Islam,homoseksualnost,blud...

Rasprave o vjerskim temama.
travar

#101 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by travar »

@LSD
Doprinesi, i prozbori koju pametnu, ne boli :D

@ fixer
Trpaj ih gdje hoćeš, ali gdje god ih staviš ne pripadaju, ali nećemo sad cjepidlačiti pa kategorizovati po obliku bolesti!
To nije bolest, to je hir, kojeg se, da hoće mogu riješiti, zato sve one izvlakuše o genetici i mentalnoj bolesti su priče za malu djecu!

@amrica
Kao što rekoh google is your friend, a što se tiče tih žena nisam upoznat tako ne bih da bubam napamet
Macho^2

#102 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by Macho^2 »

travar wrote:
Macho^2 wrote:
drama wrote:Takav kakav jeste zakon je vjerojatno dobar za doba kad je nastao ali zasigurno neupotrebljiv za današnje vrijeme.

U krajnjem slucaju gledano sa strane opstanka vrste homoseksualnost je pozitivna jer se njome priroda osigurava (poput negativne povratne veze) od pretjeranog prirasta populacije koji se danas događa na zemlji...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ma smjesno da smjesnije ne moze bit'...
ne mogu da vjerujem da neko moze ovo rec' al eto izgleda da moze....

i vjerovatno mislis na negativnu povratnu spregu, to ono, vise pedera, manje ' normalih '
manje normalnih, manje porodica
manje porodica, manje djece...

jako si inteligentan...
Molim bez vrijeđanja...

Da "negativa povratna veza" = "negativna povratna sprega" ovisno o koje slovo koristis u BHS jeziku...

U većini događanja u prirodi postoji negtivna povratna veza pa tako i u održanju vrste. U društvima homosexualne osobe čine do 7% populacije što nije zanemariva brojka i ako ta društva nisu plemenski ustrojena (poput bliskog istoka ili naše regije) da uvjetuju obaveznu reprodukciju jedinki veci dio populacije od tih 7% neće sudjelovati u daljnjoj reprodukciji vrste što definitivno nije zanemariva brojka.

Dakako ovom tezom ne želim reći da bi trebalo zabraniti homoseksulacima zasnivanje porodice dapače, već jednostavno pointiram da stvari u prirodi funkcioniraju tako te s obzirom na prenapučenost zemlje njihov ne doprinos reprodukciji vrste je pozitivna stavka u cijeloj priči.
Vjerovatno je Bog i dao smrt, a ne homose da spašavaju planetu od prenaseljenosti!
Ma kinezi su krivi :D
O tome tko je dao ili nije dao ne bih želio raspravljati jer ovo ipak nije ta tema ali i jednu i drugo postoji s razlikom da za povećanje smrtnosti populacije znamo kako djeluje na održanje vrste. Za homoseksualnost tek od nedavno spoznajemo kako djeluje na reprodukciju vrste (iliti starenje stanovništva) u društvu kojem jedinka ima veću slobodu i nije okovana plemeskim normama obavezne reprodukcije (čitaj zapadnim društvima).
Shoshana

#103 Re: Homoseksualnost i islam

Post by Shoshana »

fixer wrote:
Shoshana wrote: Evo, da ti odgovorim na tvoju nedoumicu, kad vec trazis :D

Islam nije promjenjiv. Praksa i obicaji jesu. Zakoni se tumace, kao i u svim ostalim zemljama na svijetu. Ni kod nas se po zakonu nije moglo stupiti u brak ako si mladji od 18, 16 uz roditeljsku saglasnost (a i mladje uz neka specijalna odobrenja). To nimalo nije sprijecilo hiljade curica da se 'udaju' (odu da zive kod momka) sa 14-ak godina. Posebno kad ih zasvrbi, pa zaglave...

Donja starosna granica za stupanje u brak u 'Islamskim zemljama" se, sa izuzetkom Jemena, ne razlikuje od vecine ostalih zemalja. Ako poredis starosne granice u razlicitim zemljama, vidjeces da ekonomski faktor izgleda mnogo bitniji nego religija. Naravno, ako je dozvoljeno udati se sa 13 godina, ne znaci da se moras udati sa 13 godina.

I, ne... ne mislim da se vrhovni vjerski poglavari oglasavaju pri sklapanju braka u kojem je starosna razlika velika. Milsim da je mentalitet po tom pitanju sasvim drugaciji nego mentalitet koji mi imamo, te, shodno tome, nismo u prilici osudjivati ga. Za mene bi to bilo grozno, a za nekog drugog je to dobra investicija. Niti smo svi isti, niti dijelimo iste moralne dileme
.
oki. prvo, hvala na odgovoru. osjetis li ti sta je lose, a sta dobro? nemoj dopustiti da ti kolektivna svijest utice na razum. bez obzira na mentalitet,dijete u jemenu nije nista manje naivno, nezrelo, neodgovorno od njegovog vrsnjaka u sarajevu. da li bi ti svojoj djeci sad dopustila da pri slucajnoj selidbi u jemen, prihvate mentalitet drustva u jemenu, i da udju u brak sa 13 godina?
mentalitet u tajlandu je takav da mnogo djece postaje zrtva sexualnog turizma, a sve radi zarade - da li je to ispravno? mentalitet u indiji je takav da djeca prodaju svoju nevinost za par dolara - da li je to ispravno? pojedine vjerske grupe u sj. americi i dan danas prakticiraju poligamiju. mlade djevojke odvode u brak da bi radjale djecu, a sve je to dobro upakovano u vjerske dogme. da li je to ispravno?
predaleko smo otisli od homosexualima, pa ako zelite da se vratimo. travar mi je ostao duzan jedan odg. na cetvrtoj stranici, mislim.
Da zavrsimo ovo, pa da se vratimo na temu....

Ja, naravno imam vlastito misljenje o tome sta je dobro, a sta je lose. No, isto sam tako svjesna da drugi ljudi imaju drugaciju percepciju o tome sta je dobro a sta je lose. Dobro i zlo su socijalne kategorije, te ono sto je dobro sa moje tacke gledista, je lose sa necije tudje. Nije univerzalno ni geografski ni istorijski.

O homoseksualizmu.... mada sam se po tom pitanju izjasnila (samo na ovom forumu bar 20-ak puta), zarad diskusije - ja cu opet.

Moje vlastito misljenje je - nek se 'ebe ko sa kime 'oce, sve dok je dobrovoljno i dok niko nikoga ne iskoristava. No zaista mi nije jasno zasto bi se o tome raspravljalo na religiji? Islam, kao i svaki drugi drustveni sistem, podrazumijeva skup pravila i normi koje su opsteprihvacene unutar grupe. Prema tim pravilima, u islamu praktikovanje homoseksualnog cina nije dozvoljeno. Ne vidim svrhu rasprave. Islam nije demokratija, niti je otvoren za takve vrste promjena. Usput, nije ni pod moranje.

Sta u svemu tome nije ispravno (naravno, opet sa moje tacke gledista) je, da pojedinci nemaju uvijek mogucnost da napuste sistem (citaj odredjenu zemlju). U tom slucaju, ovo vise nije pitanje religije nego politike.
fixer

#104 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by fixer »

travar wrote:@LSD
Doprinesi, i prozbori koju pametnu, ne boli :D

@ fixer
Trpaj ih gdje hoćeš, ali gdje god ih staviš ne pripadaju, ali nećemo sad cjepidlačiti pa kategorizovati po obliku bolesti!
To nije bolest, to je hir, kojeg se, da hoće mogu riješiti, zato sve one izvlakuše o genetici i mentalnoj bolesti su priče za malu djecu!

@amrica
Kao što rekoh google is your friend, a što se tiče tih žena nisam upoznat tako ne bih da bubam napamet
bez obzira koliko se ja trudio da mi homosexualizam postane hir, ja mislim da ne postoji sansa da se ja sexualno uzbudim na muskarca? kako objasniti onda da se neki mogu, ako je to hir? kako neki homosexualci pokusavaju na sve moguce nacine da postanu normalni, da osnuju porodice - sto od straha od osude, zbog straha da budu drugaciji - pa svoje stanje, u kojem ih privlaci isti spol, nikako ne mogu da promjene?
IceQueen

#105 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by IceQueen »

travar wrote: a što se tiče tih žena nisam upoznat tako ne bih da bubam napamet
http://www.cro-rss.com/article_potresno ... 916700.htm
http://www.javno.com/hr/svijet/clanak.php?id=107491

Evo ti dva clanka o "tim zenama"! Izvini, ali ja ne smatram normalnim kaznjavati zrtvu silovanja iz bilo kakvog razloga!
Malaa

#106 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by Malaa »

Koliko je moje znanje krhko i netacno ne znam, ali po onom sto sam ja do sada naucila, islam dozvoljava koristenje kontracepcije i kondoma u braku tokom odnosa, dok krscanstvo ne...e sad, neka me neko ispravi, pa da i ja naucim za sva vremena
rosal

#107 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by rosal »

Air Ramiz wrote:1. Po islamu osoba se udaje i zeni kad je i fizicki i psihicki zrela, a ne samo fizicki kako se ovdje sugerise od ovih lesinaara koji su se natakarili na islam.

2. Homoseksulanost je prema islamu nastranost, nesto sto je i preko granice zla. S tim nema veze genetika. Zadnja istrazivanja su pokazala da to nije stvar genetike na sta su se pozivali homoseksualci. 90% djece koja su odgojena od strane homoseksualaca i sami postanu homoseksualci. Znaci sredina ima vrlo veliki uticaj.
Ovo je čista laž i nema veze sa zdravim razumom!
Macho^2

#108 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by Macho^2 »

drama wrote:
kako bi to pederi mogli imati porodicu'?? usvajanjem?? je l' im i to treba jos dozvolit'??

nisi cuo za planiranje porodice??

kad dvoje ljudi ( muskarac i zena :-D ) bude spremno za djecu i omoguci im sve za njihov normalan razvoj,
onda i odluce da imaju djecu....do tada, sprecavaju da do toga dodje
postoje kondomi, kontracepciona sredstva i milion drugih nacina da se sprijeci trudnoca...
Homoseksulaci kao ravnopravni članovi društva imaju pravo na porodicu.

Homoseksulaci uz umjetnu oplodnju i surogat majku mogu imati djecu....

http://dnevnik.hr/showbizz/glazba/ricky ... zance.html

Naravno trebalo bi se razmisliti i o mogućnosti usvajanja djece iz sirotišta no to je već druga tema...

Planiranje porodice je pozitivno no zapadnim zemljama zbog starenja stanovništva skoro pa nepotrebno dok je u siromašnijim zemljama teško provedivo osim ako se ne umješa država (primjer Kine).
IceQueen

#109 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by IceQueen »

LSD wrote:
IceQueen wrote:

Evo ti dva clanka o "tim zenama"! Izvini, ali ja ne smatram normalnim kaznjavati zrtvu silovanja iz bilo kakvog razloga!
Pa jasno...hrvatski mediji prenose...isti oni koji su odmah prenijeli one sramne karikature Poslanika Muhameda...ma nisu ni dana cekali :x ...isti oni koji jedva cekaju da se desi neko sranje u Mostaru i da pocnu žalopojke u ugroženim hrvatima i sl.
Briši ove linkove :x
Evo ti jedan engleski, ista tema, čak stovise isti članak :D

http://www.independent.co.uk/news/world ... 00658.html

I sta ako su hrvatski mediji?! Jel zelis osporiti istinitost tih članaka?
Malaa

#110 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by Malaa »

Vatikan zabranjuje koristenje zastite, to je cinjenica, ali nicim ne propisuje kad da se muz i zena "pare". Dakle, muskarac i zena u braku mogu (smiju i trebaju) imati odnos kad god zele (neovisno plodni ili neplodni dani). Tako da sex nije samo u svrhu reprodukcije!
OK, nisi me shvatila, nisam rekla da je dovzoljen samo s ciljem reproduckije u smislu da samo mogu imati odnose u tim nekim danima, nego da ne smiju koristiti zastitu, jer cim je koristis znaci ne mozes produzit vrstu....to sam mislila....naravno da svakim cinom nece nastati dijete, ali koristi zastitu i samim time onemoguciti neki zivot je zabranjeno
fixer

#111 Re: Homoseksualnost i islam

Post by fixer »

Shoshana wrote:

Ja, naravno imam vlastito misljenje o tome sta je dobro, a sta je lose. No, isto sam tako svjesna da drugi ljudi imaju drugaciju percepciju o tome sta je dobro a sta je lose. Dobro i zlo su socijalne kategorije, te ono sto je dobro sa moje tacke gledista, je lose sa necije tudje. Nije univerzalno ni geografski ni istorijski.
da, drugi ljudi imaju drugaciju percepciju o tome sta je dobro i lose. pedofil ne misli da pravi nesto lose. ili mozda misli, ali smatra da je to neizbjezno. neke masovne ubice takodjer misle da su ucinile dobru stvar, a ne losu. ko je samo od svih balkanskih krvnika priznao krivicu, priznao da je ucinio pogresnu stvar - pored babica? nema prostora za individualnim tumacenjem dobrog ili loseg, ako se pritom narusavaju prava drugih. da li su narusena prava djeteta u tajlandu, jemenu, americi i slicno? da li je hiroshima zlocin protiv civilizacije? po meni je, ali u americi se na to ne gleda kao zlocin. da li to odmah hiroshimu cini dobrom?
LSD

#112 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by LSD »

Halo ba,ne zanimaju me ti mediji...to nisu mediji normalni,to su lešinari...i nemoj više slati te linkove,to me ne interesuje...NEMOJ SE NAMETATI!!
travar

#113 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by travar »

@mala
Za kršćanstvo neznam, ali u Islamu je dozvoljeno evo ti link pa pročitaj:
http://www.ezsoftech.com/omm/handbook.asp
Ja sam plak'o :D

Za ostale:
http://www.readingislam.com/servlet/Sat ... am/DIEZone
Odlična stranica, na koju navratim kad mi je dosadno i kad me zanimaju neke stvari!
Sva pitanja vezana za Islam imate i pod indexom, linkovi na lijevoj strani "Ask about islam"!

Pa prije nego postavite pitanje tipa "Stav islama prema letu japanskih buba prema arktiku" nađite i pročitajte!
fixer

#114 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by fixer »

LSD wrote:Halo ba,ne zanimaju me ti mediji...to nisu mediji normalni,to su lešinari...i nemoj više slati te linkove,to me ne interesuje...NEMOJ SE NAMETATI!!
ako ne mislis argumentovano rasprvljati, bez predrasuda pristupiti dijalektici, onda te molim da i ne raspravljas. ksenofobija na ovom topicu, u kojem prvenstveno zelim da nesto naucim, mi nije potrebna
Malaa

#115 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by Malaa »

Pa dobro ako je ne koriste...njihova stvar,veci uzitak,ko zna svako ima svoje razloge...ali to ne znaci da je zabranjena u islamu...ako oni to hoce ok,niti ih ko krivi niti brani,ali ne znaci da je zabranjeno
rosal

#116 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by rosal »

A kakve sad veze ima upotreba kondoma sa mojom temom??
travar

#117 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by travar »

Zar ti nisi na godišnjem :D
rosal

#118 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by rosal »

Joj mrzim se ponavljati, ali zaista bih volio da se nađe neko dovoljno konkretan, dovoljno upućen i da mi odgovori na pitanje koje sam postavio na početku ove teme!

Dakle, zbog čega se grijehom smatra nešto što nije odluka samog čovjeka i što se ne može promijeniti?
zrla_frla

#119 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by zrla_frla »

"Dakle, zbog čega se grijehom smatra nešto što nije odluka samog čovjeka i što se ne može promijeniti?"

Zato što su ljudi gamad i oduvijek su tražili razloge da se međusobno ugnjetavaju, ugrožavaju i ubijaju.

Nek se svako bavi svojim poslom!
Epitop

#120 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by Epitop »

IceQueen wrote:

Nemojte navoditi primjere gdje se ne prakticiraju zakoni Islama. Pakistan i Afganistan funkcionišu na principu plemenskog zakonika koji je često u koliziji sa Islamom. Islam je dao sva prva ženama, ali smo mi Muslimani uskratili prava ženama.
Homoseksualizam ne dolazi u obzir prema Islamskom zakonu tako iako je to privatna stvar nije dozvoljeno.
IceQueen

#121 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by IceQueen »

LSD wrote: Pa jasno...hrvatski mediji prenose...isti oni koji su odmah prenijeli one sramne karikature Poslanika Muhameda...ma nisu ni dana cekali :x ...isti oni koji jedva cekaju da se desi neko sranje u Mostaru i da pocnu žalopojke u ugroženim hrvatima i sl.
LSD wrote:Halo ba,ne zanimaju me ti mediji...to nisu mediji normalni,to su lešinari...i nemoj više slati te linkove,to me ne interesuje...NEMOJ SE NAMETATI!!
Izvinjavam se, ne vidjeh da ono bijaše tvoj post! Da jesam ne bih se obratila instituciji malodušnosti i nesnošljivosti i najgorljkivijem zastupniku doktrine "onako je kako ja kazem", kojem je kultura dijaloga, po svoj prilici, nepoznat pojam!... abojim se i kultura uopće
LSD

#122 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by LSD »

Epitop wrote:
IceQueen wrote:

Nemojte navoditi primjere gdje se ne prakticiraju zakoni Islama. Pakistan i Afganistan funkcionišu na principu plemenskog zakonika koji je često u koliziji sa Islamom. Islam je dao sva prva ženama, ali smo mi Muslimani uskratili prava ženama.
Homoseksualizam ne dolazi u obzir prema Islamskom zakonu tako iako je to privatna stvar nije dozvoljeno.
Stani malo ba :x :x KOJI muslimani su uskratili prava ženama?? mogu li se ti ljudi uopšte nazivati muslimanima?? znaš li šta je musliman i koje su njegove obaveze spram žena?? gledaj ponašanje ( ne gledaj samo imena)...nemoj mi generalizovanja...pa koji muslimani?? daj malo uozbiljite se
Shoshana

#123 Re: Homoseksualnost i islam

Post by Shoshana »

fixer wrote:
Shoshana wrote:

da, drugi ljudi imaju drugaciju percepciju o tome sta je dobro i lose. pedofil ne misli da pravi nesto lose. ili mozda misli, ali smatra da je to neizbjezno. neke masovne ubice takodjer misle da su ucinile dobru stvar, a ne losu. ko je samo od svih balkanskih krvnika priznao krivicu, priznao da je ucinio pogresnu stvar - pored babica? nema prostora za individualnim tumacenjem dobrog ili loseg, ako se pritom narusavaju prava drugih. da li su narusena prava djeteta u tajlandu, jemenu, americi i slicno? da li je hiroshima zlocin protiv civilizacije? po meni je, ali u americi se na to ne gleda kao zlocin. da li to odmah hiroshimu cini dobrom?
Odlicno si shvatio. Da bi se te i takve situacije izbjegavale, ljudi su izmislili zakone. Tako je u Jemenu dozvoljeno da se 9-godisnja curica uda za 30-godisnjeg covjeka (sto bi se teoretski moglo dogoditi i u North Carolina btw), a u nekim drugim drustvima nije dozvoljeno. Tako je homoseksualnost dozvoljena u demokratskim drustvima, a nije u vecini nedemokratskih. U islamu definitivno nije...

No, pitanje morala je i dalje individualno... I krajnje relativno. Primjera radi, tvoja moralna nacela se ni ne upale dok peres zube...ili sudje...il' se tusiras. Nekoliko stotina hiljada ljudi smatra groznim zlocinom cinjenicu da si ti danas bacio u kanalizaciju barem 200 litara ciste pitke vode, dok desetine hiljada djece svakog dana umiru zbog nedostatka pitke vode. No, nemoj se sekirati. U tvom okruzenju bacanje ciste vode nije zlo. Niti je kaznjivo.
LSD

#124 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by LSD »

IceQueen wrote:
LSD wrote: Pa jasno...hrvatski mediji prenose...isti oni koji su odmah prenijeli one sramne karikature Poslanika Muhameda...ma nisu ni dana cekali :x ...isti oni koji jedva cekaju da se desi neko sranje u Mostaru i da pocnu žalopojke u ugroženim hrvatima i sl.
Izvinjavam se, ne vidjeh da ono bijaše tvoj post! Da jesam ne bih se obratila instituciji malodušnosti i nesnošljivosti i najgorljkivijem zastupniku doktrine "onako je kako ja kazem", kojem je kultura dijaloga, po svoj prilici, nepoznat pojam!... abojim se i kultura uopće
wow,eto nek sam ja nekulturan i nek si kulturna,nek ti je kultura poznat pojam...koja sreca tvoja,jelde...koji ego tripovi,Bože me sacuvaj.
Malaa

#125 Re: Islam,homoseksualnost,blud...

Post by Malaa »

Zašto se grijehom smatra nešto što je zapravo odluka samog boga i što nema veze sa vlastitim izborom čovjeka?
Nisam neki expert, ni slicno, necu ni pametovati, ali eto POKUSAT cu dati neko SVOJE misljenje (mada znam da ni to nije konkretan odgovor za tebe)...

Pa svi u ljudi grijesnici, od Poslanika Muhameda a.s, pa nadalje....to se zna...Bog je milostiv i On ce prastati....a tokom zivota ti takodjer daje bezbroj prilika da se pokajes, da krenes pravim putem...sve je jasno za one koji hoce da vjeruju...za one koji nece, grijesit ce po tom pitanju uvijek....

Seksulani odnos jeste potreba i nagon i sve, ali nije u toj mjeri da se bez toga ne moze, isto kao sto se neki suzdrzavaju od sex prije braka, tako bi se i potreba muskarca za drugim muskarcem trebale suzdrzati, ako vjerujes u Boga...u ostalom, moje je neko misljenje da homoseksualizam nije bolest, jer je bezbroj slucajeva gdje muskarci biti homoseksualni pa postanu heteroseksulani...znaci u startu su bili "ispravni",jer da nisu ne bi nikada prije toga mogli biti za zenom nikako....problem je danasnjeg drustva sto to sve vise i vise potice i smatram normalnim, pa neko ko bi se prije suzdrzavao, sada to cak i predstavlja i potice...u ostalom procitala sam necije komentare o spletkama i slicno....i slazem se s tim.....ako vjeruejs u Boga i ako ga molis da te kloni od tih spletki i zla, Bog ce ti pomoci.....ali ako ti na t one obracas paznju i prepustas se tv-u, drustvu, onom sto drustvu danas predstavlja kao normalno...onda si gotov,tvoje tijelo postane predmet neceg drugog....mislim, za neke mozda grijesim, neki ce se mozda i sloziti, ali opet kazem to je moje misljenje i stvarno bih voljela upoznat,ako postoji osoba koja je vjernik, vjeruje u Boga i obavlja duznosti, a da je homoseksualac...
Locked