Oprosti Fair Life...ali nismo mi bili krivi...sto su nam neki tamo preko Drine...dugo..dugo..dugo...spremali pozare. Nit'su crnci u Darfuru krivi...sto postoje...i stoje na putu necijih teritorijalnih ambicija. Mislim da su "zapadne" sile krajnje dvolicne u tom moraliziranju. Valjda zato sto su skoro svi nekad rad'li TO isto...sto rade arapizirani Crnci u Sudanu,(klali, ubijali, otimali)..sto su nama rad'li Cetnici. I Austalci i Kanadjani danas izigravaju super moraliste na medjunarodnoj sceni. Znamo svi kol'ko su bili dzometni prema domorodcima...i KAKO su "prisvojili" te svoje zemlje. Valjda su zato hladnokrvni prema jednom Sudanu, jednoj Bosni, jednoj Ceceniji? A kad na Tajlandu potrese potres...satrase se od milosti.Fair Life wrote:Prirodna katastrofa je ipak nesto drugo. Na nju nisu ljudi mogli uticati.zlata wrote:VICTORY...velis da sam cinicar...NEGO sta? Sve sto dozivljavamo je samo dokaz da smo svi mi koljevke i dobra i zla. Pitanje...je zasto sad...a ne jucer. Zasto danas.. a ne sutra? Zasto Juzna Azija...a ne Sudan, Cecnija....gdje isto umiru ljudi.
Rat je proizvod ljudi, proizvod njihovih nesposobnih vlada koje su sami izabrali i koje su ih u rat ili ratove sirom Svijeta uvalili za interese ostvarenja kojekakvih ciljeva.
Prirodne katastrofe ne biraju ni naciju, ni religiznost, niti politicko opredijeljenje, niti bilo kakvu drugu ideologiju. Jednostavno sastave ko grom iz vedra neba.
________
Onoga kome grom zapali kucu uvijek su drugi susretljivo pomagali, barem na nasim prostorima, ali onoga ko je sam sebi zapali - nikad i niko.
Ostajem cinicar. Jer i ta dobrota koju istice Victory...iako vrlo dobrodosla...je usmjerena prema zrtvama tsuname. U Africi...ljudi i dalje crkavaju od gladi..i Side..susa, poplava, nevremena. Nikom nista!
Vol'la bi znati...dal'ce to dobrociniteljstvo...preploviti valove tsuname...i postati novo lice...humanijeg svjetskog poretka...ili je to samo tren-treput...u nasem zivotnom sjecanju.