Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
JThomas

#276 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by JThomas »

svaka čast goraždu i recimo tešnju, ali rat je prestao prije 17 godina, a proizvodnja na nivou države još uvijek nije ni blizu.
iz zadnje klupe

#277 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iz zadnje klupe »

Najveci problem bosnjackog biznismena je taj da je on genetski "seljak". Fali mu jednostavno mrvica becke skole.
To se primjeti najvise na frizurama, stilu oblacenja, krezavim zubima, govoru itd.

Bosnjacki bizismen ima najvise problema sa estetikom i marketingom. Pogledajte samo objekte ( ugostiteljstvo ili firme ) koje drze bosnjacki biznismeni. Unutar samog objekata uglavnom smrdljivi WC. A okolo objekat je svugdje haos, hortikutrura je svemirska nauka, napucaju objekat ali ne asfaltiraju parking i ne naprave finu prilaznu cestu, iza objekta je uglavnom neki odpad. Naprave objekat i postave neku najjeftiniju ogradu oko njega, pociste oko svog objekta i onda to smece istresu 10metara dalje ne nekoj divljoj deponiji.
Uostalom pogledajte samo kako u Hrvatskoj ili Sloveniji urede autoceste i njihovo okruzenje poslije zavrsetka a pogledatje da mi nemozemo urediti ovih nasih 65km. Nezna se posijati trava, zasaditi fino drvece, pocistiti ostatci materijala od gradnje, i sta se ima tu dalje pricati, kada smo kao narod jako neuredni i prljavi. Hodao sma svugdje po svijetu ali prljavijeg naroda u Evropi od nas nema. Pocistimo u stanu pa istresemo kroz prozor, ljudi pljuju po ulici , bacaju sve zivo po ulici od telecih kostiju do papira od zvake.
Hrvatski biznismeni mozda i nisu nesto pametniji od nasih biznismena ali se znaju prodati, znaju se obuci i nasminkati okolinu. Normalno kada dodze neki Svabo da ce reci sa ovima cu ja pregovarti necu sa onim krezubim Indijancima.
Apsolutno se slažem s ovim, to se može tolerisati ako se pare ulazu u nešto bitnije (mašine,infrastrukturu), u dosta slučajeva to jeste slučaj, ali u dosta nije, gazda vozi kola od 200.000 KM a nije u stanju ljubičice posaditi ispred firme

Zašto je kod Hrvata šminka?

Zato što je kod njih 98% firmi trgovinskih, prvi su poslije rata počeli sa trgovinom i već su dostigli taj nivo akumulacije kapitala da mogu komotno razmišljati u o tom segmentu estetike.

Eno sad i interex, koji je bio pojam za neuredno i nabacano skladište, malo dotjeruje interijer.
JThomas

#278 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by JThomas »

nije to samo do kapitala, puno više je do kulture, šlifa i osjećaja. pa sam kažeš, gazda ima dva-tri auta od po par stotina hiljada, a ne da par hiljada da malo uredi ispred firme...ne zato što nema, nego što ne nalazi za shodno da treba.
iz zadnje klupe

#279 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iz zadnje klupe »

Mislim da se radi o ulaganju koje ima svoje opravdanje u profitu koji Hrvatska ostvaruje u BIH i da se ne radi o davanju para na lijepe oči kao ni samo o plaćanju izborne jedinice. Hercegovci profitiraju uglavnom kao zastupnici tih tvrtki, to što koriste svoj položaj i putovnicu je sasvim normalno dok je u okvirima zakona.
Znaš da je Hrvatska Elektroprivreda ostvarila 600 miliona gubitaka u 2011 zahvaljujući Aluminiju, dvojica čelnika zbog toga na optuženičkoj klupi zbog toga, oni to pravdaju zato što je Aluminij strateški dobavljač Tvornice iz Šibenika, a javna tajna je da te anode Šibenik može po istoj cijeni nabaviti i na normalnom tržištu po onim cijenama po kojim im fakturiše Aluminij, a nastranu što je i ta fabrika u Šibeniku u kolapsu i pred gašenjem.

I pored svega toga, sad u decembru 2012. Aluminij ponovo prošao kao povlašteni kupac Hrvatske Elektroprivrede.

O ovom je velika cenzura u Hrvatskoj, ali su izračunali da samo ono šti je dato Zapadnom Mostaru 5 puta prevazilazi sva sredstva koja su doznačena području od posebne državne skrbi ( bivša Krajina)

Neporušeni Zapadni Mostar dobio 12 puta više sredstava nego sravljeni Vukovar ( iz hrvatskih novina)
ins

#280 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by ins »

bach wrote:Dakle , izgleda da nestaje jedan posljednjih simbola bošnjačkog biznisa. Finosam govorio da Bošnjaci ne znaju poslovati i da im je "nivo" pijaca ili granap.

:run: :run: :run: :run: :run: :run: :run: :run:
Pa zar ovo nije primjer superiornosti Bosnjackog biznisa, da treba doci Porsche da ga skine :run:

Koji je po tebi superiornog hrvata Zubaka u HR skinuo jos prije 11 godina! :lol:
Monsieur Ramboz

#281 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Monsieur Ramboz »

micki125 wrote:
JThomas wrote:svaka čast goraždu i recimo tešnju, ali rat je prestao prije 17 godina, a proizvodnja na nivou države još uvijek nije ni blizu.
neće nikad ni biti, globalizacija uzima svoj danak u državama u razvoju.
Mislis drzavama "ometenim" u razvoju :oops:
Monsieur Ramboz

#282 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Ma to je jasno, ali otkud "pero-laki" borci u (istom) ringu s "teskasima" :wink: Ne bi' rek'o da su sami izazivali :D
Monsieur Ramboz

#283 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Superhik_ wrote:
Monsieur Ramboz wrote:Ma to je jasno, ali otkud "pero-laki" borci u (istom) ringu s "teskasima" :wink: Ne bi' rek'o da su sami izazivali :D
e to se zove demokratija, globalizacija, slobodno tržište, slobodno ovo, slobodno ono, a to je ustvari novi robovlasnički sistem upakovan u slobodu svega i svačega.
Aferim :thumbup: Tako brate, to te pitam, sto odma' ne rece :) Nema potrebe dalje "lupat vugla", kad je sve jasno kano bijeli dan, je l' de :wink Nego, kako utec' iz ringa :? Ne j... frajeri bijelu zastavu :D
bach

#284 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

Dakle, bošnjački poslovni judi su tako lijeni i nesposobni da ne znaju ni mahunu zapakovati.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-jamije ... /130125078

Image

Inače u bošnjačkim firama poznata je i ustrajna praksa da se umjesto ljudi koji znaju posao zapoščjavju "mali od amidže, malo od tetke mi koji dizajniraju pakovanja proizvoda, rade PR i slično, a sve to skupa ispadne jadno.

"Pazimo na kvalitet i same sirovine koje koristimo u fabrici. Mjesecima smo ispitivali šta je najkvalitetnije u ovom slučaju i onda smo odlučili da neko smrznuto povrće nabavljamo iz Belgije, nešto iz Poljske, nešto iz Srbije. Naš partner Libertas u Srbiji ima veoma dobru hladnjaču i mogućnost pakovanja voća i povrća, što mi nažalost u našoj fabrici još nemamo. Proizvodi, kada je u pitanju povrće, zaista sami po sebi nisu domaći, ali jesmo domaća kompanija. Jami ide tim putem domaće kuhinje, ali širenjem asortimana shvatili smo da je kvalitet ponekad negdje drugo, zbog toga ponešto i uvozimo. No, Jami je i dalje domaća kompanija koja zapošljava 200 ljudi", kazala je Sijerčić. :dance: :dance:

Čini mi se da se radi o istoj firmi koja je nekada bila vlasnik VF tržnih centara i ljudima koje su vlasnici golf kluba na Betaniji. U životiuse bavim i marketingom i ljetos sam radio za jednu kampanju. Prostor golf terena nam se učinio zgodan za jedno kratko slikanje. Kolegica je zvala, u prvi mah su pristali, da bi kad je sve već bilo dogovoreno, to naprasno prekršili dogovor. Tražili smo odgovor i dobili u vidu "( citiram) "ne da direktorica". Kako zašto, odtud, zbogradičega: Ne da direktorica... Tutu, tu, tu tu...Prekide se veza.
udrch

#285 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by udrch »

koji si ti bolesnik..za ovo bar znamo da nije GMO..

Ledo Čitluk, ili dominatni Hrvati svu ribu koju nam pakuju uvoze iz Kine..posebno interesantno je odkud im losos i bakalar kojih nema u njihpovim morima..proguglaj malo na tu temu, pa vjerovatno nećeš nikad više kupiti njihovu ribu uvezenu iz Kine...
insomnia78

#286 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by insomnia78 »

Pa nema nekih morskih plodova al zato buranije ima na svakom cosku.
I kako znas da nije GMO?

s' moje sokocalo
bach

#287 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

udrch wrote:koji si ti bolesnik..za ovo bar znamo da nije GMO..

Ledo Čitluk, ili dominatni Hrvati svu ribu koju nam pakuju uvoze iz Kine..posebno interesantno je odkud im losos i bakalar kojih nema u njihpovim morima..proguglaj malo na tu temu, pa vjerovatno nećeš nikad više kupiti njihovu ribu uvezenu iz Kine...
Kako ćeš prepoznati papka? Tako što umjesto argumenat vrijeđa. To upravo ti radiš.

Kad već pričaš gluposti, onda se sjeti vrati film para godina unazadd i sjeti se čiji su bili veliki VF centri širom BiH. VISA, Koreja, itd... Bili su u vlasništu istih onih koji imaju i brand Jami. Nekakvi Selmanovići , Selmanagići, ko već...

Šta su uradili veliki bošnjački VF - Jami biznismeni? Jesu li razvijali svoje poslovanje i vlastiti VF brand. Prodali su ga I iznajmili "mrskim", "neprijateljskim", "zlim" Hrvatima. Ustašama, što bi rekli ljudi tvoje veličine mozga.

Upravo je su vlasnici Jamija ti koji su odgovorni za ulazak Konzuma na tržište BiH i masovnu zastupljenost cro - robe.

To što ne znamo zapakovati šaku blitve u provlačnu amblaže i to prodati krivi smo mi sami, naša nesposobnost i nekreativnost.
karanana

#288 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by karanana »

jeste li primjetili nestasicu ledo lososa?
zna li neko sta se desava? nisu ih dovoljno uzgojili?
karanana

#289 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by karanana »

evo vezano za ovaj moj post gore, novi primjer za temu.

posaljem mail PC-u sarajevo vezan za nestasicu ove ribe. poslan prije 5-6 dana. bosnjo mrsi muda, boli njega sto bosna nema lososa. odgovora nema.

posaljem isti mail sinoc u citluk i jutros mi stize ljubazan i konkretan odgovor.
iamia

#290 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iamia »

to samo govori da u citluku imaju rednika koji ne znaju sta ce sa vremenom.
nigdje u svijetu se ne odgovara na svaki poslati e-mail nekog od musterija.
mozda 10 % ili najvise 20% svih e-maila iz customer servicea se i procita.

a koliko je citluk uspjesan govori samo podaci o budzetu hercegovacko-neretvanskog kantona,, koji je manji i od zenicko-dobojskog.
a da ne pricam o sarajevskom ili tuzlanskom, cak i bihackom kantonu.
napuhali ste te 'ercegovce malo previse.
karanana

#291 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by karanana »

aha. u citluku su neradnici a u sarajevu se ubise od posla. mozda su ih poslali na bosnu sa shchapovima da love losose.

pa nije amerika pa da im na mail dodje 100.000 pitanja dnevno.

tita ti i titovih partizana, odakle ti cifra od 10-20% procitanih customer service e-mailova?
koje su kompanije uzete u ovu statistiku?
iamia

#292 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iamia »

one u kojima sam radio :D
casanova123

#293 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by casanova123 »

a gdje si radio ako se moze znati? daj barem dvije :D
VjecitiStudent

#294 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by VjecitiStudent »

iamia wrote: ...
...
:-)
Ne samo da se jednom jave, vec se nastavljaju javljati sa upitima jeste li zadovoljni, hocete li jos kupovati, ...
Nikada, ama bas nikada, nije mi se desilo da posaljem upit izvan BiH, a da ne dobijem odgovora.
karanana

#295 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by karanana »

VjecitiStudent wrote:
iamia wrote: ...
...
:-)
Ne samo da se jednom jave, vec se nastavljaju javljati sa upitima jeste li zadovoljni, hocete li jos kupovati, ...
Nikada, ama bas nikada, nije mi se desilo da posaljem upit izvan BiH, a da ne dobijem odgovora.
ma jok ba. ti si samo sretnik da uvijek upadnes u onih 10-20%.
iamia

#296 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iamia »

casanova,, poslao sam PM.

iako nije praksa svagdje u svijetu, mislim da je odlicno ako neka firma u BiH ima dobar customer service.
to jeste za svaku pohvalu.. klap, klap :thumbup:

u svijetu se najvise bave pitanjima i odgovorima preko telefona. i tu su zaista odlicni.(puno bolji nego bilo gdje u BiH)
e-mail ne dobiva potencionalnu vaznost , (jer se nikad ne zna da li neki maloljetnik salje te e-mailove, ili neki psihic.. mentalno poremecen,, itd.. ).
VjecitiStudent

#297 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by VjecitiStudent »

iamia wrote:casanova,, poslao sam PM.

iako nije praksa svagdje u svijetu, mislim da je odlicno ako neka firma u BiH ima dobar customer service.
to jeste za svaku pohvalu.. klap, klap :thumbup:

u svijetu se najvise bave pitanjima i odgovorima preko telefona. i tu su zaista odlicni.(puno bolji nego bilo gdje u BiH)
e-mail ne dobiva potencionalnu vaznost , (jer se nikad ne zna da li neki maloljetnik salje te e-mailove, ili neki psihic.. mentalno poremecen,, itd.. ).
Ne kontam zbilja kako svi ovi koji su iole primirisali zivot u dijaspori odreda postanu strucnjaci za biznis ... :roll:
karanana

#298 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by karanana »

marketing, pr i customer service je veliki veliki dio poslovanja firme. posebno ovaj customer service dio. i meni je cudno da neko ko je eto zivio i radio u americi misli suprotno jer iz mojih studija znam da ameri ovome customer service dijelu pridodaju veeeeliki znacaj.
moje iskustvo sa firmama vani je pozitivno sto se tice odgovora na pitanja. pa to je ljudima posao, da sjede i odgovaraju na e-mailove i pozive kupaca.
sa firmama u BiH slucaj bas i nije pozitivan, ali eto naveo sam primjer iste firme sa dvije razlicite lokacije u BiH gdje sam dobio odnosno nisam dobio informaciju koju sam trazio. i moje pitanje je bilo sasvim legitimno i opravdano jer imaju problem sa BH plasmanom proizvoda za koji sam pitao.
iamia

#299 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iamia »

karanana, za ameriku nisi u pravu.
eto, pokusaj recimo jednom Fed-exu ili UPSu poslati e-mail, pa vidi da li ces docekati penziju prije njihovog odgovora.

ja sam jucer imao jedan paket iz fed-ex. slao iz jednog americkog grada u drugi..(zvao sam direktno americki broj 1800-go-fedex..) i cak telefonski service im je bio grozan.
automatski sve funkcionise odlicno. cim se odlucim da pricam sa nekoj "zivoj" osobi, kaze pritisni nulu.. ja pritisnem, i odmah me iskljuci.
tako 4 puta.. opsovah im mater.. i spustio.
fortaleza

#300 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by fortaleza »

iamia wrote:to samo govori da u citluku imaju rednika koji ne znaju sta ce sa vremenom.

a koliko je citluk uspjesan govori samo podaci o budzetu hercegovacko-neretvanskog kantona,, koji je manji i od zenicko-dobojskog.
a da ne pricam o sarajevskom ili tuzlanskom, cak i bihackom kantonu.
napuhali ste te 'ercegovce malo previse.
Kako si to sročio, kao da je loše što je netko dobio odgovor na postavljeno pitanje... :D A možda imaju radnike koji su zaduženi između ostalog i da čitaju prigovore i odgovaraju na njih što malo logičnije zvuči. Nemoš tako o Čitluku, pa to je po meni najradniji kraj u Hercegovini, vjerojatno nisi nikad bio.. Kad ideš od Mostara prema Čitluku i Međugorju skoro sva polja su zasađena vinogradima po čemu su oni i poznati, kuće uređene dvokatnice, trokatnice, a u vrtu krumpir i kavade posađene. :D
Post Reply