znam da nije upuceno meni, ali ne mogu da odolim, jer je Edo rekao da nije prijateljska utakmica, nego da treba ostro, ali ne pretjerati. cisto da i "gledateljima" ne bude dosadno... ja cu ovdje samo jedan kulturan, ali ostar klizeci...
Edouard wrote: ↑15/02/2025 00:22
Ne ufam se ja u digitalnu tehnologiju. Ona bi trebala imati svoju vrijednost kao pomoć čovjeku, ali nosi i opasnosti da je neki globani moćnici iskoriste i i tim alatima praktično robovima učine najveći dio čovječanstva. Već se uvode digitalni identiteti, digitalni novčanici..., a to ne sluti na dobro.
pa, ako je sve bioloski digitalno. zasto onda sve to ne bi trebalo biti prenijeto u stvarnost? jer, tesko mi je (lazem) povjerovati da si ti teoreticar zavjera drug Edo...
....
Na temi smo o živim organizmima i njihovoj evoluciji, a živi su organizmi kako znamo izuzetno složeni sistemi, posebno to vrijedi za ljudski mozak kao najsloženiju strukturu u čitavom poznatom svemiru.
nije bas da se ovo moze reci sa sigurnoscu, jer smo bas daleko od toga da se takvo nesto zakljuci. da budem precizniji - jos uvijek ni Zemlju nismo istrazili temeljito, a kamoli "poznati" svemir...
Ono šta je poznato iz opće teorije sistema vrijedi i za živi organizam kao sistem, dakle, protok tvari, energije i informacije koja je odgovorna za organizaciju sistema.
Naime, i ovdje vrijedi drugi zakon termodinamike koji kazuje da u svakom
zatvorenom sistemu entropija (nered/dezorganizacija) može se vremenom samo povećavati.
evo, prije prozivas za zakone fizike i pitas se gdje stoje i odakle su i zasto, a ovdje se pozivas na iste. rekoh ti da si licemjeran drug Edo. isto vrijedi i za pozivanje na autoritete, sto prije napisah i objasnih. do kada vise potenciranje ove gluposti kada i sam pises boldovano? koji zatvoreni sistem?
da li je Zemlja zatvoreni sistem? da li je Suncev sistem zatvoreni sistem? da li je nasa galaksija zatvoreni sistem? na kojem nivou ti trazis/pronalazis taj zatvoreni sistem nerazumijevajuci fiziku? ameba, virusi, glista, covjek? gdje?
evo, recimo, ako bi se ja pokusao staviti u tvoje cipele rekao bih da je Bog do sada morao nestati zbog tog istog zakona. sta mislis o toj ideji? ipak je on (bog) zadugo tu, a njegov sistem mora da je zatvoren. samim tim, njega ili odavno nema ili ce nestati, jel tako?
Materija i prirodne sile bez informacije ne mogu stvarati nikakve složene strukture, a kamo li da bi iz njihovih interakcija mogao nastati i razvijati se život, svijest, samosijest...
pa, koliko je do sada poznato mogu. dovoljne su osnovne tri sile da strukture postaju sve slozenije i slozenije. sasvim dovoljne da nastanu sve planete, zvijezde, crne rupe... i svi gradivni elementi poznati u prirodi. sve od hidrogena pa do zadnjih dva otkrivena kojima jos nisu ni (zvanicno) dali imena. i iz tih istih elemenata se razvilo sve ostalo, jer, ali pazi sada dobro, bez tih elemenata se ne bi nista ni razvilo...
odatle ide jedna ona lijepa recenica od jednog autoriteta (koje ti volis) da smo svi nastali iz zvijezda. jedna tako jednostavna recenica i misao, a opet, toliko tacna...
Kako vidiš, opet nikuda bez informacije čiji je koncept kako ranije rekoh u nauku uveden tek sredinom 20-tog stoljeća, nekih petnaestak godina prije otkrića genetske informacije.
Znamo da ljudi kao inteligentna bića mogu stvarati informacije, dok
interakcijama prirodnih sila i materije ne može nastati.
Međutim ovdje se pojavljuje prava informacija sastavljena od dobro uređenih podataka, kodova, šta predstavlja ono šta kod jezika nazivamo sintaksom, te nadalje ta informacija u sebi nosi još i značenje i svrhu.
Za Američkog biologa i profesora Howarda Patteea otkriće genetskog koda znači da je stanica fizički sistem kojim upravljaju 'simboli' te je naglasio da to otkriva jedan potpuno neočekivani aspekt prirode.
Nameće se samo od sebe logično pitanje o porijeklu te informacije, tog univerzalnog genetičkog koda s obzirom da sve to nije stvorio čovjek kao inteligentno biće, a prirodne sile i materija ionako ne mogu,
šta je potvrđeno empirijski.
kao sto vidis, to zapravo nije tako. elem, sada cu da bacim jednu salu (jer ti rece da te obraduje pokoja, a ja ih imam pregrst i rado dijelim iste) prije nego nastavim da se igramo ove utakmice gdje si sam rekao da ne zelis prijateljsku...
sala, daklem: kada je napravljena prva parna masina pitaju inzenjere kako su uspjeli, a ovi im odgovore da bi bilo jako tesko napraviti neparnu...
a posto pricas o tako kasnom "otkricu" informacije imam jos jednu salu prije nego se, nakon poluvremena vratim u istu... kisik je otkriven 1772. nije poznato kako su ljudi disali prije toga. komedija, jelda?
elem,
samo interakcijama prirodnih sila materija i jeste nastala. kao sto nastaje i dan danas. vec napisah u odgovoru ti iznad. nastaje od uvijek i to jos uvijek traje. bez materije (sve i ako je informacija bezmaterijalna) nema ni same informacije. ako si to saznao tek sada kada ja to kazem, onda je to super. pametniji si nego jucer. mozes provesti i licni eksperiment: probaj sutra reci
nikome da sunce sija. cisto da vidis kako informacija opstaje bez materije...
vjerujem da si ovo zadnje napisao samo da bi te neko pitao, pa evo, nek to budem ja.
sta je tu potvrdjeno empirijski? (nadam se da znas sta znaci empirijski)
P.S. sada zaista sve vise i vise mislim da ste ti i teodati isti lik... sto samim pisanjem, sto time sto ni on ne razlikuje rijeci "sto" i "sta", jer bi inace napisao "sto je potvrdjeno empirijski". posto "sta je potvrdjeno empirijski" zapravo predstavlja pitanje. ovako kako sam ja upotrebio...
P.P.S. cek malo, pa i ti si polupismen!? (jer ne moze biti greska u tipkanju. 'o' i 'a' su na suprotnim stranama na tastaturi) e, grebi me...
"interesantna" utakmica. ne znam ko je domacin, ali mislim da ovdje ni VAR ne bi pomogao... vjerujem da ce publika uzivati. no, posto si ovo sam trazio prvo je da se tebe pita drug Edo. kako ti se svidja "utakmica"?