imam sansu da odem...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

palermo

#101 Re: imam sansu da odem...

Post by palermo »

Šeherzada wrote:Ako je volis-idi!Bosna je tu gdje jeste i tu ce i ostati.Mozes doci u posjetu kad god zelis.....Uostalom ja sma uvjek bila misljenja da je DOM TAMO GDJE JE SRCE!
he, al to bi onda i za nju trebalo da važi, ako joj sreca kod Reufa šta je zapela da ide.
Nego, ozbiljno sad, šta god uradiš poslije ćeš se makar malo kajati.

P.S jes ti siguran da ho'š ženiti strankinju, haj dobro ljubav i tako te besposlice :D , al jarane, gledao sam ja naše po inostranstvu što su se ženili strankinjama, dva su to svijeta, bogami, al da te ne odgovaram :D
vox-populi

#102 Re: imam sansu da odem...

Post by vox-populi »

palermo wrote: P.S jes ti siguran da ho'š ženiti strankinju, haj dobro ljubav i tako te besposlice :D , al jarane, gledao sam ja naše po inostranstvu što su se ženili strankinjama, dva su to svijeta, bogami, al da te ne odgovaram :D
Pa jesu dva svijeta ako si navikao da ti zena sve radi. Ti ono dodjes s posla a rucak te ceka, oprala zena ves, pocistila sve po kuci, bila u kupovini, sve sudje oprala a uz to je naravno bila i na poslu te je nakon svega toga i raspolozena za seks.

U ovom slucaju (sto je nazalost dream woman vecine nasih dijasporaca) brak sa strankinjom je osudjen na propast.

Ako u vezu/brak ulazis ravnopravno te dijelis odgovornost a samim tim i obaveze i kucanske poslove, nema nikakvih problema, zivis u istom svijetu kao i tvoja supruga/djevojka.
palermo

#103 Re: imam sansu da odem...

Post by palermo »

vox-populi wrote:[Pa jesu dva svijeta ako si navikao da ti zena sve radi. Ti ono dodjes s posla a rucak te ceka, oprala zena ves, pocistila sve po kuci, bila u kupovini, sve sudje oprala a uz to je naravno bila i na poslu te je nakon svega toga i raspolozena za seks.

U ovom slucaju (sto je nazalost dream woman vecine nasih dijasporaca) brak sa strankinjom je osudjen na propast.

Ako u vezu/brak ulazis ravnopravno te dijelis odgovornost a samim tim i obaveze i kucanske poslove, nema nikakvih problema, zivis u istom svijetu kao i tvoja supruga/djevojka.
Ma ne kažem ja da nije moguće, niti sam protiv, al mislim da su kulturološke i ine razlike takve, da jednostavno moraš unaprijed znati da jeste teže.A može uspjeti, naravno.
Nisam baš mislio na ovaj tvoj opis bosanskog moškarca.Ne žene se tak'i strankinjama :D
amortizer

#104 Re: imam sansu da odem...

Post by amortizer »

Duhovni Vođa wrote:...sa strankinjom. u koju zemlju zazelim, samo je moram ozenit :D sve je tu, na pladnju.

ili da ostanem, i da tražim domacu, da dijelimo jad i cemer pola-pola.....

:skoljka: :skoljka:
Ako odes tek tako, izradices se. Jarane, ne zaboravi da zaljubljenost brzo prodje, pogotovu kada problemi navale. Razlicit ste mentalitet, dobro razmisli. Ako te stvarno voli, kao sto kazes da te voli, zasto ne probate u SA zapoceti "novi zivot" pa ako ne ide, probajte i vani.
Sve zavisi od tebe, ali ako imas dobar posao i VSS, a vidim i nostalgican si, ne idi jer ces se za..b.ti.
kinu

#105 Re: imam sansu da odem...

Post by kinu »

Izgleda da je covjek otiso .
Duhovni Vođa

#106 Re: imam sansu da odem...

Post by Duhovni Vođa »

babyline wrote:da ovo nije a pomalo mi lici na.. ne prodajem samo se hvalim :lol: :lol:
ti kao da zaboravljas da je moram ozeniti. s tim se ne hvali, to je najbolnije od svega :D
burek_in_space

#107 Re: imam sansu da odem...

Post by burek_in_space »

Duhovni Vođa wrote:
babyline wrote:da ovo nije a pomalo mi lici na.. ne prodajem samo se hvalim :lol: :lol:
ti kao da zaboravljas da je moram ozeniti. s tim se ne hvali, to je najbolnije od svega :D
A da ti nama kazhesh shta si odluchio,jer si rekao da je odluka vec donesena?! :roll: :mrgreen:
Loulou

#108 Re: imam sansu da odem...

Post by Loulou »

A zašto je moraš ženiti? :|
Duhovni Vođa

#109 Re: imam sansu da odem...

Post by Duhovni Vođa »

Loulou wrote:A zašto je moraš ženiti? :|
nema druge. :D stisla me :-)

zezam se. pa razlog je cisto praktican, da bih mogao na osnovu toga dobiti boravak i sve ostalo na podrucju EU.
palermo

#110 Re: imam sansu da odem...

Post by palermo »

Duhovni Vođa wrote:

zezam se. pa razlog je cisto praktican, da bih mogao na osnovu toga dobiti boravak i sve ostalo na podrucju EU.
Što bi se reklo, zajebavaš nas na forumu :D , ta ne ženi se čovjek radi vize (pardoniram, ženi se i radi vize, al barem ne upliće u to ljubav :D )
Duhovni Vođa

#111 Re: imam sansu da odem...

Post by Duhovni Vođa »

palermo wrote:
Duhovni Vođa wrote:

Što bi se reklo, zajebavaš nas na forumu :D , ta ne ženi se čovjek radi vize (pardoniram, ženi se i radi vize, al barem ne upliće u to ljubav :D )
ma komplikovano je to. ona hoce da ide. a ja ne mogu s njom ako je ne ozenim iz razloga koje sam naveo. niko ne kaze da je necu ozenit iz ljubavi :)
muha_sa

#112 Re: imam sansu da odem...

Post by muha_sa »

nic ne cekaj vec je zeni i furaj :D najbolje da se sam uvjeris u ono moje sto ti rekoh---tamo je bolje a ovdje ljepse :D
vox-populi

#113 Re: imam sansu da odem...

Post by vox-populi »

Duhovni Vođa wrote:

Samo jedna mala napomena. U slucaju zenidbe sa drzavljankom Italije, dobio bi boravisnu i radnu dozvolu samo za Italiju. Naravno, mogao bi slobodno putovati po cijeloj Evropi, odnosno u sve zemlje Schnegena ali bi mogao raditi i boraviti duze od tri mjeseca samo u Italiji.

Ne znam da li je to jedan od kriterija za brak, eto cisto da znas.
Loulou

#114 Re: imam sansu da odem...

Post by Loulou »

Iz priloženog mi se čini (ne moram biti u pravu) da je ovdje na snazi "mala" emocionalna ucjena. "Ja hoću da idem. Ako želiš biti sa mnom ideš i ti. It's not negotiable. (Iako sam već 3 godine tu)".
Obično ono što tako počne u konačnici "ne izađe na dobro".
I nije bitno kakva je zemlja (što bi se ovaj ili onaj "ispalio") nego kako se ti osjećaš u njoj.
Svako svoj put (treba) bira(ti) sam, a tebi sretno kojim god da kreneš.
generator

#115 Re: imam sansu da odem...

Post by generator »

Što još uvijek si tu? Nemoj čekati vrijeme prolazi.
Bandierra Rossa

#116 Re: imam sansu da odem...

Post by Bandierra Rossa »

Duhovni Vođa wrote:
Evo rješenja.

1.)Oženiš je i imaš (kako ti kažeš) pravo lijepu ženu,

2.)Ostanete živjeti u BiH i imaš i pravo lijepu zemlju.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Skyfox

#117 Re: imam sansu da odem...

Post by Skyfox »

Da imam sansu da odem, otisao bih veceras kuci i spakovao kofere.
Jeste da sam ovdje izgradio zivot, ali sam isto tako svjestan da sa svojim primanjima, tesko da cu doci do neke nekretnine bez kredita na 25-30 godina, a jos ako je tu i ljubav, ne vidim nista lose.

Ako sve krene po zlu uvijek se mozes vrati, ako si jednom nasao dobar posao u SA naci ces ga opet.
Sigurno bih otisao vjerovatno sa tremom ali i sa nadom u bolje sutra.
kinu

#118 Re: imam sansu da odem...

Post by kinu »

Imal ko info. jel covjek otiso da ne pisemo džaba :)
Duhovni Vođa

#119 Re: imam sansu da odem...

Post by Duhovni Vođa »

kinu wrote:Imal ko info. jel covjek otiso da ne pisemo džaba :)
nisam otisao jos sta si navalio bolan :D

babyline je napisao/la:
koliko dugo se poznajete? koliko je stara ljubav?
poznajemo se te tri godine otkad je ona ovdje
x0z0y0

#120 Re: imam sansu da odem...

Post by x0z0y0 »

sa ljubavi svog zivota otisla bi zivjeti i u zatvor ako treba...
lokacija je apsolutno nebitna dok god si sa osobom koju volis
Sunrise00

#121 Re: imam sansu da odem...

Post by Sunrise00 »

Bandierra Rossa wrote:
Duhovni Vođa wrote:
Evo rješenja.

1.)Oženiš je i imaš (kako ti kažeš) pravo lijepu ženu,

2.)Ostanete živjeti u BiH i imaš i pravo lijepu zemlju.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Sta ima od ljepote? NISTA. Hoce li ljepota unistiti mito i korupciju? Hoce li ljepota stati u kraj svemu neucinkovitom u ovoj drzavi (a toga, ruku na srce, ima i previse, od policije, do vlada i ministarstava)?

Ljepota ce uvijek biti tu, na dohvat ruke, uvijek se mozes vratiti. Ovakve prilike su previse rijetke da bi propustio jednu :wink:
Erzsebet

#122 Re: imam sansu da odem...

Post by Erzsebet »

Duhovni Vođa wrote:...sa strankinjom. u koju zemlju zazelim, samo je moram ozenit :D sve je tu, na pladnju.

ili da ostanem, i da tražim domacu, da dijelimo jad i cemer pola-pola.....

:skoljka: :skoljka:

Nisam gledao druge odgovore, ali po svemu sudeći vagaš između "nečega" i "ničega". U to ništa uvijek možeš nazad, tj. u BiH, a ako ostaneš, sumnjam da ćeš opet imati priliku da ženiš tu curu. A uvijek se možeš i razvesti.

Proveo sam jedno vrijeme vani i to je korisno svakome, nauči se jezik, druga kultura, sazrije se (sve i da ti je 30-40, naučiš neke nove vrijednosti), promijeniš vrijednosni sistem u svakom smislu, a ono što je najbolje, svi ovi naši problemi ti postanu irelevantni i nepotrebni. Ljudi se ovdje bave najirelevantnijim stvarima na planeti, umjesto da prave pare.

Sretno ti!
tempora

#123 Re: imam sansu da odem...

Post by tempora »

Zaista ne volim da ulazim u tudje odabire ..ali ovih sedam tacaka koje si naveo me pojedose. Pa sve nesto kontam ili je ova prica tj ovih sedam snjezaninih tacaka patka ili one nisu uvrstene u Fromovo "Umijece ljubavi".... :?
x generation

#124 Re: imam sansu da odem...

Post by x generation »

Ponukan temom,ali i osobnim iskustvom samo bi zelio da te pitam-Jesi upoznao "punicu",i kako te je ona prihvatila? :D
Neka me slobodno netko ispravi ako grijesim,ovo sto pisem pisem iz (proslog) osobnog iskustva i nije jedino moje misljenje nego vecine ljudi koje poznajem a koji su imali iskustva sa IT i talijankama,prvo da su jako fam.vezani (kao i vecina mediteranskih naroda),da u vecini slucajeva kasno se odvajaju od roditeljskog doma i sto je najvaznije za tebe je to da u kuci(a ne samo u kuci nego i u kcerkinom zivotu) glavnu ulogu igra njena mamma,ako je mamma rekla "SI" onda se ne brini.

p.s.ne gledaj druge zene ni u ludilu inace ces da na*ebes,a o napadima ljubomore i "ljubavnog bijesa i ludila" talijanki ne smijem niti da pisem :skoljka:
Duhovni Vođa

#125 Re: imam sansu da odem...

Post by Duhovni Vođa »

tempora wrote:Zaista ne volim da ulazim u tudje odabire ..ali ovih sedam tacaka koje si naveo me pojedose. Pa sve nesto kontam ili je ova prica tj ovih sedam snjezaninih tacaka patka ili one nisu uvrstene u Fromovo "Umijece ljubavi".... :?
ne kontam sta si htjela reci, daj pojasni malo.

ono sto sam nabrojao kao razloge njenog htjenja da ide odavde je samo navedeno kao primjer, mislim, naravno da nije to nisu jedini razlozi. ona nije naviknuta na te neke stvari svjetovne, npr. ona ne moze da skonta kako je moguce da krene da predje ulicu na zebri a da umalo pogine. (dosta joj je vremena trebalo da skonta kako se kretati po gradu :D ) nije joj jasno kako moze uci u taksi a taksista 'ladno zapali cigaru, nije joj jasno kako komso ispod nas hrakne usred haustora, a zatim nonsalantno kaze vozdra, provjeri svoju postu i produzi do svog stana. nije joj jasno kako konobar moze sam uzeti baksisa koliko misli da je zasluzio :D nije joj jasno da policajac na duznosti pije pivu u kladionici i ispunjava listic :D najvise od svega joj nije jasno da su cijene ovako visoke, a primanja niska i kako ljudi uspiju prezivjeti.

no, sve ovo gore nije presudno. presudno je to sto ona ne vidi nikakvu perspektivu ovdje niti mogucnost bilo kakvog napretka (naseg), ne pada joj na pamet da se porodi u sarajevu radi uslova u porodilistu i tako dalje....

njena profesija je takva da zaista nema problema da vrlo, vrlo uspješno živi i radi gdje god zaželi. uostalom, prije sarajeva živjela je i radila u nekoliko zemalja.

ti ulazis svojim pitanjem u filozofiju ljubavi, odnosno u transcendentalni aspekt naseg odnosa :D , spominjes fromma :) , ali taj dio je potpuno ispunjen i zadovoljen. zaista smo jedno za drugo. tu nema dileme.

dilema se pojavljuje u odabiru ambijenta u kojemu ce taj odnos rasti i produbljivati se.
Post Reply