INCEPTION - prečišćeno

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
irvinx1

#51 Re: INCEPTION

Post by irvinx1 »

lord-executioner wrote:
Srdacno ti preporucujem da pazljivo citanje izvjezbas prije nego apelujes na druge ljude koje zanima argumentacija. Moj post govori o uocenim pojavama koje se ponavljaju u tvojim "kritikama" i koje moze uociti svako, a ja cu ponoviti: nastojis nastupati bezobzirno kako bi pojedine citaoce privolio da vjeruju kako posjedujes znanje i m*da jer, pobogu, ti si The One koji ce osuditi film kad ga ni pametniji i ni mnogi ne osudjuju.Predrasuda na koju ukazujes uopce nije predrasuda, jer ( citanje STVARNO moras vjezbati, kategorije koje pominjes su nepostojece u mom postu; pokusaj sa analogijom i opservacijama, koje jesu argumenti kad odgovaraju ocitom i zbiljskom stanju ) ja u onome sto sam napisao naglasavam da postoje malobrojni izuzeci u tvom opusu koji je cisti spomenik (veoma) subjektivnom uvjerenju u sopstveni autoritet i, rekao bih, grandomanskoj potrebi da se tvoje misljenje izolira, izdvoji i izdigne nad populistickim, bez prihvatljivih argumenata koje stalno prizivas i zahtijevas od drugih, a sam ih zanemarujes ili pak, kao u slucaju Basterdsa, niz svojih misljenja prikazujes kao notorne cinjenice i objektivnu argumentaciju. Moj post, konkretno prethodni koji te "nije razocarao" ( iako u to sumnjam, ali psihologija priznaje "kiselo grozdje i slatki limun" kao formu odbrambenog mehanizma ) uistinu pruza obilje materijala za studiranje, jer razotkriva i ukazuje na to da tvoja potreba za priznanjem i samopotvrdjivanjem prevazilazi forum i pripada ordinaciji. To je, sto se mene tice, sve sto cu reci na ovu temu, jer iz iskustva sa ljudima slicnih potreba, sklonosti i licnosti znam da ih niko ne moze uvjeriti u njihove mane i greske dok ih sami ne uoce. Do tada, sretno sa demonstriranjem naglaseno subjektivnih poimanja filmova, dok god ne ocekujes da ih neko prihvati kao neprikosnovene.
Lijepo napisano. Naravno, to se itekako da uočiti, jer Triplovi komentari odišu mahalskom prodajom magle. Zapravo, on je potpuno neobična pojava, čak i za filmske forume. Ja toliku količinu samodopadljivosti i egoizma zaista rijetko viđam, te bi ga u kontekstu ovoga što si napisao stavio najbliže u rang pomenutog Cripple-a. Ali Cripple ipak ima određenu malu dozu objektivnosti i autokorekcije, dok je pozicija Tripla u suštini pozicija jednog tvrdolinijaša.
Ali svejedno, zaista je zabavan :D
No ovaj topic je otišao u krivom smjeru. Možda bi trebalo otvoriti poseban topic o Triplu, čovjek je to zaslužio :lol: :lol: :lol:

P.S. Komi, jesi li živ? Nije valjda da se živuća legenda regionalnih forum sajtova povukla :roll: :-D
sandoz11

#52 Re: INCEPTION

Post by sandoz11 »

Rasprava je prava o filmu, ali gdje su dobri linkovi za skidanje,
pa da i mi raspravljamo :sax: :bih: :-D
Triple_XXX

#53 Re: INCEPTION

Post by Triple_XXX »

irvinx1 wrote: jer Triplovi komentari odišu mahalskom prodajom magle.
Ne odbacujem to a priori. Ali daj razlog za takav stav. U narodu ti je to poznato kao argument.
irvinx1 wrote:...dok je pozicija Tripla u suštini pozicija jednog tvrdolinijaša.
I ovo zaista može biti, ali gdje su dokazi? Pozciju je još teže dokazati, jer treba navesti više valjanih argumenata.

@Lordie

Love,

The One

Da probamo još jednom podsjetiti. Ovdje bi se trebalo raspravljati o filmu Inception.
derion

#54 Re: INCEPTION

Post by derion »

Izvinite, raja, ali šta je ovo? Imam osjećaj da se pri kraju ove teme uglavnom polemiše, diskutuje i analazira ko je kakav filmski kritičar i/ili sineasta, neka vrsta samouzdizanja (ili spuštanja). Kao što ovaj prethodni napisa, tema je film Inception.

Meni je film sasvim solidan, kako fotografija, tako i manuskript. Ima tu jako lijepih scena, pogotovo onih "iz snova". Razlozi zbog kojeg mu ipak ne dajem čistu peticu su sljedeći:
a) kompleksnost i zapetljanost priče daje utisak određene "prepotentnosti", a ja to ne volim kada je svjesno (doduše, ne osjetim to u velikoj mjeru u ovom filmu),
b) filmu zamjeram što su prilikom gotovo svake agresivne/akcione scene izbacili prolivanje krvi. Ovdje pogotovo mislim na scene kada nekoga zažegaju vatrenim (ili hladnim) oružjem. Da li je to zbog povećanja potencijalnog broja gledaoca, ne znam, ali mi je to zasmetalo.
c) po meni, ne baš najbolje izveden casting (npr. Ellen Page isuviše mladolika; Cillian Murphy isuviše ukočen).

Film je sasvim solidno urađen i teško mu je naći vidljive mane, ali je isto tako, po mome mišljenju, i precjenjen, pogotovo ako uzmemo u obzir njegov trenutni status na IMDB-u (3. mjesto, zar ne?).
Triple_XXX

#55 Re: INCEPTION

Post by Triple_XXX »

derion wrote:c) po meni, ne baš najbolje izveden casting (npr. Ellen Page isuviše mladolika; Cillian Murphy isuviše ukočen).
... po mome mišljenju, i precjenjen, pogotovo ako uzmemo u obzir njegov trenutni status na IMDB-u (3. mjesto, zar ne?).
Podržavam + marginalna uloga za Michaela Cainea.
darius_maximus

#56 Re: INCEPTION

Post by darius_maximus »

Eh, ‘vako…

Kao prvo, CITAV POST SADRZI SPOILERE!!!

Helem, ovaj film nema velikih imena, osim Leonarda DiCapria... Barem ne mainstream imena, koja bi sama po sebi privukla ljude u kino (Angelina, Crusie, Will Smith, etc.) Marion Cotillard, tesko da se moze racunati u ovu kategoriju. Uspjeh (finansijski) svakog filma ovisi o promociji danas, proizvod kao i svaki drugi. Ja nisam upoznat ni sa jednom kontroverzom u vezi sa ovim filmom. Pomjerio granice jeste, sto ce pokazati historija, ne ja ili ti.

Malo previse pretpostavljas. Da navedem tvoje pretpostavke:

1. Smatras da je Saito ekstra upucen u sanjanje zato sto je Mal zajebala Cobba pri kradji. Takodjer, Saito ne prepoznaje da je u drugom snu, dok ne prepozna da je cilim na koji je pao sinteticki, a ne pamucni. On je upoznat sa postojanjem extractiona, ali nije strucnjak za kojeg ga smatras (ne znam fakat, na osnovu cega).

2. Kao drugo, ne znam otkud ti da je exctraction konstanta u korporativnom svijetu. Ja sam stekao utisak da je jako tesko naci nekoga da se bavi time, jer nakon sto izgube svog arhitektu moraju regrutovati mladu i talentovanu Ariadne. Primjecuje se da su oni rijetka vrsta. Otkud tebi ideja da se ono radi svakodnevno, takodjer fakat ne kontam.

3. Na prethodnu tacku nadovezujes pretpostavku da Fischer mora biti obucen (iako on to jeste). Arthur je najbolji lopov koji postoji, Eames je najbolji istrazivac i falsifikator. Ako on Cobbu nije rekao da je Fischer imao obuku, onda i nije. Podjela poslova, samo sto je ovaj malo zeznuo svoj dio.

Sve same pretpostavke, nikakav razlog za debatu, barem po meni. Ovaj film ima sasvim dovoljno pitanja o kojima se moze raspravljati u odnosu na ove trivijalnosti. Ovo mi je bas kao ona prica oko Gospodara prstenova. Kao, ako orlovi na kraju dodju po Frodoa, zasto odmah njima nije dato da prelete do Morodora i bace prsten u vulkan. Mislim fakat, reci ne volim ovakve price, ali nemoj traziti nepostojecu dlaku u jajetu.

Zar ne bi bilo lakse samo reci da ti se film ne svidja, umjesto sto pokusavac izvuci neki kec iz rukava koji nikako da dodje? Ja licno smatram da si ti jako kritican covjek u stvarnosti (kojoj god) i da gledanju filmova prilazis sa vec izgradjenom navikom nalazenja gresaka ili stvari koje ti se ne svidjaju. Ja sa druge strane, gledam film i kada ga odgledam, u glavi slozim sto se ima sloziti.

Kahva me ceka, ne mogu dalje pisati, ali cujemo se jos... :D :lol: :lol:

Veliki pozdrav svima! :D
Last edited by darius_maximus on 20/08/2010 09:23, edited 1 time in total.
elSaik

#57 Re: INCEPTION

Post by elSaik »

Image
Triple_XXX

#58 Re: INCEPTION

Post by Triple_XXX »

************************* TOTAL SPOILER ALERT!!! ******************************
Nema veze ako ste već gledali Inception. Ako ga mislite ponovo gledati, ne čitajte ovaj post!
darius_maximus wrote: 1. Smatras da je Saito ekstra upucen u sanjanje zato sto je Mal zajebala Cobba pri kradji. Takodjer, Saito ne prepoznaje da je u drugom snu, dok ne prepozna da je cilim na koji je pao sinteticki, a ne pamucni. On je upoznat sa postojanjem extractiona, ali nije strucnjak za kojeg ga smatras (ne znam fakat, na osnovu cega).
Ovo što je boldirano je zapravo sve što je potrebno! Poenta je u tome koliko je Saito spreman na upad putem snova. A spreman je, ja bih rekao, beton betona, što ćemo u daljnjem postupku i dokazati.

Cobba je originalno angažovao Cobal Engineering da ukrade planove o ekspanziji od Saita
Dokaz:
00:17:14,750 --> 00:17:18,711
Trebali smo predati Saitove planove ekspanzije Cobalu prije dva sata.

Saito to zna i koristi priliku da Cobbu priredi audiciju, koje Cobb do samoga kraja neće biti ni svjestan!
Dokaz:
00:11:08,170 --> 00:11:13,025
Imate po što ste došli.
-Nije istina. Izostavili ste ključan dio informacije.

00:11:13,060 --> 00:11:16,885
Skrivali ste nešto jer znate što smo smjerali.

00:11:16,920 --> 00:11:20,369
Pitanje je zašto ste nas uopšte pustili.
-Audicija.

00:11:21,230 --> 00:11:24,426
Za što?
-Nema veze. Niste prošli.

Čak i da Cobb nikada prije nije naišao na otpor prilikom upada u snove, ovaj slučaj ga je trebao otrijezniti!
Eh sad on treba da krene na još veću zvjerku, na Fischera! I da ovaj ne bude beton spreman? Al' može kod Nolana.
Ide scena u skladištu/hali u kojoj Cobb viče na Arthura, ne na Eamesa (tu stalno griješiš, ne znam zašto).

01:07:01,625 --> 01:07:04,202
Trebalo je biti u izvještajima.
Žao mi je. -Zašto nije?
-------<---- nidje odgovora ni zašto
01:07:04,237 --> 01:07:09,263
Smiri se. -Ne govori mi da se smirim!
To je bio tvoj posao! Tvoja odgovornost!

01:07:09,298 --> 01:07:11,803
Trebao si temeljito
provjeriti Fischerovu prošlost!

U datim okolnostima, koja je šansa da se ovakav propust desi? I da Cobb čitajući izvještaje ne primjeti da tu fali nešto od podataka na tu temu? Ja ću ti pomoći. Nula.
Poenta svega ovoga je da se pokaže da Nolan "napetost" gradi na potpuno nerealnoj pretpostavci čak i za svijet snova.
Ni razrješenje napetosti nije ništa bolje, pojavi se Eames sa grenade launcherom i uz parolu: Don't be afraid to dream big! "riješi" "problem". To naprosto nije dobro za film, bio on Nolanov ili ne jer su i uzrok problema i rješenje, istrešeni iz rukava.
darius_maximus wrote:2. Kao drugo, ne znam otkud ti da je exctraction konstanta u korporativnom svijetu. Ja sam stekao utisak da je jako tesko naci nekoga da se bavi time, jer nakon sto izgube svog arhitektu moraju regrutovati mladu i talentovanu Ariadne. Primjecuje se da su oni rijetka vrsta. Otkud tebi ideja da se ono radi svakodnevno, takodjer fakat ne kontam.
Boldirao sam riječ koja se originalno pojavljuje u mom postu. To znači da korporacije, pogotovo na top levelu moraju konstantno biti spremne na mogući extraction. Sasvim je svejedno da li se to dešava jednom dnevno ili mjesečno. Pored gore navedene zavrzlame Cobal Eng. --> Saito --> Fischer, koja pokazuje da na top levelu svak svakoga hebe, dodatno razmotri i sljedeće. U prvom snu kod Saita, Cobb kaže da je on najbolji kada je u pitanju extraction. Najbolji u odnosu na koga? Na još 2-3 čovjeka koji se bave istim poslom? U drugom snu kod Saita, Saito kaže Cobbu da je opravdao svoju reputaciju. Ista stvar. U odnosu na koga? Očito postoji i konkurencija. Dalje, Cobb bježi od Cobal Engineeringa jer nije obavio posao. U SAD ne može zbog optužnice a otac mu živi i radi u Parizu. I ide pravo kod tate na fax. A on mu sa faxa "ubere" Arhitekticu, još većeg genija nego što je on sam. Baš se slomio tražeći!
darius_maximus wrote:1. Pazljivo prati film kada ti ga Nolan objasnjava. Kick moze djelovati samo ako se osoba vrati do nivoa ispod nivoa na kojem se kick odvija. Dakle Yusufov kick moze djelovati samo na one koji su stigli do Hotela prije nego se desi. Grijesis i u broju osoba koje se ne bude u kombiju. Dvije se osobe ne bude u kombiju: Cobb i Saito. Zasto, pitas se? Zato sto se obojica nalaze u limbu. Zato se toliko i naglasava uskladjivanje kickova. Zato se Cobb i Saito bude tek na avionu, ne prije. A ja sam mislio da su ti kickovi jasni.
Crvenom je obilježen odgovor na pitanje koje ja ni ne postavljam. Ako postavljam, dokaži. Drugo ja pitam. Kada Yusuf udara u ogradu na mostu to je kick. Zašto se Arthur, koji je "budan" na nivou Hotel, ne budi u Yusufovom kombiju?
Zato što bi se Arthur probudio u kombiju koji pada u rijeku, bez mogućnosti da se vrati u hotel, što bi prekinulo liniju transporta prema javi. Nolan je odlučio da zanemari taj problem. Malo ranije na mostu ima scena u kojoj Robertova projekcija puca po Yusufu dok on putnicima stavlja slušalice na glavu! Šta bi bilo da Projekcija ukanta Yusufa? Ode on u Limbo i opet si prekinuo liniju transporta prema javi. Ali, ne beri brigu, čuva Nolan Yusufa svog!
darius_maximus wrote:2. Ne bi bilo zgoreg ni da upratis ko je sta sanjao. Nivo koji ja zovem Zimska tvrdjava sanja upravo Eames.
Na žalost pogrešno. Taj nivo sanja Fischer. Dokaz:
01:35:48,674 --> 01:35:51,618
Čekajte, u čiju mi ono
podsvijest ulazimo?

01:35:51,653 --> 01:35:55,424
U Fisherovu, ali sam mu rekao da je
Browningova da postane dio našeg tima.

01:35:55,459 --> 01:35:58,947
Pomoći će nam provaliti u
vlastitu podsvijest. -Tako je.
darius_maximus wrote:Posto je Eames pametan lik (uglavnom) on je u svoj nivo ugradio nesto sto on kao sanjac moze, a da ne poremeti san.
Opet pogrešno. Zimski dvorac je dizajnirala Ariadne, što ona i kaže ovdje:
01:39:53,515 --> 01:39:56,294
Ja sam dizajnirala ovo.

A osnovni setup ti je ovaj (kako objašnjava Cobb Ariadne u nivou Bootcamp2, ono sa savijanjem grada): Arhitekt dizajnira san/level a onda se u njega uvodi subjekt, tj. sanjač koji popuni nivo svojom podsviješću. Stoga Ariadne savija grad koji je i dizajnirala, a san je Cobbov jer je napadnu njegove projekcije, a ukanta je naravno Mal.
Dakle, nivo Zimski dvorac dizajnirala je Ariadne, a sanjač je Robert, jer se cijelo vrijeme bore protiv Robertovih projekcija. Eames nit' luk jeo, nit' luk mirisao. Šta sad on tu ima da mijenja? E pa zatrebalo Nolanu, tako to ide.
darius_maximus wrote:Labirint ne omogucava bas da se stvari obave u zadanom roku, jer omogucuju Mel da, nakon sto Cobb postane svjestan tog prolaza, dodje do Fishera i ubije ga. Tako da im je vise odmogao nego pomogao, ali dobro...
Na žalost ni to nije tačno. Fischer u Dvorac prema sefu dolazi odozdo kroz ventilacioni otvor (onaj Eamsov, sjećaš se), a Mal "pada s neba" tj. dolazi odozgo. Pogledaj...
Image
Image
darius_maximus wrote:3. Cobb nije usao u Limbo prije Saita, vec obrnuto. Saito je umro na nivou Zimska palaca, Cobb tek na nivou ispod. Tih par minuta znace desetine godina razlike. Ako fino pogledas, vidjet ces i da je Cobb ostario i da se tesko moze sjetiti zasto je dosao. Da, mozak se „kajganizira“ nakon dugo vremena u stvarnom zivotu, ne u Limbu. Saito je za koji minut u stvarnom zivotu, ostario puno godina u Limbu. Odnos sna i stvarnog vremena je takodjer objasnjen na pocetku filma.
Možda će ti biti interesantan podatak da se nivo ispod Zimskog dvorca zove - Limbo! To i jeste cijela ideja, jer Mal je upucala Fischera, pa Ariadne predlaže Cobbu da "slijede" Fischera u Limbo, gdje ih čeka naravno i Mal. Dokaz:

01:54:13,922 --> 01:54:15,683
Jesi dobro? <------- Cobb i Arriadne su već u Limbu
01:54:21,507 --> 01:54:24,732
Ovo je vaš svijet.
-Bio je.
.
.
.
01:55:16,081 --> 01:55:18,404
Saito! Saito!
01:55:19,082 --> 01:55:23,481
Moraš se brinuti za Fischera dok
ja postavim eksploziv. Dobro?
01:55:23,516 --> 01:55:26,522
Nema mjesta za turiste
u ovakvim poslovima. <------- Saito je još živ i još se i zahebava na vlastiti račun

Dakle, nelogično je da je Saito mnogo više oronuo od Cobba u Limbu kada je ovaj tamo došao prije njega. Drugo, za proces kajganizacije mozga, presudno je vrijeme provedeno u Limbu. Kako to znamo? Pa radnja se dešava u avionu koji je na non-stop letu od Sydneya do Los Angelesa a to ti je 14-15h za čitavu operaciju! U tom vremenskom roku ima ili da uspiju ili da propadnu! Cobb (malo prije) i Saito (malo kasnije) završavaju u Limbu u samom foto-finišu operacije.
Problema je svjestan i Cobb koji ostaje u Limbu i ide potražiti Saita dok još ima vremena! Čak i nakon tako kratkog roka u Limbu, proces kajganizacije mozga uzeo je maha i kod Cobba i kod Saita i oni se jedva prisjećaju šta trebaju obaviti. Ostaje misterija kako se Cobbu ni nakon 50 godina u Limbu, mozak nije kajganizirao!
Žalim, ali problem kajganizacije ostaje.
darius_maximus wrote:4. Problem sa Mel je sto ona vise ne vjeruje u stvarnost kao koncept. Smatra, a to objasnjava na kraju, da cak i kada smo sasvim uvjereni da je nesto stvarnost, da nikada ne mozemo biti sasvim sigurni. Navikla se na zivot kakav je bio u limbu, i ono sto je ustvari bila stvarnost, za nju vise nije. Izgubila je kompas, poludila, kako god to hoces nazvati.
Ovdje je jako interesantno ono što ti ne govoriš. Prema Cobbovim riječima, Mal je, kada se vratila u stvarnost, polako poput raka počela da izjeda pomisao da ni ovaj svijet nije stvaran. Zašto Cobb, čim je primjetio da nešto nije u redu, nije uzeo totem, zavrtio ga i sačekao da totem padne, pokazavši joj da su zaista u stvarnom svijetu? Ne znam, možda zato da Nolan može napraviti kompleksni Sci-Fi psycho thriller?

Nadam se da si popio svoju kafu.
BiH-x

#59 Re: INCEPTION

Post by BiH-x »

elSaik wrote:Image
:lol:
darius_maximus

#60 Re: INCEPTION

Post by darius_maximus »

************************* TOTAL SPOILER ALERT!!!****************************
Sta je potrebno da skontas da Fischer nema nikakve veze sa Saitom. To sto je Saito imao obuku iz extractiona ne mora ni po cemu znaciti da je istu imao i Fischer. Ponovo ponavljam, tokom pripremanja misije to se nije pokazalo i tacka.
I opet ponavljam, sve je ovo samo naglabanje bez ikakvog osnova.

Podataka o obuci ne fali, stoji da obuke nije bilo. Nema tu nikakvih pretpostavki.

Cobb jeste najbolji u svom poslu, ako nista bolji je od Arthura, Eamsa, Ariadne, i prvog arhitekte. Mozda ima jos 2 osobe, mozda jos 20, ali cak i to znaci da ih samo mali broj. Posao kojim se na svijetu bavi 25 ljudi, ne smatra se bas ozbiljnim, pa cak ni ako se njime bavi 100 ljudi. Spijuna i hakera i terorista ima na stotine i hiljade, zato su prijetnja, ne zato sto ih ima sacica ljudi.

Sto se sanjanja tice, morat ces taj piratski snimak pregledati jos jednom. Na nivou Zimska tvrdjava, sanjac je uistinu Eames.

Dakle:
1. Obuka i ko je koju skolu zavrsio je cisto navlacenje vode na svoj mlin, naklapanje i nazalost nije argument...
2. Scena sa kombijem, neka ostane siva, dok se ne podsjetim malo filma... :D
3. Zimska palaca i ko taj nivo sanja? Zao mi je, fulio si ocito, opet se presaberi.
4. Ulazak u limbo? Opet si fulio da Cobb u limbu umire, dakle Saito je duze u komadu dole. Zao mi je opet...
5. Da, Mal. I ovaj argument pada u vodu kada shvatis zasto je ustvari vjerovala da stvarnost nije stvarnost. Ah, taj prvi inception...

Sretno i do slijedeceg citanja... :D
Last edited by darius_maximus on 20/08/2010 09:26, edited 1 time in total.
Jack Be Nimble

#61 Re: INCEPTION

Post by Jack Be Nimble »

Dobar film, nesto ala Matrix 4.
johnnykola

#62 Re: INCEPTION

Post by johnnykola »

ali, fakat, ljudi, idete u detalje bez ikakve potrebe.
u biti film je o oprostu i clean pocetku nadalje.
i sav se moze svesti na okrenuta ledja nejaci
i dijalog mal i lea nakon sto roknu
jedno drugog, a ona mu place u narucju.
i to je to. sto imamo pored toga betona
jos mali milion u filmu trebamo biti presretni!
narocito s obzirom na sranja koja nowdays dolaze
na velika platna. daklem, cijeli film je
ustvari dziber:

:-D :-D :-D
alibaba_i_30_godina

#63 Re: INCEPTION

Post by alibaba_i_30_godina »

Ne bih da nekog uvrijedim, ali nikad me nije interesovalo misljenje nekog kriticara, bez obzira bilo rijec o prefesionalnom ili onom koji misli da je to. Uostalom, svako moze kritikovati. :roll:

Takodjer ne vidim razlog pisanja kilometarskih postova o jednom obicnom filmu koji treba da zabavi. Tacno je da je film sam po sebi umjetnost, ali kao i svaka druga, napravljen je da bi prije svega zabavio ljude!

Mozemo sada kritikovati koga god hocemo, od rezisera, scenografa, kostimografa, producenata, ..., al' sta se dobija tim. Ljudi su napravili film onako kako su htjeli, kako se njima svidja i koga briga sto se nekom mozda nece svidjeti jer su oni uzivali u stvaranju filma a pored toga i dobro zaradili?! :-)

Meni je film dobar i uopce mi nije smetalo sto je imalo toliko plotholes, kao sto pojedini tvrde.
karanana

#64 Re: INCEPTION

Post by karanana »

pustite se toga, nego ima li ko linkove za skidanje sa solidnim snimkom pa da se i mi koji nismo gledali ukljucimo u diskusiju?
darius_maximus

#65 Re: INCEPTION

Post by darius_maximus »

Slazem se da bi trebali malo spustiti loptu, i sto se mene tice ja sam all in, samo sto me Triple_XXX uvijek iznova iznenadi poduzim postom, pa osjecam potrebu da ispravim greske u zapazanjima... :D
Evo ja obecaJem da cu se smiriti i nastaviti normalno pricati o filmu, nadam se da neko nije nesto zahatario... :D

Sto se linkova za download tice, ne bih rekao da ima igdje ista kvalitetno... :) Sve su jos cam snimci i to ne bas ekstra dobri, koliko sam vidio na screenshotovima.

Ja ga planiram uzeti na originalu kada izadje, a do tada ce se vec uganjati neka dobra piratska varijanta, ja cim je skontam, postavit cu ovdje... :D
danny_boy

#66 Re: INCEPTION

Post by danny_boy »

Osjećam neodoljivu potrebu da napišem svoje skromno mišljenje o filmu
inception :-).

Nisam nikakav kritičar, čak bi se moglo reći više jedan prosječan (malo zahtjevniji)
ljubitelj filmova.

Jedan od glavnih razloga zašto sam pogledao Inception jesu dobre cjene koje
je ovaj film dobio od "kritičara" - gledalaca. Poređenja sa Matrixom i sličnim
kultnim filmovima, kao i ostali hvalospjevi...
Očekivao sam mnogo, ali... (uvijek postoji famozno "ali"), na kraju nisam
vidio ono što sam očekivao. A film mi je na momente
bio čak i pomalo dosadan, a daleko manje zanimljiv od matrix-a (prvi i drugi dio).
Kad se sve sabere film nudi veoma malo. Jedino što je za pohvalu to je ideja filma,
kao i dinamičnost, ali to je za mene premalo da bih film ocijenio bolje nego što sam
napisao ispod.

Moja ocjena filma je 6/10.
therrarrius

#67 Re: INCEPTION

Post by therrarrius »

danny_boy wrote:Osjećam neodoljivu potrebu da napišem svoje skromno mišljenje o filmu

Nisam nikakav kritičar, čak bi se moglo reći više jedan prosječan (malo zahtjevniji)
ljubitelj filmova.

bio čak i pomalo dosadan, a daleko manje zanimljiv od matrix-a (prvi i drugi dio).
Kad se sve sabere film nudi veoma malo. Jedino što je za pohvalu to je ideja filma,
kao i dinamičnost, ali to je za mene premalo da bih film ocijenio bolje nego što sam
napisao ispod.

Poduga kritika, zalazi u sve pore filma.
Volis akcije :D idemo dalje :D
2407

#68 Re: INCEPTION

Post by 2407 »

danny_boy wrote:Osjećam neodoljivu potrebu da napišem svoje skromno mišljenje o filmu

ljubitelj filmova.

napisao ispod.

Otprilike dijelimo slicno misljenje. Ideja filma je OK, realizacija ideje isto tako OK, ali malo me je smorio film tako da sam jedva cekao da zavrsi i apsolutno nisam bio zainteresovan da kontam da li je on na kraju u limbu ili u stvarnosti. Mislim da se mogao film komotno skratiti barem 30 min. i da bi onda bio bomba.
Triple_XXX

#69 Re: INCEPTION

Post by Triple_XXX »

darius_maximus wrote: Sta je potrebno da skontas da Fischer nema nikakve veze sa Saitom. To sto je Saito imao obuku iz extractiona ne mora ni po cemu znaciti da je istu imao i Fischer.
Ne, mogao je imati samo još bolju, kao još veći igrač. Saito ima deset minuta da iz aviona sredi Cobbovu optužnicu za ubistvo (sletanje u LA). I uradi to dok si rekao keks. Fischerovi prijete da preuzmu kontrolu nad energetskim potrebama Zemlje. Igra na najvišem nivou. Ako ko zna da postoji mogućnost extractiona, oni znaju. Ako će se neko zaštiti od toga, oni će. Ako se neko bavi extractionom na tom nivou (Cobb, Arthur), obaviće sve provjere, a kamoli jednu od osnovnih koja je od vitalnog značaja za ono čime se bave. Vrlo je jednostavno, ko hoće da vidi. A ko neće, uvijek ima varijanta kod Yusufa u podrumu u Mombasi.
darius_maximus wrote:Saito nije spreman beton, betona, jer je pitanje da li bi ista otkrio da mu Mal nije odmah sve ispricala da bi Cobbu upropastila posao.
Da, to je jako dobro objašnjenje za ovo.

00:04:16,745 --> 00:04:19,749
Saito zna. Poigrava se s nama.

i ovo.

00:11:08,170 --> 00:11:13,025
Imate po što ste došli.
-Nije istina. Izostavili ste ključan dio informacije.
00:11:13,060 --> 00:11:16,885
Skrivali ste nešto jer znate što smo smjerali.
00:11:16,920 --> 00:11:20,369
Pitanje je zašto ste nas uopšte pustili.
-Audicija.
00:11:21,230 --> 00:11:24,426
Za što?
-Nema veze. Niste prošli.

Dakle, Cobb je shvatio, da ga je Saito pustio. Nigdje se ne spominje Mal. Samo da još i darius_maximus shvati i imamo progres. :D
darius_maximus wrote: O prvoj sceni sa udarom kombijem ne mogu ti nista reci, jer je se ne sjecam najjasnije. Znam samo da se niko ne budi u kombiju, sto ocito znaci da nesto nije uradjeno kako treba, moram opet pregledati film da ti na ovo pitanje tacno odgovorim, sto cu nekada u buducnosti i uraditi. Ipak, cinjenica da je to povelika scena, koja dugo traje, tjera me da posumnjam da bi je neko slucajno previdio, pa zato ovo ostavljam u sivoj zoni.
Ništa, kad nabaviš DVD (a WB i Nolan zaslužuju tvoj novac) studiraj čitavu sekvencu sa bijelim kombijem. Još malo ranije od već pomenutog, imaš scenu kada crni terenac u jurnjavi stjera bijeli kombi niz nasip i on se obrće oko uzdužne ose i na kraju udara o betonsku barijeru! Trebao se probuditi Arthur. Tu ti Nolan odradi click na Ignore i idemo dalje za iste pare! Da se i ja složim sa tobom oko nečega, nešto stvarno nije odrađeno kako treba i zove se scenario.
darius_maximus wrote:Da li Mal dolazi kroz tunel ili doleti na krilima sivog orla je nebitno. Bitan je koncept koji ti nazivaz „zavrsiti stvari u zadanom roku“. Zadani rok se nikako ne ispostuje, kada shvatis da nakon ovoga nivoa idu u limbo na obracun sa Mal...
Znači, ne stoji tvoja prethodna tvrdnja, da je kratica samo olakšala posao Mal. Drugo, kratica zaista omogućava da se zadatak obavi u roku i pored ubistva Fischera. Bez nje ni Limbo ne bi bio opcija! Nolan "kreira", problem tako što nema dovoljno vremena da se sve završi, a onda ga rješava tako što se poziva na kraticu koju je Eames (kao krivotvoritelj, a ne Arhitekt) već ranije, a ne tokom sanjanja, napravio. Niko ne zna zašto. Osim Nolana, naravno.
darius_maximus wrote:Ne znam iskreno da li ti trebam jos detaljnije objasniti da Cobb ulazi u Limbo nakon Saita. Mali Fischer umire na nivou Zimske palace i oni ulaze u limbo da ga nadju. Tu Fischer i Ariadne skacu sa zgrade i vracaju se u Zimsku palacu, Saito u medjuvremenu umire na nivou Zimska palaca i ulazi u limbo. Cobba u medjuvremenu ubija Mal, dakle on tako izlazi iz limba, i umire na nivou iznad, koji god da je ostao, ako nista u kombiju u kojem se ugusio (da je sacekao dovoljno dugo, dok se prvi nivo ne zavrsi, probudio bi se u stvarnosti). Tako se opet vraca u limbo u kojem je Saito sve vrijeme. Saito, u medjuvremenu, nije izlazio iz limba, nije umirao. Zato je Saito stariji od Cobba, zato je i logicno da je Saito stariji od Cobba (a i svakako je stariji, u stvarnom zivotu).
Lijepa teorija, samo ima nekoliko propusta. Nakon što Mal "ubije" Cobba u Limbu, on se prvo malo u Limbu ispriča sa Arriadne, pa onda slijedi dugi oproštaj sa Mal u kome joj on objašnjava da oni zaista jesu (u Limbu) ostarili zajedno. Ima tu jedna interesantna scena u kojoj se vidi njih dvoje kako stari i pogrbljeni idu gradom koji su stvorili. Zatim se vide njihove ostarjele ruke kako se drže zajedno. Međutim, kada odluče da se vrate u stvarnost, kada malo prilegnu na šinu prije nego ih voz zgazi i vrati u stvarnost, ponovo su mladi? Unaprijed se radujem sljedećem kreativnom objašnjenju. :D Dakle, nigdje se ne vidi da Cobb umire u Limbu, niti da se budi na bilo kom od međunivoa, pa čitava teorija pada u vodu. I da, šta bi sa kajganizacijom?
darius_maximus wrote:Sto se Mal tice, opet ne shvatas, ili ignorises jednu od osnovnih postavka filma.
PRVI inception uradjen uspjesno na svijetu je inception koji je Cobb uradio Mal. Usadio je u njenu glavu ideju da onaj svijet nije stvaran. Nije mogao ni posumnjati da ce ta ideja, kako se ono kaze u filmu “rasti i cvjetati“, Mal je uskoro pocela vjerovati da svijet nije stvaran, da postoji opet nova stvarnost, itd... Zbog toga se Cobb osjeca krivo, ne zato sto je nije mogao sprijeciti da skoci kroz prozor, vec zbog cinjenice da joj je on u glavu usadio ideju o (ne)stvarnosti. Ne rjesavaju se te stvari vrtnjom totema...
Ko to kaže? Totem User's Manual? Dom i Mal, velika ljubav. Kada nekoga toliko voliš onda ćeš pokušati sve da mu pomogneš. Da li Dom to nije pokušao zato što zna da se takve stvari ne rješavaju totemom? Pa kako je utvrdio da se ne može riješiti totemom? Daj budi ozbiljan. :-D Ako totem odradi posao, nema filma, a ako ne odradi onda je Nolan na muci da objasni zašto nije odradio, i poslije na još većoj muci da taj isti totem koristi kao ultimativni test realnosti. U obadva slučaja imamo problem. Idemo starom metodom, click na Ignore.
Čujemo se.
Last edited by Triple_XXX on 17/08/2010 00:32, edited 4 times in total.
Triple_XXX

#70 Re: INCEPTION

Post by Triple_XXX »

ljubitelj filmova.

napisao ispod.

Ja dadoh 4-5/10 i tu ti nasta frka. :D
Triple_XXX

#71 Re: INCEPTION

Post by Triple_XXX »

2407 wrote:...ali malo me je smorio film tako da sam jedva cekao da zavrsi i apsolutno nisam bio zainteresovan da kontam da li je on na kraju u limbu ili u stvarnosti.
Ovo je ključna stvar, na stranu plotholes i casting, da je film uspio da me zainteresuje za bilo koji od likova, sve bih mu oprostio. :-D To sam i rekao u svom ranijem kilometarskom napisu. :D
darius_maximus

#72 Re: INCEPTION

Post by darius_maximus »

Triple_XXX, druze, ja sam dao rijec da se vise necu kilometarski prepucavati na ovoj temi, zato:

Tacka 1
Lijepo si sazeo: MOGAO je imati bolju obuku. Prestani teoretizirati o tome koju je skolu zavrsio sin koji je zainteresovan za babinu firmu k’o za lanjski snijeg. Ovo argumenta nije srelo ni na putu za pijacu.
Tacka 2
Ponavljam, Saito zna, jer mu Mal otkriva sta se desava. Mozda ti nije jasna scena u kojoj Saito i Mal zajedno ulaze u sobu?
Tacka 3
Rekao sam da ovo mora ostati u sivoj zoni dok opet ne pregledam film, ali recimo dajem ti ovaj bod za trud... :D
Tacka 4
Hajd’ barem si skontao ko sta sanja…
Eames je mogao dodati otvor kao plan B, ako sta prodje po zlu (jedini veteran osim Cobba). Mogao je dodati prije ulaska na taj nivo jer je vidio kuda sve ide...
To sve sto se desava u limbu, u nivou iznad traje mozda minutu, mozda ni toliko. Dakle, kada Cobb umre, barem prvi nivo, gdje se ono gOnjaju, mora i dalje postojati, sto znaci da je umro i vratio se u limbo OPET
Tacka 5
Kaze sama teorija inceptiona. Koji je virus najotporniji? Cobb se meni cini kao osoba koja je pokusala sve, mozda se tebi cini da njega bas nije briga za nju… :D

Hajd' uzdravlje... :D

P.S. Ovo je samo isjecak iz mog citavog posta, kojeg cu postaviti za download, da ne bih gusio svoju temu... :D
http://rapidshare.com/files/413365783/O ... e_XXX.docx
darius_maximus

#73 Re: INCEPTION

Post by darius_maximus »

Triple_XXX wrote:

ljubitelj filmova.

napisao ispod.

Ja dadoh 4-5/10 i tu ti nasta frka. :D
Nije meni, licno govoreci, nastala frka zbog 4-5/10, nego zbog tvog "poziva na budjenje", da se laicki izrazim, "budalama" (iako ovo nisu tvoje rijeci, tako odzvanjaju), a ja nikako ne volEm takve ljude. Proslo ih je meni kroz videoteku i takvih koliko hoces... :D

Sto se ocjene filma tice, svako ima svoje misljenje, i neka mu ga, ne moze nam se svima svidjati isto. Zato ja s tobom pricam samo o argumentima... :D
Last edited by darius_maximus on 17/08/2010 01:17, edited 1 time in total.
demetra22

#74 Re: INCEPTION

Post by demetra22 »

darius_maximus wrote:************************* TOTAL SPOILER ALERT!!!****************************
Triple_XXX, druze, ja sam dao rijec da se vise necu kilometarski prepucavati na ovoj temi, zato:

Tacka 1
Lijepo si sazeo: MOGAO je imati bolju obuku. Prestani teoretizirati o tome koju je skolu zavrsio sin koji je zainteresovan za babinu firmu k’o za lanjski snijeg. Ovo argumenta nije srelo ni na putu za pijacu.
Tacka 2
Ponavljam, Saito zna, jer mu Mal otkriva sta se desava. Mozda ti nije jasna scena u kojoj Saito i Mal zajedno ulaze u sobu?
Tacka 3
Rekao sam da ovo mora ostati u sivoj zoni dok opet ne pregledam film, ali recimo dajem ti ovaj bod za trud... :D
Tacka 4
Hajd’ barem si skontao ko sta sanja…
Eames je mogao dodati otvor kao plan B, ako sta prodje po zlu (jedini veteran osim Cobba). Mogao je dodati prije ulaska na taj nivo jer je vidio kuda sve ide...
To sve sto se desava u limbu, u nivou iznad traje mozda minutu, mozda ni toliko. Dakle, kada Cobb umre, barem prvi nivo, gdje se ono gOnjaju, mora i dalje postojati, sto znaci da je umro i vratio se u limbo OPET
Tacka 5
Kaze sama teorija inceptiona. Koji je virus najotporniji? Cobb se meni cini kao osoba koja je pokusala sve, mozda se tebi cini da njega bas nije briga za nju… :D

Hajd' uzdravlje... :D

P.S. Ovo je samo isjecak iz mog citavog posta, kojeg cu postaviti za download, da ne bih gusio svoju temu... :D
http://rapidshare.com/files/413365783/O ... e_XXX.docx

:shock: :shock: :shock:
darius_maximus

#75 Re: INCEPTION

Post by darius_maximus »

Zasto takva reakcija...? :D
Post Reply