Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
diana_piana

#976 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by diana_piana »

Sumeja <3 :)
zlokruhovic

#977 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zlokruhovic »

schnappi wrote:
zlokruhovic wrote: Ime Tvrtko je nastalo od imenice "Tverd" koje je u staroslovenskom jeziku i gotovo svim pravoslavnim starim spisima bila oznaka za "NEBO" u duhovnom i religijskom smislu.

Tako da je Tvrtko zapravo Nebko :-D , iliti dar od neba tj.dar od Tv'rda.
O ovom smo vec pisali, ali ja nesto ne vjerujem da je tako. Moze neki link?
Evo odlicna stranica starih imena http://www.svevlad.org.rs/imenoslov_fil ... oslov.html
Uvijek su ispod nasih slavenskih strana grcka i hebrejska imena koja se koriste kod nas, i kako vidimo uglavnom se nasa imena izbjegavaju.
Sto se tice Tvrtka, on je u takvom nizu imena da moze samo da je nastalo od tvrd

Тврдак, Тврдан, Тврден, Тврденко, Тврдета, Тврдимир, Тврдина, Тврдисав, Тврдислав, Тврдиша, Тврдко, Тврдоје, Тврдослав, Тврдош, Твртко,
Čuj Svevlad?! :-)

Te mitomanske i wannabe nacionalne sajtove ni u WC ne koristim.

Kad su sedavala imena pre 700 godina nije bilo tumača za imena zvanično već se to radilo po narodnom nahođenju.
A u narodno nahođenje i razumevanje samog staroslovesnkog i tadašnjeg narodnog jezika likovi kao Svevlad i ostali se razumeju kao Mara u kriv milokliz (Mara južnoslovenski je hipokristik hebrejskog imena Merjem :-D ).

Uzmi stare rukopise i čitaj ih , ali nprevode na moderni jezik nego originale pa ćeš videti mnogo toga , a okani se ovakvih sajtova.

Tverd je nebo(heaven)
AleksoMKD

#978 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by AleksoMKD »

arslanbey wrote:Alekso kakva imena daju u Makedoniji vecinom? takodjer me zanimaju muslimanski makedonski,a i krscanski makedonci'? :-D
Krscani daju maltene Bibliska i Slovenska (malo redje slovenska) a Muslimani Makedonci uglavnom Turska i Arapska i "internacionalna" kao Denis.
Ko sto rekoh moje komsije dali djevojcici ime Altana (valjda Zlata) koje mi se svidja. :)
arslanbey

#979 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

a najvise mrzim ta lafo internacionalna imena :lol: ne postoji internacionalno ime,i Denis je zapravo grcko ime.U BIH su ta imena popularna ako je brak izmedju 2 razlicite vjere
AleksoMKD

#980 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by AleksoMKD »

arslanbey wrote:a najvise mrzim ta lafo internacionalna imena :lol: ne postoji internacionalno ime,i Denis je zapravo grcko ime
Ja sam mislio da je od Turskog Deniz pa z preslo u s? Kako i da je, vazno da im prezimena vecinom zavrsavaju na ski :lol:
Ahmedovski, Jasarovski, Selimovski.....

I ovde ako je brak izmedju krscan i muslimana Makedonaca uglavnom upadaju ta imena.
arslanbey

#981 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

Turci imaju obicaj da sva imena koja nisu islamska(arapska) a koja su cesta u Turskoj zovu "turskim"..i kod njih su popularna mnoga "internacionalna " imena tipa Lara,Ela,Deniz,Melis.Posto to nisu arapska imena,mnogi kazu turska su,zapravo su dosla sa zapada i ne postoji turcin preko 30 godina a da se zove Deniz.Ali postoje i prava turska imena tipa Altan,Ayla,Dzan
Last edited by arslanbey on 17/06/2014 16:59, edited 1 time in total.
zlokruhovic

#982 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zlokruhovic »

arslanbey wrote:a najvise mrzim ta lafo internacionalna imena :lol: ne postoji internacionalno ime,i Denis je zapravo grcko ime.U BIH su ta imena popularna ako je brak izmedju 2 razlicite vjere
Јеl?! :?

Srbe koji se zovu Denis mogu na prste jedne ruke prebrojati , dok Hrvata ima Denisa.

E sad jel to posebna islamsko-katolička ljubav ili nešto drugo, veliko je kosmičko pitanje?! :D

Muslimani sa Hrvatima dele cela dva imena, Zlatan i Denis , dok sa Srbima samo jedno, naravno šta drugo nego Zlatan ,koje je često kod Srba danas kao i Denis što jeste. :D
AleksoMKD

#983 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by AleksoMKD »

arslanbey wrote:Turci imaju obicaj da sva imena koja nisu islamska(arapska) a koja su cesta u Turskoj zovu "turskim"..i kod njih su popularna mnoga "internacionalna " imena tipa Lara,Ela,Deniz,Melis.Posto to nisu arapska imena,mnogi kazu turska su,zapravo su dosla sa zapada i ne postoji turcin preko 30 godina a da se zove Deniz
Zar Deniz ne snaci more na Turskom?
Evo na primer ja poznajem stariju zenu, koja se zove Mukades. Jel to Tursko?

Albanci uglavnom imaju svoja imena, nezavisno o vjeri i to vrlo cenim kod njih.
arslanbey

#984 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

zlokruhovic wrote:
arslanbey wrote:a najvise mrzim ta lafo internacionalna imena :lol: ne postoji internacionalno ime,i Denis je zapravo grcko ime.U BIH su ta imena popularna ako je brak izmedju 2 razlicite vjere
Јеl?! :?

Srbe koji se zovu Denis mogu na prste jedne ruke prebrojati , dok Hrvata ima Denisa.

E sad jel to posebna islamsko-katolička ljubav ili nešto drugo, veliko je kosmičko pitanje?! :D

Muslimani sa Hrvatima dele cela dva imena, Zlatan i Denis , dok sa Srbima samo jedno, naravno šta drugo nego Zlatan ,koje je često kod Srba danas kao i Denis što jeste. :D

Ja znam jednu srpkinju zove se Jasmina,i ona kaze 100% je srpkinja i da to ime postoji medju srbima :D jel u pravu?

Ne znam,moguce je jer turci koriste Deniz...ali i kod nih je doslo iz istog izvora vjerovatno
arslanbey

#985 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

AleksoMKD wrote:
arslanbey wrote:Turci imaju obicaj da sva imena koja nisu islamska(arapska) a koja su cesta u Turskoj zovu "turskim"..i kod njih su popularna mnoga "internacionalna " imena tipa Lara,Ela,Deniz,Melis.Posto to nisu arapska imena,mnogi kazu turska su,zapravo su dosla sa zapada i ne postoji turcin preko 30 godina a da se zove Deniz
Zar Deniz ne snaci more na Turskom?
Evo na primer ja poznajem stariju zenu, koja se zove Mukades. Jel to Tursko?

Albanci uglavnom imaju svoja imena, nezavisno o vjeri i to vrlo cenim kod njih.

Moguce onda da grijesim u vezi Deniz

Mukades je arapsko,kod nas Mukadesa :D

I albanci su prije Hoxhe imali imena biblijska i islamska imena,,mada sam cuo da makedonski albanci i danas ta imena vecinom koriste.Ovi na Kosovu izmisljaju imena,recimo moj drug se zove GRANIT..ja mislio to neko albansko ime,pitam sta znaci..on nema pojma,znaci nisu im sve njihova albanska imena
AleksoMKD

#986 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by AleksoMKD »

arslanbey wrote:
I albanci su prije Hoxhe imali imena biblijska i islamska imena,,mada sam cuo da makedonski albanci i danas ta imena vecinom koriste
Mladji imaju bas Albanska, ko Ilir, Shkordan, Agron, Arta............
arslanbey

#987 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

E moguce,kao so rekoh Hodja je zabranio sva strana imena,,,arapska,biblijska,latinska,grcka itd...marija,fatima,peter itd

sve lik zabranio,ima knjiga iz koje su mbgli birati imena,sve ostalo zabranjena,ali kao sto nikada nista nije uspjelo silom,tako se i danas vracaju strana imena
Last edited by arslanbey on 17/06/2014 17:13, edited 1 time in total.
HARIS96

#988 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by HARIS96 »

Mak,Una,Nejla,Lucija,Ana,Maja,Esma

Ovo su meni najljepša imena
zlokruhovic

#989 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zlokruhovic »

arslanbey wrote:]

Ja znam jednu srpkinju zove se Jasmina,i ona kaze 100% je srpkinja i da to ime postoji medju srbima :D jel u pravu?

Ne znam,moguce je jer turci koriste Deniz...ali i kod nih je doslo iz istog izvora vjerovatno
Jeste.

Ime Jasmina je odavno kod Srba , i to kod mene u Vojvodini je baš nekako oduvek postojalo , znam jbt Mađarice i Rusinke koje se zovu Jasmine.
arslanbey

#990 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

zlokruhovic wrote:
arslanbey wrote:]

Jeste.

Ime Jasmina je odavno kod Srba , i to kod mene u Vojvodini je baš nekako oduvek postojalo , znam jbt Mađarice i Rusinke koje se zovu Jasmine.

Postoje imena na zapadu koja su dosla s istoka(kao i obrnuto),recimo postoje svedjanke koje se zovu Leyla,,ali starije vecinom,Leyla,Yasmine su istocna imena koja su stigla na zapad,,ima ih jos(Aida,Fatima po nekim latinskim zemljama)
arslanbey

#991 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

komsijamiki wrote:A sta cemo sa turskim I arapskim imenima u osnovi bosnjackih prezimena?

Mehmedovic
Muratovic
Ademovic
Salihovic
itd...

Ako vam smetaju imena onda i prezimena treba da mijenjate...

kome smetaju? :lol: :lol:
AleksoMKD

#992 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by AleksoMKD »

Imam druga Turcina ciji se bratic zove Atila i nije jedini.

Znam da i Madjari imaju ovo ime.

Nego kad smo kod prezimena, mi Makedonci smo nazalost sampijoni.

Jedan moj stariji komsija je imo dokumente iz SHS, Bugarske okupacije u 2 svetskom ratu i SFRJ (da ne racunam sadasnje)
Petrovic, Petrov i Petrovski :D
diana_piana

#993 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by diana_piana »

meni su cool imena dzan i tan,oba su turkish
Queen_of_hearts

#994 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Queen_of_hearts »

Cvjetno -vocna imena :thumbup:
fatamorgana

#995 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by fatamorgana »

Queen_of_hearts wrote:Cvjetno -vocna imena :thumbup:
Fructal! :thumbup:
Queen_of_hearts

#996 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Queen_of_hearts »

fatamorgana wrote:
TO je voćno-soćno ime :lol:
fatamorgana

#997 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by fatamorgana »

Queen_of_hearts wrote:
fatamorgana wrote:
TO je voćno-soćno ime :lol:
Jeste a i udomaćilo se kod domaćeg življa u BiH!
Mjerodavan

#998 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Mjerodavan »

Cherry-Cherry

#999 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Cherry-Cherry »

Aiša :) prelijepo ime
arslanbey

#1000 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

Kako se cini ime Zejn?
Post Reply