MOSTARAC_ wrote:objektivan post, nema štaseldzuk wrote:Mislim da je Mostaru kao velikom gradskom centru potreban ovakav centar. Kad ga može imati jedno BUgojno, zašto ga ne bi imao Mostar. A to što se to ne sviđa Hrvatima, pa ko ih pita. Nastanak Mostara je vezan za vakuf - zadužbinu sultana Sulejmana Kanunija - Stari most i njegov historijski nastanak je u vremenu Osmanlija, muslimani se u Mostaru nemaju kome šta pravdati. Nek se pravdaju Hrvati za krst na Humu sa kojeg je gađan Stari most.![]()
mostar se spominje prije dolaska osmanlija, ako si već pravi mostarac onda nedostatak tih informacija ide tebi ide na sramotu, ne bih išao tako daleko u povijest jer bi onda itekakve isprike trebale pasti da se razumijemo, nekom drugom prilikom ..![]()
što se tiče ovog centra, mislim da u ovo doba recesije, globalnih previranja, kriza na svim mogućim društvenim područjima, socijalne ugroženosti i nezaposlenosti, kulturnog urbicida i nedostatka elementarnih institucija koje bi ovo mjesto trebale činiti gradom, baš treba izgradnja jednog vjerskog spomenika u centru grada tako da benevreci svih konfesija i opredjeljenja ne moraju prelaziti s jedne strane neretve na drugu već se praktički u svom dvorištu mogu iživljavati na onima drugima...jebeš multiplex pozornice, sportske dvorane, biblioteke, male/velike scene, tvornice i ostale stvari koje bi nas napokon mogle povezati, dajte ljudima impozantne vjerske građevine, kafiće, diskoteke i kladionice da se imaju s čim zabavljati...bem ti sunce u kojoj vukojebini i mi živimo!!!
Nažalost je tako,u vukojebini gdje nam ostatak svijeta kroji sudbinu,gdje je od najljepsega grada na svijetu napravljena kasaba.Obično su ljudi dolazili u ovaj grad i asimilirali se sa ostalim gradjanima,a danas je doslo vrijeme kad se mi moramo asimilirati sa njima(dosljacima).Nemam nista protiv bilo koga,ali imam da mi Sarajevo kroji sudbinu.Da odlucuje u ime nas,sta je nama najbolje i kako da mi zivimo, mene samo zanima jel narod svjestan kako se Sarajevo izgradjuje,a sta mi imamo,ceste koje je nam je drug Tito pravio.Infrastruktura, da ne spominjem,place obicnih ljudi,koji su sretni ako rade.I onda vidim da se javljaju treba jedan islamski centar,onaj se javlja da se doniraju pare,ha ha ha,tako je normalno,naucilo se,muzi dok mozes i koga mozes,katastrofa. Da mi hdz i sda pametuju,pitajte ih kolika im je mjesecna placa.Ako je vec ta potreba za tim islamskim centrom(po meni nije),zasto ne bi pokrenuli sa tim parama Djuro Salaj,Hepok,FDM,Apro, ili osnovali neku novu tvornicu,nek raja radi,pa od dobiti nek se gradi sve sta treba u gradu,kako se i prije izgradjivalo.Jok nije to bitno,nije ni bitno sto nemamo sportsku dvoranu,ni jebeni multiplex.Nije bitno sto se sve vise mlade omladine drogira ,alkoholizira se,sto je drustvo nepismeno,sto nemamo niti ce mo imati uslova stvarati nove generacije obrazovanih ljudi,sveuciliste ili univerzitet,ljudi postavljeni od vladajuce stranke,studenti nemaju ni osnovna prava,domove,menze.Jel znate koliko ima dzamija na prostoru Mostara(49).Crkvi(10)Grad koji se nekada ponosio sobom,gdje si sa ponosom govorio da si Mostarac,Hercegovac,ne moramo mi se mi voliti medjusobno,ni srbi ni hrvati ni muslimani(bosnjaci),ali nam je svima u interesu da bolje zivimo.A izgradnja centra nece rijesiti niciji status,nece napuniti ni usta,niti me obuci niti moju obitelj.Boli me briga za sve vas ostale likove sto ce te se javiti tko zna odakle i pametovati,koliko sam vidio ima dosta objektivnih ljudi na ovoj temi iz Mostara.Njih i pozdravljam sa zeljom da docekamo onaj dan,dan kad ce mo zivit normalno i bez briga za buducnost,za buducnost nase djece.