Islam,homoseksualnost,blud...

Rasprave o vjerskim temama.
fixer

#126 Re: Homoseksualnost i islam

Post by fixer »

Shoshana wrote:
fixer wrote:
Shoshana wrote:
Da zavrsimo ovo, pa da se vratimo na temu....

Ja, naravno imam vlastito misljenje o tome sta je dobro, a sta je lose. No, isto sam tako svjesna da drugi ljudi imaju drugaciju percepciju o tome sta je dobro a sta je lose. Dobro i zlo su socijalne kategorije, te ono sto je dobro sa moje tacke gledista, je lose sa necije tudje. Nije univerzalno ni geografski ni istorijski.
da, drugi ljudi imaju drugaciju percepciju o tome sta je dobro i lose. pedofil ne misli da pravi nesto lose. ili mozda misli, ali smatra da je to neizbjezno. neke masovne ubice takodjer misle da su ucinile dobru stvar, a ne losu. ko je samo od svih balkanskih krvnika priznao krivicu, priznao da je ucinio pogresnu stvar - pored babica? nema prostora za individualnim tumacenjem dobrog ili loseg, ako se pritom narusavaju prava drugih. da li su narusena prava djeteta u tajlandu, jemenu, americi i slicno? da li je hiroshima zlocin protiv civilizacije? po meni je, ali u americi se na to ne gleda kao zlocin. da li to odmah hiroshimu cini dobrom?
Odlicno si shvatio. Da bi se te i takve situacije izbjegavale, ljudi su izmislili zakone. Tako je u Jemenu dozvoljeno da se 9-godisnja curica uda za 30-godisnjeg covjeka (sto bi se teoretski moglo dogoditi i u North Carolina btw), a u nekim drugim drustvima nije dozvoljeno. Tako je homoseksualnost dozvoljena u demokratskim drustvima, a nije u vecini nedemokratskih. U islamu definitivno nije...

No, pitanje morala je i dalje individualno... I krajnje relativno. Primjera radi, tvoja moralna nacela se ni ne upale dok peres zube...ili sudje...il' se tusiras. Nekoliko stotina hiljada ljudi smatra groznim zlocinom cinjenicu da si ti danas bacio u kanalizaciju barem 200 litara ciste pitke vode, dok desetine hiljada djece svakog dana umiru zbog nedostatka pitke vode. No, nemoj se sekirati. U tvom okruzenju bacanje ciste vode nije zlo. Niti je kaznjivo.
zakone, mislis rasne zakone. zakona ima svakakvih. da li su oni tu da efikasno pravdaju nesto sto je nemoralno? tesko! haj da vidim slucaj gdje se u north carolini to desilo. pa tamo se desi veza izmedju uciteljice i ucenika, dobrovoljno, pa uciteljica zavrsi u zatvoru!
i ko kaze da je to razbacivanje vodom sasvim normalno? mislis da ja samo zbog toga sto to kod nas predstavlja tradiciju, naviku,cak i obicaj, smatram moralnim?
moral individualan
Moral (ćudoređe, ćudorednost) u najširem je smislu oblik društvene svijesti, skup nepisanih pravila, običaja, navika i normi koji su prihvaćeni u životu neke zajednice. Moral određuje kako ljudsko djelovanje treba biti, a pripadnici zajednice prihvaćaju te principe kao dolične i podvrgavaju im se, na taj način regulirajući međuljudske odnose. Moralna pravila nisu apsolutno važeća, već se razlikuju i vremenski i prostorno. Utoliko je pojam morala blizak pojmu etosa.
Malaa

#127 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by Malaa »

LSD. polako nemoj se nervirati.....a ovi ostali, pa dajte ljudi kada cete shvatiti da islam nije ono sto ljudi rade nego ono sto pise u Knjizi koju bi vjernici trebali slijediti.....to sto neko sebe smatra muslimanom, nije njegova stvar, niti moja, niti tvoja ,nego Bog zna ko je vjernik musliman ko nije, tako vrijedi i za ostale religije.....ni za mene nije katolik vjernik onaj koji radi nesto sto je u suprotnosti sa Biblijom.....svi grijese, shvatite to....ali islam nije ogledalo ljudi....islam je ono sto je Bog rekao da je....
Epitop

#128 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by Epitop »

@LSD mi Muslimani nemoj se odmah ljutiti, ali to je činjenica pročitaj malo bolje pa češ vidjeti šta sam napisao. Ako se neko izjasni kao Musliman ne mora značiti da je vjernik. Istina je da smo mi Muslimani slobodnim tumačenjem vjere mnogo pogrešnih stvari radili.
Malaa

#129 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by Malaa »

Nece niko postati i biti vjernik i sljedbenik zato sto ovajili onaj to tako radi...niti ce prestati vjerovati zato sto neki grijese.....vec zato sto je svoj smisao pronasao u tome i zato sto vjeruje zbog sebe, a ne zbog drugih....nije naravno lijepo cuti da se neko tako ponasa, a oslovaljava se kao musliman tj. da ga zapad ili bilo ko da predstavlja, pa cak i on sam sebe....ali sto se mene tice, neka radi sta hoce,necu njega slijediti i dovodit sebe u kontradickije,kada ima sve fino kristalno jasno na jednom mjestu, u knjigama....
Shoshana

#130 Re: Homoseksualnost i islam

Post by Shoshana »

fixer wrote: zakone, mislis rasne zakone. zakona ima svakakvih. da li su oni tu da efikasno pravdaju nesto sto je nemoralno? tesko! haj da vidim slucaj gdje se u north carolini to desilo. pa tamo se desi veza izmedju uciteljice i ucenika, dobrovoljno, pa uciteljica zavrsi u zatvoru!
i ko kaze da je to razbacivanje vodom sasvim normalno? mislis da ja samo zbog toga sto to kod nas predstavlja tradiciju, naviku,cak i obicaj, smatram moralnim?
moral individualan
Moral (ćudoređe, ćudorednost) u najširem je smislu oblik društvene svijesti, skup nepisanih pravila, običaja, navika i normi koji su prihvaćeni u životu neke zajednice. Moral određuje kako ljudsko djelovanje treba biti, a pripadnici zajednice prihvaćaju te principe kao dolične i podvrgavaju im se, na taj način regulirajući međuljudske odnose. Moralna pravila nisu apsolutno važeća, već se razlikuju i vremenski i prostorno. Utoliko je pojam morala blizak pojmu etosa.
Ne mislim nikakve rasne zakone, mislim zakone uopsteno. Zakon nije jednako pravda, to je valjda svima jasno. Pravda jednaka za sve niti postoji niti je kad postojala. U NC ne postoji donja granica za sklapanje braka ukoliko je u pitanju trudnoca, i roditelji saglasni. Dakle, ako je djevocica bioloski u stanju ostati trudna, i njeni roditelji zele da se ona uda - kao sto rekoh, teoretski je moguce.
Ja ne znam sta ti smatras moralnim, a sta nemoralnim. Problem je postavljen pred tebe i ti si zauzeo stav da je bacanje vode nemoralno. Lijepo od tebe. No, kao sto i sam kazes, u nasem drustvu je bacanje vode dio kulture. Time u stvari potvrdjujes veliki dio onoga sto sam ja ranije rekla.
Suprotno tvome citatu (mada cak i tvoj citat tvrdi da moralna pravila nisu svevazeca i da su promjenjiva) moral i etika su u razvijenim drustvima individualna stvar. Pa, ne zivimo u plemenskim zajednicama, pobogu. Ako vec hoces grupu, onda nije u pitanju drustvo, nego kultura (kultura u antropoloskom smislu) ono sto ce imati utjecaja pri formiranju percepcije morala. No jedna individua moze i najcesce pripada vise kultura u isto vrijeme, te se moja percepcija morala razlikuje od percepcije morala drugih ljudi bar po nekom pitanju.
LSD

#131 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by LSD »

Epitop wrote:@LSD mi Muslimani nemoj se odmah ljutiti, ali to je činjenica pročitaj malo bolje pa češ vidjeti šta sam napisao. Ako se neko izjasni kao Musliman ne mora značiti da je vjernik. Istina je da smo mi Muslimani slobodnim tumačenjem vjere mnogo pogrešnih stvari radili.
Ama...musliman to je bolan poseban pojam koji sa sobom povlaci i odgovornost...cuj oduzeo neko prava ženi koja im je sam Bog dao i da se takav naziva muslimanom...nece moci to tako,vjeruj mi...to nisu muslimani...to da odmah razjasnimo...zato kažem i naglašavam da se pažljivije biraju termini...imaš termin bošnjak ili bosanac ili kinez-nebitno sad...ali nemoj muslimane prozivati...to su čestiti ljudi koji ne oduzimaju prava ženama.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#132 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by dr.gog »

rosal wrote:Joj mrzim se ponavljati, ali zaista bih volio da se nađe neko dovoljno konkretan, dovoljno upućen i da mi odgovori na pitanje koje sam postavio na početku ove teme!

Dakle, zbog čega se grijehom smatra nešto što nije odluka samog čovjeka i što se ne može promijeniti?

Tvoje pitanje ne opravdava ksenofobiju i bijes koji ispoljavaš pri komentiranju ponuđenih ti odgovora što postavku tvoje teme protivi zdravom razumu, i vrijeđa sugovornike koji su ti veoma korektno ponudili odgovore....Koje naravno ne želiš da čuješ iz svojih razloga.Ako te vrijeđa odgovor koji se ne podudara sa tvojom logikom,imaš probleme od pristojnosti do percepcije onog što nazivaš pravom na diijalog i pitanja,te tolerancijom u istome.
Vrijeđanja i osornosti nema.Ako nije dovoljno jasno ,pogledaj Pravila Foruma i pročitaj odgovore ostalih diskutanata.

Komentarisanje opomene nije dopušteno.
fixer

#133 Re: Homoseksualnost i islam

Post by fixer »

Shoshana wrote:
fixer wrote: zakone, mislis rasne zakone. zakona ima svakakvih. da li su oni tu da efikasno pravdaju nesto sto je nemoralno? tesko! haj da vidim slucaj gdje se u north carolini to desilo. pa tamo se desi veza izmedju uciteljice i ucenika, dobrovoljno, pa uciteljica zavrsi u zatvoru!
moral individualan
Ne mislim nikakve rasne zakone, mislim zakone uopsteno. Zakon nije jednako pravda, to je valjda svima jasno. Pravda jednaka za sve niti postoji niti je kad postojala. U NC ne postoji donja granica za sklapanje braka ukoliko je u pitanju trudnoca, i roditelji saglasni. Dakle, ako je djevocica bioloski u stanju ostati trudna, i njeni roditelji zele da se ona uda - kao sto rekoh, teoretski je moguce.
Ja ne znam sta ti smatras moralnim, a sta nemoralnim. Problem je postavljen pred tebe i ti si zauzeo stav da je bacanje vode nemoralno. Lijepo od tebe. No, kao sto i sam kazes, u nasem drustvu je bacanje vode dio kulture. Time u stvari potvrdjujes veliki dio onoga sto sam ja ranije rekla.
Suprotno tvome citatu (mada cak i tvoj citat tvrdi da moralna pravila nisu svevazeca i da su promjenjiva) moral i etika su u razvijenim drustvima individualna stvar. Pa, ne zivimo u plemenskim zajednicama, pobogu. Ako vec hoces grupu, onda nije u pitanju drustvo, nego kultura (kultura u antropoloskom smislu) ono sto ce imati utjecaja pri formiranju percepcije morala. No jedna individua moze i najcesce pripada vise kultura u isto vrijeme, te se moja percepcija morala razlikuje od percepcije morala drugih ljudi bar po nekom pitanju.
joj mrsko mi se sad vracati ... ali si predvidila bit onog sto sam htio reci sa rasnim zakonima. u njemackoj je i moral, kolektivna svijest, pa cak i zakon, bio na strani masovnih ubijanja, logora i slicno. svi principi zadovoljeni, ne postoji pravda, ali se igra po zakonu - da li su logori onda dobri? serem se na sve zakone jemena, na svu njihovu tradiciju - ja znam da dijete od 9 godina nije u stanju da udje u brak. prema tome, to je u mojoj percepciji pogresno. a takvu stvar osudjuje sva napredna civilizacija, bez obzira na geografsku pripadnost, razliku u tradiciji, i slicno.
ne potvrdjujem ja nista. pitaj sve ljude u bosni da li je pogresno sto trosimo tolike kolicine vode, a djeca umiru svakodnevno zbog manjka iste? ne vjerujem da ce tradicija, obicaj, moral niti bilo sta drugo utjecati na te ljude da kazu da nije pogresno. ako i kazu da nije, razlozi ce biti sigurno tehnicke prirode.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#134 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by dr.gog »

Očišćeno i pospremljeno opet :) .
Shoshana

#135 Re: Homoseksualnost i islam

Post by Shoshana »

fixer wrote: joj mrsko mi se sad vracati ... ali si predvidila bit onog sto sam htio reci sa rasnim zakonima. u njemackoj je i moral, kolektivna svijest, pa cak i zakon, bio na strani masovnih ubijanja, logora i slicno. svi principi zadovoljeni, ne postoji pravda, ali se igra po zakonu - da li su logori onda dobri? serem se na sve zakone jemena, na svu njihovu tradiciju - ja znam da dijete od 9 godina nije u stanju da udje u brak. prema tome, to je u mojoj percepciji pogresno. a takvu stvar osudjuje sva napredna civilizacija, bez obzira na geografsku pripadnost, razliku u tradiciji, i slicno.
ne potvrdjujem ja nista. pitaj sve ljude u bosni da li je pogresno sto trosimo tolike kolicine vode, a djeca umiru svakodnevno zbog manjka iste? ne vjerujem da ce tradicija, obicaj, moral niti bilo sta drugo utjecati na te ljude da kazu da nije pogresno. ako i kazu da nije, razlozi ce biti sigurno tehnicke prirode.
Brkas, brate dragi, svasta nesto.

Zamisli, velika vecina Nijemaca nije smatrala da su logori dobri. Velika vecina Nijemaca nije smatrala da su masovna ubojstva dobra stvar. Ali, bas kao sto i Sarajlije znaju da bacanje vode nije dobro, ali to i dalje rade, tako su i Nijemci zatvarali oci pred logorima. Jebes ti taj moral, ako jedno mislis a drugo radis. Zato ja i tvrdim da generalno uzevsi, dobro i zlo ne postoji. U prirodi ne postoji dobro i zlo. Postoji samo ono sto je dobro za mene i ono sto je lose za mene. No, ljudi nisu iskljucivo prirodna bica, ljudi su i drustvena bica, te da bi mogli opstati u drustvu od kojega su ovisni - izmisljena su razna pravila i norme. Religije su, u pocetku imale ulogu davanje podloge i ucvrscivanja tih i takvih normi. (odatle moj respekt prema religijama - kakve su da su).

No, sve to skupa slabo ima veze sa tvojim licnim shvatanjima ispravnog i neispravnog. Ti imas potpuno pravo da mislis da zakoni u Jemenu nisu dobri. Ja (bar po ovom pitanju) dijelim tvoje misljenje. Ja nikad ne rekoh da mislim da je dobro udavati djecu od 9 godina, posebno ne ako je na silu (sto nije dozvoljeno cak ni po serijatu). Ali rekoh, i i dalje tvrdim da Jemenci imaju pravo na misljenje drugacije od moga i tvoga i da ti nemas pravo osudjivati ih zbog toga. Milsim... koliko ti Jemenaca poznajes? KOliko su ti poznate prilike u kojima zive? Sta uopste znas o Jemenu i o zivotu tih ljudi da bi mogao suditi? Krivi su sto krse tvoja moralna pravila? Jebi ga, krsis i ti njihova, pa nikom nista.

Izmedju ostalog, veoma je jasno iz citiranog clanka da ovaj i ovakav brak nije normalan cak ni u jebenom Jemenu. Djevojcici je omogucen pristu sudu - cak iako to nije bilo zakonom predvidjeno. Sudija je lisio slobode i njenog oca i njenog muza. Dakle, ko nije zlonamjeran - ocito je da je u pitanju kreten otac. Kakvih ima i u Bosni, i u Americi, i u Jemenu. I sad od svega toga demonizovati islam... Daj, bolan, pogledajte malo isred vlastitih vrata prije nego sto pocnete mesti kod komsije.
homo_sapiens

#136 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by homo_sapiens »

Ovdje se, izgleda, kroji novi religijski zakon :lol:
fixer

#137 Re: Homoseksualnost i islam

Post by fixer »

Shoshana wrote:

Zamisli, velika vecina Nijemaca nije smatrala da su logori dobri. Velika vecina Nijemaca nije smatrala da su masovna ubojstva dobra stvar. Ali, bas kao sto i Sarajlije znaju da bacanje vode nije dobro, ali to i dalje rade, tako su i Nijemci zatvarali oci pred logorima. Jebes ti taj moral, ako jedno mislis a drugo radis. Zato ja i tvrdim da generalno uzevsi, dobro i zlo ne postoji. U prirodi ne postoji dobro i zlo. Postoji samo ono sto je dobro za mene i ono sto je lose za mene. No, ljudi nisu iskljucivo prirodna bica, ljudi su i drustvena bica, te da bi mogli opstati u drustvu od kojega su ovisni - izmisljena su razna pravila i norme. Religije su, u pocetku imale ulogu davanje podloge i ucvrscivanja tih i takvih normi. (odatle moj respekt prema religijama - kakve su da su).
cuj ne postoji dobro i lose, vec samo ono sto je dobro za mene i lose za tebe. glupost. pa sta ja imam s time sto ce to dijete da udje u brak sa 9 godina? niti sta gubim , niti sta dobijam, a smatram da je to lose. sta ja imam s elisabeth fritzl ili natashom kampush? meni se to nije desilo, ja nisam nista izgubio, nista dobio, i sad ne trebam da osjetim da je to lose? iako je mnogo teze procjenjivati da li je nesto dobro ako si subjektivno vezan, ali to opet ne govori da ne postoji objektivno lose ili dobro. ti cak tvrdis da je moral individualan - apsurd, da je moral individualan, niko ne bi bio nemoralan.cak ni silovatelj 25 beba ne bi bio, jer je on igrao po svojim shvacanjima, svojoj percepciji, svojoj normi - svom moralu.
razumijem da postoji razlika u etici po geografskoj pripadnosti. jasno mi je to, jer postoji i razlika u obrazovanju, religiji, tradiciji, drustvenim prilikama i slicno. ko zna, mozda ce jemen s godinama postati obrazovaniji, tolerantniji, progresivniji, a to ce se sigurno odraziti i na moral -a pogotovo na zakone!
Shoshana wrote:No, sve to skupa slabo ima veze sa tvojim licnim shvatanjima ispravnog i neispravnog. Ti imas potpuno pravo da mislis da zakoni u Jemenu nisu dobri. Ja (bar po ovom pitanju) dijelim tvoje misljenje. Ja nikad ne rekoh da mislim da je dobro udavati djecu od 9 godina, posebno ne ako je na silu (sto nije dozvoljeno cak ni po serijatu). Ali rekoh, i i dalje tvrdim da Jemenci imaju pravo na misljenje drugacije od moga i tvoga i da ti nemas pravo osudjivati ih zbog toga. Milsim... koliko ti Jemenaca poznajes? KOliko su ti poznate prilike u kojima zive? Sta uopste znas o Jemenu i o zivotu tih ljudi da bi mogao suditi? Krivi su sto krse tvoja moralna pravila? Jebi ga, krsis i ti njihova, pa nikom nista.
ne poznajem nikog ni u tajlandu, pa mi je zao sve te djece koja su zrtve organizovane pedofilije. otprilike znam kakve su prilike u toj drzavi, ali kakve god da su, to nije dovoljno da te prilike prihvatim kao opravdanje za strahote koje su ta djeca dozivila. i ako sam ja netko ko ne poznaje prilike u tim drzavama - medjunarodne organizacije za prava ljudi i djece sigurno ih poznavaju. nesto mi se ne cini da su oni sutili kad su u pitanju bila narusena prava djece u jemenu, tajlandu... ja ih ne osudjujem, za takve stvar ih osudjuje citav svijet. sama si rekla da se obicaji i tradicija mijenjaju. zasto se ne bi promijenili sada, posebno ako bi to znacilo zastitu prava djece?
fixer

#138 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by fixer »

i da, glupo je uopce pricati da ja demoniziram islam. ja napadam i tajland, ameriku, bosnu i sve ostale zemlje u kojima prava djece nisu na visokom nivou.
Shoshana

#139 Re: Homoseksualnost i islam

Post by Shoshana »

fixer wrote:
Shoshana wrote:

cuj ne postoji dobro i lose, vec samo ono sto je dobro za mene i lose za tebe. glupost. pa sta ja imam s time sto ce to dijete da udje u brak sa 9 godina? niti sta gubim , niti sta dobijam, a smatram da je to lose. sta ja imam s elisabeth fritzl ili natashom kampush? meni se to nije desilo, ja nisam nista izgubio, nista dobio, i sad ne trebam da osjetim da je to lose? iako je mnogo teze procjenjivati da li je nesto dobro ako si subjektivno vezan, ali to opet ne govori da ne postoji objektivno lose ili dobro. ti cak tvrdis da je moral individualan - apsurd, da je moral individualan, niko ne bi bio nemoralan.cak ni silovatelj 25 beba ne bi bio, jer je on igrao po svojim shvacanjima, svojoj percepciji, svojoj normi - svom moralu.
razumijem da postoji razlika u etici po geografskoj pripadnosti. jasno mi je to, jer postoji i razlika u obrazovanju, religiji, tradiciji, drustvenim prilikama i slicno. ko zna, mozda ce jemen s godinama postati obrazovaniji, tolerantniji, progresivniji, a to ce se sigurno odraziti i na moral -a pogotovo na zakone!
Shoshana wrote:No, sve to skupa slabo ima veze sa tvojim licnim shvatanjima ispravnog i neispravnog. Ti imas potpuno pravo da mislis da zakoni u Jemenu nisu dobri. Ja (bar po ovom pitanju) dijelim tvoje misljenje. Ja nikad ne rekoh da mislim da je dobro udavati djecu od 9 godina, posebno ne ako je na silu (sto nije dozvoljeno cak ni po serijatu). Ali rekoh, i i dalje tvrdim da Jemenci imaju pravo na misljenje drugacije od moga i tvoga i da ti nemas pravo osudjivati ih zbog toga. Milsim... koliko ti Jemenaca poznajes? KOliko su ti poznate prilike u kojima zive? Sta uopste znas o Jemenu i o zivotu tih ljudi da bi mogao suditi? Krivi su sto krse tvoja moralna pravila? Jebi ga, krsis i ti njihova, pa nikom nista.
ne poznajem nikog ni u tajlandu, pa mi je zao sve te djece koja su zrtve organizovane pedofilije. otprilike znam kakve su prilike u toj drzavi, ali kakve god da su, to nije dovoljno da te prilike prihvatim kao opravdanje za strahote koje su ta djeca dozivila. i ako sam ja netko ko ne poznaje prilike u tim drzavama - medjunarodne organizacije za prava ljudi i djece sigurno ih poznavaju. nesto mi se ne cini da su oni sutili kad su u pitanju bila narusena prava djece u jemenu, tajlandu... ja ih ne osudjujem, za takve stvar ih osudjuje citav svijet. sama si rekla da se obicaji i tradicija mijenjaju. zasto se ne bi promijenili sada, posebno ako bi to znacilo zastitu prava djece?
Dzaba, brate, ja ti crtati ne mogu :D

Mijesas babe i zabe, moral i zakone, ne vidis razliku izmedju razumijevanja i opravdanja, i slabo si u stanju izdici se izvan svoje kulture. Promijenice se, kada se i prilike u Jemenu promijene, ili kada ih Amerikanci oslobode.

Predivna je nasa civilizacija. Naravno da nam je predivna, njen smo dio. Osudjujemo i osudili smo sve i jednu koja je bila prije, ili je imalo drugacija. Napisali smo sve i jednu povelju, ukljucujuci i onu o ljudskim pravima (koja, usput, jako cijenim) i namecemo ih i silom i milom svima odreda. Bilo bi lijepo kada bismo mogli istim tim kriticnim ocima sagledati vlastitu civilizaciju (kome li ti Tajlandjani prodaju tu djecu?)... Jer nijedna civilizacija do sada, cak ni ona najkrvolocnija, nije dovela opstanak ljudskog roda u pitanje. Nasa jeste. Al', neka je... Nasa je....
fixer

#140 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by fixer »

cuj mijesam babe i zabe...ali sto ne volim ovaj nacin komuniciranja...haj molim te bez ovakvih nepotrebnih komentara! ni ja ne govorim sta mislim o tebi!

cuj ne vidim razliku izmedju razumijevanja i opravdanja. svako ko razumije razloge postojanja takvog obicaja, tradicije, zakona u tajlandu, jemenu opravdava postojanje istih! jasno ko dan.
hladno me boli za to koje su prilike prethodile pri formiranju takvih obicaja i zakona - sad kad vidim rezultate toga znam da ne postoji nista sto bi to moglo opravdati! sve da i promatram na sve to u kontekstu tog vremena, prostora - nema sanse da bi mogao prihvatiti danasnje postojanje takvih zakona, normi, obicaja....nazovi kako god hoces
po pitanju civilizacije si pisala mnogo povrsno. ne trudim se cak ni da obrazlazem svoje stajaliste.
Shoshana

#141 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by Shoshana »

Ja zaista ne znam kako da ti drugacije kazem - te ti rekoh otvoreno da mijesas babe i zabe. Svidjalo se to tebi ili ne.

Al' evo, hajde da crtam...

ti pitas da li vjerski sluzbenici protestvuju protiv takvih brakova
a ja ti odgovorim da ne protestvuju - po njihovom shvatanju nije povrijedjen niti moral niti zakon

Onda ti insistiras na nepostojanju moga i tvoga morala, kada je nesto lose, onda je lose.

Ja kazem (i ne samo ja), da je moral socijalna kategorija (kada se kaze socijalna kategorija, misli se da se nesto stekne cinom socijalizovanja, i da nije urodjeno), i da kao takav u prirodi ne postoji. Dobri o zlo u prirodi ne postoji. Postoji samo ono sto je dobro za mene kao jedinku ili lose za mene kao jedinku.

Ti odgovaras da to nije istina i da tebi ni iz dzepa ni u dzep sta se zbiva u Jemenu. (ovdje sam te prestala zaozbiljno uzimati, mada sam trebala jos kada si pokusao da mi imputiras naciste i rasiste).

Uporedo s time tvrdim da je moral individualna stvar, sto je za tebe apsurd, jer si izvukao neki citat napisan vjerovatno prije najmanje 50 godina, po kome se moral poistovjecuje sa etnosom. Drustveno prihvaceno ponasanje nije isto sto i vlastita percepcija dobra i zla. Meni za moju tvrdnju nije potreban nikakav citat, imam vlastito misljenje o tome sta je dobro a sta zlo, i s obzirom da se moje misljenje ne poklapa u cijelosti ni sa jednim poznatim i priznatim skupom drustvenih pravila, u potpunom sam pravu tvrditi da je moral individualna stvar. Ja sam dokaz!

Odbijanje pokazivanja razumijevanja za druge kulture, civilizacije i obicaje se obicno naziva .... ma hajde, reci ces opet da bespotrebno iznosim svoje misljenje o tebi :lol:

Ti mozes da mislis o kome god hoces, sta god hoces. Ja dozvoljavam sebi isto pravo. Razlika je u tome sto ja u svome misljenju nisam iskljuciva.

A, o civilizaciji....Ne bih da crtam, podugo ce biti, a nit' si mi dijete, nit' me placas da bih ti ja otvarala vidike.
idiotcide

#142 Re: Homoseksualnost i islam

Post by idiotcide »

travar wrote:Mala lekcija iz BiJologije: :D

Image
LOL, tebi, je l, nije jasno koliki ti je ovaj prikaz failure? :lol: Jer, tehnički, tvoj "muškarac" se komotno može "umetnuti" u tog drugog "muškarca", i stvar će savršeno funkcionirati. ;)

OT: Islam kao takav ima svoj stav o homoseksualnosti. I to je okej. Vjernici i vjernice, poštujući svoju religiju, dijele taj stav. I to je okej.
Nije okej proganjati ljude, zabranjivati im koješta, tući ih, ubijati ih, kamenovati ih, popovati im i šta već sve ne - samo zato što tvoja religija i ti uz nju imate negativan stav prema homoseksualnosti i homoseksualnim osobama.

Peder poštuje muslimana. Nek onda i musliman poštuje pedera. ;) Ne mora ga poštovati kao pedera, ali kao ljudsko biće bi valjda po islamu trebao. A po važećim zakonima i aktima Bosne i Hercegovine, i kao građanina ili građanku s neotuđivim pravima i slobodama. ;)
rosal

#143 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by rosal »

idiotcide wrote:
travar wrote:Mala lekcija iz BiJologije: :D

Image
LOL, tebi, je l, nije jasno koliki ti je ovaj prikaz failure? :lol: Jer, tehnički, tvoj "muškarac" se komotno može "umetnuti" u tog drugog "muškarca", i stvar će savršeno funkcionirati. ;)

OT: Islam kao takav ima svoj stav o homoseksualnosti. I to je okej. Vjernici i vjernice, poštujući svoju religiju, dijele taj stav. I to je okej.
Nije okej proganjati ljude, zabranjivati im koješta, tući ih, ubijati ih, kamenovati ih, popovati im i šta već sve ne - samo zato što tvoja religija i ti uz nju imate negativan stav prema homoseksualnosti i homoseksualnim osobama.

Peder poštuje muslimana. Nek onda i musliman poštuje pedera. ;) Ne mora ga poštovati kao pedera, ali kao ljudsko biće bi valjda po islamu trebao. A po važećim zakonima i aktima Bosne i Hercegovine, i kao građanina ili građanku s neotuđivim pravima i slobodama. ;)
odličan post, i naravno da bi trebalo biti ovako... medjutim pogledaj prvi post na ovoj temi i vidjet ćeš koliko islamskih zemalja ovakve ljude osudjuje na smrt zbog toga što jesu(ne zbog zbog nečega što su uradili ili zbog nečega na šta su se odlučili)!

a što se tiče naše zemlje.... pa ona NIKAD nije bila niti će biti islamska zemlja :thumbup: :thumbup: :thumbup:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#144 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by mIRCerka »

rosal wrote:Joj mrzim se ponavljati, ali zaista bih volio da se nađe neko dovoljno konkretan, dovoljno upućen i da mi odgovori na pitanje koje sam postavio na početku ove teme!

Dakle, zbog čega se grijehom smatra nešto što nije odluka samog čovjeka i što se ne može promijeniti?
Zbog furanje iste price na 3 teme, zbog namjernog skretanja s teme, zbog izuzetno napadackog i iskljucivog nastupa (ave arhiviramo lagano), na prisilnom si godisnjem do Bajrama.
To ce se isto desiti svima ostalima koji se ne budu drzali pravila ovog foruma.
Hvala na paznji i prijatno.
escobar_

#145 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by escobar_ »

rosal wrote:a što se tiče naše zemlje.... pa ona NIKAD nije bila niti će biti islamska zemlja :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Nikad ne reci nikad! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
mIRCerka

#146 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by mIRCerka »

Katanac dok ne dodju gog ili zoom.
Dosta vise fakat.
mIRCerka

#147 Re: Homoseksualnost i islam

Post by mIRCerka »

vox-populi wrote:Ja mislim da je za sav otaj homoseksualinizam i oto kriv Zlatko Lagumdzija i SDP i Bakir i 60 minuta i Dani i Slobodna Bosna i FTV. Eto sad.
samo da ynas da si citiran doslov'ce u Startu :D
Locked