Slazem se, kada je kamata 10-20-30-100%
Ako je prosjek kamate kod banaka u BiH 3%, a kod RZB je 1% sta nam to govori ? Da im se moze, i da imaju visak sredstava, pa da nece da placaju raji, i kamatom ih destimulisu od orocavanja... Sto se nisu zajebali da pocnu davati kredite po 5% tebi za stan, jer meni daju 1% stednje na kamatu...? Ovo sto Nova daje na stednju je otprilike bogdu vise od stepena inflacije, sire se, para im treba za prodati kredite po 7-8% ljudima... To je isto bankarstvo.
Da im je kamata sumnjiva, prvi bih ti ja rekao nemoj tamo, sumnjivo mi je to i to... RZB mi je ne sumnjiv nego bezobrazan, pa postupam shodno tome... Ti svoje pare drzi tamo gdje ti mislis da je tebi najbolje, samo nemoj misliti da bi RZB austrija tebi sta isplatila ako bi kojim slucajem njihva BiH kcer glihnula... Rekli bi da imate osiguranje depozita i zdravo...
Iskustvo iz banke...
Moderator: anex
- Drvosjeca iz Dejcica
#27 Re: Iskustvo iz banke...
Ne kontam fakat, ja sam nedavno prešao na UniCredit i niko me ništa nije pitao, mislim na ta osobna pitanja. Šta boli banku k**** jesam li oženjen i šta ću raditi? Pored standardnog računa i debitne Visa kartice uzmem i devizne račune sa elektronskim bankarstvom, sve regulara za 15 minuta završili, donio samo CIP prijavnicu i kopiju lične i to je bilo to.ferratilis wrote:Kad sam otvarao oročenu štednju u jednoj od naših banaka, teta kod koje sam predavao zahtjev me ispitivala da li sam oženjen, kad se planiram ženiti, ko sam, šta sam, šta planiram i tako to... Zanima me da li je to normalno i da li je neko imao slično iskustvo?
radi se od Novoj Banci u Tuzli (zgrada Titanic)
- Drvosjeca iz Dejcica
#28 Re: Iskustvo iz banke...
drndalo wrote:Slazem se, kada je kamata 10-20-30-100%
Ako je prosjek kamate kod banaka u BiH 3%, a kod RZB je 1% sta nam to govori ? Da im se moze, i da imaju visak sredstava, pa da nece da placaju raji, i kamatom ih destimulisu od orocavanja... Sto se nisu zajebali da pocnu davati kredite po 5% tebi za stan, jer meni daju 1% stednje na kamatu...? Ovo sto Nova daje na stednju je otprilike bogdu vise od stepena inflacije, sire se, para im treba za prodati kredite po 7-8% ljudima... To je isto bankarstvo.
Da im je kamata sumnjiva, prvi bih ti ja rekao nemoj tamo, sumnjivo mi je to i to... RZB mi je ne sumnjiv nego bezobrazan, pa postupam shodno tome... Ti svoje pare drzi tamo gdje ti mislis da je tebi najbolje, samo nemoj misliti da bi RZB austrija tebi sta isplatila ako bi kojim slucajem njihva BiH kcer glihnula... Rekli bi da imate osiguranje depozita i zdravo...
Sa svakom bankom ti je tako, filijale odgovaraju za sve pa i za gubitak, matična banka ne garantuje nikome ništa.
-
radostan dan
#29 Re: Iskustvo iz banke...
joooj, ne tjeraj me da ti pričam bruku...dobijao sam ja 4,7 % posto za stan, i ja odustanem.drndalo wrote:Slazem se, kada je kamata 10-20-30-100%
Sto se nisu zajebali da pocnu davati kredite po 5% tebi za stan, jer meni daju 1% stednje na kamatu...?
a ko zna, možda je to tako trebalo/moralo da bude, je.aji ga...
- drndalo
#30 Re: Iskustvo iz banke...
Nikad ne znas za sta je to dobro... 
-
azdralovic
#31 Re: Iskustvo iz banke...
pa sve banke u BiH su prelikvidne... procitaj bilten cbbh pa ce ti biti jasnoDrvosjeca iz Dejcica wrote:drndalo wrote:Slazem se, kada je kamata 10-20-30-100%
Sa svakom bankom ti je tako, filijale odgovaraju za sve pa i za gubitak, matična banka ne garantuje nikome ništa.
i naravno da maticna kuca ne odgovara ni za sta, mada praksa do sada pokazala da radije dokapitalizuju stranci nego da puste da ode u helac...
za sve ostalo tu je aod.ba
-
radostan dan
#32 Re: Iskustvo iz banke...
jeb.aji ga, ja pljunuo keš, a za adaptaciju se posudio malo kod kolega, malo kod familije... uglavnom, za godinu dana bio čist komplet.drndalo wrote:Nikad ne znas za sta je to dobro...
volim da se pružam koliko sam dug i da mirno spavam.
nego sad kad vidim koja je kriza za keš, možda je bilo bolje kockati se.
- drndalo
#33 Re: Iskustvo iz banke...
Nek si ti to zavrsio da ne razmisljas... I mi smo slicno svoj zavrsili...
-
milojicabrzi
#34 Re: Iskustvo iz banke...
Banke imaju razlicite poslovne politike i ciljane grupe stanovnistva, prema proizvodima koje nude.
Neke banke, kojima treba kapitala da bi radile, imaju stimulirajuce kamate i okrenute su da privuku stedise. Neke banke opet imaju kreditne linije samo za privredu, nista za građanstvo, neke idu na to da imaju velike naknade za vodjenje racuna i transakcije, neke razvijaju internet bankarstvo, neke se orijentisu na Wester Union sistem poslovanja (veliki broj transakcija sa inozemstvom.
Proslo ljeto je Intesa u sred sezone godisnjih odmora, imala akcije na nakande za mijenjanje valuta (vjerojatno htjeli privuci devize).
Jednostavno RB, Volksbank, nemaju interes da nesto stimuliraju kamate i stednju, dok neke banke idu tom logikom.
Sjecam se da je Privredna banka Sarajevo, nedavno imala akcije sa kamatama od oko 6 %, ali tesko se vraca povjerenje građana u domace banke.
Neke banke, kojima treba kapitala da bi radile, imaju stimulirajuce kamate i okrenute su da privuku stedise. Neke banke opet imaju kreditne linije samo za privredu, nista za građanstvo, neke idu na to da imaju velike naknade za vodjenje racuna i transakcije, neke razvijaju internet bankarstvo, neke se orijentisu na Wester Union sistem poslovanja (veliki broj transakcija sa inozemstvom.
Proslo ljeto je Intesa u sred sezone godisnjih odmora, imala akcije na nakande za mijenjanje valuta (vjerojatno htjeli privuci devize).
Jednostavno RB, Volksbank, nemaju interes da nesto stimuliraju kamate i stednju, dok neke banke idu tom logikom.
Sjecam se da je Privredna banka Sarajevo, nedavno imala akcije sa kamatama od oko 6 %, ali tesko se vraca povjerenje građana u domace banke.