iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Hakiz

#18201 Re: iPhone - All about

Post by Hakiz »

Better Man wrote:Neki dan sam čitao podatak i ne mogu se sjetiti cifre? Ali je jako velika kad je u pitanju prodaja cd-ova. Ploče nisu izumrle i vani svi muzičari svoje albume izdaju i na pločama. A da ne govorim da svi renomirani proizvođači ponovo proizvode i prodaju gramfone. Nema tog muzičkog medija koji može makar parirati, a da ne govorim nadmašiti kvalitet zvuka ploče.

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Damir Imamović ove godine izdao album sevdalinki na ploči.

Pazi, čisto tehnički gledajući CD ima bolji kvalitet od ploče. Razlike i onaj faktor koji ploči daje prednost je u nečemu drugom.

ISX: Hoće, koristiće ih. Samo, ako išta znaš o audio tehnici, onda znaš da je svaki kontakt tačka koja degradira kvalitet. Tako da umjesto da uključiš slušalice direktno u izvor, ti moraš u izvor prvo uključiti adapter, pa slušalice u adapter. Što znači tačka više koja može biti podložna raznim kvarovima.

Ali, ne vidim čemu sva ova rasprava. Ja sam iznio svoje mišljenje, kome se ne sviđa. ne mora ga prihvatiti.

Uostalom, audiofili, ljudi koji koriste skupe slušalice, to jeste ljudi kojima su kvalitet audio zapisa i reprodukcije bitnin nisu koristili iPhone za slušanje muzike ni do sada. iPhone ima loš audio hardware, koga interesuje na internetu može naći mnogo podataka o tome.
Hakiz

#18202 Re: iPhone - All about

Post by Hakiz »

Ali_G wrote:Bilo bi dobro naci podatak koliko se filmova/muzike kupuje na fizickom mediju, a koliko ide preko raznoraznih servisa. Tehnologije se mijenjaju. Izumrli su kaseta, ploca. Izumire cd, usb. Tehnika ide u pravcu clouda. Da ima romantika, ima. Uvijek ce ih biti. Ali Apple prije svega gleda na profit i ide tamo gdje je zarada

Sent from my iPhone using Tapatalk
Zavisi kako gledaš.

Ako gledaš ukupno, naročito generalnu populaciju, ploča, CD su mrtvi.

Ali, ako gledaš audiofile, ti mediji još se dobro drže.

Generalna populacija ne mari previše za kvalitet. Muziku slušaju u uslovima u kojima nema svrhe kupovati skupu opremu za slušanje. Tako da za slušanje muzike se mobitela u tramvaju čak i MP3 sa bitrate od 128 kbs je više nego dovoljan kvalitet.

Ako si audiofil, pa si sobu u kojoj najčešće slušaš muziku u barem opremio tako da si pazio kakav ti je raspored namještaja i materijali (tepisi, presvlake za naještaj, zavjese), a u ekstrmnom slučaju zvučno tretirao do nivoa gluhe sobe (a ima ljudi koji i to rade), onda se u tim uslovima čuju razlike između kvaliteta nosača zvuka, ako ti je izvor digitalni čuje se da li ti je zapis MP3 sa 320 kbps il iti je FLAC 96/24, ili je CD da li ti uređaj za reprodukciju neki jeftini kineski ili ima ugrađen kvalitetne Wolfsonov ili sličan DAC i pojačalo itd.

E, tu se romantika i biznis sreću. Audiofila je puno manje od generalne populacije, ali su to ljudi koji imaju i spremni su plaćati ogromne cijene i nosača zvuka i uređaja za reprodukciju i uređivanja prostorija za slušanje tako da ta industrija cijenama nadoknađiuje manjak konzumenata u poređenju sa generalnom populacijom. A ulazak u svijet audiofilije i nije preskup, ako se ide na digitalne izvore audio zapisa, dobar početni DAP si vrlo dobre slušalice se mogi kupiti novi u radnji ukupno za oba uređaja za oko 200 Eura.

Vrag ga odnio, CD snimljen 1980-ih i isti taj album od istog izdavača izdan 2000-ih imaju veliku razliku. Što se tiče kvaliteta audio zapisa bolji je ovaj iz 1980-ih. Jedini je problem što CD-ovi ne traju dugo, pa je teško naći CD iz 1980-ih koji je još čitljiv kada se stavi u CD player.

Apple nije kompanija kojoj je kvalitet audio reprodukcije previše bitan., Da jeste, ne bi išli da kupe Beats, kupili bi proizvođača boljih slušalica.
Ali_G

#18203 Re: iPhone - All about

Post by Ali_G »

Al su Beats in i imas masu djecurlije sa slusalicama na glavi sto je Appleu i ostalim najbitnije. U pitanju su vjerovatno milioni prodatih Beats slusalica, a one najobicnije su 100+ maraka.
Audiofili i slicni nisu ciljna skupina ovakvih kompanija tako da je bezveze iz tog ugla kritikovati sto se gase neki servisi, formati...
Da ne idemo u offtopic[emoji4]

Btw, najjeftiniji iP7 u Evropi kosta 700€ u Svici. U Njemackoj je preko 800 cini mi se.

hakazvaka

#18204 Re: iPhone - All about

Post by hakazvaka »

Ali_G wrote:U Njemackoj je preko 800 cini mi se.

http://www.apple.com/de/shop/buy-iphone/iphone-7
Pirija

#18205 Re: iPhone - All about

Post by Pirija »

bas sto se tice kvalitete zvuka lightning je bolji jer ti daje mogucnost da zaobidjes iphone-ov hardware za zvuk koji nije cemu...

supercali

#18206 Re: iPhone - All about

Post by supercali »

amidzazeher wrote:Pa samo ovo izostavljanje utora za slusalice ce natjerati vecinu proizvodjaca da prave bezicne slusalice, bolje kvalitete i vjerovatno bolje baterije, tako da su eto ako nista time najavili neku novu "revoluciju". Znam ima i sada more bezicnih slusalica koje su skuplje, medjutim kada ta stvar postane standard onda i cijena pada.
A tako je bilo i kad su izbacili CD/DVD raja kukala pa sada jedva da imas kupiti laptop sa DVD citacem. Na kraju krajeva koliki je broj onih koji i dalje kupuju CD/DVD? Sve je na wifi, streaming, cloud.....
Pa nisu oni prvi u tome sony bezicne slusalice fura bar godinu
Better Man

#18207 Re: iPhone - All about

Post by Better Man »

amidzazeher wrote:Pa samo ovo izostavljanje utora za slusalice ce natjerati vecinu proizvodjaca da prave bezicne slusalice, bolje kvalitete i vjerovatno bolje baterije, tako da su eto ako nista time najavili neku novu "revoluciju". Znam ima i sada more bezicnih slusalica koje su skuplje, medjutim kada ta stvar postane standard onda i cijena pada.
A tako je bilo i kad su izbacili CD/DVD raja kukala pa sada jedva da imas kupiti laptop sa DVD citacem. Na kraju krajeva koliki je broj onih koji i dalje kupuju CD/DVD? Sve je na wifi, streaming, cloud.....
Jesu izbacili iz svojih laptopa CD/DVD čitače, ali zato iste te CD/DVD čitače proizvode posebno i prodaju. Tako da neko ko kupuje latop, a želi da ima CD/DVD čitać obzirom da ga više nema integrisanog u latopu mora kupiti posebno i zato platiti oko 200 Funti, a sam laptop nije ni Funtu jeftiniji kako su izbacili CD/DVD čitače. Tako u konačnici te dođe skuplje. Jasno ko dan da su to uradili samo da imaju što tanje laptope i da povećaju profit, a ne zato što je to zastarjelo i prevaziđeno.
isx

#18208 iPhone - All about

Post by isx »

Vala ga prećera i ti. Eksternih dvd čitača ima za 30 dolara.
hakazvaka

#18209 Re: iPhone - All about

Post by hakazvaka »

Better Man wrote:
Jesu izbacili iz svojih laptopa CD/DVD čitače, ali zato iste te CD/DVD čitače proizvode posebno i prodaju. Tako da neko ko kupuje latop, a želi da ima CD/DVD čitać obzirom da ga više nema integrisanog u latopu mora kupiti posebno i zato platiti oko 200 Funti, a sam laptop nije ni Funtu jeftiniji kako su izbacili CD/DVD čitače. Tako u konačnici te dođe skuplje. Jasno ko dan da su to uradili samo da imaju što tanje laptope i da povećaju profit, a ne zato što je to zastarjelo i prevaziđeno.
Pa to je to jbt... kakva prevara! :shock: :shock: :run:
Hakiz

#18210 Re: iPhone - All about

Post by Hakiz »

Better Man wrote:
Pa, ja eksterni DVD koristim samo za pravljenje rescue diska (a i to samo kao rezervna kopija jer koristim rescue USB stik). Tako da mi eksterni DVD, koji sam platio 50 KM, u stvari i nije mnogo potreban.

A ono šta sam dobio izbacivanjem DVD-a iz laptopa je za istu cijenu manji i lakši laptop za nositi. Što jeste prednost.

Bežične slušalice već postoje, tako da Apple nije ništa novo izmislio.

Ako proizvođači slušalica dozvole da im druga kompanija, koja je potpuno irelevantna u toj oblasti, diktira šta će proizvoditi, to je već njihov problem.

A ni jedna ozbiljna kompanija koja u ponudi već ima bežične slušalice (bez obzira na to jesu li bluetooth ili stari wireless sistem) nema modele iz top, vrhunske, ponude u wireless varijanti. Šta bi mogao biti razlog?

Uostalom, desiće se ono šta se već dešava. Stotine kineskih kompanija će proizvoditi low end Lightning slušalice, a ozbiljni proizvođači će imati od jedan do možda 3 Lightning modela (niže, srednje i možda gornje srednje ili donje više klase, kako ko) za iPhone korisnike, i nastaviti proizvoditi klasične slušalice za ostale korisnike.

Tako da ne vjerujem da će Apple promijeniti svijet tako da nametne svoje i izbaci standard koji postoji i koji se dokazivao decenijama.
Hakiz

#18211 Re: iPhone - All about

Post by Hakiz »

Pirija wrote:bas sto se tice kvalitete zvuka lightning je bolji jer ti daje mogucnost da zaobidjes iphone-ov hardware za zvuk koji nije cemu...

Dakle, ako želiš vrhunski zvuk, pored iPhonea koji će za cijenu od 700 ili 800 Eura i dalje imati ugrađenu lošu audio elektroniku, moraćeš kupiti slušalice koje će korištenjem Lightning porta zaobići lošu Appleovu audio elektroniku, ali će morati u sebi imati ugrađen sopstveni audio sistem boljeg kvaliteta. Što znači da će slušalice morati biti teže i mnogo skuplje. Ili neće biti skupe, ali će zvuk tada biti loš.

A ako ne želiš ili ne možeš kupiti tako skupe slušalice, ostaje ti da koristiš lošu Appleovu audio elektroniku. I to sa adapterom.

Uostalom, vidjećemo. Ima dovoljno ljudi koji se kunu u Apple i prihvatiće sve od njih, kao i ljudi koji će odbiti sve što dolazi iz Applea.

Ja ću se zadovoljiti sa FIIO X1 i Sennheiser Momentum In-ear koji za ukupnu cijenu od 200 Eura daju sjajan zvuk sa 192khz/24bit Wava ili Flaca (CD kvalitet je 44,1khz/16bit, samo za usporedbu). Kablom :)
Hakiz

#18212 Re: iPhone - All about

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:
Pirija wrote:bas sto se tice kvalitete zvuka lightning je bolji jer ti daje mogucnost da zaobidjes iphone-ov hardware za zvuk koji nije cemu...

Dakle, ako želiš vrhunski zvuk, pored iPhonea koji će za cijenu od 700 ili 800 Eura i dalje imati ugrađenu lošu audio elektroniku, moraćeš kupiti slušalice koje će korištenjem Lightning porta zaobići lošu Appleovu audio elektroniku, ali će morati u sebi imati ugrađen sopstveni audio sistem boljeg kvaliteta. Što znači da će slušalice morati biti teže i mnogo skuplje. Ili neće biti skupe, ali će zvuk tada biti loš.

A ako ne želiš ili ne možeš kupiti tako skupe slušalice, ostaje ti da koristiš lošu Appleovu audio elektroniku. I to sa adapterom.

Uostalom, vidjećemo. Ima dovoljno ljudi koji se kunu u Apple i prihvatiće sve od njih, kao i ljudi koji će odbiti sve što dolazi iz Applea.

Ja ću se zadovoljiti sa FIIO X1 i Sennheiser Momentum In-ear koji za ukupnu cijenu od 200 Eura daju sjajan zvuk sa 192khz/24bit Wava ili Flaca (Naravno ako je zapis u tom kvalitetu.). CD kvalitet je 44,1khz/16bit, samo za usporedbu.

Ah, da. Kablom :)
Nogatrans

#18213 Re: iPhone - All about

Post by Nogatrans »

Znaci danas IOS 10 :izet:
zdruzdjo

#18214 Re: iPhone - All about

Post by zdruzdjo »

Ja ne kontam o kakvim hifi slusalicama, sistemima....se uopste prica na telefonima.
Dajte ljudi osvjestite se. Nije jos napravljen ni iphone ni bilo koji telefon drugog proizvodjaca koji ce dati nesto i priblizno hifi zvuku. Na slusalicama.
Pogotovo sto su vecina audio file-ova koji kolaju netom mp3-ice koje veze nemaju sa hifi.
Druga stvar je sama konstrukcija slusalica(pogotovo in-ear) je takva da jednostavno fizicki ne mogu prenjeti neke frekvencije.
Da rezimiramo ove nove wireless slusalice by iphone su sigurno beton, ali ne zavaravajmo se daleeeeko je sve to jos od hifi-ja.
Ali_G

#18215 Re: iPhone - All about

Post by Ali_G »

Ja ne kontam uopste toliku raspravu oko slusalica. Ispade jbt svi imaju studijske slusalice od par milja pa eto kako ce ih spojiti i kakav ce biti zvuk.
Ko hoce profi zvuk nema sta da trazi na mobilnim telefonima

Qler

#18216 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

zdruzdjo wrote:Ja ne kontam o kakvim hifi slusalicama, sistemima....se uopste prica na telefonima.
Dajte ljudi osvjestite se. Nije jos napravljen ni iphone ni bilo koji telefon drugog proizvodjaca koji ce dati nesto i priblizno hifi zvuku. Na slusalicama.
Pogotovo sto su vecina audio file-ova koji kolaju netom mp3-ice koje veze nemaju sa hifi.
Druga stvar je sama konstrukcija slusalica(pogotovo in-ear) je takva da jednostavno fizicki ne mogu prenjeti neke frekvencije.
Da rezimiramo ove nove wireless slusalice by iphone su sigurno beton, ali ne zavaravajmo se daleeeeko je sve to jos od hifi-ja.

Marshall telefon..
Maharadza

#18217 Re: RE: Re: iPhone - All about

Post by Maharadza »

Qler wrote:
zdruzdjo wrote:Ja ne kontam o kakvim hifi slusalicama, sistemima....se uopste prica na telefonima.

Marshall telefon..
... Ili Bang & Olufsen Hi-Fi Plus LG G5 Audio Module ;)
spree

#18218 Re: RE: Re: RE: Re: iPhone - All about

Post by spree »

Maharadza wrote:
Qler wrote:

Marshall telefon..
... Ili Bang & Olufsen Hi-Fi Plus LG G5 Audio Module ;)
Ili ovaj novi lg v20 :)

Poslano sa mog koristeći Tapatalk
adincebic

#18219 Re: iPhone - All about

Post by adincebic »

isx

#18220 Re: iPhone - All about

Post by isx »

iOS10 out za koji minut.
Nogatrans

#18221 Re: iPhone - All about

Post by Nogatrans »

Sitnoooooo. Bas da vidim jel u 19.00h :)
Nogatrans

#18222 Re: iPhone - All about

Post by Nogatrans »

18.59 stigloooooo hhaahhahah
isx

#18223 Re: iPhone - All about

Post by isx »

Evo ga, 18:59 i kod mene na telefonu. :D
exampLe.

#18224 Re: iPhone - All about

Post by exampLe. »

Meni iOS 10 stigao prije 7 dana. :P
Nogatrans

#18225 Re: iPhone - All about

Post by Nogatrans »

Ovo kad Android uradi ja cu prestati telefon koristiti :)
Samo radi ovog updejta ja im halalim svaku marku.

Image
Post Reply