Internacionalni univerzitet u Goraždu

Svakodnevna dešavanja u Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Han-Pijesku i ostalim mjestima regije.
Post Reply
User avatar
zgembomaratonac
Posts: 364
Joined: 14/07/2014 00:19

#1 Internacionalni univerzitet u Goraždu

Post by zgembomaratonac »

25.05.2014
U Islamskom kulturnom centru Sultan Mehmed Fatih danas je upriličeno uručenje rješenja o ispunjavanju uslova za osnivanje i početak rada Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Rješenje i licencu za rad osnivačima dr. Emiru Duranoviću i Elmi Brutus uručila je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Azra Kuljuh. Radi se o privatnom univerzitetu koji će biti smješten u prostorijama Islamskog kulturnog centra, a s radom će početi, kako je danas rečeno, 01.novembra 2014.godine.

Prema riječima ministrice Azre Kuljuh, procedura za otvaranje ovog univerziteta je okončana u skladu sa zakonskim propisima.
„Zahvaljujem se Vladi BPK-a Goražde, svim našim poslanicima, Goraždanskom muftijstvu i svima koji su pomogli da dođe do ovoga. Mi smo danas uručili rješenje o otvaranju Internacionalnog univerziteta u Goraždu, što znači da mi otvaramo mogućnost da Goražde postane regionalni centar u smislu razvoja, otvaranjem visokoškolskih ustanova u našem gradu. Za nas je ovo dobitak i čast što ćemo imati jednu ovakvu ustanovu. Od 2006. godine Kanton je uložio negdje 3.900.000 KM za finansiranje dislocirane nastave sarajevskog i mostarskog univerziteta. Koji su nam rezultati, o tome znaju svi oni koji su upisali ove fakultete u Goraždu i koliko imamo diplomiranih ekonomista i pravnika. Na Mašinskom fakultetu već ove godine imamo neke koji su diplomirali. Ulaganje koje je imao kanton, kako bismo izašli u susret mladim ljudima, pokazalo se opravdanim. Ovim ćemo nastaviti to da obezbjeđujemo i da se razvijamo u svakom pogledu“-istaknula je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Azra Kuljuh.

Dobijanjem licence za rad ispunjeni su svi uslovi za početak rada ovog univerziteta. Kako je danas istaknuo jedan od osnivača dr. Emir Duranović, obezbjeđen je kadar i oprema, a za početak se očekuje od 50 do 100 studenata koji bi studirali u ovom gradu.
„Vrlo je teško da ćemo ove godine obezbijediti studente sa prostora BiH, ali licenca je izdata da se može studirati i na engleskom i turskom jeziku. Imamo obećanja ljudi i agencija iz Turske koji se bave poslom obezbjeđivanja studiranja za turske studente da bismo mogli imati između 50 i 100 turskih studenata, koji bi krenuli sa nastavom na turskom jeziku. Bili bismo sretni kada bismo dobili bar jednu grupu studenata za bilo koji studijski program da krenemo sa nastavom na našem jeziku. Što se tiče kadra, to ćemo pokušati obezbijediti prvenstveno sa ovog područja i BiH, a ukoliko to ne uspijemo onda ćemo obezbijediti kadar iz Turske“- kazao dr. Emir Duranović.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457

Image

Internacionalni univerzitet u Goraždu je počeo sa upisom studenata u prvu (I) godinu dodiplomskog studija u akademskoj 2014/2015 godini.

Konkurs se vrši za upis studenata za sljedece fakultete:

Fakultet društvenih nauka (FDN)
Opšte pravo
Poslovna ekonomija
Menadžment
Bankarstvo

Fakultet zdravstvenih nauka (FZN)
Medicina
Stomatologija
Farmacija
Sestrinstvo
Fizioterapija

Fakultet tehničkih nauka (FTN)
Arhitektura
Građevina
Geodezija

Fakultet edukacijskih nauka (FEN)
Psihologija
Turski jezik I književnost

https://www.facebook.com/pages/Internac ... 1587562969
User avatar
BarbaDue
Posts: 63329
Joined: 03/02/2008 22:28
Location: pogledaj iza sebe

#3 Re: Internacionalni univerzitet u Goraždu

Post by BarbaDue »

Goražde je to zaslužilo. :thumbup:
Post Reply