Islam i nauka

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ribaribigrizerep

#151 Re: Islam i nauka

Post by ribaribigrizerep »

Prozor wrote:Zašto se danas toliko zapostavlja nauka u islamskom svijetu? Zašto se gotovo odustalo od prvog objavljenog ajeta Poslaniku s.a.w.s.? Zar bez nauke, može biti ljudskog ispunjavanja emaneta što ga odbiše nebesa i zemlja? zar bez nauke čovjek može biti namjesnik na zemlji? zar nije u nauci i napredak ljudi uopće, pa i muslimana? ne želim opću raspravu o razlozima islamske dekadence, samo me zanima zašto se danas gotovo ništa iz islamskog svijeta ne može mjeriti sa naučnim istraživanjima na zapadu?
Da ne razglabamo, preporucujem ovaj dokumentarac. Imas sve od uspona do pada i sve izmedju.

http://www.youtube.com/watch?v=D-n2BoPE2GE
Static-X

#152 Re: Islam i nauka

Post by Static-X »

statix wrote:Kako god okrenes nije do njega. :D
Ima i ona od stari ljudi, kazu:"Bog je reko cuvaj se cuvacu te."
Prozor

#153 Re: Islam i nauka

Post by Prozor »

Static-X wrote:
statix wrote:Kako god okrenes nije do njega. :D
Ima i ona od stari ljudi, kazu:"Bog je reko cuvaj se cuvacu te."
Imaju i Arapi jednu: "Prvo priveži kamilu pa je daj Allahu na čuvanje".

Gau,
može biti da nisam kako treba naveo prevod. Ali koliko se ja sjećam bilo je odprilike tako. Nemoj samo da i ovo postane tema o sudbini. :-) Islam jasno nalaže da Allah kao Svemogući može i sve odredi a i da da čovjeku slobodnu volju, prema tome ne zamarajmo se tim. Možda zvuči kontradiktorno ali prema Islamu je tako i to stoji čak i u svakom ilmihalu za prvu godinu mekteba. Bog je sve odredio ali do tebe je šta ćeš uraditi sa svojim životom i zato ćeš odgovarati i na onom svijetu. To je navedeno u nizu ajeta a inače bi i borba Poslanika a.s. bila sasvim bespotrebna.

Nazad na temu :D
Prozor

#154 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Prozor »

sumirprimus wrote:
besana wrote:
sumirprimus wrote:Znaci ako je oku nevidljivo,gajb,ne sumnjaj nego vjeruj...
Vjeruj,da je nuh prevozio dinsinauruse i ne sumnjaj u to.?jel tkao nekako?
Jeste, sjedi 5 :D
A kako se onda tu uklapa,ikre,citaj ,uci,...Ne ide jedno s drugim..Jer ako pocnes istrazivat vidis da nema teoretske sanse,da je mogao sabrat sve zivotinje po dvoje na brod,i k tomu jos i dinsinauruse... i btw 5 je najlosija ocjena :D
A da ti pročitaš temu prije nego što postaš? Niko ovdje ne tvrdi da su dinosaurusi bili na lađi. :roll:
Gajb nije sve što je oku nevidljivo, i atom je nevidljiv pa valjda nije gajb? Neka odgovori neko stručniji. Gajb koliko ja znam je duhovni svijet. postoje rasprave o tome da li su sedam nebesa gajb ili ne.
udrch

#155 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by udrch »

idealnaM wrote:Koji umni plićak...
Prije par godina, jedan kantonalni premijer, pokušavajući šarmirat novinarku lokalne televizije uputi joj jedan posve otrcan kompliment"Vaše oči su...poput Drine u plićaku."Ona to sve fino lijepo snimala ,poslije ga optuzila za seksualno uznemiravanje, i dok se građanstvo podsmjehivalo i hihotalo"Oho ti se oho, premijeru.", ona postala urednica na Hayatu, a on federalni ministar. :mrgreen: Dakle, upalilo.

Zasto se nebi malo osvrnuli na pouku price o Nuhu a.s. i njegovoj lađi?Sta lađa simboliše?Šta je ustvari plovidba?

:roll:
“On vam omogućava da kopnom i morem putujete. Pa kad ste u lađama i kad one uz blag povjetarac zaplove s putnicima, te se oni obraduju tome, naiđe silan vjetar i valovi navale na njih sa svih strana, i oni se uvjere da će nastradati, iskreno se mole Allahu: "Ako nas iz ovoga izbaviš, sigurno ćemo biti zahvalni!"
A kad ih On izbavi, oni odjednom bez ikakva osnova čine nered na Zemlji! O ljudi, nepravda koju činite da biste u životu na ovom svijetu uživali - samo vama šteti; Nama ćete se poslije vratiti i Mi ćemo vas o onom što ste radili obavijestiti!”

Naš život je plovidba...naša vjera, je ladja, od stepena naseg uvjerenja ovisi i njena čvrstoca,tj.koliko ce moci da podnese nalete vjetrova i valova(onoga sto nas ceka na toj plovidbi)... naša luka je naš kraj...za one koji vjeruju to je ahiret, za mumina to je Luka Sigurnosti...dzennet...
Zaista ti pristaje ime :thumbup:
Saburli..
Prozor

#156 Re: Islam i nauka

Post by Prozor »

Evo, možda sve i nije tako crno. :)

Iran strives to revive the golden age of Persian science. The country has increased its publication output nearly tenfold from 1996 through 2004, and has been ranked first in terms of output growth rate followed by China.[191] Despite the limitations in funds, facilities, and international collaborations, Iranian scientists remain highly productive in several experimental fields as pharmacology, pharmaceutical chemistry, organic chemistry, and polymer chemistry. Iranian scientists are also helping construct the Compact Muon Solenoid, a detector for CERN's Large Hadron Collider. In 2009, a SUSE Linux-based HPC system made by the Aerospace Research Institute of Iran (ARI) was launched with 32 cores and now runs 96 cores. Its performance was pegged at 192 GFLOPS.[192]

In the biomedical sciences, Iran's Institute of Biochemistry and Biophysics is a UNESCO chair in biology.[193] In late 2006, Iranian scientists successfully cloned a sheep by somatic cell nuclear transfer, at the Rouyan research centre in Tehran.[194] According to a study by David Morrison and Ali Khademhosseini (Harvard-MIT and Cambridge), stem cell research in Iran is amongst the top 10 in the world.[195] Iran ranks 15th in the world in nanotechnologies.[196][197][198]
The Iranian nuclear program was launched in the 1950s. Iran is the 7th country in production of uranium hexafluoride.[199] Iran now controls the entire cycle for producing nuclear fuel.[200] Iran's current facilities includes several research reactors, a uranium mine, an almost complete commercial nuclear reactor, and uranium processing facilities that include a uranium enrichment plant.

The Iranian Space Agency launched its first reconnaissance satellite named Sina-1 in 2006, and a space rocket in 2007,[201] which aimed at improving science and research for university students.[202] Iran placed its domestically built satellite, Omid into orbit on the 30th anniversary of the Iranian Revolution, on February 2, 2009,[203] through Safir rocket, becoming the ninth country in the world capable of both producing a satellite and sending it into space from a domestically made launcher.[204]

Iranian scientists outside Iran have also made some major contributions to science. In 1960, Ali Javan co-invented the first gas laser and fuzzy set theory was introduced by Lotfi Zadeh.[205] Iranian cardiologist, Tofy Mussivand invented and developed the first artificial cardiac pump, the precursor of the artificial heart. Furthering research and treatment of diabetes, HbA1c was discovered by Samuel Rahbar. Iranian physics is especially strong in string theory, with many papers being published in Iran.[206] Iranian-American string theorist Cumrun Vafa proposed the Vafa-Witten theorem together with Edward Witten.
Wikipedia
osa

#157 Re: Islam i nauka

Post by osa »

Static-X wrote:
fenjer wrote:Ustvari ljudi su zapostavili vjeru, a upravo prvi ajet koji je objavljen odnosi se prvenstveno na izucavanje i proucavanje vjere.
Sobzirom da danas vecina ljudi ne proucava vjeru i ne drzi se upute zato i imamo takvo stanje kakvo jest.
Moglo bi se tu jos navoditi puno razloga i primjera ali smatram da je ovo srz problema.
Interesantno je da se muslimani zapostavljanjem vjere vracaju unazad, dok kod ostali, zapostavljanje vjere ih unapredjuje.
kad sam vidio temu ovo mi je odmah palo na pamet, međutim čovjek me preduhitri, možda ne bi bilo loše navesti da islamski svijet koristi samo pola ljudskog, dakle i intelektualnog potencijala, žene naime ne sudjeluju previše u nauci( nemojte samo navoditi pojedinačne primjere), to je veliki hendikep, a najveći hendikep je prepuštanje sudbini u stilu, "volja allahova" ili "allah dao allah uzeo", naime to ne postoji, svatko je kovač svoje sudbine.
pogledajte kad je počeo uspon europskih država, tj. općenito zapada, kad su makli vjeru od politike i moći.....
vesna3

#158 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by vesna3 »

arzuhal wrote:
lucius wrote: Najbolji post ikad!!
vesna3 wrote:Ja baš mislim da npr. za prihvaćanje ljudi homeseksualnih sklonosti trebe imati otvoren um i široka shvatanja, a za vjeru ti je dovoljno da si malo naivan, da vjerujes onima koji ispiru mozak, diraju male dječake i djevojčice po intimnim mjestima i čisto da imaš koga okriviti kad ti loše krene (naša poznata, O Bozzzeeee, zasto ja, zasto meni itd.)

Mislim, poštujem ja nečiju vjeru i sve to
Koju misao da slijedim? Onu prvu u kojoj se misli o naivnosti vjernika i dragovoljnom predavanju ispiranju mozgova od strane pedofila ili ovu drugu koja to sve poštuje?
ali ne možeš reći da ti je za razumijevanje religije potreban otvoren um i široka shvatanja, a da se ne nađe uvrijeđen neko ko je ateista, agnostik i slično.
Naravno, može se neko uvrijediti takvom neprimjerenom konstatacijom, neko ko nije vjernik. Za vjernike imamo drukčije konstatacije i ne smiju biti uvredljivi, pobogu...
Još Bosna nije na toj razini da poštuje tuđe i drugačije, nažalost.
Očito.
Primjetila sam da mene vjernici uvijek pokusavaju uvjeriti u postojanje boga, kao da je to nešto iskonsko u njima, urođena ta žar za uvjeravanjem, a ja naprotiv, nikada ne nalazim za shodno uvjeravati nekog svećenika ili bulu da bog ne postoji.
Blago tebi. Evo ja, možda od svoje 16 godine, nisam nikog uvjeravao da Bog postoji, osim što sam morao uvjeravati druge da naprosto prihvate činjenicu da, eto, ja vjerujem. Ali nisam se toliko baš branio kada bi me zbog toga uvjeravali kako sam glup, naivan, ispranog mozga i kako vjerujem pedofilima. Nemam snage baš za svaku glupost...
Mislim da samo to pokazuje razinu moje otvorenosti prema drugačijem, a nečiju zatvorenost i neprihvaćanje drugačijih.
Živjela demokracija! :D :D :D
Ako kažem da mislim kako su ateisti slijepi pored očiju, te kako je njihov plafon u se, na se i poda se, ali, također, mislim kako ja poštujem ateizam i sve to, mogu li i ja, mislim, biti član tog demokratskog, otvorenog kluba za sve što je drukčije?
Super si sve ovo napisao, zapažanja su ti odlična i debata također. Možda je nespretno rečeno sa moje strane, međutim ja čisto poštujem tuđu vjeru i one koji je prakticiraju, iako ja nisam vjernik. S druge strane, moje ne poštuju i često mi pokušavaju promijeniti mišljenje raznim, za mene besmislenim, argumentima. S druge strane, ja nikad nikoga ne uvjeravam da prihvati moje stavove.
Cijenim to što nikome ne ispireš mozak svojom vjerom (ako je tačno ovo što si napisao, a vjerujem da jeste), no ja i nisam napisala da me svi uvjevavaju, već ima puno više onih koji to rade, nego onih koji to ne rade.
Naravno, ja mislim da je besmisleno biti član neke vjerske zajednice u kojoj se dešavaju grozne stvari poput pedofilije (a to ima u svim vjerama), i ti naravno mozes misliti da sam ja slijepa pored zdravih očiju, no dok god ti moj stav poštuješ i ja tvoj, ništa nam ne predstavlja prepreku da budemo forum buddy :D
Da se ne razumijemo pogrešno, među ateistima sigurno ima pedofila itd, ali koliko je meni poznato ateisti se ne okupljaju u nekakve zajednice, a vjernici to rade (crkve, džamije itd), u kojima se nažalost te stvari događaju i ja ne želim da budem član takvih zajednica.
To je moje razmisljanje, moj stav i ne stidim ga se kazati nikome.
I naravno, mozes biti član moje demokratske zajednice iako ne podrzavas moje stavove, dok god ne pokusavas nametnuti svoje ;-) :thumbup: :sax:
vesna3

#159 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by vesna3 »

[/quote]

Najbolji post ikad!![/quote]

Zašto..
Zato što je izvalila najveću glupost ikada..
Ratovi se ne vode zbog vjere..
Ratovi se vode zbog bogastva..
Razlog da ne vjeruje je zato što ima pedofila i među klerom..
Zašto bi Bog sprečavao ratove i zlo na dunjaluku..
Nije ovo Ahiret..ovdje trebamo pokazati kakvi smo..[/quote]

Definiraj mi riječ džihad, molim te.
vesna3

#160 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by vesna3 »

vesna3 wrote:
Najbolji post ikad!![/quote]

Zašto..
Zato što je izvalila najveću glupost ikada..
Ratovi se ne vode zbog vjere..
Ratovi se vode zbog bogastva..
Razlog da ne vjeruje je zato što ima pedofila i među klerom..
Zašto bi Bog sprečavao ratove i zlo na dunjaluku..
Nije ovo Ahiret..ovdje trebamo pokazati kakvi smo..[/quote]

Definiraj mi riječ džihad, molim te.[/quote]

Nisam dobro citirala. Uglavnom, podvukla sam ti ono što mi je zapelo za oko.
Moje pitanje je da li mi možeš definirati stručno ili laički riječ džihad.
Hvala!
vesna3

#161 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by vesna3 »

Hehehe, ne ide mi nikako ovo citiranje :D
BHF_Manijak

#162 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by BHF_Manijak »

vesna3 wrote: Definiraj mi riječ džihad, molim te.
Napadnu te, brani se...Eto ti definicije :roll: :zzzz:

A ako ti zasiata mislis,da se ratovi vode zbog vjere i u ime Njegovo,onda fakat mislim da ti je razmisljanje jako nezrelo i naivno,bez uvrede... :wink:
vesna3

#163 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by vesna3 »

BHF_Manijak wrote:
vesna3 wrote: Definiraj mi riječ džihad, molim te.
Napadnu te, brani se...Eto ti definicije :roll: :zzzz:

A ako ti zasiata mislis,da se ratovi vode zbog vjere i u ime Njegovo,onda fakat mislim da ti je razmisljanje jako nezrelo i naivno,bez uvrede... :wink:
Ratovi se, između ostalog, vode i zbog vjere. To je činjenica i tako je vazda bilo i bit će. To nije naivno razmišljanje, to je istina, koje se većina vjernika stidi.
Jesi li upoznat o tome je li Gadafi pozivao na džihad protiv Švicaraca i zašto? Ta situacija je bila u skorije vrijeme.
bijela

#164 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by bijela »

Jednom u Omerovo doba, da utvrde mjesec posta,
popeli su se na vrh brda.
U čekanju da se pojavi mlađak, jedan od njih zavika: „O Omere, eno mlađaka!“
Omer pogleda prema nebu, ali ne vidje mlađaka, pa
reče čovjeku: „Taj ti se mjesec u fantaziji pojavio.“
„Ne, ja inače dobro vidim,
pa kako da ne vidim izlazak mlađaka!“
Omer mu reče: „Podigni ruku i zagladi obrvu,
pa ponovo pogledaj prema nebu.“
Kada čovjek rukom zagladi obrve na čelu, pogleda,
ali ne vidje Mjeseca, reče: „O care, nema Mjeseca!“
Omer mu reče: „Pala ti je dlaka iz obrve na oko,
od vlastite dlake učinio ti se mladi mjesec.“
Jedna dlaka iz obrve kad krivo stoji, pokvari gledanje
i dovede te dotle da tvrdiš da si vidio Mjesec.
Jedna kriva dlaka je zapreka pravom gledanju u nebo,
a šta ćemo reći kad su krivi i drugi dijelovi.
Budi ispravan i neka su ti pogledi pravi, uzmi sebi za uzor one
koji imaju ispravne postupke i ne okreći glavu od njihova praga.
Mjerilom pravde može se učiniti vaga,
ali se ona može podesiti da krivo mjeri.

(Mesnevi)
arte.fakt

#165 Re: Islam i nauka

Post by arte.fakt »

osa wrote:
Static-X wrote:
fenjer wrote:Ustvari ljudi su zapostavili vjeru, a upravo prvi ajet koji je objavljen odnosi se prvenstveno na izucavanje i proucavanje vjere.
Sobzirom da danas vecina ljudi ne proucava vjeru i ne drzi se upute zato i imamo takvo stanje kakvo jest.
Moglo bi se tu jos navoditi puno razloga i primjera ali smatram da je ovo srz problema.
Interesantno je da se muslimani zapostavljanjem vjere vracaju unazad, dok kod ostali, zapostavljanje vjere ih unapredjuje.
kad sam vidio temu ovo mi je odmah palo na pamet, međutim čovjek me preduhitri, možda ne bi bilo loše navesti da islamski svijet koristi samo pola ljudskog, dakle i intelektualnog potencijala, žene naime ne sudjeluju previše u nauci( nemojte samo navoditi pojedinačne primjere), to je veliki hendikep, a najveći hendikep je prepuštanje sudbini u stilu, "volja allahova" ili "allah dao allah uzeo", naime to ne postoji, svatko je kovač svoje sudbine.
pogledajte kad je počeo uspon europskih država, tj. općenito zapada, kad su makli vjeru od politike i moći.....
poceo je uspon kad su pokrali sve sa istoka ...
BHF_Manijak

#166 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by BHF_Manijak »

vesna3 wrote:
Ratovi se, između ostalog, vode i zbog vjere. To je činjenica i tako je vazda bilo i bit će. To nije naivno razmišljanje, to je istina, koje se većina vjernika stidi.
Jesi li upoznat o tome je li Gadafi pozivao na džihad protiv Švicaraca i zašto? Ta situacija je bila u skorije vrijeme.
Koji to rat muslimani povedose zbog vjere?!Navedi mi primjer...Dakle ne govorim o vojnim osvajanjima,pohodima,itd vec da su to iskljucivo uradili zbog vjere,zato sto je neko drugacije vjere pa da ga oni napadnu,a da ovaj prije toga nije njih napao!! :wink:
vesna3

#167 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by vesna3 »

BHF_Manijak wrote:
vesna3 wrote:
Koji to rat muslimani povedose zbog vjere?!Navedi mi primjer...Dakle ne govorim o vojnim osvajanjima,pohodima,itd vec da su to iskljucivo uradili zbog vjere,zato sto je neko drugacije vjere pa da ga oni napadnu,a da ovaj prije toga nije njih napao!! :wink:
Nisi mi odgovorio na pitanje ;-)
BHF_Manijak

#168 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by BHF_Manijak »

vesna3 wrote:
da sam znao vjerovatno bih ti odgovorio :roll: Ne,ne znam zasto je Gadafi pozivao na dzihad a to nije ni bitno,ne mozes na osnovu misljenja i stava pojedinca kreirrati postulate religije,niti poistovijetiti vjeru sa misljenjem tog pojedinca...
arte.fakt

#169 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by arte.fakt »

vesna3 wrote:
BHF_Manijak wrote:
vesna3 wrote:
Dzihad znaci , zalaganje (trud) na Allahovom putu . I nije u pitanju samo ratovanje , tipa sveti rad ili tako nesto ...
vesna3

#170 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by vesna3 »

BHF_Manijak wrote:
vesna3 wrote:
P.S. Nisam ja napisala nigdje, ni u jednom postu da su muslimani samo ratovali zbog vjere. Ja sam govorila o ratovima za vjeru opcenito. Evo npr. prvi na pamet mi padose Križarski ratovi koji su kršćani vodili protiv muslimana. Dakle, sad ti moje postove do sad okrećeš na nešto što nikad nisam rekla.
Ja sam samo zamolila definiciju džihada i postavila pitanje je li Gadafi pozivao na džihad protiv Švicaraca i zašto ;-) ;-)
I to sam pitala kao kontra argument na ono da se ratovi ne vode zbog vjere.
vesna3

#171 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by vesna3 »

BHF_Manijak wrote:
vesna3 wrote:
da sam znao vjerovatno bih ti odgovorio :roll: Ne,ne znam zasto je Gadafi pozivao na dzihad a to nije ni bitno,ne mozes na osnovu misljenja i stava pojedinca kreirrati postulate religije,niti poistovijetiti vjeru sa misljenjem tog pojedinca...
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/100225119
Evo ti odgovor.
Bitno je, bitno. Zbog moje konstantacije da se ratovi vode, između ostalog, i zbog vjere.
Pozz, moram ići sada imati i društveni život mimo foruma :D
BHF_Manijak

#172 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by BHF_Manijak »

vesna3 wrote:
BHF_Manijak wrote:
vesna3 wrote:
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/100225119
Evo ti odgovor.
Bitno je, bitno. Zbog moje konstantacije da se ratovi vode, između ostalog, i zbog vjere.
Pozz, moram ići sada imati i društveni život mimo foruma :D
Bogami iz posta u post djelujes mi sve neozbiljnije i neozbiljnije :roll: Prvo,rat se NE VODI niti je VODJEN,to sta Gadafi poziva i radi,nema veze sa islamom nego sa LICNIM STAVOM I UBJEDJENJE POJEDINCA... :oops:
idealnaM

#173 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by idealnaM »

udrch wrote:
idealnaM wrote:Koji umni plićak...
Prije par godina, jedan kantonalni premijer, pokušavajući šarmirat novinarku lokalne televizije uputi joj jedan posve otrcan kompliment"Vaše oči su...poput Drine u plićaku."Ona to sve fino lijepo snimala ,poslije ga optuzila za seksualno uznemiravanje, i dok se građanstvo podsmjehivalo i hihotalo"Oho ti se oho, premijeru.", ona postala urednica na Hayatu, a on federalni ministar. :mrgreen: Dakle, upalilo.

Zasto se nebi malo osvrnuli na pouku price o Nuhu a.s. i njegovoj lađi?Sta lađa simboliše?Šta je ustvari plovidba?

“On vam omogućava da kopnom i morem putujete. Pa kad ste u lađama i kad one uz blag povjetarac zaplove s putnicima, te se oni obraduju tome, naiđe silan vjetar i valovi navale na njih sa svih strana, i oni se uvjere da će nastradati, iskreno se mole Allahu: "Ako nas iz ovoga izbaviš, sigurno ćemo biti zahvalni!"
A kad ih On izbavi, oni odjednom bez ikakva osnova čine nered na Zemlji! O ljudi, nepravda koju činite da biste u životu na ovom svijetu uživali - samo vama šteti; Nama ćete se poslije vratiti i Mi ćemo vas o onom što ste radili obavijestiti!”

Naš život je plovidba...naša vjera, je ladja, od stepena naseg uvjerenja ovisi i njena čvrstoca,tj.koliko ce moci da podnese nalete vjetrova i valova(onoga sto nas ceka na toj plovidbi)... naša luka je naš kraj...za one koji vjeruju to je ahiret, za mumina to je Luka Sigurnosti...dzennet...
Zaista ti pristaje ime :thumbup:
Saburli..
:)
bijela

#174 Re: Islam i nauka

Post by bijela »

arte.fakt wrote: poceo je uspon kad su pokrali sve sa istoka ...
može li se znanje ukrasti? :)

mudrost nema predznaka, nije ničija svojina. ona je od onog ko je prepozna.
arte.fakt

#175 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by arte.fakt »

lucius wrote:
BHF_Manijak wrote:
vesna3 wrote:
Pa sami prvi naš (i ja se pišem kao musliman), Badr. Niko nas nije napao, nego mi malo krenuli u plačkaški pohod na trgovački karavan. I kao pravi junaci čuli da karavan brani 30-40 ljudi pa skupili 313 junaka. Ali i tad lijeni ko Bošnje pa Kurješi imali vremena skupiti 900-1000 ljudi da brane karavan. Pa nakon ujedinjenja Arabije pljačkaški upadi na Persiju i Bizantiju koje su upravo okončale višedecenijski iscrpljujući rat. E baš taj rat između njih je razlog što su Arapi uspjeli osvojiti Perziju i najbogatije djelove Bizantije kao lešinari, a ne neka snaga, hrabrost ili ispravnost Islama.
Samo jedna istina u cijelom postu ... a to je da se "pises" ko musliman ....
Locked