Islam u različitim dijelovima svijeta

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Challenger__

#251 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by Challenger__ »

Jeste, tačno. Međutim, ima ih širom sredozemlja, na potezu Mala Azija - Magreb (Egipat) jer je sav taj pojas nekada pripadao Vizantiji, a sa raspadom Osmanskog carstva (sjedište pravoslavnih je svo vrijeme Carstva bilo u patrijaršiji u Istambulu), rastao je pritisak RKC da te pravoslavne hrišćane ili u cjelini, ili djelimično stavi pod svoju kontrolu.

Otuda ta distinkcija na Bliskom istoku.

Pozzz!
veleno

#252 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by veleno »

Nad muslimanima Mijanmara se provodi fašistički teror.A izgleda da se stanje pogoršava sa demokratizacijom te države.

Sektaško nasilje nije novo

Rasno i vjersko nasilje u pokrajini na granici s Bangladešom, s najvećom koncentracijom muslimanskog stanovništva koje nije novo, ali najgore u posljednjih desetak godina, i prijeti da bude još više. Muslimani su još uvijek manjina obespravljeni i uz određena ograničenja, uključujući i politike dvoje djece i zabrana odlaska u školu onih koji nisu rođeni u braku.Potonjim je također zabranjeno da se uda. U posljednjih nekoliko godina, oko 300.000 pripadnika muslimanske manjine, poznat kao Rohingya je pobjeglo u Bangladeš, kako bi izbjegli diskriminaciju i nasilje, kako lokalne tako i središnje mijanmarske vlasti. Neprijateljima ih čak smatraju članovi burmanskog pro-demokracije pokreta. Ko Ko Gyi, bivši politički zatvorenik i jedan od vođa studentske pobune 1998, ih je prošlog tjedna opisao kao teroriste, a među ostalim je rekao: ". Želimo biti jasno da Rohingya nisu jedna od mijanmarskih etničkih zajednica"
http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042535377
veleno

#253 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by veleno »

I dok se nobelovka San su či ili kako se već zove,šeta po europskim metropolama u to vrijeme u Mijanmaru...
Burma: Budisti masakriraju muslimane

U Burmi se od prošlog petka sprovodi masakr nad Rohingja muslimanima. Rohingje muslimani su prema UN-u najugroženija nacionalna manjina u svijetu. (Narod Rohingja živi u zapadnoj Burmi, današnjem Mijanmaru, u državi Arakan koja graniči s Bangladešom. Njihovo porijeklo se može pratiti do Arapa, Maura, Perzijanaca, Turaka, Bengala. Rohingje vjeruju da su potomci autohtonog stanovništva koje je prešlo na islam prije nekoliko stoljeća.

Međutim, mijanmarska vlada to nikad nije htjela prihvatiti te ih nije priznala kao zasebnu etničku grupu, nego za njih koristi izraz “bengalski muslimani”.). U vrijeme dok ovo pišemo budisti su ubili preko 230 muslimana, zapalili su mnoga muslimanska sela, zapaljene su brojne džamije.

Masakra nad muslimanima burmanske države Aragon događa se u gradovima Sitve i Maungdava i u okolnim oblastima u kojima žive velike muslimanske zajednice. Povod za masakr je bilo ubistvo Rahini nastavnice, koju je ubio jedan od budista, a potom njeno tijelo ostavio u blizini jednog muslimanskog sela, nakon čega je budistička masa počela masakr nad muslimanima. Na brojnim budističkim web sajtovima istaknuta su mišljenja da je kucnuo čas da se Burma „očisti” od muslimana.

Svijet ravnodušno posmatra ovaj neviđeni zločin nad nezaštićenim Rohingja muslimanima.

(Akos.ba
Tvrtko II Kotromanić

#254 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by Tvrtko II Kotromanić »

u cijeloj jugoistocnoj Aziji, muslimani su ili protjerani ili su u sukobu sa centralnom vlasti zbog raznih oblika diskriminacije i sl

u Kambodzi, Vijetnamu, Tajlandu ista situacija...
cyprus

#255 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by cyprus »

:oops: :oops:
Ajatolah_

#256 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by Ajatolah_ »

.
Obskurni

#257 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by Obskurni »

Tvrtko II Kotromanić wrote:u cijeloj jugoistocnoj Aziji, muslimani su ili protjerani ili su u sukobu sa centralnom vlasti zbog raznih oblika diskriminacije i sl

Jebiga, kad su dolazili prvi put oni su tjerali i spaljivali. Sad izgleda obrnuto.
asurbanipal

#258 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by asurbanipal »

Obskurni wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:u cijeloj jugoistocnoj Aziji, muslimani su ili protjerani ili su u sukobu sa centralnom vlasti zbog raznih oblika diskriminacije i sl

Jebiga, kad su dolazili prvi put oni su tjerali i spaljivali. Sad izgleda obrnuto.
Ma ja...Kad ne možeš drugačije, opravdaj zločin pa kako bilo...Isto kao i Ratko Mladić protiv "dahija"...
Gojeni H

#259 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by Gojeni H »

Obskurni wrote:

Srat' po islamu i muslimanima moze svako. Saznat' kako je islam dosao na ove prostore zahtijeva malo citanja sto opet nekima pretesko pada.

Da se stagod procita mozda bi se i saznalo da vojnicka muslimanska cizma nije nikada dosla na ove prostore vec se islam sirio dolaskom Arapa trgovaca. Najbolji primjeri su Malezija i Indonezija koje su vecinski islamske zemlje a koje nikada nijedna islamska zemlja nije vojnicki pokorila.
Tvrtko II Kotromanić

#260 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Obskurni wrote:

u Indokini je Islam dolazio putem trgovaca i misionara,
vojnih pohoda nije bilo

edit. sad tek vidjeh da je i Gojeni H. isto napisao :)
veleno

#261 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by veleno »

Obskurni wrote:

Islam u taj dio svijeta je došao zahvaljujući jakim trgovačkim vezama između Arapa i tog dijela svijeta,a ne nikakvim spaljivanjem i tjeranjem.Muslimani u jugoistočnoj Aziji su većinom autohtoni narodi.
Though Arab-Muslim traders traveled through island Southeast Asia as early as the seventh and eighth centuries, there was little settlement until the late thirteenth century. Ruling elites in the Malay peninsula were converted in the fifteenth and sixteenth centuries, as were those of the Southern Philippines. Thus Islam did not come to construct a new civilization; it helped to transform those that it found when it reached this region. Islam, however, did bring about a new dimension to the region of Southeast Asia.When Islam arrived, its influence was confined to the people of the Malay race, who inhabited the islands and the southeastern reaches of the Asian landmass. The Malay principalities of the past consisted of Patani, Kedah, Trengganu, Kelantan and Perlis. Until the first quarter of the eighteenth century, there was a succession of kings ruling Patani known as the Kelantan Dynasty. The royal network of kinship extended throughout the Malay peninsula. It is obvious that Patani elite developed closer connections with its neighbors in the Malay world than with its neighbor on the northern side.
Before Islam spread and integrated into the mainland, western colonialism overtook it and became a new force spreading through the region.
Što se tiče muslimana u Mijanmaru oni jesu dobrim djelom potomci Arapa,Perzijanaca,Pakistanaca koji su se stopili sa lokalnim stanovništvom ali nigdje ja nisam pročitao da su palili i tjerali,nego su dolazili kao trgovci,te za vrijeme Britanske imperije.
The first Muslims landed in Myanmar / Burma’s Ayeyarwady River delta, Tanintharyi coast and Rakhine as seamen in the ninth century, prior to the establishment of the first Myanmar (Burmese) empire in 1055 AD by King Anawrahta of Bagan (or Pagan).[1][2][3][4][5]The dawn of the Muslim settlements and the propagation of Islam was widely documented by the Arab, Persian, European and Chinese travelers of ninth century.[6][7]The current population of Myanmar Muslims are the descendants of Arabs, Persians, Turks, Moors, Indian-Muslims, Pakistanis, Pathans, Bengalis, Chinese Muslims and Malays who settled and intermarried with local Burmese and many ethnic Myanmar groups such as the Rakhine, Shan, Karen, and Mon.

The population of Muslims in Myanmar increased during the British rule of Burma because of new waves of Indian Muslim immigration.This sharply declined in the years following 1941 as a result of the Indo-Burman Immigration agreement, and was officially stopped following Burma's (Myanmar) independence on 4th January, 1948.

Muslims arrived in Burma as travelers, adventurers, pioneers, sailors, traders, military personnel (voluntary and mercenary), and prisoners of war. Some were reported to have taken refuge from wars, Monsoon storms, shipwreck, and other circumstances. Some were victims of slaverybut many early Muslims were professionals and skilled personnel such as royal advisers and administrators. Still others were port authorities, mayors, and traditional medicine men.

Persian Muslims traveled over land in search of China and arrived in northern Burma at the (Chinese) border. Their colonies were recorded in the Chronicles of China in 860 AD. Myanmar Muslims were sometimes called Pathi., a name widely believed to be derived from Persian. Bago / Pegu, Dala, Thanlyin / Syriam, Taninthayi /Tenasserim, Mottama / Martaban, Myeik / Mergui and Pathein /Bassein were full of Burmese Muslim settlers and Muslims often outnumbered the local Burmese by large margins. In one record, Pathein was said to be populated with Pathis. In Kawzar 583 (13th Century), Bassein or Pathein was known as Pathi town under the three Indian Muslim Kings. Arab merchants arrived Martaban, Margue. Arab settlement in the present Meik’s mid-western quarters.
Naravno da je iz naše perspektive gdje sve do 19 stoljeća muslimani kao zajednica nisu mogli egzistirati na području Habsburške monarhije i Venecije, nego su morali birati između pokrštavanja i egzila ili novopečene srpske države u 19 stoljeću gdje su imali istu subinu,teško zamisliti da u nekim dijelovima svijeta različite kulture i civilizacije koegzistiraju u miru,naseljavaju se,raseljavaju,stapaju i formiraju neke nove kulture,a tako je bilo u jugoistočnoj Aziji,sve dok...
Western colonialism thus introduced new culture and modern practice that upset the pre-modern power relations among the people of various races and religions. It intensified the contention between the Islam-dominated area of the lower South and the Buddhist-dominated area of central Thailand. From then on, it was possible to speak of the distinct Malay-Muslims of the South and the Thai-Muslims of the central Thailand.
History
Uostalom šta i da su došli sa osvajanjima,paljenjem i tjeranjem ,je li to opravdava ovo što im se dešava u 21 stoljeću,nakon toliko stoljeća prisutnosti islama na tom području?Mislim,znam da je ovdje na Balkanu u tradiciji pravdanje zločina nad muslimanima,jer eto oni su ovdje došli sa zlim Turcima,ali ipak čovjeka uvijek nanovo šokira mentalni sklop koji pravda zločine u 20,21 stoljeću,jer eto tamo nekad i negdje(navodno) su i oni radili nama isto.Ali šta očekivati od sredine u kojoj dominira srpsko-hrvatska propagandna historija. :roll:
asurbanipal

#262 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by asurbanipal »

:thumbup: :wink:

harač

#263 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by harač »

čovjek je toliko bitan da mu ime nisu dali ni u videu, ni u opisu videa :lol: puno je toga tačno, međutim zaključci su, naravno, pogrešni.

u suprotnom, morali bi očekivati indijance bombaše samoubice, ili pretke crnačkih robova bombaše samoubice, ili pretke maja bombaše samoubice, ili aboridžine bombaše samoubice, ili druge bezbrojne narode koji su bili tlačeni kroz historiju, međutim njih nema. za terorizam potlačenost je jedan od povoda koji je možda čak i nužan, ali nije dovoljan. ono što fali jeste specifičan vjerski fundamentalizam - neki će čak reći posebnog tipa, jer niko nikad nije čuo za amiše bombaše samoubice iako su oni vjerski fundamentalisti koji su često tlačeni
Gojeni H

#264 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by Gojeni H »

harač wrote:čovjek je toliko bitan da mu ime nisu dali ni u videu, ni u opisu videa :lol: puno je toga tačno, međutim zaključci su, naravno, pogrešni.

u suprotnom, morali bi očekivati indijance bombaše samoubice, ili pretke crnačkih robova bombaše samoubice, ili pretke maja bombaše samoubice, ili aboridžine bombaše samoubice, ili druge bezbrojne narode koji su bili tlačeni kroz historiju, međutim njih nema. za terorizam potlačenost je jedan od povoda koji je možda čak i nužan, ali nije dovoljan. ono što fali jeste specifičan vjerski fundamentalizam - neki će čak reći posebnog tipa, jer niko nikad nije čuo za amiše bombaše samoubice iako su oni vjerski fundamentalisti koji su često tlačeni
Ja jesam cuo za Tamilske Tigrove bombase samoubice u Sri Lanki. Njihova ideologija je marksisticka.
Takodje sam cuo za samoubilacki napad na jednog od Aleksandara u Rusiji. Anarhisti.
Kamikaze u Japanu. Usko povezano sa Sintoizmom, ali kazu da je bilo dosta i krscana.

Samoubilacki napad na zapadne snage na brod u Suecu (56-e ako se ne varam) je izveden od strane oficira sirijske vojske koji je bio krscanske vjere.

I bezbroj napada krscanskih paragrupa u Libanu tokom gradjanskog rata.

Ne znam sta je pisac scheo rijet ali ako je nastojao da kaze kako je samubilacki napad islamska inovacija, nadam se da sam ga razuvjerio.
asurbanipal

#265 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by asurbanipal »

Gojeni H wrote: Ja jesam cuo za Tamilske Tigrove bombase samoubice u Sri Lanki. Njihova ideologija je marksisticka.
Takodje sam cuo za samoubilacki napad na jednog od Aleksandara u Rusiji. Anarhisti.
Kamikaze u Japanu. Usko povezano sa Sintoizmom, ali kazu da je bilo dosta i krscana.

Samoubilacki napad na zapadne snage na brod u Suecu (56-e ako se ne varam) je izveden od strane oficira sirijske vojske koji je bio krscanske vjere.

Ne znam sta je pisac scheo rijet ali ako je nastojao da kaze kako je samubilacki napad islamska inovacija, nadam se da sam ga razuvjerio.
Dobro sam razumio i shvatio pisca šta je htio reći...Gledajući iz neke moje perspektive je u pravu... :wink:
harač

#266 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by harač »

Gojeni H wrote:
harač wrote:čovjek je toliko bitan da mu ime nisu dali ni u videu, ni u opisu videa :lol: puno je toga tačno, međutim zaključci su, naravno, pogrešni.

Ja jesam cuo za Tamilske Tigrove bombase samoubice u Sri Lanki. Njihova ideologija je marksisticka.

budući da su tamilski tigrovi, koji su inače "izmislili" ovu vrstu djelatnosti, u međuvremenu poraženi, samoubilački napadi danas jesu gotovo u potpunosti monopolizirani od islamskih ekstremista. drugim riječima, iako nije njihov izum, jeste njihovo sredstvo

nisi me imao u čemu razvjeravati, budući da si samo donekle potvrdio moju tvrdnju, a to je da je potlačenost jedan od uslova za tako ekstremnu vrstu terorizma, ali da nije dovoljan - potrebno je još nešto. u primjeru islamskih ekstremista to je specifičan oblik vjerskog fundamentalizma. istraživanje kulture kamikaza ukazuje na to da je vjerski fundamentalizam i postmortem nagrade bio tek jedan od činilaca, ali da je opća kultura militarizma bio drugi [isto kao što je u tamilskih tigrova, u vrijeme patentiranja, kultura nacionalističkog separatizma bila predominantni faktor, dok su ideologije reinkarnacije bile sporedne]. o potlačenosti se u njihovom slučaju čak ne može ni govoriti u klasičnom smislu.

[ja naravno govorim o aktivnosti koja predstavlja kontinuiranu politiku određene ekstremne skupine, ne o primjerima pojedinačnih oficira koji su se nekad, negdje raznijeli bombom, i sl.]
NIN

#267 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by NIN »

Gojeni H wrote:Samoubilacki napad na zapadne snage na brod u Suecu (56-e ako se ne varam) je izveden od strane oficira sirijske vojske koji je bio krscanske vjere.
Nemoj zajebavat? Jebote, kako cu sad u noc... :(

:lol:
Obskurni

#268 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by Obskurni »

Šta ovo niko ne zna o protjerivanje hindusa i budista, uništavanje hramova i dosta toga :D
Gojeni H

#269 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by Gojeni H »

harac
budući da su tamilski tigrovi, koji su inače "izmislili" ovu vrstu djelatnosti, u međuvremenu poraženi, samoubilački napadi danas jesu gotovo u potpunosti monopolizirani od islamskih ekstremista. drugim riječima, iako nije njihov izum, jeste njihovo sredstvo

Naravno. Trenutno je to skoro iskljucivo oruzje ljudi koji nastupaju sa pozicija islamskog ekstremizma (iako mi se sam termin nimalo ne svidja).
...a to je da je potlačenost jedan od uslova za tako ekstremnu vrstu terorizma, ali da nije dovoljan - potrebno je još nešto. u primjeru islamskih ekstremista to je specifičan oblik vjerskog fundamentalizma. istraživanje kulture kamikaza ukazuje na to da je vjerski fundamentalizam i postmortem nagrade bio tek jedan od činilaca, ali da je opća kultura militarizma bio drugi [isto kao što je u tamilskih tigrova, u vrijeme patentiranja, kultura nacionalističkog separatizma bila predominantni faktor, dok su ideologije reinkarnacije bile sporedne].

Samoubilacki napadi su oruzje slabijih u sukobima. Zavisno od toga o kojem dijelu islamskom svijeta govorimo, raspolozenje puka se krece od potpunog odobravanja i slavljenja, do potpune osude.
Kao i po mnogim drugim pitanjima, cak je i vjerska ulema podijeljena, mada velika vecina osudjuje ovakve postupke.

Neki opet izdaju fetve i odobravaju ovakvu vrstu borbe samo u slucaju izraelsko-palestinskog sukoba (vidi fetvu Qaradawi-ja).
Nas sto se tice, totalno strani oblik borbe neprilican nasoj kulturi i karakteru.
Imali smo mi i uvijek cemo i imati ljude cija hrabrost i spremnost na zrtvu prelazi sve granice logike i razuma. Ali, raznosenje tijela uz minimalnu kontrolu kolateralne stete i maksimalan broj civilnih zrtava ne prilici islamu i muslimanima.
Takodje se slazem da mora postojati nesto vise. I ne mora uopste biti vjerska ideologija. PKK je kurdska organizacija koja je imala ogroman broj samoubilackih napada gdje su vecina operatora bile zene, a nastupaju sa krajnje ljevicarskih pozicija.
Isti je slucaj sa turskim ultra-ljevicarima.

Al' haj'mo dalje s islamom u razlicitim dijelovima svijeta.
veleno

#270 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta

Post by veleno »

:(
Post Reply