New Zealand... Prime Minister Helen Clarkgradjani svijeta wrote:Bravo Fair Life

Mozda malo skrecem sa teme, ali mislim da moze pomoci pri razumijevanju sadasnjeg stanja u Islamskim zemljama i njihovom odnosu prema zenama...gradjani svijeta wrote:Murat Sabanovic wrote:hajmo malo informacija pa onda da zakljucimo .. procitatati kuran i razumiti nije isto.
rijec "dan" napisana je u kuranu 365 puta
rijec "mjesec" napisana je u kuranu 12 puta.
rijec "more" napisana je u kuranu 32 puta
rijec "zemlja" napisana je kuranu 13 puta
rijec "sedam neba" su ponovljene 7 puta
rijec zivot je napisan 145 puta ,rijec "smrt" isto je napisana 145 puta
rijec "andjeli" je napisan 88 puta ,rijec "djavli" isto je napisana 88 puta
rijec "covjek"(muskarac) napisan je 24 puta,rijec "zena" isto je napisana 24 puta
rijec vjera je ponovljena je 25 puta ,rijec nevjera isto je napisana 25 puta
Potpuno se slazem Murate. Procitati i razumjeti zaista nije isto. Ali gdje nalazis potvrdu da, ako su muskarac i zena spomenuti isti broj puta, da to znaci da su muskarac i zena ravnopravni...i otkad to ljudi postuju sto je napisano u Kur'anu? Ili Tori, ili Bibliji? Pa svjedoci smo da se u ime vjere ubija covjek, reci u kojoj svetoj knjizi je to opravdano/dozvoljeno???
Da ne govorim o tome koliko nepismenih ljudi jesu vjernici i naravno nisu u mogucnosti da procitaju svetu knjigu...pa se oslanjaju na tumacenja vjerskih ljudi. A oni su samo ljudi, pa tako mogu biti i dobri i zli i korumpirani i u sluzbi nekoga...
i tako dalje
kako sam nju uspio zaboravit, stiže azricazoom66 wrote:ima...kicky wrote:Imamo i mi svoje uzdanice. Sad baš nešto kontam, pa ko su to naše ''ženske političke ličnosti'', osim ove dvije paradoksalne političarke - sutkinje- predsjednice federacije. Ja se osim Lamije Tanović ne mogu sjetiti nikoga????
![]()
![]()
![]()
...100% azra...
:D:D

Mislim da se u principu mogu sloziti s tobom i vec na osnovu ovog tvog ovakvog posta mogu skontati da si zahvalan sugovornik, otvoren da saslusas drugo i drugacije, medjutim....Ahmmed wrote:Nije baš u potpunom sladu s temom, ali....
Iako principi nalažu da je forum mjesto razmjene različitih mišljenja, stavova, mjesto dijaloga i monologa, ne mogu da se otmem utisku da pojedinci , jednostavno, ne mogu da odole, pa se javljaju na svaku moguću temu,pišu o svemu i svačemu i o onome što znaju i onome što ne znaju.
I nije jedini problem u tome:
Problem, zapravo, nastaje, kada se stvari prikazuju crno-bijelom tehnikom, kada nema mjesta kompromisu , kada ljudi nisu spremni priznati, da eto, i u demokratskom SAD-u, čije principe slobode i jednakosti zaista poštujem, ima mnogo toga,što se ne ulapa u proklamacije ,koje su, zaista, hvale vrijedne. Isto tako, ne znam zašto je nemoguće prihvatiti da u nekim drugim zemljama, koje nazivamo režimima, kao što je Iran,postoje stvari koje i nisu tako loše, postoje situacije,koje će nas razuvjeriti da u zemljama tzv. trećeg svijeta, nije uvijek i samo, tama i mrak....I što je najvažnije, psotoje ljudi,koji ,ipak, mijenjaju svijet oko sebe....A mi pišemo po forumu, nespremni da se odazovemo na bilo čiji i bilo kakav poziv...
Također, volimo stvari promatrati isključivo u skladu s našim poimanjem....Što, nužno i ne mora biti loše...No, ja ne mogu a da se ne osvrnem na one, ,koji su ubijeđeni da je samo i jedino njihov način života ispravan u tolikoj mjeri, da uvijek znaju šta je za druge dobro, da su uvijek spremni kritizirati drugačiji izbor, da ne mogu da pojme da je neko sretan i zadovoljan,živeći sasma drugačijim načinom života....Zaklinjemo se u slobodu i ljudska prava.... Određujemo im,s pravom, granice...No, često ih, tako nevješto i bahato prelazimo, a da toga nismo svjesni...
Navratim ,ponekad, na diskusije o političkim strankama i njihovim liderima...Naprosto, budem zadivljen s kolikim žarom ljudi brane određene ljude, partije, postupke, izjave....I sa istim tolikim žarom napadaju sve one koji nisu po njihovoj mjeri i iz njihove stranke....Razumijem da partije imaju svoje "vojnike" zadužene i za forume...Ali, ne mislim da su svi forumaši,koji učestvuju na diskusijama o politici i strankama, njihovi glasnogovornici...I onda me , zapravo, takvi forumaši čude: Pametni, obrazovani ljudi, koji se troše na Tihića, Lagumdžiju, Silajdžića, koji im, vjerovatno, u kvalitetima i ljudskim i obrazovnim , nisu ni blizu....Samo su ljudi, koji su se u jednom vremenu, našli na određenom, pravom ili krivom mjestu, u ovisnosti iz kog se ugla gleda.
Ne mislim, naravno, da to nisu teme o kojima ne treba diskutirati...Ali, bude mi žao što se fini ljudi troše na, po mom mišljenju, nepotrebnim stvarima....
No ,sve je,kao što rekoh, stvar izbora....A tako se rado i često, miješamo u izbor drugih, i to onda, kad ti drugi, i drugačiji, niti najmanjim gestom ne pokazuju da žele mijenjati naš izbor...
sa ovim se ne bih u potpunosti slozila. Ako je u pitanju izbor pojedinca koji ima efekat na samo njegov zivot, slazem se da se ne treba mijesati, ali ako ta odluka ima efekat na vecinu drugih ljudi, onda mislim da se treba mijesati, diskutovati, ubjedjivati....jer se tako mijenjaju stvari na vecoj skali i to one koje nas se svih ticu: politika jedne zemlje, ekonomija, skolstvo, zdravstvo, i sl...Ahmmed wrote: No ,sve je,kao što rekoh, stvar izbora....A tako se rado i često, miješamo u izbor drugih, i to onda, kad ti drugi, i drugačiji, niti najmanjim gestom ne pokazuju da žele mijenjati naš izbor...
Lucy, zato sam i pomenuo " nevješt i bahat način komuniciranja"zoom66 wrote:Lucy01 wrote:Mislim da nama nije problem nametanje, koliko kultura dijaloga (ili generalna nekultura komuniciranja) u kojoj se sugovornici, ne rijetko, u nedostatku argumenata za raspravu pocaste psovkama ili posezu za vrijedjanjem licnosti umjesto argumentovanom poricanju suparnikovog misljenja.![]()