zakone, mislis rasne zakone. zakona ima svakakvih. da li su oni tu da efikasno pravdaju nesto sto je nemoralno? tesko! haj da vidim slucaj gdje se u north carolini to desilo. pa tamo se desi veza izmedju uciteljice i ucenika, dobrovoljno, pa uciteljica zavrsi u zatvoru!Shoshana wrote:Odlicno si shvatio. Da bi se te i takve situacije izbjegavale, ljudi su izmislili zakone. Tako je u Jemenu dozvoljeno da se 9-godisnja curica uda za 30-godisnjeg covjeka (sto bi se teoretski moglo dogoditi i u North Carolina btw), a u nekim drugim drustvima nije dozvoljeno. Tako je homoseksualnost dozvoljena u demokratskim drustvima, a nije u vecini nedemokratskih. U islamu definitivno nije...fixer wrote:da, drugi ljudi imaju drugaciju percepciju o tome sta je dobro i lose. pedofil ne misli da pravi nesto lose. ili mozda misli, ali smatra da je to neizbjezno. neke masovne ubice takodjer misle da su ucinile dobru stvar, a ne losu. ko je samo od svih balkanskih krvnika priznao krivicu, priznao da je ucinio pogresnu stvar - pored babica? nema prostora za individualnim tumacenjem dobrog ili loseg, ako se pritom narusavaju prava drugih. da li su narusena prava djeteta u tajlandu, jemenu, americi i slicno? da li je hiroshima zlocin protiv civilizacije? po meni je, ali u americi se na to ne gleda kao zlocin. da li to odmah hiroshimu cini dobrom?Shoshana wrote:
Da zavrsimo ovo, pa da se vratimo na temu....
Ja, naravno imam vlastito misljenje o tome sta je dobro, a sta je lose. No, isto sam tako svjesna da drugi ljudi imaju drugaciju percepciju o tome sta je dobro a sta je lose. Dobro i zlo su socijalne kategorije, te ono sto je dobro sa moje tacke gledista, je lose sa necije tudje. Nije univerzalno ni geografski ni istorijski.
No, pitanje morala je i dalje individualno... I krajnje relativno. Primjera radi, tvoja moralna nacela se ni ne upale dok peres zube...ili sudje...il' se tusiras. Nekoliko stotina hiljada ljudi smatra groznim zlocinom cinjenicu da si ti danas bacio u kanalizaciju barem 200 litara ciste pitke vode, dok desetine hiljada djece svakog dana umiru zbog nedostatka pitke vode. No, nemoj se sekirati. U tvom okruzenju bacanje ciste vode nije zlo. Niti je kaznjivo.
i ko kaze da je to razbacivanje vodom sasvim normalno? mislis da ja samo zbog toga sto to kod nas predstavlja tradiciju, naviku,cak i obicaj, smatram moralnim?
moral individualan
Moral (ćudoređe, ćudorednost) u najširem je smislu oblik društvene svijesti, skup nepisanih pravila, običaja, navika i normi koji su prihvaćeni u životu neke zajednice. Moral određuje kako ljudsko djelovanje treba biti, a pripadnici zajednice prihvaćaju te principe kao dolične i podvrgavaju im se, na taj način regulirajući međuljudske odnose. Moralna pravila nisu apsolutno važeća, već se razlikuju i vremenski i prostorno. Utoliko je pojam morala blizak pojmu etosa.