Ima li koga od nasih u Kini

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
dedovic.almir

#51 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by dedovic.almir »

Mujo-shanghai wrote:Ima jos jedan Bosanac u Shanghaiju, ako bude oko u Shanghaiju nek se javi na 18217338534 /Tare
Care, nadam se da ti je lijepo u Shangaju :-)

Kako do tamo dodje - ziv mi bio ?
julie

#52 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by julie »

U Kini stranci mogu sgrnuti veliku lovu, samo treba imati muda i otici tamo. Nije Kina ono sto je prije bila. :)
Ja ozbiljno razmisljam da odem tamo na neko vrijeme, s obzirom da mi se trenutno nudi prilika za posao sa godisnjom platom od oko 40 000 eura. Samo ne znam kako bih se snasla tamo :-?
omađijaj me

#53 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by omađijaj me »

julie wrote:U Kini stranci mogu sgrnuti veliku lovu, samo treba imati muda i otici tamo. Nije Kina ono sto je prije bila. :)
Ja ozbiljno razmisljam da odem tamo na neko vrijeme, s obzirom da mi se trenutno nudi prilika za posao sa godisnjom platom od oko 40 000 eura. Samo ne znam kako bih se snasla tamo :-?
ja bih se sa 40 somova eurića snašao i u govnima.. btw povedi i mene molim te
julie

#54 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by julie »

Mozda bi mi jedino rjesenje bilo da povedem nekoga, da me brani ako me neko od zutih napadne :P
omađijaj me

#55 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by omađijaj me »

ne trebaš drugog tražit pored mene :mrgreen:
Image
FMDzem

#56 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by FMDzem »

julie wrote:Mozda bi mi jedino rjesenje bilo da povedem nekoga, da me brani ako me neko od zutih napadne :P
Aaaaaaaaaa, ocu i ja..
Ozbiljan sam.. :roll:
aless

#57 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by aless »

Ima li gdje Misketa i Muslija?
sangajka

#58 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by sangajka »

Ima li jos uvijek nasih u Kini? :-D

Ubrzo se selim tamo pa bih voljela biti sa nekim u kontaktu :-) :-)
dustaban

#59 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by dustaban »

好运气在中国,每次都给你
:mrgreen:
Grean

#61 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by Grean »

sangajka wrote:Ima li jos uvijek nasih u Kini? :-D

Ja sam cesto bio u Nanjingu, to je tristo kilometara uzvodno od Sangaja uz Jangtze. Inace bio je nekada glavni grad Kine, u vrijeme rata sa Japanom. Peking znaci sjeverna prijestolnica a Nanjing u prevodu juzna prijestolnica.

Image

Inace, glavna setacka u Sangaju (njihova Ferhadija) se zove Nanjing road. Ovi iz ostatka Kine ne vole Sangajlije :), bije ih glas da su lopovi i prevaranti. To je ono istorijski, dok su bili pod Englezima kad je veliki broj Sangajlija bio na opijumu.

Obavezno otidji na veceru u tv toranj Perlu ali kad je fino vrijeme. Rotarijuci restoran a vidis cijeli Sangaj kad nije maglovito. Ulaznica i vecera kosta oko 50KM. To je sve u ovoj srednjoj kugli. Da bi otisla na vrh u onu malu kuglu treba se doplatiti nesto, ne sjecam se koliko.

Image
pashasolidni

#62 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by pashasolidni »

ima l' Dine? :D
sangajka

#63 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by sangajka »

Grean wrote:
sangajka wrote:Ima li jos uvijek nasih u Kini? :-D

Ja sam cesto bio u Nanjingu, to je tristo kilometara uzvodno od Sangaja uz Jangtze. Inace bio je nekada glavni grad Kine, u vrijeme rata sa Japanom. Peking znaci sjeverna prijestolnica a Nanjing u prevodu juzna prijestolnica.

Image

Inace, glavna setacka u Sangaju (njihova Ferhadija) se zove Nanjing road. Ovi iz ostatka Kine ne vole Sangajlije :), bije ih glas da su lopovi i prevaranti. To je ono istorijski, dok su bili pod Englezima kad je veliki broj Sangajlija bio na opijumu.

Obavezno otidji na veceru u tv toranj Perlu ali kad je fino vrijeme. Rotarijuci restoran a vidis cijeli Sangaj kad nije maglovito. Ulaznica i vecera kosta oko 50KM. To je sve u ovoj srednjoj kugli. Da bi otisla na vrh u onu malu kuglu treba se doplatiti nesto, ne sjecam se koliko.

Image
Hvala na info! :)
veliki_vezir

#64 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by veliki_vezir »

Ima,ima....
pashasolidni

#65 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by pashasolidni »

VELIKI pozdrav za sve koji brane cast Bosne u Kini! :-D :D
stefanhk

#66 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by stefanhk »

Pozdrav ljudi od srbina iz Shenzhena ima li koga!?! :-D
sangajka

#67 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by sangajka »

stefanhk wrote:Pozdrav ljudi od srbina iz Shenzhena ima li koga!?! :-D
bit ce ubrzo :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#68 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by arman1 »

我吃中國的雞肉蘑菇醬?
avetinja

#69 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by avetinja »

Arc_Angel wrote:Pozdrav raja

Evo da vam se javim iz nama drage narodne republike Kine :-) :-) :-)

Prije otprilike mjesec dana sam se doselio ovdje zbog posla, Ima jedan mali grad :-) :-) :-) od 3 miliona stanovnika koji se zove YIwu(Zheijang provincija) nekih 300 km od Shanghaja :-) :-) :-) :-) :-) .

Uglavnom ovaj grad je najveci svjetski centar za trgovinu sitnom robom (small commodities) jedna zanimljivost vezana za ovaj grad 2/3 ukupnih svjetskih slamki/cjevcica za sokove se proizvede u ovom gradu.

Bas me interesuje dali ima jos nase raje negdje u blizini koji su kao i ja expati (svojom voljom stalno nastanjeni u Kini )

znam da dosta nasih ljudi dolazi ovdje da kupuje, dosta nasih firmi, i kupuju sve od igle do tenka :-) :-) :-)
ali me bas interesuje koga jos ovdje ima, i ako se jos uspostavi komunikacija preko Sa-x to je znak da je ovaj forum stvrno globalni.

Jos jedan pozdrav za svu raju sa foruma.
Puštaju li Bitku na Neretvi i Valtera u kinima ? :D
sangajka

#70 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by sangajka »

Šangajka se javlja nakon mjesec i pol provedenih u Šangaju! :-)

Život u Kini je priča za sebe, mnogo manje zagađeno nego što sam očekivala ( AQI je većinu vremena bio ispod 80). Stvari su većinom jeftine, osim ako ne tražiš neki poseban brand. U takvim situacijama jeste skuplje, ali u usporedbi sa cijenama u Europi i SAD-u jeftinije. Doduše, uvijek postoji fake market (Xiangyang Market :-) :-) ) gdje se može naći sve i svašta. Najveća atrakcija je zapravo cjenkanje. Prodavači redovno istrče za potencijalnim kupcima, pa snize cijenu i za 50% od one prvobitno navedene (ja sam kupovala stvari za 30% prvobitne cijene). Većina ih razumije engleski bar malo, tako da se može cjenkati na engleskom. U svakom slučaju dobro je znati alfu i omegu svih fraza: 太 贵 了 (tài guì le) što znači "preskupo". Nevjerovatno je koliko vrata jedna fraza otvara 8-)

Kinezi, kao narod, su genijalni. Redovno zagledaju svakoga ko nije Azijat, pogotovo bijelce bez imalo srama. :lol: :lol: Nije mi se jednom desilo da hodam ulicom i shvatim da me 5 ljudi gleda, da ne kažem bulje, i ne skreću pogled kad ih pogledaš. S obzirom da ja živim u Pudongu, koji je finansijski distrikt, čovjek bi očekivao da su navikli na strance, ali eto... izgleda da nisu :-D

Većina međunarodnih restorana se nalazi u Puxi-u (bar onih sa pristupačnim cijenama :) ) koji je zapravo historijski centar Šangaja. U principu, ljudi su navikli da se sve nalazi u Puxi-u tako da i ne traže to u Pudongu, već put pod noge (3-10RMB metroom zavisno od broja presjedanja ili 25RMB taksijem iz Pudonga) i 20 minuta kasnije si okružen svim i svačim.

Nedavno sam otkrila jedan turski restorančić u TianZiFang-u po imenu "Oses" koji služi određena jela slična našim (jednostavnije rečeno meso spremljeno kao na dragom nam Balkanu), da ne spominjem da imaju... *wait for it* BAKLAVU. ;-) ;-)

To je to od mene, za sad :-) :-)

Pozdrav od Šangajke!
messerschmitt79

#71 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by messerschmitt79 »

Ja dok čujem za Kinu i Vijetnam odmah mi pred oči iskoče mali žuti ioni što jedu pacove pečene po uličnim pijacama NE HVALA !!! :( :? :? :mrgreen:
veliki_vezir

#72 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by veliki_vezir »

.
slobodann

#73 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by slobodann »

julie wrote:U Kini stranci mogu sgrnuti veliku lovu, samo treba imati muda i otici tamo. Nije Kina ono sto je prije bila. :)

Top ponuda, za koji je to posao 40.000 EUR godisnje ?
subasic

#74 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by subasic »

Bjezi ko ce sa kinezima :mrgreen:
arnes86

#75 Re: Ima li koga od nasih u Kini

Post by arnes86 »

Radim sa nekim kinezima iz Baiyun District. Guangzhou city,Guangdong Province, malo vec duze vrijeme. Zna li neko koje su cijene avio karata sa taksama i to da se se otislo u posjetu ?

Na neki nacin i mene Kina fascinira , volio bih jednog dana otici...
Post Reply