Iranski BARBARIZAM u ime religije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Angle

Post by Angle »

boogy wrote:
Molio bih ako neko ima vijest gdje se jasno može pročitati da su gore navedeni osuđeni radi pedofilije neka je linkuje.
http://www.bt.no/utenriks/article386735
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

zaboravio sam dodati.

Suština problema nije u tome je li ono u Iranu dobro ili loše ili je li G.W Bush dobar ili loš, nego je osnovni problem u tome što svi BRANE SVOJU TEZU NE POPUŠTAJUĆI ni za cm.

Svi ili barem većina kreće sa nekih svojih izgrađenih početnih pozicija (ukopani duboko u rovove predrasuda ili pogrešnih informacija, frustracije i čega sve ne) i onda niko ne popušta...

svi traže sve moguće (i nemoguće isto tako) argumente da opravdaju svoje početne pozicije umjesto da traže argumente i pokušaj objašnjavanja uzroka i posljedica problema i u Iranu i u Guantanamu i drugdje.

Najgore je što ni jedni ni drugi tako neće doći nigdje.

Što se mene tiče, citirat ću stih iz pjesme "The Streets-a" koji kaže "As for the government I stick my middle finger in the air with regards to the criminal justice bill"...

Ovo je upućeno i Iranu i amerima...i svim sličnim njima, a takvih je puno.

Zaista se ne može opravdati ponašanje Iranskih vlasti u ovom i drugim sličnim slučajevima i smatram to POTPUNO POGREŠNIM.

Isto tako, serem se i onima drugima koji misle da je moguće sve nas RE-kolonizirati i da još budemo sretni što smo kolonizirani.

Nadam se da ćemo svi zajedno izbaciti iluzije da demokratija u pravom smislu kao pravda i jednakost postoji u svijetu...malo morgen.

Što nam to bude jasnije lakše će nam biti u životu.

Poruka za kraj, "nije meni što on mene laže, nego je meni što on misli da ja njemu vjerujem".
danas

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote: Suština problema nije u tome je li ono u Iranu dobro ili loše ili je li G.W Bush dobar ili loš, nego je osnovni problem u tome što svi BRANE SVOJU TEZU NE POPUŠTAJUĆI ni za cm.
sa ovim se apsolutno slazem. u tome jeste problem. i kada se nema drugih argumenata, onda se nadje neko da kaze "a vidi ljudska prava u kini ili americi". kakve to veze ima sa datom temom?!?

vec sam rekla na ovom topiku da je sasvim moguce ne odobravati NITI postupke irana, NITI postupke USA u odredjenim domenima. ali neki to ocigledno ne shvacaju, pa odmah slijepo skacu da brane "svoje" i "svoju" tezu o kojoj nisu ni promislili i automatski je brane jer dolazi od "njihovih" (ko god to bio). ovo sam vidjela milion puta kod zadojenijih srba, recimo kad mi je tip iz BG jednom rekao "ko su ameri da nama nesto govore, a oni su nacinili genocid nad indijancima"... eto, to su isti argumenti koji se i ovdje potezu... na zalost...

kada bi se stvari pocele sagledavati sa ljudskog (a ne sa srpskog, islamskog, i ne znam ni ja kakvog sve ne) stanovista, mnogi od nas bi shvatili da se u mnogo cemu slazemo. vi sto branite ubistva ove djece samo zato sto ih je ucinila islamska republika iran niste dobro rascistili neke stvari... ako ste vec tako dosljedni svojim principima, skocite onda u odbranu SPC-a, u cije se IME takodje pocinio mnogi zlocin na nasim terenima...
horoz

Post by horoz »

Angle wrote:
boogy wrote:
Molio bih ako neko ima vijest gdje se jasno može pročitati da su gore navedeni osuđeni radi pedofilije neka je linkuje.
http://www.bt.no/utenriks/article386735
Dobar ti je link, samo brojeve mogu prevest...
haris303

Post by haris303 »

Fino, lijepo, krasno .... neutralci su tu, da nas emancipuju, otvore nam oči, upute na smjernice pravih ljudskih vrednota itd....itd... međutim eto i ja sam išao u školu, naučio čitati, pročitao naslov teme koji glasi "Iranski BARBARIZAM u ime religije" , pročitao što sam pročitao, napisao što sam napisao te i dalje postavljam pitanje "Šta je ova tema radila na Religiji" .... ili može i ovako "Zašto je tema sa Religije prebačena" (ako je već spadala na Religiju, nije valjda da bi se udovoljilo @harisu303) ... nemojte se blesavi praviti, znate vi dobro u čemu je ključni problem ovdje bio .... nije podržavanje Iranskih tužilaca i sudija.
Svemirski_Jebach

haris303 wrote:Fino, lijepo, krasno .... neutralci su tu, da nas emancipuju, otvore nam oči, upute na smjernice pravih ljudskih vrednota itd....itd... međutim eto i ja sam išao u školu, naučio čitati, pročitao naslov teme koji glasi "Iranski BARBARIZAM u ime religije" , pročitao što sam pročitao, napisao što sam napisao te i dalje postavljam pitanje "Šta je ova tema radila na Religiji" .... ili može i ovako "Zašto je tema sa Religije prebačena" (ako je već spadala na Religiju, nije valjda da bi se udovoljilo @harisu303) ... nemojte se blesavi praviti, znate vi dobro u čemu je ključni problem ovdje bio .... nije podržavanje Iranskih tužilaca i sudija.
u tome i jeste problem...svi idu po tezi, ako nisi s nama onda si protiv.

Što sam negdje čuo :nisam ja protiv nijednih od vas, ja se samo ne slažem ni sa jednima u potpunosti.

Znam da je teško se osloboditi svojih unaprijed formuliranih stavova, ali ti mogu reći da nekad revidiranje stavova nije znak slabosti niti izdaje nego znak zrelog, realističnog i inteligentnog rezonovanja.

Kako "danas" reče, parafraziram: trebamo početi tražiti međusobne sličnosti (siguran sam da ćemo ih naći jako mnogo) a ne razlike. Traži više truda ali je rezultat impresivan.

Ko želi pronaći razliku, odnosno razlog za neslaganje - ništa lakše.

eto, nadam se da ćete jednom makar probati...
danas

Post by danas »

haris303 wrote:Fino, lijepo, krasno .... neutralci su tu, da nas emancipuju, otvore nam oči, upute na smjernice pravih ljudskih vrednota itd....itd... međutim eto i ja sam išao u školu, naučio čitati, pročitao naslov teme koji glasi "Iranski BARBARIZAM u ime religije" , pročitao što sam pročitao, napisao što sam napisao te i dalje postavljam pitanje "Šta je ova tema radila na Religiji" .... ili može i ovako "Zašto je tema sa Religije prebačena" (ako je već spadala na Religiju, nije valjda da bi se udovoljilo @harisu303) ... nemojte se blesavi praviti, znate vi dobro u čemu je ključni problem ovdje bio .... nije podržavanje Iranskih tužilaca i sudija.
dragi harise, ipak moras priznati da je ova presuda donesena i izvrsena na osnovu religioznog serijatskog zakona, u drzavi cije je ime "islamska republika iran". zato je i napisano "u ime" religije u naslovu teme, jer se "u ime" raznoraznih religija svasta radi po bijelom svijetu. zaista ne treba da si toliko osjetljiv jer niko nije obezvrijedio islam sam po sebi i islam kao takav, vec su kritike bile upucene onima u iranu koji tvrde da znaju boziju volju u detalje, i koji tu volju nemilice i nemilosrdno sprovode pa cak i kada su u pitanju dvojica djecaka. u istom kontekstu je spomenuta i katolicka inkvizicija nekoliko puta na ovoj temi, pa se niko ne nadje uvrijedjen blacenjem te drevne religije i institucije...

ali evo, tema je premjestena sa "religije", pa mozemo li se sada na "diskusijama" zapitati da li je ovo u redu ili ne? da se dvoje djece javno pogube jer su se pofatali (nikakva pedofilija nije u pitanju).
nije u redu, i ti i sam znas da nije u redu, pa stoga nemojmo skretati sa teme prema gvantanamu i palestini... :wink:
Svemirski_Jebach

smrtna kazna - ne. tačka.

ali ipak ne zaboravite - doživotna je mnogo gora.

U ime religije - religija kao sistem vjerovanja je apsolutno OK, ali oni koji primjenjuju zakone i pravila su skloni čestom griješenju ili zloupotrebi.

Kako reče mislim Montesquieu (ako griješim oprostite) " Kako nas zaštititi od onih koji nas čuvaju?"

Ili drugačije - da su ljudi anđeli ne bi nam trebala ni država niti zakoni niti vlast. Ali ljudi nisu anđeli, i vlast nam treba isto onako koliko nam i šteti. I kako anđeli nisu oni koji vladaju, mora se napraviti sistem koji će i njih kontrolirati.

Upravo u tom cilju, treba ukinuti smrtnu kaznu (jer se ne može nikad popraviti) ali i dugotrajne robije.

eh, jebi ga...pokoljite se onda ako ne može drugačije. Ja odoh gledati vas na TV kako se bijete. :D
danas

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote: U ime religije - religija kao sistem vjerovanja je apsolutno OK, ali oni koji primjenjuju zakone i pravila su skloni čestom griješenju ili zloupotrebi.
da podvucem jos jednom... ovi iranski imami dijele fatve i sakom i kapom, i nisu puno drugaciji od katolicke inkvizicije koja je harala evropom... ja ne vidim puno razlike, uzimajuci u obzir da se u oba slucaja radi o obicnim ljudima, koji iz nekog meni neshvatljivog razloga misle da znaju sta bog misli, sta bog hoce, i sta je bogu milo. ja nisam nimalo religiozna, ali bih voljela da mislim da allahu nije drago sto je dvoje djece pogubljeno u njegovo ime.
haris303

Post by haris303 »

Jeste da ću malo odstupiti sa pravca teme (a i nebitno je, ionako sve što napišem dobije malo čudnu etiketu) .... helem pošto su glavni argumenti protiv mene sastavljeni od tvrdnji da sve pišem iz pozicije "svoga" i "svojih" , evo jedan post sa drugog jednog foruma gdje sam iznio svoje mišljenje o tim "svojima" .... a imam ja dosta i sličnih postova vezanih za prava žena u tom tamo svijetu, vezanih za njihov rad, disciplinu itd...itd...

"Pa dobro, tačno je to da su oni izabrali da se ne igraju sa vatrom ali je tragično da nisu svjesni da ih to vodi u nestanak (gledano na duže staze) . Arapi su trebali da raskrste da li da ih "nema ili da ih ima po svakakvu cijenu"! Očigledno su izabrali da ih ima po svakakvu cijenu, pa neka je plaćaju i uživaju. Cijena te"fešte" je odbijanje od islama, porazi na svim poljima (već više decenija) od naučnog do vojnog, pravljenje od njih "sitnog novca za potkusurivanje velikih" , ismijavanje na svim poljima koja nešto znače na svjetskoj sceni, itd. itd. To je cijena da bi se tako uživalo! Pa neka! U tu cijenu ulazi čak i njihova glupost da nisu u stanju naftu ni da prerađuju pa da je tako skuplje prodaju nego je izvoze sirovu! Misle glupani da je ima beskonačno!!
Bog im je dao dvije stvari sa kojima bi trebalo da " drmaju " planetom! Kur'an i naftu! Od Kur'ana su se odbili davno (dok su ga se držali bili su neko i nešto na planeti, nije im čak ni nafta trebala, bili su najjači, najbolji, vojno, naučno, ...., respektovani su bili, nisu svakakve šuge mogle od njih govnave noge da brišu) , a nafte misle da ima beskonačno,...., nažalost sve ovozemaljske stvari karakteriše konačnost! E oni su se ograničili na uživanja prizemnog i lokalnog karaktera (sokolovi i lov, trke konja, zlato, žene....) Pa i svinja uživa, i to pravo u svinjcu uživa, ..... , sve dok je ne povedu u klaonicu!
I nisu oni dva puta bili ujedinjeni protiv Izraela, tri puta su bili ujedinjeni. Treći put su rat popušili za heftu i po, izgubili za dopodne Sinaj i Golansku visoravan, kurva Egipat sklapa separatni mir sa Izraelom i povlači se iz sukoba ostavljajući Palestince na cjedilu!! Kako to tada, tako ovo i sada! I ne samo Egipat, svi redom!! Jok, tako veliki ne rade!! A oni nisu očito više veliki! I odavno nisu veliki!
Pa taj Egipat je dao azil i pružio utočište kralju Petru dok je istovremeno(!!!!!!) komandant njegove (četničke kraljevske garde)(!!!!) Kalabić klao muslimane po nekakvoj istočnoj Bosni(!!!!) !!
Neko će reći "..pa šta ima Egipat sa istočnom Bosnom..." ? Pa Arapima ništa ali neka pogledaju kako se Papa brine za svoju pastvu svuda po svijetu!! Negdje mora biti centrala koja vodi računa o filijalama!!
Pa jel moguće zamisliti da musliman koji počini zločine nad hrišćanskim življem traži i dobije azil u zemlji sa hrišćanskim predznakom??!! Ma kakvi!! Ali Arapi su govna i tako će i ostati!
I nisu Palestinci okruženi hermetički kao Sarajevo, "protočni" su sa jedne strane!! Ko meni može onda da objasni kako to da na TV stalno gledam Palestince kako se kamenicama bore protiv izraelskih tenkova??!! Pa Arapska govna nisu u stanju ni najobičnije protiv-oklopno oružje da im doture, tj. neće jer i to ide u onu cijenu koju sam gore pominjao!!
Neka ih bude sramota da njihov usrani obraz glanca šakica Palestinaca!! I još ih nije sramota da sebe zovu "čuvarima svetih mjesta"!!!
A mogu im židovi da hoće (sreća je samo pa neće) uzeti Meku za dopodne!! Nije problem u Izraelu, problem je u Arapima!!
Ne bi Izrael ni smio ni mogao to da radi da Arapi nisu onakvi kakvi jesu!! Neka ih je sramota da par milona židova zapišava kako hoće i upravlja kako hoće sa cijelim islamskim svijetom!! Je li to cijena koja se plaća između ostaloga da bi njihove degenerisane guzice uživale u ovozemaljskim blagodetima!!
Strašna će to da bude "faktura" koja će im se ispostaviti!! Ima stvari koje neće moći plaćati naftom, neke stvari će da plate svojim nestankom, samo kada to bude trebalo jakima, kada to jaki budu htjeli, jer samo jaki opstaju i nastavljaju dalje! A Arapi su to prestali da budu odavno!!"
haris303

Post by haris303 »

citat:
"...ali evo, tema je premjestena sa "religije", pa mozemo li se sada na "diskusijama" zapitati da li je ovo u redu ili ne? da se dvoje djece javno pogube jer su se pofatali (nikakva pedofilija nije u pitanju)..."

Ma ne gnjavi više sa ovim, odgovorio sam ti već na to, evo opet ću, jadazar se udostojiš prvo pročitati pa komentarisati:

"...Helem, ako je u pitanju pedofilija ja bi ih pobio ko zečeve u ime bilo čega, čak i sa njihovih 15 i 17 godina .... a ako je u pitanju djelo vezano za homoseksualne aktivnosti ne bi ih ubio .... i u tom smislu (ako se to stvarno desilo radi homoseksualizma) dižem svoj glas protiv ubijanja tim povodom bilo gdje na svijetu .... za to ipak ne ide ubijati ... njihov šupak-njihova stvar...."
danas

Post by danas »

haris303 wrote:citat:
"...ali evo, tema je premjestena sa "religije", pa mozemo li se sada na "diskusijama" zapitati da li je ovo u redu ili ne? da se dvoje djece javno pogube jer su se pofatali (nikakva pedofilija nije u pitanju)..."

Ma ne gnjavi više sa ovim, odgovorio sam ti već na to, evo opet ću, jadazar se udostojiš prvo pročitati pa komentarisati:

"...Helem, ako je u pitanju pedofilija ja bi ih pobio ko zečeve u ime bilo čega, čak i sa njihovih 15 i 17 godina .... a ako je u pitanju djelo vezano za homoseksualne aktivnosti ne bi ih ubio .... i u tom smislu (ako se to stvarno desilo radi homoseksualizma) dižem svoj glas protiv ubijanja tim povodom bilo gdje na svijetu .... za to ipak ne ide ubijati ... njihov šupak-njihova stvar...."
eto, vidis da se slazemo... cemu tolika frka ranije? :wink:
privremeni

Post by privremeni »

Potrajalo je dok sam sve procitao.
Cast izuzecima, ali kao po pravilu sve se krece u dijapazonu mi i oni, jer je ipak pretesko izdvojiti se iz gomile, ma kakva ona bila ili sta to znacilo.

Ono sto je simptomaticno je manipulacija pojma normalnog u ljudskoj zajednici, pojma dobrog i loseg, dozvoljenog i zabranjenog.
Prva pravila su postavile religijske zajednice, a na njih se nakalemile drzave, makar se zvale i sekularne i to propisale zakonom.
Kako god, ako se u nekoj sredini dijecak od 16 godina ili djevojcica od 12 tretira kao zrela osoba (sa svim sto to znaci) onda mora snositi i posljedice.
Meni licno, neprihvatljiva je svaka smrtna kazna iako ne znam adekvatnu kaznu za pedofile, silovatelje i raznorazne ubice.
Takodje, cinjenica je da nikave drakonske kazne kroz ljudsku historiju nisu iskorijenile neka "nenormalna" ponasanja,(cak ni lopovluk) koja su starija od vjerski ili drzavno uspostavljenih kriterija tih pojmova. Tamo gdje je takvo nesto strozije kaznjivo, samo se bolje skriva. I onda prosjecan covjek konstatuje da toga nema, po sistemu sto ne vidim nije se dogodilo.
Sa svim sto nam se dogadja, od globalizacije do terorizma, fakat je da ce to mnogi iskoristiti da nam svima smanje i ogranice vec postojeca prava, da svijet sa svojim,barem teznjama ka demokratiji, pravima pojedinaca i slicno ide ka svom zalasku.
I kad sa tog aspekta posmatram cijelu polemiku, mogu samo ponoviti da mi je zao zbog jos dva mlada izgubljena zivota.
A o Iranu ne znam nista osim par opce poznatih stvari. I ne interesuje me. Po istom pravilu koje cesto, sa razlogom cujem na forumu kada se diskutuje o nasoj zemlji i nasim zivotima, eno im tamo svima skupa. Sta su trazili to su i dobili, ako im nije dobro neka nesto poduzmu. Neka ne zovu nikoga da pere njihovu prljavstinu da bi imali krivca za svoju nesrecu. I neka ne dolaze ovdje, svoje dvoriste cu sam cistiti.
haris303

Post by haris303 »

danas wrote:
haris303 wrote:citat:

Pa objasnio sam ti ja i ranije u čemu je frka ali ti izgleda u isto vrijeme peglaš garderobu i čitaš forum.
danas

Post by danas »

haris303 wrote:
danas wrote:
Pa objasnio sam ti ja i ranije u čemu je frka ali ti izgleda u isto vrijeme peglaš garderobu i čitaš forum.
pa taj smo problem ispravili, tj. moderator ga je ispravio... eto... onda gotova diskusija... :lol:
Post Reply