Iran: ''Ženska prava hoću!!''

Fair Life

Post by Fair Life »

gradjani svijeta wrote:Bravo Fair Life
New Zealand... Prime Minister Helen Clark

Image
gradjani svijeta

Post by gradjani svijeta »

Slika vrijedi vise no hiljadu rijeci.
kicky

Post by kicky »

Image

Image
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Image

Hasina Wajed, Banglades

Image

Shirin Ebadin, Iran

Image

Benazir Bhutto, Pakistan

Image

Tansu Ciller, Turska

Image

Megawati Sukaruoputi, Indonezija

Image

Khaleda Zia, Banglades

itd ...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

znas li sta se desilo sa Shirin Ebadi? Kako su je proganjali u iranu? zbog toga sto se kao zena bavila stvrima koje nisu za nju?

A da - Banglades i Pakistan su zaista zemlje u kojima su ljudska prava zasticena - jutros :roll: :roll:

turska je sve vise moderna europska zemlja pa je nemoj mijesati sa ostalim...

Na kraju, ovo nisu arapske zemlje, ni Banglades, ni Pakistan...
Hantraga

Post by Hantraga »

gradjani svijeta wrote:
Murat Sabanovic wrote:hajmo malo informacija pa onda da zakljucimo .. procitatati kuran i razumiti nije isto.
rijec "dan" napisana je u kuranu 365 puta
rijec "mjesec" napisana je u kuranu 12 puta.
rijec "more" napisana je u kuranu 32 puta
rijec "zemlja" napisana je kuranu 13 puta
rijec "sedam neba" su ponovljene 7 puta
rijec zivot je napisan 145 puta ,rijec "smrt" isto je napisana 145 puta
rijec "andjeli" je napisan 88 puta ,rijec "djavli" isto je napisana 88 puta
rijec "covjek"(muskarac) napisan je 24 puta,rijec "zena" isto je napisana 24 puta
rijec vjera je ponovljena je 25 puta ,rijec nevjera isto je napisana 25 puta

Potpuno se slazem Murate. Procitati i razumjeti zaista nije isto. Ali gdje nalazis potvrdu da, ako su muskarac i zena spomenuti isti broj puta, da to znaci da su muskarac i zena ravnopravni...i otkad to ljudi postuju sto je napisano u Kur'anu? Ili Tori, ili Bibliji? Pa svjedoci smo da se u ime vjere ubija covjek, reci u kojoj svetoj knjizi je to opravdano/dozvoljeno???

Da ne govorim o tome koliko nepismenih ljudi jesu vjernici i naravno nisu u mogucnosti da procitaju svetu knjigu...pa se oslanjaju na tumacenja vjerskih ljudi. A oni su samo ljudi, pa tako mogu biti i dobri i zli i korumpirani i u sluzbi nekoga...

i tako dalje
Mozda malo skrecem sa teme, ali mislim da moze pomoci pri razumijevanju sadasnjeg stanja u Islamskim zemljama i njihovom odnosu prema zenama...

U Kur'an-u ima citovo jedno Sure koje se zove Zene.

Navescu neke ajete koji ce mozda uticati n apojedince da vide sta pise u Kur'an-u po pitanju zena...

(4:4) Ako se bojite da prema zenama sirotama necete biti pravedni, onda se zenite sa onim zenama koje su vam dopustene, sa po dvije, sa po tri i sa po cetiri. A ako strahujete da necete pravedni biti, onda samo sa jednom; ili – eto vam onih koje posjedujete. Tako cete se najlakse nepravde sacuvati.

(4:15) Kada neka od zena vasih blud pocini, zatrazite da to protiv njih cetvorica od vas posvjedoce, pa ako posvjedoce, drzite ih u kucama sve dok ih smrt ne umori ili dok im Allah ne nadje izlaz neki.

(4:16) A ako dvoje to ucine, izgrdite ih; pa ako se pokaju i poprave, onda ih na miru ostavite, jer Allah prima pokajanje i samilostan je.

(4:19) O vjernici, zabranjuje vam se da zene kao stvari nasljedjujete, preko volje njihove, i da im teskoce pricinjavate, s namjerom da nesto od onoga sto ste im darovali prisvojite, osim ako budu ocito zgrijesile. S njima lijepo zivite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguce je da je bas u onome prema cemu odvratnost osjecate Allah veliko dobro dao.

(4:34) Muskarci vode brigu o zenama zato sto je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato sto oni trose imetke svoje. Zbog toga su cestite zene poslusne i za vrijeme muzevljeva odsustva vode brigu o onome o cemu treba da brigu vode, jer i Allah njih stiti. A onih cijih se neposlusnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslusne, onda im zulum ne cinite! – Allah je, zaista, uzvisen i velik!

Dakle, prva cetiri ajeta izricitostavljaju zenu u zastitu. Mi moramo da shvatimo da u vrijeme kad je Kur'an objavljen zene su bile u vrlo losem polozaju. Za ono vrijeme, mnoge stvari koje su napisane u Kur'anu su bila revolucija za zenska prava...Kao ovaj ajet koji obavezno zahtjeva 4 svjedoka, da je zena pocinila blud...Znaci ne smije covjek samovoljno zeni presudjivati, vec neophodno da skupi cak 4 svjedoka...

U ovom predzadnjem ajetu se istice da je muskarcu data prednost ispred zene, dakle nisu ravnopravni, a objasnjeno je i zasto...Zato sto je Allah dragi znao da ce se izgraditi shopping centri... :D

Medjutim problem je u ajetima kao ovaj zadnji, gdje pola ajeta zasticuje zenu, a u drugoj daje zeleno svjetlo da se neposlusne zene i udaraju...

I tu je sad ono o cemu mi diskutujemo, interpretacija...

Neko Kur'an interpretira bas na nacin koji zeli i vidi samo taj dio gdje mu se daje zeleno svjetlo da moze tuci zene, a ne vidi ostale ajete po kojima cak mora da bude milosrdan prema njima...

I zato u Islamskim zemljama, postoje razliciti standardi odnosa prema zenama, a i samim tim interpretacijom Kur'ana...Neko ga interpretira radikalno, neko liberalno...
Svemirski_Jebach

kada neko (sovinisticka drustva u danasnjim islamskim zemljama) hoce da cine nesto oni nadju neko opravdanje za to iako je takva interpretacija pogresna po mom misljenju...

najlakse je naci neku interpretaciju pa svoj sovinizam opravdavati vjerom...a Allah Dz.S. zna ko sta i iz kakve namjere nesto radi...
Hantraga

Post by Hantraga »

Slazem se, da se manipulise sa ajetima da bi se opravdale neke akcije koje se izvrsavaju...

IS tog razloga u Kur'anu se i propovijeda da ljudi treba da se obrazuju, jel obrazovanost je kljuc svega...

Interpretacija neobrazovane i obrazovane osobe je definitivno drugacija...

Bukvalno prevodjenje Kur'ana je ne moguce, zato se ljudima i propovijeda da se obrazuju kako bi lakse interpretirali Kur'an...

Medjutim svjedoci smo da u mnogim zemljama sistem obrazovanja je tako konstruisan da se obrazovanost stanovnistva kontrolise, jel je lakse kontrolirati neobrazovane, nego obrazovane ljude...
visby

Post by visby »

Cesto se pitam imaju li veliki muslimani majke , sestre, supruge.
kicky

Post by kicky »

Imamo i mi svoje uzdanice. Sad baš nešto kontam, pa ko su to naše ''ženske političke ličnosti'', osim ove dvije paradoksalne političarke - sutkinje- predsjednice federacije. Ja se osim Lamije Tanović ne mogu sjetiti nikoga????

Image

Image

:D :D :D :D
belajsuz

#61 Kur'an

Post by belajsuz »

Jedan primjer neprimjerenog tumacenja Kur'ana
pogledajte prevode ajeta br 36 sura Ali imran, u onom dijelu gdje se kaze WE LEJSE ZEKERU KEL UNSA
u nasim prevodima stoji: "A nije zensko kao musko"
tek je Mustafa Mlivo nakako pred rat taj dio ispravno preveo:" A nije musko kao zensko"
prema tome Kur'an i islam nemaju veze sa zlostavljanjem zene nego kabadahisko-maloumno tumacenje i izvrtanje cinjenica
kicky

Post by kicky »

zoom66 wrote:
kicky wrote:Imamo i mi svoje uzdanice. Sad baš nešto kontam, pa ko su to naše ''ženske političke ličnosti'', osim ove dvije paradoksalne političarke - sutkinje- predsjednice federacije. Ja se osim Lamije Tanović ne mogu sjetiti nikoga????

Image

:D :D :D :D
ima...8)...100% azra...:D:D:D
kako sam nju uspio zaboravit, stiže azrica :D :

Image

:D :D :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Nije baš u potpunom sladu s temom, ali....

Iako principi nalažu da je forum mjesto razmjene različitih mišljenja, stavova, mjesto dijaloga i monologa :D , ne mogu da se otmem utisku da pojedinci , jednostavno, ne mogu da odole, pa se javljaju na svaku moguću temu,pišu o svemu i svačemu i o onome što znaju i onome što ne znaju.
I nije jedini problem u tome:

Problem, zapravo, nastaje, kada se stvari prikazuju crno-bijelom tehnikom, kada nema mjesta kompromisu , kada ljudi nisu spremni priznati, da eto, i u demokratskom SAD-u, čije principe slobode i jednakosti zaista poštujem, ima mnogo toga,što se ne ulapa u proklamacije ,koje su, zaista, hvale vrijedne. Isto tako, ne znam zašto je nemoguće prihvatiti da u nekim drugim zemljama, koje nazivamo režimima, kao što je Iran,postoje stvari koje i nisu tako loše, postoje situacije,koje će nas razuvjeriti da u zemljama tzv. trećeg svijeta, nije uvijek i samo, tama i mrak....I što je najvažnije, psotoje ljudi,koji ,ipak, mijenjaju svijet oko sebe....A mi pišemo po forumu, nespremni da se odazovemo na bilo čiji i bilo kakav poziv...

Također, volimo stvari promatrati isključivo u skladu s našim poimanjem....Što, nužno i ne mora biti loše...No, ja ne mogu a da se ne osvrnem na one, ,koji su ubijeđeni da je samo i jedino njihov način života ispravan u tolikoj mjeri, da uvijek znaju šta je za druge dobro, da su uvijek spremni kritizirati drugačiji izbor, da ne mogu da pojme da je neko sretan i zadovoljan,živeći sasma drugačijim načinom života....Zaklinjemo se u slobodu i ljudska prava.... Određujemo im,s pravom, granice...No, često ih, tako nevješto i bahato prelazimo, a da toga nismo svjesni...

Navratim ,ponekad, na diskusije o političkim strankama i njihovim liderima...Naprosto, budem zadivljen s kolikim žarom ljudi brane određene ljude, partije, postupke, izjave....I sa istim tolikim žarom napadaju sve one koji nisu po njihovoj mjeri i iz njihove stranke....Razumijem da partije imaju svoje "vojnike" zadužene i za forume...Ali, ne mislim da su svi forumaši,koji učestvuju na diskusijama o politici i strankama, njihovi glasnogovornici...I onda me , zapravo, takvi forumaši čude: Pametni, obrazovani ljudi, koji se troše na Tihića, Lagumdžiju, Silajdžića, koji im, vjerovatno, u kvalitetima i ljudskim i obrazovnim , nisu ni blizu....Samo su ljudi, koji su se u jednom vremenu, našli na određenom, pravom ili krivom mjestu, u ovisnosti iz kog se ugla gleda.

Ne mislim, naravno, da to nisu teme o kojima ne treba diskutirati...Ali, bude mi žao što se fini ljudi troše na, po mom mišljenju, nepotrebnim stvarima....

No ,sve je,kao što rekoh, stvar izbora....A tako se rado i često, miješamo u izbor drugih, i to onda, kad ti drugi, i drugačiji, niti najmanjim gestom ne pokazuju da žele mijenjati naš izbor...
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ahmmed wrote:Nije baš u potpunom sladu s temom, ali....

Iako principi nalažu da je forum mjesto razmjene različitih mišljenja, stavova, mjesto dijaloga i monologa :D , ne mogu da se otmem utisku da pojedinci , jednostavno, ne mogu da odole, pa se javljaju na svaku moguću temu,pišu o svemu i svačemu i o onome što znaju i onome što ne znaju.
I nije jedini problem u tome:

Problem, zapravo, nastaje, kada se stvari prikazuju crno-bijelom tehnikom, kada nema mjesta kompromisu , kada ljudi nisu spremni priznati, da eto, i u demokratskom SAD-u, čije principe slobode i jednakosti zaista poštujem, ima mnogo toga,što se ne ulapa u proklamacije ,koje su, zaista, hvale vrijedne. Isto tako, ne znam zašto je nemoguće prihvatiti da u nekim drugim zemljama, koje nazivamo režimima, kao što je Iran,postoje stvari koje i nisu tako loše, postoje situacije,koje će nas razuvjeriti da u zemljama tzv. trećeg svijeta, nije uvijek i samo, tama i mrak....I što je najvažnije, psotoje ljudi,koji ,ipak, mijenjaju svijet oko sebe....A mi pišemo po forumu, nespremni da se odazovemo na bilo čiji i bilo kakav poziv...

Također, volimo stvari promatrati isključivo u skladu s našim poimanjem....Što, nužno i ne mora biti loše...No, ja ne mogu a da se ne osvrnem na one, ,koji su ubijeđeni da je samo i jedino njihov način života ispravan u tolikoj mjeri, da uvijek znaju šta je za druge dobro, da su uvijek spremni kritizirati drugačiji izbor, da ne mogu da pojme da je neko sretan i zadovoljan,živeći sasma drugačijim načinom života....Zaklinjemo se u slobodu i ljudska prava.... Određujemo im,s pravom, granice...No, često ih, tako nevješto i bahato prelazimo, a da toga nismo svjesni...

Navratim ,ponekad, na diskusije o političkim strankama i njihovim liderima...Naprosto, budem zadivljen s kolikim žarom ljudi brane određene ljude, partije, postupke, izjave....I sa istim tolikim žarom napadaju sve one koji nisu po njihovoj mjeri i iz njihove stranke....Razumijem da partije imaju svoje "vojnike" zadužene i za forume...Ali, ne mislim da su svi forumaši,koji učestvuju na diskusijama o politici i strankama, njihovi glasnogovornici...I onda me , zapravo, takvi forumaši čude: Pametni, obrazovani ljudi, koji se troše na Tihića, Lagumdžiju, Silajdžića, koji im, vjerovatno, u kvalitetima i ljudskim i obrazovnim , nisu ni blizu....Samo su ljudi, koji su se u jednom vremenu, našli na određenom, pravom ili krivom mjestu, u ovisnosti iz kog se ugla gleda.

Ne mislim, naravno, da to nisu teme o kojima ne treba diskutirati...Ali, bude mi žao što se fini ljudi troše na, po mom mišljenju, nepotrebnim stvarima....

No ,sve je,kao što rekoh, stvar izbora....A tako se rado i često, miješamo u izbor drugih, i to onda, kad ti drugi, i drugačiji, niti najmanjim gestom ne pokazuju da žele mijenjati naš izbor...
Mislim da se u principu mogu sloziti s tobom i vec na osnovu ovog tvog ovakvog posta mogu skontati da si zahvalan sugovornik, otvoren da saslusas drugo i drugacije, medjutim....
Ahmmed wrote: No ,sve je,kao što rekoh, stvar izbora....A tako se rado i često, miješamo u izbor drugih, i to onda, kad ti drugi, i drugačiji, niti najmanjim gestom ne pokazuju da žele mijenjati naš izbor...
sa ovim se ne bih u potpunosti slozila. Ako je u pitanju izbor pojedinca koji ima efekat na samo njegov zivot, slazem se da se ne treba mijesati, ali ako ta odluka ima efekat na vecinu drugih ljudi, onda mislim da se treba mijesati, diskutovati, ubjedjivati....jer se tako mijenjaju stvari na vecoj skali i to one koje nas se svih ticu: politika jedne zemlje, ekonomija, skolstvo, zdravstvo, i sl...

Mislim da nama nije problem nametanje, koliko kultura dijaloga (ili generalna nekultura komuniciranja) u kojoj se sugovornici, ne rijetko, u nedostatku argumenata za raspravu pocaste psovkama ili posezu za vrijedjanjem licnosti umjesto argumentovanom poricanju suparnikovog misljenja.

Vjerujem isto tako da sreca stanovnika neke zemlje ne zavisi samo i iskljucivo od bogatstva te zemlje i prava koje njeni stanovnici uzivaju, ali im sigurno pomaze da uce, istrazuju i porede ono sto imaju sa drugima i time vide gdje su i kako stoje.

A vjerujem da i na Kubi ima mnogo srecnih ljudi, samo da li su srecni zato sto je lijepo zivjeti u Kastrovom sistemu ili zato sto ne znaju za bolje :?
Svemirski_Jebach

Ahmede, kao i uvijek cijenim i postujem tvoje postove i stavove.

I u principu se i slazemo.

Mogu razumjeti da su ljudi sretni sa zivotom koji mi ne bi mogli zamisliti. Isto tako slazem se da ponekad upadamo (i ja sam) u tu zamku da druge osudjujemo zbog njihovog izbora, koji je nama mozda tudj ili stran.

Isto tako se slazemo da u zemljama o kojima pricamo nije sve crno, cak daleko od toga, mozda je zivot tamo ljepsi i mozda su ljudi sretnji nego svi mi koji zivimo u slobodi.

Ali ono o chemu ja pricam jesu rezimi (ne ljudi, ne narod vec vlast) i stalna potreba vlasti da vlada ljudima, da ih se drzi manje ili vise potcinjenima, da se kontrolise ono sto oni rade, da se ulazi u njihove zivote i stavlja pod nadzor, da znaju sta ovi jedu, s kim se zene i kuda putuju.

Svako drustvo mora imati minimum nadzora jer inache ne bi moglo postojati ali u drzavama o kojima pricamo sloboda je vise ogranicena nego u drugima.

Od svih vrijednosti ja najvise volim slobodu koja je za mene kao individuu sveta izmedju ostalih svetih stvari.

Pokusavam svo vrijeme objasniti da sloboda nije ni situacija gdje neko ko je sebi utufio u glavu da je on ispravan nekog Peru proglasava nevjernikom (i time opravdava zlo koji bi mu se eventualno moglo desiti). Sloboda nije ni situacija gdje neko, vlast prije svega smatra da je za narod dobro ono sto vlast misli da jeste.

Sustina je u tome da ja licno nemam nista protiv nacina zivota bilo koga, pa ni onoga ko misli da treba cijeli zivot sjediti pod drvetom i piti mlijeko i nista ne raditi iako mislim licno da je npr. to glupo.

ali kad se radi o stanju zajednice, ne samo o pojedincu, sto se i mene tice kao dijela te zajednice, mislim da imam pravo reci da je to za zajednicu pogresno i da se na taj nacin ne treba ponasati nego da je korisnije nesto drugpo.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zoom66 wrote:
Lucy01 wrote:Mislim da nama nije problem nametanje, koliko kultura dijaloga (ili generalna nekultura komuniciranja) u kojoj se sugovornici, ne rijetko, u nedostatku argumenata za raspravu pocaste psovkama ili posezu za vrijedjanjem licnosti umjesto argumentovanom poricanju suparnikovog misljenja.
:thumbup: :sax:
Lucy, zato sam i pomenuo " nevješt i bahat način komuniciranja" :)
Post Reply