi kako si prosao na na ovozemaljskom testu.
Objasnjenje od Allaha zasto smo ovdje:
2. Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; - On je Silni, Onaj koji prašta -,
A ateizam je produkt sejtana , jer spada u sklopu njegovih smicalilca i zabluda, kako bi covjeka odveo u pakao.