Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post Reply
stakasa

#201 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by stakasa »

kakonako wrote:I jos mu dodaj da za kilu "Vegete" doneses pun gepek robe iz Rumunije.A to za "crvenu" mogo si Rusovu snajku mlatnuti u nekom "Moskvicu" parkiranom na pijaci,dok gazda govori,vice:"Samo edna crvena".
A u Bugarskoj,dok prolazimo,na putu za Istambul,baba od osamdeset godina krpi rupe na asvaltu...e moji omladinci.
Znaci previsoke plate. I u Yu i u BiH. Jos jedan razlog pada
goodbar

#202 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by goodbar »

kakonako wrote:I jos mu dodaj da za kilu "Vegete" doneses pun gepek robe iz Rumunije.A to za "crvenu" mogo si Rusovu snajku mlatnuti u nekom "Moskvicu" parkiranom na pijaci,dok gazda govori,vice:"Samo edna crvena".
A u Bugarskoj,dok prolazimo,na putu za Istambul,baba od osamdeset godina krpi rupe na asvaltu...e moji omladinci.
Pa,nije moglo u nedogled,da li ovo shvacaju salonski komunisti i kafanski jugonostalgicari?A,najvise ih medju Bosnjacima ima.Ovi srpski naciJonalisti su na svojim forumima extremni islamofobi,antihrvati i antisiptari,pljuju po Titu i YU,a na Klixu su u fazonu "kako nam je dobro bilo za vrijeme druga Tita",Bosnjake bi opet da namame pod kamu.Imao sam jednog jarana,Bosnjaka,starijeg od mene,vazio za nekog svalercinu,onako sirovu.Prica mi on jos 1986.god(jos bilo bratstvo,a o jedinstvu da ne pricam),kako,eto,ima neke svalerke Srpkinje i one mu pricale da na sjelima i skupovima,kao oni,kad malo popiju,djele kuce (tadasnjih)Muslimana,"ti ces njegovu,a ja cu ovoga...".Nisam mu vjerovao,kao,sta ovaj prica,nacionalista nijedan...
Leons

#203 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Leons »

Ni meni nije jasno zbog cega od svih naroda bivse Yu Bosnjaci koji su najgore prosli u njoj su najveci Jugonostalgicari. Mozda Makedonci bi mogli tu al' opet.
irac300

#204 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by irac300 »

Možda zato što su za tih 45 godina Bošnjaci od nepismenog i primitivnog naroda, postali pismen i obrazovan narod. Meni to pada onako na pravu. Nažalost, zadnjih 20 godina, evolucija opet krenula u kontra smjeru. Što se vidi iz priloženog kada ''veliki Bošnjaci'' pišu postove, a pravopis na razini osmogodišnjeg učenika drugog razreda osnovne škole.
Rizvan

#205 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Rizvan »

irac300 wrote:Možda zato što su za tih 45 godina Bošnjaci od nepismenog i primitivnog naroda, postali pismen i obrazovan narod. Meni to pada onako na pravu. Nažalost, zadnjih 20 godina, evolucija opet krenula u kontra smjeru.
Pa ako su postali pismen i obrazovan narod, kako to da se danas nalaze u ovakvom stanju? :D A što se tiče evolucije, posljednih dvadeset godina ovu državu vode ljudi koji su formirani i obrazovani u bivšem sistemu. Slijedeći tvoju logiku, djeca socijalizma su ta koja vode evoluciju u kontra smjeru. :D

A što se tiče Leonsovog pitanja o jugonostalgičnosti. Bošnjaci su narod koji je danas u najgorem političko-ekonomskom položaju od svih drugih naroda sa prostora bivše juge, normalno je da u takvoj situaciji ljudi na prošlost gledaju kroz ružičaste naočale.
stakasa

#206 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by stakasa »

Plakanje za Jugoslavijom je mucno. A odrekli je se na referendumu...
Ali Kemal

#207 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Ali Kemal »

stakasa wrote:Plakanje za Jugoslavijom je mucno. A odrekli je se na referendumu...
Ocigledno je da je to bila izrada.
stakasa

#208 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by stakasa »

Ali Kemal wrote:
stakasa wrote:Plakanje za Jugoslavijom je mucno. A odrekli je se na referendumu...
Ocigledno je da je to bila izrada.
Samo su punoljetni glasali...
Ali Kemal

#209 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Ali Kemal »

Leons wrote:Ni meni nije jasno zbog cega od svih naroda bivse Yu Bosnjaci koji su najgore prosli u njoj su najveci Jugonostalgicari. Mozda Makedonci bi mogli tu al' opet.
Bosnjaci nisu najgore prosli u SFRJ, nego poslije nestanka SFRJ, tako da meni nije jasno sta tebi tu nije jasno. :oops:
Leons

#210 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Leons »

Nije mi jasno kako je Bosnjacima bilo dobro u SFRJ ako im nije dozvoljeno nacionalno ime. To prvo. Nije mi jasno kako im je bilo dobro pod diktaturom gdje su imali politicku moc u promilima a za kritikovanje ekonomske politike si cekao UDBU. Nije mi jasno ni sto su imali Cazinsku bunu kad im je bilo tako fino. Ne znam ni sto je Sandzak najsiromasnija i zapostavljenija regija u Jugoslaviji bila. Isto mi je nejasno zbog cega su na svim bitnijim pozicijama Srbi bili iako su cinili 35% populacije, a u nekim gradovima debela manjina. Direktor gimnazije u Kiseljaku - Srbin. Ma daj.

Uostalom Bosnjaci su stradali cim su rekli da zele izlazak iz SFRJ i svoju zemlju nezavisnu. Onda je dosla Jugoslovenska Narodna Armija da brani vekovna srpska ognjista.
Last edited by Leons on 11/08/2014 20:14, edited 1 time in total.
stakasa

#211 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by stakasa »

Ali Kemal wrote:
Leons wrote:Ni meni nije jasno zbog cega od svih naroda bivse Yu Bosnjaci koji su najgore prosli u njoj su najveci Jugonostalgicari. Mozda Makedonci bi mogli tu al' opet.
Bosnjaci nisu najgore prosli u SFRJ, nego poslije nestanka SFRJ, tako da meni nije jasno sta tebi tu nije jasno. :oops:
Pa moj Kemalu sto izade na referendum ako je tako
Leons

#212 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Leons »

Srboslavija je bila Jugoslavija sve dok su drugi narodi sutili i klimali glavom.
DoZeN

#213 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

Ja nisam postavio topic da bi pricali zasto se raspala SFRJ,nego kao neko ko je imao priliku da vidi druge culture da kazem smo zivjeli u bivsoj Yugi vise nego solidno.
Ko to nije radio (ko je zelio) u Sarajevu 80_tih? Sve sto ima BIH,Srbija,Hrvatska ostavio im je Tito i onaj system,da dolazi Kapitalizam gdje ce postojati bogati i siromasni,gdje nema vise podjele na papke i na pravu raju,nego na Gazde i Radnike.
Ali Kemal

#214 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Ali Kemal »

Leons wrote:Nije mi jasno kako je Bosnjacima bilo dobro u SFRJ ako im nije dozvoljeno nacionalno ime. To prvo.
Vidis to nije tacno. Bosnjaci tj tadasnji Muslimani su se na popisu 1991, znaci jos uvijek u SFRJ, masovno izjasnavali kao Bosnjaci, tako da im je jos u SFRJ bilo dozvoljeno da se izjasnjavaju kako zele.
Leons wrote: Nije mi jasno kako im je bilo dobro pod diktaturom gdje su imali politicku moc u promilima a za kritikovanje ekonomske politike si cekao UDBU. Nije mi jasno ni sto su imali Cazinsku bunu kad im je bilo tako fino.
Cazisnka buna se desila prije vise od 60 godina, potpuno irelevantno. Bosnjaci su dozivjeli potpuni procvat u SFRJ u svkaom pogledu.
Leons wrote:Ne znam ni sto je Sandzak najsiromasnija i zapostavljenija regija u Jugoslaviji bila.
Jos jedna netacno tvrdnja, nerazvijenih regija je bilo sirom SFRJ, nevezano za nacionalnu zastupljenost, kao sto ih ima u svakoj drzavi. Neki dio je manje ili vise razvijen.
Leons wrote:Isto mi je nejasno zbog cega su na svim bitnijim pozicijama Srbi bili iako su cinili 35% populacije, a u nekim gradovima debela manjina.
Takodje netacno. Nacionalni kljuc je bio mnogo bolje sprovodjen nego u sadasnjoj BiH, sto su mnogi u stvari zamjerali.
Leons wrote:Direktor gimnazije u Kiseljaku - Srbin. Ma daj.
Ovo je vec fasizam decko.
Mislim da je tuga da su ovako djeca indoktrinirana nacionalizmom i ksnofobijom od malih nogu. Tesko takvoj drzavi.
Leons

#215 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Leons »

Ali Kemal wrote:
Leons wrote:Nije mi jasno kako je Bosnjacima bilo dobro u SFRJ ako im nije dozvoljeno nacionalno ime. To prvo.
Vidis to nije tacno. Bosnjaci tj tadasnji Muslimani su se na popisu 1991, znaci jos uvijek u SFRJ, masovno izjasnavali kao Bosnjaci, tako da im je jos u SFRJ bilo dozvoljeno da se izjasnjavaju kako zele.
Leons wrote: Nije mi jasno kako im je bilo dobro pod diktaturom gdje su imali politicku moc u promilima a za kritikovanje ekonomske politike si cekao UDBU. Nije mi jasno ni sto su imali Cazinsku bunu kad im je bilo tako fino.
Cazisnka buna se desila prije vise od 60 godina, potpuno irelevantno. Bosnjaci su dozivjeli potpuni procvat u SFRJ u svkaom pogledu.
Leons wrote:Ne znam ni sto je Sandzak najsiromasnija i zapostavljenija regija u Jugoslaviji bila.
Jos jedna netacno tvrdnja, nerazvijenih regija je bilo sirom SFRJ, nevezano za nacionalnu zastupljenost, kao sto ih ima u svakoj drzavi. Neki dio je manje ili vise razvijen.
Leons wrote:Isto mi je nejasno zbog cega su na svim bitnijim pozicijama Srbi bili iako su cinili 35% populacije, a u nekim gradovima debela manjina.
Takodje netacno. Nacionalni kljuc je bio mnogo bolje sprovodjen nego u sadasnjoj BiH, sto su mnogi u stvari zamjerali.
Leons wrote:Direktor gimnazije u Kiseljaku - Srbin. Ma daj.
Ovo je vec fasizam decko.
Mislim da je tuga da su ovako djeca indoktrinirana nacionalizmom i ksnofobijom od malih nogu. Tesko takvoj drzavi.
Pravis se blesav.

Kakve veze ima koliko je proslo od Cazinske bune? Koliko godina treba proci pa da masovno izgladnjivanje i ubijanje postane irelevantno?

Pred odrzavanje tog referenduma SFRJ je bila pred raspadom i u najgoroj politickoj krizi ikada. Ona je postojala samo na papiru.

Sandzak jeste bio najnerazvijenija regija bivse SFRJ sto se i danas vidi. Pa Sandzaklija je daleko vise u dijaspori. I Krajisnika isto.

Sto se tice nacionalnog kljuca mozes vrlo lako doci do podataka da je Srba u republickim institucijama bilo 70% a udio u populaciji skoro duplo manji. Mislim da je to i "odoka" vidljivo ko hoce da vidi.

Srbina kao direktora gimnazije sam spomenuo jer jedan u moru primjera gdje jedan nacion nije imao 10% zastupljenost u populaciji ali nekim cudom ih je dosta bilo na bitnim pozicijama.

To nije fasizam. To jednostavno nije pravedno.

Sebe ne smatram nacionalistom, ne idealiziram naciju niti je vidim kao kodeks ponasanja i nacin misljenja. To ne znaci da podrzavam ili cu zazmiriti na tudji nacionalizam.

Ako je antifasizam otvaranje radnih logora, ukidanje slobode govora i misljenja, represije rezima i tajne policije, planska privreda, jednopartijski sistem i diktatura onda sam ja najveci fasista.

Isto tako ako je nacionalizam kada centralna vlast ti udari etiketu Bosnjak\Musliamn kao njima u Sandzaku ili Hrvat njima u Hercegovini pa te sistematski sabotira a ti se kao Bosnjak ili Hrvat odupires tome onda jesam i nacionalista.
Sezam

#216 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Sezam »

stakasa wrote:
Ali Kemal wrote:
Pa moj Kemalu sto izade na referendum ako je tako
U vrijeme referenduma Jugoslavije vise nije bilo. To se uci u prvom osnovne.
kakonako

#217 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by kakonako »

Ovom mladom (predpostavljam) Leonsu...na jednu tacku o Sandzaku...1992 i1993.godine u vrijeme medjunarodnih sankcija Srbiji,Srbiju je od gladi spasio Sandzak.Ne kazem da su to radili iz ljubavi prema Srbiji,nego,naravno,za pare...Srbija je tih godina imala sve(uprkos sankcijama),mlijeka,brasna,goriva...sandzaktrans.A devize,pa glavni preprodavci ogromnih kolicina topciderskih dinara bili su Sandzaklije,u sred Beograda,u sred Sumadije...i kada su Srbi napustali Sarajevo,Zenicu,Tuzlu/da ne ulazimo u to na ciji poziv) Sandzaklije su ih sacekivale sa korpama bezvrijednih dinara i otkupljivali,bud zasto,njihovu napustenu imovinu.I onda su "oslobodili" Sarajevo.
Leons

#218 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Leons »

Tad je rat bijesnio a Juga se raspala. Koja je tvoja poenta?
DoZeN

#219 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

Koliki je bio procenat kriminala u SFRJ tacnije u Sarajevu,sa koliki je sada?
cindrlimindrli

#220 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by cindrlimindrli »

DoZeN wrote:Koliki je bio procenat kriminala u SFRJ tacnije u Sarajevu,sa koliki je sada?
Da probas naci izdanje arene i crne hronike iz tog vremena?
DoZeN

#221 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

cindrlimindrli wrote:
DoZeN wrote:Koliki je bio procenat kriminala u SFRJ tacnije u Sarajevu,sa koliki je sada?
Ne mogu naci,ali znam da u Sarajevu npr nije bilo "zestokih momaka" koji su bili problem drustvu kao npr Zdrale,Turkovic itd.
cindrlimindrli

#222 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by cindrlimindrli »

DoZeN wrote:
cindrlimindrli wrote:
Ne mogu naci,ali znam da u Sarajevu npr nije bilo "zestokih momaka" koji su bili problem drustvu kao npr Zdrale,Turkovic itd.
Jesi siguran da nije bilo?
DoZeN

#223 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

cindrlimindrli wrote:
ko ih je skrivao od javnosti?
jefferson

#224 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by jefferson »

DoZeN wrote:
cindrlimindrli wrote:
Bilo ih je, samo se znalo sta se smije a sta ne smije raditi.
cindrlimindrli

#225 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by cindrlimindrli »

jefferson wrote:
DoZeN wrote:
cindrlimindrli wrote:
Bilo ih je, samo se znalo sta se smije a sta ne smije raditi.
Jasno, i prije dolaska Tite ili kakve delegacije dobiju poziv k'o na regrutaciju, mjesec dana u buharu preventive radi dok
se prelo ne zavrsi. :lol:
One sto bas nikako nisu mogli kontrolisati slali su na zapad da tamo prave belaje.
Post Reply