tempora wrote:Zaista ne volim da ulazim u tudje odabire ..ali ovih sedam tacaka koje si naveo me pojedose. Pa sve nesto kontam ili je ova prica tj ovih sedam snjezaninih tacaka patka ili one nisu uvrstene u Fromovo "Umijece ljubavi"....

ne kontam sta si htjela reci, daj pojasni malo.
ono sto sam nabrojao kao razloge njenog htjenja da ide odavde je samo navedeno kao primjer, mislim, naravno da nije to nisu jedini razlozi. ona nije naviknuta na te neke stvari svjetovne, npr. ona ne moze da skonta kako je moguce da krene da predje ulicu na zebri a da umalo pogine. (dosta joj je vremena trebalo da skonta kako se kretati po gradu

) nije joj jasno kako moze uci u taksi a taksista 'ladno zapali cigaru, nije joj jasno kako komso ispod nas hrakne usred haustora, a zatim nonsalantno kaze vozdra, provjeri svoju postu i produzi do svog stana. nije joj jasno kako konobar moze sam uzeti baksisa koliko misli da je zasluzio

nije joj jasno da policajac na duznosti pije pivu u kladionici i ispunjava listic

najvise od svega joj nije jasno da su cijene ovako visoke, a primanja niska i kako ljudi uspiju prezivjeti.
no, sve ovo gore nije presudno. presudno je to sto ona ne vidi nikakvu perspektivu ovdje niti mogucnost bilo kakvog napretka (naseg), ne pada joj na pamet da se porodi u sarajevu radi uslova u porodilistu i tako dalje....
njena profesija je takva da zaista nema problema da vrlo, vrlo uspješno živi i radi gdje god zaželi. uostalom, prije sarajeva živjela je i radila u nekoliko zemalja.
ti ulazis svojim pitanjem u filozofiju ljubavi, odnosno u transcendentalni aspekt naseg odnosa

, spominjes fromma

, ali taj dio je potpuno ispunjen i zadovoljen. zaista smo jedno za drugo. tu nema dileme.
dilema se pojavljuje u odabiru ambijenta u kojemu ce taj odnos rasti i produbljivati se.