Islamofobija
-
Ponekad s'proljeca
#126 Re: Islamofobija
[quote]Pietje_Bel :
Nisam Islamofobican ali ne zelim Islam ili bnilo koju vjeru da vidim u politickom i javnom zivotu u BiH. Zelim da Bosna posle Turske postane druga "muslimanska" sekularna drzava na svijetu gdje ce cak biti zabranjeno nositi mahramu na poslu. Sad za sada Islamisti iz Turske dolaze da studiraju na Turske univerzitete u Sarajevu kako bi mogli nositi marhamu i kako bi se mogli ponasdati po Islamskim principima i ja to ne zelim u BiH. Neka idu u Saudijsku Arabiju ako zele tako da zive ili neka im Turska omoguci takav zivot. Ne zelim da BiH postane gnjezdo za svakakve Islamske fanatike sirom svijeta.[/quote]
Koje razmisljanje, da padnes na dupe!!!!!
Ta mahrama strasna je radioaktivna vjerovatno za one koji je gledaju pa bi je trebalo zabraniti da se nosi, ta mahrama strasna je strasnija i od pedofilije i homoseksualizma koji se kao posast siri demokratskom evropom i vec odavno kuca na nasa vrata, ma kakvi kuca vec je usao na velika vrata i to ce nam biti uslov ulaska u EU, prvo ce nam organizovati pedersku paradu kao u Zagrebu, da bi nam ispipali zivce, jer zaboga ako moze mahrama strasna zasto ne mogu ipederi.
Po cemu je nosenje mahrame znak fanatizma, pa onda po toj logici treba i casnim sestrama zabraniti nosenje marame i umotavanje glave, zene iz pokreta Hare Krisna takodje nose marame, Nazarenske zene takodje itd.
Boze sacuvaj kavih sve ima na ovom forumu!!!!
Javne kuce mogu, mahrame ne mogu!!!!
Ja mislim da su dani covjecanstva odbrojani, vise se i Bogu gadi na isto!!!!
Nisam Islamofobican ali ne zelim Islam ili bnilo koju vjeru da vidim u politickom i javnom zivotu u BiH. Zelim da Bosna posle Turske postane druga "muslimanska" sekularna drzava na svijetu gdje ce cak biti zabranjeno nositi mahramu na poslu. Sad za sada Islamisti iz Turske dolaze da studiraju na Turske univerzitete u Sarajevu kako bi mogli nositi marhamu i kako bi se mogli ponasdati po Islamskim principima i ja to ne zelim u BiH. Neka idu u Saudijsku Arabiju ako zele tako da zive ili neka im Turska omoguci takav zivot. Ne zelim da BiH postane gnjezdo za svakakve Islamske fanatike sirom svijeta.[/quote]
Koje razmisljanje, da padnes na dupe!!!!!
Ta mahrama strasna je radioaktivna vjerovatno za one koji je gledaju pa bi je trebalo zabraniti da se nosi, ta mahrama strasna je strasnija i od pedofilije i homoseksualizma koji se kao posast siri demokratskom evropom i vec odavno kuca na nasa vrata, ma kakvi kuca vec je usao na velika vrata i to ce nam biti uslov ulaska u EU, prvo ce nam organizovati pedersku paradu kao u Zagrebu, da bi nam ispipali zivce, jer zaboga ako moze mahrama strasna zasto ne mogu ipederi.
Po cemu je nosenje mahrame znak fanatizma, pa onda po toj logici treba i casnim sestrama zabraniti nosenje marame i umotavanje glave, zene iz pokreta Hare Krisna takodje nose marame, Nazarenske zene takodje itd.
- Pietje_Bel
#127 Re: Islamofobija
Ama nebi se ja bojao ni marame ni nicega da Bosna nije postala zemlja gdje idu svi oni koji nemogu svoje ideje siriti u vlastitim zemljama. Vehabije dlaze u Bosnu kako bi "ucvrsitli " islam. Da smo mi neki muslimani pa hajde ali nismo nikakvi. Pogledaj Sarajevo. Tu najvise vole poputi. Zene se placaju da bi nosili marhamu od strane vehabije i raznih drugih institucija. Nesmijes djevojku poljubiti javno jer se trebas bojati da te neki vehabija ne pretuce u centru Sarajeva. Ja se slazem. Ja sam radikalan i nedo bBog da se ja pitam. Mnogo bi ja toga protjeraoPonekad s'proljeca wrote:Koje razmisljanje, da padnes na dupe!!!!!Pietje_Bel wrote:Nisam Islamofobican ali ne zelim Islam ili bnilo koju vjeru da vidim u politickom i javnom zivotu u BiH. Zelim da Bosna posle Turske postane druga "muslimanska" sekularna drzava na svijetu gdje ce cak biti zabranjeno nositi mahramu na poslu. Sad za sada Islamisti iz Turske dolaze da studiraju na Turske univerzitete u Sarajevu kako bi mogli nositi marhamu i kako bi se mogli ponasdati po Islamskim principima i ja to ne zelim u BiH. Neka idu u Saudijsku Arabiju ako zele tako da zive ili neka im Turska omoguci takav zivot. Ne zelim da BiH postane gnjezdo za svakakve Islamske fanatike sirom svijeta.
- beautyfool
#128 Re: Islamofobija
Lool u kojem ti Sarajevu zivisPietje_Bel wrote:
Ama nebi se ja bojao ni marame ni nicega da Bosna nije postala zemlja gdje idu svi oni koji nemogu svoje ideje siriti u vlastitim zemljama. Vehabije dlaze u Bosnu kako bi "ucvrsitli " islam. Da smo mi neki muslimani pa hajde ali nismo nikakvi. Pogledaj Sarajevo. Tu najvise vole poputi. Zene se placaju da bi nosili marhamu od strane vehabije i raznih drugih institucija. Nesmijes djevojku poljubiti javno jer se trebas bojati da te neki vehabija ne pretuce u centru Sarajeva. Ja se slazem. Ja sam radikalan i nedo bBog da se ja pitam. Mnogo bi ja toga protjerao
- ProS
#129 Re: Islamofobija
ja sam islamofobista,jer sam vidio bule da smekaju,jer sam vidio da masa muslimana slavi bajram uz alkohol,jer zadrti muslimi siluju svaku nepokrivenu zenu pogledom,a svoju ostavljaju da hoda iza,jer prijete bogom svojim kada nje vjerujes u njega,jer osjecaju ovu zemlju prisvojenom i svojom,jer pozivaju na linc cesto,jer je trebalo vidjeti poruke na obnu,za vrijeme gostovanja organizatorice queer festivala
,jer vani snize cijenu pakistanci kada im govoris da si muslim,jer mislim da je ovdje tako malo muslimana...jer tesko naidjem na dobrog covjeka muslimana.
sad bih trebao spomenuti izuzetke
izuzeci ce javljaju samo po forumima

sad bih trebao spomenuti izuzetke
- Ahmmed
#130 Re: Islamofobija
beautyfool wrote:Lool u kojem ti Sarajevu zivisPietje_Bel wrote:
Ama nebi se ja bojao ni marame ni nicega da Bosna nije postala zemlja gdje idu svi oni koji nemogu svoje ideje siriti u vlastitim zemljama. Vehabije dlaze u Bosnu kako bi "ucvrsitli " islam. Da smo mi neki muslimani pa hajde ali nismo nikakvi. Pogledaj Sarajevo. Tu najvise vole poputi. Zene se placaju da bi nosili marhamu od strane vehabije i raznih drugih institucija. Nesmijes djevojku poljubiti javno jer se trebas bojati da te neki vehabija ne pretuce u centru Sarajeva. Ja se slazem. Ja sam radikalan i nedo bBog da se ja pitam. Mnogo bi ja toga protjeraode malo prohodaj gradom, komuniciraj s ljudima, probaj komunicirati i sa tim navodnim "vehabijama" pa sam analiziraj stanje jer ovo sto si napisao nema nikakve veze sa realnoscu!
Ama naš Pietje_Bel najprije bi trebao da nauči jezik zemlje kojom se toliko razmeće na ovom forumu
Drugo, vrlo je sklon generaliziranjima različite vrste, te vjerujem da bi vrlo brzo postao najbolji prijatelj sa vehabijama koje pominje.
Treće, mahrame su se u ovoj zemlji nosile mnoooogggooo prije negoli su nam vehabije "došli", a i dalje će se , ako Bog da, nositi, i u kućama, i na ulicama, i svugdje gdje to požele pokrivene žene.
Četvrto, Bogu hvala, pa ovakvi kao što je naš Pietje_Bel, ne odlučuju ko je kakav musliman, gdje se mahrame smiju nositi a gdje ne, te ću mu po poželjeti što je i sam sebi poželio: Ne dao Bog da se ti pitaš
- Ahmmed
#131 Re: Islamofobija
ProS wrote:ja sam islamofobista,jer sam vidio bule da smekaju,jer sam vidio da masa muslimana slavi bajram uz alkohol,jer zadrti muslimi siluju svaku nepokrivenu zenu pogledom,a svoju ostavljaju da hoda iza,jer prijete bogom svojim kada nje vjerujes u njega,jer osjecaju ovu zemlju prisvojenom i svojom,jer pozivaju na linc cesto,jer je trebalo vidjeti poruke na obnu,za vrijeme gostovanja organizatorice queer festivala,jer vani snize cijenu pakistanci kada im govoris da si muslim,jer mislim da je ovdje tako malo muslimana...jer tesko naidjem na dobrog covjeka muslimana.
sad bih trebao spomenuti izuzetkeizuzeci ce javljaju samo po forumima
![]()
A šta bi trebalo da znači ovo"bule"???
Kako misliš da "osjećaju ovu zemlju prisvojenom i svojom"??? Zar je ne bi trebali osjećati svojom????
A to što teško naiđeš na dobrog čovjeka muslimana.....Šta ćeš.... I Karadžić je to isto tvrdio....Pa se, na koncu,desila Srebrenica.....Ne bi li svi zli muslimani nestali..... A ostao tek poneki , dobri....u virtualnom svijetu....
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#132 Re: Islamofobija
Neko ko je zainteresovan da se upozna sa vodecim religijama svijeta dobije RELIGIJOFOBIJU citajuci recimo samo komentare na saXu, da ne pricam o drugim forumima.
Vjera u Boga je nesto intimno. Kako se ko moli je stvar te osobe. Da ljudi zaista praktikuju svoje religije 10% koliko o tome pricaju, svijet bi bio puno bolji.
I stochar je u pravu, treba svako u svojoj avliji prvo pocistiti, a onda pomoci "komsiji" da pocisti i svoju. Jer svi smo mi, po tim religijama, djeca JEDNOG Boga. A zovite ga kako vam volja.
lijep pozdrav.
Vjera u Boga je nesto intimno. Kako se ko moli je stvar te osobe. Da ljudi zaista praktikuju svoje religije 10% koliko o tome pricaju, svijet bi bio puno bolji.
I stochar je u pravu, treba svako u svojoj avliji prvo pocistiti, a onda pomoci "komsiji" da pocisti i svoju. Jer svi smo mi, po tim religijama, djeca JEDNOG Boga. A zovite ga kako vam volja.
lijep pozdrav.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#133 Re: Islamofobija
Dobro jutro raja...
@proS koristi primjereniji riječnik inače ćeš bit isključen bez upozorenja,ne trpaj svoje ,s kvazimedija pokupljene ksenofobne trendove,u diskusije.Opomenu ne komentariši(za svaki slučaj)
@Pietje...tebi treba još manje pametovanja..nudim se kao bodyguard(s vojnom obukom krajnjeg stepena) da te štitim dok ljubiš djevojku u Centru,u kojem usput slučajno živim-tik iza Predsjedništva..s tim što bih zaspao od dosade,a ti sa njom završio vjerovatno proširenih vena od stajanja čekajući ljutite selefije/vehabije(@dino zna razliku bolje
).Dakle,ne koristi ni ti trend-histeriju vs.vehabija ( poput jednog nam vrlog sedmičnika pliz
..dosta.
@Dino ,u temi nije smisao polemika šta rade pedofilni uspaljeni popovi Vatikana,niti jel to slučaj među islamskim svijetom odnosno ulemom..pazi na tankom si ledu zbog površnosti..tu polemiku možeš na drugoj temi..
toliko od mene za danas.

@proS koristi primjereniji riječnik inače ćeš bit isključen bez upozorenja,ne trpaj svoje ,s kvazimedija pokupljene ksenofobne trendove,u diskusije.Opomenu ne komentariši(za svaki slučaj)
@Pietje...tebi treba još manje pametovanja..nudim se kao bodyguard(s vojnom obukom krajnjeg stepena) da te štitim dok ljubiš djevojku u Centru,u kojem usput slučajno živim-tik iza Predsjedništva..s tim što bih zaspao od dosade,a ti sa njom završio vjerovatno proširenih vena od stajanja čekajući ljutite selefije/vehabije(@dino zna razliku bolje
@Dino ,u temi nije smisao polemika šta rade pedofilni uspaljeni popovi Vatikana,niti jel to slučaj među islamskim svijetom odnosno ulemom..pazi na tankom si ledu zbog površnosti..tu polemiku možeš na drugoj temi..
toliko od mene za danas.
- Pietje_Bel
#134 Re: Islamofobija
Nisam se nikada stitdio sto sam musliman ali kada vidim koga sve postavljaju za moderatore onda se zapitam dali je ovo sarajevo-x ili dnevni-avaz -x 
Pa ti me sada slobodno banuj
-
dino_sara
#135 Re: Islamofobija
toliko od mene za danas.
[/quote]
haj fino od tebe, smisao je sto se samo prica o islamofobiji pa sam konto malo da ubacim i drugih FOBIJA zar je to grijeh iznositi cinjenice.
Ako hoces mogu ja otvoriti temu fobija od krscanstva i cemu bi vodila?????
toliko od mene za danas.
haj fino od tebe, smisao je sto se samo prica o islamofobiji pa sam konto malo da ubacim i drugih FOBIJA zar je to grijeh iznositi cinjenice.
Ako hoces mogu ja otvoriti temu fobija od krscanstva i cemu bi vodila?????
- ProS
#136 Re: Islamofobija
za ove bule znaci da su pokrivene silom,ali da nisu imale izbor niti da su bile u stanju razuma da izaberu i ne volim to...Ahmmed wrote:ProS wrote:ja sam islamofobista,jer sam vidio bule da smekaju,...jer tesko naidjem na dobrog covjeka muslimana.
Kako misliš da "osjećaju ovu zemlju prisvojenom i svojom"??? Zar je ne bi trebali osjećati svojom????
A to što teško naiđeš na dobrog čovjeka muslimana.....Šta ćeš.... I Karadžić je to isto tvrdio....Pa se, na koncu,desila Srebrenica.....Ne bi li svi zli muslimani nestali..... A ostao tek poneki , dobri....u virtualnom svijetu....
htio sam napisati da zemlju osjecaju samo i samo svojom,ali je to tip muslimanske populacije koja je zaduzena za sve gore napisano,jer su moji osjecaji islamofobije ponajvise vezani za nase drustvo,a tek onda za arape...
mislim da je tesko biti vjernik koji osjeca i nastoji ciniti dobro kao takav,a to je,mislim,osnova u karakteru jednog muslimana...
mislim da je islam prelijepa religija i tako je isprljana arapskim svijetom i arapskim propisima,covjekom samo,te da bi je bilo prelijepo zivjeti negdje drugdje,van naseg vecinski neobrazovanog i zatvorenog stanovnistva i naravno,van arapskog svijeta.
@dino_sara
imao bih problem samo kad ovo gore (moje nabrajanje prije ovog), ne bi bila,barem,djelomicno istina,da ne pomisle da sam sklon generalizaciji
-
dino_sara
#137 Re: Islamofobija
Hakde ok i to, ali jel Islamski propisi nalazu kako treba zena da se oblaci ( i muskarci naravno). Kako bula nemoze se pokriti a casna sestra moze?? Nije mi jasno sta ti hoces da dokazes sa pokrivenim zenama.ProS wrote:za ove bule znaci da su pokrivene silom,ali da nisu imale izbor niti da su bile u stanju razuma da izaberu i ne volim to...Ahmmed wrote:ProS wrote:ja sam islamofobista,jer sam vidio bule da smekaju,...jer tesko naidjem na dobrog covjeka muslimana.
htio sam napisati da zemlju osjecaju samo i samo svojom,ali je to tip muslimanske populacije koja je zaduzena za sve gore napisano,jer su moji osjecaji islamofobije ponajvise vezani za nase drustvo,a tek onda za arape...
mislim da je tesko biti vjernik koji osjeca i nastoji ciniti dobro kao takav,a to je,mislim,osnova u karakteru jednog muslimana...
mislim da je islam prelijepa religija i tako je isprljana arapskim svijetom i arapskim propisima,covjekom samo,te da bi je bilo prelijepo zivjeti negdje drugdje,van naseg vecinski neobrazovanog i zatvorenog stanovnistva i naravno,van arapskog svijeta.
@dino_sara
imao bih problem samo kad ovo gore (moje nabrajanje prije ovog), ne bi bila,barem,djelomicno istina,da ne pomisle da sam sklon generalizaciji
Znaci to je propisano tako i nemas ti tu sta govoriti. O onim skroz pokrivenim ne zelim da pricam jer nisam upucen 100% u to. Nigdje se ne pise da se lice ne smije vidjeti. MIslim da nisi dovoljno upucen u te stvari nego da slusas druge ( neznalice) i samo po njima si stvorio i ti svoj sud o pokrivenim zenama.
p.s. Nisu sve pokrivene zene "bule"
- beautyfool
#138 Re: Islamofobija
U nasoj lijepoj Bosni rijetko koju "bulu" mozes naci da je pokrivena silom, tj haman da je i nema, to ti mogu tvrditi sigurno.ProS wrote:za ove bule znaci da su pokrivene silom,ali da nisu imale izbor niti da su bile u stanju razuma da izaberu i ne volim to...Ahmmed wrote:ProS wrote:ja sam islamofobista,jer sam vidio bule da smekaju,...jer tesko naidjem na dobrog covjeka muslimana.
imislim da je islam prelijepa religija i tako je isprljana arapskim svijetom i arapskim propisima,covjekom samo,te da bi je bilo prelijepo zivjeti negdje drugdje,van naseg vecinski neobrazovanog i zatvorenog stanovnistva i naravno,van arapskog svijeta.
@dino_sara
Ako ti smeta nase "neobrazovano" bosansko drustvo onda idi negdje drugo, mozda su u Srbiji ili Hrvatskoj obrazovaniji od nas !!?!?!
Sto se tice "arapskog svijeta" malo je plitko tvrditi o narodu kojeg ne poznajes, dakle, dali si imao priliku zivjeti medju arapima i upoznavati ih!?!? upoznavati njihovu tradiciju!?! njihove propise!?! njihovo vidjenje i prakticiranje islama!?! ako nisi imao priliku zivjeti tamo i vidjeti sve to onda ne znam kojim razlogom uopste ih pominjes, bolje drzi se svoje mahale i mjesta u kojem zivis i kritikuj o tome...!
Selam alejkum
PS: Nema ljepseg mjesta na svijetu za vjernike od Mekke i Medine !
- ProS
#139 Re: Islamofobija
dobrodino_sara wrote: Hakde ok i to, ali jel Islamski propisi nalazu kako treba zena da se oblaci ( i muskarci naravno). Kako bula nemoze se pokriti a casna sestra moze?? Nije mi jasno sta ti hoces da dokazes sa pokrivenim zenama.
Znaci to je propisano tako i nemas ti tu sta govoriti. O onim skroz pokrivenim ne zelim da pricam jer nisam upucen 100% u to. Nigdje se ne pise da se lice ne smije vidjeti. MIslim da nisi dovoljno upucen u te stvari nego da slusas druge ( neznalice) i samo po njima si stvorio i ti svoj sud o pokrivenim zenama.
p.s. Nisu sve pokrivene zene "bule"
nekakav bunt nailazim kod tebe,a siguran sam da nisam uvrijedio tebe niti mislio na tebebeautyfool wrote: U nasoj lijepoj Bosni rijetko koju "bulu" mozes naci da je pokrivena silom, tj haman da je i nema, to ti mogu tvrditi sigurno.
Ako ti smeta nase "neobrazovano" bosansko drustvo onda idi negdje drugo, mozda su u Srbiji ili Hrvatskoj obrazovaniji od nas !!?!?!
Sto se tice "arapskog svijeta" malo je plitko tvrditi o narodu kojeg ne poznajes, dakle, dali si imao priliku zivjeti medju arapima i upoznavati ih!?!? upoznavati njihovu tradiciju!?! njihove propise!?! njihovo vidjenje i prakticiranje islama!?! ako nisi imao priliku zivjeti tamo i vidjeti sve to onda ne znam kojim razlogom uopste ih pominjes, bolje drzi se svoje mahale i mjesta u kojem zivis i kritikuj o tome...!
Selam alejkum
PS: Nema ljepseg mjesta na svijetu za vjernike od Mekke i Medine !
o arapima znam od dozivljaja mladih turistkinja negdje na sjeveru afrike
nema ljepseg mjesta za vjernike od tih zemalja i tih gradova,a za nevjernike?
-
saraf
#140 Re: Islamofobija
nema ljepseg mjesta za vjernike od tih zemalja i tih gradova,a za nevjernike?
OSTATAK SVIJETA
OSTATAK SVIJETA
-
tempora
#141 Re: Islamofobija
Ulazila sam ovih dana u pojedine kuce, gdje roditelji svoje kcerke koje su se odlucile SVOJEVOLJNO ( naglasavam rijec, zbog pomisli da islamofobima logika nije jaca strana, pa si kacim predrasudu na rever) pokriti, izoluju od ostatka familije, salju u zasebne prostorije i gdje svekri negiraju svoje pokrivene snahe jer "mrze" pokrivene zene. ( da ne bude zabune i sami muslimani). Cula sam i nane, kako govore, "Niko se do sada u nasoj kuci nije pokrio, pa nece ni ona!" a vidjoh i mlade, progresivne, muslimanske intelektualke koje mi rekose, kako im se u momentima ucesca u nekim od protesta, svi ti progresivni, demokratski nastrojeni ljudi, koji zele promjene obracaju sa obazrivoscu i ipak suptilno guraju u zadnje redove, kako ( valjda?) njihova marama ne bi narusila simbol demokratije za koju se bore. Jad i cemer bosanskog identiteta. Htjeli bi smo tako silno prema zapadu i u to ime, nerijetko smo spremni biti ono sto nismo. I sto po svemu sudeci nikada necemo biti. Vidjoh, gore navedoh, strasnu bojazan koju roditelji na vrlo ruzan nacin iskazuju prema svojoj djeci, jer strepe, da put koji su odabrale nece biti lak. Neke je i stid, htjeli bi da ih okolina vidi kao progresivne muslimane a ne nekoga cije je dijete pokriveno. Sto li Boze? Nerijetko cujem, od vrlih muslimana, kako im "vise idu na zivce" "novopecene" muslimanke i ovolike marame po gradu Sarajevu. Bit ce da i vjera ima svoj rok trajanja pa se za neke moze reci da su kvarljiva roba a neke istinski produkt.
Od sebe i od svojih zivota, napravili smo karikature. Karikature, koje strepe od tudjih osuda ( ili predrasuda) i svoje gluposti.
Bosna je uvijek imala svoje pokrivene zene i ja licno ne znam niti jednu, koja nije pokrivena svojevoljno vec pod nekakvim pritiskom ( iz ma kojih pobuda). Kome ne odgovara, neka okrene glavu ako mu to njegova zivotna nacela dozvoljavaju. A svjedoci smo, da ljudi u BiH sebi puno toga dozvoljavaju, a ponajmanje si dozvoljavaju da uvaze drugoga.
Nije marama simbol ugnjetavanja, niti je nesto misticno, egzoticno sto MI trebamo simpatizirati ( jer smatramo da smo toliko liberalni, pa cemo im dopustiti) ili je SE gnusati. Zena pod maramom, je zivo bice, sa svim svojim dobrim i losim osobinama, ljepotama i manje ljepim stranama postojanja koja je iz svojih razloga odlucila da se pokrije. I to je njeno pravo. A dug je proces, dok mi shvatimo da je povreda tudjih prava povreda nasih prava. Gologlavi smo a ipak se nemamo cime ponositi.
Od sebe i od svojih zivota, napravili smo karikature. Karikature, koje strepe od tudjih osuda ( ili predrasuda) i svoje gluposti.
Bosna je uvijek imala svoje pokrivene zene i ja licno ne znam niti jednu, koja nije pokrivena svojevoljno vec pod nekakvim pritiskom ( iz ma kojih pobuda). Kome ne odgovara, neka okrene glavu ako mu to njegova zivotna nacela dozvoljavaju. A svjedoci smo, da ljudi u BiH sebi puno toga dozvoljavaju, a ponajmanje si dozvoljavaju da uvaze drugoga.
Nije marama simbol ugnjetavanja, niti je nesto misticno, egzoticno sto MI trebamo simpatizirati ( jer smatramo da smo toliko liberalni, pa cemo im dopustiti) ili je SE gnusati. Zena pod maramom, je zivo bice, sa svim svojim dobrim i losim osobinama, ljepotama i manje ljepim stranama postojanja koja je iz svojih razloga odlucila da se pokrije. I to je njeno pravo. A dug je proces, dok mi shvatimo da je povreda tudjih prava povreda nasih prava. Gologlavi smo a ipak se nemamo cime ponositi.
- dr.gog
#142 Re: Islamofobija
:thumbup:volim jednu rečenicu nekad više od 50 threadovatempora wrote:Ulazila sam ovih dana u pojedine kuce, gdje roditelji svoje kcerke koje su se odlucile SVOJEVOLJNO ( naglasavam rijec, zbog pomisli da islamofobima logika nije jaca strana, pa si kacim predrasudu na rever) pokriti, izoluju od ostatka familije, salju u zasebne prostorije i gdje svekri negiraju svoje pokrivene snahe jer "mrze" pokrivene zene. ( da ne bude zabune i sami muslimani). Cula sam i nane, kako govore, "Niko se do sada u nasoj kuci nije pokrio, pa nece ni ona!" a vidjoh i mlade, progresivne, muslimanske intelektualke koje mi rekose, kako im se u momentima ucesca u nekim od protesta, svi ti progresivni, demokratski nastrojeni ljudi, koji zele promjene obracaju sa obazrivoscu i ipak suptilno guraju u zadnje redove, kako ( valjda?) njihova marama ne bi narusila simbol demokratije za koju se bore. Jad i cemer bosanskog identiteta. Htjeli bi smo tako silno prema zapadu i u to ime, nerijetko smo spremni biti ono sto nismo. I sto po svemu sudeci nikada necemo biti. Vidjoh, gore navedoh, strasnu bojazan koju roditelji na vrlo ruzan nacin iskazuju prema svojoj djeci, jer strepe, da put koji su odabrale nece biti lak. Neke je i stid, htjeli bi da ih okolina vidi kao progresivne muslimane a ne nekoga cije je dijete pokriveno. Sto li Boze? Nerijetko cujem, od vrlih muslimana, kako im "vise idu na zivce" "novopecene" muslimanke i ovolike marame po gradu Sarajevu. Bit ce da i vjera ima svoj rok trajanja pa se za neke moze reci da su kvarljiva roba a neke istinski produkt.
- dr.gog
#143 Re: Islamofobija
I šta ti padne na pamet kao odgovorPietje_Bel wrote:Nisam se nikada stitdio sto sam musliman ali kada vidim koga sve postavljaju za moderatore onda se zapitam dali je ovo sarajevo-x ili dnevni-avaz -x
Znaš Pravila Foruma,pa se ravnaj po istima.Toliko od mene k tebi,a banovanje nije moj posao
Stvar je kućnoga reda,a ne mojih stavova.
Hvala.
- IZVANZEMALJAC
#144 Re: Islamofobija
Mene je strah svega i svačega jer od svakud dolaze nepoznate pretnje koje mogu da nas ugroze svaki tren.
Nikad neznaš kad ti meteor može pasti na glavu, svemirci kidnapovati djete, početi treči svjetski rat, nebo ti padne na glavu. To sve je jako realno. Sam si izabereš neke strahove, neke ti da društvo pa ti drkaj mozak brez razloga kad nemaš drugog posla.
Nikad neznaš kad ti meteor može pasti na glavu, svemirci kidnapovati djete, početi treči svjetski rat, nebo ti padne na glavu. To sve je jako realno. Sam si izabereš neke strahove, neke ti da društvo pa ti drkaj mozak brez razloga kad nemaš drugog posla.
-
saraf
#145 Re: Islamofobija
jel ti to se zezas ili stvarno vjerujes u vanzemaljce coeceIZVANZEMALJAC wrote:Mene je strah svega i svačega jer od svakud dolaze nepoznate pretnje koje mogu da nas ugroze svaki tren.
cega se to sve bojis pola sto si naveo ne postoji
de ljudi probudite se zivot je kratak iskoristite ga u lijepim stvarima,pomozi ovoj planeti koliko mozes.
mene sta je strah to je da nam Allah kaznu kakvu ne posalje nece nam trebat treci svjetski rat ni vanzemaljci izmisljeni.
-
dino_sara
#146 Re: Islamofobija
odoste vi na Mars, Jupiter, Saturn.... a jos niste svjesni planete zemlje. Pustite vi vanzemaljce jel ima ili nema, mozda se nekada u to uvjerimo, mozda nikada. Stoga pokusajte se fokusirati na ljudski rod glupo je pricati o necemu o cemu niti jedan covjek za zemlji pojma nema ( a vi se razbacujete vanzemaljcima) tema je islamofobija i pokusajte se drzati teme.saraf wrote:jel ti to se zezas ili stvarno vjerujes u vanzemaljce coeceIZVANZEMALJAC wrote:Mene je strah svega i svačega jer od svakud dolaze nepoznate pretnje koje mogu da nas ugroze svaki tren.
Nikad neznaš kad ti meteor može pasti na glavu, svemirci kidnapovati djete, početi treči svjetski rat, nebo ti padne na glavu. To sve je jako realno. Sam si izabereš neke strahove, neke ti da društvo pa ti drkaj mozak brez razloga kad nemaš drugog posla.![]()
cega se to sve bojis pola sto si naveo ne postoji![]()
de ljudi probudite se zivot je kratak iskoristite ga u lijepim stvarima,pomozi ovoj planeti koliko mozes.
mene sta je strah to je da nam Allah kaznu kakvu ne posalje nece nam trebat treci svjetski rat ni vanzemaljci izmisljeni.
-
786
#147 Re: Islamofobija
I muslimani imaju fobiju od nevjernika, tako da u tom slučaju ostaje neriješen rezultat. Bosna nije Islamska država ali ne zaboravite da muslimani imaju više prava na nju nego li truhle duše tzv. ostaci komunističkog režima. Neka svako tjera svoje...na kraju će opet biti kako Allah swt odluči...
Činjenica je da muslimani ljude pozivaju u islam a kjafiri nameću silom svoju nevjeru...pa ko je onda ispravniji ???
Iskren da budem mene ne čudi što se ljudi ovoliko bune oko famoznih brada i mahrama...valjda im u krvi radi onaj alkohol i svinjetina što im očevi pojedoše u bivšem režimu ne bi li se dokazali kao vrsni partijaneri...
Činjenica je da muslimani ljude pozivaju u islam a kjafiri nameću silom svoju nevjeru...pa ko je onda ispravniji ???
Iskren da budem mene ne čudi što se ljudi ovoliko bune oko famoznih brada i mahrama...valjda im u krvi radi onaj alkohol i svinjetina što im očevi pojedoše u bivšem režimu ne bi li se dokazali kao vrsni partijaneri...
-
dino_sara
#148 Re: Islamofobija
Slazem se s tobom u nekim djelovima tvog post-a, ali nemoj tako da pricas, nisu ti ljudi krivi kojima su ocevi bili komunisti, nemoj ti donositi sud o nekome sam znas da je to veliki grijeh.786 wrote:I muslimani imaju fobiju od nevjernika, tako da u tom slučaju ostaje neriješen rezultat. Bosna nije Islamska država ali ne zaboravite da muslimani imaju više prava na nju nego li truhle duše tzv. ostaci komunističkog režima. Neka svako tjera svoje...na kraju će opet biti kako Allah swt odluči...
-
saraf
#149 Re: Islamofobija
Tacno netreba ulazit duboko niti u proslost,niko nije birao gdje ce se rodit,samo sam za sebe odgovara kojim ce putem krenut.
- IZVANZEMALJAC
#150 Re: Islamofobija
Sa onim vanzemaljcima i ostalim sam htjeo da kažem da dosta puta narod pretjerava. Razlozi za to su razni od neznanje, predrasuda do raznih drugih stvari. Ne kažem da su svi strahovi neutemeljeni ali činjenica je da neki nisu. Ne razumijem zašto je nekoga strah od odjevnog predmeta i ne razumijem kako ga taj predmet ugrožava (mahrama). To me pomalo podsječa na one sto jih je strah infekcija. Žive u svojoj skoro pa sterilnoj kuči sve mora biti čisto, nikud ne izlaze jer svuda su bacili koji mogu da nas ubiju. Rukovanje je ravno samoubistvu jer se tako prenosi brezbroj mikroba.
Kad smo več kod odjevnih predmeta mene je više strah da u mraku sretnem crnca u tangama
Činjenica je da su neki strahovi u modi pa ih se dio naroda i koristi. Nekada davno su to bile vještice pa umjesto da zovnu komšiju na roštilj, komšija bude roštilj. Danas je naprimjer moderno kod cura da jih je strah paukova. Drugi narod uživa u tome da se zadere: eno ga musliman ode sve u pm. sad če ponovo da nešto leti u zrak, čuvajte se...
Mene je sad strah spavati jer znam sutra kad ustanem moran na poso
Kad smo več kod odjevnih predmeta mene je više strah da u mraku sretnem crnca u tangama
Činjenica je da su neki strahovi u modi pa ih se dio naroda i koristi. Nekada davno su to bile vještice pa umjesto da zovnu komšiju na roštilj, komšija bude roštilj. Danas je naprimjer moderno kod cura da jih je strah paukova. Drugi narod uživa u tome da se zadere: eno ga musliman ode sve u pm. sad če ponovo da nešto leti u zrak, čuvajte se...
Mene je sad strah spavati jer znam sutra kad ustanem moran na poso