Intervju sa Gajom Sekulicem u Danima?
- Jimmy_The_Saint
Juče Gajo promovir'o svoju novu knjigu.
Knjiga je zbirka otvorenih pisama koja je 1991 slao svim ključnim igračima u raspadu YU, u pokušaju da ih upozori na to kakvo sranje prave. Inače, uglavnom su sva izlazila i drugdje, pretežno u Oslobođenju. Nije skupa a može se i posuditi ili ukrasti, radeljaš. Pa malo to protabiri.
Zorno i podebelo svjedočanstvo "za šta, a protiv čega" je bio.
No, nije to fol. Nego, promotor Dr. Nerzuk Ćurak, prije rata mlad novinar, prisjetio se kako i gdje je upoznao Raša Karadžića. Da ne duljim, sjedili su Ćurak, Sidran, Gajo i još neka djevojka. Naišli su Rašo i Todor Dutina. Nakon blago žučne rasprave, u kojoj je Rašo obznanio svoju odluku da pravi SDS, Rašo su se i Dutina povukli, a ostatku hastala je Gajo rekao: "Ovaj čovjek će proizvesti potoke krvi u bosni i Hercegovini".
Al' dobro, ne znaš i ne zanima te, jbg.
Knjiga je zbirka otvorenih pisama koja je 1991 slao svim ključnim igračima u raspadu YU, u pokušaju da ih upozori na to kakvo sranje prave. Inače, uglavnom su sva izlazila i drugdje, pretežno u Oslobođenju. Nije skupa a može se i posuditi ili ukrasti, radeljaš. Pa malo to protabiri.
No, nije to fol. Nego, promotor Dr. Nerzuk Ćurak, prije rata mlad novinar, prisjetio se kako i gdje je upoznao Raša Karadžića. Da ne duljim, sjedili su Ćurak, Sidran, Gajo i još neka djevojka. Naišli su Rašo i Todor Dutina. Nakon blago žučne rasprave, u kojoj je Rašo obznanio svoju odluku da pravi SDS, Rašo su se i Dutina povukli, a ostatku hastala je Gajo rekao: "Ovaj čovjek će proizvesti potoke krvi u bosni i Hercegovini".
-
Vingo
Cime je potkrijepio tu hipotezu?Jimmy_The_Saint wrote:Juče Gajo promovir'o svoju novu knjigu.
-
Nancy Drew
-
SherlockHolmes
fakat covjek vazda neargumuntovano lup'oVingo wrote:Cime je potkrijepio tu hipotezu?Jimmy_The_Saint wrote:Juče Gajo promovir'o svoju novu knjigu.
- Jimmy_The_Saint
Malo lozovačom, malo lozom logoraškom koja mu je iskustveno i obrazovno dala taj dar da prepozna fašistu kad mu za hastal sjedne.Vingo wrote:Cime je potkrijepio tu hipotezu?Jimmy_The_Saint wrote:Juče Gajo promovir'o svoju novu knjigu.
A i načitan je Gajone.
UPssss. Slagah. Gajo pio sok. Sidran je po žešći udar'o.
-
DONY
Nancy Drew wrote:Jimmy_The_Saint wrote: Nije skupa a može se i posuditi ili ukrasti, radeljaš. Pa malo to protabiri.đe će radeljaš čitat' gaju, gluho bilo...
inače, teško da na ovom forumu možeš nekome nešto objasniti.... ovdje su svi ko u rovovima....duboko ukopani...
bravo @Nancy...,jos ako pokusas,uigrana "ekipa" to zacas sve to pretvori u "zajebanciju" ili "mahalanje'.....ode ovaj Forum u 3pm...lagano...
- Jimmy_The_Saint
Koliko sam shvatio, all of the above. Hoću reći, i forma i sadržaj vizije a valjda i retorika.Vingo wrote:Stvarno bih voljela znati sta ga je potaklo da to kaze.....tehnicka vrijednost ili umjetnicki dojam, if you know what I mean...
-
radeljas
s kim pricate vi? odgovarate vingu. bez obzira, reci cu jos jednom moj stav o nekome ne znaci da sam i u kakvom rovu. a da ponovim opet - svi ti silni intelektualci koji su znali ili nisu znali sta ce biti i koji su kao nesto naknadno pametni ili su bili uvijek pametni, ucinili su jako malo da se zlo ne desi. a i kad se desilo cekali su uglavnom da vide ko ce pobjediti. vrlo malo je bilo hrabrih koji su rekli jasno agresija, zlocin, genocid, a da ne govorim da su prozvali one koji su to sve organizovali. gajo nije skoro pa nikad u to sam siguran. ali lijepo je napisati knjigu sa distance i jos potkrijepiti pamet i znanje sve sa nerzukom i jos nekom djevojkom za stolom...Nancy Drew wrote:Jimmy_The_Saint wrote: Nije skupa a može se i posuditi ili ukrasti, radeljaš. Pa malo to protabiri.đe će radeljaš čitat' gaju, gluho bilo...
inače, teško da na ovom forumu možeš nekome nešto objasniti.... ovdje su svi ko u rovovima....duboko ukopani...
- Jimmy_The_Saint
Pa do kurca, jarane. Lijepo ti gore kažem, obrati pažnju, nije "napisano sa distance", nego UKORIČENO SA ZAKAŠNJENJEM. Čovjek je tu i tada skak'o k'o bijela po trnju, i ja to pamtim duže nego što ga znam, a to koliko ga znam, već sam ti rekao.radeljas wrote:s kim pricate vi? odgovarate vingu. bez obzira, reci cu jos jednom moj stav o nekome ne znaci da sam i u kakvom rovu. a da ponovim opet - svi ti silni intelektualci koji su znali ili nisu znali sta ce biti i koji su kao nesto naknadno pametni ili su bili uvijek pametni, ucinili su jako malo da se zlo ne desi. a i kad se desilo cekali su uglavnom da vide ko ce pobjediti. vrlo malo je bilo hrabrih koji su rekli jasno agresija, zlocin, genocid, a da ne govorim da su prozvali one koji su to sve organizovali. gajo nije skoro pa nikad u to sam siguran. ali lijepo je napisati knjigu sa distance i jos potkrijepiti pamet i znanje sve sa nerzukom i jos nekom djevojkom za stolom...Nancy Drew wrote:Jimmy_The_Saint wrote: Nije skupa a može se i posuditi ili ukrasti, radeljaš. Pa malo to protabiri.đe će radeljaš čitat' gaju, gluho bilo...
A ovo sa Nerzukom ispričao je Nerzuk a ne da se Gajo nakofrči, a djevojka za stolom je, pokoj duši, tadašnja asistentica na FPN Jasmina ili Jasna Miloš, o kojoj nemam pojma ni ko ni šta ni kako te je zato ne uvlačih u priču.
Ja stvarno ne kontam šta bi još htio od Gaja? Da se s puškom suprotstavi agresorima? E pa, vidi gore, mislim da sam spomenuo, i to je pokušao, prijavljivao se u TO Hrasno. Nisu htjeli. Inače, slabo ko je ganj'o profisore za vojsku, za rat su neke druge kvalifikacije bitnije.
-
radeljas
krasno. ja govorim o rezultatima njegovog angazmana ako ga je uopste bilo. ja ga nisam cuo, vi jeste. ja nisam vidio njegov intervju niti u jednim srpskim, niti crnogorskim novinama, a ni prije rata u kome je upozorio na karadzica. za mene, ponavljam, on, a ni m.filipovic, ni dolecek, niti skoro niko od tih nezavisnih intelektualaca iz kruga 99, nisu autoritet, a ni relevantni. nije to ama niko sa tog fpna na kome shtancaju diplome nemilice, ni grbo ismet, ni medjedovic sefko, ni ovaj spahic, niti bilo ko. za mene jesu autoriteti i hrabri ljudi petar lukovic, natasha kandic, boris dezulovic, mesic, pusicka, matvejevic, banac i dr. slicni. u bosni takvih javnih licnosti, nazalost, nema. a ne vjerujem da je manja hrabrost reci da je milosevic i tudzman zlocinac u srbiji i hrvatskoj nego u bosni. bilo prije rata ili u toku rata.Jimmy_The_Saint wrote:Pa do kurca, jarane. Lijepo ti gore kažem, obrati pažnju, nije "napisano sa distance", nego UKORIČENO SA ZAKAŠNJENJEM. Čovjek je tu i tada skak'o k'o bijela po trnju, i ja to pamtim duže nego što ga znam, a to koliko ga znam, već sam ti rekao.
to je moje misljenje i moj stav, a vi ga dizite u oblake koliko god zelite. a vec sam pitao jednom, pa ponavljam:
1. je li se ta javna licnost i profesor oglasio po pitanju izjave dodikove da je sarajevo teheran?
2. je li nekad rekao da u sarajevu nije ubijeno 8000 srba, ali jeste 1500 djece?
znam samo da je pohvalio dodika i da se uzda i nada da ce on donijeti prosperitet. on i lagumdzija. ja mislim da je u krivu, a vi sta god zelite.
- Jimmy_The_Saint
Nije isto mislit' i srat'. Nisi, jebo te vrag, pročit'o ni intervju oko kojeg je sve počelo.radeljas wrote:krasno. ja govorim o rezultatima njegovog angazmana ako ga je uopste bilo. ja ga nisam cuo, vi jeste. ja nisam vidio njegov intervju niti u jednim srpskim, niti crnogorskim novinama, a ni prije rata u kome je upozorio na karadzica. za mene, ponavljam, on, a ni m.filipovic, ni dolecek, niti skoro niko od tih nezavisnih intelektualaca iz kruga 99, nisu autoritet, a ni relevantni. nije to ama niko sa tog fpna na kome shtancaju diplome nemilice, ni grbo ismet, ni medjedovic sefko, ni ovaj spahic, niti bilo ko. za mene jesu autoriteti i hrabri ljudi petar lukovic, natasha kandic, boris dezulovic, mesic, pusicka, matvejevic, banac i dr. slicni. u bosni takvih javnih licnosti, nazalost, nema. a ne vjerujem da je manja hrabrost reci da je milosevic i tudzman zlocinac u srbiji i hrvatskoj nego u bosni. bilo prije rata ili u toku rata.Jimmy_The_Saint wrote:Pa do kurca, jarane. Lijepo ti gore kažem, obrati pažnju, nije "napisano sa distance", nego UKORIČENO SA ZAKAŠNJENJEM. Čovjek je tu i tada skak'o k'o bijela po trnju, i ja to pamtim duže nego što ga znam, a to koliko ga znam, već sam ti rekao.
to je moje misljenje i moj stav, a vi ga dizite u oblake koliko god zelite. a vec sam pitao jednom, pa ponavljam:
1. je li se ta javna licnost i profesor oglasio po pitanju izjave dodikove da je sarajevo teheran?
2. je li nekad rekao da u sarajevu nije ubijeno 8000 srba, ali jeste 1500 djece?
znam samo da je pohvalio dodika i da se uzda i nada da ce on donijeti prosperitet. on i lagumdzija. ja mislim da je u krivu, a vi sta god zelite.
No, dobro, eto, Bosna nema fudbala jer samo Srbija i Hrvatska dale su veliku četvorku. FPN štanca diplome, a FPZ u ZG i oni SANU mafijaši u BG su krema. Senad Avdić je pjan'o i vid' mu glave, a Aleksandar TIjanić novinarčina. Srđan Dragojević i Kusta su najbolji režiseri na svijetu, a Tanis Danović i Žasmila Jbanić su od sadake uzeli sve svoje nagrade...DANI: Trebaju li se nevladine organizacije ponašati onako kako ste se Vi i Krug 99 ponašali prema Dodiku - pragmatično, želeći uspostaviti dijalog, zaboravljajući čime se Dodik služio u predizbornoj kampanji i, po mome sudu, snishodljivo - ili je Vaša moralna zadaća reći "popu pop, bobu bob"?
SEKULIĆ: Kako Vi znate kako smo se ja ili drugi ponašali na toj sjednici kada niste bili prisutni? Ako mislite da je dovoljno ono što je Studio 99 emitirao, treba da znate da naše diskusije nisu emitovane. Bilo bi dobro da su bar neki vaši kolumnisti bili prisutni. Ipak, evo nekoliko informacija. Prvo: na Dodikovu tezu da je protiv BiH kao "gradjanske države", reagirali su odlučno naročito Določek, Repovac i Finci. Podsjetili su da se oni zalažu za ravnotežu izme u etničkog i gradjanskog načela u izgradnji buduće bh. države, što je Dodik u diskusiji prihvatio, dodavši da to tako e stoji u programu SNSD-a.
Drugo: Dodik je potencirao diskusiju o bh. državi kao federalnoj, svakako kao o Federaciji dva entiteta. Diskusija je ukazala na mnoge druge mogućnost federalnog ustrojstva bh. države, a ne samo kao federacije entiteta. Na to sam naročito ja ukazao, kazavši da opcija liberalne demokratske gradjanske države BiH kao proste države, dakle kao Republike BiH, još uvijek dolazi u obzir, ukoliko o tome ne bi odlučivali nacionalisti, budući da sam uvjeren da demokratski artikulirano uredjenje BiH kao republike tek otvara pravi prostor za jednakopravnost naroda, njihovu konstitucionalnost, a ne samo konstitutivnost. Nacionalisti bi se možda na kraju i dogovorili o bh. državi kao federalnoj kada bi se saglasili o novoj teritorijalnoj raspodjeli.
Znaš šta. Dosadan si. Nisi vidio, nisi čuo, ne misliš, ne vjeruješ... Pa idi skoči u Drinu, zabolje me više kurac.