Smisao svega (života, itd) je nadilaženje besmisla.
ima li smisla
Moderator: Bloo
#27 Re: ima li smisla
Klatno ljudskog uma kreće se od smisla do besmisla a ne od ispravnog i pogrešnog. Carl Gustav Jung
#29 Re: ima li smisla
„Ti nisi ono što misliš da jesi, već ono što misliš to (je)si!"
Dobrovoljno i s razumijevanjem služiti vlastitoj i opštoj svrsi, tj. zadovoljstvu i dobru, na zajedničku i ličnu, tj. „sveopštu“

Čini mi se da je do određenog nivoa razmišljanja korisno 'razdvojiti' smisao i svrhu, tj. dodijeliti im različita značenja.
Posmatrati svrhu (s_VRH_a – je za_Data „o'zgo“ ) kao krajnji zadatak, konačni cilj koji treba/mo ostvariti. To je ono što pokušavamo da postignemo.
Dok se smisao odnosi na naše „trenutno“, tekuće shvatanje življenja (sopstvenog života).
Smisao (kad ga poimamo) tako biva u načinu na koji se stvari odvijaju ('privremeno' osjećanje zadovoljstva), a ne nužno u konačnom rezultatu.
Shvatanje (smislenosti djelovanja) zavisi od iskustva/znanja, pa je smisao – kao i iskustvo – nešto krajnje lično, i takvim biva sve do 'istinomišljeništva', tj. spoznaje Istine – kojom, kad/ako je znamo i potpuno razumijemo i međusobno dijelimo, postajemo „njenim baštinicima“, odnosno bivamo istomišljenici po Istini.
Tada prestajemo različito poimati smisao (djelovanja) i svrhu (postojanja) i tako, o'tad, pa nadalje i ubuduće

* Nikada nije moguće ispravno suditi o tuđem dobru i zlu, jer se ono u subjektu (osobi nekoj) uvijek manifestuje kao osjećanje (npr. tuge, blaženosti, ljubavi, strepnje...), što ne znači da su dobro i zlo relativni (pojmovi). Oni su apsolutni iz razloga što „sve i svja“

- fortaleza
#30 Re: ima li smisla
Ma treba karat
#31 Re: ima li smisla
Filozofija njeguje sve što je autentično priznajući tri osnovna načela: ništa nije trajno, ništa nije dovršeno i ništa (nije) nije savršeno. 

#34 Re: ima li smisla
Sretnim nas cini neurohemija, vjezbanje je samo halatka za stimulaciju izlucivanja the good stuff
- drugodtvogdruga
-
#37 Re: ima li smisla
Ništa ovo , filozofija nije za kockaste glave.
Daj im Gološa.
Daj im Gološa.
#38 Re: ima li smisla
Ako te to cini sretnim, bujrum sto se mene tice. Sve dok ne ugrozavas druge ljude, pogotovo bez njihovog pristanka, radi sta te volja. Ako si i malo normalan i razborit covjek, razumjeces da dugorocno nije dobro drugima ciniti ono sto ne bi volio da neko tebi ucini i to ce ti biti dovoljan moralni kompas u zivotu.
A ako mislis da ti treba pismena potvrda kojom rukom ces prati guzicu a kojom rukom ces jesti i sta ces izgovoriti kada kihnes i da li se trebas oprati kada prdnes... i to je sasvim OK. Meni takve instrukcije ne trebaju. Ja sam mogu skontati jel nesto ok ili nije. Ne treba mi super babo/tata da mi daje instrukcije.