Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
- insomnia78
#426 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
‘oće l’ se otkriti gospodje?
- animals
#427 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
U tom i jest bit reformeinsomnia78 wrote:‘oće l’ se otkriti gospodje?
- Connaisseur Karlin
#428 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
a sto konkretno nemusliani predlazu, a tebi se TO ne dopadaarzuhal wrote:[q
Za mene renesansa islama nije ono kakvom je, kao reformu, najčešće vide, priželjkuju i zagovaraju nemuslimani koji bi htjeli vidjeti prilagođavanje islama nekim (u cjelosti ili dijelovima) savremenim (napose zapadnim) sistemima vrijednosti... To je za mene povratak suštinskim vrijednostima koje islam traži i zagovara. Da, recimo (bedački kazano), nekakav prebogati šeik neke od zaljevskih monarhističkih prćija ne pravi sebi wc šolju od zlata dok hiljade djece umire od gladi u Jemenu. Da ne lajem sad...
I milion takvih razloga među muslimanima. A među tim razlozima ima i onih koji su i prigovori od strane nemuslimana, koji su opravdani i smisleni...
- animals
#429 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Ja nikako ne mogu svatiti da na danasnjem vaktu,
nekome religija moze biti vodilja..
nekome religija moze biti vodilja..
- Connaisseur Karlin
#430 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
pa vecina muslimanki sa Balkana su otkrivene , one su se "renesansirale"animals wrote:U tom i jest bit reformeinsomnia78 wrote:‘oće l’ se otkriti gospodje?
-
hAZNADAR
#431 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Sve je individualno.animals wrote:U tome i jest poenta..hAZNADAR wrote:
Jesam li ja to ikada tvrdio?
Bosanski muslimani ili Bosnjaci, nemaju nikakvi problema na zapadu,
jer i sami pripadaju zapadu i njihovoj kulturi..
problem su Afgani, Ceceni; Pakistanci, Alzirci, koji ne
pripadaju Evropskoj kulturi..
oni se tesko prilagodjavaju, na zapad i njegov stil zivota..
Jel stvarno mislis da neki Bosnjaci na zapadu koji parazitare jer neznaju jezika ili su jednostavni lijeni, ili nesposobni da nadju posao,... da su sretni sa nasim kanalima na TV u cetiri zida ? Trpe pritiske od komune, djeca ne stide zato sto su socijalci, ovisni vjecito o drugoj pomoci oko prijevoda, neznaju ni pismo mi mail procitati, ganjaju prijevremenu penziju na fazon trauma rata,.... mislis da im pomaze boja koze i sto dolaze iz Evrope. Takvi prije dozive diskriminaciju, aroganciju, ... nego najcrnji crnas iz prasume koji zna tecno jezik i ima ikakvu struku.
Ti problematicni, neintengrisani muslimani obicno dolaze iz vukohebina i takvi nebi mogli funkcionisati ni u gradu drzave iz koje dolaze. Problem kod njih je tipicna tradicionalna tvrdokornost i nefleksibilnost gdje jednostavno se nemogu nigdje uklopiti sto je drugacije od njihove vukohebine. Isto kao mnogi sljegli u nase gradove sto nisu ni trunku promijenili navike, stil zivota,... I sta se desava - zatvore se u svoj svijet, izoluju se,... javi se problem identiteta u stranoj drzavi gdje u nedostatku nacionalnog pojacaju onaj jedini sto imaju. A to je vjerski a i taj vjerski je ustvari mjesavina tradicije i vjere jer u vjeri neces naci mnogo stvari koje oni pod imenom vjere praktikuju.
Ja nisam imao problema - ali to nije bilo zbog boje koze, ili sto popijem koju na festi, ili sto znam hitove Metalike,... To je iskljucivo zato sto sam se trudio da radim, zaradim,... a da radis i zaradis moras nauciti i jezik, i mentalitet, i nacin organizacije,... i to je bilo tesko. Strancu iz nepopularne zemlje je teze i naci posao i uklopiti se kada nadje.
Neki to jednostavno ne mogu ili nece. I takvima je teze boz obzira dolazili iz Portugala, Italije, Madjarske, Rusije, Litvanije,... i licili na Brad Pitta.
- animals
#432 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Ja nemam predrasude..hAZNADAR wrote:
Sve je individualno.
Jel stvarno mislis da neki Bosnjaci na zapadu koji parazitare jer neznaju jezika ili su jednostavni lijeni, ili nesposobni da nadju posao,... da su sretni sa nasim kanalima na TV u cetiri zida ? Trpe pritiske od komune, djeca ne stide zato sto su socijalci, ovisni vjecito o drugoj pomoci oko prijevoda, neznaju ni pismo mi mail procitati, ganjaju prijevremenu penziju na fazon trauma rata,.... mislis da im pomaze boja koze i sto dolaze iz Evrope. Takvi prije dozive diskriminaciju, aroganciju, ... nego najcrnji crnas iz prasume koji zna tecno jezik i ima ikakvu struku.
Ti problematicni, neintengrisani muslimani obicno dolaze iz vukohebina i takvi nebi mogli funkcionisati ni u gradu drzave iz koje dolaze. Problem kod njih je tipicna tradicionalna tvrdokornost i nefleksibilnost gdje jednostavno se nemogu nigdje uklopiti sto je drugacije od njihove vukohebine. Isto kao mnogi sljegli u nase gradove sto nisu ni trunku promijenili navike, stil zivota,... I sta se desava - zatvore se u svoj svijet, izoluju se,... javi se problem identiteta u stranoj drzavi gdje u nedostatku nacionalnog pojacaju onaj jedini sto imaju. A to je vjerski a i taj vjerski je ustvari mjesavina tradicije i vjere jer u vjeri neces naci mnogo stvari koje oni pod imenom vjere praktikuju.
Ja nisam imao problema - ali to nije bilo zbog boje koze, ili sto popijem koju na festi, ili sto znam hitove Metalike,... To je iskljucivo zato sto sam se trudio da radim, zaradim,... a da radis i zaradis moras nauciti i jezik, i mentalitet, i nacin organizacije,... i to je bilo tesko. Strancu iz nepopularne zemlje je teze i naci posao i uklopiti se kada nadje.
Neki to jednostavno ne mogu ili nece. I takvima je teze boz obzira dolazili iz Portugala, Italije, Madjarske, Rusije, Litvanije,... i licili na Brad Pitta.
mozda sam i imao dok nije dosao jedan Cecen u moju firmu..
Super decko, i radije bi sa njim u vatru, nego sa nekim svojim..
-
hAZNADAR
#433 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Hebiga - neke religije nepromijenjene funkcionisu hiljadama godina. Bez ikakve reformacije i renesanse. Kao i vecina krscana sto nije dozivila ni renesansu ni reformaciju. Kada je Kusta poceo sa supljom da u Andricgradu pokusava ostvariti silom neostvarenu renesansu zbog radi turske - receno mu je da se renesansa svakako nije desila kod vecine svijeta ukljucujuci i vecinu krscana. A posebno ne kod pravoslavnih. I od tada vise ne prosipa tu suplju.arzuhal wrote:Za mene renesansa islama nije ono kakvom je, kao reformu, najčešće vide, priželjkuju i zagovaraju nemuslimani koji bi htjeli vidjeti prilagođavanje islama nekim (u cjelosti ili dijelovima) savremenim (napose zapadnim) sistemima vrijednosti... To je za mene povratak suštinskim vrijednostima koje islam traži i zagovara. Da, recimo (bedački kazano), nekakav prebogati šeik neke od zaljevskih monarhističkih prćija ne pravi sebi wc šolju od zlata dok hiljade djece umire od gladi u Jemenu. Da ne lajem sad...hAZNADAR wrote:Zasto je reeformacija ili renesansa toliko popularna da se priziva?arzuhal wrote:Muslimani se trebaju reformisati u glavi i životu, a ne islam. Tek kada se muslimani iscrpe u promjeni nabolje, onda mogu razmišljati o reformi islama. Tu su muslimani pozvaniji da djeluju, to je suštinska borba i otpor islamofobiji. Muslimane islamofobi u suštini i ne trebaju da zanimaju.
Inače, ja sam više pobornik renesanse islama, u odnosu na reformu.
I milion takvih razloga među muslimanima. A među tim razlozima ima i onih koji su i prigovori od strane nemuslimana, koji su opravdani i smisleni...
Japan, Izrael, Indija,... su sile a i dalje religiozni, religija im se nije promijenila hiljadama godina tj nikakve reformacije.
Sutra mozda Turska, Malezija,... izrastu u sile,... a mozda jos vece sile budu katolicki Brazil i Francuska, pravoslavna Rusija,...
Kljuc uspjeha nije ni u vjeri ni u nevjeri, ni u dosljednoj nepromjenjivosti ni u reformaciji. Reformacija u nasem tumacenju kao spas je samo stremljenje necemu sto je u nasim ocima uspjesno a blisko - poput zapadne Evrope. Pa mislimo da cemo kopiranjem toga, slijedom toga i istim obrazce za kratko vrijeme i bezbolno i mi naci hajra.
Koja hebena zabluda. Pa lakse je kopirati Japanskoi model nego protestantski.
Sustinske vrijednosti koje spominjes su recimo fokus na skolovanje. Ako je pismenost bila toliko vazna u Islamu prije milenij i po - danas je u ovim okolnostima to ravno fakultetu. Medjutim danas svaka pomisao na izvorni islam - asocira na pustanje brade i skracivanje tola.
- Connaisseur Karlin
#434 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
ti ne poznjaes povijest religijahAZNADAR wrote: Japan, Izrael, Indija,... su sile a i dalje religiozni, religija im se nije promijenila hiljadama godina tj nikakve reformacije.
-
hAZNADAR
#435 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
OK, hajd ispricaj kako se desila reformacija u hinduizmu, sintoizmu, judeizmu,... i onda ih pravo krenulo.Connaisseur Karlin wrote:ti ne poznjaes povijest religijahAZNADAR wrote: Japan, Izrael, Indija,... su sile a i dalje religiozni, religija im se nije promijenila hiljadama godina tj nikakve reformacije.
- Connaisseur Karlin
#436 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
isto ka sto se tradicija pijenja caja promjenila u Kini i JapanuhAZNADAR wrote:OK, hajd ispricaj kako se desila reformacija u hinduizmu, sintoizmu, judeizmu,... i onda ih pravo krenulo.Connaisseur Karlin wrote:ti ne poznjaes povijest religijahAZNADAR wrote: Japan, Izrael, Indija,... su sile a i dalje religiozni, religija im se nije promijenila hiljadama godina tj nikakve reformacije.
-
hAZNADAR
#437 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Hajd laku noc.Connaisseur Karlin wrote:isto ka sto se tradicija pijenja caja promjenila u Kini i JapanuhAZNADAR wrote:OK, hajd ispricaj kako se desila reformacija u hinduizmu, sintoizmu, judeizmu,... i onda ih pravo krenulo.Connaisseur Karlin wrote:
ti ne poznjaes povijest religijaako se tradicija konzuiranja caja mjenjala, zar zaista mislis da se nije nista desavalo sa budizmom ili sa hinduizmom
- Connaisseur Karlin
#438 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
ugodnu noc ti zelimhAZNADAR wrote:Hajd laku noc.Connaisseur Karlin wrote:isto ka sto se tradicija pijenja caja promjenila u Kini i JapanuhAZNADAR wrote:
OK, hajd ispricaj kako se desila reformacija u hinduizmu, sintoizmu, judeizmu,... i onda ih pravo krenulo.ako se tradicija konzuiranja caja mjenjala, zar zaista mislis da se nije nista desavalo sa budizmom ili sa hinduizmom
- uglavnomja
#439 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
3 potpuno razlicite zemlje, religije, narodi, istorije ...
sintoizam najliberalnija vjera na planeti, covjek se ne mora ni izjasniti da je vjernik
kombinacija politeizma i paganstva, obozavnje prirode, planina narocito
"Pravila Šintoizma
Za razliku od ostalih religija, šintoizam nema neka određena moralna pravila kojih se vjernici moraju pridržavati. To je više religija okrenuta ritualima. Također uopće nije potrebno da se neko javno izjasni kao vjernik niti je primoran da vjeruje u šinto božanstva. Šintoizam ne propovjeda da je to jedina ispravna i istinita religija i da su druge lažne, a ni vjernici uopće nemaju ni vjerske obaveze. Jedino što karakteriše ovu religiju je macuri ili poklon božanstvu, kao i hanami („pogled na cvijeće“) festival. Macuri je uopšten naziv za festival poklonjen božanstvima, posebno boginji Amaterasu no Mikoto. Riječ „mikoto“ znači „njegova/njena Visost“, a upotrebljava se samo poslije imena bogova a rjeđe careva i velikih heroja.
danas, nekad je bila strahovlada, dok nnije sutnuta u zapecak poslije ww2
hinduizam je isto politeizam, ali mi ne znam odkud indija u prici o uspjesnim zemljama? ili je to onaj patern: pobijedicemo ih natalitetom?
jevreji - oni ortodoksni - su isto sto i vehabije, zadrti rigidni ostaci proslosti.
ali vrijedan narod sa klikerom za biznis.
narod koji se perfektno uklopio u svaku zemlju gdje je doaso, i uspio da opstane i postane nesto. pogledati pod hollywood napr.
dok je sam izrael druga prica
sintoizam najliberalnija vjera na planeti, covjek se ne mora ni izjasniti da je vjernik
"Pravila Šintoizma
Za razliku od ostalih religija, šintoizam nema neka određena moralna pravila kojih se vjernici moraju pridržavati. To je više religija okrenuta ritualima. Također uopće nije potrebno da se neko javno izjasni kao vjernik niti je primoran da vjeruje u šinto božanstva. Šintoizam ne propovjeda da je to jedina ispravna i istinita religija i da su druge lažne, a ni vjernici uopće nemaju ni vjerske obaveze. Jedino što karakteriše ovu religiju je macuri ili poklon božanstvu, kao i hanami („pogled na cvijeće“) festival. Macuri je uopšten naziv za festival poklonjen božanstvima, posebno boginji Amaterasu no Mikoto. Riječ „mikoto“ znači „njegova/njena Visost“, a upotrebljava se samo poslije imena bogova a rjeđe careva i velikih heroja.
hinduizam je isto politeizam, ali mi ne znam odkud indija u prici o uspjesnim zemljama? ili je to onaj patern: pobijedicemo ih natalitetom?
jevreji - oni ortodoksni - su isto sto i vehabije, zadrti rigidni ostaci proslosti.
narod koji se perfektno uklopio u svaku zemlju gdje je doaso, i uspio da opstane i postane nesto. pogledati pod hollywood napr.
- seln
#440 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Skolski primjer provjerene uhljupske taktike: kritikujes islamofobiju pod krinkom sekularizma, a uhljup iz toga izvede zakljucak kako si protiv sekularnog drustva.uglavnomja wrote:
i sta imas protiv sekularnog drustva, to je drustvo koje se bavi dansnjicom i realnom sutrasnjicom, zasnovano na naucenom iskustvu iz realne proslosti, sa ciljem da ljudi bolje zive, drustvo kpje poznaje covjeka kao JEDINKU, za razliku od drustva u kojem je sve boogom dato, sve se desava boszjom vooljom, ljudsko bitisanje na zemlji je nebitno, zivot pocinje tek odlaskom u dzenet, a do tad covjek ima prioritet da se moli bogu i zivi po krutim pravilima neke prastare knjige, koju svako ko pusti bradu i skrati pantole tumaci kako hoce
-
hAZNADAR
#441 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Nije to taktika vec iskreno ograniceno rezonovanje. Taktika je kada covjek zna da pretjeruje ali ipak to namjerno radi. U ovom slucaju se radi o nasim tipicnim krajnostima gdje si zacas dio jedne krajnosti, odnosno tabora. Neki sklopovi jednostavno ne mogu svariti da neko moze biti istovremeno i protiv islamofobije i islamizma.seln wrote:Skolski primjer provjerene uhljupske taktike: kritikujes islamofobiju pod krinkom sekularizma, a uhljup iz toga izvede zakljucak kako si protiv sekularnog drustva.uglavnomja wrote:
i sta imas protiv sekularnog drustva, to je drustvo koje se bavi dansnjicom i realnom sutrasnjicom, zasnovano na naucenom iskustvu iz realne proslosti, sa ciljem da ljudi bolje zive, drustvo kpje poznaje covjeka kao JEDINKU, za razliku od drustva u kojem je sve boogom dato, sve se desava boszjom vooljom, ljudsko bitisanje na zemlji je nebitno, zivot pocinje tek odlaskom u dzenet, a do tad covjek ima prioritet da se moli bogu i zivi po krutim pravilima neke prastare knjige, koju svako ko pusti bradu i skrati pantole tumaci kako hoce
-
hAZNADAR
#442 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Pitao sam da li se desila reformacija kod drugih religija i da li iko to zagovara.uglavnomja wrote:3 potpuno razlicite zemlje, religije, narodi, istorije ...![]()
"Pravila Šintoizma
- tranquil
#443 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Ponoviću neke stvari:hAZNADAR wrote:Jos jedan ekspert za Islam i to jos citira Kuran - ko biva skolovani tumac koji je skontao/la pravi smisao.tranquil wrote:Pojam islamofobije je različito shvaćen, izgleda da svako ima svoju definiciju. Seln je počeo temu sa pretpostavkom da je islamofobija mržnja prema muslimanima. Pošto kao bivši musliman imam većinu porodice muslimane, koje naravno ne mrzim, ta definicija se ne odnosi na mene i nisam se puno uključivao. Pod takvom definicijom, islamofobija je definitivno nešto što je nepoželjno i protiv čega se treba boriti.hAZNADAR wrote:Svi se mi bunimo protiv budala koje ocekuju da se drustvo prilagodi njima. Samo se u tome razlikujemo:
Normalni, obicni muslimani se ogradjuju od takvih i kritikuju kroz prizmu prava, etike - vjeru izbacuju iz price.
Normalni, obicni krscani, ateisti,.. kritikuju kroz prizmu prava, etike - vjeru izbacuju iz price.
Islamofobi kritikuju Islam i korijen problema vide u Islamu.
Pronadji se.
Međutim ti proširuješ definiciju islamofobije na "kritikovanje Islama".
Tu sam se već pronašao.
U Kur'anu se nalazi rečenica da su oni koji ne vjeruju u Allaha gori od svih Allahovih stvorenja (ili "gori od svih životinja", u zavisnosti od prevoda).
Meni se to ne sviđa, i hoću da imam pravo da to kritikujem, sviđalo se to tebi ili ne. I moje kritikovanje toga ne mijenja nimalo mišljenje niti ponašanje prema muslimanima koje poznajem, a većina kojih, srećom, pokazuju da im ovakvi dijelovi Kur'ana ne mijenjaju mišljenje ili ponašanje prema meni.
Islam bi trebao biti dostupan za kritiku isto kao što svako ima pravo da kritikuje i druge religije ili ideologije. To je ono na šta se svaki član modernog društva mora naviknuti u moderno vrijeme, da neko kritikuje njegova lična uvjerenja. Ako hoćeš da ja tolerišem (kritikujem, ali i dalje tolerišem) tvoju knjigu u kojoj me nazivaš najgorom životinjom, ima da otrpiš i moju kritiku, jer ti nisi povlašten pa da je tvoja ideologija jedina iznad kritike. Žali se, napiši protestno pismo, otvori temu na klix forumu, i nazovi me islamofobom, sve su to validne mogućnosti za odgovor, ali mi ne možeš zabraniti.
Ako me kritikovanje Islama čini islamofobom, neka bude. Neka se upiše da sam takođe i hrišćanofob, judaizmofob, objektivizmofob i komunizmofob. Na stranu to što si me oznakom "islamofob" strpao sa istim ljudima koji fakat mrze muslimane, nego si i pojeftinio izraz "islamofob" čineći ga manje strašnim. Više to nije otvorena mržnja, sada je dovoljno reći "taj ajet mi se ne sviđa" ili "mislim da je Muhammed imao negativnih strana", da bi te proglasili islomofobom. Ali neka vam bude.
I smiješno mi je kada paranoici tvrde kako kritikovanje Islama vodi genocidu. Da, tačno onoliko koliko je "Brajanovo žitije" Monti Pajtona vodilo genocidu nad hrišćanima. Ne budite smiješni.
Naravno da je sve podlozno kritici pa i Islam. Ali ja vrlo jasno razlucuje kritiku muslimanima opcenito od kritike jednoj grupi a i kritika jednoj grupi takodjer nema veze sa Islamom.
Kritika Islama koja se svodi na stereotipe naravno da nije dobra i naravno da daje osnova za zlocine. Ne tako davno je nad jednim muslimanima izvrsen genocid a tome je prethodilo tumacenje Islama kroz nabijanje na kolac, vjera otpadnika, vjera janicara, strano tijelo,... itd.
I naravno - ne kupujem ja toboze kosmopolitsko kritikovanje svih vjera - ko biva sve kritikujemo isto i istom mjerom. Statistika ovog foruma pokazuje na sta se redovno upali kutnjak. A nismo ni od jucer. Znam tu filozofiju gdje sam protiv vjere, opijuma za narod, ... ali i tu ima klasifikacija sta je manje zlo a sta vece.
- objasnio sam da sam protiv mržnje prema muslimanima, naročito zbog moje lične i porodične prošlosti;
- rekao sam da sam protiv svih ideologija koje bi diktirale život ljudima koji joj ne pripadaju, gdje sam, osim abrahamskih religija, eksplicitno spomenuo i komunizam;
- potrudio sam se da pomenem da kritikovanje, ili čak ismijavanje religije kao ideologije ne vodi genocidu dajući i primjer;
- najviše od svega naglasio sam potrebu razdvajanja kritikovanja ideologije od mržnje prema ljudima.
Vidim da si sve hladno ignorisao, tako da i dalje fantaziraš da sam marksista, da kritiku islama koju nominalno podržavaš u jednom pasusu, već u idućem stavljaš kao uvod u genocid, i da paranoično impliciraš da si me kao nešto pročitao, da nisi od juče, jer valjda imam ko zna kakve dijabolične namjere.
Ti si naravno slobodan da se nastaviš raspravljati sa izmišljenim stavovima koje niko ovdje ne podržava, ali moram ti opet skrenuti pažnju: neke od stvari koje ti nazivaš islamofobijom su obično kritikovanje ideologije koje je, npr. u odnosu prema hrišćanstvu već decenijama sasvim uobičajeno i nekontroverzno, i ne postoji posebna riječ da se opiše, niti se oni koji to rade stigmatiziraju kao "hrišćanofobi", niti se stavljaju na stub srama. Niko normalan neće reći da neke ozbiljne kritike poput B. Russell-ovog "Zašto nisam hrišćanin" ili T. Jefferson-ovog tretmana "Svetog pisma", ili npr. neozbiljne zajebancije poput South Park-ovog čestog zezanja Isusa, vode ka genocidu nad hrišćanima, dok za mnogo manje stvari od tih, kada dođe Islam na tapetu, doslovno lete glave.
Zato sam umoran od tog paranoisanja. Uzeli ste riječ "islamofobija" koja je stvarno mogla značiti mržnju prema muslimanima, i nešto protiv čega se vrijedi boriti, i prigodno ste proširili njeno značenje da obuhvati i postupke ljudi koji su na istoj strani po pitanju mržnje prema muslimanima, ali hoće da imaju pravo da kritikuju sve ideologije, uključujući i vašu. Doslovno odbijate od sebe ljude koji su na istoj strani protiv mržnje, zbog ideoloških razlika.
Razvodnili ste riječ "islamofobija" da više niko živ precizno ne zna šta znači. Onaj kaže to je mržnja prema muslimanima, ovaj kaže to je kritikovanje Islama. Dok god ga upotrebljavate kao skupni termin za sve iole negativno što se može reći o Islamu i / ili muslimanima, dakle kao grupisanje kritičara Islama sa pravim mrziteljima pod isti termin, ja ću to vidjeti kao pokušaj ućutkivanja na način da me želiš posramiti da sam isti poput nekog četnika ili europskog ultradesničara PEGIDA profila.
Vrhunac ovakvog besmislenog proširivanja definicije islamofobije je bio kada je u Sarajevo prije par godina napravljen samit o islamofobiji, kojeg su organizovali neki EU liberali ili ljevičari, ali na sličnoj liniji poput vaše, dakle "smije se kritikovati sve osim Islama, a u tom slučaju to je islamofobija", i reis Kavazović je pozdravio skup, ali se požalio što nije dio organizacije tog skupa, te je nakon te reakcije ovaj samit protiv islamofobije instantno proglašen - islamofobičnim. Postajete zmija koja jede vlastiti rep.
I da, mogu i hoću citirati Kur'an, jer kao što se kaže, više sam stvari o Islamu već zaboravio nego koliko su neki muslimani naučili za čitav život. Bolje bi i za tebe bilo da se informišeš o religijama kojima ne pripadaš prije nego što počneš lupetati kako reformacije nije bilo u judaizmu, u kojem je jedna od osnovnih podjela na "ortodoksni", "konzervativni" i "reformirani".
-
hAZNADAR
#444 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
_BataZiv_0809 wrote:Standardi bivse drzave ko kriptonit
tranquil wrote:
Razvodnili ste riječ "islamofobija" da više niko živ precizno ne zna šta znači.
Islamofobija ima razlicite korijene.
Moze biti dio tradicije gdje je kroz epiku, knjizevnost, obicaje, pucko poimanje historije,... Islam negativan.
Moze biti dio svjetske medijske hajke koja je pocela sa teroristickim napadima i koja se plasira kroz vijesti i filmove gdje su muslimani redovno losi momci. Podsjecam da je ne tako davno stereotip muslimana na zapadu bio skoro simpatican i egzotican.
Moze biti dio srpskog i hrvatskog nacionalizma gdje je politika svjesno i planski pocela kroz medije vrsiti satanizaciju, osvjezavati mitove, kosovska ili krbavska bitka,... pa se stvorila atmosfera da su janjicari, nabijaci na kolac, poturice,... nesto sto je frisko i skorasnje.
Moze biti reakcija na SDA gdje covjek poslije dvije decenije SDA katastrofa i perverzija na svakom mogucem planu nesvjesno stvori odbojnost i prema islamu kojeg SDA plasira kao krinku svog opusa. Svaka vlast u historiji je vrbovala prvo intelektualni sloj za svoju filozofiju, ideologiju,.. pa su se novi standardi u drustvu sirili ili iz gradova prema selu ili od najvisih staleza nanize. Tako su radili i Turci, Austrijanci, Karadjordjevici, Tito,... SDA je prva vlast koja je zaobisla grad i intelektualnu elitu,... i svoju ideologiju kroz vjersko busanje pocela siriti od papaka, primitivaca, uhljupa. Gradnja novih dzamija biz ikakvog reda i uvoz bliskoistocnih standarda je posebna prica. Covjek samo da pogleda iterview sa nacelnikom Ilidze pa da nesvjesno stekne odbojnost prema Islamu.
A moze naravno biti i ostatak YU standarda i tog nakaradnog tumacenje ravnopravnosti, ljubavi i multikulturalnosti,... gdje su ipak postojale klasifikacije i sta je nepopularnije. Muslimani su u YU stereotipno bili ili simpaticni glupani koji nista neznaju osim praviti cevape, zavoditi, pjevati i nasmijavati - ili su primitivni, zaostali, zaguljeni, opasni,...i treba im reformacija da budu pametni i moderni kao ostali. Gdje je ostao stereotip "normalnog muslimana" samo kod onog sto je ateista koji se grozi svoh religija a najvise islama, koji djeci daje nemuslimanska imena(sto ne osudjujem ali osudjujem da se covjek vrednuje konto toga), koji se neprestano dokazuje, fura multietnicnost u politici, anacionalizam,... docim neki drugi za etiketu "normalnog" nisu morali ici tako daleko. Crkva i Bozici su ipak cak i kao nesto prevazidjeno bili u svijesti nesto od domace tradicije docim je islam bio i ostao strano tijelo i nesto mnogo gore. Takodjer je i slavenofilstvo defakto iskljucivalo islam.
Pa neka se islamofobi pronadju u jednom ili vise stavki. Jedno je sigurno - islamofobija danas nije neka svjesna pokvarena radnja, interesno zlo koje se svjesno propagira,... to je u 99% slucajeva nesvjesno kod ljudi i stereotip. Kako se najlakse prepoznaje? Jednostavno - u razlicitim arsinima kada se govori o religijama i naravno i neizbjezno etiketiranje svih koji su protiv islamofobije. Covjek kritikuje islamofobiju - islamofobi zakljuce da je islamista. Covjek kritikuje tumacenje Islama opcenito kao problema i podsjeca da je problem u tradicijama, ideologijama, politikama,.... koje nemaju veze sa vjerom - islamofobi zakljuce da je zadrt i zabranjuje ikakvu kritiku. Covjek kritikuje razlicite arsine u tumacenju vjera i zagovara ravnoprvnost - islamofobi zakljuce da stavlja Islam iznad ostalih i da je privilegovaniji.
- arzuhal
#445 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Ljubinka, složit ćeš se (mislim vjerovatno nećeš al' jes' nas oboje brigaConnaisseur Karlin wrote:a sto konkretno nemusliani predlazu, a tebi se TO ne dopadaarzuhal wrote:[q
Za mene renesansa islama nije ono kakvom je, kao reformu, najčešće vide, priželjkuju i zagovaraju nemuslimani koji bi htjeli vidjeti prilagođavanje islama nekim (u cjelosti ili dijelovima) savremenim (napose zapadnim) sistemima vrijednosti... To je za mene povratak suštinskim vrijednostima koje islam traži i zagovara. Da, recimo (bedački kazano), nekakav prebogati šeik neke od zaljevskih monarhističkih prćija ne pravi sebi wc šolju od zlata dok hiljade djece umire od gladi u Jemenu. Da ne lajem sad...
Nemoj dalje, motora ti na plazni mogon...
- tranquil
#446 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Može biti ovo, može biti ono.hAZNADAR wrote:_BataZiv_0809 wrote:Standardi bivse drzave ko kriptonittranquil wrote:
Razvodnili ste riječ "islamofobija" da više niko živ precizno ne zna šta znači.
Moze biti dio tradicije gdje je kroz epiku, knjizevnost, obicaje, pucko poimanje historije,... Islam negativan.
Moze biti dio svjetske medijske hajke koja je pocela sa teroristickim napadima i koja se plasira kroz vijesti i filmove gdje su muslimani redovno losi momci. Podsjecam da je ne tako davno stereotip muslimana na zapadu bio skoro simpatican i egzotican.
Moze biti dio srpskog i hrvatskog nacionalizma gdje je politika svjesno i planski pocela kroz medije vrsiti satanizaciju, osvjezavati mitove, kosovska ili krbavska bitka,... pa se stvorila atmosfera da su janjicari, nabijaci na kolac, poturice,... nesto sto je frisko i skorasnje.
Moze biti reakcija na SDA gdje covjek poslije dvije decenije SDA katastrofa i perverzija na svakom mogucem planu nesvjesno stvori odbojnost i prema islamu kojeg SDA plasira kao krinku svog opusa. Svaka vlast u historiji je vrbovala prvo intelektualni sloj za svoju filozofiju, ideologiju,.. pa su se novi standardi u drustvu sirili ili iz gradova prema selu ili od najvisih staleza nanize. Tako su radili i Turci, Austrijanci, Karadjordjevici, Tito,... SDA je prva vlast koja je zaobisla grad i intelektualnu elitu,... i svoju ideologiju kroz vjersko busanje pocela siriti od papaka, primitivaca, uhljupa. Gradnja novih dzamija biz ikakvog reda i uvoz bliskoistocnih standarda je posebna prica. Covjek samo da pogleda iterview sa nacelnikom Ilidze pa da nesvjesno stekne odbojnost prema Islamu.
A moze naravno biti i ostatak YU standarda i tog nakaradnog tumacenje ravnopravnosti, ljubavi i multikulturalnosti,... gdje su ipak postojale klasifikacije i sta je nepopularnije. Muslimani su u YU stereotipno bili ili simpaticni glupani koji nista neznaju osim praviti cevape, zavoditi, pjevati i nasmijavati - ili su primitivni, zaostali, zaguljeni, opasni,...i treba im reformacija da budu pametni i moderni kao ostali. Gdje je ostao stereotip "normalnog muslimana" samo kod onog sto je ateista koji se grozi svoh religija a najvise islama, koji djeci daje nemuslimanska imena(sto ne osudjujem ali osudjujem da se covjek vrednuje konto toga), koji se neprestano dokazuje, fura multietnicnost u politici, anacionalizam,... docim neki drugi za etiketu "normalnog" nisu morali ici tako daleko. Crkva i Bozici su ipak cak i kao nesto prevazidjeno bili u svijesti nesto od domace tradicije docim je islam bio i ostao strano tijelo i nesto mnogo gore. Takodjer je i slavenofilstvo defakto iskljucivalo islam.
Pa neka se islamofobi pronadju u jednom ili vise stavki. Jedno je sigurno - islamofobija danas nije neka svjesna pokvarena radnja, interesno zlo koje se svjesno propagira,... to je u 99% slucajeva nesvjesno kod ljudi i stereotip.
A može biti da se nekome jednostavno ne sviđa Islam, i odlučuje da mu više ne pripada, ali da se i dalje voli i poštuje sa svojom porodicom i drugim ljudima koji ne dijele isto mišljenje. Ali džaba mu, opet je u istom košu sa četnicima, ustašama, atmosferom nabijanja na kolac, i "svjetskom medijskom hajkom".
I tek tako, u potpunosti ste obezvrijedili riječ "islamofobija" jer ste u nju ugurali sve u rasponu od četničkih zločina do neslaganja sa Islamom i pukog prenošenja vijesti o zločinima Islamske države.
- arzuhal
#447 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Čitam tvoj post i nigdje ne vidim da se osvrćeš na ono o čemu sam pisao ili na što sam mislio pod pojmom renesanse, i tek na kraju dođoh do nečeg, već sam se bio prepao...hAZNADAR wrote:
Sustinske vrijednosti koje spominjes su recimo fokus na skolovanje. Ako je pismenost bila toliko vazna u Islamu prije milenij i po - danas je u ovim okolnostima to ravno fakultetu. Medjutim danas svaka pomisao na izvorni islam - asocira na pustanje brade i skracivanje tola.
Eto, recimo, obrazovanje, edukacija na svim poljima i svim nivoima. Ali i to je teško kada imaš drugu protivislamsku vrijednost: upojedinačene dikatorske režime kojima odgovara držati narod u neznanju. A takvi režimi stvaraju korupciju i generiraju je, ona postaje vezivno tkivo tih aparata, generacije se odgajaju u tome, i tako dalje, sve se više umnožavaju antiislamske vrijednosti među samim muslimanima...
Takve antiislamske stvari i fenomeni dovode do stvaranja antiislamskih terorističkih organizacija poput ISIL-a ili Al-Kaide, i opet tako dalje, tako dalje...
- Ramzess Veliki
#448 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Mene je strah vehabista ... koliko je to zaguljeno morat cemo uvoziti kamile i pijesak da sto vise licimo na saudske beduine.
-
hAZNADAR
#449 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Cim mi se obracas u mnozini znaci da me vec svrstavas u jedn tabor i u jednu krajnost. Ista stvar koja i tebe nervira kada tebe neko prozove recimo komunjarom,.. samo zato sto krtikujes neke muslimene ili neke pojave. Najteze je raspravljati sa ljudima koji imaju svoje demone. Islamofobiju su obezvrjedili oni koji koji se tako brane kada ih prozoves za kriminal, korupciju, idiotizam,... poput nacelnika Ilidze koji je debilcina i idiot da se covjek zaprepasti. I kada te takav prozove islamofobom zato sto pitas kako je prodao zasticeno zemljiste Arapima - covjek mora sacuvati trezvenost. Islamofobija je i dalje problem koji postoji ali se ne moze upotrebljavati za sve i svasta a nacelnik je i dalje idiot, kriminalac,... Nazalost mnogi kroz takvo iskustvo steknu odbojnost prema islamu opcenito pa sinonim muslimana postane osoba poput nacelnika. I poslije i sam pocne praviti istu gresku pa neke druge kriticare islamofobije stavi u istu ravan sa tim nacelnikom.tranquil wrote:Može biti ovo, može biti ono.hAZNADAR wrote:
Pa neka se islamofobi pronadju u jednom ili vise stavki. Jedno je sigurno - islamofobija danas nije neka svjesna pokvarena radnja, interesno zlo koje se svjesno propagira,... to je u 99% slucajeva nesvjesno kod ljudi i stereotip.
A može biti da se nekome jednostavno ne sviđa Islam, i odlučuje da mu više ne pripada, ali da se i dalje voli i poštuje sa svojom porodicom i drugim ljudima koji ne dijele isto mišljenje. Ali džaba mu, opet je u istom košu sa četnicima, ustašama, atmosferom nabijanja na kolac, i "svjetskom medijskom hajkom".
I tek tako, u potpunosti ste obezvrijedili riječ "islamofobija" jer ste u nju ugurali sve u rasponu od četničkih zločina do neslaganja sa Islamom i pukog prenošenja vijesti o zločinima Islamske države.
Ovom problemu se mora pristupiti trezveno a ne emotivno i sa demonima.
I da - moze biti i ovo ili ono. Ili sve zajedno, ili neke stvari zajedno. Bez obzira sta je - na isti se nacin prepoznaje - a to su razliciti arsini i stereotipne predstave.
-
hAZNADAR
#450 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Samo sam dodao kolega - nisam kritikovao. Znaci tu smo negdje. Iako se ne slazemo oko renesanse - podsjetio kako se taj pojam najcesce upotrebljava.arzuhal wrote:Čitam tvoj post i nigdje ne vidim da se osvrćeš na ono o čemu sam pisao ili na što sam mislio pod pojmom renesanse, i tek na kraju dođoh do nečeg, već sam se bio prepao...hAZNADAR wrote:
Sustinske vrijednosti koje spominjes su recimo fokus na skolovanje. Ako je pismenost bila toliko vazna u Islamu prije milenij i po - danas je u ovim okolnostima to ravno fakultetu. Medjutim danas svaka pomisao na izvorni islam - asocira na pustanje brade i skracivanje tola.![]()
Eto, recimo, obrazovanje, edukacija na svim poljima i svim nivoima. Ali i to je teško kada imaš drugu protivislamsku vrijednost: upojedinačene dikatorske režime kojima odgovara držati narod u neznanju. A takvi režimi stvaraju korupciju i generiraju je, ona postaje vezivno tkivo tih aparata, generacije se odgajaju u tome, i tako dalje, sve se više umnožavaju antiislamske vrijednosti među samim muslimanima...
Takve antiislamske stvari i fenomeni dovode do stvaranja antiislamskih terorističkih organizacija poput ISIL-a ili Al-Kaide, i opet tako dalje, tako dalje...