IRAN

Post Reply
Klavikula

#5876 Re: IRAN

Post by Klavikula »

ZV Keli wrote:occupylove :thumbup:
Svaka cast,primjer pravog normalnog insana a ne zaljubljenika u zapadnjake kojim predvode Amerikanci.Prijatelj mi zivi u Libanonu i bio je svjedok kada je jedna relativno mala grupa Hezbolah unistila tako reci Izraelsku vojsku,neke od najmodernijih brodova su im potopili i neku avijaciju koja je bila ponos njihove vojske.Kada tako mali uspiju giganta pobijediti zar mislite da Iran nema cime odgovoriti Americi,kako obicnog Amerikanca poslati u nepoznato,a moral onog koji se brani je mnogo veci od napadaca,sjetite se '92.-'95.
Da ne pricam o saveznistvu,Kina koja daje novac Americi da ne bankrotira je vjerovali ili ne najveci saveznik Irana pritom uvijek na skoro ratnoj nozi sa Amerikancima.
izraelska korveta Hanit je imala tu cast da je zvekne protubrodska raketa C-802 kineske proizvodnje, a inace Iran na temlju te rakete proizvodi svoju NOOR :thumbup:
occupylove

#5877 Re: IRAN

Post by occupylove »

vivaldi wrote:
ZV Keli wrote:Prijatelj mi zivi u Libanonu i bio je svjedok kada je jedna relativno mala grupa Hezbolah unistila tako reci Izraelsku vojsku,neke od najmodernijih brodova su im potopili i neku avijaciju koja je bila ponos njihove vojske.
Sjecam se i ja te price :thumbup: . Kamenjem su im polupali soferbajne na tim modernim avionima, a pretukli su i dvojica taksista i jednog revizora. Nazalost, bilo ih je samo desetak, a skoro su usli u centar Tel Aviva. Uglavnom, ovaj moj drug kaze da ih sljedeci put ide 40 - bice sranja zestokog!
pa ? sami Izraelci poslije oko 1500 mrtvih i oko izgubljenih 50 najmodernijih Merkava IV tenkova ipak priznaju drugacije
opet mnogo gledate Holivudske filmove i FOXnews :roll:
stvarno vam peru mozak .izrael je izgubio taj rat .. kratko i jasno ..
Kornet M i RPG 29 su usli u legendu , uz doista vrhunsku obucenost i hrabrost boraca Hezbolaha ( i branitelja Libana , recimo to otvoreno , jer su se jedini oni suprostavili agresiji Izraela na Liban )
evo vam video od samih Izraelskih boraca i snimci pogodaka Hezbolaha , direkt ..evo od samih Izraelskih boraca , ..
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... 7s5lnjXR5s
ZV Keli

#5878 Re: IRAN

Post by ZV Keli »

Ovo me podsjeca malo i na nas,kako su se tenkovi iz neposredne blizine unistavali tenkove,neustrasivoscu boraca.
Izrael je sila i niko to ne spori ali malo je naivno reci da su nepodjedivi kao i Amerikanci,mozda u Hollwoodskim filmovima :lol:
vivaldi

#5879 Re: IRAN

Post by vivaldi »

ZV Keli wrote:Izrael je sila i niko to ne spori ali malo je naivno reci da su nepodjedivi kao i Amerikanci,mozda u Hollwoodskim filmovima
Niko nije nepobjediv, ali je izrael aposlutni favorit premijer lige bliskog istoka. To nema veze sa filmovima vec sa realnoscu. I danas se svi tamo raspadaju sem izraela, a sve izgleda da je iran sljedeci.
ZV Keli

#5880 Re: IRAN

Post by ZV Keli »

vivaldi wrote:
ZV Keli wrote:Izrael je sila i niko to ne spori ali malo je naivno reci da su nepodjedivi kao i Amerikanci,mozda u Hollwoodskim filmovima
Niko nije nepobjediv, ali je izrael aposlutni favorit premijer lige bliskog istoka. To nema veze sa filmovima vec sa realnoscu. I danas se svi tamo raspadaju sem izraela, a sve izgleda da je iran sljedeci.
JA bih se prije kladio na Iran nego na Izrael ali vidjet cemo,sigurno su svi 1992. rekli Srbija ce zgaziti Bosnu ali ne bi bas tako zar ne ?
Ono sto ja znam jeste iz price koju mi je prijatelj ispricao,nikada nije lagao tako da nema potrebe ni sada,a neki forumasi su podkrijepili moje tvrdnje sa snimcima unistavanja tenkova i price Izraelaca.
neki

#5881 Re: IRAN

Post by neki »

ja se nadam da necemo vidjet :-)
Klavikula

#5882 Re: IRAN

Post by Klavikula »

vivaldi wrote:
apsolutni favoriti pa ih Hezbollah razvali, sigurno..ok da su daleko ispred vojske Jordana, S. Arabije i sl, vojska Sirije mozda ne spada u klasu gore nabrojanih, ali da su i oni iza Izraela, to svakako..al reci da su Izraelci u velikoj prednosti nad Iranom je smjesno i glupo..pogotovo kad se uzme u obzir da ce Iran u ovom slucaju voditi odbrambeni rat..
kiky

#5883 Re: IRAN

Post by kiky »

nadajmo se da će se sve završit samo na siriji ...
vjerujem da će i asad uskoro odstupit i otići negdje, a u siriji će ostat stanje poput onog u libiji ...
možda i gore, jer poslije asada ostaju alawiti kojih ima podosta a i oružja je previše ...
možda se rat preseli u liban koji je i tako u nekoj zoni sumraka ...
ali vjerujem da su iranci dovoljno pametni da izbjegnu rat ...
nevjerujem da bi rusi ulazili u rat radi bilo koga ...
to nisu radili ni kad je bio sssr ...
uglavnom su lešinarili tj. prodavali oružje i naplačivali lobiranje i blokade u un-u ...
to iranci vrlo dobro znaju ...
vivaldi

#5884 Re: IRAN

Post by vivaldi »

Klavikula wrote: Iran u ovom slucaju voditi odbrambeni rat..
Upravo zato ce najvise i stradati jer ce se rat voditi (ako se desi naravno) na njihovoj teritoriji, ali to nece biti invazija ni okupacija jer 5 miliona izraelaca ne moze zauzeti 80 miliona iranaca, vec iskljucivo hi tech intervencija.

Ono sto se do sada zna jeste da se misteriozno ubijaju iranski, a ne izraleski nukelarni naucnici, sto bas i nije za pohvalu iranskim obavjestajcima.
ZV Keli wrote:JA bih se prije kladio na Iran nego na Izrael ali vidjet cemo,sigurno su svi 1992. rekli Srbija ce zgaziti Bosnu ali ne bi bas tako zar ne ?
Poredjenje ti je pogresno. Srbija je ucestovala na razne nacine, ali nije usla ni u totalni ni u otvoreni rat. Nije cak ni u hrvatskoj mada tamo jeste puno vise nego u bih. To ti je otprilike ko da kazes da se srbija tri mjeseca borila protiv cijelog nato pakta.
vivaldi

#5885 Re: IRAN

Post by vivaldi »

kiky wrote:to iranci vrlo dobro znaju ...
sigurno znaju, ali se ocigledno tako ne ponasaju jer su vec godinama pod sankcijama zbog tih reaktora, umjesto da to sve batale i okrenu se razvoju jer imaju dobrih potencijala, ali..
mmaar

#5886 Re: IRAN

Post by mmaar »

vivaldi wrote:
kiky wrote:to iranci vrlo dobro znaju ...
sigurno znaju, ali se ocigledno tako ne ponasaju jer su vec godinama pod sankcijama zbog tih reaktora, umjesto da to sve batale i okrenu se razvoju jer imaju dobrih potencijala, ali..
Mirnodopski nuklearni program Irana je samo izgovor koji koristi cionisticki rezim i njegovi americki, evropski i vehabitski pokrovitelji, kako bi stvorili uslove za dalju cionisticku ekspanziju i proveli svoje druge dugorocne planove za region Bliskog i Srednjeg Istoka.
Klavikula

#5887 Re: IRAN

Post by Klavikula »

pitanje za ove koji misle da ce Rusi dopustiti da Sirija padne,

sta cemo sa Tartusom?
jel mislite da su Rusi spremni izgubiti Mediteran sad kad su poceli ulagati velike pare u vojsku?

@vivaldi
Iranci raspolazu sa predobrom tehnikom, prije svega PVO i raketni sistemi, u tom segmentu su puno bolji od Izraela i ovi nemaju nikave sanse da ih uniste :thumbup:
ZV Keli

#5888 Re: IRAN

Post by ZV Keli »

Samo bih da pohvalim nacin rasprave,za razliku od drugih tema,nikada nam se misljenja nece poklopiti ali bar neka ostane na normalnoj,ljudskoj konverzaciji. :thumbup:

Hezbolah je 2006. tako reci pobijedio Izrael,sto Izrael priznao.Danas Sirija ne bi mogla da se suprostavi jer je u rasulu ali Iran je daleko ispred Arapa a mozda i ispred Izraela,gledao sam smortru vojske(sto ne mora nista znaciti)ali moram reci da ne bih bas bio na strani Izraela u slucaju rata.
vivaldi

#5889 Re: IRAN

Post by vivaldi »

mmaar wrote:Mirnodopski nuklearni program Irana je samo izgovor koji koristi cionisticki rezim i njegovi americki, evropski i vehabitski pokrovitelji, kako bi stvorili uslove za dalju cionisticku ekspanziju i proveli svoje druge dugorocne planove za region Bliskog i Srednjeg Istoka.
cionizam, lenjinizam, nadrelizam, ekspresionizam...ti, ja i bilo ko ovdje na forumu moze da se igra lingvistike, morfologije i fonetike, ali to ne rjesava problem.

Ja tebe mogu da razumijem, ali to nece nista rijesiti. Najzajebanija sila svijeta (ameri) traze to sto traze. To nije nista vitalno za iran jer ako su mogli zivjeti bez rekatora do sada mogu i od sada. U suprotnom ce najebati. To sto to mozda nije moralno, eticno, ovako, onako..je apsolutno nebitno i nikakva utjeha ako se iran razori uz ogormne gubitke.
vivaldi

#5890 Re: IRAN

Post by vivaldi »

Klavikula wrote:pitanje za ove koji misle da ce Rusi dopustiti da Sirija padne,

sta cemo sa Tartusom?
jel mislite da su Rusi spremni izgubiti Mediteran sad kad su poceli ulagati velike pare u vojsku?

@vivaldi
Iranci raspolazu sa predobrom tehnikom, prije svega PVO i raketni sistemi, u tom segmentu su puno bolji od Izraela i ovi nemaju nikave sanse da ih uniste :thumbup:
Jedan od najvaznijih razloga zasto Rusi drze assada u zivotu je upravo Tartus, ali sta ako se ameri i pobunjenici dogovore sa rusima? Sta ako im garanutju ostanak luke?

Znas sta to znaci - no fly zone, avio udari, a onda kraj za 10 dana. Assadu jeste Tartus adut, ali mu niko ne moze garantovati da se ovi nece dogovoriti mimo njega.

Sto se tice ovih pvo irana, necu tu da polemisem jer je to sve rekla kazala
mmaar

#5891 Re: IRAN

Post by mmaar »

vivaldi wrote: cionizam, lenjinizam, nadrelizam, ekspresionizam...ti, ja i bilo ko ovdje na forumu moze da se igra lingvistike, morfologije i fonetike, ali to ne rjesava problem.

Ne razumijem bas sta si htio da kazes i kakve veze ima lingvistika, morfologija, fonetika sa imenovanjem jedne ideologije i rezima koji se temelji na njoj.

Sta sam trebao da kazem?

Nije valjda da sam antisemit, s obzirom da upotrebljavam rijec cionizam i njegove izvedenice. I sami cionisti, se s ponosom tako nazivaju, a taj isti cionizam je osudjen od strane UN-a kao rasisticka ideologija, a cionisticki rezim kao rezim koji provodi apartheid.

Ponavljam, mirnodopski nuklearni program Irana nema bas nikakve veze sa stvarnim razlozima zbog kojih se Iran zeli eliminisati. Da nije njega, suttra bi izmislili neko novo "oruzje za masovno unistenje" ili bi intervenisali da sprijece "brutalnu represiju nad demokratskom opozicijom".Iran pokusavaju slomiti, sluzeci se terorizmom, nelegalnim sakcijama i drugim kriminalnim aktima, jos od 1979. godine i pobjede Islamske revolucije, kada su ispraseni zajedno sa njihovom marionetom, diktatorom i zlikovcem Pahlavijem, kao zadnje budale iz Irana. Uostalom, nije Iran jedini kojem su namijenili najgoru sudbinu, vec su za svaku zemlju iz te regije, ne racunajuci marionetske vehabitske rezime koji su ionako najposlusnije cionisticke, americke i britanske sluge, imali isti plan i uglavnom su sve relizirali. Jedina garancija Iranu da nece dozivjeti tu najgoru sudbinu skrojenu u Tel Avivu,Washingtonu, Londonu i Rijadu, jeste njegova vojna, ekonomska i politicka moc. Samo tada se nece usuditi izvrsiti otvorenu agresiju i unistenje te zemlje i njenog naroda, a sve ostalo su price za malu djecu.
Last edited by mmaar on 21/08/2012 20:29, edited 2 times in total.
Klavikula

#5892 Re: IRAN

Post by Klavikula »

vivaldi wrote:
Klavikula wrote:pitanje za ove koji misle da ce Rusi dopustiti da Sirija padne,

sta cemo sa Tartusom?

@vivaldi
Jedan od najvaznijih razloga zasto Rusi drze assada u zivotu je upravo Tartus, ali sta ako se ameri i pobunjenici dogovore sa rusima? Sta ako im garanutju ostanak luke?

Znas sta to znaci - no fly zone, avio udari, a onda kraj za 10 dana. Assadu jeste Tartus adut, ali mu niko ne moze garantovati da se ovi nece dogovoriti mimo njega.

Sto se tice ovih pvo irana, necu tu da polemisem jer je to sve rekla kazala
tu se slazem, ako se dogovori moguci su svi ishodi..Iran ce se odma ukljuciti na stranu Sirije, Hezbollah ce za sebe vezati Izrael i pitanje je koliko dugo ce trajati ti sukobi, tu bi teroristi bili favoriti, ali nista nije sigurno..

e sad se postavlja logicno pitanje, jel se to isplati Rusima, ovako su sigurni, a u slucaju da teroristi preuzmu vlast iako se oni dogovore sa amerima moguce su trzavice..a i Rusi imaju vise koristi od Assada jer ovaj kupuje rusku tehniku, a "osloboditelji" bi kupovali americku, ima dosta faktora...
vivaldi

#5893 Re: IRAN

Post by vivaldi »

Klavikula wrote:e sad se postavlja logicno pitanje, jel se to isplati Rusima, ovako su sigurni, a u slucaju da teroristi preuzmu vlast iako se oni dogovore sa amerima moguce su trzavice..a i Rusi imaju vise koristi od Assada jer ovaj kupuje rusku tehniku, a "osloboditelji" bi kupovali americku, ima dosta faktora...
Pitanje jeste logicno, ali isto tako u siriji rat bukti odavno i ekonomija se polako raspada sto znaci da se assad vec sada finansira iz rezervi. Koliko to moze trajati? Mozda za godinu dana nece imati za hljeba, a kamoli za oruzje.

Ali sigurno da im je drazi assad od pobunjenka (ne bih ih zvao teroristima jer je to ipak sirijski narod, ali nema veze) medjutim ako se assad ne izbori sam, oni nece ratovati zbog njega bas kao sto ni zapad nece ratovati za pobunjenike. Sa ekonomske strane, pobunjenike boli briga - njima kes i oruzje stizu sve vise iz raznih zemalja.

Ne bi me cudilo da rusi vec sada imaju neki rok u glavi koju su dali ili ce dati asadu da rijesi situaciju ili ce traziti alternativu
Svabo1986

#5894 Re: IRAN

Post by Svabo1986 »

da se i ubacim u ovo themu...
godinama vec pratim situaciju u iranu. sve je gore i gore! samo je pitanje vremena kada ce padati americke i izraelske bombe na teheran! svi oni znaju zasto iran ima atomski program!nisu sigurno jedini koji to koriste za energiju, ili medicinu! a i da koriste za neke atomske bombe, nebi bili jedini! i to pitanje mi ne ide iz glave!!! amerika,izrael,pakistan, itd imaju atomsko oruzlje!!!izrael cak nije ni potpiso sporazum atomsku drzava..znaci niko nezna koliko oni uopste imaju...ni sta uopste imaju...ali cifra je sigurno strasna!
ma ljudi ovaj svet vise nije normalan...jedni rade sta hoce, kradu..ubijaju..otimaju! a ipak oni su svjetska policijaa! heroji....u palestini se ruse dzamije,bolnice!to nikakav problem nije.samo treba netanjahu da izjavi da su se tu krili teroristi...kakvi teroristi?sta je terorist?jesu li teroristi oni hisbolah klinci sto bacaju kamenje i rakete koje su sami sklopili i koje naprave stetu kao jedna obicna petarda...zamislite da bi se srusila neka sinagoga u tel avivu..pa to bi bijo smak sveta..reakcija na to bi bila apache helikopteri nad palestinom i bjeli prah phosphora....
sorry za losu gramatiku :( imam jako puno dokumentarni filmova o ovoj themi!palestina/izrael/iran itd...slike,snimke ko je nikada necemo vidjeti na tv'u----
Smail Aga

#5895 Re: IRAN

Post by Smail Aga »

ZV Keli wrote:Samo bih da pohvalim nacin rasprave,za razliku od drugih tema,nikada nam se misljenja nece poklopiti ali bar neka ostane na normalnoj,ljudskoj konverzaciji. :thumbup:

Hezbolah je 2006. tako reci pobijedio Izrael,sto Izrael priznao.Danas Sirija ne bi mogla da se suprostavi jer je u rasulu ali Iran je daleko ispred Arapa a mozda i ispred Izraela,gledao sam smortru vojske(sto ne mora nista znaciti)ali moram reci da ne bih bas bio na strani Izraela u slucaju rata.
Njihova pobijeda se moze uporediti sa pobijedom VR Srpske Krajine nad Hrvatskom u Oluji 1995-e :D :D
Otjerali su ih izvan dometa onih njihovih smijesnih raketa,preko one rijeke,gdje su im postavili rampu. Otada bradata braca nisu ispalili nijedne jedine rakete na Izrael. Izraelska avijacija je unistila sve zadane ciljeve u Libanu,sve do jednoga,bez ijednoga gubitka.
Sukob izmedzu Izraela i Irana ce liciti na Pustinjsku oluju,samo bez kopnenih trupa. Iran ce imati na stotine hiljada mrtvih a Izrael mozda srusena 2-3 aviona. Razlika u kvalitetu tehnike,opreme,ljudstva,morala,itd izmedzu Izraela i arapskih zemalja i Irana je beskrajna. Mozemo to uporediti kao da ratuju Njemacka i Juzni Sudan.
sandokann

#5896 Re: IRAN

Post by sandokann »

Smail Aga wrote:
ZV Keli wrote:Samo bih da pohvalim nacin rasprave,za razliku od drugih tema,nikada nam se misljenja nece poklopiti ali bar neka ostane na normalnoj,ljudskoj konverzaciji. :thumbup:

Njihova pobijeda se moze uporediti sa pobijedom VR Srpske Krajine nad Hrvatskom u Oluji 1995-e :D :D
Otjerali su ih izvan dometa onih njihovih smijesnih raketa,preko one rijeke,gdje su im postavili rampu. Otada bradata braca nisu ispalili nijedne jedine rakete na Izrael. Izraelska avijacija je unistila sve zadane ciljeve u Libanu,sve do jednoga,bez ijednoga gubitka.
Sukob izmedzu Izraela i Irana ce liciti na Pustinjsku oluju,samo bez kopnenih trupa. Iran ce imati na stotine hiljada mrtvih a Izrael mozda srusena 2-3 aviona. Razlika u kvalitetu tehnike,opreme,ljudstva,morala,itd izmedzu Izraela i arapskih zemalja i Irana je beskrajna. Mozemo to uporediti kao da ratuju Njemacka i Juzni Sudan.
Iran ima vojnika koliko Izrael stanovnika.
ZV Keli

#5897 Re: IRAN

Post by ZV Keli »

Smail Aga wrote:

Covjece Ministarstvo odbrane priznalo poraz i ti ismijavas moj post i mene i Hezbolah.Te rakete nisu smijesne,Hezbolah je jedini pogodio teritorij Izraela.Tenkova su oko 50 izgubili da ne pricamo da su im ti tenkovi ponos drzave.
I Iran je danas tako snazan zato Izrael zuri da krenu napasti zna da ce se u buducnosti obrnuti i da ce Iran biti snazniji
mmaar

#5898 Re: IRAN

Post by mmaar »

ZV Keli wrote:
Smail Aga wrote:

Covjece Ministarstvo odbrane priznalo poraz i ti ismijavas moj post i mene i Hezbolah.Te rakete nisu smijesne,Hezbolah je jedini pogodio teritorij Izraela.Tenkova su oko 50 izgubili da ne pricamo da su im ti tenkovi ponos drzave.
I Iran je danas tako snazan zato Izrael zuri da krenu napasti zna da ce se u buducnosti obrnuti i da ce Iran biti snazniji
Nemoj tako, to je najpronicljiviji geopoliticki i vojni analiticar na ovom forumu, i jos samo da savlada ono sto je propustio u nizim razredima osnovne skole i nigdje mu nece biti kraja.

Zato, evo mu za to prilike, i to besplatne

http://www.klix.ba/forum/hoemo-li-uit-s ... 56583.html
Smail Aga

#5899 Re: IRAN

Post by Smail Aga »

sandokann wrote:
Smail Aga wrote:

Iran ima vojnika koliko Izrael stanovnika.
Kada bi se skinuli goli,pa tukli sakama,onda bi mozda imali neke sanse,ne velike jer jedan izraelski goli vojnik vrijedi ko 20-30 iranskih golih vojnika. Ali ,postoji tehnika ,konkretno avijacija. Izrael ce ratovati sa 1-2 % stanovnistva. Stotinjak izraelskih pilota ce pobiti na stotine hiljada iranskih glinenih golubova. To ce biti jedan nepotrebni masakr u koji ce iranske hodze gurnuti nevinu iransku omladinu. Nadam se da ce se ta jadna omladina onda okrenuti protiv njih i dovesti do novoga Irana. Mada Izraelu odgovara da u Iranu ostane teokratija,jer sve dok je tako Iran se ne moze ukljuciti u civilizovane zemlje i medjunarodnu zajednicu.
mrAdil

#5900 Re: IRAN

Post by mrAdil »

Smail Aga wrote:

De ti nama objasni sta je cilj rata bez kopnenih trupa?
Post Reply