INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
#25026 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Na mojoj tresnji,koja je veca od kuce...nema 2 kg tresanja. Danas bas gledao...golo,nema nista.
Mladi hrušt je bio rodio i evo gledao i njega,pola plodova trulo vec a nije ni blizu da pocne zriti. Hladno vrijeme,kisa su najvece ubice jagoda i tresanja i kada rode. Ako se okusim tresnje ove godine,biti ce premija.
Visnje isto...na tri stabla,nece biti nista...na jednoj bilo rodilo i eno je svi plodovi pozutili,sve ce opasti,nece biti ni za paluze napraviti.
Orah takodjer,koji je zadnje 2 godine radjao opasno,nema nista. Jabuke isto tako...golo sve,po koji plod .
Ova godina ce biti gladna godina sto se voca tice
Mladi hrušt je bio rodio i evo gledao i njega,pola plodova trulo vec a nije ni blizu da pocne zriti. Hladno vrijeme,kisa su najvece ubice jagoda i tresanja i kada rode. Ako se okusim tresnje ove godine,biti ce premija.
Visnje isto...na tri stabla,nece biti nista...na jednoj bilo rodilo i eno je svi plodovi pozutili,sve ce opasti,nece biti ni za paluze napraviti.
Orah takodjer,koji je zadnje 2 godine radjao opasno,nema nista. Jabuke isto tako...golo sve,po koji plod .
- Ironmen
#25027 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Rano voce strada od mrazeva i kise koje je bilo u martu i aprilu obilno i rano vuce je unisteno poput tresnje, za kasno voce tipa sljiva,jabuka. kruska je najveci neprijatelj led, mada i sljivu i jabuku mogu srediti mrazevi a gledam prognozu sledeca sedmica jako hladno vrijeme sa mogucim mrazevima, tako da bi bas ova godina mogla biti osujecena sa domacim vocem a cijene naravno da mozemo i dalje ocekivati astronomske.zippoo87 wrote: ↑13/05/2025 20:59 Na mojoj tresnji,koja je veca od kuce...nema 2 kg tresanja. Danas bas gledao...golo,nema nista.
- Santic_Aleksa
-
#25029 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mislim i na generalno proizvode tipa cokolada, meso, mlijecni proizvodi i sl sve sto je u nekom pakovanju. Cini mi se da je prije svaki market i svaki prozivod sadrzavao cijenu toga po kg ispod cijeneHelaS wrote: ↑13/05/2025 18:21Shodno jmj u nabavi, a obično je to mjera za težinu. Mango, npr, avocado, prodaju se po komadu, ali ispod cijene redovno piše i cijena KM/kg. jer je nabava bila u kg. Međutim, lubenica i sl. prodaje se prema njihovoj težini, u cijeni KM/kg. Dinja se može prodavati i u kd i u kg.sarajevo-x.com wrote: ↑13/05/2025 16:44 Imaju li marketi obavezu da istaknu cijenu po kg ispod cijene ili je to proizvoljno
-
#25030 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Danas u Belamionixu...prolazim pored voca i jagode,nektarine,breskve nemaju uopste cijenu ispod postavljenu
Pakovanja u one plasticne posudice,po 500 grama. Proizvodi prva klasa,svaki sa naljepnicom...ali ko se zaleti da pokupi,ne gine mu 10+ KM za tu korpicu

Pakovanja u one plasticne posudice,po 500 grama. Proizvodi prva klasa,svaki sa naljepnicom...ali ko se zaleti da pokupi,ne gine mu 10+ KM za tu korpicu

-
#25031 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Neka ponese sa sobom kopiju člana zakona koji kaže da se proizvod kojem cijena nije istaknuta ne mora platiti i neka zovne policiju.
-
#25032 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Isto u Belaminixu danas...sokovi u limenci,pred istek roka...limenka 250 ml 0.20 KM
breskva,kajsija,visnja,jabuka...odlicni.
Ja uzeo 5 limenki,sokovi turski,odlicni...tj. ne razlikuju se od bilo kojeg drugog soka u limenci,koji je 1+ KM.
Takodjer,neki turski oni kao tornado cips...0.10 KM 40 grama
Oni kolaci i slatkisi,vrhunski uz kafu...0.25 KM po komadu a redovna cijena 0.5 KM
Takodjer oni punjeni waffer rolleri stapici,ljesnjak...150 grama,0.80 KM...uzeo 4-5 komada,isto vrhunski uz kafu.
Ja nakupovao dvije kese ,10-11 KM racun bio
I nije mi ovo prvi put u Belamioixu...kod njih ima sila te neke turske robe,koju snize na nabavnu,kada je pred istek roka.

Ja uzeo 5 limenki,sokovi turski,odlicni...tj. ne razlikuju se od bilo kojeg drugog soka u limenci,koji je 1+ KM.
Takodjer,neki turski oni kao tornado cips...0.10 KM 40 grama

Oni kolaci i slatkisi,vrhunski uz kafu...0.25 KM po komadu a redovna cijena 0.5 KM
Takodjer oni punjeni waffer rolleri stapici,ljesnjak...150 grama,0.80 KM...uzeo 4-5 komada,isto vrhunski uz kafu.
Ja nakupovao dvije kese ,10-11 KM racun bio

I nije mi ovo prvi put u Belamioixu...kod njih ima sila te neke turske robe,koju snize na nabavnu,kada je pred istek roka.
- Thorgerson
#25033 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa dole na Ilidzi kad se krene prema Hrasnici, ja mislim da su ono visnje. Pa to rodi i truhne. Spada po trotoaru sve zalijepljeno bude. Niko ziv to ne bere. Memic genijalac je to i jabuke posred ceste posadio.
Mislim, hocu da kazem, svi nesto se zale da je slabo rodilo, a ovdje vocke pored ceste, na betonu, bez ikakvih uslova grane se saviju od kolicine plodova.
Stoga, nesto ne stima. Meni se cini da je to postalo sada pravilo da poljoprivrednici svake godine izadju sa tom "slabo rodilo". Sve da bi izgurali visu cijenu... pa jel. Nece izaci i reci na sva zvona hej super je rodilo, mi cemo se isto namucit i manje zaradit.
Mislim, hocu da kazem, svi nesto se zale da je slabo rodilo, a ovdje vocke pored ceste, na betonu, bez ikakvih uslova grane se saviju od kolicine plodova.
Stoga, nesto ne stima. Meni se cini da je to postalo sada pravilo da poljoprivrednici svake godine izadju sa tom "slabo rodilo". Sve da bi izgurali visu cijenu... pa jel. Nece izaci i reci na sva zvona hej super je rodilo, mi cemo se isto namucit i manje zaradit.

- Digla_da_kreci
#25034 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pocela sezona kuknjave, svake godine citam isto: slabo rodilo, mraz sve pobio, kisa ili susa unistila usjeve i tako..
- problemnatravunu
#25035 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To i ja mislim,Thorgerson wrote: ↑14/05/2025 00:59 Pa dole na Ilidzi kad se krene prema Hrasnici, ja mislim da su ono visnje. Pa to rodi i truhne. Spada po trotoaru sve zalijepljeno bude. Niko ziv to ne bere. Memic genijalac je to i jabuke posred ceste posadio.
Stoga, nesto ne stima. Meni se cini da je to postalo sada pravilo da poljoprivrednici svake godine izadju sa tom "slabo rodilo". Sve da bi izgurali visu cijenu... pa jel. Nece izaci i reci na sva zvona hej super je rodilo, mi cemo se isto namucit i manje zaradit.![]()
pa kad si čuo poljoprivrednika ili stočara da kaže da je zadovoljan , da se dobro zaradi ,
jbga, šta treba , da mu onda porezna "zakuca u reviziju"

-
#25036 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#25037 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Digla_da_kreci wrote: ↑14/05/2025 01:11 Pocela sezona kuknjave, svake godine citam isto: slabo rodilo, mraz sve pobio, kisa ili susa unistila usjeve i tako..

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25038 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kako meni ova kuknjava ide na ganglijekonektovan wrote: ↑14/05/2025 08:35Digla_da_kreci wrote: ↑14/05/2025 01:11 Pocela sezona kuknjave, svake godine citam isto: slabo rodilo, mraz sve pobio, kisa ili susa unistila usjeve i tako..![]()
- konektovan
#25039 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Koja, poljoprovrednika ili nas kupaca?!_BataZiv_0809 wrote: ↑14/05/2025 08:38Kako meni ova kuknjava ide na ganglijekonektovan wrote: ↑14/05/2025 08:35Digla_da_kreci wrote: ↑14/05/2025 01:11 Pocela sezona kuknjave, svake godine citam isto: slabo rodilo, mraz sve pobio, kisa ili susa unistila usjeve i tako..![]()

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25040 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Poljoprivrednika i opcenito trgovaca, taxista i inih. Svi su na rubu egzistencije, svi rade bez profita, spajaju kraj sa krajem, ako oni stanu stat ce drzava itd.... šuquratz bakonektovan wrote: ↑14/05/2025 08:51Koja, poljoprovrednika ili nas kupaca?!![]()
- konektovan
#25041 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To je u genu zapisano.. kukaj. 

-
#25042 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naći ćeš u Zakonu o zaštiti potrošača u kojem piše da je cijena istaknuta na polici ili proizvodu cijena koju plaćaš.HelaS wrote: ↑14/05/2025 07:34Hakiz, zanima me koliko puta nisi platio neki proizvod, shodno boldiranom, i gdje ću naći osnov, u kojem zakonu?
-
#25043 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Meni je apsolutno razumljivo kukanje poljoprivrednika, ali mi se povraća od kukanja haustorčadi na cijene poljoprivrednih proizvoda
Narod kukavaca, kukala vam majka svima
Narod kukavaca, kukala vam majka svima

-
-
#25045 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pun forum kukavaca, mislim da niko ko je ikada uzgajao bilo šta neće kukati jer zna kako je to težak i nezahvalan posao, jer zavisiš od prirode naročito u biljnom uzgoju, živina je malo sigurnija
Ali smiješno mi kako ljudi kukaju ne isplati se nešto uzgajati, a istovremeno i kako je to skupo, jer eto neko se bogati na tome extraprofitom
#kukamdaklepostojim
Ali smiješno mi kako ljudi kukaju ne isplati se nešto uzgajati, a istovremeno i kako je to skupo, jer eto neko se bogati na tome extraprofitom

#kukamdaklepostojim
- Ironmen
#25046 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Digla_da_kreci wrote: ↑14/05/2025 01:11 Pocela sezona kuknjave, svake godine citam isto: slabo rodilo, mraz sve pobio, kisa ili susa unistila usjeve i tako..

Al fakat je mraz i kisa ubila rano voce ja sam iz Gradacca imam 3 vocnjaka nema vocke ni na jednom stablu, kod drugih isto sve isti problemi
ni sljive nece biti al nije zejebancija jbg kisa padala cijeli mart i april behar se nije moga formirati, mozda jabuke i kruske da se spase ali rano voce je skroz unisteno,to govore i ove cijene, ove Celicke jagode sto se prodaju su prskane najmanje 20 puta posle svake kise se moraju prskati ja to i ne jedem jer znam kako se proizvode i vama preporucujem oprez sa konzumacijom jagoda pogotovo kod mladje djece bolje ne davati, ali sa druge strane radi uvoz iz Turske nenormalno svaka susa sad ima sleper i firmu za uvoz voca i povrca iz Turske.
- Ironmen
#25047 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kada sam bio na sjeveru Italije 2017 u gradu Bolzano podno Alpama i vidio njihove vocnjake i nacin odbrane od kisa, mrazeva, susa, leda itd sve mi je bilo jasno zasto se italijanu isplati prodavati jabuku za 0,35 euro centi, a nasi ljudi nemaju racuna raditi istu tu sortu za 1,5 km, kako drzava radi poticaje i kojom tehnologijom ljudi raspolazu, ogromni zasadi razno raznog voca a svi trakori i prikolice koji obradjuju te vocnjake su gabaritno isti, kanali za navodnjave, automatske prskalice za zastitu od mraza kao i milioni kvadratnih metara zastitne mreze od leda, nasa poljoprivredna proizvodnja je zastala tehnoloski u 50-tim godina proslog stoljeca i mi tu ne mozemo parirati, mozemo samo gledati u nebo i moliti boga da nema mrazeva, klima se okrenula sledece sedmice najavljuju nove mrazeve i hladno vrijeme tamam da unisti ovo malo sto je ostalo, zato imamo ovakve cijene kakve imamo jednostavno smo zaostali u svim segmentima sto se tice poljoprivrede, najgore u svemu tome sto godinama samo presipamo iz supljeg u prazno i nista se ne radi po tom pitanju, nas vocar sa 50 duluma zemlja nema zube i jedva sklapa kraj sa krajem sa IMT traktorom iz Jugoslavije dok jedan Italijan ili Nizozemac sa 20 duluma zemlje nosi prada org cvike, kosulju i vozi amg-a.
-
#25048 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne znaju bolan ovi sa betona i po stancicima iz Sarajeva ni sta je voce ni kako se proizvodi. Vidis kakvi su glupi komentari,meni glupo i odgovarati...samo preskocim.Ironmen wrote: ↑14/05/2025 15:31Digla_da_kreci wrote: ↑14/05/2025 01:11 Pocela sezona kuknjave, svake godine citam isto: slabo rodilo, mraz sve pobio, kisa ili susa unistila usjeve i tako..![]()
![]()
Al fakat je mraz i kisa ubila rano voce ja sam iz Gradacca imam 3 vocnjaka nema vocke ni na jednom stablu, kod drugih isto sve isti problemi
ni sljive nece biti al nije zejebancija jbg kisa padala cijeli mart i april behar se nije moga formirati, mozda jabuke i kruske da se spase ali rano voce je skroz unisteno,to govore i ove cijene, ove Celicke jagode sto se prodaju su prskane najmanje 20 puta posle svake kise se moraju prskati ja to i ne jedem jer znam kako se proizvode i vama preporucujem oprez sa konzumacijom jagoda pogotovo kod mladje djece bolje ne davati, ali sa druge strane radi uvoz iz Turske nenormalno svaka susa sad ima sleper i firmu za uvoz voca i povrca iz Turske.
I kod mene isto tako,voce golo,nema nista...kruske su malo zamatle,jabuke su mi gole,tresnja nema 1 kg na njoj,orah isto nista...ispade da mi lazemo sada ovdje.
Mislim ja ne prodajem voce,ne bavim se time ali imam svega zasadjenog pa kada rodi,bude za nas i za sokova a kada ne rodi,gledas odakle je vedro.
-
#25049 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Gledam ja na insta par kanala iz Brazila,Holandije,Turske i njihovu mehanizaciju za obradu zemlje i zasada. Traktori sa 4 ili 6 guma,navodjeni gps-ovim,u jednoj traci oru po 10-15 brazda,a vozac traktora u klimatizovanoj kabini sa tepihom u bijelim carapama,nadgleda sve na ekranima. Isto tako kada se nesto bere ili psenica,kukuruz...samo traktor za traktorom idu a polja nepregledna. Pa mi bi samo od Semberije,da se sve gleda kao jedna parcela i da se modernizuje,mogli BiH hraniti plus izvoziti. Ali sve dok na ministarsku poziciju,ministar poljoprivrede ne bude neki skolovan agronom i neko iz prakse,nece od toga biti nista a imaju sredstva,samo nema znanja kod ministara.Ironmen wrote: ↑14/05/2025 15:40 Kada sam bio na sjeveru Italije 2017 u gradu Bolzano podno Alpama i vidio njihove vocnjake i nacin odbrane od kisa, mrazeva, susa, leda itd sve mi je bilo jasno zasto se italijanu isplati prodavati jabuku za 0,35 euro centi, a nasi ljudi nemaju racuna raditi istu tu sortu za 1,5 km, kako drzava radi poticaje i kojom tehnologijom ljudi raspolazu, ogromni zasadi razno raznog voca a svi trakori i prikolice koji obradjuju te vocnjake su gabaritno isti, kanali za navodnjave, automatske prskalice za zastitu od mraza kao i milioni kvadratnih metara zastitne mreze od leda, nasa poljoprivredna proizvodnja je zastala tehnoloski u 50-tim godina proslog stoljeca i mi tu ne mozemo parirati, mozemo samo gledati u nebo i moliti boga da nema mrazeva, klima se okrenula sledece sedmice najavljuju nove mrazeve i hladno vrijeme tamam da unisti ovo malo sto je ostalo, zato imamo ovakve cijene kakve imamo jednostavno smo zaostali u svim segmentima sto se tice poljoprivrede, najgore u svemu tome sto godinama samo presipamo iz supljeg u prazno i nista se ne radi po tom pitanju, nas vocar sa 50 duluma zemlja nema zube i jedva sklapa kraj sa krajem sa IMT traktorom iz Jugoslavije dok jedan Italijan ili Nizozemac sa 20 duluma zemlje nosi prada org cvike, kosulju i vozi amg-a.
A dalo bi se to sve brzo popraviti,ko zna.
-
#25050 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Niva vlast srusila Memicev vocnjak i izgradila tramvajske sine.Thorgerson wrote: ↑14/05/2025 00:59 Pa dole na Ilidzi kad se krene prema Hrasnici, ja mislim da su ono visnje. Pa to rodi i truhne. Spada po trotoaru sve zalijepljeno bude. Niko ziv to ne bere. Memic genijalac je to i jabuke posred ceste posadio.
Stoga, nesto ne stima. Meni se cini da je to postalo sada pravilo da poljoprivrednici svake godine izadju sa tom "slabo rodilo". Sve da bi izgurali visu cijenu... pa jel. Nece izaci i reci na sva zvona hej super je rodilo, mi cemo se isto namucit i manje zaradit.![]()
Hice li Memic odgovarati za propalu investiciju ?