Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post Reply
brdo

Post by brdo »

polara wrote:
ZZZlica wrote:@polara: ne znam te, tako da nemam nikakvo mišljenje o tebi i tvojoj pameti...

Što se tiče jezika, on se u Bosni (a bogami i Hercegovini) vijekovima prije srpsko-hrvatske, tj. hrvatsko-srpske (jugoslovenske) lingvističke kovanice zvao BOSANSKI, s dvije varijante - istočna i zapadna...

Dakle, po mom kriteriju, "slobodoumna" polaro, ne ulazeći u kvalifikacije o tvojoj pameti ili nedostatku iste, ti si polupismena (a to se, prema svim pravilima foruma, smatra nedostatkom lijepog odgoja) :D
Priznajem glupa sam, ali Ti hoćeš da kažeš da se u Srbiji oduvek pričalo "Bosanskim jezikom"?
Zanimljivo, vidim ja isto pričam dva jezika koja se drugačije nazivaju.
I jedna baba iz Vojvodine je oduvek mislila da u Bosni zive samo Turci.
Nemoj tako da sam nepismena, pa ja se "frljam" i latinicom i ćirilicom na dva svetska jezika - Bosanskim i Srpskim jezikom.
:D :D :D
valjda se govori o Bosni i Hercegovini A ne o srbiji
brdo

Post by brdo »

polara wrote:Meni je sve ovo zezanje pre svega. Smešno mi je kada ljudi komplikuju stvari i izvrću činjenice zarad nekih kvazistina, "idu " u prošlost koliko im trenutno odgovara zarad dnevno političkih stavova.
Ja gde god da odem kada pričam maternjim jezikom on je i dalje srpski jezik.
Srpskim jezikom mogu da pričaju i dr. koji nisu Srbi, nap Englezi, ali to ne znači da tada srpski jezik postaje Engleski jezik.

nebih se cudio da Engleski NESMATRATE ISTO SRPSKIM :lol: :lol: :D
fuad_sarajevo

Post by fuad_sarajevo »

Teza da su svi Južnoslavenski jezici u stvari Srpski jezik je prva u nizu koja je trebala dati legitimnost velikosrpskoj ideji. Ako svi govorimo Srpski, onda smo svi Srbi. Po tom zlatnom pravilu Hrvatki su Srbi, Bošnjaci su Srbi, itd.

Onda su krenule i druge a sve u cilju Velikosrpske ideje, ali njih smo već razmatrali.

Kada se Srbi oslobode te teze da polara i ja pričamo istim jezikom - srpskim, onda će nam svima biti lakše.

Što bi rekao Danis Tanović u intervjuu na pitanje bosanskog jezika (polara) "jel tebi sabahile pođahkad ćuna na um padne?"
fuad_sarajevo

Post by fuad_sarajevo »

a ima ona bolja :-)

ako je Srpski stariji od Bosanskog, kao što zagovara teza...

zašto se na Srpkom kaže: kašika, kanafa, jorgan, itd riječi koje su iz Bosanskog (pardon Turskog) jezika?

polara: kako se na srpskom kaže kašika? Na Hrvatskom je žlica, na Bosanskom kašika a na Srpskom?
brdo

Post by brdo »

fuad_sarajevo wrote:a ima ona bolja :-)

zašto se na Srpkom kaže: kašika, kanafa, jorgan, itd riječi koje su iz Bosanskog (pardon Turskog) jezika?

polara: kako se na srpskom kaže kašika? Na Hrvatskom je žlica, na Bosanskom kašika a na Srpskom?
:thumbup: :thumbup: :bih: :bih:
BHG

Post by BHG »

moremo li im kako i vehabije privalit :D
Panasonic

Post by Panasonic »

Muhamed Hevaija Uskufi je napisao prvi rjecnik bosanskog jezika - Potur Sahidija - 1631 godine, dakle 197 godina prije prvog srpskog rjecnika. Postoje cetiri sacuvana primjerka ovog rjecnika; jedan od njih se nalazi pohranjen u univerzitetskoj biblioteci u Uppsalli (Svedska).
ZZZlica

Post by ZZZlica »

Meni je sve ovo zezanje pre svega. Smešno mi je kada ljudi komplikuju stvari i izvrću činjenice zarad nekih kvazistina, "idu " u prošlost koliko im trenutno odgovara zarad dnevno političkih stavova.
OK, polara, onda "Smej se, smej, samo se smej..." (kako pjeva slavuj iz Mrčajevaca), ali SEBI... do ameba :roll:
polara

Post by polara »

ZZZlica wrote:
Meni je sve ovo zezanje pre svega. Smešno mi je kada ljudi komplikuju stvari i izvrću činjenice zarad nekih kvazistina, "idu " u prošlost koliko im trenutno odgovara zarad dnevno političkih stavova.
OK, polara, onda "Smej se, smej, samo se smej..." (kako pjeva slavuj iz Mrčajevaca), ali SEBI... do ameba :roll:
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
I slavuj peva na bosanskom jeziku, to pokušavaš da kažeš.
Bitno je da se mi razumemo, može se jezik zvati kako god hoćete, možda se za 50 godina opet predeomislite pa promenite naziv jezika, i svega onoga što jedan jezik predstavlja(ovako mi lepše zvuči).
Ne volim tu pesmu, ni tog slavuja. :D :D :D :D :D :D
Prozor

Post by Prozor »

@polara

Image

Obrati paznju na godinu, ovdje na dnu.
Radoje B.

Post by Radoje B. »

fuad_sarajevo wrote:a ima ona bolja :-)

Evo uzeh rijecnik SHBHCG koji ima oko 850000 strana i kaze se, znam nebi nikad pogodili - kašika :D .

Ima li igdje na netu primjera iz tih starih gramatika i rijecnika, bilo bi interesantno pogledati.
Radoje B.

Post by Radoje B. »

fuad_sarajevo wrote:Kada se Srbi oslobode te teze da polara i ja pričamo istim jezikom - srpskim, onda će nam svima biti lakše.
Polara i ti govorite istim jezikom kojem je vrlo zajebano naci ime.
pipliček

Post by pipliček »

Najbolji način da Srbi izgube BiH jeste da prate politiku Milorada Dodika. Njegovo mahanje srpskim pasošom i kupovina kuće na Dedinju signal je hiljadama mladih bosanskih Srba da komad svoj kruha traže u Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu, pogotovo za studentsku populaciju.
To je katastrofalna politika za Srbe u BIH: mogu preseliti preko Drine ali Bosnu sa sobom ne mogu ponijeti niti priključiti Srbiji.
Nažalost, osim Bojana Bajića i možda još ponekog razumnog političara, ov nema ko reći prostom srpskom puku u BIH.
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

Vracam se na temu, a tema je iseljavanje bosanskih srba u Vojvodinu. Ovompriliko cu ispricati istiniti dogadjaj poslije II sv. rata. Vodjena je kampanja naseljavanja stanovnistva, uglavnom bezzemljasa i iz pasivnih krajeva BiH i Crne Gore u Vojvodinu. Tako stize neki od tih povijerenika, odbornika ili kako se vec zvase, u jedno selo u okolini Rudog. Naprica seljanima o obecanom "raju" u Vojvodini, da ih tamo cekaju gotove kuce, zemlja, pa ce dobiti i nesto stoke (sve to bi istina, poznato izmedju ostalog i iz Copiceve "Osme ofanzive"). Nakon svih sastanaka i predavanja pitaju redom stanovnike tog sela pristaje li da se preseli u Vojvodinu i tako dodjose do (nazovimo ga) Marka. Veli on da ce im odgovoriti za desetak dana. Marko ne budi lijen spremi se na voz i u Vojvodinu u selo u kojem mu je ponudjeno da se seli. Pukla ravnica, jedva ponegdje neko stablo koje pravi hladovinu.Dodje do bunara s djermom. Izvuce vodu iz bunara i onako zedan se napi, napi i strese. Pomisli:" Kakva bljutka i neukusna voda". Sjede u hladovinu stare lipe i zalozi se onim sto je ponio sa sobom. Krenu dalje, kuce lijepe i velike, a i zemlja izleda dobra, i ravnica za uzorati, ali Marko ide dalje. Prodje kroz selo i stize na seosko groblje , a sto mu je i bio cilj. Ide od groba do groba, od spomenika do spomenika i zagleda datume rodjenja i smrti, racuna: "Ovaj umro u 48-oj godini zivota , ova u 52-oj ovaj u 50-oj", i tako sve zagledajuci Marko zakljuci da je malo ko na tom groblju pretekao 60-tu godinu. Vrati se Marko u svoje selo u Polimlju. Sutradan ode odborniku da mu kaze da on ne ide nigdje iz svog sela, i dace tu na sktoj zemljici i dalje da zivi i ako bude srece dozivi osamdetu, kao njegovi preci.
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

Usput o jeziku -srpskom jeziku. Nije li Vuk Karadjic za pisanje srpskoga rijecnika i gramatike koristio jezik-govor sa podrucja Hercegovine, a sto je sasvim poznato. Koliko se ja razumijem u geografiju-zemljopis, Hercegovina nije u Srbiji (iako su to zelje, teznje i planovi starih i novih srpskih politicara,
politicara bosansih srba i nacionalnih vodja), vec je u Bosni i Hercegovini.
polara

Post by polara »

Radoje B. wrote:
fuad_sarajevo wrote:Kada se Srbi oslobode te teze da polara i ja pričamo istim jezikom - srpskim, onda će nam svima biti lakše.
Otvoreni smo za nove predloge, slobodno izvoli!
:D :D :D :D :D
Radoje B.

Post by Radoje B. »

polara wrote:
Radoje B. wrote:
Otvoreni smo za nove predloge, slobodno izvoli!
:D :D :D :D :D
Dzaba je, mora biti nesto politicki korektno, po kljucu :D

Recimo rijec koja je zajednicka za BHSHCG podrucje. Naš jezik, Domaci jezik itd.

Do you speak Domacica ? :lol:
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

Usput o jeziku -srpskom jeziku. Nije li Vuk Karadjic za pisanje srpskoga rijecnika i gramatike koristio jezik-govor sa podrucja Hercegovine, a sto je sasvim poznato. Koliko se ja razumijem u geografiju-zemljopis, Hercegovina nije u Srbiji (iako su to zelje, teznje i planovi starih i novih srpskih politicara,
politicara bosansih srba i nacionalnih vodja), vec je u Bosni i Hercegovini.
Prozor

Post by Prozor »

Ma dzabe je, kad je nekome itekako stalo kako ce se tudji jezik zvati...
polara

Post by polara »

Prozor wrote:Ma dzabe je, kad je nekome itekako stalo kako ce se tudji jezik zvati...

Ma možeš ga nazivati kako god hoćeš, ali ću te ja i dalje razumeti svaku reč na mom maternjem jeziku - "Domaćici" !
:D :D :D :D
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Znaci usvojeno je ime Domaćica bez ijednog glasa protiv? Yahoo :D
fuad_sarajevo

Post by fuad_sarajevo »

Radoje B. wrote:
Mi smo ime tom jeziku davno dali, samo što Srbi to nemogu nikako da progutaju.

Možda sa himberom bolje ide?
fuad_sarajevo

Post by fuad_sarajevo »

Radoje B. wrote:Znaci usvojeno je ime Domaćica bez ijednog glasa protiv? Yahoo :D
pazi ovo,

na Hrvatskom se kaže dom i kućanica, a
na Srpskom se kaže kuća i domaćica

... ja sam ipak samo za varijantu Bosanskog
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

politicara bosansih srba i nacionalnih vodja), vec je u Bosni i Hercegovini
Prozor

Post by Prozor »

polara wrote:
Prozor wrote:Ma dzabe je, kad je nekome itekako stalo kako ce se tudji jezik zvati...

Ma možeš ga nazivati kako god hoćeš, ali ću te ja i dalje razumeti svaku reč na mom maternjem jeziku - "Domaćici" !
:D :D :D :D
I ja tebe razumijem, a posto ja pricam bosanski, mora da i ti pricas - bosanski?
Post Reply