Upravo tako, jedino razumljivo, jer PRIJE našega svijeta jedino je moglo biti NIŠTA od svega našega svijeta, jer NIJE postojao, jednostavno a istinito.toska wrote: ↑30/10/2024 00:43Stvoriti nešto iz ničega je razumljivo?apsidejzi wrote: ↑29/10/2024 23:29 ...
Meni licno u zadnje vrijeme zanimljiva ideja koju promovise Wolfram Stephen o kvantnom svermiu i graf teoriji. Zanimljiva je ideja kako od random procesa mozes dobiti standardni model. No posto ni sam ne razumijem detalje ne zelim ih izlagati ovdje al kad malo bolje skontam o cemu prica uradicu i to. No ono sto razumijem jeste da on povezuje random i nistavilo i iz toga dobija standardni model. Kad imas standardni model mozes izgraditi atome a sa njima i svemir. Tako da, nije bas da nauka nema ideju o tome sta je na pocetku sta na kraju. Fazon je sto pocetak nije naucno dokazan. A ideja ima na pretek.
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Moderator: Bloo
-
#4601 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
#4602 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Super, kada taj lik odgonetne recimo za početak, KAKO su iz toga ništavila nastali prostor i vrijeme, TEK onda će nešto konkretno imati kao teoriju koja nešto i objašnjava, dotle, je to rekla kazala, kao sve do sada što se nauke tiče, e da!apsidejzi wrote: ↑30/10/2024 00:52Da. Zvuci nevjerovatno ali lik ima teoriju koju sve vise i vise fizicara pocinje shvatati ozbiljno. Ima framework koji funkcionise. Koliko mogu razumjeti za sada bazira se na ideji apsolutne vjerovatnoce u kojoj imas potpuni potencijal i nikakav materijalni aspekt. U takvoj postavci nistavilo i totalna slucajnost (randomnes) su jedno te isto.toska wrote: ↑30/10/2024 00:43Stvoriti nešto iz ničega je razumljivo?apsidejzi wrote: ↑29/10/2024 23:29 ...
Meni licno u zadnje vrijeme zanimljiva ideja koju promovise Wolfram Stephen o kvantnom svermiu i graf teoriji. Zanimljiva je ideja kako od random procesa mozes dobiti standardni model. No posto ni sam ne razumijem detalje ne zelim ih izlagati ovdje al kad malo bolje skontam o cemu prica uradicu i to. No ono sto razumijem jeste da on povezuje random i nistavilo i iz toga dobija standardni model. Kad imas standardni model mozes izgraditi atome a sa njima i svemir. Tako da, nije bas da nauka nema ideju o tome sta je na pocetku sta na kraju. Fazon je sto pocetak nije naucno dokazan. A ideja ima na pretek.
-
#4603 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Problem je u tome što biće ne nastaje ono postoji oduvijek i zauvijek, dok svemir IMA svoj početak, i kraj, isto kao i cijela naša dimenzija.broj dva wrote: ↑30/10/2024 10:17Zar nije postuliranje bozanstva jednako nerazumljivo ? Svemir ne moze nastati sam od sebe ali "bice" koje stvara svemir moze da nastane samo od sebe ? Gdje je tu razum ?toska wrote: ↑30/10/2024 00:43Stvoriti nešto iz ničega je razumljivo?apsidejzi wrote: ↑29/10/2024 23:29 ...
Druga je stvar KAKO ljudi tumače to biće, tu je velika greška kod većine religija, jer biće je po definiciji ono što POSTOJI, a može biti i OSOBNO i NEOSOBNO biće, većina religija VJERUJE da je to biće, dakle Bog osobne naravi, inteligentno kao mi ljudi, a NIJE, već je doslovno NEOSOBNE naravi, zato i nema uzroka i može vječno postojati, e da!
- apsidejzi
#4604 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Na oznacenom pocinje i zavrsava sva diskusija s tobom. To "kada" cekamo vec godinama. Mozda i umres a ne stignes je objaviti. Cemu cekanje? objavi dio i oznaci dijelove koji su nepotpuni. Isto kao sto je ovaj gospodin sa videa uradio. On ima svoju teoriju koja je nepotpuna i na kojoj radi i mi svi razumijemo zasto je to tako. Ali je bitno da razumijemo koncept i generalnu ideju. Detalji se doradjuju.teodati wrote: ↑30/10/2024 17:40
E kolega, kada pročitaš CIJELU moju "teoriju svega", kada ju objavim, seveda, onda ćeš vidjeti da je bazirana ne na ničemu nego na SVEMU što postoji, dok nauka ima samo PRETPOSTAVKE, ne zna osnovne stvari objasniti poput prostora i vremena, svijesti, nastanka materije i svih materijalnih sila, sve se svodi na či bi da bi, i dakako BEZ DOKAZA.
Jednu je imati ideju a sasvim drugo zbilja objasntiti SVE što postoji, da to bude i razumno i logično.
Nauka ne ide dobrim putem prema istini o svemu, jer istina daleko NADMAŠUJE cijeli naš materijalni svijet, naš svemir, materijalni alati isto kao i materijalna tehnologija tu ne može pomoći, niti možemo ikada kao materijalna bića u ono NAJMANJE u našoj dimenziji, a još manje možemo u bilo koju daleko veću dimenziju od naše, sve jasno, ali kako kome, e da!
Bolje imati 90% savrsen proizvod koji je na trzistu nego teziti 100% a nikada ne izbaciti na trziste. Razlisli o tome.
-
- Location: "People who brag about their IQ are idiots" - Stephen Hawking
#4605 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nauka sa svim ljudima, instrumentima, eksperimentima itd kroz stotine, čak hiljade godina rada nema odgovore, ali ti jedan ih imaš? Papir, olovka i riješio si pitanje postanka i svrhe postojanja?teodati wrote: ↑30/10/2024 17:40E kolega, kada pročitaš CIJELU moju "teoriju svega", kada ju objavim, seveda, onda ćeš vidjeti da je bazirana ne na ničemu nego na SVEMU što postoji, dok nauka ima samo PRETPOSTAVKE, ne zna osnovne stvari objasniti poput prostora i vremena, svijesti, nastanka materije i svih materijalnih sila, sve se svodi na či bi da bi, i dakako BEZ DOKAZA.apsidejzi wrote: ↑29/10/2024 23:29Ne znas nego imas ideju o postanku. Ideju koja se bazira na nicemu.
S druge strane, nauka ima poprilicno dobro razumjevanje kako sve funkcionise sto je vece od standardnog modela tj sastavnih dijelova atoma. Na veoma malim skalama postaje nemoguce razumjeti kako funkcionisu jer ne mozes izvrsiti mjerenje posto utices na sam eksperiment. No naucnici imaju par ideja kako stvari funkcionisu na toj skali. Sve te ideje ne zahtjevaju nikakav inteligentni dizajn. Doduse, jos uvijek su ideje ali za razliku od tvoje ideje, baziraju se na nauci i skladne su sa ostatkom onoga sto je covjecanstvo otkrilo o svemiru.
Jednu je imati ideju a sasvim drugo zbilja objasntiti SVE što postoji, da to bude i razumno i logično.
Nauka ne ide dobrim putem prema istini o svemu, jer istina daleko NADMAŠUJE cijeli naš materijalni svijet, naš svemir, materijalni alati isto kao i materijalna tehnologija tu ne može pomoći, niti možemo ikada kao materijalna bića u ono NAJMANJE u našoj dimenziji, a još manje možemo u bilo koju daleko veću dimenziju od naše, sve jasno, ali kako kome, e da!
OK.
-
#4606 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Naravno da nisu razumljivi, zato ih čovjek tako zove, božanstva ili Bog, nešto transcendentno, van čovjekova dometa.broj dva wrote: ↑30/10/2024 10:17Zar nije postuliranje bozanstva jednako nerazumljivo ? Svemir ne moze nastati sam od sebe ali "bice" koje stvara svemir moze da nastane samo od sebe ? Gdje je tu razum ?toska wrote: ↑30/10/2024 00:43Stvoriti nešto iz ničega je razumljivo?apsidejzi wrote: ↑29/10/2024 23:29 ...
Koje god ime dali, čovjeku nedokučivom, svakako je jasnije i poštenije od odgovora "ne znamo", a nije vidljiv način da ikada saznamo.
Čovjek ima pet čula i intelekt koji te informacije obrađuje, ništa više, ko tebi ili meni garantuje da nas čula ne varaju.
Nemam neki stav niti bih se kladio, ali najveće šanse dajem matrixu.
-
#4607 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Kako?toska wrote: ↑30/10/2024 21:52Naravno da nisu razumljivi, zato ih čovjek tako zove, božanstva ili Bog, nešto transcendentno, van čovjekova dometa.
Koje god ime dali, čovjeku nedokučivom, svakako je jasnije i poštenije od odgovora "ne znamo", a nije vidljiv način da ikada saznamo.
Čovjek ima pet čula i intelekt koji te informacije obrađuje, ništa više, ko tebi ili meni garantuje da nas čula ne varaju.
Poštenije je za nešta šta se ne zna tražiti mistična objašnjenja nego iskreno reći "Ne znam"?
-
#4608 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ne mora nužno biti mistično, može i filozofski, koristi se to u npr. kosmologiji.Hakiz wrote: ↑30/10/2024 22:36Kako?toska wrote: ↑30/10/2024 21:52Naravno da nisu razumljivi, zato ih čovjek tako zove, božanstva ili Bog, nešto transcendentno, van čovjekova dometa.
Poštenije je za nešta šta se ne zna tražiti mistična objašnjenja nego iskreno reći "Ne znam"?
-
#4609 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
toska wrote: ↑30/10/2024 21:52Naravno da nisu razumljivi, zato ih čovjek tako zove, božanstva ili Bog, nešto transcendentno, van čovjekova dometa.
Ali ako nema potrebe za postuliranjem transcendentalnog i nedokučivog, zašto to raditi? Ne treba nam ni za kozmologiju ni za moral ni za bilo kakvo objašnjenje bilo čega, beskorisno i nepotrebno, dapače stranputica
-
#4610 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Hmmm.. nemati potrebu za shvatiti svijet u koji smo "bačeni"?broj dva wrote: ↑31/10/2024 07:59
Ali ako nema potrebe za postuliranjem transcendentalnog i nedokučivog, zašto to raditi? Ne treba nam ni za kozmologiju ni za moral ni za bilo kakvo objašnjenje bilo čega, beskorisno i nepotrebno, dapače stranputica
Reći nekom radoznalijem djecaku, studentu, pjesniku, piscu, filozofu: Ne znamo, nije bilo ništa, što se zamarati sa dalekim i nedokučivim, baviš se glupostima itd. ne samo da ga neće zadovoljiti već i jako frustrirati.
A opet, mnogima je pojest popit poklopit vrhunac života i saznanja, samo ne bi trebali biti tema ovakvih diskusija.
Tu su i materijalisti na koje ciljaš čiji svijet je i onako skroz reduciran, ne znam kako to uspijevaju, ali taj pogled svodi čovjeka na razmišljanje starijeg modela PCa.
-
#4611 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Naravno da postoji potreba.toska wrote: ↑31/10/2024 15:52Hmmm.. nemati potrebu za shvatiti svijet u koji smo "bačeni"?
Reći nekom radoznalijem djecaku, studentu, pjesniku, piscu, filozofu: Ne znamo, nije bilo ništa, što se zamarati sa dalekim i nedokučivim, baviš se glupostima itd. ne samo da ga neće zadovoljiti već i jako frustrirati.
A opet, mnogima je pojest popit poklopit vrhunac života i saznanja, samo ne bi trebali biti tema ovakvih diskusija.
Tu su i materijalisti na koje ciljaš čiji svijet je i onako skroz reduciran, ne znam kako to uspijevaju, ali taj pogled svodi čovjeka na razmišljanje starijeg modela PCa.
Problem je u tome što nas ta potreba tjera na iracionalno.
To jeste, imam potrebu da shvatim svijet, nikako ne mogu da ga racionalno objasnim, ne mogu podnesem to da ne shvatam, pa ću pribjeći iracionanom. Jer, odgovor moram imati. Kada se to još iskombinuje sa egom (ja o tome razmišljam, nekakva sam faca u društvu, ne mogu dokučiti, čuj ja da ne mogu odgovoriti, propade mi ugled), dođemo do ovoga šta imamo.
Sve je lakše podnijeti od neizvjesnosti.
Otuda i taj podsmješljiv pogled na materijalizam kao "reduciran". Materijalizam, naprosto, traži dokaze. Ako se izbjegne potreba za dokazima, onda je sve moguće, zar ne? Pa i da je kreator napravio Zemlju ravnom i da se Sunce vrti oko Zemlje. Ne treba dokazati da je tako, ne treba se upuštati u taj reducirani materijalizam. Treba samo ustvrditi i time je postalo činjenica.
-
#4612 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ne, ili sam se pogresno izrazio ili si me pogresno shvatio ali da probam poet - nemamo potrebu da posezemo za bozanstvima da objasnjavamo svjet oko sebe.toska wrote: ↑31/10/2024 15:52Hmmm.. nemati potrebu za shvatiti svijet u koji smo "bačeni"?
-
#4613 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Materijalizam nema veze s dokazivanjem, to je čista metafizika; nedokazano vjerovanje da je u temelju sveukupne stvarnosti isključivo materija, a da su misao, svijest produkti materije.
Dakle, mitologija bez premca.
Dakle, mitologija bez premca.
-
#4614 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
A misao i svijest se nalaze gdje? Koliko ja znam, samo čovjek posjeduje svijest i misao, a čovjek je materija. Ako i neka životinja ih posjeduje, opet je i životinja materija. Čak i onu čuvenu informaciju nešta treba skladištiti, prenostiti, koristiti. Opet materija. Kao što po Hokingu prije Velikog praska nije postojalo vrijeme u kojem bi postojao bog, pa je to dokaz da bog nije mogao stvoriti svemir, tako i bez materije u kojoj bi postojala informacija ne može ni informacija postojati.
Tako da bez materije nema ništa.
Nego, gdje su ti materijalni dokazi da nije tako
-
#4615 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ok, ali opet se ne slažem.
Svijet se ne može bar dijelom shvatiti bez faktora više sile, a bogme ni um (pri)miriti.
Kako ćemo mi tu višu silu zvati sad je i nebitno, udomaćilo se bog, bogovi tako da je jasno na šta se misli.
@Hakiz , imputirati dječaku od 13 ili 14 godina ego tripove sa stvarima koje su u tom dobu sve samo ne kul ne ide, a to je vjerovatno dob kada se ta pitanja zakotrljaju i ne daju mira.
Potreba nas tjera na objašnjenje, a um neće prihvatiti ništa iracionalno, možemo mantrati danima, ali ako ne vidimo logiku ćorav posao.Problem je u tome što nas ta potreba tjera na iracionalno.
Nekome to iracionalno je savršeno racionalno.
-
#4616 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Svako ima svoju istinu, je li takotoska wrote: ↑01/11/2024 00:02Ok, ali opet se ne slažem.
Svijet se ne može bar dijelom shvatiti bez faktora više sile, a bogme ni um (pri)miriti.
Kako ćemo mi tu višu silu zvati sad je i nebitno, udomaćilo se bog, bogovi tako da je jasno na šta se misli.
@Hakiz , imputirati dječaku od 13 ili 14 godina ego tripove sa stvarima koje su u tom dobu sve samo ne kul ne ide, a to je vjerovatno dob kada se ta pitanja zakotrljaju i ne daju mira.
Potreba nas tjera na objašnjenje, a um neće prihvatiti ništa iracionalno, možemo mantrati danima, ali ako ne vidimo logiku ćorav posao.Problem je u tome što nas ta potreba tjera na iracionalno.
I kakvo imputiranje ego tripova dječacima, o čemu ti pričaš?
Naravno da će um prihvatiti iracionalno. Da neće, ne bi postojale religije.
-
#4617 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Svijest nije materijalnoga porijekla, da je tako već bi nauka otkrila gdje se u našem tijelu ona nalazi, mi vidimo i mjerimo samo posljedice svijesti a ne samo svijest, nitko od ljudi ne zna ni kako nastaje ni gdje se zbilja nalazi, i materija ne postoji oduvijek, dakle ima početak i uzrok, i tu treba tražiti uzrok svijesti.Hakiz wrote: ↑31/10/2024 22:33A misao i svijest se nalaze gdje? Koliko ja znam, samo čovjek posjeduje svijest i misao, a čovjek je materija. Ako i neka životinja ih posjeduje, opet je i životinja materija. Čak i onu čuvenu informaciju nešta treba skladištiti, prenostiti, koristiti. Opet materija. Kao što po Hokingu prije Velikog praska nije postojalo vrijeme u kojem bi postojao bog, pa je to dokaz da bog nije mogao stvoriti svemir, tako i bez materije u kojoj bi postojala informacija ne može ni informacija postojati.
A ovo je glupost što je Hawking tvrdio, da prije Velikoga praska nije bilo vremena, bilo je ali ne u našoj dimenziji, jer vječno vrijeme postoji oduvijek i zauvijek, kao i uzrok svega, isto mu je glupost kada je tvrdio da nema ništa sjevernije od Sjevernog pola, ima zvijezda i planeta sjeverno od Sjevernog pola koliko hoćeš.
-
#4618 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nema svatko svoju istinu, već svoje bajke u koje vjeruje, jer istina o svemu postoji i samo je jedna, i treba do nje doći, garant!Hakiz wrote: ↑01/11/2024 10:31Svako ima svoju istinu, je li takotoska wrote: ↑01/11/2024 00:02Ok, ali opet se ne slažem.
I kakvo imputiranje ego tripova dječacima, o čemu ti pričaš?
Naravno da će um prihvatiti iracionalno. Da neće, ne bi postojale religije.
-
#4619 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ima potreba i te kako, jer transcendentno nam jedino može objasniti i naš svijet, ali i druge svjetove koji postoje osim našeg, a do čega nije moguće doći materijalnim eksperimentima niti tehnologijom, jer daleko nadmašuju ne samo naš svemir nego i cijelu našu dimenziju stvarnosti, e da!broj dva wrote: ↑31/10/2024 07:59toska wrote: ↑30/10/2024 21:52Naravno da nisu razumljivi, zato ih čovjek tako zove, božanstva ili Bog, nešto transcendentno, van čovjekova dometa.
-
#4620 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Imam pravo i prije objave govoriti istinu je tako, makar u dijelovima i ispravljati već sada bajke i laži o postanku svega u koje ljudi vjeruju, ok?apsidejzi wrote: ↑30/10/2024 20:09Na oznacenom pocinje i zavrsava sva diskusija s tobom. To "kada" cekamo vec godinama. Mozda i umres a ne stignes je objaviti. Cemu cekanje? objavi dio i oznaci dijelove koji su nepotpuni. Isto kao sto je ovaj gospodin sa videa uradio. On ima svoju teoriju koja je nepotpuna i na kojoj radi i mi svi razumijemo zasto je to tako. Ali je bitno da razumijemo koncept i generalnu ideju. Detalji se doradjuju.teodati wrote: ↑30/10/2024 17:40
E kolega, kada pročitaš CIJELU moju "teoriju svega", kada ju objavim, seveda, onda ćeš vidjeti da je bazirana ne na ničemu nego na SVEMU što postoji, dok nauka ima samo PRETPOSTAVKE, ne zna osnovne stvari objasniti poput prostora i vremena, svijesti, nastanka materije i svih materijalnih sila, sve se svodi na či bi da bi, i dakako BEZ DOKAZA.
Bolje imati 90% savrsen proizvod koji je na trzistu nego teziti 100% a nikada ne izbaciti na trziste. Razlisli o tome.
Jer kada objavim svoju teoriju, poslije se više neće imati što objašnjavati, osim nekih sitnica, koje nisu globalno tako važne.
Zato vrijedi to čekati, ili?
- apsidejzi
#4621 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
E vidis u ovim detaljima se krije sustina problema. Svijet se ne moze shvatiti bar dijelom bez faktora vise sile - kazes. Mozda jeste tako, ali naucni metod nas uci da ne letimo prebrzo u zakljucke. Ako pogledas u Kur'an recimo, naces ajet kako bog zeli da pogledamo u ptice i da ga velicamo zato sto samo on drzi ptice na nebu.
Ljudima u 6 stoljecu, koji nisu znali sta je razlika u pritisku i koji nisu znali za Njutnove zakone, to ke savrseno logicno zvucalo. I koristili isti ovaj argument: kad stane nase znanje, pocinje visa sila koju zovemo Bog. No dopustis par stoljeca ljudskoj inovativnosti i mi danas u nebo dizemo mnogo teze objekte od ptica. Taj argument se naziva: Bog izuzetaka. Kad nesto ne znas onda mora da je bog ili visa sila.
Ja opet kazem, mozda jeste a mozda samo treba da prodje par stoljeca ljudske inovativnosti i onda ce ta generacija ljudi razumjeti kako to funkcionise. No mi zelimo znati sad i posto ne znamo onda smislimo pricu koja zvuci logicno i pretvaramo se da kao znamo. Evo ti teodati kao najbolji primjer.
- apsidejzi
#4622 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Imas pravo, ali ti to ne radis. Ti ne ispravljas. Ti samo negiras. Ispraviti nesto znaci pokazati kako jeste. Ti ne pokazujes kako jeste. Ti samo tvrdis da znas kako jeste i da ces nekad objaviti.teodati wrote: ↑01/11/2024 12:28Imam pravo i prije objave govoriti istinu je tako, makar u dijelovima i ispravljati već sada bajke i laži o postanku svega u koje ljudi vjeruju, ok?apsidejzi wrote: ↑30/10/2024 20:09Na oznacenom pocinje i zavrsava sva diskusija s tobom. To "kada" cekamo vec godinama. Mozda i umres a ne stignes je objaviti. Cemu cekanje? objavi dio i oznaci dijelove koji su nepotpuni. Isto kao sto je ovaj gospodin sa videa uradio. On ima svoju teoriju koja je nepotpuna i na kojoj radi i mi svi razumijemo zasto je to tako. Ali je bitno da razumijemo koncept i generalnu ideju. Detalji se doradjuju.teodati wrote: ↑30/10/2024 17:40
Jer kada objavim svoju teoriju, poslije se više neće imati što objašnjavati, osim nekih sitnica, koje nisu globalno tako važne.
-
#4623 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Upravo tako, Einstein je svoju teoriju relativnosti upravo tako dobio, sjeo je sa papirom i olovkom i duboko razmišljao, dakle bavio se metafizikom, i tako sam i ja dobio pravu "teoriju svega", a Tesla je već davno govorio nauci da se počne baviti s metafizikom, ali eto, nisu slušali, zato i ništa konkretno o postanku svega ne znaju, osim pretpostavki, koje vode u sve veće bajke i fantazije o cjelokupnoj stvarnosti, svatko može saznati istinu o postanku svega, ali onda mora naučiti baviti se metafizikom, i učiti nove stvari, nitko umjesto nekoga drugoga ne može učiti, svatko sam to mora želi li znati kako je sve nastalo, zasukati ruakave i raditi na tome, nema druge.Hakiz wrote: ↑30/10/2024 20:19Nauka sa svim ljudima, instrumentima, eksperimentima itd kroz stotine, čak hiljade godina rada nema odgovore, ali ti jedan ih imaš? Papir, olovka i riješio si pitanje postanka i svrhe postojanja?teodati wrote: ↑30/10/2024 17:40E kolega, kada pročitaš CIJELU moju "teoriju svega", kada ju objavim, seveda, onda ćeš vidjeti da je bazirana ne na ničemu nego na SVEMU što postoji, dok nauka ima samo PRETPOSTAVKE, ne zna osnovne stvari objasniti poput prostora i vremena, svijesti, nastanka materije i svih materijalnih sila, sve se svodi na či bi da bi, i dakako BEZ DOKAZA.apsidejzi wrote: ↑29/10/2024 23:29
Ne znas nego imas ideju o postanku. Ideju koja se bazira na nicemu.
S druge strane, nauka ima poprilicno dobro razumjevanje kako sve funkcionise sto je vece od standardnog modela tj sastavnih dijelova atoma. Na veoma malim skalama postaje nemoguce razumjeti kako funkcionisu jer ne mozes izvrsiti mjerenje posto utices na sam eksperiment. No naucnici imaju par ideja kako stvari funkcionisu na toj skali. Sve te ideje ne zahtjevaju nikakav inteligentni dizajn. Doduse, jos uvijek su ideje ali za razliku od tvoje ideje, baziraju se na nauci i skladne su sa ostatkom onoga sto je covjecanstvo otkrilo o svemiru.
OK.
Dakako, treba znati kako početi učiti metafiziku, zato postoje učitelji, bića daleko starija od nas ljudi, samo kažem.
A ovdje na Zemlji je za sada samo jedan takav učitelj, običan čovjek, ali koji je završio tu školu metafizike, e da!
-
#4624 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Kao što sam kažeš za svijest, niko od ljudi ne zna, tako ni ti bne možeš tvrditi ništa. Možda jeste materijalna, možda nije. Meni se čini da ne postoji ništa da nije materijalno.teodati wrote: ↑01/11/2024 12:19Svijest nije materijalnoga porijekla, da je tako već bi nauka otkrila gdje se u našem tijelu ona nalazi, mi vidimo i mjerimo samo posljedice svijesti a ne samo svijest, nitko od ljudi ne zna ni kako nastaje ni gdje se zbilja nalazi, i materija ne postoji oduvijek, dakle ima početak i uzrok, i tu treba tražiti uzrok svijesti.Hakiz wrote: ↑31/10/2024 22:33A misao i svijest se nalaze gdje? Koliko ja znam, samo čovjek posjeduje svijest i misao, a čovjek je materija. Ako i neka životinja ih posjeduje, opet je i životinja materija. Čak i onu čuvenu informaciju nešta treba skladištiti, prenostiti, koristiti. Opet materija. Kao što po Hokingu prije Velikog praska nije postojalo vrijeme u kojem bi postojao bog, pa je to dokaz da bog nije mogao stvoriti svemir, tako i bez materije u kojoj bi postojala informacija ne može ni informacija postojati.
A ovo je glupost što je Hawking tvrdio, da prije Velikoga praska nije bilo vremena, bilo je ali ne u našoj dimenziji, jer vječno vrijeme postoji oduvijek i zauvijek, kao i uzrok svega, isto mu je glupost kada je tvrdio da nema ništa sjevernije od Sjevernog pola, ima zvijezda i planeta sjeverno od Sjevernog pola koliko hoćeš.
Ovo za Hokinga. Nadam se da tvoja biografija ti daje za pravo da tvdiš da je Hoking govorio gluposti. Ja, iskreno, sumnjam, ali, možda.
-
#4625 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Negiranje bajki i laži je ispravljanje također, to je dobar početak da se vidi gdje smo mi ljudi što se postanka svega tiče, prvo ćemo pokazati gdje te bajke i laži griješe, a onda idemo učiti onu pravu istinu, to jedini put, jer svatko u nešto vjeruje, da bi slušao nekoga, prvo se mora uvjeriti da to u što vjeruje nije istina, onda će htjeti ako želi čuti i pravu istinu, prije neće, jer Um zna blokirati svijest da ne može istina doprijeti do nje, ako fanatično i slijepo u nešto vjeruje, zato je svaki veliki mislilac svojim učenicima rekao da prvo moraju isprazniti svoj Um (odreći se bajki i laži u koje vjeruje), da bi istina polako ali sigurno dolazi do njegove svijesti, nema brzog puta do toga, dapače!apsidejzi wrote: ↑01/11/2024 12:35Imas pravo, ali ti to ne radis. Ti ne ispravljas. Ti samo negiras. Ispraviti nesto znaci pokazati kako jeste. Ti ne pokazujes kako jeste. Ti samo tvrdis da znas kako jeste i da ces nekad objaviti.teodati wrote: ↑01/11/2024 12:28Imam pravo i prije objave govoriti istinu je tako, makar u dijelovima i ispravljati već sada bajke i laži o postanku svega u koje ljudi vjeruju, ok?apsidejzi wrote: ↑30/10/2024 20:09
Na oznacenom pocinje i zavrsava sva diskusija s tobom. To "kada" cekamo vec godinama. Mozda i umres a ne stignes je objaviti. Cemu cekanje? objavi dio i oznaci dijelove koji su nepotpuni. Isto kao sto je ovaj gospodin sa videa uradio. On ima svoju teoriju koja je nepotpuna i na kojoj radi i mi svi razumijemo zasto je to tako. Ali je bitno da razumijemo koncept i generalnu ideju. Detalji se doradjuju.