Imigracija, da ili ne?

Opetja033

#26 Re: Imigracija, da ili ne?

Post by Opetja033 »

Sve dok se radi o obrazovanim i iskljucivo muslimanskim doseljenicima - zasto ne. Bujrum.
cyprus

#27 Re: Imigracija, da ili ne?

Post by cyprus »

Šovinizam vrvi... lijepo lijepo, nema šta :mrgreen: :oops:
madner

#28 Re: Imigracija, da ili ne?

Post by madner »

Sto se tice obrazovanih muslimana, Iranci su opasni u vecem broju. :D
Opetja033

#29 Re: Imigracija, da ili ne?

Post by Opetja033 »

madner wrote:Sto se tice obrazovanih muslimana, Iranci su opasni u vecem broju. :D
:mrgreen:
da, zaboravio sam se ograditi po tom pitanju. Priznajem. :mrgreen:
madner

#30 Re: Imigracija, da ili ne?

Post by madner »

Onda bas i nema nekog potencijala :D
theTruePath

#31 Re: Imigracija, da ili ne?

Post by theTruePath »

madner wrote:Sto se tice obrazovanih muslimana, Iranci su opasni u vecem broju. :D
Uglavnom ovdje u Svedskoj mnogi iranci imaju neki upper class posao tipa doktor,advokat

a zene su cesto frizerke,uciteljice,apotekarice

a arapi su uglavnom socijala :D a somalci su boze sacuvaj,to i ne izlazi u grad izgleda :-) turaka nema puno,ali nisu mraka kao u Njemackoj,ovdje su obrazovani,to jest omladina,a roditelji su mjesano

Cini mi se vise da je do toga koja "grupa" naroda dolazi,recimo u Svedsku dolazi uglavnom siromasna i neobrazovana masa arapa,oni obrazovaniji arapi idu u Ameriku,Kanadu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32 Re: Imigracija, da ili ne?

Post by _BataZiv_0809 »

Imigracija u Bosnu i Hercegovinu nije realna iz vise razloga. Prije svega trziste rada ubi razlika u ponudi i potraznji. Drugo nase zakonodavstvo je vrlo rigorozno kada je u pitanju dobijanje radnih dozvola (ukoliko tog kadra ima kod nas na birou-radna viza baj baj). Cinjenica je da je kod nas puno ljudi nezaposleno. Cinjenica je da solidan broj tih moli boga da ne nadje posao, a nista manji broj nije ni onih koji rade sve i svasta i odlaze van. Pola miliona, kako kazu statistike, sigurno nije nezaposlenih. Usudio bih se reci da je makar polovina onih koji rade na crno. Kad neko ponudi platu 400, a da te prijavi, a oko 600 na ruke tj. da bude na crno, mnogi se opredjeljuju za drugu opciju. Nego odosmo daleko od teme....

Pitao sam jednog uposlenika u svedskoj ambasadi sta misli o imigraciji. Rekao je da je to 70% pozitivan proces. I sam kaze da su evropski imigranti uglavnom najsposobniji za prilagodbu, pohvalio je nas jugoslovene (nek nas neko hvali :D ). Arapi i Afrikanci su uglavnom problem. Nece da rade, stancaju djecu, po cijeli zivot na socijali. Ponasaju se po mantri evo mi dosli, ovdje svi imaju sva prava, dajte nam. Sa druge strane, njegova drzava treba strance, zbog niskog nataliteta. Potrebne su platise poreza da bi se odrzao socijalni sistem blagostanja na kojeg su Svedi navikli.
rajvoSa0

#33 Re: Imigracija, da ili ne?

Post by rajvoSa0 »

theTruePath wrote:
Uglavnom ovdje u Svedskoj mnogi iranci imaju neki upper class posao tipa doktor,advokat

a zene su cesto frizerke,uciteljice,apotekarice

a arapi su uglavnom socijala :D a somalci su boze sacuvaj,to i ne izlazi u grad izgleda :-) turaka nema puno,ali nisu mraka kao u Njemackoj,ovdje su obrazovani,to jest omladina,a roditelji su mjesano

Cini mi se vise da je do toga koja "grupa" naroda dolazi,recimo u Svedsku dolazi uglavnom siromasna i neobrazovana masa arapa,oni obrazovaniji arapi idu u Ameriku,Kanadu.

A nebeski narod? A Albanci? Sirijci? Libanon?

:D

Image
Edin H.

#34 Re: Imigracija, da ili ne?

Post by Edin H. »

Eh da je srece da imigranti da zele da dodju kod nas da rade, to bi znacilo da smo ozbiljna ekonomija.

Naravno da je dolazak imigranata pozitivan, prilagodljiviji su, bore se za posao, svaki grad u Engleskoj koji ima imigrante prosperira u odnosu na one gdje ih je manje.
Gojeni H

#35 Re: Imigracija, da ili ne?

Post by Gojeni H »

Edin H. wrote:Eh da je srece da imigranti da zele da dodju kod nas da rade, to bi znacilo da smo ozbiljna ekonomija.

Naravno da je dolazak imigranata pozitivan, prilagodljiviji su, bore se za posao, svaki grad u Engleskoj koji ima imigrante prosperira u odnosu na one gdje ih je manje.
Nekih 80-90 % Britanaca koje sam ja sreo nemaju takvo misljenje. Ne govorim o ljudima sa ekstremnim stavovima tipa "sve ih treba vratiti odakle su dosli" vec o relativno normalnim ljudima.

Naravno takvo nesto nece tebi reci ... ti si gore, i to nije "politicki ispravno".
Post Reply