Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Da li ste za to da Ulica Koševo postane ulica Prvog korpusa ABiH ?

Da
64
31%
Ne
134
64%
Ne zanima me
11
5%

Total votes: 209

enx

#251 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by enx »

Ja ne vidim zaista nikakav razlog da se mijenja naziv Koševo. I ne vidim razlog za ovako žučne i glupe rasprave.
U mojoj porodici, 3 borca s prve linije, 1 težak RVI, (iz borbe) 1 poginuo (takođe u borbi), ovo govorim radi onih koji pokušavaju da ovoj raspravi daju politički kontekst.
Jer i samo mijenjanje naziva je politički potez, hajd nek se šta priča, valja opravdati pare koje primaju, ko da mi se neko bori za borce i prvi korpus. A taj škrijelj, bolje bi mu bilo da kaže, naši borci će imati pravo na naknadu ........ ili pravo na bilo šta poslije rata pravo na.............. bar korištenje hale prije ostalih................... i tačka.
Nemogu sranja njihovih više!!!!!!!!!!! :x :evil:
cyprus

#252 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by cyprus »

KatarinaKosaca wrote:
cyprus wrote:Ja sam da ovoj mojoj ulici promjenim ime u Jukinih vukova... E sad ide nenadjebiv argument: da nije Juke, ona bi se danas zvala Draže Mihajlovića :o
Tendenciozan i drzak komentar. Iz kojeg se da zaključiti puno toga...
Stvarno? Naprimjer?
mishic

#253 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by mishic »

U ratu je, valjda, postojao neki prešutni dogovor – da budemo i ponašamo se kao ljudi, da u magli očaja u kojeg su nas zavili pokušamo da zadržimo zrnca dostojanstva i plemenitosti. Mi to i jesmo uspjeli. Tada. U ratu. Nisam sigurna da smo uspjeli danas. U miru.

Ova i sve inicijative "boračkih" udruženja, da ne bude zabune, borac sam od početka do kraja rata, ne treba podržati ne zbog opravdanosti ili neopravdanosti inicijative, nego jednostavno zbog toga što na jednoj opštini ima i po deset i više "boračkih" udruženja. Ova udruženja što se zovu boračkim u stvari su interesne klike koje su se okupile oko pojedinaca koji su i u ratu ganjali vlastiti interes. Oni su tada, oni i danas, oni će i još dugo "kupiti kajmak" a borci su nezaposleni. borci su podstanari, borci su gladni... Ali eto da bi se moglo reći da udruženja nešto rade, da bilo čim opravdaju goleme sume koje troše, da bi pokazali da misle na borce i da rade u intersu boraca pokreću kojekakve gluposti. Kada "borci" postanu borci, naprave jedno ili dva, eventualno tri udruženja u cijeloj zemlji, kada šutnu ove osnivaće desetina i desetina kojekakvih udruženja tada će njihovi prijedlozi imati smisla i o njima će vrijediti razmišljati i trošiti vrijeme i rijeći na njih. Ove gluposti oberlopova koji lopovluk podvode pod interese boraca treba ignorisati.
sparky

#254 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by sparky »

ma neka mjenjaju.opet ce to raja zvati kako je navikla.
nekom je to jos uvijek kralja tomislava,a ima i onih kojim je to kosevo jer drugacije ne pamte.
ja bi sutra glasao za to da se ulice nazovu po drvecu,cvijecu....

:run:
sistematski pregled

#255 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by sistematski pregled »

Ma j.ebo udruženja, svi mi borci znamo kome i za šta ona služe. O njima znam i previše, tako da mi se gade. Ali 1 Korpus nisu oni. Nisu ni Kadrija, ni Nedžad ni Vahid niti šta ja znam ko. 1 Korpus smo bili mi koji smo stali na crtu s puškom u ruci kada je bilo najpotrebnije našem gradu. 1. Korpus su naši saborci koji koji su pali u toj borbi. 1 Korpus je bilo Sarajevo.I ja sam protiv mijenjana imena ulica iz razloga što je velikom broju ljudi u ovom trenutku to prevelik finansijski trošak. Zbog činjenice da se tim novcima može pomoći nekom djetetu nezaposlenog demobilisanog borca. Spasiti nečiji život i sl.
Poštujem svačije mišljenje, ali me boli kada vidim ovoliko, što direktno što indirektno, pljuvanje po 1 Korpusu (u stvari to je pljuvanje po Armiji BiH). Ne zbog nas preživjelih već zbog mojih drugova koji su dali život za Sarajevo i BiH. Neke ljude mogu i razumjeti, mogu razumjeti ogorčene demobilisane borce. Ali ne mogu razumjeti zluradost pobjegulja i balavaca, izlive trijumfa tipa :mrgreen: . Aferim vam. To su izgleda zaslužili ljudi koji su vam omogućili da sada tipkate i serete po forumima.
A pojedini nikako ne mogu da prežale to što inicijativa nije bila da se ime promijeni u ulicu Sarajevsko-romanijskog korpusa. Nikako da prežale što smo 1992 rekli No Pasaran!
Control panel

#256 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Control panel »

dokle ce vise borci imati razne privilegije. te daj im kredite, te daj im stanove, te daj im nadoknade, te daj im ordenje, te daj im ulice, te daj im priznanja...
pa da su dosli do japana to bi bilo previse.

ako se sjecate 6aprilsku nagradu grada 1 korpus je poklonio aliji izetbegovicu :x
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#257 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by japin_mutapi »

Control panel wrote: ako se sjecate 6aprilsku nagradu grada 1 korpus je poklonio aliji izetbegovicu :x
jel ovo neki "argument" protiv prvog korpusa
sistematski pregled

#258 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Control panel wrote:dokle ce vise borci imati razne privilegije. te daj im kredite, te daj im stanove, te daj im nadoknade, te daj im ordenje, te daj im ulice, te daj im priznanja...

ako se sjecate 6aprilsku nagradu grada 1 korpus je poklonio aliji izetbegovicu :x
Na žalost, pravi borci imaju premalo privilegija. Naše vlasti su zapošljavalje logističare, dezertere, ljude koji nisu bili tu u ratu. Kupovali su ih za par hiljada maraka bojovnici sa minhenskih linija.
Dokle će više ljudi pljuvati po ljudima koji su ih odbaranili? :x
svjezi_ustipak

#259 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by svjezi_ustipak »

sistematski pregled wrote:
Control panel wrote:dokle ce vise borci imati razne privilegije. te daj im kredite, te daj im stanove, te daj im nadoknade, te daj im ordenje, te daj im ulice, te daj im priznanja...

Na žalost, pravi borci imaju premalo privilegija. Naše vlasti su zapošljavalje logističare, dezertere, ljude koji nisu bili tu u ratu. Kupovali su ih za par hiljada maraka bojovnici sa minhenskih linija.
Dokle će više ljudi pljuvati po ljudima koji su ih odbaranili? :x
sve dotle dok oni koji su branili sute i pustaju te sa minhenskih linija da pricaju u njihovo ime.
sistematski pregled

#260 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Ima i ta mjesta. Dopustili smo da nas predstavljaju poltroni, šljam sa kojim se šugave vlasti poigravaju. Ali mislim da to nije razlog da nas kojekavi kreteni i debili pljuju.
svjezi_ustipak

#261 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by svjezi_ustipak »

sistematski pregled wrote:Ima i ta mjesta. Dopustili smo da nas predstavljaju poltroni, šljam sa kojim se šugave vlasti poigravaju. Ali mislim da to nije razlog da nas kojekavi kreteni i debili pljuju.
ne pljuje tebe niko. samo je dosta vise i te suplje o borcima i borackim pravima. te daj stanove, te kredite, te poslove, te daj pare iz budzeta, te preimenuj ulice poslije 15 godina, te nemoj nista pitato o borcima kao da su bijeli medvjedi. dobro je ba vise. neka svako ogradi sta je oslobodio licno i tako cemo najbolje zavrsiti svu tu suplju. da smo ovoliko boraca imali stigli bi do Vladivostoka.
Control panel

#262 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Control panel »

i ja sam bio prvi korpus. od prvog do zandjeg dana i jos koji mjesec poslije pa sam se razduzio. i onda sam gledao da na svaki nacin svojim rukama zaradim a ne da cekam da mi neko udijeli kakvu pomoc za to sto sam se borio sa svoju zemlju. to sto sam se borio bilo je iz cistog patriotizma a ne iz neke koristi. ni knjizicu nisam ni za sta iskoristio. cuvam je za uspomenu. platio ona dva ili tri puta struju i plin dok je moglo i nisam htio da je prodajem bud zasto onim lihvarima.
i sad ja pljujem po 1 korpusu (tj. po sebi) jer imam pravo na svoje misljenje koji izrazavam.
bolje bi bilo ovim patriotama koji su boracku populaciju sveli na sadaku da su otvarali fabrike nego sto su im onu pomoc davali i jos im daju. bolje da su zaradjivali svoju platu koja bi bila visetruko veca od one pomoci koju sada dobijaju.
to je pravi odnos prema borcima a ne da od njih prave prosjake.
Control panel

#263 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Control panel »

niko nije psotavi pravo pitanje ovdje.

sta znaci 1 korpus. ko je 1 korpus. jesam li ja 1 korupus ako kazem da nije najbolji nacin brige za borce ako im date naziv ulice.
sistematski pregled

#264 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Control panel wrote:i ja sam bio prvi korpus. od prvog do zandjeg dana i jos koji mjesec poslije pa sam se razduzio. i onda sam gledao da na svaki nacin svojim rukama zaradim a ne da cekam da mi neko udijeli kakvu pomoc za to sto sam se borio sa svoju zemlju. to sto sam se borio bilo je iz cistog patriotizma a ne iz neke koristi. ni knjizicu nisam ni za sta iskoristio. cuvam je za uspomenu. platio ona dva ili tri puta struju i plin dok je moglo i nisam htio da je prodajem bud zasto onim lihvarima.
i sad ja pljujem po 1 korpusu (tj. po sebi) jer imam pravo na svoje misljenje koji izrazavam.
bolje bi bilo ovim patriotama koji su boracku populaciju sveli na sadaku da su otvarali fabrike nego sto su im onu pomoc davali i jos im daju. bolje da su zaradjivali svoju platu koja bi bila visetruko veca od one pomoci koju sada dobijaju.
to je pravi odnos prema borcima a ne da od njih prave prosjake.
Apsolutno se slažem s tobom za ovo.
I ja se nisam borio niti za knjižicu, niti za zaltne kašike. Završio sam fakultet, sam se izborio za svoju egzistenciju. Ali teško mi bude kada vidim svoje saborce da nemaju apsolutno ništa, niti posla niti perspektive. Kakvi krediti kakvi stanovi, pa 50% ljudi koji su to dobili nisu bili na linijama. A za to smo sami krivi, šutili smo dok su drugi govorili i radili u naše ime.
sistematski pregled

#265 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Control panel wrote:niko nije psotavi pravo pitanje ovdje.

sta znaci 1 korpus. ko je 1 korpus. jesam li ja 1 korupus ako kazem da nije najbolji nacin brige za borce ako im date naziv ulice.
"Ma j.ebo udruženja, svi mi borci znamo kome i za šta ona služe. O njima znam i previše, tako da mi se gade. Ali 1 Korpus nisu oni. Nisu ni Kadrija, ni Nedžad ni Vahid niti šta ja znam ko. 1 Korpus smo bili mi koji smo stali na crtu s puškom u ruci kada je bilo najpotrebnije našem gradu. 1. Korpus su naši saborci koji koji su pali u toj borbi. 1 Korpus je bilo Sarajevo".
Jesi, uopšte nije sporan tvoj stav oko imena ulica!
brad90
Location: DVASPORTA.BA DALEKO NAJOZBILJNIJI FORUM NA NEBU INTERNETA

#266 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by brad90 »

mishic wrote:U ratu je, valjda, postojao neki prešutni dogovor – da budemo i ponašamo se kao ljudi, da u magli očaja u kojeg su nas zavili pokušamo da zadržimo zrnca dostojanstva i plemenitosti. Mi to i jesmo uspjeli. Tada. U ratu. Nisam sigurna da smo uspjeli danas. U miru.

8-) 8-) 8-) :bih: :bih: :bih: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: ja nista bolje ne procitah na ovom forumu
Only1

#267 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Only1 »

Naravno za da, jer da nije bilo Prvog Korpusa ABIH danas bi ta ulica se zvala Milosa Oblica ili nekog slicnog. :bih:
Željezničar

#268 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Željezničar »

Svako se je borio da sačuva sebe i svoju porodicu, ako se je borio radi mene, hvala nije trebao. Silovani smo sa svih strana, da bi se izbrisao svaki kontakt sa predratnim Sarajevom. Hvala 1. korpusu, ali građanski duh se ponovo počeo buditi, i dosta mi je hulja lažnih patriota koji u svemu gledaju ličnu korist.
homar

#269 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by homar »

Željezničar wrote:Svako se je borio da sačuva sebe i svoju porodicu, ako se je borio radi mene, hvala nije trebao. Silovani smo sa svih strana, da bi se izbrisao svaki kontakt sa predratnim Sarajevom. Hvala 1. korpusu, ali građanski duh se ponovo počeo buditi, i dosta mi je hulja lažnih patriota koji u svemu gledaju ličnu korist.
Koja je to korist ako se traži da se jednoj slavnoj jedinici oda počast time što će neka od ulica nositi naziv 1.korpus. Ko tu dobija a ko gubi? Pa dobija država BiH, dobijaju svi branioci BiH, a gube neprijatelji te države jer će ih podsjećati da nikada više u povijesti ne podignu ruku na goloruki narod. :bih:
amrica

#272 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by amrica »

jako zanimljivo, havaz se ne oglasava po ovom pitanju :-) :-)
valterbranisarajevo

#273 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by valterbranisarajevo »

Nisam se htio javljati na ovu temu, ali nakon posljednjih događanja moram. Sarajevo treba imati ulicu ARBiH, da baš ARBiH a ne 1. korpusa jer kao glavni grad treba imati poseban senzibilitet prema svim borcima ARBiH iz čitave države. Nikada mi neće biti jasno kako su ulicu dobile Zelene beretke, Patriotska liga, Mladi muslimani, a ARBiH ne...Ulicu ARBiH imaju Tuzla, Zenica a Sarajevo ne. Očigledno je neko htio da pošalje poruku ko je glaviniji i od glavnog....

Naravno poštujem i stav građana koji žive u toj ulici, njihovo demokratsko pravo je da zboru MZ iznesu svoj stav ma kakv on bio...

Međutim kap koja je prelila čašu je ponašanje članova nekih boračkih organizacija. Ja se još nisam oporavio od 2008 kada su Radžo i kompanija prijetili da će „braniti institucije grada kao 1992“. 2008 su protestvovali građani a 1992 su grad napadali četnici i SDS paravojska. Među protestantima je bilo puno pripadnika ARBiH. Otkud nekome pravo da mene upoređuje sa onima kojima sam se i ja suprostavljao 1992..

Ista situacija se ponavlja i sada. Građani MZ Koševo su nazvani dezerterima i agresorima i kako već sve ne....a predstavnik jedne boračke organizacije je zaprijetio da će biti kako su oni zamislili i tačka....ma malo sutra.... :oops:

Ova država ima svoje Zakone i organe koji određuju šta se može a šta ne. Ako sam se borio za državu boriću se i za zakonitost i vladavinu prava u toj državi jer druge nemam.....

Što se tiče boračkih organizacija...mene su prije nekih 10-12 godina nagovarali da se učlanim u JOB. Međutim kada sam vidio da je u JOB-u profesionalno zaposlena osoba koja je pobjegla iz Sarajeva 6. aprila 1992 iako je bio vojni obveznik pa se vratio nakon rata, rekao sam daleko im kuća od moje. Boračke organizacije mogu predstavljati svoje članove, a ni u kom slučaju sve pripadnike ARBiH jer očigledno i sigurno mnogi od njih nisu njihovi članovi....

Tako, g. Škrijelju i Ajnadžiću ako ste se vi borili za društvo u kojme ćete se ponašati kako vam se „ćejfne“ i omalovažavati volju građana i zakonske procedure raznim prijetnjama morate da znate da su se, za razliku od vas, mnogi borili za državu u kojoj će vladati red i zakon a ne anarhija i samovolja pojedinaca koji se kriju iza desetina hiljada obespravljenih boraca koji nemaju šta da jedu, pa su im nazivi ulica „zadnja rupa na svirali“

Zato vas molim da govorite u svoje ime, jer vi definitivno ne predstavljate kompletnu boračku populaciju, isto kao što ste u svoje ime debelo naplatili svoj patriotizam. Visokim penzijama, činovima i stanovima i ostalim dodacima.

Što se tiče ulice, ovo nije 1945, odnosno Sarajevo se ne završava na Marindvoru, pa ne vidim razloga da ARBiH ne dobije svoju ulicu i u novom dijelu grada( i tamo žive borci ARBiH), pa u krajnjem slučaju baš tamo gdje je sada ulica Azize Šaćirbegović....
poznanik

#274 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by poznanik »

Ma naravno @Valtere, upravo tako... :thumbup:
sistematski pregled

#275 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

valterbranisarajevo wrote:Nisam se htio javljati na ovu temu, ali nakon posljednjih događanja moram. Sarajevo treba imati ulicu ARBiH, da baš ARBiH a ne 1. korpusa jer kao glavni grad treba imati poseban senzibilitet prema svim borcima ARBiH iz čitave države. Nikada mi neće biti jasno kako su ulicu dobile Zelene beretke, Patriotska liga, Mladi muslimani, a ARBiH ne...Ulicu ARBiH imaju Tuzla, Zenica a Sarajevo ne. Očigledno je neko htio da pošalje poruku ko je glaviniji i od glavnog....

Naravno poštujem i stav građana koji žive u toj ulici, njihovo demokratsko pravo je da zboru MZ iznesu svoj stav ma kakv on bio...

Međutim kap koja je prelila čašu je ponašanje članova nekih boračkih organizacija. Ja se još nisam oporavio od 2008 kada su Radžo i kompanija prijetili da će „braniti institucije grada kao 1992“. 2008 su protestvovali građani a 1992 su grad napadali četnici i SDS paravojska. Među protestantima je bilo puno pripadnika ARBiH. Otkud nekome pravo da mene upoređuje sa onima kojima sam se i ja suprostavljao 1992..

Ista situacija se ponavlja i sada. Građani MZ Koševo su nazvani dezerterima i agresorima i kako već sve ne....a predstavnik jedne boračke organizacije je zaprijetio da će biti kako su oni zamislili i tačka....ma malo sutra.... :oops:

Ova država ima svoje Zakone i organe koji određuju šta se može a šta ne. Ako sam se borio za državu boriću se i za zakonitost i vladavinu prava u toj državi jer druge nemam.....

Što se tiče boračkih organizacija...mene su prije nekih 10-12 godina nagovarali da se učlanim u JOB. Međutim kada sam vidio da je u JOB-u profesionalno zaposlena osoba koja je pobjegla iz Sarajeva 6. aprila 1992 iako je bio vojni obveznik pa se vratio nakon rata, rekao sam daleko im kuća od moje. Boračke organizacije mogu predstavljati svoje članove, a ni u kom slučaju sve pripadnike ARBiH jer očigledno i sigurno mnogi od njih nisu njihovi članovi....

Tako, g. Škrijelju i Ajnadžiću ako ste se vi borili za društvo u kojme ćete se ponašati kako vam se „ćejfne“ i omalovažavati volju građana i zakonske procedure raznim prijetnjama morate da znate da su se, za razliku od vas, mnogi borili za državu u kojoj će vladati red i zakon a ne anarhija i samovolja pojedinaca koji se kriju iza desetina hiljada obespravljenih boraca koji nemaju šta da jedu, pa su im nazivi ulica „zadnja rupa na svirali“

Zato vas molim da govorite u svoje ime, jer vi definitivno ne predstavljate kompletnu boračku populaciju, isto kao što ste u svoje ime debelo naplatili svoj patriotizam. Visokim penzijama, činovima i stanovima i ostalim dodacima.

Što se tiče ulice, ovo nije 1945, odnosno Sarajevo se ne završava na Marindvoru, pa ne vidim razloga da ARBiH ne dobije svoju ulicu i u novom dijelu grada( i tamo žive borci ARBiH), pa u krajnjem slučaju baš tamo gdje je sada ulica Azize Šaćirbegović....
To je to!
Post Reply