Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
A_A_AKCIJA
Posts: 5810
Joined: 16/11/2009 02:54

#1 Inicijativa Prvi Mart

Post by A_A_AKCIJA »

Politički povratak kao početak pravog povratka? Da li je ovo pravi način političke normalizacije države? Kakav bi efekat imalo 200.000 registrovanih izbjeglica na izbore u RS-u 2014?
Evo malo linkova na natpise u medijima. Mislim da se u RS- dešava lagana panika sa tendencijom uozbiljavanja:

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/mail/26201

http://www.nina.ba/index.php?option=com ... &Itemid=53

http://www.dnevni-list.ba/index.php?opt ... &Itemid=11

Svoje mišljenje sam dao na drugoj temi, pa ga ovdje kopiram:
Inicijativa Glasaću za Srebrenicu / Prvi Mart je najbolji potez od Daytona do danas koji se tiče direktno povratka. Zašto? Zato što je politički povratak nulti uslov za fizički povratak. Politički povratak (kada izbjegli glasaju u svojim mjestima odakle su izbjegli) znači razvijanje Anexa 7 ustava BiH kroz zakone, podzakonske akte, uredbe... sve ono što se nije radilo do sada. Do sada to nije bilo moguće jer parlamentarne većine u RS- ali i u Federaciji nisu imale prevelik interes za povratkom, jer su za uzvrat dobile homogene biračke mase i učvrstile svoje položaje. Može li iko navesti koji su to zakoni dovedeni a da su proizašli iz anexa 7? Skoro nikakvi! Sam ustav je temelj i morao je biti ispoštovan kroz aktivnosti koje se nikada nisu desile. Ključ je da jedini interes za navedeno zapravo imaju oni kojih se to najviše tiče: izbjegli! Inicijative ovog tipa konačno kucaju na prava vrata.

Sa izmjenjenom parlamentarnom većinom sve navedeno je moguće: uticaj na budžet RS i izdvajanja za povratak, obnove kuća i infrastrukture u povratničkim naseljima, poreske olakšice za povratnike, subvencioniranje povratničkih firmi... U pitanju je čitava lepeza političkih alata i oruđa koji bi mogli pomoći samom fizičkom povratku. Sa hiljadama glasova iz dijaspore ni formiranje vlade u RS ne bi bilo tako jednostavno, tj neko bi morao koalirati sa tom jedinstvenom listom, a koalicija podrazumjeva i ispunjenje njihovih političkih ciljeva.

Ovo je ujedno i odgovor zašto se Suljagić nije prije vratio. Jako je površna i glupa priča o tome da nije htio (ili bilo ko drugi). Jednostavno, šta ih je stimulisalo za povratak osim eventualnog patriotizma? Bukvalno ništa, ili crkavice za obnovu kuća. Škole, uposlenje, administracija, procedure, sve je previše destimulirajuće da bi povratak bio masovniji. Neću pretjerati ako kažem da su dosadašnji povratnici zaista pravi heroji, ali ne možemo od svih očekivati herojstvo takvog tipa. Većina izbjeglica je pretrpila strahovite traume i očekivati još i ovu vrstu hrabrosti vraćanjem u mjesta gdje je sve organizirano protiv njih je malo previše. Neka svako od kritičara bude pošten pa kaže da li bi napustio bilo kakav posao u Sarajevu (da ne kažem Londonu, Berlinu...) i otišao nazad u okruženje koje ti je vjerovatno pobilo pola familije, porušilo sve što si imao i ničim te ne stimuliše da se vratiš?

Političkom "baražnom vatrom" sačinjenom od sljedećih koraka bi se u konačnici prosječnom izbjeglom Bosancu i Hercegovcu poručilo da je njegov povratak kući moguć i realan:
1) Dobijanja substencijalnog broja glasova na izborima za listu kandidata, koaliciju koja bi ispunjavala spisak zahtjeva izbjeglih (broj koji je politički relevantan i može uticati na poitičke odluke, dakle ne mora biti većina)
2) Kroz parlamentarnu proceduru priprema situacije za realan i samoodrživ povratak (gore navedeni zakoni koji se tiču poboljšanja uslova i kreiranja atmosfere za povratak: posao, obrazovanje, sigurnost...).
3) Praćenje implementacije navedenih zakona i dopuna sa potrebnim aktima, odlukama...

Takođe, jako bitna stvar jeste da se ovim pristupom lomi kičma fašističkim idejama i istom takvom političkom pristupu koji trenutno dominira BiH. Dodikovo ponašanje je samo moguće zahvaljujući homogenosti njegovih birača. Nije bilo moguće poslije rata jer su tada na izborima rezultati bili dosta ujednačeniji (npr u Višegradu su Bošnjačke stranke imale oko 34% glasova, da bi ove godine ostali bez predstavnika u opštinskom vijeću jer su pali ispod 5%). Isto važi i za Federaciju. Ovaj pristup bi ponovo oživio multietnički princip, jer bi natjerao stranke da obrate pažnju i na birače povratnike, koji remete ideju nacionalne homogenosti i nacionalnih stranačkih programa. HDZ nikako ne bi mogao biti dominantan sa povratkom izbjeglih Posavljaka, situacija u Mostaru ne bi bila ovako očajna sa političkim povratkom izbjeglih Srba...

Na koncu, na ljude treba gledati kao na ljude, a ne anđele. Ne sumnjam da se može izroviti kamara negativnih stvari o inicijatorima ove ideje. Ključno pitanje je , da li je ideja dobra, ne uzimajući u obzir ko ju je pokrenuo. Meni je ista stvar u glavi godinama i ostao sam pozitivno šokiran i iznenađen kada sam čuo da je neko konačno implementira. Omogućiti najobespravljenijoj skupini građana BiH da konačno poslije 20 godina dođu na svoje, politički i fizički je po meni najbolja ideja koja ima za cilj normalizaciju ove države. Negativne osobine koje možda imaju inicijatori su beskonačno puta više zasjenjene pozitivnim efektima same inicijative. Prvi put sam čuo za političku ideju za koju sam spreman dati svoje resurse (novac, znanje i vrijeme) da bi ona uspjela.
Lug
Posts: 2494
Joined: 09/02/2009 15:27

#2 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Lug »

Odlicna inicijativa!

Svega su svjesni i velikosrbi i medjunarodna zajednica i izdajnici BiH. Oni ce udruzenim snagama pokusati sve sto je u njihovoj moci da zaustave taj proces, jer upravo gore navedeni stvorili su nekakve genocidne entitete u BiH i nastoje ih odrzati po svaku cijenu.

Prva njihova klopka za inicijatore ove inicijative su zatvorene liste i izmjena izbornog procesa, tacka koja je ukljucena u sporazum dodik-lagumdjija. Mislim da su zatvorene liste, kojima se ova inicijativa onemogucuje, ustvari glavni cilj gore navedenih subjekata u ovom sporazumu do-la.. a bice ih jos.
User avatar
JoseMujica
Posts: 27418
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: škripe oko Lištice
Grijem se na: Legitimnost
Vozim: Političko Sarajevo
Horoskop: Poskok

#3 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

inicijativa je najbolji politički potez proBosanskih snaga od Daytona na ovamo iako doazi prilično kasno.

Ono što predosjećam da će se desiti je da tzv. "proBosanske" političke stranke neće stati iza ove inicijative :-) :(
Lug
Posts: 2494
Joined: 09/02/2009 15:27

#4 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Lug »

Restart wrote:Evo da i ja kopiram svoje misljenje sa druge teme.

Radikali i dalje broje-prebrojavaju, cekaju i naravno spominju magicno entitetsko glasanje. Kad ce neko napokon ljudima javno objasniti da je entitetsko glasanje samo jedan prvi mehanizam zastite RS. Drugi mehanizam je daleko jaci a to je Dom naroda BiH. U slucaju da probosanaske snage i uzmu tih 5 poslanika iz RS svaki zakon koji prodje dolazi u Dom naroda i tamo ce pasti jer srpske delegate u domu naroda bira Skupstina RS.
Dakle probosanske snage moraju biti vecina u RS i u Skupstini RS izabrati srpske delegate u Domu naroda da bi zaobisli volju Srba. Hocete li to cekati?

Meanwhile in reality:
Bosnjacki mandati u RS:

Bosnjacki izgubljeni (-) mandati u odnosu na izbore 2008. :

Srebrenica: -4 mandata. Sa 15 na 11.(sa 55,56% na 50% ucesca u skupstini)
Gradiska: -2 mandata. Sa 2 na 0 mandata. (Apsolutni gubitak)
Kostajnica: -2 mandata. Sa 3 na 1 mandat. (sa 17,65 % na 5,88%)
Prijedor: -2 mandata. Sa 7 na 5 mandata. (sa 22,58% na 16,67%)
Zvornik: -2 mandata. Sa 5 na 3. (sa 16,13% na 9,68%)
Bratunac: - 2 mandata. Sa 7 na 5. (sa 22,58% na 20%)
Prnjavor: -1 mandat. Sa 1 na 0. (Apsolutni gubitak.)
Teslić: -1 mandat. Sa 4 na 3. (sa 12,9% na 10,35%)
Vlasenica: -1 mandat. Sa 3 na 2. (sa 12% na 10,53 %)
Novo Gorazde: -1 mandat. Sa 5 na 4. (sa 33,33% na 23,08%)
Modriča: - 1 mandat. Sa 2 na 1. (sa 7,41% na 3,85%)
Jezero (iliti srpsko Jajce ): -1 mandat. Sa 3 na 2. (sa 17,65% na 15,38%)

Bosnjacki osvojeni (+) mandati u odnosu na izbore 2008. :

Vukosavlje: +3 mandata. Sa 3 na 6. (sa 20% na 42,86)
Šamac: +1 mandat. Sa 0 na 1. (dakle usli u ucesce sa 4%)
Doboj: +1 mandat. Sa 3 na 4. (sa 10,34% na 12,9%)
Osmaci: +1 mandat. Sa 2 na 3. (sa 11,74% na 20%)
Istocni Mostar: +1 mandat. Dakle usli sa 9%, ali ovde ce se ponoviti izbori zbog nekih drugih neregularnosti.

TO JE STO SE TICE TERITORIJE RS.
Dakle sveukupno: -20 izgubljenih spram +7 osvojenih mandata = -13 mandata
Toliko o toj inicijativi. Jedini njen rezultat moze biti dodatna homogenizacija Srba i otezan zivot stvarnih povratnika... i naravno koja marka u dzepu pokretaca bajkovite inicijative.

Kao sto se ne moze bosnjacki glasovima birati clan Predsjednistva iz reda hrvatskog naroda tako se ne moze federalnim glasovima birati rukovodstvo u RS. Mislim, moze al kratkorocno. Nakon toga dolazi osjecaj stida s tim da je u ovom slucaju jos gore jer prilikom glasanja za Komsica nije se znalo imenom i prezimenom ko je ucesnik u tom inzinjeringu. Sad jasno vidimo da su Duska Jurisic, muftija Zukorlic i sl. spremni na izborne prevare.

Treba raditi na smirivanju politicke krize, relaksiranju odnosa medju narodima, ulasku u EU i ekonomskom oporavku BiH a onda ce najmanje biti bitno ko je gdje i koliko je koga u kojem mjestu.
ti ko i Alija..u Dejtonu. Njima odmah RS a nama povratak u buducnosti..sarena liza..
Lug
Posts: 2494
Joined: 09/02/2009 15:27

#5 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Lug »

JoseMujica wrote:inicijativa je najbolji politički potez proBosanskih snaga od Daytona na ovamo iako doazi prilično kasno.

Ono što predosjećam da će se desiti je da tzv. "proBosanske" političke stranke neće stati iza ove inicijative :-) :(
ko ih j. i nemoraju.. sva moc je u rukama i sakama naroda, pametnih ljudi sigurno imamo koji mogu povuci ovu incijativu na visi stupanj..
Glanzer
Posts: 417
Joined: 21/10/2010 16:55
Location: Ovo bi sve trebalo oprat!

#6 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Glanzer »

Ne znam da je ista vise od rata na ovamo meni izgledalo kao svjetlo na kraju tunela.Nadam se da se necu razocarati,obecavam da cu se dati iz penih zila da ovo uspije,toliko sam duzan rahmetli Ruhli.
User avatar
prorok
Posts: 186
Joined: 18/11/2012 22:01

#7 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by prorok »

Gdje je ba inicijativa za zaposljavanje? Jebo te visoka politika, otkad vam mazu oci sa tom gluposti.. Il je narod glup pa ne zasluzuje bolje il su ovi kriminalci u vlasti profesionalni hustleri
A_A_AKCIJA
Posts: 5810
Joined: 16/11/2009 02:54

#8 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by A_A_AKCIJA »

Restart wrote:Evo da i ja kopiram svoje misljenje sa druge teme.

Toliko o toj inicijativi. Jedini njen rezultat moze biti dodatna homogenizacija Srba i otezan zivot stvarnih povratnika... i naravno koja marka u dzepu pokretaca bajkovite inicijative.

Kao sto se ne moze bosnjacki glasovima birati clan Predsjednistva iz reda hrvatskog naroda tako se ne moze federalnim glasovima birati rukovodstvo u RS. Mislim, moze al kratkorocno. Nakon toga dolazi osjecaj stida s tim da je u ovom slucaju jos gore jer prilikom glasanja za Komsica nije se znalo imenom i prezimenom ko je ucesnik u tom inzinjeringu. Sad jasno vidimo da su Duska Jurisic, muftija Zukorlic i sl. spremni na izborne prevare.

Treba raditi na smirivanju politicke krize, relaksiranju odnosa medju narodima, ulasku u EU i ekonomskom oporavku BiH a onda ce najmanje biti bitno ko je gdje i koliko je koga u kojem mjestu.
Šta misliš pod federalnim glasovima? Kako je izbjeglica iz Zvornika koji živi u npr. Norveškoj federalni glasač?
Po kojoj osnovi mu treba zabraniti izražavanje političke volje? Da nekoga ne uvrijedi?!
Zašto je izborna prevara/inžinjering glasanje osobe koja ima pravo glasa na glasačkom mjestu gdje je registrovana??? Zagovaraš li to princip ko je jamio, jamio?
Gdje to piše da RS mora biti većinski srpska i da je odraz volje samo srpskog naroda? Ako se desila neka izmjena Ustava u međuvremenu, de nas obavijesti, molim te. Ja koliko znam, po ustavu su entiteti multietnički, Anex 7 je još aktuelan, a ovo je samo inicijativa koja to sprovodi u realnosti.

Za političku krizu se slažem u potpunosti. Samo bih dodao da je jedan od uzroka krize taj što imaš stotine hiljada ljudi koji su protjerani i koji ne učestvuju u političkom procesu, iako na to imaju apsoltno, Ustavom zagarantovano pravo. Ekonomija samo može profitirati sa ovom inicijativom. Poreske olakšice za povratnike, oslobađanje firmi od poreza... Na zapadu imaš naše ljude koji su spremni investirati u domovinu, samo žele što i ostali: pozitivan ekonomski ambijent.

Priča o homogenizaciji Srba i otežavanju situacije povratnicima zvuči kao prijetnja. Nažalost, današnji članak na naslovnoj strani to i potvrđuje. Ujedno, razlog više da se to i promjeni. Promjena je moguća jedino tako da i tih par stotina hiljada izbjeglih učestvuju u izboru ministra unutrašnjih poslova RS, kako se ove stvari više ne bi mogle dešavati povratnicima.
User avatar
JoseMujica
Posts: 27418
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: škripe oko Lištice
Grijem se na: Legitimnost
Vozim: Političko Sarajevo
Horoskop: Poskok

#9 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

Restart nema se više šta dogovarati...dogovorio je Alija 1995....priče o povratku uopće ne bi ni bilo da nisu gurali stranci i pritisli sa Sarajevskom dekleracijom početkom 1998. i sam povratak je trajao dok su ga stranci gurali, a ovi "naši" samo gledali kako će šta pokrasti i redom "istaknute predstavnike" preseljavali u Sarajevo, ostavljajući narod na vjetrometini.....ova inicijativa je u tom smislu očajnički potez.

Ali ima politički potencijal i pametno postavljenu premisu da bez političkog povratka nema ni stvarnog povratka. Karadžiću nije bio problem da ima tamo npr. 40% "muslimana" ali mu je veliki problem ako ima 40% političkih "muslimana". I ovo jeste jedini mogući put za slabljenje i razgradnju četniteta.

Svaki dogovor sa Dodikom će rezultirati razbijanjem ove inicijative i asistiranjem velikosrpskom projektu čij je cilj bio da broj političkih neSrba svede na do 3%. U tom smislu ne očekujem političku podršku ovih ko fol proBosanskih snaga inicijativi, pošto smo svjedoci da su ove sarajevske "patriote" spremne i majku prodati za fotelju.

Ali to ne proizilazi iz toga što su političari poganćeri po defaltu, već zbog neizgrađene nacionalne ideologije Bosanstva i jasno artikuliranih političkih ciljeva.
miki.ba
Posts: 4595
Joined: 11/02/2011 19:45

#10 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by miki.ba »

@ restart
Da li je za tebe problem da se ljudi vrate na svoja prijeratna prebivališta?
Za mene nije, ako razumiješ šta pokušavam reci.
User avatar
LBVIEW
Posts: 9241
Joined: 01/04/2010 22:35

#11 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by LBVIEW »

A_A_AKCIJA wrote:
Restart wrote:Evo da i ja kopiram svoje misljenje sa druge teme.

Toliko o toj inicijativi. Jedini njen rezultat moze biti dodatna homogenizacija Srba i otezan zivot stvarnih povratnika... i naravno koja marka u dzepu pokretaca bajkovite inicijative.

Kao sto se ne moze bosnjacki glasovima birati clan Predsjednistva iz reda hrvatskog naroda tako se ne moze federalnim glasovima birati rukovodstvo u RS. Mislim, moze al kratkorocno. Nakon toga dolazi osjecaj stida s tim da je u ovom slucaju jos gore jer prilikom glasanja za Komsica nije se znalo imenom i prezimenom ko je ucesnik u tom inzinjeringu. Sad jasno vidimo da su Duska Jurisic, muftija Zukorlic i sl. spremni na izborne prevare.

Treba raditi na smirivanju politicke krize, relaksiranju odnosa medju narodima, ulasku u EU i ekonomskom oporavku BiH a onda ce najmanje biti bitno ko je gdje i koliko je koga u kojem mjestu.
Šta misliš pod federalnim glasovima? Kako je izbjeglica iz Zvornika koji živi u npr. Norveškoj federalni glasač?
Po kojoj osnovi mu treba zabraniti izražavanje političke volje? Da nekoga ne uvrijedi?!
Zašto je izborna prevara/inžinjering glasanje osobe koja ima pravo glasa na glasačkom mjestu gdje je registrovana??? Zagovaraš li to princip ko je jamio, jamio?
Gdje to piše da RS mora biti većinski srpska i da je odraz volje samo srpskog naroda? Ako se desila neka izmjena Ustava u m
eđuvremenu, de nas obavijesti, molim te. Ja koliko znam, po ustavu su entiteti multietnički, Anex 7 je još aktuelan, a ovo je samo inicijativa koja to sprovodi u realnosti.

Za političku krizu se slažem u potpunosti. Samo bih dodao da je jedan od uzroka krize taj što imaš stotine hiljada ljudi koji su protjerani i koji ne učestvuju u političkom procesu, iako na to imaju apsoltno, Ustavom zagarantovano pravo. Ekonomija samo može profitirati sa ovom inicijativom. Poreske olakšice za povratnike, oslobađanje firmi od poreza... Na zapadu imaš naše ljude koji su spremni investirati u domovinu, samo žele što i ostali: pozitivan ekonomski ambijent.

Priča o homogenizaciji Srba i otežavanju situacije povratnicima zvuči kao prijetnja. Nažalost, današnji članak na naslovnoj strani to i potvrđuje. Ujedno, razlog više da se to i promjeni. Promjena je moguća jedino tako da i tih par stotina hiljada izbjeglih učestvuju u izboru ministra unutrašnjih poslova RS, kako se ove stvari više ne bi mogle dešavati povratnicima.
:thumbup:

Pa kolega zastupa tezu kako, zbog toga sto su, kao sto znamo, oni tamo uvrijedljive prirode i sto svako malo zakukaju na "belosvetsku nepravdu i zaveru", a inace im ne smeta zivjeti tik pored masovnih grobnica i docekivati haske pitomce kao 'eroje :x ,ostali bi valjda trebali kao imati razumijevanja za iste i odustati od Ustavom zajemcenih prava. :-) I k'o biva ovim cinom oni se dodatno homogeniziraju, a inace to nisu, a kad se to desi onda postanu neuracunljivi, sta li, i mogli bi uciniti sta? I s toga ostali trebaju dobrovoljno pristati na ulogu taoca takve politike i stanja svijesti, kao sto su valjda trebali i kad je Karadzic prijetio nestankom jednom narodu i u slucaju nepostivanja "srpske politicke volje" odustati od refereduma za nezaisnost? :-)
miki.ba
Posts: 4595
Joined: 11/02/2011 19:45

#12 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by miki.ba »

Restart wrote:
miki.ba wrote:@ restart
Da li je za tebe problem da se ljudi vrate na svoja prijeratna prebivališta?
Za mene nije, ako razumiješ šta pokušavam reci.
Ne radi se ovdje uopste o tome. Ovo je upravo suprotno tj. tjeranje stvarnih povratnika i stvaranje virtuelnih. Ljudi ce se vratiti samo ako imaju posao a ovdje se ne govori o tome.
Kolko ljudi ovdje nema posao, pa nigdje ne ide, taj ti argument ne stoji.
Nije to ništa virtualno, ljudi imaju svoje kuce i vracaju se na svoje adrese, po meni regularno da ne može regularnije.
Svakom bi savjetovao isto, bez obzira na vjeroispovjest.
User avatar
JoseMujica
Posts: 27418
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: škripe oko Lištice
Grijem se na: Legitimnost
Vozim: Političko Sarajevo
Horoskop: Poskok

#13 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

Restart wrote:
JoseMujica wrote:.....ova inicijativa je u tom smislu očajnički potez.

Ali ima politički potencijal i pametno postavljenu premisu da bez političkog povratka nema ni stvarnog povratka. Karadžiću nije bio problem da ima tamo npr. 40% "muslimana" ali mu je veliki problem ako ima 40% političkih "muslimana".
Apsolutno, ocajnicki potez koji je i politicki ocajan.

40%? Ajde baci to na papir. Koliko je ono ljudi glasalo u RS na proslim izborima, 600.000 tako nesto. Ako bude stani pani glasace 100% a ne 50% i nesto kao do sada.

Dakle da glasa 600.000 i da se ne desi povecanje izlaznosti morali bi do 2014. registrovati 400.000 Bosnjaka da bi imali 40% (a za promjenu zakona i eliminisanje Doma naroda treba 51% dakle 600.000 Bosnjaka (i to pod uslovom da se kod Srba ne desi povecanje izlaznosti)). A jedva su skupili 3-4.000 za Srebrenicu, ej za Srebrenicu. I koliko onda neko treba biti naivan da povjeruje u ovu inicijativu.

Lako je uprazno pricati. Samo papir i olovku i izracunajte.
Dobro šta onda predlažeš ...da pomognemo Mići da raspiše referendum? To bi nako bilo politički brilijantno :D

Jedina nada za povratak jeste prvo politički povratak, pa onda stvaranje uslova za ekonomsku održivost povratka. Neće sigurno ovo rezultirati time da će inicijativa osvojiti 51% glasova u RS, ali neka osvoji 15-20% to bi bio ogroman uspjeh i postala bi relevantan politički faktor u RS. Cilj inicijative i jeste da neSrbi postanu politički relevantni u RS.

Trenutno neSrbi ne postoje kao politički faktor u RS, osim ako ne računaš Vlajkija :D
FFC
Posts: 224
Joined: 16/11/2012 23:03

#14 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by FFC »

Restart wrote:Evo da i ja kopiram svoje misljenje sa druge teme.

Radikali i dalje broje-prebrojavaju, cekaju i naravno spominju magicno entitetsko glasanje. Kad ce neko napokon ljudima javno objasniti da je entitetsko glasanje samo jedan prvi mehanizam zastite RS. Drugi mehanizam je daleko jaci a to je Dom naroda BiH. U slucaju da probosanaske snage i uzmu tih 5 poslanika iz RS svaki zakon koji prodje dolazi u Dom naroda i tamo ce pasti jer srpske delegate u domu naroda bira Skupstina RS.
Dakle probosanske snage moraju biti vecina u RS i u Skupstini RS izabrati srpske delegate u Domu naroda da bi zaobisli volju Srba. Hocete li to cekati?

Meanwhile in reality:
Bosnjacki mandati u RS:

Bosnjacki izgubljeni (-) mandati u odnosu na izbore 2008. :

Srebrenica: -4 mandata. Sa 15 na 11.(sa 55,56% na 50% ucesca u skupstini)
Gradiska: -2 mandata. Sa 2 na 0 mandata. (Apsolutni gubitak)
Kostajnica: -2 mandata. Sa 3 na 1 mandat. (sa 17,65 % na 5,88%)
Prijedor: -2 mandata. Sa 7 na 5 mandata. (sa 22,58% na 16,67%)
Zvornik: -2 mandata. Sa 5 na 3. (sa 16,13% na 9,68%)
Bratunac: - 2 mandata. Sa 7 na 5. (sa 22,58% na 20%)
Prnjavor: -1 mandat. Sa 1 na 0. (Apsolutni gubitak.)
Teslić: -1 mandat. Sa 4 na 3. (sa 12,9% na 10,35%)
Vlasenica: -1 mandat. Sa 3 na 2. (sa 12% na 10,53 %)
Novo Gorazde: -1 mandat. Sa 5 na 4. (sa 33,33% na 23,08%)
Modriča: - 1 mandat. Sa 2 na 1. (sa 7,41% na 3,85%)
Jezero (iliti srpsko Jajce ): -1 mandat. Sa 3 na 2. (sa 17,65% na 15,38%)

Bosnjacki osvojeni (+) mandati u odnosu na izbore 2008. :

Vukosavlje: +3 mandata. Sa 3 na 6. (sa 20% na 42,86)
Šamac: +1 mandat. Sa 0 na 1. (dakle usli u ucesce sa 4%)
Doboj: +1 mandat. Sa 3 na 4. (sa 10,34% na 12,9%)
Osmaci: +1 mandat. Sa 2 na 3. (sa 11,74% na 20%)
Istocni Mostar: +1 mandat. Dakle usli sa 9%, ali ovde ce se ponoviti izbori zbog nekih drugih neregularnosti.

TO JE STO SE TICE TERITORIJE RS.
Dakle sveukupno: -20 izgubljenih spram +7 osvojenih mandata = -13 mandata
Toliko o toj inicijativi. Jedini njen rezultat moze biti dodatna homogenizacija Srba i otezan zivot stvarnih povratnika... i naravno koja marka u dzepu pokretaca bajkovite inicijative.

Kao sto se ne moze bosnjacki glasovima birati clan Predsjednistva iz reda hrvatskog naroda tako se ne moze federalnim glasovima birati rukovodstvo u RS. Mislim, moze al kratkorocno. Nakon toga dolazi osjecaj stida s tim da je u ovom slucaju jos gore jer prilikom glasanja za Komsica nije se znalo imenom i prezimenom ko je ucesnik u tom inzinjeringu. Sad jasno vidimo da su Duska Jurisic, muftija Zukorlic i sl. spremni na izborne prevare.

Treba raditi na smirivanju politicke krize, relaksiranju odnosa medju narodima, ulasku u EU i ekonomskom oporavku BiH a onda ce najmanje biti bitno ko je gdje i koliko je koga u kojem mjestu.

Za dom naroda ima lijeka pod uslovom da se veliki broj ljudi izjasni kao bilo sta osim 3 konstitutivna naroda.

Sa velikim brojem ostralih, recimo 10, 15% ustav i izbor u dom naroda ce se jednostavno morati mijenjati.
faer
Posts: 363
Joined: 12/08/2006 01:21

#15 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by faer »

Restart wrote:
JoseMujica wrote:.....ova inicijativa je u tom smislu očajnički potez.

Ali ima politički potencijal i pametno postavljenu premisu da bez političkog povratka nema ni stvarnog povratka. Karadžiću nije bio problem da ima tamo npr. 40% "muslimana" ali mu je veliki problem ako ima 40% političkih "muslimana".
Apsolutno, ocajnicki potez koji je i politicki ocajan.

40%? Ajde baci to na papir. Koliko je ono ljudi glasalo u RS na proslim izborima, 600.000 tako nesto. Ako bude stani pani glasace 100% a ne 50% i nesto kao do sada.

Dakle da glasa 600.000 i da se ne desi povecanje izlaznosti morali bi do 2014. registrovati 400.000 Bosnjaka da bi imali 40% (a za promjenu zakona i eliminisanje Doma naroda treba 51% dakle 600.000 Bosnjaka (i to pod uslovom da se kod Srba ne desi povecanje izlaznosti)). A jedva su skupili 3-4.000 za Srebrenicu, ej za Srebrenicu. I koliko onda neko treba biti naivan da povjeruje u ovu inicijativu.

Lako je uprazno pricati. Samo papir i olovku i izracunajte.
@Restart, nisi bas najbolje obavijesten. Naime, za promjene Ustava BiH Dom naroda nije bitan. Ustav BiH je promijenjen jednom, amandman za Brcko, i za tvoju i Dodikovu informaciju NIJE PROSAO DOM NARODA! Dakle, samo nam treba 5 poslanika iz RS da legalnim putem ukinemo RS.

Za to je potrebno cca. 170.000 hiljada glasova. Na izborima 2010. probosanske stranke su dobile 68.000 glasova zajedno. Problem je bio sto su bile na razlicitim listama pa nije usao niti jedan poslanik u Parlament BiH. Ako budu na jednoj listi i ako Prvi mart registruje 100.000 ljudi da glasaju=papa Republiko genocidna. Dobar dan Republiko BiH. E kako ce preglasana RS reagovati to je njen problem. Cak i ako napuste institucije ne mogu ih blokirati. Zato danas smijesni MUP RS pokusava da zastrasi Suljagica i ekipu.
User avatar
p206
Posts: 7940
Joined: 23/06/2011 07:23
Location: Medžika Džonsona br. 72

#16 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by p206 »

Restart wrote:

Ko? Duska Jurisic i muftija Zukorlic se vracaju u svoju Srebrenicu? Da li ti razumijes o cemu se ovdje govori? Nikom nisu sporni ljudi koji su prijavljani na svom ognjistu i glasaju u svom mjestu. To trebaju svi podrzati kao i odrziv povratak.
Duška i Zukorlić glasaju za one što su ubijeni na pravdi Boga. Ovdje nema ništa sporno, ti bi uskratio nekom osnovno ljudsko pravo da se prijavi gdje hoće i glasa?
User avatar
JoseMujica
Posts: 27418
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: škripe oko Lištice
Grijem se na: Legitimnost
Vozim: Političko Sarajevo
Horoskop: Poskok

#17 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

na kraju u čemu je problem da se nas 10.000 iz Sarajeva prijavi u RS i glasa? rađe ću zaokružiti ovu inicijativu nego da biram između Sulje, Harija, Zlatka i Fahra....ovi mi se politički klovnovi u u Sarajevu redom gade.
faer
Posts: 363
Joined: 12/08/2006 01:21

#18 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by faer »

Restart wrote:
JoseMujica wrote:Dobro šta onda predlažeš ...da pomognemo Mići da raspiše referendum? To bi nako bilo politički brilijantno :D

Jedina nada za povratak jeste prvo politički povratak, pa onda stvaranje uslova za ekonomsku održivost povratka. Neće sigurno ovo rezultirati time da će inicijativa osvojiti 51% glasova u RS, ali neka osvoji 15-20% to bi bio ogroman uspjeh i postala bi relevantan politički faktor u RS. Cilj inicijative i jeste da neSrbi postanu politički relevantni u RS.

Trenutno neSrbi ne postoje kao politički faktor u RS, osim ako ne računaš Vlajkija
Bosnjackih poslanika je do 2000. bilo oko ili cak malo preko 20% u RS. I? Nista.

Rekoh sta treba, treba raditi na smirivanju politicke krize, relaksiranju odnosa medju narodima, ulasku u EU i ekonomskom oporavku BiH a onda ce najmanje biti bitno ko je gdje i koliko je koga u kojem mjestu. Ovim i slicnim inicijativama se to ne postize tj. ne postize se nista korisno. Samo se jaca nacionalizam a gdje nacionalizm buja tu drugacijem mjesta nema.
Dobro ti smiruj. Prvi mart registruje, sve u skladu sa zakonom i Dejtonskim sporazumom, s ciljem da se ukine RS. I mislim da trebas prestati da trolas jer nemas niti jedan jedini argument osim toga da ce ovo nekoga uznemiriti, itd. Ta prica o relaksiranju je prica Dodika i Covica koji hoce da podijele zemlju tako sto ce siriti gluposti o tome kako postoje narodi itd. Znas sta, mene uopste ne zanimaju narodi. Postoje gradjani i tacka. Za promjene ustava narodi se ne pitaju nista, jer Dom naroda nije instanca koja o njima glasa. Pitaju se gradjani i entiteti. Stoga, entitetsko glasanje treba pobucati izglasavajuci 5 poslanika iz RS. Kome se ne svidja moze ici iz Bosne. To je najbolje rekao Mitar Subotic: Kome je tijesno u Bosni nek ide! http://www.mojevijesti.ba/novost/141498 ... i-neka-ide
User avatar
p206
Posts: 7940
Joined: 23/06/2011 07:23
Location: Medžika Džonsona br. 72

#19 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by p206 »

JoseMujica wrote:na kraju u čemu je problem da se nas 10.000 iz Sarajeva prijavi u RS i glasa? rađe ću zaokružiti ovu inicijativu nego da biram između Sulje, Harija, Zlatka i Fahra....ovi mi se politički klovnovi u u Sarajevu redom gade.
tačno tako!
ja odkad sam se prijavio na ovaj forum, govorim da ću izaći prvi put na izbore onda kad se realizuje jedna ovakva inicijativa, i kad se da opcija glasanja za jedinstvenu predizbornu probosansku listu u genocidnoj.
User avatar
cyprus
Posts: 39269
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#20 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by cyprus »

Podržavam stvarni povratak, to je jedini način da se stvari koliko-toliko normalizuju... Ovo ubleharenje je glupost, može samo izazvati kontraefekte...
User avatar
p206
Posts: 7940
Joined: 23/06/2011 07:23
Location: Medžika Džonsona br. 72

#21 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by p206 »

Volio bi da mi odgovorite na jedno jednostavno pitanje: Koji je bio cilj ubijanja i protjerivanja Bošnjaka i Hrvata iz onog što se sada naziva rs? Da li je to da oni prestanu biti politički faktor na tom dijelu buduće (nikad dosanjane) velike srbije?

I može komentar na izjavu Karadžića da je maksimalno 5% Muslimana i 5% Hrvata dozvoljena mjera? Ili možda na izjavu Dodika da on nema ništa protiv Bošnjaka kao naroda, a onda osnuje koaliciju za republiku srpsku u Srebrenici?

eto ispade malo više od jednog pitanja, pa bi molio odgovore, hvala.
FFC
Posts: 224
Joined: 16/11/2012 23:03

#22 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by FFC »

JoseMujica wrote:Restart nema se više šta dogovarati...dogovorio je Alija 1995....priče o povratku uopće ne bi ni bilo da nisu gurali stranci i pritisli sa Sarajevskom dekleracijom početkom 1998. i sam povratak je trajao dok su ga stranci gurali, a ovi "naši" samo gledali kako će šta pokrasti i redom "istaknute predstavnike" preseljavali u Sarajevo, ostavljajući narod na vjetrometini.....ova inicijativa je u tom smislu očajnički potez.

Ali ima politički potencijal i pametno postavljenu premisu da bez političkog povratka nema ni stvarnog povratka. Karadžiću nije bio problem da ima tamo npr. 40% "muslimana" ali mu je veliki problem ako ima 40% političkih "muslimana". I ovo jeste jedini mogući put za slabljenje i razgradnju četniteta.

Svaki dogovor sa Dodikom će rezultirati razbijanjem ove inicijative i asistiranjem velikosrpskom projektu čij je cilj bio da broj političkih neSrba svede na do 3%. U tom smislu ne očekujem političku podršku ovih ko fol proBosanskih snaga inicijativi, pošto smo svjedoci da su ove sarajevske "patriote" spremne i majku prodati za fotelju.

Ali to ne proizilazi iz toga što su političari poganćeri po defaltu, već zbog neizgrađene nacionalne ideologije Bosanstva i jasno artikuliranih političkih ciljeva.

Ovo ne treba graditi pod zastovom bosanstva ili bilo kakvom zastavom nacionalnom, kvazinacionalnom ili drzavnom. To je po meni kontraproduktivno.

Ovo treba promovisaati borbu protiv fašista, odnosno jedan od nacina i pozvati antifasiste koji kakogod mogu da se registruju u rs. Drugi dio kampanje treba biti direktno vezan za popis i objasnjavanje vaznosti izjasnjavanja kao bilo sta osim konstitutivnih naroda kako bi se obesmislila konstitutivnost i mijenjali zakoni.
User avatar
JoseMujica
Posts: 27418
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: škripe oko Lištice
Grijem se na: Legitimnost
Vozim: Političko Sarajevo
Horoskop: Poskok

#23 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by JoseMujica »

veljaca wrote:
Restart wrote:Opet ti ne konatas.
Politicki je svejedno da li ce Bosnjaka biti 49% ili 1% u RS. Samo 51% mjenja stanje i onda Bosnjaci u Parlamentu RS biraju srpske delegate u Dom naroda.
To ova inicijativa ne moze ostvariti, jedino sto moze je dodatno rasplamsati nacionalizam i gurnuti stvarne povratnike u jos tezi polozaj.

Corav posao.
A GENOCID nije corav posao .... ili mozda sada se pokazuje - jeste bio ....

Davno sam rekao - nacionalisti se mogu samo PAMECU pobijediti ....

:bih:
:thumbup:
someone_
Posts: 308
Joined: 26/12/2006 15:03

#24 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by someone_ »

p206 wrote:
JoseMujica wrote:na kraju u čemu je problem da se nas 10.000 iz Sarajeva prijavi u RS i glasa? rađe ću zaokružiti ovu inicijativu nego da biram između Sulje, Harija, Zlatka i Fahra....ovi mi se politički klovnovi u u Sarajevu redom gade.
tačno tako!
ja odkad sam se prijavio na ovaj forum, govorim da ću izaći prvi put na izbore onda kad se realizuje jedna ovakva inicijativa, i kad se da opcija glasanja za jedinstvenu predizbornu probosansku listu u genocidnoj.
Sta kaze izborni zakon po ovom pitanju? Mozemo li se registrovati u drugom entitetu i sta je potrebno?
User avatar
%tacno*
Posts: 806
Joined: 13/05/2012 21:48

#25 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by %tacno* »

Dobra inicijativa.

:thumbup: :thumbup:
Post Reply