Pu
Inspekcija rada
-
Papanka
#1 Inspekcija rada
...kako se vama sve ovo cini? Evo, da prostite...ja na*ebah...ufatila prpa direktora...kod kojeg radim 2,5 god....i nikad me nije prijavio...i umjesto da me sad prijavi....ja sam kuci...do daljnjeg...sta sad?opet po nama koji posteno pokusavamo zaraditi sebi za kifle...a bas mi treba lova....1.000 je moja godina na faxu...studentski kredit ne mozes uzeti ako nisi u stalnom radnom odnosu
...a gdje da se zaposlim...i ovo malo sto sam imala posla...eto ...ode...
Pu
Pu
-
nineac
#2 Re: Inspekcija rada
U ovih 4-5 redova si navela problem BiH. Niti je tvoj direktor dorastao toj funkciji, niti ima on ideju sta hoce da napravi od te firme ili cega vec.Papanka wrote:...kako se vama sve ovo cini? Evo, da prostite...ja na*ebah...ufatila prpa direktora...kod kojeg radim 2,5 god....i nikad me nije prijavio...i umjesto da me sad prijavi....ja sam kuci...do daljnjeg...sta sad?opet po nama koji posteno pokusavamo zaraditi sebi za kifle...a bas mi treba lova....1.000 je moja godina na faxu...studentski kredit ne mozes uzeti ako nisi u stalnom radnom odnosu...a gdje da se zaposlim...i ovo malo sto sam imala posla...eto ...ode...
Pu
A ti, neznam sta bi ti rekao, vracamo se ukrug, kada dodju izbori nemoj sjedit i nemoj glasat za one koji vec 17 godina pokusavaju da taj sistem ostane.
Ako mislis da tvoj glas nece nista promjenit, onda jebiga, sjedi kuci...
-
Papanka
ma nisam ja glasala ni za oev ni za one....da sad ne reklamiram stranku...u pitanju je neko ko fakat misli na RAD i RADNIKE... ali mislim da su problem klanovi...i ljudi koji su dobili BH drzavljanstvo 3 za 1 KM... valjda ces shvatiti o cemu pricam.
- cyprus
Kladim se da je Narodna Stranka Radom za Boljitak.Papanka wrote:ma nisam ja glasala ni za oev ni za one....da sad ne reklamiram stranku...u pitanju je neko ko fakat misli na RAD i RADNIKE... ali mislim da su problem klanovi...i ljudi koji su dobili BH drzavljanstvo 3 za 1 KM... valjda ces shvatiti o cemu pricam.
-
tempora
#5 Re: Inspekcija rada
Sta gubis ako ga prijavis, sobzirom da sada sjedis kod kuce i da 2,5 godine nisi prijavljena?Papanka wrote:...kako se vama sve ovo cini? Evo, da prostite...ja na*ebah...ufatila prpa direktora...kod kojeg radim 2,5 god....i nikad me nije prijavio...i umjesto da me sad prijavi....ja sam kuci...do daljnjeg...sta sad?opet po nama koji posteno pokusavamo zaraditi sebi za kifle...a bas mi treba lova....1.000 je moja godina na faxu...studentski kredit ne mozes uzeti ako nisi u stalnom radnom odnosu...a gdje da se zaposlim...i ovo malo sto sam imala posla...eto ...ode...
Pu
-
Papanka
#6 Re: Inspekcija rada
Prvo...ti ljudi su me primili bez shtele...na pocetku su mi rekli...plata tolika...osiguranja nema...radis toliko...slobodno toliko...tempora wrote:Sta gubis ako ga prijavis, sobzirom da sada sjedis kod kuce i da 2,5 godine nisi prijavljena?Papanka wrote:...kako se vama sve ovo cini? Evo, da prostite...ja na*ebah...ufatila prpa direktora...kod kojeg radim 2,5 god....i nikad me nije prijavio...i umjesto da me sad prijavi....ja sam kuci...do daljnjeg...sta sad?opet po nama koji posteno pokusavamo zaraditi sebi za kifle...a bas mi treba lova....1.000 je moja godina na faxu...studentski kredit ne mozes uzeti ako nisi u stalnom radnom odnosu...a gdje da se zaposlim...i ovo malo sto sam imala posla...eto ...ode...
Pu
ja nisam te 2,5 god sjedila i cekala da me osiguraju...nego sam i dalje trazila drugi posao... za kojeg nisam imala shtelu! ne mogu ja tuziti ljude koji su mi redovno davali platu...slobodne dane pred ispit...to nije velika firma...i naravno da je i taj covjek svjestan da cu danas sutra otici iz te firme...
Previse su mi izasli u susret d abi sad pljunula na njih
Last edited by Papanka on 01/07/2007 11:48, edited 1 time in total.
-
tempora
#7 Re: Inspekcija rada
Papanka wrote:tempora wrote:Sta gubis ako ga prijavis, sobzirom da sada sjedis kod kuce i da 2,5 godine nisi prijavljena?Papanka wrote:...kako se vama sve ovo cini? Evo, da prostite...ja na*ebah...ufatila prpa direktora...kod kojeg radim 2,5 god....i nikad me nije prijavio...i umjesto da me sad prijavi....ja sam kuci...do daljnjeg...sta sad?opet po nama koji posteno pokusavamo zaraditi sebi za kifle...a bas mi treba lova....1.000 je moja godina na faxu...studentski kredit ne mozes uzeti ako nisi u stalnom radnom odnosu...a gdje da se zaposlim...i ovo malo sto sam imala posla...eto ...ode...
Pu
Ne ozbiljno, samo pitam? Znam da je lako reci, ucini ovo ili ono, jer niko se ne nalazi u tvojoj situaciji i ne moze odvagati prioritete.Ali ako je vec situacija takva kakva jeste, zasto mislis da ce biti bolje ako i dalje sutis? Ili da nadjes drugi posao?
-
Papanka
smajli je trebao biti za post prije tvog
...al dok sam ispravila...ti vec otkuca drugi...
to je svakako bilo dobro, dok se ne nadze nesto bolje...evo maloprije me je direktor zvao...kaze da ponesem papire kuci i da kuci radim dok se situacija ne smiri... ja znam da plata samo kod nas je osnovno sredstvo motivacije za rad...ali...opet...vecina vlasnika privatnih firmi ce otpustiti prije radnika nego ga prijavitii...voljela bih i ja da mi rega ide radni staz...ali zar nebi bilo bolje da su prvo krenuli od ovih drzavnih firmi koje spratove upravnih zgrada nazivaju po prezimenima...porodcnim naravno...laziranje konkursa i trazenje 5 fakulteta za radno mjesto koje ne zahtjeva nista vise od IV stepena SSS
to je svakako bilo dobro, dok se ne nadze nesto bolje...evo maloprije me je direktor zvao...kaze da ponesem papire kuci i da kuci radim dok se situacija ne smiri... ja znam da plata samo kod nas je osnovno sredstvo motivacije za rad...ali...opet...vecina vlasnika privatnih firmi ce otpustiti prije radnika nego ga prijavitii...voljela bih i ja da mi rega ide radni staz...ali zar nebi bilo bolje da su prvo krenuli od ovih drzavnih firmi koje spratove upravnih zgrada nazivaju po prezimenima...porodcnim naravno...laziranje konkursa i trazenje 5 fakulteta za radno mjesto koje ne zahtjeva nista vise od IV stepena SSS
-
haris ubleha
#9 Re: Inspekcija rada
Ja mislim da nije do direktora tj. gazde, mada i njih ima svakakvih. Logicno je da ljudi hoce da zarade u kapitalizmu jer da nije tako bavili bi se humanitarnim radom u Merhametu ili Karitasu.
Daleko najveci (po meni jedini) krivac je vlast koja je kreirala takav drustveno-ekonomski sistem... u kojem ima pet nivoa vlasti... administracija jede 65 procenata drustvenog bruto proizvoda... gdje je mali milion amidzica i daidzica iz SDA/ZABIH uhljebljeno u hladovini kancelarija, sekretarijata, ministarstava... a njihovi su prohtjevi takvi da se moraju placati doprinosi na plate zaposlenih od skoro 70 posto... U takvoj situaciji bolje je i direktoru i radniku da se radnik nikako ne prijavljuje... ili da se prijavljuje na minimalac...
A podsjetimo se kako je jedna od prvih mjera vlasti Alijanse 2000. godine bilo smanjenje doprinosa za plate zaposlenih za 10 procenata... plus oslobadjanje placanja dazbina za novozaposlene radnike tokom prvih 12 mjeseci njihovog rada... Ali, narod je na izborima 2002. godine rekao da to ne valja...
Kao sto je na zadnjim izborima rekao da ne valja program stranke koja je obecavala smanjenje javne potrosnje za 10-15 procenata. Tako da je sva prica "kako posijes, tako ces i poznjeti"... Sjetva je bila 1. oktobra 2006. godine, a plodove cemo ubirati do 2010. godine u vidu povecanja administracije, povecanja plata ministara i radnika firmi u drzavnom vlasnistvu, pljackasa-notara, raznih poskupljenja, unistavanja i ovo malo privrede...
Zato... sabur...
Daleko najveci (po meni jedini) krivac je vlast koja je kreirala takav drustveno-ekonomski sistem... u kojem ima pet nivoa vlasti... administracija jede 65 procenata drustvenog bruto proizvoda... gdje je mali milion amidzica i daidzica iz SDA/ZABIH uhljebljeno u hladovini kancelarija, sekretarijata, ministarstava... a njihovi su prohtjevi takvi da se moraju placati doprinosi na plate zaposlenih od skoro 70 posto... U takvoj situaciji bolje je i direktoru i radniku da se radnik nikako ne prijavljuje... ili da se prijavljuje na minimalac...
A podsjetimo se kako je jedna od prvih mjera vlasti Alijanse 2000. godine bilo smanjenje doprinosa za plate zaposlenih za 10 procenata... plus oslobadjanje placanja dazbina za novozaposlene radnike tokom prvih 12 mjeseci njihovog rada... Ali, narod je na izborima 2002. godine rekao da to ne valja...
Zato... sabur...
- Ja_Ja
#10 Re: Inspekcija rada
Da je ta alijansa bila tako bajna kao sto ti pricas mozda bi i danas bila gdje je bila 2000. LOPOVI moj sinko LOPOVI!haris ubleha wrote: A podsjetimo se kako je jedna od prvih mjera vlasti Alijanse 2000. godine bilo smanjenje doprinosa za plate zaposlenih za 10 procenata... plus oslobadjanje placanja dazbina za novozaposlene radnike tokom prvih 12 mjeseci njihovog rada... Ali, narod je na izborima 2002. godine rekao da to ne valja...Kao sto je na zadnjim izborima rekao da ne valja program stranke koja je obecavala smanjenje javne potrosnje za 10-15 procenata. Tako da je sva prica "kako posijes, tako ces i poznjeti"... Sjetva je bila 1. oktobra 2006. godine, a plodove cemo ubirati do 2010. godine u vidu povecanja administracije, povecanja plata ministara i radnika firmi u drzavnom vlasnistvu, pljackasa-notara, raznih poskupljenja, unistavanja i ovo malo privrede...
![]()
Zato... sabur...
- Prpa.ba
#11 Re: Inspekcija rada
Ja_Ja wrote:Da je ta alijansa bila tako bajna kao sto ti pricas mozda bi i danas bila gdje je bila 2000. LOPOVI moj sinko LOPOVI!
E neka su nam sad merhametlije na vlasti
-
nineac
#12 Re: Inspekcija rada
Da je ta alijansa bila tako bajna kao sto ti pricas mozda bi i danas bila gdje je bila 2000. LOPOVI moj sinko LOPOVI![/quote]Ja_Ja wrote:haris ubleha wrote: A podsjetimo se kako je jedna od prvih mjera vlasti Alijanse 2000. godine bilo smanjenje doprinosa za plate zaposlenih za 10 procenata... plus oslobadjanje placanja dazbina za novozaposlene radnike tokom prvih 12 mjeseci njihovog rada... Ali, narod je na izborima 2002. godine rekao da to ne valja...Kao sto je na zadnjim izborima rekao da ne valja program stranke koja je obecavala smanjenje javne potrosnje za 10-15 procenata. Tako da je sva prica "kako posijes, tako ces i poznjeti"... Sjetva je bila 1. oktobra 2006. godine, a plodove cemo ubirati do 2010. godine u vidu povecanja administracije, povecanja plata ministara i radnika firmi u drzavnom vlasnistvu, pljackasa-notara, raznih poskupljenja, unistavanja i ovo malo privrede...
![]()
Zato... sabur...
hahahahaha, sad nam je super!
-
_BosanaC
Slazem se, ali sta sa ljudima koji pristaju da rade bez prijave i placanja doprinosa jer su svjesni da drugacije ne bi imali nikakav posao i prihode?komi wrote:kazne za neprijavljene radnike trebaju biti zatvorske kao što se predlaže u EU
S druge strane, realno, sta imam ja od toga sto moj poslodavac meni placa tolike doprinose da bi mogao zaposliti komotno jos jednog nezaposlenog? Imam garanciju da ce mi za 35 godina penzija biti ispod 200KM i da kad se razbolim bez privatnika ne mogu prdnuti?
- baby_angel
A fakat, oprostite mi na neznanju, kakve su uopste kazne predvidjene? Zato sto znam za slucaj ( prodavnica u mojoj zgradi) uhvati inspekcija djevojku da radi na crno, i gazda ne plati nista nego su mu dali rok da je prijavi. I on je prijavio I ODJAVIO ZA MJESEC DANAkomi wrote:kazne za neprijavljene radnike trebaju biti zatvorske kao što se predlaže u EU
Imam osjecaj da ce upravo tako zavrsiti i ovih 13.000 radnika prijavljenih juce
- baby_angel
Ovo jeste cinjenicno stanje. Osigurana sam, ali nisam ovjerila knjizicu tri godine. Zasto? Zato sto sve obavljam privatno. Hvala Bogu pa mogu, ali ima ljudi da to sebi ne mogu priustiti. Juce mi je drug slomio ruku. I on ima zdravstveno, ode kod doktora da stavi gips i sestre mu kazu: Doktor je otisao na godisnji prije pola sata_BosanaC wrote:Slazem se, ali sta sa ljudima koji pristaju da rade bez prijave i placanja doprinosa jer su svjesni da drugacije ne bi imali nikakav posao i prihode?komi wrote:kazne za neprijavljene radnike trebaju biti zatvorske kao što se predlaže u EU
S druge strane, realno, sta imam ja od toga sto moj poslodavac meni placa tolike doprinose da bi mogao zaposliti komotno jos jednog nezaposlenog? Imam garanciju da ce mi za 35 godina penzija biti ispod 200KM i da kad se razbolim bez privatnika ne mogu prdnuti?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
baby_angel wrote:A fakat, oprostite mi na neznanju, kakve su uopste kazne predvidjene? Zato sto znam za slucaj ( prodavnica u mojoj zgradi) uhvati inspekcija djevojku da radi na crno, i gazda ne plati nista nego su mu dali rok da je prijavi. I on je prijavio I ODJAVIO ZA MJESEC DANAkomi wrote:kazne za neprijavljene radnike trebaju biti zatvorske kao što se predlaže u EU![]()
Imam osjecaj da ce upravo tako zavrsiti i ovih 13.000 radnika prijavljenih juce
ne znam za kazne ali da imam ikakvu vlast ili moć da promijenim
uveo bih zatvorske kazne za takve vidove prevara jer ako firma nema da plati doprinose a diša voza auto od 100 000 onda stvarno nešto nije uredu
a ako se firma kobelja 5 godina u dugovima i rade ljudi na crno
vala ne treba da postoji nek se rasformira... bankrot nije problem ako će se osnovati neka nova firma koja će dobro solidno poslovati
ako je 20-30% ljudi neporijavljeno
kad tad ćemo imati socijalne probleme
bolje prije nego kasnije
-
_BosanaC
@komi, koji bolan socijalni problemi? Pa vidis da ljude ni ne interesuje ta problematika. Ne moze biti socijalnih problema sve dok pop i hodza ne reknu narodu da naprave socijalne probleme. A oni ih pokrenuti nece zato sto sjede u toj istoj vlasti i lizu guzice jedni drugima... Gladuj narode, da bi jeo na onom svijetu... Koji ti je sve blizi i blizi svakim danom...
- SiSaJuMe
Kod nas je uvjek zakukuljeno, umotano, podmazi pa picimo dalje.,
Jednostavno lupit novcane kazne za radnike i za poslodavca.
2000,00 KM kazna za radnika,
10000,00 KM za poslodavca
Pa ce se radnik dobro skontat hocel prihvatit poso na crno a poslodavac hoceli takve primat. Inspekcija bi se sama zatvorila nakon par mjeseci.
Samo po djepu lupit.
Jednostavno lupit novcane kazne za radnike i za poslodavca.
2000,00 KM kazna za radnika,
10000,00 KM za poslodavca
Pa ce se radnik dobro skontat hocel prihvatit poso na crno a poslodavac hoceli takve primat. Inspekcija bi se sama zatvorila nakon par mjeseci.
Samo po djepu lupit.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
moja mama ima 19 godina radnog staža i nema penzije_BosanaC wrote:@komi, koji bolan socijalni problemi? Pa vidis da ljude ni ne interesuje ta problematika. Ne moze biti socijalnih problema sve dok pop i hodza ne reknu narodu da naprave socijalne probleme. A oni ih pokrenuti nece zato sto sjede u toj istoj vlasti i lizu guzice jedni drugima... Gladuj narode, da bi jeo na onom svijetu... Koji ti je sve blizi i blizi svakim danom...
a ima ljudi u 35. koji nemaju ni dana radnog staža
kako će ti ljudi imati penzije??? a radili su na crno mnoge poslove
imat će ćemo čitave generacije ljudi koji će se hraniti u narodnim kuhinjama i neće imati ni bijednih 200 stoje koliko sada penzioneri imaju
-
_BosanaC
Kontam ja tebe, ali jedna lasta ne cini proljece... Ostale laste ce, onog trenutka kad stomak zakrci, biti uredno napomenute da sada mogu punih usta reci kako su muslimani, pravoslavci, katolici, kako ce ih Bog nagraditi na onom svijetu... I naravno, nece im na kraj pameti pasti da pitaju otkud onom koji ih tjesi sve ono o cemu oni samo sanjaju...komi wrote:moja mama ima 19 godina radnog staža i nema penzije_BosanaC wrote:@komi, koji bolan socijalni problemi? Pa vidis da ljude ni ne interesuje ta problematika. Ne moze biti socijalnih problema sve dok pop i hodza ne reknu narodu da naprave socijalne probleme. A oni ih pokrenuti nece zato sto sjede u toj istoj vlasti i lizu guzice jedni drugima... Gladuj narode, da bi jeo na onom svijetu... Koji ti je sve blizi i blizi svakim danom...
a ima ljudi u 35. koji nemaju ni dana radnog staža
kako će ti ljudi imati penzije??? a radili su na crno mnoge poslove
imat će ćemo čitave generacije ljudi koji će se hraniti u narodnim kuhinjama i neće imati ni bijednih 200 stoje koliko sada penzioneri imaju
- baby_angel
JBG... Meni je ova akcija ipak znak da se dogadja nesto pozitivno, makar malo. Ipak se mora od necega krenuti.
Nego ne mogu da vjerujem kako jedna ovakva tema ima ovako slabu popularnost... Garantujem da 70% ljudi na forumu radi na crno a niko nista...
Nego ne mogu da vjerujem kako jedna ovakva tema ima ovako slabu popularnost... Garantujem da 70% ljudi na forumu radi na crno a niko nista...
-
_BosanaC
Rekoh vec... Nema Lepog, Vozda & Dodika u temi, i automatski nije interesantna.baby_angel wrote:JBG... Meni je ova akcija ipak znak da se dogadja nesto pozitivno, makar malo. Ipak se mora od necega krenuti.
- baby_angel
Potpisujem_BosanaC wrote:Rekoh vec... Nema Lepog, Vozda & Dodika u temi, i automatski nije interesantna.baby_angel wrote:JBG... Meni je ova akcija ipak znak da se dogadja nesto pozitivno, makar malo. Ipak se mora od necega krenuti.