Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
-
Hank Paldum Chinaski
#276 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
bogate islamske zemlje ne investiraju u BiH jer se muslimani bošnjaci ne žele baviti budućnošću već samo prošlošću. dokaz - prvi mart i slične nebuloze koje štete najviše bošnjačkim interesima.
šeici koji investiraju po srbiji nisu retardirani idioti da bacaju pare tamo gdje postoji cijeli pokreti čija je ideja da ljudi žive na dvije stolice, da im se uplaćuju doprinosi u federaciji dok oni prijavljuju fiktivni boravak u rs kako bi tamo glasali. pa đe i kome onda idu pare od poreza i ko ubire profit od javnih investicija u takvom sistemu?
eto zašto nema investicija. nema jer bošnjacima investicije nisu nimalo važne.
šeici koji investiraju po srbiji nisu retardirani idioti da bacaju pare tamo gdje postoji cijeli pokreti čija je ideja da ljudi žive na dvije stolice, da im se uplaćuju doprinosi u federaciji dok oni prijavljuju fiktivni boravak u rs kako bi tamo glasali. pa đe i kome onda idu pare od poreza i ko ubire profit od javnih investicija u takvom sistemu?
- sinuhe
#277 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Kako im samo tepas. Prosvijeceni seici
E vala previse je i za ovaj forum.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#278 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Zapitaj se je li Aca Vučić poželjan arapskim muškarcima sa onim debelim usnama? Škotska im je zemlja-karindžalište.Hank Paldum Chinaski wrote:bogate islamske zemlje ne investiraju u BiH jer se muslimani bošnjaci ne žele baviti budućnošću već samo prošlošću. dokaz - prvi mart i slične nebuloze koje štete najviše bošnjačkim interesima.
- nosara
#279 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Kakve veze tvoje seksualne fantazije imaju s temom...?PipiDugaDevetka wrote:Zapitaj se je li Aca Vučić poželjan arapskim muškarcima sa onim debelim usnama? Škotska im je zemlja-karindžalište.Hank Paldum Chinaski wrote:bogate islamske zemlje ne investiraju u BiH jer se muslimani bošnjaci ne žele baviti budućnošću već samo prošlošću. dokaz - prvi mart i slične nebuloze koje štete najviše bošnjačkim interesima.
-
Krushna mrva
#280 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
PipiDugaDevetka wrote: Zapitaj se je li Aca Vučić poželjan arapskim muškarcima sa onim debelim usnama? Škotska im je zemlja-karindžalište.
- Banksy
#281 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
To iznad ne čudi, Srbijanci su uvijek bili dobri trgovci, i u bivšoj zemlji s njima se najlakše trgovalo, sve može, sve prolazi, plaćanje kad stigneš, birokratkse prepreke se lako pređu, samo da se pare vrte.didžej wrote:
nije to samo jat, dobili su 800 miliona dolara investicija u poljoprivredu, i u oblasti vojne saradnje imaju sporazume gdje ce srbija proizvoditi rakete za uae (200 milona eura), pa gradnja centra za istrazivanje i razvoj informacionih tehnologija, pa izgradnja fabrike konstrukcija za avione, izgradnju zgrade gdje je rusevina generalstaba, projekat "grad na vodi", ulaganje u kopaonik, turisticke centre i neka lovista, pa izgradnja gasnih elektrana, solarnih panela...
vjerovatno se nece sve ostvariti ali neka se ostvari jedna trecina zamisljenog to je uspjeh, ljudi nesto rade, pokusavaju a kod nas?
Mi, mi smo posebna priča ... U se, na se i poda se. A i to, ako kako može sjedeći ...
- novi.dan.nova.nafaka
#282 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
U Makedoniji je ako se ne varam na snazi takav zakon koji sve strane investitore ohrabruje, tako što se vlada obaveže na pola ulaganja. A oslobođen si poreza narednih ne znam koliko godina...Banksy wrote:To iznad ne čudi, Srbijanci su uvijek bili dobri trgovci, i u bivšoj zemlji s njima se najlakše trgovalo, sve može, sve prolazi, plaćanje kad stigneš, birokratkse prepreke se lako pređu, samo da se pare vrte.didžej wrote:nije to samo jat, dobili su 800 miliona dolara investicija u poljoprivredu, i u oblasti vojne saradnje imaju sporazume gdje ce srbija proizvoditi rakete za uae (200 milona eura), pa gradnja centra za istrazivanje i razvoj informacionih tehnologija, pa izgradnja fabrike konstrukcija za avione, izgradnju zgrade gdje je rusevina generalstaba, projekat "grad na vodi", ulaganje u kopaonik, turisticke centre i neka lovista, pa izgradnja gasnih elektrana, solarnih panela...
vjerovatno se nece sve ostvariti ali neka se ostvari jedna trecina zamisljenog to je uspjeh, ljudi nesto rade, pokusavaju a kod nas?
Mi, mi smo posebna priča ... U se, na se i poda se. A i to, ako kako može sjedeći ...
-
Bodkin
#283 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
najbrze je dobiti dozvolu i sve ostalo za pokretanje biznisa u makedonijinovi.dan.nova.nafaka wrote:U Makedoniji je ako se ne varam na snazi takav zakon koji sve strane investitore ohrabruje, tako što se vlada obaveže na pola ulaganja. A oslobođen si poreza narednih ne znam koliko godina...Banksy wrote:To iznad ne čudi, Srbijanci su uvijek bili dobri trgovci, i u bivšoj zemlji s njima se najlakše trgovalo, sve može, sve prolazi, plaćanje kad stigneš, birokratkse prepreke se lako pređu, samo da se pare vrte.didžej wrote:nije to samo jat, dobili su 800 miliona dolara investicija u poljoprivredu, i u oblasti vojne saradnje imaju sporazume gdje ce srbija proizvoditi rakete za uae (200 milona eura), pa gradnja centra za istrazivanje i razvoj informacionih tehnologija, pa izgradnja fabrike konstrukcija za avione, izgradnju zgrade gdje je rusevina generalstaba, projekat "grad na vodi", ulaganje u kopaonik, turisticke centre i neka lovista, pa izgradnja gasnih elektrana, solarnih panela...
-
crnoplavo
#284 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
i sta sad, trebamo raznim salabajzerima-tzv investitorima davat sve za pet para, i jos ih oslobadat poreza-dok nam kradu NASE-mi imamo vode kolko arpai u zivotu nisi vidili, nabijem ja takve investitore kojima drzava treba pomagat, neka ih tamo, a vidim pretrgli su se arapi da pomognu braci za bonicu koja nam je izgorila, ne trebaju nam takva braca, bolje bit gospodin i zivit ko covjek nego primat arapske-turske-malezijske "investicije", niko od njih nije vidio hajranovi.dan.nova.nafaka wrote:U Makedoniji je ako se ne varam na snazi takav zakon koji sve strane investitore ohrabruje, tako što se vlada obaveže na pola ulaganja. A oslobođen si poreza narednih ne znam koliko godina...Banksy wrote:To iznad ne čudi, Srbijanci su uvijek bili dobri trgovci, i u bivšoj zemlji s njima se najlakše trgovalo, sve može, sve prolazi, plaćanje kad stigneš, birokratkse prepreke se lako pređu, samo da se pare vrte.didžej wrote:nije to samo jat, dobili su 800 miliona dolara investicija u poljoprivredu, i u oblasti vojne saradnje imaju sporazume gdje ce srbija proizvoditi rakete za uae (200 milona eura), pa gradnja centra za istrazivanje i razvoj informacionih tehnologija, pa izgradnja fabrike konstrukcija za avione, izgradnju zgrade gdje je rusevina generalstaba, projekat "grad na vodi", ulaganje u kopaonik, turisticke centre i neka lovista, pa izgradnja gasnih elektrana, solarnih panela...
-
Krushna mrva
#285 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
kazi ti meni, koliko je u uzoj i siroj famEliji clanova SDA?crnoplavo wrote: i sta sad, trebamo raznim salabajzerima-tzv investitorima davat sve za pet para, i jos ih oslobadat poreza-dok nam kradu NASE-mi imamo vode kolko arpai u zivotu nisi vidili, nabijem ja takve investitore kojima drzava treba pomagat, neka ih tamo, a vidim pretrgli su se arapi da pomognu braci za bonicu koja nam je izgorila, ne trebaju nam takva braca, bolje bit gospodin i zivit ko covjek nego primat arapske-turske-malezijske "investicije", niko od njih nije vidio hajra
-
Bodkin
#286 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
sumirano u jednom postu zasto je kod nas jedina investicija fahrin toranjcrnoplavo wrote:
i sta sad, trebamo raznim salabajzerima-tzv investitorima davat sve za pet para, i jos ih oslobadat poreza-dok nam kradu NASE-mi imamo vode kolko arpai u zivotu nisi vidili, nabijem ja takve investitore kojima drzava treba pomagat, neka ih tamo, a vidim pretrgli su se arapi da pomognu braci za bonicu koja nam je izgorila, ne trebaju nam takva braca, bolje bit gospodin i zivit ko covjek nego primat arapske-turske-malezijske "investicije", niko od njih nije vidio hajra
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#287 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
nosara wrote:Zapitaj se je li Aca Vučić poželjan arapskim muškarcima sa onim debelim usnama? Škotska im je zemlja-karindžalište.
bijaSr im je onanilište-usamljeno mjesto gdje upražnjavaju ''prosipanje sjemena''.
Onanilište može biti i u kupatilu, tu onaninatori postaju MEHENGLAŠI. Mehenglaši su oni koji ''štemaju pločice u kupatilima''.
-
biglebovski
#288 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Niko ozbiljan, osim bjelosvjetskih prevaranata, spekulanata i lopova nece doci da investira jer niko ozbiljan nece da ima posla sa prevarantima, spekulantima i lopovima kojima smo dozvolili da se nakote u administraciji i sva tri stuba vlasti.
A seici i biznismeni iz islamskih zemalja su bogumi ozbiljni u zadnje vrijeme oko biznisa, nema gdje ih nema.
Podobni a nesposobni nam dodjose glave. Mene samo interesuje kako nema neki sposoban medju podobnim, to bi i oprostio, neka je dosao po babi ili stricevima na poziciju ali neka uradi nesto kad je vec na poziciji. Ovako, nista.
Evo Zenica za primjer neracionalnog razmisljanja, blago receno - nekada najjaci centar metalurske industrije u jugoistocnoj evropi, sa masinskim i rudarsko-metalurskim fakultetima, rudnicima, proizvodnjom celika, tehnickim institutom za metalurgiju i materijale, dakle sa svim predispozicijama za razvoj kadrova potrebnih za savremeno usavrsavanje i razvoj takve industrije, od bazicne, dakle izljevanja ingota do obrtnicke - proizvodnje predmeta od celika i legura.
Zenica danas - tehnicki fakulteti u drzavnom vlasnistvu!!! izbace generaciju sa mozda 10-ak masinskih i jos toliko inzenjera metalurgije a novootvoreni, isto drzavni, pravni, zdravstveni, pedagoski, ekonomski - oko 500 diplomanata godisnje. Sta ce nama ovih 500 kadrova godisnje u Zenici i cak u ZD kantonu?
I ko ce investirati u tu granu industrije ako iz Njemacke ili Slovenije mora inzinjere dovoditi? Zna se ko - naki kuvajcani harisovi i muljatori indijci kojima se daje pravo da truju i lagano ubijaju 150.000 ljudi zaradi profita pojedinaca u vlasti.
O tenderima svih nivoa vlasti da ne govorim. Ajde druze stisni i otvori firmu pa se na kantonalni tender za odrzavanje cesta prijavi. Ili za izgradnju nekog infrastrukturnog objekta u opstini. Ili za nabavku goriva, ili papira za kancelarije, ili za deratizaciju, ma za bilo sta. Da si duplo jeftiniji, dakle namjerno da ides da izgubis, opet neces dobiti posao. I onda se zalis, i dobijes na sudu poslije par godina, a vamo ta druga firma vec izgradila zgradu, odrzava cestu uveliko, deratizacija odradjena. I ti se jebi lagano.
Dakle, niti stranih niti domacih investitora nema niti ce ih biti jer svaki beg/knjaz/knez u svakoj opstini, kantonu, entitetu i drzavi ima svoje firme koje dobijaju poslove sa budzeta. Zbog tih firmi se i dizu krediti za infrastrukturu u drzavi. A narod vraca te kredite.
Jebo drzavu koja par godina poslije onakvog rata, sa totalno devastiranom infrasturkturom, proda fabriku cementa Austrijancima.
A seici i biznismeni iz islamskih zemalja su bogumi ozbiljni u zadnje vrijeme oko biznisa, nema gdje ih nema.
Podobni a nesposobni nam dodjose glave. Mene samo interesuje kako nema neki sposoban medju podobnim, to bi i oprostio, neka je dosao po babi ili stricevima na poziciju ali neka uradi nesto kad je vec na poziciji. Ovako, nista.
Evo Zenica za primjer neracionalnog razmisljanja, blago receno - nekada najjaci centar metalurske industrije u jugoistocnoj evropi, sa masinskim i rudarsko-metalurskim fakultetima, rudnicima, proizvodnjom celika, tehnickim institutom za metalurgiju i materijale, dakle sa svim predispozicijama za razvoj kadrova potrebnih za savremeno usavrsavanje i razvoj takve industrije, od bazicne, dakle izljevanja ingota do obrtnicke - proizvodnje predmeta od celika i legura.
Zenica danas - tehnicki fakulteti u drzavnom vlasnistvu!!! izbace generaciju sa mozda 10-ak masinskih i jos toliko inzenjera metalurgije a novootvoreni, isto drzavni, pravni, zdravstveni, pedagoski, ekonomski - oko 500 diplomanata godisnje. Sta ce nama ovih 500 kadrova godisnje u Zenici i cak u ZD kantonu?
I ko ce investirati u tu granu industrije ako iz Njemacke ili Slovenije mora inzinjere dovoditi? Zna se ko - naki kuvajcani harisovi i muljatori indijci kojima se daje pravo da truju i lagano ubijaju 150.000 ljudi zaradi profita pojedinaca u vlasti.
O tenderima svih nivoa vlasti da ne govorim. Ajde druze stisni i otvori firmu pa se na kantonalni tender za odrzavanje cesta prijavi. Ili za izgradnju nekog infrastrukturnog objekta u opstini. Ili za nabavku goriva, ili papira za kancelarije, ili za deratizaciju, ma za bilo sta. Da si duplo jeftiniji, dakle namjerno da ides da izgubis, opet neces dobiti posao. I onda se zalis, i dobijes na sudu poslije par godina, a vamo ta druga firma vec izgradila zgradu, odrzava cestu uveliko, deratizacija odradjena. I ti se jebi lagano.
Dakle, niti stranih niti domacih investitora nema niti ce ih biti jer svaki beg/knjaz/knez u svakoj opstini, kantonu, entitetu i drzavi ima svoje firme koje dobijaju poslove sa budzeta. Zbog tih firmi se i dizu krediti za infrastrukturu u drzavi. A narod vraca te kredite.
Jebo drzavu koja par godina poslije onakvog rata, sa totalno devastiranom infrasturkturom, proda fabriku cementa Austrijancima.
- dustaban
#289 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
E jeste se izbaljezgali...
A stvari su sasvim proste, mi smo prkno i u smislu velicine trzista i u u smislu geopolitickih pretpostavki a pogotovo u smislu uredjene drzave.
Pa svaki normalan investitor ce razmisljati na ovakav nacin - ako uopce zelim ulagati u ovom prostoru idem tamo gdje su centrale. To definitivno nije u BiH.
Etihad i JAT je strasno prosperitetna kombinacija, pogledajte samo koliko JAT bez Etihada drzi destinacija. A koliko Sarajevo?!
Ulaganje u metalski sektor, pa zna se ko je uspio sacuvati prijeratnu impresivnu metalsku industriju a ko nije. Na ratne pljacke i ostale vanjske uzroke se mozemo samo dijelom pozivati, ali Energoinvest naprimjer, taj gigant gospodo je unisten nakon rata. I tako dalje i tako dalje.
Malezijski Petronas je onomad bio zainteresiran za Brodsku rafineriju. Zasto se to nije desilo?
Iznenadicete se, ali nije bio problem u Srbima vec u ovima sto su POKLOPILI Mahatira, ne daju mu da mrdne dalje od Visokog i Bune i objasnjavaju mu kako braca Malezijci treba da ulazu u Semirove piramide a ne u srpsku rafineriju.
Mi smo ti koji smo podjelili investitore na "nase" i "njihove" i zato imamo to sto imamo - intenzivnu izgradnju federacije kroz benzinske pumpe, shopping centre i dzamije... dok nam gore na sjeveru nastaje nova blokada i novi koridor u vidu ruskog gasovoda!
A stvari su sasvim proste, mi smo prkno i u smislu velicine trzista i u u smislu geopolitickih pretpostavki a pogotovo u smislu uredjene drzave.
Pa svaki normalan investitor ce razmisljati na ovakav nacin - ako uopce zelim ulagati u ovom prostoru idem tamo gdje su centrale. To definitivno nije u BiH.
Etihad i JAT je strasno prosperitetna kombinacija, pogledajte samo koliko JAT bez Etihada drzi destinacija. A koliko Sarajevo?!
Ulaganje u metalski sektor, pa zna se ko je uspio sacuvati prijeratnu impresivnu metalsku industriju a ko nije. Na ratne pljacke i ostale vanjske uzroke se mozemo samo dijelom pozivati, ali Energoinvest naprimjer, taj gigant gospodo je unisten nakon rata. I tako dalje i tako dalje.
Malezijski Petronas je onomad bio zainteresiran za Brodsku rafineriju. Zasto se to nije desilo?
Iznenadicete se, ali nije bio problem u Srbima vec u ovima sto su POKLOPILI Mahatira, ne daju mu da mrdne dalje od Visokog i Bune i objasnjavaju mu kako braca Malezijci treba da ulazu u Semirove piramide a ne u srpsku rafineriju.
Mi smo ti koji smo podjelili investitore na "nase" i "njihove" i zato imamo to sto imamo - intenzivnu izgradnju federacije kroz benzinske pumpe, shopping centre i dzamije... dok nam gore na sjeveru nastaje nova blokada i novi koridor u vidu ruskog gasovoda!
- PipiDugaDevetka
#290 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
dustaban wrote:E jeste se izbaljezgali...
Ne barkaj mi džamije u vrijeme Ramazana,......''Emina šta ti je, ja ne mogu bez džamije''"Pred agresiju je bilo 86 džamija u Sarajevu, napravljeno je novih 10 i u gradnji su još dvije. Vidite kako se protiv nas vodi jedna podmukla propaganda da mi samo gradimo džamije i sad će ljudi vani misliti mi se pomamili i ne znamo šta ćemo od para, samo pravimo nove džamije", kaže Zukić.
Last edited by PipiDugaDevetka on 05/08/2013 15:02, edited 1 time in total.
-
Max Bunker
#291 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Eh, tacno tako. Sigurnije je uloziti u Hrvatsku ali se pare ulazu u Srbiju. Zato sto u Srbiji mogu preskociti birotkratiju, moze se i nesto " ispod stola " provuci i slicno. I nas mentalitet je slican tom mentalitetu, samo je problem sto pare moras dati na par lokacija a ne na jednoj kao u Srbiji.Banksy wrote:To iznad ne čudi, Srbijanci su uvijek bili dobri trgovci, i u bivšoj zemlji s njima se najlakše trgovalo, sve može, sve prolazi, plaćanje kad stigneš, birokratkse prepreke se lako pređu, samo da se pare vrte.didžej wrote:
nije to samo jat, dobili su 800 miliona dolara investicija u poljoprivredu, i u oblasti vojne saradnje imaju sporazume gdje ce srbija proizvoditi rakete za uae (200 milona eura), pa gradnja centra za istrazivanje i razvoj informacionih tehnologija, pa izgradnja fabrike konstrukcija za avione, izgradnju zgrade gdje je rusevina generalstaba, projekat "grad na vodi", ulaganje u kopaonik, turisticke centre i neka lovista, pa izgradnja gasnih elektrana, solarnih panela...
- AleksoMKD
#292 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
novi.dan.nova.nafaka wrote: U Makedoniji je ako se ne varam na snazi takav zakon koji sve strane investitore ohrabruje, tako što se vlada obaveže na pola ulaganja. A oslobođen si poreza narednih ne znam koliko godina...
Samo da vam kazem kolege da nema neke fajde od stranih "investicija" u Makedoniji, razlog je jednostavan i mislim da je delom i kod vas slicno, premali smo, najbolji kadrovi su otisli izvan zemlje, isplatljivije je ulagati u Srbiju, tamo je ostalo dosta naucnih instituta (pre svega za oruzje), Srbija je sacuvala strane veze iz vremena Juge, a Beograd sam ima vise populacije od Makedonije.Bodkin wrote: najbrze je dobiti dozvolu i sve ostalo za pokretanje biznisa u makedoniji
Strana "ulaganja" u Makedoniji se sastoje od montazne hale.
Uvezu delove, nasi radnici ih sklope, izvezu gotov proizvod. Realno samo plate radnika su ono sto ostane u Makedoniji.
Ili je stranac samo "figurehead" a stvarni vlasnik je neki nas sa vezama pa ne zeli da placa porez
Qurac od ovce sve u svemu.
Sve sto je vredelo a ostalo iz vremena Juge su nasi "eksperti" popili i popisali.
Otvorili su fakultet u svakom gradicu i sada na tekucoj traci proizvodimo diplomirane. Personal lokalnog kafica gde idem na pivo je 100% sa fakultetskom diplomom, 2 kelnerke su magistri a sanker je doktor nauka. Al posla nema osim u kaficu.
Sto se tice JAT-a, ako stvarno nabave 10 Airbusa + 5 ATR-a preuzece puuuno putnika iz Balkanskih zemalja za dalje destinacije, ko sto je vec radio JAT sa Skopljem. Ujutru napune ATR-cic u 05:00 polete za Beograd i ukrcaju putnike za gde vec idu. Sa 5 ATR-a ce sakupljati iz Skopja, Sarajeva, Sofije igde vec svako jutro i istovariti u Beogradu za dalje destinacije.
Nema tu vjera veze sa nicim, ljudi su biznismeni i Srbija im je daleko isplatljivija od Makedonije ili Bosne.
-
Krushna mrva
#293 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Matere ti sta je s tobom?PipiDugaDevetka wrote:dustaban wrote:E jeste se izbaljezgali...
Mi smo ti koji smo podjelili investitore na "nase" i "njihove" i zato imamo to sto imamo - intenzivnu izgradnju federacije kroz benzinske pumpe, shopping centre i dzamije... dok nam gore na sjeveru nastaje nova blokada i novi koridor u vidu ruskog gasovoda!Ne barkaj mi džamije u vrijeme Ramazana,......''Emina šta ti je, ja ne mogu bez džamije''"Pred agresiju je bilo 86 džamija u Sarajevu, napravljeno je novih 10 i u gradnji su još dvije. Vidite kako se protiv nas vodi jedna podmukla propaganda da mi samo gradimo džamije i sad će ljudi vani misliti mi se pomamili i ne znamo šta ćemo od para, samo pravimo nove džamije", kaže Zukić.
- PipiDugaDevetka
#294 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Postavio dokaz da gradimo na tisuće džamija umjesto fabrike i priložio pjesmu iz ''93.godine. Nisam ni znao za ovu mladost iz niceZe, da je to njihovo djelo.Krushna mrva wrote: Matere ti sta je s tobom?![]()
Da živi Zenica sa svojom omladinom!
-
Bodkin
#295 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
vjerujem ti i u pravi si oko razloga. srbija ipak ima 7-8 miliona stanovnika sto je puno vece trziste sa puno boljim vezama. isto tako odliv mozgova nije extreman kao npr kod nas u bih. plus koplikovana i korumpirana administracija. nakon svega toga vrhunac stranih ulaganja je trzni centarAleksoMKD wrote:novi.dan.nova.nafaka wrote: U Makedoniji je ako se ne varam na snazi takav zakon koji sve strane investitore ohrabruje, tako što se vlada obaveže na pola ulaganja. A oslobođen si poreza narednih ne znam koliko godina...Samo da vam kazem kolege da nema neke fajde od stranih "investicija" u Makedoniji, razlog je jednostavan i mislim da je delom i kod vas slicno, premali smo, najbolji kadrovi su otisli izvan zemlje, isplatljivije je ulagati u Srbiju, tamo je ostalo dosta naucnih instituta (pre svega za oruzje), Srbija je sacuvala strane veze iz vremena Juge, a Beograd sam ima vise populacije od Makedonije.Bodkin wrote: najbrze je dobiti dozvolu i sve ostalo za pokretanje biznisa u makedoniji
Strana "ulaganja" u Makedoniji se sastoje od montazne hale.
Uvezu delove, nasi radnici ih sklope, izvezu gotov proizvod. Realno samo plate radnika su ono sto ostane u Makedoniji.
Ili je stranac samo "figurehead" a stvarni vlasnik je neki nas sa vezama pa ne zeli da placa porez
Qurac od ovce sve u svemu.
Sve sto je vredelo a ostalo iz vremena Juge su nasi "eksperti" popili i popisali.
Otvorili su fakultet u svakom gradicu i sada na tekucoj traci proizvodimo diplomirane. Personal lokalnog kafica gde idem na pivo je 100% sa fakultetskom diplomom, 2 kelnerke su magistri a sanker je doktor nauka. Al posla nema osim u kaficu.
Sto se tice JAT-a, ako stvarno nabave 10 Airbusa + 5 ATR-a preuzece puuuno putnika iz Balkanskih zemalja za dalje destinacije, ko sto je vec radio JAT sa Skopljem. Ujutru napune ATR-cic u 05:00 polete za Beograd i ukrcaju putnike za gde vec idu. Sa 5 ATR-a ce sakupljati iz Skopja, Sarajeva, Sofije igde vec svako jutro i istovariti u Beogradu za dalje destinacije.
Nema tu vjera veze sa nicim, ljudi su biznismeni i Srbija im je daleko isplatljivija od Makedonije ili Bosne.
- AleksoMKD
#296 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Bodkin wrote: vjerujem ti i u pravi si oko razloga. srbija ipak ima 7-8 miliona stanovnika sto je puno vece trziste sa puno boljim vezama. isto tako odliv mozgova nije extreman kao npr kod nas u bih. plus koplikovana i korumpirana administracija. nakon svega toga vrhunac stranih ulaganja je trzni centar
Sto se tice odljeva mozgova, ja licno poznajem 3 mladih iz moga naselja u Skopju koji su otisli da rade u Srbiju. Skolovali se vani, ali posto nemaju veze niti partiske knjizice nije im islo ovdje pa su zapalili za Beograd.
Tamo ima velikih privatnih firmi gde je jedino vazno da znas svoj posao i kraj, nista veza ili partija, i sada svi zive u Srbiji i cak su poveli svoje zene/muza i djecu.
Siguran sam da ima korupcije i da su javne firme leglo nepotizma ko i kod nas ali te velike privatne firme i strane firme ipak rade profesionalnije nego ovaj jad kod nas a verujem i kod vas.
I ko sto kazes, 7-8 miliona ljudi je ipak vise od 2 (Makedonija).
- Joe McCarthy
#297 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Arapi su najveći izrodi na ovom svijetu Božijem, preko Crvenog Mora "braća Muslimani" umiru od presmješnih bolesti koje su iskorenjivane u ostatku svijeta, dok oni pišaju u srebrenu šolju ukrašenu dijamantima i safirima, i vozaju se u zlatnim Ferarijima 
-
Restaurator
#298 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Interesantno,znam da u Beogradu ima ljudi sa svih strana bivse drzave,dosta se i Bosnjaka skrasilo tamo,nasli posao u struci,ali nikad nisam upoznao nijednog jedinog Makedonca u BG,a godisnje sam bar 3 mjeseca tamo.AleksoMKD wrote:isto i kod nas. OK, kao fol grade Hilton.
Sto se tice odljeva mozgova, ja licno poznajem 3 mladih iz moga naselja u Skopju koji su otisli da rade u Srbiju. Skolovali se vani, ali posto nemaju veze niti partiske knjizice nije im islo ovdje pa su zapalili za Beograd.
Tamo ima velikih privatnih firmi gde je jedino vazno da znas svoj posao i kraj, nista veza ili partija, i sada svi zive u Srbiji i cak su poveli svoje zene/muza i djecu.
Siguran sam da ima korupcije i da su javne firme leglo nepotizma ko i kod nas ali te velike privatne firme i strane firme ipak rade profesionalnije nego ovaj jad kod nas a verujem i kod vas.
I ko sto kazes, 7-8 miliona ljudi je ipak vise od 2 (Makedonija).
Jel ta migracija novijeg datuma,ili je to oduvijek tako?
- didžej
#299 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
vucic: "oni su mislili da će biti problem zahtjev da oni sa 49 posto kapitala upravljaju našom aviokompanijom u koju će uložiti milione eura. Ja sam rekao da je to idealno i da njihov zahtjev odmah prihvatamo. Tako u upravljačkoj strukturi nećemo imati stranačke ljude koji ne dolaze na posao i nije ih briga za sudbinu kompanije".Banksy wrote:To iznad ne čudi, Srbijanci su uvijek bili dobri trgovci, i u bivšoj zemlji s njima se najlakše trgovalo, sve može, sve prolazi, plaćanje kad stigneš, birokratkse prepreke se lako pređu, samo da se pare vrte.didžej wrote:
zamislite da kod se kod nas upravljacke strukture neke zlatne koke odreknu lagumdzija, izetbegovic, niksic...
-
muzicar_iz_parka
#300 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo
Bio bi jazuk a da se niko od femilije ne zaposli u javnom preduzeću.