Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

zenicanin 1979

#26 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by zenicanin 1979 »

Patriotizam prema zemlji u teskom finansijskom stanju ide uz ustupke koje covjek mora ciniti ako zeli da ostane patriota, sto u gotovo svim slucajevima prosjecan covjek nece uraditi jer covjek putuje za ugodnim emocijama.Pravo stanje sto ste u BiH gospodo je sto nemate gdje da odete gdje se vam je bolje, pa trazite izgovore sto ste u BiH a svjesni ste da zivite u drzavi gdje su losi uslovi za zivot.Patriotizam je jedna velika laz kojom se ili tjese neuspjesni ili naslađuju uspjesni (oni koji zive dobro ), jer oni imaju razloge da vole zemlju koja im je donjela dobre uslove za zivot.
zenicanin 1979

#27 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by zenicanin 1979 »

zagazaga wrote:
zenicanin 1979 wrote:Ako tvrdite da ste za ujedinjenje ljudi (da svi ljudi zive zajedno)i ulazak u evropsku uniju i na neke nacine rusenje teritorijalnih granica, a sa druge strane tvrdite da svako treba da zivi i radi u maticnoj drzavi jer to predstavlja patriotizam prema domovini , onda ste gospodo u ocitoj logickoj kontradikciji.Necu je dokazivati, prepusticu to vama da vi uradite.
zenicanin 1979 wrote: Bilo bi lakse komunicirati ako biste naveli tacno o kojim je temeljima rijec.Ovako vam je tvrdnja prilicno apstraktna.
nešto me zavrće u stomaku a i ona stativa me strese :-) :-) .......... :bih: :bih: :bih: :bih: pa haj' da malo pišem :roll:

prvocitirani post o kontradikciji: ima ljudi koji svoju zemlju vole bezuslovno i smatraju da,voljeti svoju zemlju, ne znači podizati zid oko sebe, sve ostale smatrati neprijateljima i dušmanima. Onaj ko je bez korijena, vjetar ga samo nosi....pa kako mu bude. Može da se izdigne visoko, ali svejedno će pasti!

temelji :-) :-) (Džeko preko gola) :-) mene je moj otac naučio da je čist obraz najbolje (ne najjače) oružje, da ti znanje ne može niko oduzeti, da ne dozvolim da mi neko plati za moje stavove ili djela jer će oni uvijek biti moji, da ime ili boja kože čovjeka ne čini ČOVJEKA, kao ni odjelo,........ima toga još, mislim da sam 'u redu'....i moja djeca će sve ovo znati :) :run:
Molio bih vas da mi kazete nesto konkretno o vasim istorijskim korijenima kojima se toliko ponosite.Dali znate svoje stablo predaka i koliko znate o svojim precima(kakvi su bili u zivotu, koje poroke su imali, kakve stavove itd).Koje njihove obicaje izvrsavate i zasto mislite da je potrebno izvrsavati te stare obicaje.Sta je to konkretno sto vas toliko veze za proslost?
zenicanin 1979

#28 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by zenicanin 1979 »

zagazaga wrote:
zenicanin 1979 wrote:Patriotizam prema zemlji u teskom finansijskom stanju ide uz ustupke koje covjek mora ciniti ako zeli da ostane patriota, sto u gotovo svim slucajevima prosjecan covjek nece uraditi jer covjek putuje za ugodnim emocijama.Pravo stanje sto ste u BiH gospodo je sto nemate gdje da odete gdje se vam je bolje, pa trazite izgovore sto ste u BiH a svjesni ste da zivite u drzavi gdje su losi uslovi za zivot.Patriotizam je jedna velika laz kojom se ili tjese neuspjesni ili naslađuju uspjesni (oni koji zive dobro ), jer oni imaju razloge da vole zemlju koja im je donjela dobre uslove za zivot.
Ovo važi samo za ljude za koje je financijsko stanje jedino što ih interesuje i za koje je dobar auto jedina 'ugodna emocija'.
Neka Fala :run:
Nije tacno.
Odlazak u jace medicinske centre ukoliko je potrebno lijecenje je laksi u razvijenim zemljama.
Mogucnosti da se covjek bavi sportom u BiH je vrlo mala jer je takvo bavljenje ne isplativo
Bolje skolovanje djece i pripremanje za buduci posao te rad u istrazivackim centrima je mnogo lakse postici u razvijenim zemljama.
Laksa putovanja i proputovanja kroz svjetske zemlje.
Nije ovo samo "auto" gospodo kako tvrdite
zenicanin 1979

#29 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by zenicanin 1979 »

zagazaga wrote:
zenicanin 1979 wrote: Molio bih vas da mi kazete nesto konkretno o vasim istorijskim korijenima kojima se toliko ponosite.Dali znate svoje stablo predaka i koliko znate o svojim precima(kakvi su bili u zivotu, koje poroke su imali, kakve stavove itd).Koje njihove obicaje izvrsavate i zasto mislite da je potrebno izvrsavati te stare obicaje.Sta je to konkretno sto vas toliko veze za proslost?
ne pada mi na pamet da iznosim bilo kakve podatke, ali ću ti reći ''kakvi god da su, ja sam ponosna na njih''

od njihovih običaja najvažniji je onaj BITI ČOVJEK i trudim se svim svojim bićem da to budem :)
Prava istina u koju sam se mnogo puta uvjerio je da ljudi jako malo u sustini znaju o svojoj proslosti i precima,da vrlo malo poznaju istoriju svoje drzave,ne znaju cak ni svoje cetvrto koljeno da nabroje a kamoli da kazu nesto o njima ili da analiziraju njihove greske.Neznaju cak ni da nabroje narode koji su zivili u proslosti na ovoj teritoriji a kamoli da kazu nesto o njima.Cak su i ankete pokazale to i vidjecu i da ih nadjem ako mogu.Vecina tih ljudi je izrazito ponosna na svoju proslost.Budite iskreni prema sebi i recite koliko zaista znate o njoj.
zenicanin 1979

#30 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by zenicanin 1979 »

zagazaga wrote:ne pada mi na pamet da nabrajam 'ugodne emocije'........pokušaj ti neku koja nema veze s novčanikom!

po ovome mi živimo u drvenim kolibama, liječe nas vračevi a jedino prevozno sredstvo je konj 'i'to ko ima' :lol:
Ne banaliziraj i ne uvodi u ekstreme kada dobro znas o cemu pricam.
ljubav_aha

#31 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by ljubav_aha »

blackepeace wrote:
mostarac wrote:ne bi se slozio sa tobom. Ako si ti uspjesan, a okolina oko tebe propada i opsta je zabokrecina ni ti nemas buducnost to je bar jasno, jer zivis u nezdravoj sredini. Mozes imati ne znam koliko novca i cega sve ne, ali sutra ti hadzija zbog pogresnog prestrojavanja upuca dijete u kolima ili u tramvaju zbog neodgovarajuceg pogleda. Dakle zavisi i od jednog i od drugog faktora, kako od roditelja tako od drustva u kojem dijete raste i okoline koju proizvodi to drustvo. Kad je Simona Gotovac uzor uspjesne osobe i kad te Simonama filuju svakodnevno iz dana u dan onda tu vise nisi samo ti igrac i akter u igri nego i drustvo, a glupo je reci da zabranjujes gledanje TV-a ili izolovati dijete. Drustvo je problem i pojedinac naravno kao njegov sastavni dio.
Druže to smo tražili.
U Americi je više ljudi na ulici i više ubistava nego u Bosni. Simona i Simonica puna Amerika.
Kapitalizam.
Ima, imaš, nemaš, ko te j
Još je kod nas i dobro kako će biti.

Nema to veze sa nacionalizmom. U SAD možeš po cijeli dan vikati kako si Amerikanac, kako voliš Ameriku ali ako nemaš za porez ideš na ulicu. Ljudi umiru bolesni pored bolnica i gladni pored restorana. Tako sam čuo a neka me demantuje neko ako zna više. Kod nas neki misle da bi se svi naši životni problemi riješili kad bi svi zavoliti BiH i prestali biti nacionalisti. Nema to veze jedno sa drugim.
blackepeace,postoje bolnice,sluzbe i doktori koji primaju pacijente bez posla,znaci bez zdrastvenog osiguranja,a drugo gladni ne umiru pored restorana,jer postoje kuhinje i sluzbe za kolsare,a mnogi ne mogu naci posao jer im je rekord,tacnija zivtoan istorija krminalna ,trece,koji si lement koristio u poredjenju kriminala u SAD sa kriminalnom u BiH,i koje vrste krmininalnih radnji
u BiH je defitivno davno nastupila faza,koju si ti opisao kao stanje i zbivanje u SAD,"Ima, imaš, nemaš, ko te j"
popajic

#32 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by popajic »

@zenicanin 1979
Prava istina u koju sam se mnogo puta uvjerio je da ljudi jako malo u sustini znaju o svojoj proslosti i precima,da vrlo malo poznaju istoriju svoje drzave,ne znaju cak ni svoje cetvrto koljeno da nabroje a kamoli da kazu nesto o njima ili da analiziraju njihove greske.Neznaju cak ni da nabroje narode koji su zivili u proslosti na ovoj teritoriji a kamoli da kazu nesto o njima.Cak su i ankete pokazale to i vidjecu i da ih nadjem ako mogu.Vecina tih ljudi je izrazito ponosna na svoju proslost.Budite iskreni prema sebi i recite koliko zaista znate o njoj.
:-)
Pomozi mi da shvatim kakve ovo uopste veze ima sa temom:
vivaldi

#33 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by vivaldi »

Cini mi se da ovde ni mrki medvjed nema buducnost...
Salu na stranu, svako se trudi da mu bude bolje (gdje god to bilo), ali naravno vecina nema izbora pa na kraju ispadne - tu si gdje si ili tako ti je kako ti je..
_majevica_

#34 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by _majevica_ »

Ima ako imas para,veza,uz to ako si snalazljiv tj.malo kriminalac.
Zavrsice ti dijete koji god hoces BiH fakultet i zaposlices ga na budzet BiH. :D
modesti

#35 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by modesti »

Ja se u posljednje vrijeme pitam da li ovu zemlju uopšte volim.

Djecu odgajam da ne lažu, ne kradu, ne pokušavaju zaraditi milju maraka preko noći tako što će nekog prevariti, odgajam ih da razmišljaju svojom glavom i da ne vjeruju u sve što čuju ili vide.

Nadam se boljoj budućnosti jer sadašnjosti zaista i nemaju.
zenicanin 1979

#36 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by zenicanin 1979 »

popajic wrote:
@zenicanin 1979
:-)
Pomozi mi da shvatim kakve ovo uopste veze ima sa temom:
Pazljivo procitaj sve postove pa bi trebao shvatiti.Kada pitam zasto je nekome vazna njegova nacionalnost i zasto to istice on mi kaze da na taj nacin cuva svoju proslost, obicaje i tradiciju.Kada krenem da pricam sa njim o proslosti BiH, njegovoj proslosti i njegovim pretcima ispostavi se da o tome nezna gotovo nista.Pa kako onda se to cuva proslost i tradicija?
Last edited by zenicanin 1979 on 05/09/2009 22:34, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#37 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by ljubav_aha »

HAVANA:
Njihov cilj jeste praviti nove generacije etničko -religioznih poslušnika a naš da im sjebemo računicu. :D
:D :thumbup:[/quote]

HAVANA,tesko,vrlo tesko,i ne uskoro,tako da ce mnogim djeca pre-brzo odrasti u sredini kola se jos nije pozitivno promejenila
Vodenjak

#38 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by Vodenjak »

Da ne bude zabune, ja licno pravim ogromnu razliku izmedju pojma zemlje i drzave.
Da budem jos jasniji, licno bih se osjecao kao obicni isfrustrirani idiot kada bih imao i truna simpatija, a kamo li ljubavi prema ovoj i ovakvoj drzavi Bosni i Hercegovini.
Na ljubav prema istoj ne smijem ni da pomislim! Jezim se toga naprosto.

Djecu sam u sve ovo uveo ne bih li uspio dobiti barem nekoga da mi odgovori na pitanje da li prilikom povlacenja svojih poteza razmislja dugorocno o tome sta je potrebno zemlji da bi njegova/njena djeca uopste opstala u istoj ili samo sebicno slijedi neke "vise" ciljeve koje su mu nametnuli svi oni kojima je do buducnosti obicnog malog covjeka, buducnosti djece tog istog covjeka, a onda i buducnosti cijele zemlje stalo upravo onoliko koliko i meni do ove i ovakve drzave Bosne i Hercegovine.

Na sve ovo su me, izmedju ostalog, ponukali neki podaci koje dobih u (i o)svojoj carsiji ljetos.
Opstina koja je prije rata imala nesto vise od 62 000 stanovnika danas broji izmedju 18 i 20 hiljada istih.
U zadnjih godinu dana u naseljima koja cine cetvrtinu podrucja grada rodjeno je 1 (slovima: jedno) dijete.

Bijela smrt vise nije samo na pragu vec se kao cancer rashirila posvuda.
zenicanin 1979

#39 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by zenicanin 1979 »

Benificije (koristi) koje pojedinac gradi uzimajuci u obzir samo sebe brze,jace se osjecaju kod toga istoga pojedinca nego koristi koje bi on dobio kada bi ih gradio uzimajuci u obzir benificije citavog drustva .Osim toga takve benificije su sigurnije jer mnogo manje ovise od toga kako ce drugi ispunjavati tu nepisanu zadacu da misle i na druge a ne samo sebe .Takve benificije je lakse graditi jer zahtjevaju manje upucenosti u zivote ostalih pojedinaca te ne zahtjevaju empatiju prema ostalim pojedincima.U kapitalizmu koji nam se namece ni ne trazi se da se benificije grade drustvu nego privatnicima i poslodavcima, ljudima koji ce imati dovoljno novca da plate ljude cije ce benificije uzimati.Kapitalizam nije drustveno uredjenje koje bi podrzalo takvu dugorocno povoljniju praksu.Međutim takvo drustveno uređenje je odlican pokretac ambicije kod ljudi kojoj je preduvjet ljudska pohlepa za moci ali je takodje i pokretac ambicije da se uz sto manje napora stekne sto vise novca sto je dugorocno gledano destruktivno.
Last edited by zenicanin 1979 on 06/09/2009 03:07, edited 1 time in total.
pjegica

#40 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by pjegica »

Voljela bih da mi dijete samo odredi svoju budućnost. Moje bi bilo samo da mu pokažem koje mogućnosti ima. Da ga probam naučiti da fura dobru furku, da mu pokažem da ima bolje muzike od turbo folka, da ga ne zaklanjam od Simone i sličnih, ali da mu pokažem bolje i vrijednije ljude koje bi trebao imati za idole. Njemu će biti jasno, kao i svakom današnjem djetetu, da se silom, nožem ili pištoljem najlakše do nečega može doći, ali moje je da mu kažem da najlakši način nije uvijek i najbolji. Upast će vjerovatno u kolo nacionalizma i donositi različite zaključke. Kad dođe u tu fazu, poslala bih ga malo u Zagreb, malo u Beograd, pa čak, po mogućnosti, i dalje u svijet, da vidi da i tamo hodaju sasvim normalni ljudi. Da sam zaključi šta mu se to sviđa, a šta ne. Šta ga interesuje, a šta ne. Moje je da ga odgojim kako treba, a njegovo da kroji sebi budućnost. Ako bude želio nek ostane ovdje, ako mu pak ovdje bude pretjesno, široka mu planeta. I ja generaliziram, jer nemam još svoju djecu, ali i ja sam sama dugo lutala dok nisam našla ono što bih voljela zvati budućnošću.
fakat

#41 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by fakat »

DickHolbrooke wrote:
Vodenjak wrote:Tema je do kraja uopstena.

Oslobodjena je svih dogmi, predrasuda, ideologija i bogopoklonstava...
Cilj mi je da se na njoj zaustavimo kao ljudi, roditelji, komsije, prijatelji...
Da pokusamo da se oslobodimo svega onoga cime su nas opteretili likovi neuporedivo manje vrijedni od nas samih...

Jesmo li u stanju da u centar svijeta stavimo nasu djecu, da zanemarimo sve druge ideale koji su u poredjenju sa roditeljskom ljubavlju, samo jedno obicno sivilo bolesne politicke svakodnevnice u koju smo upali?

u politici postoji kult djeteta. cim kazes da se nesto radi za buduce generacije taj cilj postane svetinja ma sta to bilo, jer djeca su najvaznija. za djecu se pokrecu ratovi i zgrce ukradeno bogatstvo zato se cuvajte onih koji uzimaju djecu u usta.
Nema politicara koji nece dobiti izbore samo ako vikne da ce on ZASTITITI nasu djecu od ovoga ili onoga. Ko ce da stisne i da mu se suprotstavi? Zar protiv sigurnosti nase djece!!?? Pa to bi bilo necuveno! Sigurnost je floskula koja danas dobija, ma koliko ta sigurnost bila neracionalna. Bush je napravio dva rata u ime sigurnosti, i vise bi da moze, u normalnome svijetu to bi bio oxymoron jer rat i sigurnost ne idu nikako ruku pod ruku, ali u danasnjem svijetu to pali, i on naravno dobije dva izbora?! Jadnu djecu slabo ko sta pita....
blackepeace

#42 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by blackepeace »

fakat wrote:
DickHolbrooke wrote:
Vodenjak wrote:Tema je do kraja uopstena.

Oslobodjena je svih dogmi, predrasuda, ideologija i bogopoklonstava...
Cilj mi je da se na njoj zaustavimo kao ljudi, roditelji, komsije, prijatelji...
Da pokusamo da se oslobodimo svega onoga cime su nas opteretili likovi neuporedivo manje vrijedni od nas samih...

Jesmo li u stanju da u centar svijeta stavimo nasu djecu, da zanemarimo sve druge ideale koji su u poredjenju sa roditeljskom ljubavlju, samo jedno obicno sivilo bolesne politicke svakodnevnice u koju smo upali?

u politici postoji kult djeteta. cim kazes da se nesto radi za buduce generacije taj cilj postane svetinja ma sta to bilo, jer djeca su najvaznija. za djecu se pokrecu ratovi i zgrce ukradeno bogatstvo zato se cuvajte onih koji uzimaju djecu u usta.
Nema politicara koji nece dobiti izbore samo ako vikne da ce on ZASTITITI nasu djecu od ovoga ili onoga. Ko ce da stisne i da mu se suprotstavi? Zar protiv sigurnosti nase djece!!?? Pa to bi bilo necuveno! Sigurnost je floskula koja danas dobija, ma koliko ta sigurnost bila neracionalna. Bush je napravio dva rata u ime sigurnosti, i vise bi da moze, u normalnome svijetu to bi bio oxymoron jer rat i sigurnost ne idu nikako ruku pod ruku, ali u danasnjem svijetu to pali, i on naravno dobije dva izbora?! Jadnu djecu slabo ko sta pita....
Ima i ta mjesta kad se malo razmisli.
Fakat ne treba dijecu mješati.
vaca

#43 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by vaca »

zagazaga wrote: ne pada mi na pamet da iznosim bilo kakve podatke, ali ću ti reći ''kakvi god da su, ja sam ponosna na njih''

od njihovih običaja najvažniji je onaj BITI ČOVJEK i trudim se svim svojim bićem da to budem :)
glupost!
pemanapemani

#44 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by pemanapemani »

Mozda i nije totalno vezano za temu. Da li uopste imamo buducnost u ovoj zemlji? Postoji li osoba, politicka opcija, intelektualna snaga, koja ce izvuci ovu drzavu iz situacije u kojoj se nalazi? I na kraju, da li je fakat sebicno odgajati dijete u ovakvoj sredini?
Svakodnevno se najavljuju masovni protesti radnika, a nigdje ih na vidiku. Laprdamo o tome kako se "Bogom danim" tresu stolice i sl. Licno, ne vidim da ce u blizoj buducnosti u BiH biti bolje, a samim tim postavljam sebi pitanje da li je okrutno i sebicno donijeti na svijet malo bice koje ce sve to trpjeti na vlastitoj kozi. Ako sam ja morao, zasto mora to neduzno stvorenje.
Ja sam politicki lijevo orijentisan, ali trenutno na politickoj sceni ne vidim pojedinca ili politicku stranku koja bi u dogledno vrijeme mogla uspostaviti npr. socijalnu pravdu. Bilo mi je drago kada je g.Behmen izabran za gradonacelnika. I sta bi, pa taj covjek nije ama bas nista uradio. Znam da ga jebe Kanton, ali zar nije mogao izaci na ulicu i organizovati skupinu mladih volontera koji ce npr. ocistiti ovo malo zelenih povrsina koje su ostale, zar nije mogao svakodnevno po medijima trubiti, apelirati nad ovim arhitektonskim nasiljem u gradu. Mogao je nenadlezno narediti eko policiji da strogo kaznjava svakog ko baci opusak itd. itd. Ovdje ne postoje ljudi koji ce preuzeti odgovornost, bar ih ja ne vidim. Eto prosle godine su bili protesti pred zgradom Kantona, pa se gospoda iz DOSTA povukla kao najvece picke. Ja sam bio spreman ici u muriju sa njima da su preuzeli odgovornost za jebena jaja i kamenje. Ne mozemo mijenjati stvari ako nas nema ko voditi, nekad cemo pojesti govno, ali jednog dana, isto tako, isplivati na povrsinu. Znam, zasto ja ne pokrenem masu? Jednostavno, nemam sposobnost komunikacije sa masom, imam fobiju od medijske izlozenosti, nisam dovoljno mentalno jak ... , ali bih uvijek bio tu.
Otisao sam presiroko. Samo se pitam, kako u ovakvom drustvu odgajati dijete koje ce bastiniti sve ljudske i moralne vrline. Mogu mu trubiti koliko hocu, ali ce i ono jednog dana shvatiti kada vidi tatu akademskog gradjanina kako nosi kante maltera jer se ne zeli zaposliti po nacionalnom kljucu, da mu se ne isplati biti posten i postat ce kao "oni", a to fakat ne zelim.
Drug Član

#45 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by Drug Član »

Treba svi da se zapitamo živi li u nama makar tračak one lijepe prijeratne Bosne i Hercegovine kad smo neopterećeni razlikama išli jedni drugima na sve vrste komšijskih slavlja i niko nikog nit je pitao, nit je bilo važno šta je i "ko" je.Treba djecu vaspitavati u tom duhu i sprječavati negativne uticaje: ulice, škole i religije. Treba vratiti taj sekularni građanski duh Bosne i Hercegovine, a da bi ga vratili trebamo prvo postati svjesni da ga je sve manje i manje, kako u RS tako i u Federaciji. Treba prestati mahati kojekavim zastavama i simbolima i sprječavati sve vrste govora mržnje, kako onog otvorenog tako i onog skrivenog koji sve češće provejava kroz sve sadržaje kulture i sporta, ali i kroz udžbenike.
zrikavac48

#46 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by zrikavac48 »

vaca wrote:
zagazaga wrote: ne pada mi na pamet da iznosim bilo kakve podatke, ali ću ti reći ''kakvi god da su, ja sam ponosna na njih''

glupost!
Ako necemo biti kriticni prema nasim precima i njihovim dijelima, jos manje cemo biti kriticni prema sebi,svojim mislima i djelima. Idealan/bezgrijesan covijek ne postoji. Cemu onda da ucimo /odgajamo djecu, potomstvo? Cilj treba da nam bude da ne prave greske koje smo pravili mi, njihovi roditelji, kao i ostali njihovi preci. Pa valjda (h)istorija/povijest ima neku svhu. Na zalost nekima ona sluzi u velicanju dijela koji pametnom i casnom nikada ne bi bile dika nego samo sramota i primjer kako se ne treba ponasati/raditi. Ljubav i sijecanje na roditelje/pretke nece se nista umanjiti ako realno sagledamo istinu i kriticki se osvrnemo na njihove greske, time ce njhova pozitivna dijela biti vrednija u nasoj dusi.
Abacija

#47 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by Abacija »

vaca wrote:

glupost!
Ti se jos nisi naucila napisati prostoprosirenu recenicu. :-)
vivaldi

#48 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by vivaldi »

pemanapemani wrote:Mozda i nije totalno vezano za temu. Da li uopste imamo buducnost u ovoj zemlji? Postoji li osoba, politicka opcija, intelektualna snaga, koja ce izvuci ovu drzavu iz situacije u kojoj se nalazi? I na kraju, da li je fakat sebicno odgajati dijete u ovakvoj sredini?
Svakodnevno se najavljuju masovni protesti radnika, a nigdje ih na vidiku. Laprdamo o tome kako se "Bogom danim" tresu stolice i sl. Licno, ne vidim da ce u blizoj buducnosti u BiH biti bolje, a samim tim postavljam sebi pitanje da li je okrutno i sebicno donijeti na svijet malo bice koje ce sve to trpjeti na vlastitoj kozi. Ako sam ja morao, zasto mora to neduzno stvorenje.
Ja sam politicki lijevo orijentisan, ali trenutno na politickoj sceni ne vidim pojedinca ili politicku stranku koja bi u dogledno vrijeme mogla uspostaviti npr. socijalnu pravdu. Bilo mi je drago kada je g.Behmen izabran za gradonacelnika. I sta bi, pa taj covjek nije ama bas nista uradio. Znam da ga jebe Kanton, ali zar nije mogao izaci na ulicu i organizovati skupinu mladih volontera koji ce npr. ocistiti ovo malo zelenih povrsina koje su ostale, zar nije mogao svakodnevno po medijima trubiti, apelirati nad ovim arhitektonskim nasiljem u gradu. Mogao je nenadlezno narediti eko policiji da strogo kaznjava svakog ko baci opusak itd. itd. Ovdje ne postoje ljudi koji ce preuzeti odgovornost, bar ih ja ne vidim. Eto prosle godine su bili protesti pred zgradom Kantona, pa se gospoda iz DOSTA povukla kao najvece picke. Ja sam bio spreman ici u muriju sa njima da su preuzeli odgovornost za jebena jaja i kamenje. Ne mozemo mijenjati stvari ako nas nema ko voditi, nekad cemo pojesti govno, ali jednog dana, isto tako, isplivati na povrsinu. Znam, zasto ja ne pokrenem masu? Jednostavno, nemam sposobnost komunikacije sa masom, imam fobiju od medijske izlozenosti, nisam dovoljno mentalno jak ... , ali bih uvijek bio tu.
Otisao sam presiroko. Samo se pitam, kako u ovakvom drustvu odgajati dijete koje ce bastiniti sve ljudske i moralne vrline. Mogu mu trubiti koliko hocu, ali ce i ono jednog dana shvatiti kada vidi tatu akademskog gradjanina kako nosi kante maltera jer se ne zeli zaposliti po nacionalnom kljucu, da mu se ne isplati biti posten i postat ce kao "oni", a to fakat ne zelim.
Kratko i jasno - ne postoji.
Vise je nego ocigledno da je tvoj post iznosenje licnih frustracija obicnog gradjanina sto je apsolutno razumljivo, ali sistem se uspostavlja decenijama i to ce kod nas jos duuuugo trajati, ali da krenem redom.

Vec sam negdje juce napisao da je kompletno drustvo korumpirano i da ne postoji alternativa. Sve stranke na politickom bh nebu koje postoje vec su bile neki period u vlasti i nista nisu uradile. Novi i kad se pojavi sami sebe brzo diskredituju.
Podmladak postojecih stranaka vec od punoljestva uvlaci se u kriminal. Vjerovatno znas i sam da mladi sdp-ovci, sda-ovi, sbih-ovci..ovi..oni..u rekordnom vremenu zavrsavaju faxove, pa onda svaki 10-15 dana neke lijeve tribina tipa " ocuvanje majcine dusice na obroncima vlasica" da omladinci cvaknu 50-100 km i sve je to ovako na prvi pogled smjesno, ali je to u sustini "prvi fix za buducu ovisnost". Onda naravno nakon elegantno sredjenog faxa pocinju krupniji talovi pa ostatak znas i sam. Ako neko posten i zaluta u taj osinjak ne moze ostati imun na brojne povlastice, dobre plate i mogucnost zaposljavanje kompletne rodbine u jakim firmama (da budem iskren - ne bih ni ja) ili ti jednostavno podapinjo svo vrijeme.

Sada malo o ozbiljnim stvarima.
Ove primjere u vezi behmena necu komentarisati jer su totalno trivijalni (ali razumijem zasto si ih naveo). Medjutim napisao si jednu vaznu stvar - niko ne preuzima odgovornost.
Da bi postsocijalisticko drustvo poput naseg izaslo iz ekonomskog mraka mora da krene sa ODLUCNIM REZOVIMA.
Medjutim, praxa svih istocnoevropskih zemalja potvrdila je jednu stvar - ukoliko krenes ozbiljno u reformu drzave GARANTOVANO gubis naredne izbore !!!!! Zasto???

Zato sto je jedan od najvaznijih segmenata tranzicije privatizacija, a ona donosi OGROMAN broj otpustenih radnika koji su btw glasaci i njima je nemoguce objasniti da je njihov otkaz kolektivno dobro jer se uklanja nezdravo tkivo. Tu naravno dolazimo do situacija da se kod nas nema petlje za takve stvari pa se mrtvarimo sa privatizacijom vec 15 godina i opet nismo ni pola zavrsili.

Naravno, kao posljednji cin ocajnog pojedinca tebi ostaje ulicna revolucija koja cak i da se desi bi bila nekog chavezovovsko-kastrovskog tipa koja opet nista dobro nebi donjela, ali bi zbog "narodne pobjede" bili emotivno nahranjeni kojih par mjeseci.
Evo npr da ti sada dodjes na vlast zar mislis da je tvoje postenje i iskrenost jedino sto te kvalifikuje???
Osim sto bi pretpostavljam sve odmah strpao u zatvor sta bi ti bio naredni korak??
Pa cim bi otvorio vrata ureda docekali bi ti nezadovoljni nastavci pred pocetak skolske godine, neotplacene rate raznih kredita, radnici u strajku, bezbroj reformi, rodbina sto te moli za sve moguce usluge.., a ti nemas pojma odakle da pocnes, a nemas mogucnosti da kazes Stanite time-out dva mjeseca da vidim prvo gdje sam i sta sam...
Nije to bas tako lako kako izgleda na prvi pogled...
Vodenjak

#49 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by Vodenjak »

zagazaga wrote:
@Vodenjak, gdje su tvoja djeca....razmisli malo otkud bijela kuga!!
Moja su djeca u Svedskoj i tu ce i ostati sve dok im se bude ovdje zivjelo!
Dosla su ovamo jer su ih jedni otjerali a drugi im ne daju nazad!
Toliko sto se tice tvog pitanja.

Ali mene zanima sta oni (ili vi) koji imaju djecu danas u Bosni rade na tome da ta djeca i ostanu u svojoj zemlji?
Osim ako ne zelis reci da je ista stvar biti ratom protjeran i 15 godina nakon istog odmagliti glavom bez obzira sto mnogi mladi i danas cine cak i uz ovako rigorozan i nehuman vizni rezim?
vivaldi

#50 Re: Ima li ti dijete buducnost u zemlji koju svi volimo?

Post by vivaldi »

DickHolbrooke wrote: prva revolucija koja treba da se napravi je revolucija protiv vjerskih autoriteta koji su narod pretvorili u poslusnu stoku i isprali im mozak. ta se revolucija moze i mora izvrsiti na tri fronta protiv tri pljackaske vjerske institucije i nuihovih zvanicnika. treba izbaciti religiju iz javnog zivota i krivicno sankcionisti vjerske zvanicnike. jedan sveobuhvatni sekularni front je jedino sto moze da napravi promjenu. tek kad se vjera izbaci iz politike, mozemo da govorimo o socijalnoj pravi i sankcionisanju korupcije u politici.
Slazem se, ali je to jaaaaako osjetljivo pitanje u BiH i nema sanse da to moze ici lako.
Ogroman broj populacije ce se najlakse poistovjetiti sa svojim vjerskim liderima pa cak ni mocni politicari ne smiju s njima zakuhati jer ih radije zele na svojoj strani.
Ja sam ubijedjen da Ceric, Puljic i Grigorije mogu ubjedljivo najvise naroda skupiti na protestima bilo kakve vrste, a pogotovo kad se radi o njima samima. Znas vec kako bi isla retorika "Mi njima smetamo!!?? Mi koji smo uvijek bili uz narod kad je najteze!!??? Mi sto ugadjamo bogu!!!??? Protiv boga su se okrenuli nevjernici!!!??? Kome su to danas u Bosni krive crkve i dzamije ??? Ko to zeli da odvoji narod od Boga??? itd. Nema sanse da se tome moze iko usprotiviti bilo kakvim argumentima jer bi to bas bila jako zapaljiva situacija.
Post Reply