Islam i Isus

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Liberalism

#201 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

Minci, znas li ti da su u doba Ise, postojale novine, novinari, pisci, putopisci i turisti. Mogu li se njihovi tekstovi ili stavovi uzimati kao bilo kakve ''dobre vijesti'' u vezi Ise a.s.?
rodica

#202 Re: Islam i Isus

Post by rodica »

pa ljudi dragi ovdje se tacno vidi ko je ovdje vjernik a ko ne ja cu samo to reci pa ce shvatiti oni koji su u pravu.
dajte boni malo vise postovanja.VOLI SVOJU A POSTUJ TUDJU VJERU :) :sax:
piupiu

#203 Re:

Post by piupiu »

dr.gog wrote:
sirotanovic wrote:Evo nam i Dickinson-a :D , jos jedan koji velica svog oca :wink:!
Ma čovječe,ne znam gdje um trošiš i čemu onoliki citat..(naliči mi na "floodanje").
Rasprava o muzici kao sotonskom sredstvu,bila mi je povod brojnih sukoba sa umišljenim pastorima i posebice protestantskim kvazimisliocima američkog tipa.
Priče se vrte u raznim denominacijama,a ja sam dugo radio kao novinar za kršćanske radio stanice,pa kasnije i pisane medije,te tako znam o čemu je riječ.
Vidim da vjeruješ u Krista što prihvatam,jer sam i sam vjernik,ali ti hoću reći da je u nas bosanskih kršćana adet da ne naturamo dogmu i njeno tumačenje od strane raznih tzv.misionara našim komšijama.
Poenta je da evo ja,kao kršćanin,živim među Muslimanima ,slobodnom voljom sam postao kršćanin ničim ometan od strane komšija,te vjeru ispovjedam slobodno.Nisam sa tim došao u napast da im teologijom.koju sam školski dosta apsolvirao,budem prosvjetitelj,jer ko hoće,ima svjetlo u Knjigama i razum da shvati činjenice,ali samo kad to odluči sam.
Dalje,što se tiče muzike,imam kompletnu fonoteku na raspolaganju,uključujući i Maiden,Slayer i brojne druge bandove,koje sam godinama slušao i poštovao.Priča o Satanizmu je bila trend,modni dodatak,i pobuna protiv zakorjelog konzervativizma zapadnih društava,oličenog u u ukočenim pastorima u tamnim odjelima sa izvještačenim osmjesima,te hladnim pojavama raznih kardinala ,ulozi Crkve kao institucije u političkim progonima i sl.Nikad Dickinson,niti Harris,kao obrazovani ljudi nisu ponižavali Crkvu odn.Isusa Krista,kao ni poruku Evanđelja,što važi i za veliki broj ostalih velikih bandova.
Postoji tzv.black pravac koji koristi nordijsku mitologiju službe đavolu,ali i to je šminka zarad promidžbe,a kad i naprave neki ispad,radi se o organizacijama sektaškog tipa kakve su oduvjek postojale.I na kraju,priča o Trojstvu,Jedinstvu i sl.,zaista jeste vražji posaozato što je uvijek uzrok za verbalna prepucavanja i nered,već vjekovima među samim kršćanima,a sad i u Sarajevu recimo,kad islamski misionari pokušavaju uzalud boriti se protiv tog neobjašnjivog vjerovanja kod katolika i pravoslavaca prvenstveno,a da o protestantima i ne govorim.
Tačno je da u Pismu Trojstvo potvrdu nema, ali je fakat i da priča o tom ne donosi promjenu mišljenja i vjerovanja, već samo sukobe.

U Bosni je život raznolik,mentalitet i tradicija prebogata i zlim i dobrim,te treba biti mudar i skroman,pa ljudima davati pomoć i podršku,ljubaznošću i kruhom,a ne pranjem mozga.
Bog je mudar,poruka je jasna,namjerno ne citiram Novi Zavjet jer je i to postalo trend,maltene protestantski turbo-folk,već kažem:"Živimo u divnoj zemlji,s toliko darova,i terba biti pošten,vrijedan i od pomoći komšijama čak više nego sebi, mnogo priče je isprazno i ne donosi nafaku već ljutnju i razdor..."
Zato ,moji zemljaci,kako god u Boga da vjerujete,vjerujte iskreno i po svom adetu,čuvajte jedni druge od zla i pomozite uvjek u potrebi,pa će zemlja imat nafaku.
Hvala ti na ovoj prelijepoj recenici, :-D
Gaia

#204 Re: Islam i Isus

Post by Gaia »

misljenja sam da svako cuje neki unutarnji glas koji ga opominje a koji je od Boga
draga minci, ako cujemo unutrasnji glas i ako je od Boga, treba li nam bilo koje drugo posrednistvo, da bi znali sta raditi i kako se ponasati?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#205 Re: Islam i Isus

Post by dr.gog »

Piu, hvala sto si me podsjetio da prelistam neke stare podforumske teme... :)
minci

#206 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Liberalism wrote:
minci wrote:
Liberalism wrote:Neznam kako to reci, ali za mene Biblija nije neka ozbiljna referenca. A mislim da su takav stav prema bibliji imali mnogi njeni suvremenici.
To je tvoj stav i misljenje i za mene nije "svaka" Biblija referenca a Kur'an je Bozija Knjiga koja muslimane (mene) upucuje i na knjige prije nje; “On vam propisuje u vjeri isto ono što je propisao Nuhu i ono što objavljujemo tebi, i ono što smo naredili Ibrahimu i Musau i Isau: ”Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte!” (Aš-Šura; 13)
Ovde se ne radi o licnom misljenju. Vec o onome koje je najpribliznije stvarnom stanju. U suprotnom diskusija nema nikakvog smisla. Mislim da je pocetak price bio u obrezivanju i pitanju naredbe o obrezivanju koja se nasla u starom zavjetu. Ja samo kazem da je u predstarozavjetno vrijeme na podrucuju na kojem se referise stari zavjet (egipatska pokrajina Canaan ) vecina stanovnistva, a posebno svecenici su izuzetnu paznju posvecivali cistoci ukljucujući i obrezivanje.
@Liberalism zaboravlia sam da ti ovdje dam odogovor pa evo da postavim ovaj navod iz Evandjelja po Barnabi iako sam postavila link tog Evandjelja tu se govori kako vidis da je obrezivanje postojalo od samog pocetka od kada je stvoren prvi covjek i zbog cega, tako da nije nista neobicno ako je i u predstarozavjetno doba bilo tih koji su vjerovali u Boga i drzali se Njegovih zakona a Allah dz.s najbolje zna!

PORIJEKO OBREZANJA, ZAVJET BOŽIJI SA ABRAHAMOM I PROKLETSTVO NEOBREZANIH
I rekavši ovo, Isus sjede blizu gore koju su tražili. Njegovi učenici dođoše na njegovu stranu da čuju njegove riječi. Tad Isus reče: "Pošto je Adam, prvi čovjek, pojeo prevarom sotone, hranu zabranjenu od Boga u raju, njegovo tijelo se pobuni protiv duha: nato se on zaklete, rekavši: "Tako mi Boga, odsjeći ću te!" I slomivši dio kamena on dograbi svoje tijelo da ga odsjeće oštrom iviciom kamena: nato je bio prekoren od anđela Gabriela. I on odgovori: "Zakleo sam se Bogu da ću ga odsjeći; ja nikad neću biti lažac!"
Tad mu anđeo pokaza višak njegovog tijela i on njega odsjeće. I od tada, kao što svaki čovjek uzima tijelo od tijela Ademovog, isto tako je on obavezan da se drži svega šta je Adam obećao zakletvom. Ovo je Adam prenio na svoje sinove, i s generacije na generaciju se prenosila obaveza obrezivanja. Ali u vrijeme Abrahama, bilo je na zemlji samo nekoliko obrezanih, jer se idolatrija bila namnožila na zemlji. Nato je Bog rekao Abrahamu činjenicu o obrezivanju i učinio ovaj zavjet, rekavši: "Dušu koja neće da obreže svoje tijelo, Ja ću je izbaciti iz svog naroda za svagda."
Učenici su se tresli od straha na ove Isusove riječi, jer je on govorio sa žestinom duha. Onda Isus reče: "Ostavite strah onom koji nije obrezao svoju udnu navlaku, jer on je lišen raja". Rekavši ovo, Isus ponovo progovori, rekavši: "Duša je u mnogima spremna na službu Boga, ali tijelo je slabo. Čovjek, zato, koji se boji Boga, treba da razmisli šta je tijelo, i gdje ono ima svoje porijeklo i našto će se ono svesti. Od ilovače, od Zemlje je Bog stvorio tijelo, i u to udahnuo dah života, udahnuvši u njega. I zato kad tijelo ometa službu Božiju ono treba da bude s prezirom odbijeno kao ilovača i zgaženo, jer ma koliko mrzio svoju dušu na ovom svijetu sačuvaće je u vjećnom životu.
"Šta je tijelo sada - ono manifestuje svoje želje - to je grub neprijatelj svakog dobra: jer ono samo želi grijeh."
"Treba li onda čovjek, da bi zadovoljio jednog od svojih neprijatelja, da napusti da udovoljava Bogu, svom stvoritelju? Razmotrite ovo. Svi sveci i proroci su bili neprijatelji svog tijela, radi službe Bogu: zato su spremno i s dragošću otišli u smrt svoju, da ne bi činili prekršaj zakonu Božijem datog Mojsiju, njegovom sluzi, i da ne bi išli da služe lažne i lažuće bogove".
"Sjetite se Ilije koji je bježao kroz pusta mjesta planina, jedući samo travu, obućen u koziju kožu. Ah, koliko dana nije on pio! Koliko pljuskova ga je pokvasilo i sedam godina, u kojima je pretrpio žestoki progon nečistog Jezebela! "Sjetite se Elizeja, koji je jeo ječmeni hljeb i nosio najprostiju odjeću. Uistinu, kažem vam, da se oni nisu plašili da prezru svoje tijelo, nego su se strašili velikog terora kraljeva i prinčeva. Ovo bi trebalo biti dovoljno za prezir tijela, o ljudi. Ali, ako pogledate u grobnice, vidjećete šta je tijelo".
minci

#207 Re: Islam i Isus

Post by minci »

rodica wrote:pa ljudi dragi ovdje se tacno vidi ko je ovdje vjernik a ko ne ja cu samo to reci pa ce shvatiti oni koji su u pravu.
dajte boni malo vise postovanja.VOLI SVOJU A POSTUJ TUDJU VJERU :) :sax:
Evo odgovor i za tebe rodice isto iz Evandjelja po Barnabi a necu citirati Kur'an jer Kur'an je to potvrdio svojom objavom!

Jakov upita: "O gospodaru, ako možda dođe lažni prorok i lažni učitelj hoteći da nas pouči, šta mi treba da radimo?"

124
Tad Isus odgovori u paraboli: "Čovjek ide u ribarenje s mrežom i u nju uhvati mnoge ribe, ali, one koje su loše on odbacuje.
Čovjek ide da sije, međutim samo zrno koje padne na dobro tlo daje klicu.
Isto tako vi treba da činite, slušajući sve i primajući samo istinu, pošto smo istina daje plod za vječni život".
Tad upita Andrija: "Sve što odgovara knjizi Mojsijevoj, to primite vi kao istinu; pošto je Bog Jedan istina je jedna; otud slijedi da je načelo jedno i njegovo značenje je jedno; i zato je vjera jedna. Uistinu, ja vam kažem, da istina nije bila izbrisana iz Knjige Mojsijeve, Bog ne bi dao Davidu ocu našem drugu. A da Knjiga Davidova nije bila okaljana, Bog ne bi povjerio meni Evanđelje, pošto je naš Bog nepromjenljiv i govorio je jednom porukom svim ljudima. Zato kad dođe Poslanik Božji, on će doći da očisti sve ono čime su bezbožnici uprljali moju Knjigu".
Tad upita onaj koji piše: "O gospodaru, šta čovjek da radi kad nađe Zakon iskvarenim i bude govorio lažni prorok?"
Isus odgovori: "Veliko je tvoje pitanje, o Barnaba; zato ti ja kažem da će u to vrijeme nekolicina biti spasena, obzirom da ljudi ne razmatraju svoj cilj, koji je Bog. Tako mi Boga živog, pred kojim stoji moja duša, svaka dogma koja odvrati čovjeka od njegova cilja, koji je Bog, je najhrđavija dogma. Zato imaju tri stvari koje ćeš razmatrati u dogmi - naime, ljubav prema Bogu, samilost prema susjedu i mržnja prem tebi koji si uvrijedio Boga i vrijeđaš ga svaki dan. Zato svaku dogmu koja je suprotna ovim trima glavnim, izbjegavaj, jer to je najhrđavija dogma".
minci

#208 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Gaia wrote:
misljenja sam da svako cuje neki unutarnji glas koji ga opominje a koji je od Boga
draga minci, ako cujemo unutrasnji glas i ako je od Boga, treba li nam bilo koje drugo posrednistvo, da bi znali sta raditi i kako se ponasati?
Naravno da treba jer ljudi su slabi i vise puta ne obracaju paznju na taj glas posto su im misli zauzete mnogim drugim ovozemaljskim stvarima koje drze vaznijima i treba ih podsjecati kao sto jedno dijete rece; kada neko iskreno voli nekoga treba mu to ponavljati jer ljudi su zaboravni! Tako i Bog voli nas i iz svoje milosti prema nama salje nam svoje poslanike/posrednike ali svako moze naravno ako je iskreni vjernik i u tisini svog stana moliti se Bogu i da ga niko ne vidi i cuje sto je najvaznije cuje i vidi ga ON!
rodica

#209 Re: Islam i Isus

Post by rodica »

da li to znaci da smo zakljucili da za iskrene vjernike ne treba posrednik jer ipak smatram da ko imalo vjeruje da je to iskreno i od srca :?:
znaci ne trebaju nam nikakvi posrednici dovoljan je samo Bog i nasa iskrena osjecanja i misli
Liberalism

#210 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

Kako je Isus izgovarao ''Bog je najveci''?
minci

#211 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Liberalism wrote:Minci, znas li ti da su u doba Ise, postojale novine, novinari, pisci, putopisci i turisti. Mogu li se njihovi tekstovi ili stavovi uzimati kao bilo kakve ''dobre vijesti'' u vezi Ise a.s.?
Naravno da su bili i neke tekstove sigurno mozemo uzimati kao istinite i kao svjedoce toga doba da je Isus/Isa a.s postojao jer ima ih koji sumnjaju i u njegovo samo postojanje! Ali kad se radi o tekstovima o raspecu Isusa tu sigurno ne mozemo uzeti za istinito jer kao sto Kur'an kaze "njima se samo pricinilo" da su pravog Isusa razapeli tako isto govori i Evandjelje po Barnabi 213-221!
shalaedin

#212 Re: Islam i Isus

Post by shalaedin »

Gluhi nijemi i slijepi su ... nikako da se opamete...
Uputu Bog daje onome kome on hoce...
Ti nemozes uputiti onoga koga ti hoces vec dragi bog upucuje...

Isa a.s. ili Isus je bio covjek od krvi i mesa kojeg je Bog pocastio poslanstvom i ucinio ga primjerom za mnoga vremena.
Ima jedna poema koju je napisao Ibn Qayyim i koja se obraca krscanima, te se bavi polemikom trojstva. On krscanima postavlja pitanja u vezi sa njihovim vjerovanjem... ova poema je prevedena na engleski jezik i svako ko zna engleski moze razumijeti smisao Qayyimovih rijeci. Pokusacu vam je sto prije prevesti za sada ide link do nje:

http://www.youtube.com/watch?v=7Fe1Oj_L ... re=related

mozda vam kroz ovu poemu biti jasnije kakvo mi misljenje imamo o Isi a.s. a kakvo o oubicajenoj krscanskoj dogmi.
Liberalism

#213 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

minci wrote:
Liberalism wrote:Minci, znas li ti da su u doba Ise, postojale novine, novinari, pisci, putopisci i turisti. Mogu li se njihovi tekstovi ili stavovi uzimati kao bilo kakve ''dobre vijesti'' u vezi Ise a.s.?
Naravno da su bili i neke tekstove sigurno mozemo uzimati kao istinite i kao svjedoce toga doba da je Isus/Isa a.s postojao jer ima ih koji sumnjaju i u njegovo samo postojanje! Ali kad se radi o tekstovima o raspecu Isusa tu sigurno ne mozemo uzeti za istinito jer kao sto Kur'an kaze "njima se samo pricinilo" da su pravog Isusa razapeli tako isto govori i Evandjelje po Barnabi 213-221!

Problem je sto su turisti i putopisci i prolazili i boravili u tim krajevima koji su pisali o tadašnjem zivotu ljudi na tom podrucju i niko ne spominje Isu a.s.
minci

#214 Re: Islam i Isus

Post by minci »

rodica wrote:da li to znaci da smo zakljucili da za iskrene vjernike ne treba posrednik jer ipak smatram da ko imalo vjeruje da je to iskreno i od srca :?:
znaci ne trebaju nam nikakvi posrednici dovoljan je samo Bog i nasa iskrena osjecanja i misli
Ja mislim da su nam trebali Boziji posrednici kao sto su Poslanici a ne na nesto drugo a nije mi jasno kako vi mislite i o kojim posrednicima? Ako mislite na takve posrednike kojima se danas neki klanjaju i mole ih da budu posrednici kod Boga za ono sto ti mole i zele da im se ostvari ili oprosti ti posrednici kao sto su kipovi ikone ili drugi obicni i sveti ljudi ili sl. onda nam ne trebaju takvi posrednici ili ako mislite da mole Boga za nas kada budemo na Sudnjem danu polagali racune za svoja djela onda niko nikome nece moci biti posrednik osim Poslanika Muhameda a.s. koji ce se zauzimati za svoj umet, za sve one koji budu imali vjere u Boga u svom srcu i koliko je zrno gorusice! To je objavljeno u Kur'anu

a evo navod iz Evandjelja po Barnabi: 55
Poslanik Božiji će ići da sakupi sve proroke, s kojima će on govoriti, moleći ih da idu s njim da mole Boga za vjernike. I svakoji će se opravdavati zbog straha; ne bih ni ja, tako mi Boga živog, išao tamo znajući šta znam. Tad će Bog vidjevši ovo, podsjetiti svog Poslanika kako je On stvorio sve stvari za ljubav njegovu, i tako će ga njegov strah napustiti i on će ići blizu prijestolja sa ljubavlju i poštovanjem, dok će anđeli pjevati: "Blagoslovljeno neka je Tvoje sveto ime, o Bože, Bože naš".
I kad se on bude primakao prijestolju, Bog će otvoriti (svoj um) svom Poslaniku, kao prijatelj prijatelju koji se nisu dugo sreli. Prvi će govoriti Poslanik Božiji, koji će reči: "Ja Te obožavam i volim o moj Bože, i svim svojim srcem i svom svojom dušom, ja Ti zahvaljujem što si se udostojio da me stvoriš da budem Tvoj sluga i što si stvorio sve za ljubav moju, tako da bih Te ja volio radi svih stvari i u svim stvarima i iznad svih stvari; zato neka Te sva Tvoja stvorenja hvale, o moj Bože". Zatim će sve stvari koje je stvorio Bog reči: "Mi Ti zahvaljujemo, o Gospode, i blagoslovimo Tvoje sveto ime". Doista, kažem vam, demoni i prokletnici sa Satanom će onda plakati tako da će više vode teći iz očiju jednog od njih, nego što je ima u rijeci Jordan. Još neće vidjeti Boga.
I Bog će govoriti svom Poslaniku, reči će: "Ti si dobrodošao, o Moj vjerni slugo; zato traži šta želiš, jer ti ćeš sve dobiti". Poslanik Božiji će odgovoriti: "O Gospodaru, ja se sjećam da, kad si me Ti stvorio, Ti si rekao da si želio za moju ljubav stvoriti raj i anđele i ljude, da bi Te oni slavili preko mene Tvog sluge. Zato, Gospode Bože, milosrdni i pravedni, ja Te molim da se Ti sjetiš svog obećanja datog tvom sluzi".
I Bog će odgovoriti kao prijatelj koji se šali s prijateljem, i reći će: "Imaš li svjedoke ovome, moj prijatelju Muhammede?" I sa poštovanjem će on reći: "Da Gospodaru". Tad će Bog odgovoriti: "Idi pozovi ih, o Gabriele". Anđeo Gabriel će doći Poslaniku Božijem i reći će: "Gospodaru, ko su tvoji svjedoci?" Poslanik Božiji će odgovoriti: "Oni su Adam, Abraham, Jišmael, Mojsije, David i Isus sin Marijin".
Zatim će anđeo otići, i on će pozvati navedene svjedoke koji će tamo ići sa strahom. I kad oni budu prisutni, Bog će im reći: "Sjećate li se vi toga šta tvrdi Moj Poslanik?" Oni će odgovoriti: "Šta Gospodaru?" Bog će reći: "Da sam Ja stvorio sve stvari za njegovu ljubav, tako da bi me sve stvari hvalile preko njega". Tad će svaki od njih odgovoriti: "Imaju sa nama tri svjedoka bolja od nas, o Gospodaru". A Bog će odgovoriti: "Ko su ta tri svjedoka?" Tad će Mojsije reći: "Knjiga koju si dao meni, je prvi"; a David će reći: "Knjiga koju si dao meni, je drugi", a onaj koji govori tebi (o Barnaba) (tj. Isus) će reći: "Gospode, čitav svijet obmanut od Satane je govorio da sam ja Tvoj sin i Tvoj ortak, ali knjiga koju si dao meni kaže istinu da sam ja Tvoj sluga; i ta knjiga potvrđuje to što tvoj Poslanik tvrdi". Zatim će govoriti Poslanik Božiji, a reći će: "Tako kaže knjiga koju si meni dao, o Gospodaru". I kad Poslanik Božiji bude rekao ovo, govoriće Bog, reći će: "Sve što sam Ja sada učinio je zato da svi znaju koliko te volim". I kad On bude tako govorio, Bog će dati knjigu svom Poslaniku u kojoj su zapisani svi izabranici Božiji. Zato će svako stvorenje izraziti poštovanje Bogu, govoreći: "Tebi jedinom, o Bože neka je slava i čast, što si nas dao svom Poslaniku".

Liberalism wrote:Kako je Isus izgovarao ''Bog je najveci''?
Kako je izgovarao onda kada je on zivio na hebrejskom ili armenijskom jeziku to mi nije poznato ali izgovarao je na vise nacina da izrazi sve superlative naseg stvvoritelja Boga kao npr. u ovom citatu:

Tad dođe anđeo Gabriel i reče: "O Isuse, ne boj se, jer Bog ti je dao moć nad svakom slabošću, tako da što god hoćeš da uradiš u ime Boga biće potpuno uslišano". Na ovo Isus uzdahnu, govoreći: "Tvoja će volja biti izvršena,I Gospode Bože svemogući i milosrdni". rekavši ovo, on se primaće majci mrtvaca i sa žalošću joj reče: "Ženo ne plači". Uzevši ruku mrtvaca, on reče: "Ja ti kažem mladiću, u ime Boga ustani ozdravljen!" Tada dečko oživi, našto se svi ispuniše strahom, govoreći: "Bog je podigao među nama velikog proroka i on je posjetio svoj narod."
Bosanac sa dna kace

#215 Re: Islam i Isus

Post by Bosanac sa dna kace »

Liberalism wrote:
minci wrote:

Problem je sto su turisti i putopisci i prolazili i boravili u tim krajevima koji su pisali o tadašnjem zivotu ljudi na tom podrucju i niko ne spominje Isu a.s.
a koji putopisci i turisti su prolazili kroz Palestinu doba kad je Isa a.s. i da ga nisu zabiljezili, jel mozes navest ijednog?
minci

#216 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Liberalism wrote:
minci wrote:
Naravno da su bili i neke tekstove sigurno mozemo uzimati kao istinite i kao svjedoke toga doba da je Isus/Isa a.s postojao jer ima ih koji sumnjaju i u njegovo samo postojanje! Ali kad se radi o tekstovima o raspecu Isusa tu sigurno ne mozemo uzeti za istinito jer kao sto Kur'an kaze "njima se samo pricinilo" da su pravog Isusa razapeli tako isto govori i Evandjelje po Barnabi 213-221!

Istorijski i religiozno postojanje Isusa/Isa a.s ne dovodi se u pitanje, onima koji vjeruju dovoljan je Bog kao svjedok a jos postoje sve te Knjige Bozije po kojim vjerujemo! Oni koji sumnjaju u bilo kog od Bozijih poslanika onda sumnjaju i u svoje sopstveno rodjenje i postojanjei!

Poznato je da je Rimsko carstvo pokusalo zatrti svaki trag Isusu i njegovim sljedbenicima i da su spaljivali sve do tada napisane verzije Evandjelja ali vjeru ne moze niko unistiti, Istina uvijek izadje na vidjelo pa i ako mnogi sada sumnjaju i ne vjeruju u mnogo sta sto je u vezi Boga i vjere i Bozijih poslanika neka cekaju bit ce uvjereni na Sudnjem danu!
Neki rimski istoricari, Isusovi savremenici, opisuju Isusa, ili njegovo propovijedanje i raspece. npr: Josephus, Tacitus, Suetonius, Flavius Josephus, Phlegon, Agapius od Hierapolisa itd. Zatim Rimsko carstvo u svom poreskom sistemu ima uvedeno ime Jehoshua ha Nocret - Isus Nazarecanin. Allah dz.s. zna najbolje!
Liberalism

#217 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

Naravno da ce se nakon 1 stoljena N.E rimski istoricari pozabaviti pitanjem Isusa i Krscanstva, obzirom da je ono tada nastajalo (jel i cuvena prica o rimskom pozaru). Ali je cudno da npr Philo, koji je zivo u istom gradu za vrijeme Isusovog raspeca nije niti jedno cudo zabiljezio.
JThomas

#218 Re: Islam i Isus

Post by JThomas »

minci wrote:
Liberalism wrote: Problem je sto su turisti i putopisci i prolazili i boravili u tim krajevima koji su pisali o tadašnjem zivotu ljudi na tom podrucju i niko ne spominje Isu a.s.
Istorijski i religiozno postojanje Isusa/Isa a.s ne dovodi se u pitanje, onima koji vjeruju dovoljan je Bog kao svjedok a jos postoje sve te Knjige Bozije po kojim vjerujemo! Oni koji sumnjaju u bilo kog od Bozijih poslanika onda sumnjaju i u svoje sopstveno rodjenje i postojanjei!

Poznato je da je Rimsko carstvo pokusalo zatrti svaki trag Isusu i njegovim sljedbenicima i da su spaljivali sve do tada napisane verzije Evandjelja ali vjeru ne moze niko unistiti, Istina uvijek izadje na vidjelo pa i ako mnogi sada sumnjaju i ne vjeruju u mnogo sta sto je u vezi Boga i vjere i Bozijih poslanika neka cekaju bit ce uvjereni na Sudnjem danu!
Neki rimski istoricari, Isusovi savremenici, opisuju Isusa, ili njegovo propovijedanje i raspece. npr: Josephus, Tacitus, Suetonius, Flavius Josephus, Phlegon, Agapius od Hierapolisa itd. Zatim Rimsko carstvo u svom poreskom sistemu ima uvedeno ime Jehoshua ha Nocret - Isus Nazarecanin. Allah dz.s. zna najbolje!
pa nije baš tako. nijedan rimski istoričar ne govori o isusu nezavisno, već samo o njegovim sljedbenicima i onome o čemu vjeruju - citirajući njih. i informacije koje oni daju su jako oskudne, jedini izvori koji navode bilo kakve detalje iz njegovog života su vjerske knjige.
ja poštujem tvoje vjerovanje - ali nije to baš tako čisto s istorijskog aspekta. većina današnjih biblista se slaže da čovjek ipak jeste postojao, ali njegova prava priroda, lik i djelo, te šta je ustvari originalno naučavao, su već jako diskutabilni...tim prije što su kanonski i nekanonski spisi na dosta mjesta kontradiktorni, nejasni, prevodi prevoda prevoda...a nekad i skroz suprotnog značenja...tako da je skroz razumno pitati se ŠTA je on ustvari bio.
LANANA

#219 Re: Islam i Isus

Post by LANANA »

Minci,samo da ti kažem da si dosta objektivna.U potpunosti se slažem da svaki čovjek ima svoj UNUTRAŠNJI glas.To je po mom mišljenju nešto najjače U čovjeku.To je ono nešto u nama kada ostanemo sami sa sobom i kada razmišljamo o svojim djelima.Šta sam sebi čovjek kaže pred spavanje ako je taj dan uradio nešto loše.Kako to sebi opravdava?Ako zna da je on kriv što neko u tom istom trenutku nemože zaspati zbog problema koji mu je on napravio.Govorim iz svog iskustva jer koliko se god trudiš da postupaš ispravno u životu neke se stvari opet dešavaju.Nekad iz neznanja,slučajnosti ili čisto zbog toga što smo ljudi sa svim svojom manama.
Ukratko;da li ste iskreni prema sebi?
Da li vas kasnije muči savjest ako uradite nešto loše?
minci

#220 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Liberalism wrote:Naravno da ce se nakon 1 stoljena N.E rimski istoricari pozabaviti pitanjem Isusa i Krscanstva, obzirom da je ono tada nastajalo (jel i cuvena prica o rimskom pozaru). Ali je cudno da npr Philo, koji je zivo u istom gradu za vrijeme Isusovog raspeca nije niti jedno cudo zabiljezio.
Ako mislis na zidovskog filozofa (Philo)Fila Aleksandrijskog onda moze se reci da ni on nije povijesna licnost jer ni o njemu nema nekih dokumenata osim u spisma Josipa Flavija ''Židovskih starina'', napisanih u 20 knjiga oko 94. godine poslije Isusa a kojeg on spominje u 18. knjizi, na jednom mjestu Isus se opisuje kao ''mudar čovjek koji je činio nevjerojatna djela'', i ''nakon tri dana uskrsnuo kako su to prorekli proroci'', a mnogi misle da da Flavije nabi kao Zidov tako pisao o Isusu, te se misli kako je neki hriscanin ubacio taj dio u tekst ali ipak vecina smatra kako je Flavije u originalnom tekstu spominjao Isusa, jer je spominjao i Pilata i Ivana Krstitelja tako onda ni Ivan nije religiozna niti povijesna licnost!

Na jednom drugom mjestu Flavije spominje Isusa u recenici: ''Zato je (svećenik Anan) sazvao Veliko vijeće i pred njega izveo Jakova, brata Isusova, koji je nazvan Kristom, (pa koga su onda izveli ako Isus nije postojao) kao i još neke druge koje je optužio za kršenje zakona i dao ga odvesti na kamenovanje.'' Poznato je da je Isus bio bratic od Jakova jer zidovi koriste naziv brat i za siru rodbinu tako bi ova recenica mogla dokazati povijesno postojanje Isusa a religiozno gledajuci nije potrebno ljudsko dokazivanje o Isusovom postojanju.
Ali Flavije je bio munafik/licemjer koji je iz svoje povijesti izbacio i smanji vrijednost svemu onome sto je moglo pokvariti njegove dobre odnose s Rimljanima nakon neuspjeha zidovskog ustanka od 66. do 70. godine jer je isprva pripadao zidovskim ustanicima, ali nakon neuspjeha pobune, stavlja se na stranu Rimljana. (znaci kako vjetar puse)

Ako se na Hriscanstvo na pocetku gledalo kao na zidovsku sektu od strane Rimskih vladara optuzujuci sljedbenike za pozar u Rimu tako da je Rimsko carstvo gotovo 400 godina progonilo i unistavalo sve ono sto govori o jednom Bogu i sto je Isus/Isa a.s. prenosio svojim sljedbenicima logicno je da nece biti u povijesnim knjigama nista ili veoma malo iz tog doba tj. isitnitih i stvarnih zabiljeski o tim licnostima jer se svako bojao da ce mu glava odletjeti ili da ce biti mucen ako bude pisao o tome! (kao Flavije npr.)

Ali kako uzeti onda tu cinjenicu danas ako Isus nije postojao da se hriscanstvo svih crkvi bas temelji na svemu sto je bilo prije Isusa tj. na zidovskom vjerovanju, starom zavjetu i vjerovanju u Isusa, novom zavjetu i drugim spisima neki onako neki ovako pa i Islam samo u onom smislu da Isus/Isa a.s. nije ni Bog ni bogocovjek, niti boziji sin niti Duh vec samo kao i svi ostali odabrani poslanici Boziji koji su bili prije njega iako Isa a.s. rodjen na onaj nacin kako je to Bog htio kao i kod Adama/Adema a.s.? Covjek se ne moze sam iz nicega stvoriti (to moze samo Bog) i eto ko misli od ljudi da je najpametniji neka danas kada je nauka toliko napredovala na taj nacin stvori covjeka iz nicega ili neku planetu ili bar musicu kao sto se u casnom Kur'anu navodi.. A Allah zna najbolje!

STA je i ko je Isus/Isa a.s bio ne pita se onaj ko vjeruje on to zna jednostavno samo se pita onaj ko ne vjeruje u Boga!

Ateisti i sumnjivci ne vjeruju ali mozda progledaju na svoje oci jednog dana! Ako ne na ovom svijetu onda sigurno na onom ali tada je kasno osim samo da se uvjere u ono sto nisu vjerovali i na kraju da odsluze svoju kaznu zbog toga!
Liberalism

#221 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

Zasto se ne pita onaj koji vjeruje? Jel to nije moguce da neki hodza u nekom selu pogresno tumaci lik i djelo Isa a.s.? Ili je svaki nas hodza nepogresiv?
minci

#222 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Liberalism wrote:Zasto se ne pita onaj koji vjeruje? Jel to nije moguce da neki hodza u nekom selu pogresno tumaci lik i djelo Isa a.s.? Ili je svaki nas hodza nepogresiv?

Pa ne pita se onaj ko vjeruje iskreno jer takav ne postavlja uopste pitanje dali je Isa a.s. postojao nego vjeruje u ono sto je objavljeno Bozijim poslanicima.
Samo se po sebi razumije da hodza ne moze biti neki laik nego da je za tu svrhu obrazovan pa bio on na selu ili u gradu da poducava i ne moze tumaciti lik Isa a.s pogresno jer ako je prosao Kur'an i naucio ga da bi mogao upucivati po njemu ne moze onda pogresno tumaciti nego sto mu Kur'an kazuje mada ne mora da znaci da je taj hodza koji mozda tumaci pogresno u vezi sa Isa a.s. i njegovim djelom iskreni vjernik jer ja ne govorim o vjernicima koji vjeruju jedno a drugo rade posto danas cak i medju hodzama postoje takvi kojima je vazan novac i ugled jer su postali hodze samo iz interesa a ne zato sto su Bogu predani! Ali neka ih dragi Bog pita u cemu su grijesili i zasto su pogresno tumacili a pogresna zabluda ne moze ostati zauvijek jer je istina glavni smisao vjerovanja!
Liberalism

#223 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

minci wrote:
IZVANZEMALJAC wrote:
Bosanac sa dna kace
a koji putopisci i turisti su prolazili kroz Palestinu doba kad je Isa a.s. i da ga nisu zabiljezili, jel mozes navest ijednog?[/
Japanski turisti jarane :run:
A mozda su to bili i izvanzemaljski turisti.... :lol:
Mozda, mada i o vanzemaljcima i o Isusu ima ista količina dokaza.
Bosanac sa dna kace

#224 Re: Islam i Isus

Post by Bosanac sa dna kace »

pa de nam pljucni ime kojeg turiste koji je prolazio kroz Palestinu u to vrijeme a nije zabilježio Isusa...
Liberalism

#225 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

Bosanac sa dna kace wrote:pa de nam pljucni ime kojeg turiste koji je prolazio kroz Palestinu u to vrijeme a nije zabilježio Isusa...
U tome i jeste problem sto niti jedan nije zabiljezio bilo sta o Isusu. Sada neznam hoces li ti da kazes da prije nove ere nije bilo turista ni putopisaca koji su putovali na istok?
Post Reply